LG behaalt recordkwartaalomzet en -winst door grote vraag naar oled- en lcd-tv's

LG behaalde in het eerste kwartaal van 2021 een recordomzet en -winst, mede door de grote vraag naar oled- en duurdere NanoCell-lcd-tv's. De smartphonedivisie was LG's enige bedrijfsonderdeel dat minder winst maakte, al bleef de omzet wel gelijk met vorig jaar.

De Home Entertainment-divisie van LG, waar de tv's van het bedrijf onder vallen, behaalde in het eerste kwartaal een omzet van omgerekend 2,99 miljard euro. Dit is 34,9 procent meer dan een jaar eerder. De winst kwam neer op omgerekend 299 miljoen euro, 23,9 procent meer dan een jaar eerder.

LG schrijft dat deze stijgende cijfers voornamelijk het gevolg zijn van goede verkopen in Noord-Amerika en Europa. Er was een grote vraag naar oled-tv's en premium-lcd-tv's en het bedrijf wil hier dit jaar daarom verder op focussen.

LG's bedrijfsonderdeel voor autocomponenten behaalde met omgerekend 1,4 miljard euro een omzet van 43,5 procent hoger dan een jaar eerder. Deze bedrijfstak draaide omgerekend 518.777 euro verlies, het kleinste verlies in een jaar tijd. LG zegt dat dit verlies verkleinde door een herstellende vraag naar auto-onderdelen, voornamelijk in Noord-Amerika en Europa.

De smartphonetak van LG behaalde een omzet van omgerekend 740 miljoen euro, ongeveer gelijk met een jaar eerder. Het verlies groeide met 28 procent naar omgerekend 208 miljoen euro. LG stopt eind juli met het maken en verkopen van smartphones.

LG Electronics had in het eerste kwartaal een totaalomzet van omgerekend 13,95 miljard euro en een winst van omgerekend 1,12 miljard euro. Dit zijn de hoogste kwartaalcijfers in de geschiedenis van het Zuid-Koreaanse elektronicamerk. De bedrijfswinst van 8,1 procent van de omzet is daarnaast een record voor het eerste kwartaal. Het bedrijf zegt dat deze recordcijfers komen doordat mensen meer tijd thuis doorbrengen en daardoor meer huishoudelijke apparaten en entertainmentapparaten kopen.

LG oled-tv's voor 2021

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Hayte Hugo

Redacteur

29-04-2021 • 12:15

32 Linkedin

Lees meer

Reacties (32)

Wijzig sortering
De cijfers van de diverse bedrijven die afgelopen weken bekend zijn gemaakt geven toch wel een goed beeld over de enorme groei in de markt van chips. Ondanks de tekorten rapporteert het ene na het andere techbedrijf recordomzetten. De vraag over de gehele breedte is enorm en de prijzen van sommige producten gaan hierdoor dus door het dak. Benieuwd of LG dit vol gaat houden of dit een tijdelijke boost is.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 29 april 2021 12:25]

Tja, de winst van Apple en LG is waarschijnlijk het verlies van de restaurants en evenementenbedrijven. Men geeft geen geld meer uit aan vakanties, gaat niet meer uit eten, houd geld over voor een grotere TV.
Waarschijnlijk gaan we de komende jaren een gigantische daling tegemoet.
Ik denk dat we de komende jaren nog niet van de maatregelen af zijn. Een groot deel van de bevolking luistert niet en ziet de noodzaak niet. Zoals Arjen Lubach dat zo mooi verwoorden 'preventieparadox'.

Daarnaast omdat deze bedrijven zoveel extra verdienen komt er meer geld vrij voor nóg meer R&D waardoor de ontwikkeling nog sneller zou kunnen verlopen en de hardware die je nu koopt dus sneller verouderd. Niet iedereen wil het nieuwste van het nieuwste maar een zeer grote groep is hier wel vatbaar voor. Ik denk dat dit de Tech industrie enkel aanzwengelt.

derde puntje, ik denk dat veel mensen ook inzien dat men niet perse naar een feestje hoeft, uiteten of op 3x keer op vakantie per jaar. Ik denk dat mensen nu langzaam geneigd zijn te investeren in dingen die ze wel kunnen vast houden, denk aan het verbouwen van een woning, inrichting van hun huis, aandelen en crypto.

We zagen de daling sinds de invoering van de Euro al bij de horeca. Men ging al thuis indrinken. Men pakt sneller thuis een biertje voordat ze de kroeg in gaan. De horeca zoals we die kende is hard op zijn retour ik vraag me af hoe druk op het de terrassen zal zijn als de hype een beetje overwaait.
Hehe denk dat je een vertekend beeld hebt van de gemiddelde persoon. De meeste mensen willen gewoon zo veel mogelijk een leuke tijd hebben en geven hun geld het liefst uit aan mooie ervaringen in de kroeg/restaurant/vakantie (waar ze al een jaar op wachten) dan dat ze thuis achter de geraniums gaan zitten achter de nieuwe kozijnen en op de nieuwe bank. Als we dadelijk weer open gaan gaat horeca/reisorganisaties echt helemaal ontploffen door de vraag.
Dat denk ik dus ook. De meeste mensen die nu een nieuwe tv hebben gekocht is het volk dat pas iets nieuws koopt als het kapot is (en dus nog een eerste generatie “flatscreen” heeft staan), niet de mensen die sowieso elke 3 jaar een nieuwe tv kopen.

Ik vermoed dat volgend jaar/over 2 jaar als grotendeels van de wereld gevaccineerd is en het gros weer mogelijk is, dat de reisbranche flink de lift in gaat met mensen die vakanties gaan inhalen of hebben moeten uitstellen.
Ik vermoed dat volgend jaar/over 2 jaar als grotendeels van de wereld gevaccineerd is en het gros weer mogelijk is, dat de reisbranche flink de lift in gaat met mensen die vakanties gaan inhalen of hebben moeten uitstellen.
Hopelijk gaan we dan niet allemaal meer met het vliegtuig! Als de pandemie ook iets aangetoond heeft is het wel de luxe die we gewoon zijn geworden en ook hoe makkelijk wel eigenlijk zonder konden. Ik gun iedereen zijn vakantie, maar laten we ook nu eens kritisch kijken naar welke impact al die vliegreizen hebben en ons afvragen of deze wel allemaal noodzakelijk zijn.
Nahh, denk het niet..

Ik ben ook zo iemand die pas iets nieuws koopt als het oude echt kapot is. Mijn 'corona-geld', zoals ik het gekscherend noem, zit nu o.a. in kunststof kozijnen voor mijn huis.

Er zijn genoeg zaken waar je je geld aan uit kunt geven en ik denk dat veel mensen dat nu ook doen.
Elke 3 jaar een nieuwe TV? Zijn er werkelijk zo veel mensen die dat doen? Ik schaar me denk ik onder de mensen die pas een TV kopen als de oude stuk is of te oud. Mijn Philips "flatscreen" van ergens begin van het millennium doet het prima met een nvidia shield tv. Maar, het is al wel toe aan vervanging, voornamelijk omdat ik wil profiteren van 4k content.

Wat voor nut heeft het om elk 3 jaar van tv te wisselen? Heel veel verschilt dat toch niet in maar 3 jaar tijd? Als je zo vaak wisselt ga je denk ik ook voor de top modellen, en om dan om de 3 jaar 2000-3000 euro neer te gaan leggen voor een minimale verbetering in kwaliteit.... Ik weet het niet hoor.

[Reactie gewijzigd door david-v op 29 april 2021 22:18]

Geloof me die zie ik dagelijks. 8)7 maar goed dat zijn hobbyisten
Komt door Covid, mensen zitten meer thuis dan wordt er sneller gedacht aan spullen als een TV, bijvoorbeeld nextra TV voor op de slaapkamer of whatever voor de kids nog 1.
Ik zie het als tijdelijk. Dit is puur Corona. De reden is dat mensen meer thuis zijn en hun geld niet kunnen besteden aan vakanties en uitjes etc.

Het resultaat is dat er een veel grotere vraag is naar consoles en dikke hardware voor in de PC. Ook zie ik heel veel tuinrenovaties en als je nu je badkamer wilt verbouwen dan ben je in 2022 een keer aan de beurt omdat de installateurs volgeboekt zijn.

Het moment dat iedereen weer op vakantie kan is dat ook weer over.
Hier zal toch ook wel een Corona effect in zitten. Mensen die het vakantiegeld vorig jaar onbesteed in hun zakken voelden branden en even los zijn gegaan op een mooie OLED :)
Mensen zijn veel meer thuis geweest de afgelopen maanden en veel meer voor een scherm. Zowel TV als monitor scherm. Voor velen tijd voor een nieuwere en betere TV en scherm.

Het kan ook een andere effect hebben. Dat er vanaf Q4 2021 minder TV's en schermen worden verkocht.
Ik was in de markt voor een nieuwe monitor. Ik wou 4k, minstens 120hz, en hdr. In monitorland bestaat zoiets blijkbaar niet zonder fan-noise, overdreven prijs en deftig beeld. Uiteindelijk een lg oled gekocht en tot nu toe redelijk tevreden van.
Ik hoop dat de 42 inch versies van deze snel uitkomen.
48 inch vind ik toch echt wel heel groot (nu 40 inch en dat gaat juist qua bureau)
Dat zou je denken ja. Ik heb altijd een 42 inch tv gehad als tweede scherm maar omdat de kleinste oled 48 inch is heb ik toch die moeten kopen. Na 2 dagen wennen wil ik nooit meer terug naar een kleiner scherm.
Hoe ver zit je daarvan?
Dat LG meer wil focussen dit jaar op de TV's heeft natuurlijk niets te maken met de olympische spelen en het EK dit jaar en volgend jaar het WK :)

Overigens wel goed te lezen dat zelfs zonder EK/spelen vorig jaar, de televisieverkopen kunnen stijgen. Dat moeten al die electronica winkels toch ook gemerkt hebben. Wordt het wel stuk lastiger om dit jaar en volgend jaar met WK ook weer nieuwe TV's te verkopen, denk ik zo.
*kijkt naar zijn nieuwe LG Oled tv in de living die hij een jaar terug in begin Corona crisis kocht*... yep. klopt helemaal.
//off-topic:
Volgens mij wordt het langzaamaan moeilijk om de miners de schuld te geven van de tekorten. Als je ziet hoe de lockdown voor een explosieve groei van de vraag heeft gezorgd, dan was dat ook zonder crypto compleet uit de hand gelopen, volgens mij...
Natuurlijk...

[on-topic]
Het is een simpele rekensom. Mensen houden geld over, en sparen heeft weinig nut. Dan wordt het maar besteed aan iets waar men plezier uit haalt. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 april 2021 19:07]

C965inch hier staan en zeker tevreden en deze winter koop ik de 77 inch variant.. alleen nog even kijken welke dit word de c of g serie :-)
LG's bedrijfsonderdeel voor autocomponenten behaalde met omgerekend 1,4 miljard euro een omzet van 43,5 procent hoger dan een jaar eerder. Deze bedrijfstak draaide omgerekend 518.777 euro verlies, het kleinste verlies in een jaar tijd.
Hoe kan het zijn dat een deel 1,4 miljard aan omzet heeft, maar dan toch nog verlies draait? Dan verkoop je dus eigenlijk onder de kostprijs?
Och, dit is een groeimarkt. Waarschijnlijk zijn de aandeelhouders eerder ontevreden als ze niet genoeg investeren erin. Het zou me verbazen als de chips zelf onder kostprijs worden geproduceerd.

TV's aan de andere kant zijn een vervangingsmarkt; iedereen heeft al zo'n ding - het gaat er alleen om hoe goed de TV is. Met OLED heeft LG een leuk aandeel van de high end markt, maar dan moet je er nu wel geld mee maken (voordat MicroLED een ding wordt).

Ik neem hierbij aan dat de investeringskosten ook zijn meegerekend in de kosten natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 29 april 2021 16:28]

Dat zou misschien wel is kunnen, al klinkt de investering dan wel laag, als je kijkt wat een chip fabriek kost.
Buiten dat is een zeer klein verlies meestal een indicatie van creatief boekhouden: geen winstbelasting immers. Moet het wel een separate bedrijfsonderdeel zijn natuurlijk.
Dat zou natuurlijk ook kunnen, goed bedacht.
De smartphonetak van LG behaalde een omzet van omgerekend 740 miljoen euro, ongeveer gelijk met een jaar eerder. Het verlies groeide met 28 procent naar omgerekend 208 miljoen euro.
Een beetje kort door de bocht kun je stellen dat twee LG telefoons die voor € 740 worden verkocht aan de groothandel of importeur een kostprijs hebben die € 208 hoger ligt. Als ik de aanname doe dat een telefoon die € 370 voor de importeur kost voor € 450 in de winkel ligt, kostte die telefoon € 370 + 104 = € 474 om te produceren – meer dan wat de consument ervoor betaalt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat LG stopt met zijn telefonieactiveiten. De verliezen zijn simpelweg te groot om nog kans te maken om ooit nog winstgevend te worden.
Oled prachtig beeld maar mijn televisie van. 3 jaar oud van de week de deur uit gedaan. Logo’s van Netflix , NPO, YouTube ingebrand in het scherm. Witte ondertiteling ingebrand in het scherm… Nu weet ik dat er voor nieuwe Oled televisies software matige oplossingen er zijn. Maar ik kan dit gewoon niet goed praten. LG zou in mij opinie minimaal 5 jaar garantie moeten geven voor burn in. Nu weer overgestapt op een lcd-scherm. En is het wachten op mini led
Logo dimming, pixel refresh allemaal niet beschikbaar geweest op een 3 jaar oud scherm?
Jawel maar heeft niet geholpen. Ik heb de zelfde televisie (55 inch) ook in de slaapkamer. Deze heeft 7 jaar garantie en heeft een nieuw scherm gehad van LG. Maar die van de woonkamer (65 inch) had 2 jaar garantie en ik ja het was duidelijk te zien. Vooral bij tekenfilms met fel gekleurde achtergronden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee