'LG is gestopt met het produceren van smartphones'

LG is op maandag gestopt met het produceren van smartphones. Dat zou een woordvoerder van het bedrijf tegen de Zuid-Koreaanse krant Asiae hebben gezegd. Het bedrijf zou nu genoeg smartphones hebben gemaakt om aan gemaakte afspraken te kunnen voldoen.

Het bedrijf zegt volgens de krant Asiae dat het nog smartphones moest maken om aan contracten met telecombedrijven te kunnen voldoen. LG had eerder verwacht eind mei daar genoeg smartphones voor te kunnen maken; die eigen deadline heeft het bedrijf dus gehaald. Op maandag is daarom de productie zoals gepland gestopt.

Na het stoppen van de smartphoneproductie gaat LG in de fabriek in Vietnam, waar het bedrijf het gros van de smartphones maakte, huishoudelijke apparaten produceren. Dit zou er ook voor zorgen dat het huidige personeel bij LG actief kan blijven.

Het stoppen met productie betekent niet dat LG helemaal klaar is met smartphones; de verkochte modellen worden nog maximaal drie jaar van OS-upgrades en -updates voorzien. LG maakte bijna twee maanden geleden bekend te stoppen met het maken van smartphones. Tweakers schreef eerder een achtergrondartikel over LG's besluit om uit de smartphonemarkt te stappen.

LG Wing

Door Hayte Hugo

Redacteur

31-05-2021 • 16:44

95

Reacties (95)

95
91
46
0
0
37
Wijzig sortering
Jammer. Als ik het mij goed herinner was de Nexus 5 een LG-toestel. Best uitgevoerde Android smartphone tot op heden imo.
De 5X had wel een serieuze design flaw waardoor ze praktisch allemaal kapot gingen. Je kon ze op een gegeven moment niet meer aanzetten of kwamen in een bootloop.
Ben ik blij dat'ie van mij dat niet heeft. Boot gewoon en doet nog steeds niet onder voor "moderne" high end phones...
Inderdaad 2x gehad binnen garantie, na de 3e keer toch maar een andere stock android tel gehaald.
Veel plezier van gehad. Het was volgens mij een van de eerdere budget telefoons die draadloos laden ondersteunde.
Ook gehad. Prima toestel idd. Is nog steeds mijn backup telefoon.
Ook gehad. Scherm viel op een gegeven moment van ellende letterlijk uit elkaar maar wat een phone was dat.
LG had vaak prima hardware maar ze waren te duur en als ze zelf de software support deden was het afgrijselijk,
Qua software en prijs / kwaliteit verhouding was het wel prima maar veel dingen waren echt ondermaats zoals de camera, accu, geluid, geen geheugen kunnen uitbreiden (was destijds nog heel gewoon). En met android 5 was het helemaal een drama maar goed dat was misschien meer software dan hardware?
Begrijpelijke keus, en moet zeggen, zie ze ook weinig hier in Nederland.
Jammer, weer minder concurrentie, en bedoel over de hele wereld, hoe minder concurrentie hoe slechter het woord, is het zelfde met de OS op de Smartphones en Tablets, dat is nu maar uit twee gigantische bedrijven bestaat, Android/Chrome OS en IOS, twee gigantische bedrijven hebben alles in hun handen, wou dat Linux op Smartphones en Tablets veel gebruikt werd, zonder dat een gigantische bedrijf er mee te maken heeft, en nog wat meer OS'en.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 05:59]

Ik heb er moeite mee om te begrijpen, of vooral accepteren, dat de smartphone markt zo ontzettend anders behandeld wordt als de PC markt.

Een smartphone (of tablet) is gewoon een Personal Computer, het enige verschil met een laptop of desktop is de vormfactor. Maar de vormfactor is nooit van belang geweest of een stukje tech een PC is of niet. Een PDA is ook een personal computer. Laat de smartphone nou gewoon een evolutie van de PDA zijn.

Dezelfde beperkingen accepteren we niet op de PC markt. Bekijk de -begrijpelijke- drama omtremt de introductie van Secureboot bij Windows laptops, het beperkte de vrijheid van die 3 mensen die hun eigen linux distro bouwen en het hele internet in rep en roer.
De PC is eerlijk gezegd het enige consumentenproduct waarbij hard- en software los verkrijgbaar zijn (op wat nicheproducent als Arduino, Pi etc na natuurlijk). Een smartphone heeft dan wel een computerarchitectuur, maar is geen personal computer in de zin van een laptop/desktop. Is ook nooit de bedoeling geweest.

En voor een tweaker is dat natuurlijk jammer, maar voor de doorsnee consument een zegen. Als je kijkt hoeveel problemen de open architectuur van PC's de afgelopen decennia heeft opgeleverd. Pas de laatst paar jaar kan je redelijk foutloos verschillende componenten aan elkaar hangen zonder problemen. Maar de jaren daarvoor was de beste PC gewoon het ding dat seriematig werd geassembleerd door de A-merken met daarop een standaard Windows versie. Alles wat afweek zorgde vroeger of later voor compatibiliteitsproblemen.

Als smartphones net zo open zijn dan worden het producten waarbij installeren en configurern het hoofddoel lijkt te worden, terwijl de meeste mensen gewoon productief willen zijn met zo'n ding. En ik denk niet dat alternatieven voor een hogere productiviteit zorgen.
Dat is toch echt al heel erg lang niet meer zo? Toen ik nog op school zat misschien, maar toen ik 13 jaar geleden mijn vorige computer bouwde, werkte alles gewoon naadloos met elkaar samen. Niet veel anders dan nummer twee, die ik drie jaar geleden bouwde.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 05:59]

Sinds de komst van PCI-express en SATA is eigenlijk het enige wat nog wel eens mis gaat qua compatibiliteit het werkgeheugen - met name Ryzen-CPU's willen nog wel eens kieskeurig zijn qua geheugen. Al kan dat natuurlijk ook komen doordat geheugen met name op Intel-platformen getest werd, dus dan komen problemen op AMD-platformen minder snel aan het licht. Vroeger was dat natuurlijk een nog groter probleem door de wildgroei in chipsets met bijbehorende geheugencontroller met eigen gedrag (Via, SiS, Nvidia, ATI, ALi, etc).
Tja, je moet inderdaad wel even checken of alle onderdelen bij elkaar passen als je zelf een computer bouwt.

Maar qua software zijn er echt nauwelijks issues. Bij mij heeft alles de laatste 13 jaar in elk geval altijd prima gewerkt, nooit problemen tussen software en een bepaald onderdeel. En jaren daarvoor eigenlijk ook niet. Dus ik denk dat wat Frame164 zegt niet echt klopt:
En voor een tweaker is dat natuurlijk jammer, maar voor de doorsnee consument een zegen. Als je kijkt hoeveel problemen de open architectuur van PC's de afgelopen decennia heeft opgeleverd. Pas de laatst paar jaar kan je redelijk foutloos verschillende componenten aan elkaar hangen zonder problemen.
Er zijn nauwelijks problemen, als de bouwer zich gewoon een klein beetje inleest en niet random onderdelen in zijn mandje gooit. En zelfs dan kun je dit ook gewoon laten checken als je webwinkel assemblage doet.

Bovendien profiteren ook de kant-en-klare computers van de open architectuur: anders zouden Dell e.d. ook niet zo makkelijk allerlei computers in elkaar kunnen zetten.
Een smartphone heeft dan wel een computerarchitectuur, maar is geen personal computer in de zin van een laptop/desktop.
Is dat zo?

Dit is wat Wikipedia zegt:
A personal computer (PC) is a multi-purpose computer whose size, capabilities, and price make it feasible for individual use.[1] Personal computers are intended to be operated directly by an end user, rather than by a computer expert or technician.
- Multi-purpose? Jazeker, je kunt een smartphone voor 1000-en-1 dingen gebruiken, van bellen t/m Netflix kijken
- Size? Jazeker, past in je broekzak, je hebt er geen aparte kamer in je huis voor nodig
- Capabilities? Ja hoor, krachtiger dan menig mainframe uit de jaren '70
- Prijs? Ook geen enkel probleem, vanaf een 100 euro tot pak hem beet 1000 euro is er een ruime keuze
- Individual use? Hoe individueel wil je het hebben?
- Gebruik door de end user ipv een techneut? Zelfs m'n oma heeft er nog eentje gehad...

Dus naar mijn mening is de smartphone de ultieme personal computer. Dat er voor een tweaker relatief weinig eer aan valt te behalen, so be it, maar dat maakt het niet minder personal computer. Integendeel, want de tweaker klinkt al meer als de techneut die men in de jaren '70 nog nodig had voor het gebruik van een computer.
Op XDA zijn er ook genoeg mensen boos op een merk als je de bootloader niet kan unlocken en er je eigen Android distributie op kan zetten, maar daar krijgt het gros van de mensen die een telefoon koopt niks van mee. Ook op PC was het bij velen de gewoonte om Windows pas te updaten na een nieuwe versie bij het kopen van een nieuwe PC.
Ik heb in de loop der jaren veel het verhaal langs zien komen dat het de telecomproviders hun invloed is die zoveel bepaald over de mobiele telefoon die met hun gsm netwerk mag verbinden. Dat is met computers natuurlijk nooit het ding geweest, daar moet je die vergelijking maken met vrije modem keuze.

Maar het is een drama dat de consument zich steeds in een duopolie laat verleiden. Ben benieuwd hoelang dat duurt voor er maar 1 merk auto overblijft omdat die het beste is plus 1 omdat die luxer is ;)
Het aantal merken blijft wel groter, maar het aantal concerns wordt snel minder.
goed punt, inderdaad daar is het ook aan de gang maar beter gemaskeerd
Een smartphone (of tablet) is gewoon een Personal Computer
Niet alles hoeft een PC te zijn. Soms is het fijn als iets gewoon simpel werkt.
Ja want door de toegenomen concurrentie van de laatste jaren werden telefoons goedkoper en beter..? Nee de markt is enorm verzadigd met net-niet fabrikanten en die vallen nu één voor één weg en word er niet meer geconcurreerd op onzinnige zaken zoals de zoveelste megapixel of zoveelste watt oplader.
Ik ook, althans, dezer dagen. Vroeger heb ik ook wel eens een LG gehad (een Renoir, om precies te zijn) en zag ik er ook meer mensen mee, maar dat was wel jaren geleden toen LG in de net nieuw aangeboorde smartphonemarkt stapte (en daarvoor zag ik ze ook wel eens bij mensen die een uitgebreide feature phone wilden).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 05:59]

Yes, inderdaad! Ik kan me nog herinneren dat de LG cookie wel razend populair was, maar dat was maar voor korte deur. Same as Motorola, al zie je die iets meer.
Motorola is meer actief in landen waar de het gemiddelde besteedbaar inkomen een stuk lager is. Hier in Argentinie bijvoorbeeld zijn ze razend populair, ze doen wat ze moeten doen en zijn betaalbaar.

Daarentegen zie ik hier geen Nokia's en slechts een handvol chinese telefoons, het zijn Samsung en Motorola die hier de dienst uit maken.
Ik woon in Laos (Z.O.Azië) en er wordt bijna geen Motorola verkocht hier, dus dat merk is misschien meer populair in Zuid Amerika? Hier is het Apple, Samsung, Oppo, Vivo, Realme en Xiaomi (is nu heel erg populair). Nokia werd nog wel een klein beetje verkocht maar dat is ook gedaan denk ik. Huawei kun je overal nog kopen maar heeft uiteraard problemen. LG had zich hier trouwens al verschillende jaren uit de markt terug getrokken. Je kon ze nog wel vinden in Hong Kong of Singapore maar dat was het dan ook wel. In de buurlanden hetzelfde verhaal.

Het is zo jammer dat de markt hier bepaald wordt door maar een aantal spelers.
Als ze die toestellen hier voor dezelfde prijs zouden verkopen, zouden ze hier toch ook razend populair moeten zijn? Ik vind veel van die merken helaas vaak ook aan de dure kant, vooral vergeleken met de grote Chinezen.
Om nog maar te zwijgen van de Nexus 5 die door LG werd gemaakt. Als ik die telefoon niet 3 verdiepingen naar beneden had laten in het trappengat, dan was dat nog steeds mijn telefoon geweest. Buitengewoon volledige featureset, redelijke specs en een (nog altijd) levendige community met diverse up-to-date ROM's. Heerlijk telefoontje was het!
Dan had je hem binnen twee jaar gewoon weg kunnen gooien omdat de soc problemen had waardoor de telefoon uitviel. Overigens had LG in dat tijdperk wel meer problemen met kwaliteit van haar toestellen. De N5 was iig mijn laatste LG.
Soc problemen? Heel bijzonder verhaal....
Mijne werkt nog prima als backupphone na al die jaren met een nooit vertoonde "soc probleem...

[Reactie gewijzigd door ioor op 23 juli 2024 05:59]

Mehh.. ik heb hem ruim vier jaar gehad zonder problemen, hoor. Tot die val. :-)
Dat was met de 5X.
O ja, de Cookie was inderdaad ook nog populair.

Motorola zie ik ook nooit meer, in tegenstelling tot vroeger. Van de oude spelers die nog proberen marktaandeel terug te winnen zie ik eigenlijk alleen Nokia's, maar toch ook lang niet zo vaak als de wel héél populaire merken.
Een combinatie van bang-for-buck waar ze niet meer in mee konden/wilden komen.
Ook de BBG is hier schuldig aan, alleen maar Apple, Samsung en wat telefoons als One+/OPPO

Maar telefoons zijn ook allemaal eenheidsworst geworden.
Extra stevig / rugged wordt nauwelijks gemaakt, al helemaal niet door de grote merken. Extreem goede camera of extra grote accu wordt ook nauwelijks gedaan of iets anders praktisch. Software-ondersteuning (op Android) wordt sinds dit jaar pas (gelukkig iedere leverancier) opgepakt.

Nokia werkte goed aan de weg omhoog met hun Android One en redelijke prijs-prestatieverhouding, maar door na 3 jaar weer de naamgeving voor de verschillende budgetten te veranderen en eigenlijk niks bijzonders te doen met een matige prijs-prestatieverhouding (al 2,5 jaar en 1 jaar geen telefoons uitgebracht) vrees ik voor Nokia ook het ergste.
Bang for your buck is natuurlijk zeer discutable . Neem de LG velvet of de S60. Beide toestellen gaven je features die je bij andere telefoons niet deed hebben LG is / was alles behalve eenheid worst.
Goede headphone jack highend model met een goede dac niemand heeft dat op een smartphone . Dual screen case als een optie. Niemand heeft dat. Volledige controle over je camera zelf je iso focus wit balans ect instellen niemand heeft het. Vorig jaar kon ik kiezen tussen LG velvet of een andere smart phone zo als een one+ north samsung a serie . Velvet had bijvoorbeeld draadloos laden pen support dual screen optie, oplader bij geleverd gewoon nog een sd kaart of dual sim optie . En een wauw effect bij iedereen die het ding ziet.. LG was geen mee loper . Helaas is het niet meer. Vroeger was hun software update beleid niet echt al te goed. Helaas ga LG echt wel missen.
Een goede dac (audiofiel die het merkt) in een era van alles Bluetooth, tsja. Dan zit je wel in een enorme niche...
De bang for your buck most meestal wel komen door het feit dat ze bijna niet verkocht worden en na 6 maanden voor de helft van de prijs verkocht worden. Zelf heb ik zo een G6 heel voordelig kunnen scoren.

Vooral software updates waren echt ruk. Die van mij heeft nooit de update gekregen naar android 9. Welke een jaar na uitbrengen van de telefoon uit kwam.

Wel moet ik zeggen dat ik hem nog steeds gebruik en er veel plezier van heb.
Ik heb tot negen maanden geleden nog elke dag mijn LG G2 gebruikt!
Kon het zelf niet beter verwoorden. Ik zou nu ook niet weten naar welk merk ik moet gaan?
Samsung is een markting machine dat Apple na wil doen, Chinees wil ik niet omdat het echt niet goed zit het data beveiliging en behandeling van werknemers in het land, Motorola maakt niet veel meer, vooral grote schermen en weinig cpu, misschien gaan toch Nokia? Kwalitatief goed zonder dat er teveel aan het os is gerommeld?
Motorola op zich nog prima zichtbaar bij de MediaMarkt, enkele vestigingen hebben ook nog een shop-in-shop.
Het ging er niet om of er winkels zijn die Motorola's verkopen, maar of je mensen ermee ziet lopen. En ik zie eigenlijk (vrijwel) nooit meer iemand met een Motorola lopen, i.t.t. vroeger.
LG G2 zag je ook best veel, die heb ik ook 5 jaar gehad en werdt toen pas verslagen op gebied van screen to body ratio en batterij duur.
Die kon je nog makkelijk zelf uit elkaar schroeven en van 2 stukke weer 1 hele maken!
inderdaad, al moet ik zeggen dat het altijd goede telefoons waren. ik heb de G3 gehad, de V10 en V30. Alle 3 echt goede telefoons met op release features die andere smartphone makers niet hadden. Toch wel zonde om de high quality audio dac weg te zien gaan.
Inderdaad, zo'n beetje het enige merk dat nog probeerde met wat nieuwe dingen te komen, w.o. een 3D-scherm, dual-scherm en dat soort dingen.
De LG 3D heb ik nog gehad en moet wel eerlijkheidshalve zeggen dat dat nogal een behoorlijk hoog gimmick-gehalte had hoor. Desalniettemin wou iedereen het wel graag even "zien".
Klopt, ik heb 'm in mijn hand gehad en de kwaliteit was best wel slecht, haha, maar ze durfden tenminste met iets nieuws te komen (later heb ik deze gekocht: https://www.youtube.com/watch?v=KNqeTelqiF4 het 3D-scherm daarvan was vrij goed).
Heb zelf een LG Optimus 2X gehad. Vet toestel en aller eerste toestel met een dual-core processor. Kan me nog goed heugen dat er op het doosje stond geprint: "OTA Update available for Android 4" of iets in die trend. Echter heeft de Optimus 2x deze update nooit gezien :(
Sindsdien overgestapt naar HTC dat het update beleid wel op orde had.
zie ze ook weinig hier in Nederland.
Dát zal de reden zijn geweest! Dat ene vlekje op de kaart genaamd "Nederland", die wilden geen LG en dus zijn ze maar gestopt met de productie... 8)7
Vond LG altijd een apart merk. Ze waren praktisch altijd het eerste met nieuwe hardware of features, maar toch had ik altijd het idee dat andere merken het beter deden of in elk geval iets hadden wat LG niet had.
Daarnaast zonken toestelprijzen altijd als een baksteen. Het was niet raar een flagship toestel amper een maand na launch voor praktisch de helft te kunnen kopen.
Ze introduceerden vaak nieuwe tech, maar in de meeste gevallen haalden ze dat er ook weer uit bij de volgende generatie. Het was dus gigantisch wisselend. Iets wat niet goed voor ze heeft uitgepakt en iets wat je vaker hoort.
Jammer dat de concurrentie minder wordt. Natuurlijk wel begrijpelijk dat ze ermee stoppen als de markt zo verzadigd is en ze geen voet aan de grond krijgen.
Heb de Velvet, ben er tevreden over, samen met de dual screen erg leuk.. batterij duur is daar door naadje..
Werd tijd.
Laten we wel wezen, het was een afdeling van LG zonder enige visie.
Ze kwamen soms als eerste met gave features om vervolgens bij het volgende model het niet voort te zetten en dan weer in te zetten op totaal wat anders.
Ze hadden geen duidelijke koers.
Software ondersteuning was ruk en ze deden nog beter hun best om zo min mogelijk te luisteren naar de consument.
Tja, dan kan je beter stoppen want het verkocht (logischerwijs) totaal niet meer ....

" Ja, maar competitie is goed en nu is er weer 1 minder ..."
Ach, hun marktaandeel was zo minimaal dat het geen fluit uit maakt voor de voortgang van Android toestellen.
Met grote spelers destijds zoals Huawei was het best een aderlating maar nu hoor je daar ook nauwelijks nog wat over en andere merken zoals Xiaomi sprongen in dat gat en vullen het mooi op en leggen nu met name Samsung het vuur aan de schenen.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 23 juli 2024 05:59]

Anoniem: 508592 31 mei 2021 17:38
Jammer.. wel goed geprobeerd vind ik. Maar in TVs gaan ze toch wel echt goed.. waanzinig goede kwaliteit.
Zonde. zwaar ondergewaardeerd, maar wel eigen schuld. Toestellen vaak te duur en na intro vaak half jaar wachten. Heeft iemand nog een lg V60 liggen?
Helaas de goede telefoons komen er niet meer gewoon om te 😭😭😭
Jammer.

Heb een LG V60 in gebruik momenteel; gewoon een heerlijk lekker vlot toestel.

Het is LG gelukt om telkens met nieuwe dingen te komen, maar dat was aan de ene kant ook het probleem. In plaats van het product het jaar erop te verbeteren, begonnen ze elk jaar opnieuw. Geen continiuteit zoals bij de Samsung Galaxy-reeks of de Apple iPhone-reeks.

Je zal gemist worden, LG.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.