Netflix maakt prequelserie The Witcher: Blood Origin van zes afleveringen

Netflix heeft The Witcher: Blood Origin aangekondigd. De spin-off gaat over het ontstaan van Witchers en speelt zich 1200 jaar voor de gebeurtenissen in het eerste seizoen af. De prequelserie krijgt zes afleveringen en staat los van het tweede seizoen dat in de maak is.

Via Twitter brengt Netflix naar buiten dat de prequelserie op komst is. Wanneer ze te zien is op de streamingdienst, is nog niet bekend. Net als het eerste seizoen van The Witcher gaat het om live-action met acteurs. Inhoudelijke details of beelden zijn er nog niet. Alleen is bekend dat de prequel gaat over het ontstaan van de eerste Witcher.

Declan de Barra is de showrunner van de prequelserie. Hij schreef ook mee aan de afleveringen voor het eerste seizoen. Lauren Schmidt Hissrich, regisseur van de Netflix-serie, is ook betrokken bij de prequel. Hissrich bevestigt op Twitter dat ook schrijver Andrzej Sapkowski meewerkt. De Netflix-serie is gebaseerd op zijn werk, net als de Witcher-games van CD Projekt Red.

Eind vorig jaar maakte Netflix al bekend dat The Witcher een tweede seizoen krijgt. Dat gebeurde nog voordat de serie was te zien. De opnames voor dat tweede seizoen lopen volgens informatie van een fansite nog tot minimaal februari 2021 door. Het is nog niet bekend wanneer het tweede seizoen te zien is.

Netflix werkt ook aan een animatiefilm als spin-off van de serie. Dat gaat om The Witcher: Nightmare of The Wolf, die gaat over Witcher Vesemir, de mentor van Geralt of Rivia, het hoofdpersonage van het eerste seizoen.

Netflix-serie The Witcher
The Witcher - Netflix

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

27-07-2020 • 16:39

59 Linkedin

Reacties (59)

Wijzig sortering
Hissrich bevestigt op Twitter dat ook schrijver Andrzej Sapkowski meewerkt.
Let op dat dit niet hetzelfde betekent als meeschrijft. Ik lees dit als: wij betalen Sapkowski een mooi bedrag zodat we van zijn gezeik af zijn.

Na het hele debacle tussen Sapkowski en CD Projekt Red over royalties van de videogames vind ik hem niet echt een sympathiek figuur:
“I was stupid enough to sell them rights [to all of my novels],” he told Eurogamer. “They offered me a percentage of their profits. I said, ‘No, there will be no profit at all — give me all my money right now! The whole amount.’ It was stupid. I was stupid enough to leave everything in their hands because I didn’t believe in their success. But who could foresee their success? I couldn’t.”
Hij was ook niet echt betrokken bij de huidige serie op Netflix:
Sapkowski adressed his attitute towards adaptations: “I do not care what is done with my character in film or in other contexts, even if it is clear that he is my character and will always be my character.”
Volgens mij had het er ook mee te maken dat zijn zoon ernstig ziek was.
Ongeveer een jaar later nadat hij het geld eiste bij CD Project Red is zijn zoon overleden aan kanker.

Ik geloof dat er in zijn verhaal wel wat nuance te halen valt.
Nuance of niet, het blijft vrij achterbaks hoe hij het aangepakt heeft.
Hij kreeg in het begin netjes de keus of hij een vast bedrag wilde hebben of een percentage en ging voor de veilige optie. Vervolgens slaan de games aan, wat hem qua boekverkoop geen windeieren gelegd zal hebben met name buiten Polen.
En dan achteraf de studio, die in het begin alle risico's genomen heeft, het mes op de keel zetten dat hij alsnog een percentage van de winst wil hebben tenzij ze een rechtzaak willen riskeren en mogelijk dat CDPR de rechten op het maken van witcher producten zou verliezen.

[Reactie gewijzigd door Nephalem op 28 juli 2020 01:20]

Ach hij kreeg spijt van een foute conclusie die hij trok en wilde daarna meer geld hebben.
Of dat juist is is een tweede, maar ik gun het hem wel.
maar ik gun het hem wel.
Ik eigenlijk niet, mensen die het onderste uit de kan willen hebben, dienen de deksel op de kop te krijgen. Geen vertrouwen in het verkopen van je IP en dan direct een relatief grote zak geld willen zien? Sure, dan betalen ze wat ze denken dat het waard is op dat moment en wat ze dan op kunnen hoesten, is de eis te hoog dan gaan ze zelf wel wat bedenken...

En vergis je niet, de computer games hebben heel veel bijgedragen aan de verkopen buiten Polen. Ik had bv. nog nooit gehoord van "The Witcher" voor het eerste computer spel uitkwam (2007), wat niet vreemd was omdat het eerste boek in de serie voor die tijd niet in het Engels was vertaald (ik lees bijzonder veel fantasy en scifi in het Engels)...
Geeft niet dat je het hem niet gunt. Hij heeft er volgens de wet gewoon volle recht op.

Ik weet even niet of het een Poolse wet is of dat deze in de EU regelgeving zit maar bij een onevenredige winst verdeling heeft de eigenaar van het IP de volle recht om meer geld te vragen. CDPR heeft de rechten om er games van te maken, maar meer niet.

En persoonlijk vind ik het terecht dat deze wet er is. Als een grote publisher voor een habbekrats de rechten voor films of games opkoopt, er millioenen mee verdient en de auteur heeft daar nog geen procent van gezien is in elk opzicht niet eerlijk. (Dit is niet een vergelijking van de situatie met CDPR. Die hebben hem royalties aangeboden etc.)

Maar, hoewel het zijn volle recht was om meer geld te vragen, hij had het op een veel nettere manier kunnen doen. Ik verwacht dat als hij gewoon contact had opgenomen met CDPR dat het geregeld had kunnen worden zonder dat de Media er ook maar één klein artikel van had geschreven.
Vergeet alleen niet dat CDPR het juist zo groot heeft gemaakt buiten Polen. Sure he is nu veel meer waard, maar was dat ook het geval geweest zonder de games? Dus of hij er echt recht op heeft, ik vind van niet, zeker zijn houding die hij had, hij wilde gewoon cashen en verkocht de boel. Dan niet achteraf gaan huilen.
De eerste game moest het juist hebben van de fans van de boeken in Polen. De game serie werd pas een success met nummer 2. Dus het is een oneindig Kip en Ei verhaal.

En in dit geval voelt het wrang omdat Andrez een oude, norse lul is.

Maar in ben het toch eens met het punt dat hij als auteur recht heeft om een grote vergoeding als het akkoord wat gesloten is niet overeenkomt met de winst die er gemaakt is.
Want dit is een wereld met Disney, EA, Activision en TakeTwo en die hebben absoluut geen probleem met het uitwringen van een lekker goedkoop IP.
Het probleem is, je schrijft het zelf al, hij is 72 jaar oud.
Er zijn niet veel mensen van die generatie die iets snappen van het pc game wereldje.
Voor de games was het ook geen bekende schrijver, dus zal hij wel niet zo'n goed management gehad hebben.
Sommige van zijn uitspraken klinken exact zoals mijn nonkel (zelfde generatie) denkt over computer / games.
Het is dus heel goed dat dergelijke mensen wat wettelijke bescherming hebben.
Om het in perspectief te zetten, er zijn een aantal andere Witcher adaptaties geweest voor CDPR er aan de haal meeging. Geen van allen hadden een denderend success dus als je je in de schoenen plaatst van Andrzej een al wat oudere man met andere dingen aan 't hoofd, totaal geen verstand van videogames en ook nog meerdere gefaalde projecten van te voren vers in het geheugen (waar hij wellicht wel voor het percentage koos).

Hij was weldegelijk een bekende schrijver in Polen maar nu pas internationaal.
Dus als ik geen vertrouwen heb in jouw project en dit duidelijk maak door te zeggen dat je 0 euro zal verdienen en alleen mijn rechten verkoop als je met geld terug komt. Heb ik later recht als jij meer dan 0 euro maakt. Juist, klinkt zo eerlijk(!).
Inderdaad, klinkt heel eerlijk. :P

Want als een Auteur rechten van zijn IP door omstandigheden goedkoop moet verkopen en dan een ander er dikke winst mee zien te maken, dat is natuurlijk helemaal eerlijk. /s

Dit scenario is er niet gebeurt in het geval van de Witcher. Maar, in een wereld met Disney en EA vind ik dat deze regel absoluut gehandhaafd moet worden.

Andrez is gewoon een domme lul om het in het begin zo te verkopen en blijven verkondigen dat hij een hekel heeft aan de spellen. Dit is zo'n grens geval waar je het hem niet gunt maar het is nog altijd zijn recht.
"Door omstandigheden goedkoop moet verkopen" er zijn genoeg mensen die door zelfde redenen hun bedrijven/startups verkopen voor goedkoop. Hebben zij ook recht op winst na 5 jaar?
Als je alle aandelen van je bedrijf verkoopt? Nee.
Als je de Auteursrechten verkoopt? Nee.

Maar dat heeft hij niet gedaan. Het bedrijf is verkocht maar de Patenten staan nog gewoon op zijn naam. (Om de vergelijking even te maken.)
Ik had bv. nog nooit gehoord van "The Witcher" voor het eerste computer spel uitkwam (2007)
Dat steekt hem denk ik nog het meest. Voor een boel mensen zijn de games canon en de boeken deels een soort alternatieve verhaallijn, of weten ze inderdaad niet eens van het bestaan.
Ja dus mag hij blij zijn dat de games zijn boekverkoop aanstuwen.

Dat hij dan weer minder verdient aan de games dan hij eigenlijk zou willen,,.. is zijn eigen fout geweest door vroeg te cashen.
Inderdaad gewoon pech, hij wilde meteen geld en dacht niet dat het een success zou worden. Als het geen success was had hij wat geld rijker. Nu die nog meer geld ruikt is het huilen. Sorry maar jammer dan.
Ja dat is een nogal naar loserscomplex. Hij maakte de keus van een vast bedrag en ging toen een beetje miepen toen bleek dat hij zich vergist had. Daarnaast mocht hij al niet klagen want gezien de populariteit van de games zou het me niks verbazen als het merendeel van de boeken die hij verkoopt te danken zijn aan de games. Het is een vrij gemiddelde fantasyserie
en bedenk ook even dat hij nu op al zijn nieuwe werk "door de schrijver van The Witcher" kan adverteren.
Had hij niet geld nodig om dat zijn zoon ziek was? Zo iets staat mij nog bij.
Ik vind de serie (helaas) toch wel een stuk kwaliteit missen. Helemaal bij aflevering 6 toen de draak tevoorschijn kwam. Ik kon mijn lach niet meer inhouden en dat was ook de genadeslag voor de vrouw.
Ik ook. Ik vond het wel een vermakelijke serie maar ik had het gevoel dat als ze iets meer de tijd hadden moeten nemen om alles uit te werken. Zo'n beetje elk element van de serie was matig tot oke. Het verhaal had beter in elkaar gezet kunnen worden, de dialogen waren matig, de cgi was vaak voldoende maar soms slecht, sommige acteurs/actrices vielen tegen. Allemaal dingen die met iets meer tijd (en geld) verbeterd konden worden. Alleen Henry Caville blonk echt uit vond ik, voor de rest vond ik het een gemiste kans. Ik ga deze prequel wel kijken, omdat het alsnog beter is dan alle andere fantasy series die na game of thrones zijn uitgekomen.
Ik vond het nog best wel meevallen qua 'lowbudget' look, ik vond het vooral erg wisselvallig; sommige scenes zagen er top uit, maar sommigen inderdaad eerder een niveautje Hercules/Xena. En de verschillende tijdlijnen-constructie was voor veel mensen verwarrend. Maar men heeft gezegd dat men in S2 daar van af stapt, dus hopelijk is S2 van een wat hoger niveua :)
Ze hadden een redelijk groot budget, maar toch vond ik het er vaak goedkoop uitzien als je weet wat tegenwoordig de mogelijkheden zijn. Vergelijk het bijvoorbeeld met de Mandalorian, daar weet je dat het zo'n beetje allemaal cgi en green screens zijn maar toch kan je daar veel moeilijker aanwijzen was cgi en wat echt is.

Het grootste probleem vond ik echter niet de cgi, daar kan je nog doorheen kijken, maar ik vond dat vooral de morele dilemma's niet goed naar voren kwamen. In het boek waren die stukken juist heel spannend en interessant. De schrijvers probeerde heel veel stof in 8 afleveringen stoppen terwijl dat eigenlijk niet mogelijk was. Bij heel veel scenes was ik lichtjes verward en wist ik pas nadat ik het boek gelezen had wat er daadwerkelijk op het spel stond. Dat vond ik toch wel jammer.
en dan neem je als vergelijkings materiaal Starwars?? met meer dan 40 jaar aan CGI ervaring en (ik heb wel een paar centen over) Disney als producer .

Je kunt het dan beter vergelijken met Game of thrones (eerste seizoen is weer heel lang geleden laatste seizoen was er een mega budget dus een seizoen ergens tussen in) en ja daarin is de CGI met vlagen ook lachwekkend en dan weer heel mooi.

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 27 juli 2020 20:06]

Een lager niveau bedoel je, als den domme mensch het dus ook moet snappen :+

Aangezien mensen niet tegen een grapje kunnen... Ik vind het juist jammer dat mensen er blijkbaar niet tegen kunnen als ze iets harder na moeten denken. Het duurde bij mij ook even maar ik kon het juist wel waarderen toen ik het eenmaal door had. Het is juist leuk als je even door moet denken.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 27 juli 2020 18:12]

jammer, die tijdlijn maakt het nog interessant, valt er wat te ontdekken zoals in de boeken (die zelf een beetje matig zijn vind ik overigens). Als je dat weglaat blijft er niet zoveel van over eigenlijk
Ik heb de serie eerst gekeken voordat ik de game had gespeeld. Ik kon de verhaal niet goed volgen omdat het enorm wisselde tussen verleden en heden zonder dat aan te geven. Verder vond ik het vermakelijk om weg te kijken. Het is geen GoT maar slecht vind ik m ook niet.
Maarja Got is ook maar meh.
Nee het einde van got heeft alles kapot gemaakt. En dat is echt jammer.
Ik moest ook zeker lachen tijdens de entree van die draak (owowow wat een slechte CGI)

Waar ik me vooral aan ergerde was dat de verhaallijnen dwars door elkaar liepen. Op één of andere manier werkte het ook nog eens slaapverwekkend. Moet wel zeggen dat ik normaal alleen films kijk, series gaan mij persoonlijk vaak te traag.

En wat vond je van de Nilfgaard harnassen? 8)7

[Reactie gewijzigd door jellybrah op 27 juli 2020 17:15]

Hopelijk heeft seizoen 2 een groter budget. Het mag zeker verbeterd worden op een aantal punten.
Dus je bent weer single? ;)
Nice, ik kan niet genoeg krijgen van het Witcher universum! Nog steeds jammer dat ze Triss zo slecht gecast hebben..
Hopelijk komt er ook eens een remastered versie van Witcher 1 en 2
Eens, de actrice die Triss Merigold speelt had een readhead moeten zijn!
Zeker niet. Ze heeft rood haar in de games, maar niet in de boeken; daar is ze een brunette. (hoewel haar haar van kleur veranderd in het einde.)
Los daarvan was ik niet erg onder de indruk van Triss in de Netflix serie.
Ze lijkt te oud voor mijn gevoel. In de boeken is Triss een hele jonge Enchantress in vergelijking met de anderen en ze gedraagt zich in eerste opzicht ook zo. Ook is ze in de boeken redelijk petite volgens mij.

Deze actrice voelt gewoon niet als een goede keuze. De huidskleur kan me weinig schelen maar ze is het gewoon niet.
Ik vond Triss in de serie lijken op de zus van Tony Soprano... :+ :O
Inderdaad, je vraagt je af wie zoiets bedacht heeft en waarom.
In de boeken is het roodbruin, niet rood. Zeker niet het vlammende rood van Triss in TW3 :)

Heeft vooral te maken met de vertalingen. Het Pools heeft geen woord voor wat in het Engels "auburn" is; het woord dat Sapkowski gebruikte wordt dan ook vaak vertaald als "chestnut" (kastanjebruin), maar het moet dus roodbruin zijn. De games zijn echter al helemaal incorrect :P
In de boeken is het roodbruin, niet rood. Zeker niet het vlammende rood van Triss in TW3 :)

Heeft vooral te maken met de vertalingen. Het Pools heeft geen woord voor wat in het Engels "auburn" is; het woord dat Sapkowski gebruikte wordt dan ook vaak vertaald als "chestnut" (kastanjebruin), maar het moet dus roodbruin zijn. De games zijn echter al helemaal incorrect :P
Ja klopt, de games zijn niet Correct met de boeken, maar de MEESTE mensen kunnen alleen de spellen, en dan hadden ze van mij Triss een rood harige vrouw mogen maken.

Untopic Tweakers: The Witcher: Blood Origin aangekondigd. De spin-off gaat over het ontstaan van Witchers en speelt zich 1200 jaar voor de gebeurtenissen in het eerste seizoen af.

Waarom nou weer een spin-off van de serie The Witcher, wanneer we nog maar een seizoen gehad hebben, en speelt 1100+ jaar af voor Geralt of Rivia, waarom?

De fans willen JUIST meer zien van Geralt of Rivia, daar gaat grotendeels de hele Witcher over.

Nee ik zelf kijk niet zo uit naar The Witcher: Blood Origin, had liever een film gehad samen met de serie van The Witcher, wat meer over Geralt of Rivia laat zien.
Expositie voor alle niet die-hard fans? :)
Expositie voor alle niet die-hard fans? :)
Heb geen idee, vind het een vreemde move van Netflix, we zullen het wel zien.

Wow echt mensen, je gaat iets omlaag modden omdat je een super fan ben en letterlijk alles wil zien als er maar de naam The Witcher achter staat, en niet met mijn mening eens ben, zielig gedrag zeg, laat me dan op 0 staan.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 27 juli 2020 23:59]

Ze kunnen Blood Origin gewoon naast de hoofd serie van The Witcher opnemen, neem ik aan. Dat zou betekenen dat het geen vertraging in de hoofd serie oplevert, waardoor we net zoveel van Geralt kunnen zien als anders. Maar dan met een extra prologue waarbij we meer verdieping in de wereld kunnen ervaren waar bijvoorbeeld geen tijd voor is in de hoofd serie met Geralt. Ik zie het daarom als een win-win situatie.
Ik trouw met de gedachte dat mensen die dit "bedacht" hebben, gewoon de Witcher boeken hebben gelezen.
Benieuwd wat het gaat worden, kijk zelf momenteel uit naar het 2de seizoen van The Witcher.
Over seizoen 1 van The Witcher Netflix serie staat hier (SPOILER ALERT) https://www.witchernetflix.com/en-gb een tijdlijn, inclusief een aantal grote gebeurtenissen die zich ervoor afspelen. Hier is ook te zien wanneer de eerste witcher ontstaan zou zijn.

De Nederlandse versie is hier (wederom spoiler alert) https://www.witchernetflix.com/nl-nl te vinden, maar sommige namen zijn vertaald. Ik vond de Engelse versie zelf een stuk prettiger.
Declan de Barra krijgt is de showrunner van de prequelserie

Has anyone ever gone as far to do more like?
Huh, wat zeg je? Kan er niets van maken.

Vertaald naar het Nederlands zeg je het volgende: Is iemand ooit zo ver gegaan om te doen meer leuk/zoals?

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 27 juli 2020 17:34]

Dat was ook de bedoeling, is een bekend onzin zinnetje waar niks van te maken valt, lees de zin die hij quote nog maar eens.
Ha, en daar had ik dus weer helemaal over heen gelezen :+
Geheel off-topic: op dit moment is The Witcher 3 voor maar 8,99 euro op te pikken in de PSN store voor PlayStation 4.
https://store.playstation...01439_00-0000000000000001

Ik had het spel nooit gespeeld maar de serie wel gezien. Fantastische serie en nu maar eens beginnen aan de game.
Jammer dat de GOTY nog wel steeds 50,- is, maar pik dan ook meteen Blood and Wine voor 8,- en Hearts of Stone mee voor 4,-. Dan heb je de grote uitbreidingen voor een prima bedrag.
Ben erg benieuwd, Witcher fan sinds de eerste game (helaas niet de boeken omdat er vanwege dyslexie gewoon geen doorkomen aan is. Net zoals elk ander boek) maar vond de serie toch wel een beetje tegenvallen. De missies waren "oke" maar raakte me niet zoals de missies uit de game. Het mocht allemaal wat duisterder en naar mijn mening was er één goede vechtscene- Slaughter of Blaviken. Hier werd ik echt enthousiast voor de serie. Daarna was het downhill en werd dergelijke kwaliteit in shots niet meer gehaald.
Ik kan me gewoon serieus niet herinneren of ik s01 nou wel of niet heb afgekeken.....weinig indruk gemaakt dus.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee