LG's smartphonedivisie leed 751 miljoen dollar verlies in 2020

LG's Mobile Communications-divisie heeft vorig jaar omgerekend 751 miljoen dollar verlies geleden, zo maakte het Koreaanse bedrijf bekend. LG bevestigde tijdens de bekendmaking van de jaar- en kwartaalcijfers zijn positie op de smartphonemarkt te heroverwegen.

Het jaarverlies van 841,20 miljard Koreaanse won, of omgerekend 750,63 miljoen dollar, is wel minder dan dat over 2019: toen verloor de mobiele divisie van LG 1,01 biljoen Koreaanse won, oftewel 858,34 miljoen dollar. De omzet van LG Mobile Communications kwam in het vierde kwartaal van 2020 ook 4,9 procent hoger uit dan in hetzelfde kwartaal van 2019, maar 9,2 procent lager dan in het derde kwartaal. Dat kwam volgens het bedrijf door tekorten van 4G-chipsets en tegenvallende verkopen van premiumsmartphones.

De aanhoudend slechte cijfers bij smartphoneverkopen zijn voor LG reden om zijn positie op die markt te heroverwegen. Dat schreef LG eerder deze maand in een interne notitie en maakt het bedrijf nu publiek bekend in de presentatie bij zijn kwartaalcijfers. LG gaat zijn 'huidige en toekomstige concurrentiepositie objectief overwegen en de koers nader bekijken'. Het bedrijf zegt te verwachten dat de wereldwijde vraag naar smartphones weliswaar gaat herstellen naar die van voor de coronacrisis, maar dat de concurrentie ook gaat toenemen.

LG bracht eind 2020 onder andere de opvallende Wing-smartphone uit. Dit jaar zou de Rollable met oprolbaar scherm moeten verschijnen. LG Electronics als geheel had wel een goed jaar, met een stijging van de winst van 31,1 procent tegenover 2019, met name vanwege goede verkopen van huishoudelijke apparaten, oled-tv's en voertuigonderdelen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-01-2021 • 15:17

71 Linkedin

Reacties (71)

Wijzig sortering
Ik ben al jaren LG fan. Heb momenteel een V20 naar volle tevredenheid. Je begint wel te merken dat de tijd niet heeft stilgestaan, maar ik kan als gebruiker zelfs nog gewoon de batterij vervangen.

Wat ik jammer vind van LG is dat ze bewust hun graf lijken te graven op het moment. Ik ben helemaal weg van de V60. 3,5 jack, Quad DAC, snelle soc, voldoende geheugen, grote batterij, OLED scherm en wat doen ze in NL?; ze verkopen een verplicht tweede scherm erbij. Tuurlijk, een prachtige toevoeging voor sommigen, maar ik wil gewoon een losse telefoon. En niet 150 euro extra voor het tweede scherm lappen. En ik wil hem met dual sim functionaliteit. Waarom bieden ze dat in hemelsnaam niet aan? Ja, ergens in Azië misschien. En voor de V50 is het vergelijkbaar; ook niet dual sim en niet in NL uitgebracht.

Het is alsof ze bewust de smartphone divisie laten klappen. Toptoestel maken en dan net een paar essentiële dingen er uit halen. Of niet uitbrengen.

Zo jammer, want ik wil uit principe geen Chinese telefoon. Je hoort over toegevoegde reclame. En ik heb het gevoel dat mijn privacy daar niet dan wel minder op geborgd is.

Wat wordt dan de volgende telefoon? Samsung met bloatware, Motorola of Sony...?
Nl is maar een zeer klein percentage van hun markt.
Veel LG modellen zijn anders in de EU, US en Azië.
De modellen uit Azië zijn vaak het meest interessant, om welke reden dan ook laat LG in de EU vaak wat features achterwege. Je kunt ze vaak wel importeren.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 30 januari 2021 11:22]

Zo jammer, want ik wil uit principe geen Chinese telefoon. Je hoort over toegevoegde reclame. En ik heb het gevoel dat mijn privacy daar niet dan wel minder op geborgd is.

Wat wordt dan de volgende telefoon? Samsung met bloatware, Motorola of Sony...?
, idem. Motorola is trouwens door Lenovo overgenomen dus Chinees. De bekende (Android) partijen die overblijven zijn Samsung, HMD Nokia (Fins) en Sony voor zover ik weet. HMD Nokia is bloatware vrij (kaal OS) en heeft een goed update beleid (heb zelf een Nokia 6.2) maar heeft op het moment geen echte flagship modellen (Nokia 8.3 is nu wel goedkoper dan tijdens launch als highend-midrange model). Sony smartphones heb ik geen ervaring mee.
Mijn volgende telefoon wordt denk ik weer een Nokia (waarschijnlijk Nokia 7.4 of 8.4 tegen die tijd) of misschien Samsung.
Er zijn ook nog de Pixels van Google. Ik schrijf dit bericht nu op zo'n toestel.
Ik sta er precies hetzelfde in als jij. Ook had ik lang de V20 in gebruik en ben ik een LG fan en wil ik uit principe geen Chineze telefoon. Ik heb nu ook de LG Velvet, wat naar mijn mening een underrated telefoon is. Maar ook van dit model hebben ze zonder reden de quad DAC opeens verwijderd.. Hele vreemde keuzes.
Het ging redelijk goed bij LG vanaf de LG G2 tot de G6, die ze dan Tegenover de Flagship van Samsung zette. Daarna gingen ze allemaal rare namen toevoegen en ging het bergafwaarts.
LG heeft ook een hele slechte naam gekregen door software update beleid. Na de LG G4 heb ik me zelf voorgenomen nooit (of voorlopig) geen LG telefoon meer te kopen. Keer op keer beloftes over updates niet nakomen. Veel onduidelijkheid over wel of geen updates. Uiteindelijk kreeg je krap een jaar nadat de telefoons nog steeds verkocht werden al geen nieuwe android versie meer. Dat was voor mij onacceptabel. Ook security updates kwamen er zelden.
Wat dat betreft zijn er veel parallellen met de LG televisies. Daar keert LG ook telkens terug op eerdere beloftes over updates. Ook veel andere tv-fabrikanten zijn wat updates betreft nogal wispelturig en onbetrouwbaar, dus LG is niet eens het slechtste jongetje van de klas. Maar het blijft een verre van betrouwbare partij op het gebied van software updates voor elektronica.
Klopt, en ook de G7 en G8 zijn geen slechte telefoons. Net als de V-serie trouwens.
De G5 is dan uit het rijtje de minste met z'n mislukte modulaire onderdelen, maar ook als je dat buiten beschouwing laat an sich een goeie telefoon.

En de Velvet is een prachtige telefoon om te zien (ben er verder niet bekend mee)

Ik blijf het jammer vinden als LG het onderspit delft:
Als ze de hardware blijven maken zoals nu en overstappen op Android One met hier en daar een kleine toevoeging, dan zouden ze echt nog wel een kans maken denk ik. Mits de prijsstelling beter is dan nu (maar dat kan dan ook?)
En dan zijn ze ook meteen van het imago af dat ze een slecht updatebeleid hebben (wat grotendeels ook klopt, daar hebben ze echt wel een potje van gemaakt de afgelopen jaren)

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 29 januari 2021 15:45]

Ik heb de Velvet met gift box promo.
Best tevreden over maar het valt mij echt wel op hoe pover LG zijn troeven uitspeelt.
Zo werkt de dual sceen super met de dubbel app icons maar verder mis ik meer mogelijkheden.
Een goed voorbeeld is ook de Wacom Bamboo pen support. Deze is reeds in het toestel aanwezig maar LG maakt er zelf weinig info of reclame over.
Aanmerkingen maken op foto's, eigen gifs tekenen, screenshots uithalen,..... Het is niet 100% zoals de Samsung note toestellen die meer geoptimaliseerd met de pen zijn maar zeker ook niet slecht.
Ook het geluid is super ondanks deze Quad DAC mist komt het geluidskwaliteit dicht bij de top aan.

Het grote probleem bij LG is dat ze best een ander CEO aan het hoofd van de divisie plaatsen.
Die Velvet had ik ook besteld met die promo, maar dezelfde dag weer retour gestuurd. Wat een slecht geluid komt daaruit, niet normaal. En de beeldkwaliteit is ook ver ondermaats. M'n Huawei Mate 20 pro is toch echt nog een stuk beter.
Blijkbaar gaat bij LG fout wat bij Samsung en Apple zo goed is. De marketing.
Naast marketing denk ik ook de updates, bulk inkopen en R&D (voor o.a. camera en speaker kwaliteit). Samsung en Apple (en Chinese partijen die veelal hetzelfde moederbedrijf hebben, bijv BBK Electronics) hebben hier meer budget voor. Het lijkt mij dan op gegeven moment ook wel erg lastig als kleine speler op te boksen tegen de grote spelers.
Updates van Samsung zijn ook heel lang slecht geweest. De camera kan gewoon ingekocht worden bij Sony. Datzelfde gaat op voor de speakers. QA van Apple is ook niet geweldig, net zomin als het oplossend vermogen daarvan.

Dus nog steeds marketing van die 2. Die lullen alles onder tafel.
LG koopt al de camera's van Sony, het geheugen van SK Hynix, de soc's van Qualcomm etc. Uiteindelijk gaat het om de implementatie, software algoritmes om het uiterste uit de genoemde hardware etc te halen.
De camera word elders gekocht, net als de speakers. Dan hoeft daar toch geen R&D aan besteed te worden. Wel de software, niet de dingen.
Software wordt niet geleverd en dat is nou net het belangrijkste, naast het inkopen is op de lange termijn duurder. Samsung bijvoorbeeld produceerd ook zijn eigen Isocell sensoren. Afhankelijk van de batch kan je dus bij Samsung een Sony of een Samsung sensor er in hebben zitten, gek genoeg merk je vrijwel het verschil niet en laat maar zien hoe belangrijk de software is. Overigens worden deze sensoren standaard zonder lens geleverd, hier kan dus ook het verschil in gemaakt worden. LG is gewoon op veel gebieden net wat minder. Schermkwaliteit, camera kwaliteit, storage snelheid etc. Daarnaast ben je alsnog R&D kwijt voor de implementatie.
De camera en speaker worden toch gekocht. En jij zegt dat daar research voor nodig is.
Voor het implementeren is zeker research nodig ja. Anders was de smartphone markt wel erg easy mode money.
Dat zeg JIJ juist niet. Juist de inkoop is research zeg je.
Dat is jouw interpretatie, wat denk ke wat hiermee bedoelt wordt?
R&D kwijt voor de implementatie
Lijkt mij duidelijk toch?
Klopt, en ook de G7 en G8 zijn geen slechte telefoons. Net als de V-serie trouwens.
De G5 is dan uit het rijtje de minste met z'n mislukte modulaire onderdelen, maar ook als je dat buiten beschouwing laat an sich een goeie telefoon.

En de Velvet is een prachtige telefoon om te zien (ben er verder niet bekend mee)

Ik blijf het jammer vinden als LG het onderspit delft:
Als ze de hardware blijven maken zoals nu en overstappen op Android One met hier en daar een kleine toevoeging, dan zouden ze echt nog wel een kans maken denk ik. Mits de prijsstelling beter is dan nu (maar dat kan dan ook?)
En dan zijn ze ook meteen van het imago af dat ze een slecht updatebeleid hebben (wat grotendeels ook klopt, daar hebben ze echt wel een potje van gemaakt de afgelopen jaren)
Slechte software ondersteuning, weinig deals met operatoren, middelmatige cameras, daarnaast blinken de smartphones nergens echt in uit, het zijn inderdaad geen slechte toestellen, maar de concurrentie kan het wat beter, ze zouden in plaats van geld te steken in gekke projecten beter geld steken in de ondersteuning marketing en sales van hun mid range modellen.
Een paar toestellen stonden toch echt bekend om de uitstekende camera. De G3 en G4 met name. LG was ook de eerste met resp. laser autofocus en een wide camera.
Een paar toestellen stonden toch echt bekend om de uitstekende camera. De G3 en G4 met name. LG was ook de eerste met resp. laser autofocus en een wide camera.
Toen ging het ook best aardig als ik me niet vergis, de g2-g4 waren ze echt heel goed bezig bij de g5 begon het helaas de slechte kant uit te gaan.
Ik vermoed dat ze dit hebben gedaan vanwege de tegenvallende verkoopcijfers. De toestellen in de G-serie waren ook niet bepaald populair. Dat was bovendien ook nog in een periode waarin de Chinese merken minder actief waren op de westerse markt. Daarnaast is de markt volwassen geworden, waardoor het steeds moeilijker wordt om je te onderscheiden van de concurrentie.
LG has released its financial figures for Q3 2016 and things don't look too rosy. The electronics giant has reported a $381 million loss in its mobile business, due to "weak sales of G5".
https://www.cnet.com/news...oor-sales-of-flagship-g5/
Another year, another proclamation from LG that its flagship smartphone isn't selling as well as expected. Last year it was the LG G5, when the company blamed a bad quarter on "weak sales of [the] G5." The year before that, it was the LG G4, which had sales that "fell short of expectations." This year it's the LG G6—in its latest earnings report, LG blamed the "challenging" quarter on “weaker than expected premium smartphone sales and increase in component costs.”
https://arstechnica.com/g...s-of-flagship-smartphone/
Weak G4 Sales Leads To Lower Profits Forecast For LG
https://www.androidheadli...-profits-forecast-lg.html

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 29 januari 2021 15:49]

Misschien moeten ze een bedrijf als Oneplus (uit te begindagen) gaan nabootsen? Een goedkope Flagship Killer per jaar uitbrengen.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat LG een enorm managementprobleem heeft. Waarom lukt het andere, veel jongere bedrijven wel om te groeien en LG niet?

Uit nostalgische overwegingen zou je het jammer kunnen vinden dat een belangrijke grondlegger van de smartphone er aan gaat. Maar eerlijk is eerlijk: voor LG tien anderen die het wel goed doen.
Waarom lukt het andere, veel jongere bedrijven wel om te groeien en LG niet?
Omdat die bedrijven marktaandeel kopen door het leveren van producten tegen prijzen die niet houdbaar zijn.
Dat zie je ook, op een gegeven moment willen ze de prijzen van nieuwe smartphones verhogen om überhaupt enige winst te maken en dan worden ze gelijk afgefakkeld (onder andere hier op Tweakers).
Waarom zijn die prijzen niet houdbaar? Heb jij gezien hoeveel winst Xiaomi maakt op hun smartphone divisie. Dat is een prachtig resultaat! De prijzen kunnen makkelijk zo blijven en als het moet zelfs nog wat dalen.
Kuch Chinese staatssteun kuch :+
Maar eerlijk is eerlijk: voor LG tien anderen die het wel goed doen.
Daar kan ik het niet mee oneens zijn, al is het "jammer" dat het echt alleen maar Chinese merken zijn die in dat gat springen.
Die kunnen (vaak) veel voordeliger aanbieden. (Laat ik de redenen maar even in het midden laten. :P )

Ik was een groot fan van LG, ten tijde van Optimus One enzo. Dat is geloof ik ergens in 2009/2010.
Ze hebben ook veel geïnnoveerd. Eerste dual core (geloof ik), toen de 3D-schermen, en vergeet dingen als de Flex niet, met gekromd scherm en zelfhelende (!) achterkant.
Helaas hebben ze altijd de reputatiegehad van slechte software. Daar ging ik wel eens tegen in, maar dat leek me geen zin meer te hebben na een tijdje.

Bovendien was ik zelf ook LG af en ben naar andere merken overgestapt. Ook nu richting Chinezen, geef ik zonder schaamte toe.

Management? Hmm, zou kunnen, inderdaad. Het fijne weet ik er niet van, maar sommige reputatieonderdelen blijven gewoon hangen.

Als laatste durf ik te stellen dat (net als bij HTC trouwens) ik vaak een aantal jaar geleden mooie toestellen zag, ook hier in de reviews bij Tweakers, vaak in videoformaat.
Maar....toen kwam de prijs ter sprake. :o
Schrikmoment, een dikke "no thanks! :w " en volgende maar weer.

[Reactie gewijzigd door HMC op 29 januari 2021 15:57]

Uit nostalgische overwegingen zou je het jammer kunnen vinden dat een belangrijke grondlegger van de smartphone er aan gaat. Maar eerlijk is eerlijk: voor LG tien anderen die het wel goed doen.
Dat valt toch juist enorm tegen?
Er zijn maar enkele merken die het echt goed doen.

Huawei deed het enorm goed, maar is gewoon kapot gemaakt. Vooral Xiaomi is een klimmer.
Oppo en Vivo handhaven een beetje, als ik me niet vergis.

Sony heeft een moment gehad waarop ze het goed deden, ten tijden van die Z3 en Z3 Compact. Die laatste heeft het bij mij 5 jaar volgehouden. Maar Sony heeft nooit een duidelijke en onderscheidende strategie gehad en ik heb hetzelfde gevoel bij LG.

Naast Apple en Samsung moet je gewoon gigantische je best doen om aan te tonen waarin je je onderscheid. Samsung is de reus die overal in wandelt met grof geweld. Apple was zo slim om als eerste een eiland te creeren. Zij kunnen nu gewoon bananen verkopen voor 100,- als er maar een Apple logo op staat.
Toen ik nog een foon had vond ik beide eigenlijk niet geweldig.

Wat geweldig was was de marketing, van zowel Apple en Samsung. De vroege Apple was goed, maar heeft toch een aantal jaar flink achter gelopen.

Bij Samsung zie je door de bomen het bos niet meer.
Niet alleen LG, maar ook SONY. Ze zijn beiden prachtige bedrijven, bedrijven waar ik vetrouwen in heb. Maar op het gebied van telefoons doen ze helaas niet goed.
Ja, Sony maakte het ook bont in het verleden. De cameratak van Sony wenste geen goede fotokwaliteit in de Sony smartphones omdat ze bang waren voor concurrentie, terwijl ze de beste technologie in huis hebben.
Ja zoiets had ik ook ergens gelezen op internet. Wel gek zeg, terwijl de concurrenten wel betere camera's aanbieden. Dus je sluit jezelf eigenlijk uit.
Inderdaad. De CEO heeft (ik meen een jaar geleden) een einde aan deze rare situatie gemaakt. Sony is denk ik technisch goed in staat om de hoogste smartphone-camerakwaliteit te maken.
En ze zouden zichzelf goedkoper moeten aanbieden, willen ze marktaandeel veroveren.
Jongere bedrijven zijn er wel maar het zijn geen kleine spelers omdat ze vaak onder een groot (bijv Chinees BBK Electronics) moederbedrijf vallen (dus die genieten ook gewoon van schaalvoordelen).
Gelukkig maken ze de beste TV’s
Ha, ze zijn uitstekend maar de titel beste tv-fabrikant zou ik ze niet geven. Die eer lijkt me eerder weggelegd voor de Japanners.
Eh nee. Sony en Panasonic zijn in mijn ogen nog steeds veel beter.
Smartphones zijn gewoon uitontwikkeld. De nieuwigheid is er vanaf. Iedereen heeft zo'n ding en het is nu gewoon een apparaat geworden wat je eens in de zoveel jaar vervangt, net zoals een pc of laptop. Technologie markt is altijd een markt geweest van merken die komen en gaan.Uiteindelijk blijven er een aantal merken over.
en die fold telefoons?
Ik gebruik nog elke dag mijn LG G4 met LineageOS. Het zijn robuuste toestellen die nog altijd voor alledaags gebruik goed presteert. Als ik een nieuwe moet wordt het geen LG meer er is dus wel iets mis gegaan.

Scherm stuk paar tientjes
Nieuwe batterij weer een tientje

[Reactie gewijzigd door marenk_vos op 29 januari 2021 15:48]

Ik zou blij zijn als LG een strategische keuze maakt zoals Microsoft destijds deed. Stop met het maken van hardware waar je niet goed in bent, maar zorg wel voor goede software ondersteuning op andere platforms.
Zo heeft WebOS geen volledige Chromecast ondersteuning. Ik weet niet of ze dat kunnen oplossen, maar hun Android integratie is verder ook bijzonder slecht. Geen WebOS met Google Home integratie. Hun oude Android app kan wel media afspelen, hun nieuw App niet. Dit soort problemen los je met een 1 miljard per jaar wel op :)

[Reactie gewijzigd door SSH op 29 januari 2021 16:06]

Wat een enorm bedrag. Is ook bekend waar dat bedrag door gevormd wordt?
Gokje maar ik vermoed marketing, R&D (smartphones ontwerpen is prijzig) en slecht verkopende modellen (waardoor die alleen met flinke korting worden verkocht). Mogelijk ook nog kosten als loonkosten.
Was tevreden gebruiker van g4 en g6, jammer van de software updates. Je zou denken als.het zo slecht gaat trek de stekker eruit.
Kunnen ze ze niet beter weggeven dan? :+ Of is dit boekhoudkundig de verliezen naar één divisie schuiven en daar ook R&D kosten op laten vallen terwijl andere afdelingen profiteren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee