LG stopt met het maken van smartphones

LG bevestigt te stoppen met de productie van smartphones. Het bedrijf blijft huidige telefoons 'voorlopig' voorzien van ondersteuning en software-updates. LG vertrekt niet helemaal uit de smartphonewereld en zegt bijvoorbeeld 6G-technieken te willen ontwikkelen.

Smartphones van het bedrijf blijven nog te koop zolang de voorraad strekt, schrijft het Zuid-Koreaanse bedrijf. Hoe lang het telefoons van fysieke ondersteuning en updates gaat voorzien is niet helder; het bedrijf zegt dat dit per regio zal verschillen. Het is ook niet duidelijk of het smartphones alleen nog beveiligingsupdates gaat geven, of ook Android-upgrades.

LG verwacht de sluiting van de smartphonetak per 31 juli afgewikkeld te kunnen hebben. Naar verwachting zullen 'enkele modellen' dan nog te koop zijn. Hoeveel mensen door de sluiting ontslagen moeten worden, is niet bekend. Het bedrijf blijft wel 'aan mobiliteit gerelateerde technologieën als 6G' ontwikkelen.

Ceo Kwon Bong-Seok zei eerder dit jaar tegen LG-personeel dat het bedrijf overwoog te stoppen met de smartphonetak. De divisie lijdt al jaren verlies, in 2020 ging het om omgerekend 751 miljoen dollar. LG zegt door het verlaten van de 'ontzettend competitieve smartphonemarkt' te kunnen focussen op groeimarkten als EV-componenten, connected apparaten, smarthomes, robotica en kunstmatige intelligentie.

De LG Rollable, die dit jaar toch niet meer gaat verschijnen

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Hayte Hugo

Redacteur

05-04-2021 • 09:22

193 Linkedin

Submitter: rockmanz

Reacties (193)

Wijzig sortering
Nu is het afwachten hoe lang Sony nog doorgaat. Zo blijft er steeds minder keuze meer over op high end gebied aan android kant.
Er zijn natuurlijk wel nieuwe partijen gekomen die pakweg 6 jaar geleden niet zo aanwezig op de markt waren. Partijen waar ik dan aan denk zijn bijv. Oneplus, Xiaomi, OPPO en Huawei (in beperkte mate gezien de beperkingen die zijn opgelegd, maar zij hadden wel een flink marktaandeel). Sony en LG hebben de boot gemist. Alle nieuwe partijen hebben zich onderscheidden door veel bang for buck te bieden in combinatie met sterke marketing. Huawei stond bijv. bij highend bekend om langere accuduur. Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat er daardoor nu meer keuze op high end gebied is dan 6 jaar geleden.

Jammer, LG was altijd een partij die wel graag innoveerde met nieuw materiaal (de G4 Leather), andere beeldverhoudingen (de Chocolate 21:9 Cinema telefoon, als ik het me goed herinner) en recent de telefoon die uitrolt voor een breder scherm (maar die is uiteraard niet uitgebracht).

[Reactie gewijzigd door Arjan90 op 5 april 2021 11:34]

Sony onderscheid zich wel, maar inderdaad niet door de bang for buck. Zo hadden ze als één van de weinigen de vingerafdrukscanner in de aan/uit knop, waren ze de eerste met een 4k scherm* (die ik nog steeds prefereer boven het amoled scherm van m'n OP7T pro), eerste 4k oled scherm, eerste met 960fps slow motion, noise canceling processing ingebouwd in de telefoon waardoor je NC had met €20 oordopjes, eerste (?) met een langwerpig scherm, hebben ze nu nog 3.5mm jack in de high end telefoons...en zo kan je nog wel even doorgaan.
Sony en LG deden vrij weinig aan marketing, in tegenstelling tot Samsung, waardoor de gemiddelde consument wellicht voor een goedkope (chinese) telefoon kiest of het merk dat ze goed kennen (apple of samsung). Je kan nog zo onderscheidend zijn, als niemand dat weet verkoop je niks.

*De XZ Premium uit 2017 had een 4k scherm dat ook op 1080p/120hz kon werken. Sony heeft die instelling nooit aan de reguliere releases toegevoegd waardoor het alleen werkte in hun AOSP builds. Weer een punt waar ze zich konden onderscheiden en trendsetter hadden kunnen worden.
Je vergeet voor het gemak even dat LG en Sony toch wel nét dat beetje meer aandacht geven en hebben gegeven aan de kwaliteit van het geluid. Net dat beetje meer audiofiel-niveau, wil ik eigenlijk zeggen.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 5 april 2021 12:00]

Het probleem met Sony is dat hun innovaties vooral gericht zijn op een heel erg niche markt. Sony heeft zich nooit echt gericht op wat de mainstream belangrijk vind en daar ligt hun fout. De gemiddelde mainstream user boeit het niet of er een 20 megapixel met superzoom en al die mikmak met pro features op zitten. De mainstream user wil gewoon een goede camera die werkt.

Of het andere voorbeeld van een goede DAC in je telefoon. Dit zal hooguit 5% van alle mensen echt wat interesseren. Echt geweldig dat het er in zit, maar voor het gros gewoon totaal niet interessant. En zo zijn er best veel dingetjes waar zowel Sony als LG steken laten vallen door juist de verkeerde markt te bedienen.

Overigens met verkeerde markt bedoel ik niet dat die mensen die dit willen niet bediend hoeven te worden, daarmee bedoel ik: ze hadden zich op de mainstream markt moeten richten en alle features die daar extra bijkomen zoals DAC is dan een extraatje (en niet zoals nu de selling point).
Sony gebruikt dit soort dingen vaak als selling point, maar pietje met airpods of galaxy buds interesseert die DAC niks. Zelfde voor de camera, heel veel mensen maken selfies en is de cam aan de achterzijde veel minder interessant.
Ze hebben imho maar op 1 punt gefaald en dat is marketing. Samsung bewijst dat goede marketing + een goed vlaggenschip voldoende is. De rest van de line up plukt de vruchten van je goede reputatie en bekendheid.
Nou, ik vind dat Sony en LG de laatste jaren wel vaak telefoons uit het middensegment voor te veel geld op de markt brachten. Later daalde die prijs dan wel steeds snel, maar dan hadden ze de aandacht van de lancering al gehad, en tijdens lancering las je overal "te duur voor wat het is". Heel erg dom, vond ik dat toen.

Heel jammer, want met telefoons in het middensegment, met een goede prijs-kwaliteitverhouding, denk ik dat LG goed telefoons had kunnen blijven verkopen. Hetzelfde geldt voor HTC. Ik ben echt wel bereid om iets extra te betalen om geen Chinese telefoon te hebben, zoals alle goedkope en midden-telefoons van tegenwoordig: Xiami, Huawei, Oppo, One Plus, Moto-Lenovo, Poco...alleen Samsung en Google hebben nog wat, en Nokia. O, en, als Nokia zou afstappen van die glazen achterkanten, zou ik die ook wel overwegen. En misschien zou je Motorola nog als niet-Chinees kunnen beschouwen, maar dat weet ik niet precies. Ook glazen achterkanten trouwens.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 5 april 2021 21:33]

Het merk Moto, voorheen van het Amerikaanse Motorola, is tegenwoordig 100% Lenovo en dus Chinees. Nokia is formeel in Finse handen (HMD), maar de belangrijkste eigenaar is een Taiwanees (Terry Gou, eigenaar van Foxconn, producent van Apple-producten)
OK maar misschien is de bedrijfsstructuur van Motorola nog volledig gescheiden van Lenovo? Ik weet het niet.
OK maar misschien is de bedrijfsstructuur van Motorola nog volledig gescheiden van Lenovo? Ik weet het niet.
Ik denk dat Lenovo het Amerikaanse imago van Motorola wel koestert. Vanaf dat ze Motorola Mobility overnamen is er hier geen enkele smartphone meer uitgekomen met als merknaam Lenovo. Er staan nog twee modellen in de pricewatch, de P2(Android 7, refurbished) en de K6 (Android 6), die dateren uit die tijd.

Hierboven noemt @Polydeukes dat de merknaam veranderd is naar Moto. Dat was al een tijdje de naam van de telefoonserie. Motorola is in 2009 gesplitst in Motorola Mobility and Motorola Solutions, waarbij de laatste als het echte Motorola gezien werd, en Motorola Mobility door Lenovo werd gekocht in 2014.

Ik ga nu speculeren, maar ik vermoed dat Lenovo niet langer recht heeft op het gebruik van de naam Motorola. Microsoft heeft toen ze Nokia overkochten ook nog een tijdje die naam gebruikt, maar de laatste serie heette Microsoft Lumia, en nu gebruikt HMD die naam in licentie. Langer blijven gebruikmaken van een merknaam is niet ongebruikelijk (Volvo Cars en Volvo Trucks zijn nu aparte bedrijven, Pentax is nu zowel een merknaam van medische apparatuur van Hoya als van spiegelreflexcamera's van Ricoh) maar dat hangt er maar net van af hoe de rechten op de merknaam verdeeld zijn. TP Vision verkoopt wel TV's onder de naam Phillips, maar heeft zelf geen recht op die naam. TCL verkoopt onder de naam Blackberry, maar heeft die naam ook in licentie, in India en Indonesië terwijl Blackberry zelf zich nu op de automobiel-industrie richt.
Hmm dat klinkt niet onwaarschijnlijk inderdaad. Ik vraag me verder af of het mogelijk is dat Moto-telefoons geheel gescheiden van de rest van Lenovo worden geproduceerd. Dan zou je misschien minder kans hebben dat er spyware in gestopt wordt. Dat is denk ik de angst van veel mensen voor Chinese bedrijven. Ik weet in elk geval dat Lenovo wel eens vreselijke malware op zijn laptops gehad heeft, die zelfs certificaten spoofden of zoiets, voor een of ander reclame-scheme.
Hmm dat klinkt niet onwaarschijnlijk inderdaad. Ik vraag me verder af of het mogelijk is dat Moto-telefoons geheel gescheiden van de rest van Lenovo worden geproduceerd.
Op dat aspect ben ik eigenlijk niet in gegaan. IBM had natuurlijk een ijzersterker reputatie met de Thinkpad, desktop en serverlijnen, en die zijn dan ook in die volgorde aan Lenovo overgedragen. Velen zagen dat als een serieuze achteruitgang, en eerlijk gezegd was dat op dat moment nog niet het geval, maar kort daarna wel. Iedereen weet inmiddels wel dat Lenovo Chinees is.

Kijk het is heel goed mogelijk dat Lenovo haar toenmalige smartphonedivisie heeft opgedoekt, of de afdeling heeft toegevoegd aan de bestaande Motorola-afdeling, maar ik weet het niet. Het kan best zijn dat de toestellen in één lokatie gemaakt worden en dat de doelmarkt bepaalt wat voor merknaam er op gehangen wordt. In ieder geval zie ik op Bangood nog steeds twee vrij recente modelen te koop, Lenovo Lemon K12 CN Version, en de Lenovo Lemon K12 Pro CN Version, 6.5" en 6.8". Voor de Chinese markt bestaat het merk dus nog.
Dan zou je misschien minder kans hebben dat er spyware in gestopt wordt. Dat is denk ik de angst van veel mensen voor Chinese bedrijven. Ik weet in elk geval dat Lenovo wel eens vreselijke malware op zijn laptops gehad heeft, die zelfs certificaten spoofden of zoiets, voor een of ander reclame-scheme.
Klopt, maar dat vond plaats voordat de grote spyware-angst (m.n. Kaspersky en Huawei) vanuit de USA over de wereld verspreid werd. Dat was volgens mij evenmin hetgeen waarvoor men nu die angst heeft. De overheden, e.d. boeit het niet zo als de burger bespioneerd wordt voor targetted advertising. De huidige angst heeft vooral te maken met dat de overheden, en de netwerken target zouden zijn nu.
Daarnaast denk ik dat die angst, vooral jegens Kaspersky, op dat moment volkomen misplaatst was. Het is meer zoiets van "Wij doen het (zeggen we alleen lekker niet) en dus veronderstellen we dat jullie het ook doen, en dat willen we net niet (want alleen wij mogen dat)."

Ik heb destijds ook gezegd, voor mij geen Lenovo meer, maar hun aanbod is daarna ook dusdanig minder interessant geworden, dat ik ook zonder dat aspect niet meer voor Lenovo zou kiezen. Vooral het feit dat de malware terug kwam nadat je een disk had geformateerd, omdat hij koppelde aan een besmette firmware, maakte dit een zware fout.

Maar als je om die reden Motorola/Moto-telefoons niet vertrouwd, dan moet je Xiaomi, Oneplus, Honor, Huawei, Meizu, Poco, ZTE e.d. ook niet vertrouwen. Dan kun je ook stellen dat LG, Samsung en Appla voor de USA spioneren. Dan kun je eigenlijk alleen nog Gigaset vertrouwen.
De laatste keer dat ik een Samsung in handen heb gehad was de D500 met die speaker die je kon aansluiten. Daarna ben ik altijd wezen rouleren tussen HTC (Ik had destijds de HTC Snap, was een gaaf ding!) , LG en Sony. Die hadden net die edge die ik wou hebben en daar zit je dus inderdaad met de niche.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 5 april 2021 17:27]

Helaas hebben beiden bedrijven dezelfde issue, software. Aan de hardware ligt het zeker niet dat de telefoons het minder doen dan de rest.

[Reactie gewijzigd door bloodlynx op 5 april 2021 21:19]

In het geval van sony ben ik dat niet met je eens, die draaien veelal nagenoeg stock android. Met nuttige toevoegingen als laadmanagement (boden ze al in android 8)
camera software was dan helaas wel weer iets waarin ze zouden kunnen (en moeten) uitblinken, maar dat niet doen
En kennelijk zijn het toch allemaal zaken die het publiek niet aanspraken, of er is niet goed genoeg reclame over gemaakt. Een gemiste kans dus. Jammer wat mij betreft! Mijn vrouw was erg blij met haar Sony Compact. Ik deed in mijn reactie overigens geen uitspraak over de innovatie van Sony, dat deed ik alleen bij LG ;)
Tja, ze deden niet veel moeite om het op te nemen tegen de marketingmachine van Samsung (iPhones verkopen zichzelf praktisch), en als je niet concurrerend bent op prijs zoals de Chinezen gaat het vrij weinig uithalen. Dan kan je nog zo marketen met betere DACs maar het gaat niet veel uithalen.
, hebben ze nu nog 3.5mm jack in de high end telefoons
Verander 'nog' in 'weer' : Na de XZ1compact was de 3,5mm jack niet meer aanwezig.
De Xperia 1 had 'm niet, pas vanaf de Xperia 1 mark 2 is ie weer terug in de high-end lijn. (thank god)
Het jammere aan de high end sony's zijn voor mij de afmetingen. Die dingen zijn zo enorm lang. Ze hebben ook wel wat compactere varianten maar die zijn dan ook weer minder luxe uitgerust. En alle andere nieuwere merken zoals xiaomi, oppo, oneplus zijn allemaal chinees en uit principe ( oa vanwege gedrag tov oeigoeren, HongKong, Taiwan) wil ik geen Chinese producten meer kopen. ( Ja ik weet dat er veel onderdelen wel gemaakt worden, dat is bijna niet meer te vermijden, maar het eindproduct in elk geval niet).
Terecht punt van de Chinese overheersing. Dat is een van de redenen waarom ik nu een Sony heb: die worden in Thailand gemaakt.

Ik begin me ook wel te ergeren aan de Tech-media die dit soort zaken (mensenrechten, milieu) nooit benoemen in reviews. Ja, alleen als het om de Fairphone gaat, maar dan is het meteen in de context dat je ENORM inlevert op de specs.

Natuurlijk is het lastig om als journalist te beoordelen hoe goed/slecht een bepaalde fabrikant is voor mens en milieu. Maar stel dan in ieder geval de vragen. Check het eens bij organisaties die hier expliciet onderzoek naar doen. Nu blijft het bij spec/gadget fetisjisme.
Zo hadden ze als één van de weinigen de vingerafdrukscanner in de aan/uit knop
Mag dit nou wel net echt een van de enige redenen zijn waarom ik nog geen sony heb gekocht :'(
Vet onhandige positie, de achterkant werkt zo veel beter

Erg mooie telefoons hebben ze, vrij premium en de aanwezigheid van een headphone jack word erg gewaardeerd... Maar als iemand die telefoons met vingerprint sensor op de zijkant heeft gehad zou ik hier echt nooit meer naar terug willen.
Wat was er dan onhandig aan? Heb het zelf nooit gehad, maar lijkt mij wel handig? Ik heb nu een scanner aan de achterkant, maar vind het vet onhandig wanneer hij op mijn bureau ligt, wat de meeste tijd zo is.
Omdat mijn grip nooit de fingerprint standard al op de scanner heeft, hierdoor moet ik voor het unlocken mijn grip aanpassen.

Mijn flow word dan: Telefoon oppakken --> Grip aanpassen --> [Unlocked] --> Grip aanpassen --> Telefoon gebruiken.

Ipv. Telefoon oppakken --> [Unlocked] --> Telefoon gebruiken

Misschien als de sensor echt uit de behuizing steekt kan het genoeg contact krijgen met mijn vinger, maar omdat deze ook nog eens "in" de behuizing verwerkt is word mij vinger extreem slecht gepakt omdat er maar een klein oppervlakte contact heeft. In alle marketing videos heeft iedereen de telefoon ook vrij laag vast, in een grip waarbij je niet met je duim over het hele scherm heen kan bewegen. (en dus eigenlijk je grip moet aanpassen)

Note: Ik moet dan wel opbichten dat ik dan nog nooit de Xperia 1 II in mijn handen heb gehad, mijn ervaring is puur gebaseerd op historische telefoons met een vingerprint sensor op de zijkant.

[Reactie gewijzigd door smiba op 5 april 2021 21:47]

Hmm oké, dat klinkt inderdaad niet fijn.
Welke historische telefoons? De vingerafdruk in powerknop op de paar jaar oude compact werkt super snel en degelijk en zit op een bruikbare plek voor mij. Inmiddels terug naar iPhone se2. Jep ik prefereer “compact”.
Ik heb nog steeds een compact en ben juist aan die positie op de power button gewend. Ik stond er totdat ik die reactie las niet eens bij stil dat andere telefoons dat anders doen.

Dus tsja. Dat is toch echt gewoon gewenning.
LG probeert zich de laatste tijd nog wel te onderscheiden. Het nieuws over de "rollable" is nog kakelvers en de swing is ook nog nieuw. De switch met zijn extra scherm in het hoesje is ook nog steeds uniek.Dat zijn zomaar drie opvallende verschijningen die uniek zijn voor LG.

De switch had het merk eigenlijk min of meer moeten redden. Dat is helaas niet gebeurd, ondanks dat het een mooie (goedkope) tussenstap is tussen de gewone en foldable smartphones.
Met de swing heeft men wel wat meer aan marketing gedaan dan normaal, maar de verkopen zijn nooit geworden wat men ervan hoopte. Nu Oppo en andere Chinese fabrikanten ook lekker aan het experimenteren zijn, is de kans voor LG om de smartphone tak winstgevend te maken wel erg klein. Er zijn ook erg veel spelers op de markt en buiten het top en premium segment zijn de marges klein.
LG maakt nu gewoon de balans op en ziet dat er voor hen geen winstgevende plaats is weggelegd in de smartphone markt. De keuze om er dan mee te stoppen is dan niet geheel onlogisch.
Deze merken zijn er in de afgelopen jaren dan wel bijgekomen, dit zegt dan nog niets over hoe leefbaar het Android ecosysteem is. Alle merken die je noemt komen uit China en worden door de Chinese overheid flink ondersteund om de producten aan te bieden. Wat voor mij wel een grote reden is om niet voor één van deze merken te gaan.
Android groeit nog ieder jaar. De opkomende markten in Afrika en Azië kopen geen dure iPhones.
Dat zie je verkeerd. De iPhone is een status symbool in China en wordt steeds populairder:

https://www.reuters.com/a...ple-results-idUSKBN29W2TD
China is niet echt de "opkomende markt". @YangWenli doelt eerder op Zuid Afrika, Nigeria, India, Pakistan, etc.
Ik zie het niet als voordeel voor de consument. De vele (chinese) merken die erbij zijn gekomen zijn het meestal net niet toestellen voor mij, en ik houd wel van high ends. Op gebied van midrange heb je nu inderdaad genoeg keuzes maar in het high end segment heb je nu alleen samsung of apple,(en huawei was erg goed op weg) de rest is vaak veel te duur(met weinig support, of mist goede camera's etc)

LG maar vooral ook Sony had erg fijne toestellen maar dat is de afgelopen jaren ook flink minder geworden. Het is jammer maar het is wat het is..
Heb een aantal keer LG en Sony geprobeerd. De Xperia 1 II als laatste. Maar net als de Chinese merken zijn de telefoons van LG en Sony het ook steeds net niet. Met dat verschil, dat LG en Sony er wel de hoofdprijs voor vragen en de Chinese merken doorgaans flink goedkoper zijn. Het zal mij in elk geval niets verbazen als ook Sony er binnenkort mee stopt.
Maar de consument had blijkbaar helemaal geen belangstelling voor bepaalde merken. Kennelijk is wat de Chinese merken, en Samsung en Apple leveren prima. Anders had LG de boel niet gesloten als er consument het wilde hebben.
Die nieuwe partijen die jij noemt leveren vaak maar 1/2 werk. Nu ook kijk naar het geweldige 120hz scherm.... .maar hebben geen headphone jack zeker niet met een quad dac . Geen dual screen support , geen desktop modus. Geen pen support . Of geen NFC.
Ik heb zelf een LG Velvet. Geweldig midrange toestel. Kijk je naar de one plus North die mist voor mij gewoon teveel..
Per persoon verschilt het gebruik. Ik kan bijvoorbeeld de selfiecamera en headphonejack missen. Dit is niet iets wat iedere consument ambieert maar op een gegeven moment moeten consumenten toch hun gedrag veranderen aan wat de markt levert.
De vier die je noemt zijn alle vier Chinees. En gezien de pesterijen richting Huawei van de laatste jaren weet ik niet of dat nou zo'n goede ontwikkeling is...
Ja inderdaad, LG deed het nog redelijk goed in de VS: https://www.counterpointr...-market-smartphone-share/

De smartphones van Sony kom je helemaal nergens in de top tegen. Sony brengt de smartphones wel onder in een andere divisie die nog winst maakt. Misschien weten ze de operationele kosten lager te houden dan LG.

Voor mij persoonlijk vallen de Sony's altijd af vanwege het design. Ik vind ze te lang, te smal en de hoeken mogen wat meer afgerond.
Als je afdeling elk jaar honderden miljoenen verlies maakt zou ik toch echt niet durven zeggen dat ze het nog redelijk goed doen. Door het stoppen met deze smartphones gaat de omzet van LG wel wat naar benenden, maar de winst zal mooi stijgen.
Marketshare is alleen van belang in nieuw te ontwikkelen markten. Als de markt ontwikkeld is, moet je gewoon geld gaan verdienen.
Sony en HTC zullen de volgende in de rij zijn verwacht ik.
Heeft HTC de laatste tijd nog een smartphone uitgebracht? Ik heb het idee dat het merk een tijdje geleden al een stille dood is gestorven...
Volgens gsmarena hebben ze nog redelijk wat telefoons uitgebracht de laatste tijd. En deze maand komt de HTC Wildfire E3 uit.

bron: https://www.gsmarena.com/htc-phones-45.php
Je hebt gelijk! Ok, die zijn volledig onder de radar gebleven dan, in ieder geval bij mij ....
Dat is niet heel gek, als ze alleen in eigen werelddeel leveren.
Google heeft in 2018 een deel van HTC overgenomen. Daarbij is de helft van de medewerkers van de smartphone-afdeling verhuisd naar Google.
nieuws: Google neemt deel HTC over voor 1,1 miljard dollar
I know, maar ik vroeg me af of HTC nog op zichzelf bestond. Dat is nog wel het geval. Maar fijn dat veel (ex)medewerkers in ieder geval nog een baan bij Google hebben als HTC er ooit mee zou stoppen.
Sony verkoop tin thuisland nog vrij goed, dus het is daar ook een beetje een prestige iets.
Nee hoor Sony smartphones verkopen ook niet “vrij goed” in het thuisland.
Sony heeft in het eerste kwartaal van 2020 bijvoorbeeld minder dan 400.000 toestellen verscheept en dat is dus nog niet eens verkocht.

En dat is al jaren aan de gang, holt achteruit. Kost meer dan het oplevert dus waarom ze er nog mee door gaan is mij een raadsel.
En in het 4e kwartaal heeft Sony alleen in Japan al over de 730K aan smartphones verkocht:

https://www.gizmochina.co...phone-market-q4-2020-idc/
De aantallen in je link gaan over shipments. Niet sales.
In het overzicht van heel 2020 komt Sony overigens niet eens voor dus dat zegt misschien wel genoeg.

Sony smartphone sales zijn verwaarloosbaar geworden. Zie ook: link
Shipments inderdaad. Shipments die gebaseerd zijn op bestellingen die gedaan worden. En over het hele jaar zit Sony net iets onder de 7% marktaandeel.
Mm shipments zijn gebaseerd op bestellingen maar daarmee niet automatisch ook op verkopen. Zeker met kleine marktaandelen zit daar vaak wel wat tussen. Dat van 7% zie ik zo snel niet terug in je link.

Maar goed of ze in Japan nou marginaal of net niet marginaal verkopen doet er eigenlijk niet echt toe. Het statement “Sony verkoopt in het thuisland vrij goed” is daarmee alsnog ontkracht en daar reageerde ik op.
Vreemd, ik vind bijna 7% en op jaarbasis ruim 2 miljoen stuks in Japan vrij goed en meende juist dat het statement dat Sony sales verwaarloosbaar zijn daarmee ontkracht is. Ach ja, een verschil van perspectief zullen we zeggen. Dat Sony's marktaandeel niet heel erg goed is, is zonder meer een feit.
Maar waar zie je die sales dan? Want je artikel heeft het over shipments en noemt nergens 7% of 2 miljoen voor Sony over 2020.
Maar als jij geen verband tussen shipments en sales ziet, waarom gaf je dan een link met shipments om te betogen dat Sony een irrelevant marktaandeel had? Nou?

Maar goed, verschillen tussen shipments en de verkoopcijfers binnen een kwartaal worden met name veroorzaakt doordat b.v. telefoons die in Q4 verkocht worden, al in een eerder kwartaal verscheept kunnen zijn.

Wat het marktaandeel betreft:

https://gs.statcounter.com/vendor-market-share/mobile/japan
Ik zie wel verband tussen shipments en sales. Ik noemde het juist heel expliciet “verscheept” in mijn reactie. Jij haalt ze hierboven wel door elkaar toen je een link naar shipments aantallen ”verkocht” noemde, wat simpelweg niet juist is.

Maar goed ik reageerde op een statement en dat wordt ook door je laatste link weer ontkracht. Sony is geen grote speler meer.

Wat jammer is want de toestellen waren vroeger best wel goed en liepen soms zelfs voorop.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 5 april 2021 14:19]

Ik maakte inderdaad een fout door sales te schrijven en zoals je in mijn reactie daarop zag, heb ik dat ook meteen toegegeven.

En nee, Sony is geen grote speler, maar wie beweert hier dat dan?

ZeroNine en ik hebben het over "vrij goed" en het aantal van ruim 2 miljoen staaft dat.

Jij daartegen maakt het statement "Sony smartphone sales zijn verwaarloosbaar geworden."
Dat is onjuist. Of wil je soms beweren dat dat wel juist is?
Dat is juist idd. 700.000 op 11,5 miljoen. Dan ben je helaas een kleine speler geworden, zeker in het thuisland waar ze het beduidend beter doen dan in de rest van de wereld.

Het zou mij daarom dan ook verbazen als Sony Smartphones over 2 jaar nog een ding zijn.
Ik vind 700.000 stuks in een markt van bijna 12 miljoen stuks (in Japan) inderdaad verwaarloosbaar. Zeker voor een land waar eigen merken etc zo belangrijk zijn.

Maar goed ze verschepen daar ten minste nog iets, daar heb je gelijk in. In de rest van de wereld doen ze het met 1 miljoen stuks (inclusief die 700 van Japan dus) in Q4 nog veel slechter.
Apart, want ik ben vrij veel in Japan en zie ze zeeeeer regelmatig.
Vandaar dat je zulke zaken altijd moet staven met de harde cijfers :)
Klopt, maar je haalt 1 kwartaal aan in een kaar van crisis waarbij geen nieiwe flagships waren gelanceerd.
Nah gaat al jaren niet goed met de Smartphone divisie van Sony, ver voor de crisis al. Dat lijkt daarom geen argument wat echt standhoud.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 5 april 2021 19:03]

Dat klopt, maar het kan slecht gaan overal in de wereld behalve 1 land. Tijdens mijn bezoeken in Japan zie ik dat Xperia daar nog vrij sterk aanwezig is. Niet zo aanwezig als bijvoorbeeld de Iphone wat daar veruit het populairste is. Maar qua Android is in Japan bijvoorbeeld Samsung niet erg groot.
Als je ergens op let zie je het veel meer. Als je vriendin/vrouw zwanger is zie je opeens veel meer zwangere vrouwen. Als je net een Sony telefoon hebt besteld, zie je opeens meer Sony telefoons.
Japanners zullen altijd Japans product kopen. Panasonic heeft daar ook nog steeds een telefoon-tak die wij hier in het westen nooit zullen zien. (Ook omdat Docomo hele harde simlocks heeft)
Die zag ik in Japan eerlijk gezegd veel vaker dan Sony. In die grote elektronicawinkel in Tokio lagen eigenlijk vooral Panasonic's.
Maar dit is toch wat de consument gewild heeft? Wij, de consument, kopen liever een minder bekend merk dat zich op de mark heeft gezet als "flag ship killer" (One+, OPPO) die vervolgens zelf net zo duur geworden zijn als de flag ships die ze wilde killen. Het elk jaar maar weer gewoon de nieuwe Galaxy kopen die minimale verbeteringen heeft maar weer net € 50 duurder is dan het vorige model.

Nee, wij de consument zijn hier ook schuldig aan. Wij hebben geen enkele telefoonbouwer op z'n flikker gegeven voor jarenlang gewoon dezelfde eenheidsworst te verkopen, want dat is blijkbaar wat wij willen. Wij willen een middelmatige accuduur, met 3 cameralenzen die je eigenlijk niet gebruikt en materiaal wat niet tegen een stootje kan. Van innovatie is al 10 jaar geen sprake meer en blijkbaar vinden wij dat wel prima. En dus moeten wij ook niet zeuren dat een elektronicafabrikant waar het maken van mobiele telefoons maar een secondaire tak is het loodje legt.
Dit wordt waarschijnlijk een minder populaire opmerking, maar telefoons zijn bijna vergelijkbaar met fastfood. Bijna, enkel en alleen door de zompige hoeveelheid van het alles en het wordt constant in je gezicht gegooid.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 5 april 2021 11:58]

Wat betreft laatste deel van je reactie : 10 jaar geleden is 2011. Bedenk wat je toen aan telefoon had :), ja het was wellicht ook al een rechthoekig toestel met touchscreen, camera enzovoorts. Maar wel een heel ander niveau.

Als ik terugdenk: had een vrij ouderwetse nokia e72, super degelijk maar niet echt het format van een moderne smartphone. Wat was er nog meer te koop, iPhone 3g / 4? Heb ik ook even gehad van het werk, maar als je die foto's vergelijkt met wat je tegenwoordig kunt maken is daar echt wel innovatie te zien. Of een scherm wat wel gewoon af te lezen is in de volle zon. De smartphone is volwassen geworden als vervanger voor een heleboel andere apparaten zoals een camera, aparte muziekspeler enz. Of dat innovatie is waar je persoonlijk blij mee bent hangt helemaal af van wat je verwacht van een smartphone.
Galaxy S2... Dat toestel nooit echt speciaal gevonden. aantal toestellen later, de Note 4, was in zijn tijd een goed toestel en als ik zijn OLED scherm vergelijk met mijn Iphone Max Pro 12, is het enige gemis HDR weergave, om dit verschil te ontdekken moet je ze wel naast elkaar zetten! Camera op de Note4 kon toe al HDR foto’s maken op 16MP, voor een leek is er bij dag opnames (99% van de tijd is het overdag in mijn geval) niet heel veel verschil te zien. Snelheid wint de iPhone 12.

Bij normaal gebruik is het enig voordeel voor mij gezien de iOS (updates) de gemak ervan, consistente menu’s etc etc.
Ik denk dat je je verkijkt op hoeveel de kwaliteit van foto's is toegenomen. Ja, als je een foto maakt met een note4 zal die er op het scherm van die note 4 goed uitzien! Maar als je een foto maakt en die op een groter scherm naast een foto van een iPhone 12 (of Samsung s21) legt dan zal er een flink verschil zijn.

Ik was zelf destijds erg onder de indruk van de foto's die mijn Samsung s7 maakte, maar als ik die nu vergelijk met foto's van mijn s20 dan is er echt wel een hele verbetering te zien. Eerder was het nog wel de moeite om een compact camera mee te nemen maar dat maakt nu eigenlijk weinig meer uit.
Wat was er nog meer te koop, iPhone 3g / 4?
HTC Desire, Nexus One, xperia x10, en natuurlijk de oorspronkelijke Galaxy S, om er een paar te noemen. Niet de minsten dus.
Zeker! Ik bedoelde ook niet dat de rest slecht was! Meer om een idee 't hebben van de telefoons die toen op de markt waren (ik liep zelf achter met m'n nokia)
De laatste 10 jaar zijn alleen maar verbeteringen op geweest. Hogere resolutie, hogere refresh, sneller CPU, 4G/5G, WiFi 5-6 support, betere camerasensor. Maar eigenlijk geen innovatie, geen nieuwe feature die de telefoon nog completer maakt. Nee. Je kan eigenlijk nog steeds niet bellen in de regen of onder de douche. Je kan niet zelf je batterij meer vervangen. Verwijdering van koptelefoonjack. En nee, een vingerafdruklezer of gezichtsherkenning zijn geen echte innovaties. Ik weet nog dat de HTC kon herkennen of je naar het scherm keek of niet en uitging als dat niet het geval was. Een verbetering op, geen innovatie.

Zoals ik vaker zeg over smartphones, ik zal zonder blikken of blozen de overdadigheid aan camera's opofferen voor een 10,000mAh accu die ik maar één keer per week hoef op de laden. Ja, het is zoals jij zegt een beetje afhankelijk van persoon tot persoon wat innovatie is.
Die telefoon heb je nu al, als je alle "overdadigheid" uitzet doe je langer dan een week met je accu.

Ik heb een Samsung A8 van het werk en als ik die in battery save mode gooi doe ik 2 weken met mijn accu.

Staat alle "overdadigheid" uit. Oftewel enkel bellen en sms'en. :)
Dat is hetzelfde als een auto kopen en er vervolgens niet mee rijden want dan verbruik je minder brandstof en slijten je banden minder hard...
Aah de Nokia E serie. Altijd erg veel plezier gehad van mijn E61 (in 2005) :)

2011 waren we echter al wel veel verder. De laatste in die form factor was zover ik weet de E72 die jij had maar die kwam uit 2009.

In 2011 kwam de iPhone 4, de eerste iPhone met een Retina display. Dat waren toch al wel fatsoenlijke smartphones. Met goed gevulde AppStore en functies voor dagelijks gebruik.

2011 was echt niet behelpen dat viel reuze mee. De Windows Mobile smartphones uit 2005 waren dat pas :P
Nou ja, geen innovatie... Er zijn nu vingerafdrukscanners in het scherm, er wordt gewerkt aan front camera's in het scherm, uitklapbare front camera's waren een kort poosje hip, vouwbare telefoons, er is wel degelijk innovatie te vinden.
Vingerafdrukscanner in het scherm: voortvloeisel van, er is een onnodige fixatie op het hebben van een toestel zonder knoppen. Vingerafdrukscanner in de homebutton, aan de achterkant, aan de zijkant werkt toch ook?
Front camera in het scherm: voortvloeisel van, er is een onnodige fixatie om elke mm van de voorkant van de telefoon te benutten als scherm. Dit gaat gepaard met een scherm dat sneller kan breken en onwijs duur (danwelniet onmogelijk) om te repareren.
Uitklapbare camera: combinatie van bovenstaande. Voortvloeisel van i.c.m. fixatie op geen knoppen
Vouwbare telefoon: proof-of-concept dat ze een touchscreen ook op een flexibel materiaal kunnen ontwikkelen. Op zich heel erg tof, en zal in de toekomst echt wel zijn vorm krijgen in bijvoorbeeld een pols apparaat, maar de vouwbare telefoon met touchscreen was een poging tot cashen op nostalgie.
Dat over voortvloeien uit zoveel mogelijk scherm, okee. Maar ik zie niet in hoe het cashen op nostalgie is. Althans, de Z Fold is misschien een flip phone idee, maar de tendens gaat bij dit concept toch wel meer naar tablets die je ook nog in je zak kan steken.
Sony heeft wel een andere visie(kan altijd veranderen) om de telefoon tak te gebruiken als technologische kennisbank ook.
Er is juist steeds meer keuze.
Sony is niet echt high end, high end zijn samsung ,one plus ,zo een beetje, en ik vond sony laatste jaren niet echt veel doen voor hun mobieltjes, ze zijn meer gespecialiseerd in playstation, geluid, en hoofdtelefoons,
Het is jammer, maar ergens - helaas - ook begrijpelijk. Bij LG zag ik gewoonweg geen visie op wat voor punten ze zich nu wilden onderscheiden. Ze doen/deden veel dingen en hadden absoluut innoviteit, maar er was niets uitgesproken.
Wat was de line-up elk jaar? Wat was het vlaggenschip, hoe verhield die zich tot de concurrentie? Vragen die ik allemaal niet kan beantwoorden op een simpele manier. Voor mijn gevoel liet LG zich teveel leiden door allerlei impulsen. Bij de G-serie leek het even goed te gaan, maar daarna...?
Om eerlijk te zijn, hoe uitgesproken is Samsung? Wat maakt Samsung uniek? Kwaliteit, noch unieke features (o.a. geluidskwaliteit bij LG) zijn helaas garantie voor succes in de smartphone wereld.
Probleem van LG was dat ze inconsistent waren en slechte customer service hadden. En ze liepen altijd net iets achter op bijvoorbeeld Samsung.
Zelf de LG V30 gehad.
Werd aangekondigd in augustus, goede specs, mooie telefoon, kon op papier de strijd aan met Samsung.
Vervolgens maanden van onzekerheid tot hij 3,5 maanden! later eindelijk te bestellen was.....
Ondertussen zit de concurrentie niet stil.
December uiteindelijk kunnen bestellen, weer onzekerheid over de levertijd en uiteindelijk in januari 2018 had ik hem. 2 maanden later kwam de Samsung s9 alweer uit. Wat je dan merkt is dat het een mooie telefoon is maar dat samsung bijv toch alweer een stapje verder is in afwerking, camera, schermkwaliteit en software.

De softwareupdates waren inconsistent (weinig beveiligingsupdates, v30 kreeg bijv nov 2019 laatste beveiligingsupdate), android updates komen veel te laat en ieder jaar kreeg je dit soort verhalen:
2018: Eindelijk verbetering?:
Vooruitlopend op de lancering van 2 mei van de LG G7, heeft het bedrijf de opening aangekondigd van een nieuw "Software Upgrade Center" op zijn hoofdkantoor in Zuid-Korea, gericht op het verbeteren van het proces van het maken en vrijgeven van software-updates voor zijn smartphones.
2019: Nope:
LG rolt nu pas eerste Android 9.0-update uit, stilte rond Europese release G8
eind 2019: LG promises to do better and kick off Android 10 updates 'this year'
eind 2020: android 11 komt uit maar lg begint net met uitrol android 10.......
Tel daarbij op dat reparaties langzaam zijn (samsung bijv kreeg ik binnen 4 dagen mijn telefoon gerepareerd terug)

En contact opnemen met customer service een hel is (al geldt dit natuurlijk alleen voor nederland, maar denk niet dat het elders veel beter is):
Werkt via een formulier op de website. Je krijgt een standaard reactie terug en er wordt totaal niet inhoudelijk gereageerd. Reageren op de mail is niet mogelijk, wederom het webformulier invullen.
Dit gaat zo continue door.

Daarnaast hebben ze geen probleem om in je gezicht te liegen. Toen ik in december bestelde kon je aanspraak maken op 100 euro cashback. Vervolgens 2 weken later werden de voorwaarden veranderd dat cashback niet kon icm met T-mobile. Ik dus netjes contact opgenomen met ze: Ja je valt gewoon onder de oude voorwaarden en hebt recht op de cashback.
In januari probeer ik de cashback aan te vragen: niet mogelijk. Wederom contact opgenomen met LG: Bleven ze koppig ontkennen dat de voorwaarden gewijzigd waren en ik geen recht had op cashback zelfs na overhandigen van alle correspondentie en screenshots......

Conclusie: Geen liefde voor LG en ben eigenlijk blij met het nieuws dat ze stoppen 8)7

(gebruik mijn lg v30 als muziekspeler nu :P Dat doet hij wel goed :+ )

[Reactie gewijzigd door Valinor op 5 april 2021 12:10]

Het unieke van Samsung is Bixby. Voor de een een verademing, voor de ander een drama. Voor mij persoonlijk wel een reden om na een paar S en Note modellen eens serieus naar een ander merk te gaan kijken.
Voor mij is Bixby een van de redenen geweest om het Samsung (Galaxy S) kamp te verlaten. Hoe vaak en op welke manier ik het ook uitschakelde, het kwam altijd weer terug om een moment dat ik het niet verwachtte. Nu heb ik al weer twee jaar een iPhone en ja, die heeft Siri, maar eenmaal uitgezet heb je daar gewoon geen last meer van. En ook het updatebeleid van Samsung (na twee Android updates was het afgelopen) zinde me niet. Ik ben zeker niet Apple minded (heb alleen een iPhone en een iPad) maar dit heeft Apple toch echt beter voor elkaar.
Hoeveel mensen ken jij die Samsung kopen vanwege Bixby? Ik heb meerdere collega's met een Note of Galaxy S en geen van allen gebruikt Bixby.
Bij de vraag waarom ze Samsung kopen is het antwoord vaak 'had ik al en bevalt' of 'ik wilde naar Android en dan heb je de Galaxy toch?'.
Mijn voorzichtige conclusie is dan ook dat mensen vooral kuddedieren zijn die kopen wat ze al hebben of wat anderen hebben. Samsung is ooit met prijs/prestatie en nieuwe technieken (OLED) de markt binnen gekomen. Daarna hebben ze de prijzen opgevoerd. Naar mijn mening doen partijen als LG of Sony het niet slechter en zijn ze zeker niet minder onderscheidend dan een Samsung of Huawei. Probleem is dat ze diepe zakken nodig hebben om met echt betere prestaties tegen gelijke prijzen of gelijke prestaties tegen flink lagere prijzen aandeel moeten verwerven. Die zakken hebben ze helaas niet (maar Hauwei wel). Sony heeft het geprobeerd door onderscheidend te zijn (waterdicht en compacte topmodellen) en LG heeft het geprobeerd (uitbreiding via modules en geluidskwaliteit), maar in tegenstelling tot wat we hier vaak roepen is dat niet hetgeen je voldoende marktaandeel geeft. Mensen whatsappen, internetten en fotograferen. Daar kun je moeilijk echt onderscheidend in zijn. Prijs en marketing zijn denk ik de enige punten waarop je nu marktaandeel kunt verwerven. Beide vragen diepe zakken en lange adem. In het geval van LG of Sony bovendien zonder staatssteun.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 5 april 2021 12:22]

Je kan het kuddedieren noemen maar wellicht vindt jij een smartphone net even iets belangrijker dan de meeste mensen.

Voor de meeste mensen is het een stuk gereedschap dat gewoon moet doen wat het moet doen, en dat doen de samsungs volgens mij.

Dat jij het nou leuk vindt om het hele jaar het nieuws over die dingen bij te houden en de specs te gaan zitten vergelijken, de rest van de bevolking heeft iets anders te doen.

En hoe verwonderlijk hun telefoon voldoet ook gewoon... net als die van jou.
Ik weet niet waarom je je zo aangevallen voelt. Ik geef alleen aan wat er mis is gegaan bij LG. Ik zeg niet dat Samsung slechte telefoons zijn of dat mensen geen Samsung zouden moeten kopen. Ik geef alleen aan wat er kennelijk nodig is om een fatsoenlijke marktpositie te verwerven. Overigens snap ik niet waarom mensen überhaupt voor een high-end telefoon gaan (of dat nou een Samsung is of een Hauwei maakt dan weinig uit) als ze niet geïnteresseerd zijn in telefoons. Je hebt het dan tegenwoordig al snel over €1000 of meer en een midrange voldoet prima tegenwoordig. Toch kopen een hoop mensen de high-end modellen. Als het 'gewoon moet doen wat het moet doen' zijn er genoeg betaalbare opties.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 5 april 2021 18:31]

Samsung is zeker niet volledig uniek. Wat wel stevig staat is bijvoorbeeld de S-serie, de A-serie en ook de Note serie. Ze hebben vanalles en voor iedereen iets, maar deze series verlenen volgens mij Samsung wel net genoeg om zich staande te houden - al is het in veel gevallen (in de overige series van Samsung) eenheidsworst.

Het probleem dat ik ook bij LG goed merkte door het missen ervan is reclame maken. Waar Samsung een marketingbudget waar je U tegen zegt inzette was dat bij LG toch een heel stuk minder. De vraag is dan ook; hoe goed wisten mensen van de unieke features van LG?
Samsung kwam als een van de eerste met een gebogen scherm (S6 Edge), als een van de eerste met een stylus pen op een smartphone (Note series), verder kwamen zij met (s)amoled en produceren zij deze ook voor diverse fabrikanten.

Daarnaast kwamen zij als een van de eerste met een redelijk hoge waterdichtheidsrating (IP67) op zo goed als alle high-end smartphones (samen met Sony). SD kaart toevoegen? Dat was tot voor kort ook geen probleem voor de high-end reeks. Een 2e ruimte voor zakelijke apps zit er ook al jaren op.

Waarin ging Samsung de mist in in vergelijking met de rest? Ze bleven lange tijd high-end smartphones uitbrengen met een zeer kleine accu. Bij de A en J serie hadden ze het veel beter voor elkaar. Daarnaast duurde het wat langer voordat ze smartphones met meerdere camera's uitbrachten. De camerasoftware behoorde overigens wel steeds tot de top. Ik weet niet hoe dat bij LG smartphones is.

Oh ja de software ondersteuning ligt bij Samsung ook op 2-4 jaar. Ook al worden zij hard aangepakt door bijvoorbeeld de consumentenbond, het update beleid is eigenlijk wel beter dan veel andere Android fabrikanten. Het enige wat daarin ontbrak, was transparantie en dat is nu schriftelijk op 2 jaar gezet, nadat de smartphone op de markt is gebracht (daar heb je dus nog steeds niet veel aan als je 1 jaar later die smartphone in de aanbieding koopt).
Bij Samsung kan ik je precies vertellen wat de laatste flagshipmodellen zijn, of de laatste note versie. Ik kan je niet precies vertellen wat de nieuwste features zijn, maar als je echt een gloednieuw apparaat wil, weet ik precies waar je uit kan kiezen. Bij LG...? Je hebt de G series, die vaak flagship-achtig zijn, de V series die dat soms nog meer zijn. En wat nou het verschil is tussen de G8 en de V50... De hardware is nagenoeg identiek. Ik moest überhaupt opzoeken welke uit de G serie en de V serie uit dezelfde generatie komen. Nee, dat noem ik geen duidelijke line-up.
Dat er niets uitgesproken was, had ik geen probleem mee, ik weet zelf prima welke specs ik in een telefoon wil. Hardwarematig weinig op aan te merken, LG heeft het bij mij juist verknald door de uiterst magere software-ondersteuning.
Ik heb ooit besloten nooit een LG te kopen toen ze besloten in de software van hun topmodellen een aantal Android-API's volledig weg te halen, namelijk apparaatbeheer (die permissies heb je gewoon nodig om bepaalde API's aan te roepen). Dat je voor gevaarlijke API's extra waarschuwingen en popups zet, okee, maar om de hele API uit je telefoon te slopen?

Qua hardware kwam LG vaak nog wel mee, al heb ik het idee dat ze vaak wel aan de lage kant van de high-end toestellen of de hoge kant van de midrange zaten. Ik heb geen idee wat ze ooit met de LG Wing wilden proberen, maar dat dat product niet tot winst heeft geleid, verbaast me weinig.

Een LG-telefoon met Lineage erop lijkt me uitstekend. Geen gekkigheid, gewoon bang for the buck, daar deed LG het best goed in, op de software na...
Klopt, en daarbij hadden ze ook nog eens hun kwaliteit niet altijd even goed op orde in de software wat gezien de prijs van de toestellen niet geaccepteerd werd.

Het lijkt verder op de fout die het oude Nokia maakte, bij Nokia was de focus te veel op hardware, bij LG op innovatie. En laten we HTC niet vergeten die ook teveel op innovatie ging.

En natuurlijk niet vergeten de grootste oorzaak het overspoelen van de markt met Chinese merken telefoons waar niet tegen te concurreren is.
Je hoeft ook niet elke keer iets echt innovatiefs neer te zetten als je maar luistert naar de markt, of naar een deel van de markt dat door anderen overgeslagen wordt, en het gewoon goed doet.
Dus misschien geen vlaggenschepen, dat is voor een enorm deel van de markt het domweg te duur.
Met beloftes van lange ondersteuning / updates, geen eigen boatware (AndroidOne?), een goede camera, 4000Ah+ accu en een heldere line-up van een kleine (<150mm), normale en grote (6,8"+) model, in de prijsrange €250-€400, dan heb je gewoon een prima mogelijkheden in mijn ogen. Zet er desnoods waterdichtheid bij.

Laat onzin als 120Hz curved scherm, snelste/laatste SoC (niet nodig met een lichte android), fancy breekbare glazen achterkant en de allerdunste brezels voor de concurrenten z'n vlaggenschepen. 90% van de consumenten doet hem toch in een hoesje.
Neem desnoods geen laatste versie gorillaglass scherm maar lever 5 screenprotectors mee.
Voor VR is het wel van toegevoegde waarde. Zeer beperkte doelgroep natuurlijk, maar goed.
Daar heb je een punt!
Spreek voor je jezelf! Genoeg mensen, waaronder ik, die het wel degelijk zien.
Vandaar dat Samsung van 4K-schermen op telefoons is afgestapt en Apple er nooit aan is begonnen.
Prima dan geloof je het niet, kan ik verder ook niets mee.
Tijd voor de Hans Anders voor jou dan... 4K vind ik niet perse nodig maar ik zie wel degelijk de verschillen in resolutie die jij noemt en alles onder de 1080 is sowieso niet acceptabel (meer).
Geloof je dit nou echt? Of gebruik je je telefoon met een microscoop om pixels te tellen. Knappe jongen die op zo'n klein schermpje met het blote oog het verschil kan zien tussen Full-HD en 4K.
Ben het er mee eens dat op een TV minder dan 1080p natuurlijk niet acceptabel meer is, zeker op een scherm groter dan 40". Maar op een 6" schermpje? Kom nou!
Voor mijn huidige iPhone 12 heb ik ook Samsung Galaxy S toestellen (7 en 9) gehad met een 4K scherm en schakelde eens tussen Full-HD en 4K en zelfs met een leesbril (om heel dicht bij het scherm te komen) zag ik geen verschil en slechte ogen heb ik zeker niet. En dat met gestoken scherpe tekst en lijnen. Met een video zie je het verschil op zo'n postzegel (in vergelijking tot een TV) al helemaal niet meer.

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 5 april 2021 21:16]

Geloof jij het toch niet? Ik zeg al dat ik het niet echt nodig vind maar jij wilt beweren dat het niet zichtbaar is en dat is het dus wel.
Toch jammer, maar begrijpelijk na jaren minder marktaandeel. Ik heb de LG G2 gehad en dat was echt een telefoon die voorliep voor zn tijd. Werkt overigens nog steeds, staat LineageOS 18.1 op. Hou hem stiekem nog bij, fungeert als afspeelapparaat voor mijn dochter :-)
Zowel mijn vrouw als ik hadden een G2 die last hadden van de bootloop bug.. we hebben toen LG achter ons gelaten en nooit spijt van gehad...
Bij mij hetzelfde. De G2 die de bug kreeg. Daarna overgestapt op Nexus 5X (dus eigenlijk ook van LG) die hetzelfde probleem kreeg. Was toen wel ff klaar met LG.
Ja weer een minder, is geen goed nieuws dit, hoe minder concurrentie hoe slechter het woord.
Helaas was LG al heel lang geen concurrentie meer. Geen goede kwaliteit, zeker softwarematig.
Ik ben bang dat er nog wel wat gaan volgens, straks heb je alleen nog apple, Samsung en een handvol Chinese fabrikanten over.
Zoals op de tablet markt. Het enige wat daar nog interessant is is ipad en galaxy. De rest is goedkope rommel of Windows wat gewoon een andere doelgroep kent.
Het lijkt mij dat de rollable een echte game changer had kunnen worden voor LG.
Nee, als je de naam eenmaal tegen hebt kom je dat zo goed als nooit meer te boven.
Sarcasm detected!
Mijn eerste telefoon was een lg Optimus L3. Was echt verschrikkelijk langzaam, maar man wat hield ik van dat ding. Echt jammer om te zien dat ze stoppen. Ze hadden altijd wel interessante producten
Begrijpelijk maar erg jammer. Ze hebben hun positieve bijdrage in de ontwikkeling van deze markt gehad. Optimus, Nexus, V20, G2... bravo. Ze hebben zich ook niet kunnen herpakken in het hoge specs/ lage prijs segment waar veel Chinezen nu in zitten. Terwijl LG qua merknaam het beter had kunnen doen dan hen. Vind het oprecht jammer dat ze geen succes hebben kunnen vinden.

[Reactie gewijzigd door HollovVpo1nt op 5 april 2021 09:34]

Zonde maar begrijpelijk. Zat altijd teveel tijd tussen de aankondiging en de echt release datum en de prijzen waren vaak niet echt realistisch. Neem daarbij het slechte update beleid en dan is het wel logisch dat de telefoons zeker in Europa slecht verkochten. Wel jammer LG V60 is echt goede telefoon, de Wing een leuke gadget. Ik heb nog een oude LG G7 liggen puur voor de audio.
Jammer, heb mij nooit echt bezig gehouden met LG maar het is toch weer een merk minder op de markt die de boel kan wakker schudden.
Met de laatste LG's (vanaf de G7 en de V20), vond ik dat LG best een redelijke lijn voor zich hadden uitgestippeld. Een focus op high res audio met o.a. een Quad DAC voor je bedrade koptelefoon.

Ondanks dat ik nu een Sony heb, kijk ik bij het gaan voor een nieuwe telefoon altijd eerst naar LG en Sony. :') het is jammer!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee