Qualcomm kondigt Quick Charge 5 aan met ondersteuning voor 100W-snelladen

Qualcomm presenteert een nieuwe versie van zijn laadstandaard. Quick Charge 5 is gebaseerd op het USB PD-PPS-protocol en kan snelladen tot 100W. Dat kan alleen als smartphones een accu hebben die uit twee delen bestaat; anders is de limiet 45W.

Qualcomms Quick Charge 5 maakt het volgens de fabrikant mogelijk om een 4500mAh-accu in vijf minuten voor de helft op te laden. Volledig laden duurt ongeveer een kwartier. Hierbij wordt uitgegaan van een telefoon met een accu die uit twee delen bestaat. De helften kunnen dan tegelijk geladen worden, waarmee de spanning verdubbelt. De haalbaarheid van die maximale snelheid hangt ook af van de gebruikte kabel, tekent AnandTech aan.

De nieuwe standaard is de opvolger van Quick Charge 4 uit 2016; daarbij is het maximale laadvermogen 27W. Met Quick Charge 5 omarmt Qualcomm het usb power delivery programmable power supply-protocol. De fabrikant gebruikt niet langer een eigen propriëtair protocol voor de communicatie tussen de lader en smartphone. Dat betekent dat apparaten met Quick Charge 5-ondersteuning ook volledig compatibel zijn met usb-pd-pps-laders.

Quick Charge 5-laders moeten een spanning van 3.3V tot 20V kunnen leveren en kunnen laden met 3A, 5A of meer dan 5 ampère. Ook moeten laders backwards compatibel zijn met eerdere QC-versies en beveiliging tegen oververhitting ingebouwd hebben.

Samen met de Quick Charge 5-standaard kondigt Qualcomm nieuwe componenten aan voor het laden van accu's in smartphones. De nieuwe PMIC biedt ondersteuning voor accu's die uit twee delen bestaan en ondersteunt zowel draadloos als met draad laden.

Qualcomm Quick Charge 5Qualcomm Quick Charge 5Qualcomm Quick Charge 5Qualcomm Quick Charge 5

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

27-07-2020 • 17:31

57

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (57)

57
57
41
3
0
16
Wijzig sortering
The world’s first commercially viable fast charging platform to support more than 100W charging power in a smartphone
Dat woordje commercieel is wel belangerijk natuurlijk want het is al jaren mogelijk om via USB-C 100W te vragen naar gelijk welk device dan ook inclusief telefoons. Maar dat kunnen ze moeilijk schrijven natuurlijk.

Dus dan krijg je eindelijk een USB PD lader zoals dat hij al heel lang had moeten zijn volgens de USB C standaard, hij ondersteund ook alle voorgaande quick charging. Nu dat gaat wel een probleem zijn voor de lader zoals afgebeeld gezien die een USB C uitgang heeft. De truc is namelijk om een USB A poort met een verloopkabel naar USB C te gebruiken, dan kan je zeggen dat het geen USB C lader is en dus dat je u niet hoeft te houden aan de standaard.
[...]


Dat woordje commercieel is wel belangerijk natuurlijk want het is al jaren mogelijk om via USB-C 100W te vragen naar gelijk welk device dan ook inclusief telefoons. Maar dat kunnen ze moeilijk schrijven natuurlijk.

Dus dan krijg je eindelijk een USB PD lader zoals dat hij al heel lang had moeten zijn volgens de USB C standaard, hij ondersteund ook alle voorgaande quick charging. Nu dat gaat wel een probleem zijn voor de lader zoals afgebeeld gezien die een USB C uitgang heeft. De truc is namelijk om een USB A poort met een verloopkabel naar USB C te gebruiken, dan kan je zeggen dat het geen USB C lader is en dus dat je u niet hoeft te houden aan de standaard.
Toekomstige Android-telefoons moeten compatibel zijn met usb-c Power Delivery. Google verplicht de standaard voor snelladen in Android, zodat fabrikanten niet langer alleen hun eigen standaarden kunnen gebruiken.

Bron :
https://tweakers.net/nieu...n-android-toestellen.html
Niet alleen toekomstige, maar ook telefoons die dit jaar zijn uitgebracht moeten USB-PD ondersteunen. Zoals bijvoorbeeld op de Oneplus 8 Pro.
Maar zou dan de OP8Pro niet ook op andere wireless opladers meer dan 5W moeten krijgen? Dat doet de mijne in ieder geval niet.
Denk dat Googles beleid gaat over de bedrade versie van QC. Althans over kabel laad ie wel sneller met een USB-PD compatibele lader.
Ga ik eens even proberen, dat lukte daarvoor nog niet. Dank hiervoor
Ik heb net verschillende laders met 30 Watt geprobeert en die laden helaas niet even snel als de OnePlus lader. Het icoontje in de statusbalk is ook een ander. Het klopt dus niet, of OnePlus houdt zich niet aan de regels.
Nee, ze laden niet evensnel als de OP lader, maar USB-PD lader laadt wel sneller dan een gewone lader.
Dus enige reden om QC5 te gebruiken is, is dat het backwardscompatibel is? Aangezien:
e fabrikant gebruikt niet langer een eigen propriëtair protocol voor de communicatie tussen de lader en smartphone.
Hadden ze net zo goed bij QC 4 al PD kunnen ondersteunen.
En dat deden ze ook al, alleen tot max 27W zoals geldt voor meer PD laders. 3 was de laatste QC standaard die niet compatible was met PD.
De enigste reden dat je nog een propriétaire laadtechniek wou onder USB-C is langs de batterijkant zoals QC nu doet met dual battery charging of voor bijkomende features/
Langs de lader kant zou je gewoon een USB C compliant lader moeten hebben met USB-PD. Oorspronkelijk was het nog toegelaten te spelen met de vBus maar niet met de pinnen, gezien iedereen daar zijn voeten aanveegt en er een wildgroei aan "snellaad techniek" ontstaan is heeft men dat er ook uitgehaald. Volgens de huidige USB-C standaard mag je enkel nog USB-PD gebruiken, al de rest is verboden.

Op die manier kan ieder compliant USB-C device aan iedere compliant USB-C lader tot 5A op 20V (100W) vragen mits zowel lader als host dat profiel ondersteunen. En de host kan ook als source dienen. Maar de telefoons willen niet meewerken want dat is een dikke streep door de rekening van propriétaire laadtechnieken dus blijven die maar USB A laders leveren met verloopkabeltjes.
Hmm mijn Pixel 3a heeft gewoon een lader en een USB-C-kabel, verder niks. Er zit een verloopstekkertje bij, maar ik zou niet weten waar je dat voor nodig hebt.
De concurrentie heeft 18W laders, de Google Pixel claimt een USB C compatibele lader te zijn en komt ook met 18W. Echter dat is een probleem, ofwel ondersteund een USB C lader enkel het 5V profiel aan 3A en dan gaat hij tot 15W wat ik hier al 5 jaar in gebruik heb ofwel ondersteund een USB C lader het 3V en 9V profiel echter dan zit je op 27W. Als hij dan ook nog 5V en 9V kan combineren zit je 45W.

De Google Pixel claimt een 3A lader te gebruiken, om dan 18W te krijgen wilt dat zeggen een vBus van 6V ofwel in inbreuk met de huidige USB C standaard.

De enigste waar ik zeker van weet die ooit een legitieme USB C lader bij een telefoontoestel geleverd heeft is Microsoft echter de les die Microsoft getrokken heeft was om vooral geen USB C meer te gaan toepassen omdat niemand hem aan de standaard houd, al begint het wel te beteren.
Leuk allemaal maar een standaard ho maar erg jammer is dit!
Eigenlijk blijkt gewoon nog een chaos kijk maar naar dit youtube filmpje :
https://www.youtube.com/watch?v=DBA9VGW2lYY

[Reactie gewijzigd door Havelock op 22 juli 2024 21:17]

Eeh... deze volgt juist wel de standaard?
Met Quick Charge 5 omarmt Qualcomm het usb power delivery programmable power supply-protocol. De fabrikant gebruikt niet langer een eigen propriëtair protocol voor de communicatie tussen de lader en smartphone. Dat betekent dat apparaten met Quick Charge 5-ondersteuning ook volledig compatibel zijn met usb-pd-pps-laders.
Laadkabels binnenkort ipv met apenhaar met minstens 0.5mm2 aders om de stroom aan te kunnen?
Waarom moet de kabel dikker worden als er meer vermogen door gaat? Je verhoogt gewoon de spanning. Dat is veel efficiënter. Weerstanden spelen dan ook een kleinere rol.
omdat je dan meer hitte genereerd in de telefoon wat je juist niet wilt aangezien dat slecht is voor de batterij en de telefoon. dit is ook wat VOOC van oppo zo goed maakt, 5v 5ampere. dikke kabel en dikke traces nodig, maar de hitte generatie is praktisch niks. de enige manier waarop ze het nog beter zouden kunnen maken is als ze ~4.2 volt gebruiken over de kabel, dan kan je het direct de batterij impompen en de hele buck converter skippen.
Daarom doen ze die 100W ook alleen als je 2 accudelen hebt.

Die zetten ze in serie tijdens het laden waardoor ze 20v --> 8.4V 12A doen ipv 20V --> 4.2 V 24A.
Scheelt weer een factor 4 in geleidingsverliezen.
En een kleiner verschil tussen Vin en Vout helpt de efficiëntie van de switcher
Dat kleinere verschil tussen Vin en Vout wist ik al inderdaad, dat van die serie laden had ik nog niet aan gedacht en maakt de efficientie idd een stuk beter! alleen zit je dan weer andersom met de discharging, of kan je ze dan wel individueel dischargen? denk het niet eigenlijk want dan krijg je dalijk dat je batterijbank uit belans is.
Weet niet hoe ze dat precies doen in de praktijk.

Individueel dischargen zou kunnen. De powercontroller kan er evt voor zorgen dat hij regelmatig wisselt om de boel gelijk te houden.

Maar praktischer lijkt me dat hij dat alterneren alleen doet als er onbalans is. En zodra de boel weer gebalanceerd is gewoon parallel zetten
Omdat er ook boven de 5A zou kunnen worden geladen volgens het artikel. Beetje vaag want een snelle rekensom leert dat 20V*5A = 100W. Maar op zijn minst moet het ondersteund worden om boven de 5A te gaan als Quick Charge dat specificeert.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 22 juli 2024 21:17]

5A kabel (Huawei) (22.5W) is toch wel daadwerkelijk dikker dan een 3A (15W) kabel ook van Huawei die op zijn beurt beduidend dikker is dan de lightning kabel van Apple (12W).
2800mAh AA batterijen kan je met gangbare snelladers ook in 10 min vol krijgen zonder dat ze uit elkaar spatten dus nee daar hoef je niet bang voor te zijn. Of het de levensduur van de batterij allemaal ten goede komt is eerder de vraag.
Misschien wat cynisch, maar zou dit een manier kunnen zijn om telefoons minder lang mee te laten gaan? Voor zover ik weet zijn er op batterijgebied geen ontwikkelingen geweest die er voor zorgen dat batterijen 100w charge aankunnen zonder sneller te slijten.
Dat zou idd heel goed kunnen want fabrikanten willen dat je natuurlijk elk jaar je telefoon "upgradet". Mijn telefoon ondersteunt ook snelladen maar ik gebruik de simpele lader van BB Bold 9900.
Er zijn echt wel vooruitgangen, alleen geen spetterend grote. Pre-smartphone lag accu-ontwikkeling op z'n gat, daarna heeft het een paar grote slagen gemaakt (Li-(etc.) technologieën).
Op fundamenteel niveau zijn er allerlei interessante ontwikkelingen, sommige potentieel spectaculair. Voor de 'gewone' accu's zie ik vooral kleine iteratieve stappen. Beetje kleiner, beetje minder Cobalt, beetje beter bestand tegen snelladen, etc. Al weet ik hier wel minder van dan van de fundamentele ontwikkelingen
Klopt, daarom gaat het 100W laden ook over 50W max per cel.
Heb je een batterij met maar 1 cel dan is 45W de max bij de nieuwe QC5 standaard. Een niet onbelangrijk detail...
Halfvol in 5 minuten, op een of andere manier voelt dat onveilig of verkeerd aan. Ik krijg het idee dan dat je mobiel uit elkaar spat.
Met de juiste kabel (dus niet wat sommigen bij de lokale action halen) en lader gaat dit wel goed.

Alleen wat ik liever zie is ook een optie om bijvoorbeeld ook op 10 watt te kunnen laden, ik laad mijn telefoon vaak als ik naar bed ga en dan hoeft mijn telefoon echt niet "binnen 20 minuten vol"

Beter voor de accu in the end.

en als je de accu snel vol wil hebben, gewoon een simpele switch in de notificatie balk of zo om snel laden in te schakelen

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 21:17]

Als je zo snel oplaadt, is er niet echt een reden meer om je telefoon een nacht aan de lader te hangen.

Doe ik nu ook al niet meer. Als ik 's ochtends wakker wordt gaat'ie aan de lader, tegen de tijd dat ik de deur uit moe(s)t is 'ie meer dan vol genoeg voor een dag. Zo is je accu veel korter op een hoog laadpercentage en gaat dus juist langer mee.
Volgens mij is dit al vaker gezegd maar veel fabrikanten zorgen als ervoor dat de accu nooit echt "100% vol" of "0% leeg" is, meeste apparaten die ik heb gezien stoppen even met laden als deze vol is en gaan "bijladen" als de percentage daalt.

volgens mij was er zelfs ergens een artikel erover

Maar ook uit eigen ervaring door de jaren heen valt mij op dat "overladen" niet echt meer een issue is, ik heb nog wat oudere apparaten met een lithium accu die je beter wel kan loskoppelen als deze vol is (maar die zijn allemaal van voor 2010)

Dat terzijde, ik heb dus persoonlijk liever dat mijn telefoon rustig de hele nacht aan het opladen is op een normaal wattage, dan dat ik er 100 watt erdoorheen knal voor half uurtje voor ik naar bed ga, ieder zo z'n voorkeur en ik denk dat beide methodes voor en nadelen hebben (en dus opties geven kan naar mijn mening geen kwaad)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 21:17]

Ja je telefoon managed je accu best prima. Het is onmogelijk je telefoonaccu te onder- of overladen waardoor accute schade of gevaarlijke situaties ontstaan.

Maar dat neemt niet weg dat de slijtage gewoon harder gaat als de accu lange tijd op 100% zit. Als je je telefoon aan de lader hangt als je naar bed gaat, zit die na een paar minuten tot een paar uur vol en is dan dus nog enkele uren op 100% voordat je er weer wat nuttigs mee gaat doen.
De laatste iOS versie heeft daar een optie voor ingebouwd, deze laad tot 80% en als je dagelijks een alarm hebt voor bijvoorbeeld 7.00 uur net voor 7.00 uur vol tot 100%. Ik geloof dat Android dit ook heeft.

Bij iOS durf ik het nog wel aan om mijn device voor de avond op te laden en snachts gewoon te laten liggen, power managment en stand by tijden zijn zeer goed op een iOS device. Met een Android zou ik dat niet aandurven, de kans is aanwezig dat je batterij verliest doordat er een app op de achtergrond blijft refreshen of wat dan ook.
Mijn galaxy s10 lite gebruikt 2% tijdens de hele nacht.
Ik denk dat @SgtElPotato bedoelt dat de kans groter is met Android dat je een app installeert die toch een hoop batterij gebruikt in de nacht. Voor zover ik weet heeft software op Android meer "macht" om dit soort dingen te doen.
Mijn laatst gebruikte Android was een S10. Vrijwel geen probleem, maar had toch af en toe een dikke batterydrain door de nacht. En ja, het zou zeker aan een van mijn apps kunnen liggen, maar het was niet continue en maar sporadisch..
Welkom bij Android zeggen we dan!
Tot er iets mis gaat, uit ervaring gaat het met de meeste telefoons meestal goed in stand-by of het nou overdag of midden in de nacht is.

Maar soms is dat niet zo, ik heb in het verleden met verschillende telefoons meegemaakt dat er iets mis ging op de achtergrond en dat de telefoon de volgende dag fors wat leger was, echter zelfs na 7 jaar android in mijn geval was dat *vrij zeldzaam

*zolang ik mijn ervaring met de Nexus 4 niet mee tel

Ook nog een puntje, Samsung is vrij agressief met killen van apps (vaak ook onterecht) op de achtergrond dus dat de accuduur in stand-by goed is niet eens zo raar.

Overigens is de bovengenoemde niet de reden dat ik mijn telefoon graag oplaad als ik naar bed ga.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 21:17]

zit die na een paar minuten tot een paar uur vol en is dan dus nog enkele uren op 100% voordat je er weer wat nuttigs mee gaat doen.
Ja als je een toestel met fast charging vrolijk op gaat laden als je naar bed gaat dan zal deze onnodig lang op die 100% steken.

En daarom dus een toggle, momenteel gebruik ik 2 laders de originele fast charger die ik bij mijn toestel kreeg (voor als ik alsnog overdag de telefoon moet opladen) en een oudere zwakkere lader van mijn oudere (2 toestellen terug) telefoon.

Fast charger laadt mijn LG G8S binnen 2 uur op van ~10% (daar is een reden voor) en de oude lader doet er ongeveer 5 a 6 uur over, ik slaap gemiddeld 6 a 7 uur.

Daarnaast staat geoptimaliseerd laden aan, dan gaat het laden vanaf 80% langzamer.

Maar zoals gezegd hebben beide methodes voor en nadelen, er bestaat geen perfecte methode om je toestel op te laden (niet in 99.99% van de gevallen) en dus zie ik liever opties.
Dat is precies zoals ik het doe. Niet in de eerste plaats omdat het de kans op mogelijke brand/kortsluiting enorm verkleint.
Nee daar gaat hij dus niet precies langer mee mee. hoe sneller je laad hoe langzamer die meegaat omdat de batterij een hogere temperatuur bereikt. als jij je telefoon een nacht aan de lader legt en oplaad met een paar honder mili ampere zal die langer meegaan, zo werken batterijen chemisch nou eenmaal. netzoals dat je eigenlijk het liefst je batterij oplaad bij 30% en stopt met opladen bij 80%, daartussen is de batterij namelijk op zijn chemisch stabielst en dus op zijn minst destructief in gebruik. het is een bell curve dus de uiteindes zijn gewoon vele male schadelijker dan de middelste lading.
Het voordeel van technieken zoals deze (waarbij de spanningsregeling in de oplader gebeurd) is juist dat er minder warmteontwikkeling in je telefoon zelf is, waardoor ook de accu minder warm wordt. Ondanks dat deze snel opgeladen wordt.

Daarnaast speelt voor slijtage vooral de tijdsduur dat je accu heet is een rol, die is kort bij snelladen dus de extra slijtage valt heel erg mee.
wat is "deze" want bij qualcomm quickcharge gebeurt de spanningsregeling dus juist niet in de oplader. ze doen een simpele step up of step down afhankelijk van hoeveel watt de batterij kwijtkan. maar de conversie van pakmbeet 17 volt gebeurt nogsteeds in de buckconverter die dus hitte gaat genereren bij de conversie naar beneden. ik snap ook niet hoe je tot een andere conclusie kan komen, een is letterlijk wat koper en goud en een beefy simpele buck converter die 5v 5a omzet naar 4.2v 5.8ampere en dat de batterij in pompt. die minimale convertie van 5v naar 4.2v is extreem efficient. 20v naar 4.2 volt daarintegen een stuk minder efficient en zal dus ook een stuk meer hitte genereren. lagere efficiencie = meer hitte = slechter voor je apparaat/batterij. wat het aller aller aller beste is voor je batterij, is opladen vanaf 30% tot 80% met een trickle charger voor een aantal uur (pakmbeet 5 uur), houd de batterij chemisch enorm stabiel en zal die na 4 jaar praktisch dezelfde capiciteit hebben.

De extra slijtage valt niet mee vs praktisch geen slijtage omdat de accu helemaal niet warmer wordt dan kamertemperatuur. of je het gemak je batterij waard vind is een waarde oordeel, maar zeggen dat de slijtage meevalt is onzin, er is gewoon significant meer slijtage vergeleken met trickle charging.
Dus twee kleine accu's kunnen laden op 50Wterwijl 1 grote dit maar tot maximaal 45W gaat?
Wat mis ik hier...
Lijkt een misqoute te zijn. Qualcomm schrijft zelf:
This solution’s support for more than 100W charging capabilities functions within the same footprint as the previous 45W solution
Die 45W solution lijkt me te slaan op een eerdere generatie snellaad-hardware.
Anoniem: 80922 27 juli 2020 21:28
Moet de telefoon dan ook quickcharge 5.0 ondersteunen of alleen de lader? Dat is me niet geheel duidelijk.
Dat wel, de telefoon moet QC5 ondersteunen.
Lol, de Lenovo USB-c laptoplader aan mijn phone.
Inderdaad het eerste wat ik dacht: dan kan ik het veilig met mijn MacBook adapter doen. Het is toch allemaal USB-C!
Komen er dan ook batterijen die een langere levens duur hebben?
Daarvoor moet je best wachten op de Battery Day van onze vriend Elon...
Ze gaan op 22 september een nieuwe -wereldschokkende- batterijtechnologie uit de doeken doen.
Lees meer...

Er wordt verwacht dat ze de 'vloeibare delen' uit de batterij gaan kunnen weglaten. Dit zou als effect hebben dat deze batterijen tijdens het productieproces niet meer moeten drogen en dit dus vele malen sneller zou kunnen gaan. Op de gewonnen ruimte kan je dan ook meer productie-eenheden zetten en gaat je productie nog meer naar boven.
Ook zou dit een positief effect hebben op het aantal laad- en ontlaadcycli en mogelijks ook op de stroomsterkte.
Elon had gezegd dat de Gigafactory eigenlijk niet meer Giga mocht noemen (waarmee hij dus doelt op Terra - wat een indicatie geeft van wat er ons te wachten staat).
Nuja, het is afwachten tot 22 september... Ik stel mijn EV en homebattery dus ook uit tot na dat moment...
Welke smartphones komen hiervoor in aanmerking?
In eerst instantie lijkt mij de nieuwe 800-series chips waarna de 'goedkopere' chips aan de beurt zijn. Het verlangt vanuit Qualcomm naar de fabrikant natuurlijk ook een goed intern design om met de warmte om te kunnen gaan. We zien nu al flinke Vapor Chambers en heatpipes. Ik denk dat dat sws een vereiste is. Ondanks dat het management grotendeels in de lader afspeelt zou de accu natuurlijk ook warmer kunnen worden, dit gebeurt bij elektrische auto's welke ondersteuning hebben voor snelladen ook. Hierbij gaat er meestal een koelvloeistof tussen de cellen in om de cellen te kunnen koelen om slijtage te verminderen en het laadvermogen hoog te houden. De laadpalen staan echter ook flink te ronken voor het koelen van de elektronica in de zuil.

Mijn verwachtingen zijn dat het gaat worden toegepast op de volgende generatie Qualcomm 800 (875?) en daarna naar de 700, 600 en misschien wel de 400 serie.
Echter zijn er al vele merken welke hun eigen smellaadtechnieken (Oppo, OnePlus, Vivo, Samsung, Xiaomi, Realme, etc...) hebben uitgebracht dus ik verwacht niet dat er veel wordt toegepast, zeker niet als Qualcomm er ook nog centjes voor wil hebben.
Lijkt per direct beschikbaar. Met een verwachte aankondiging van de Samsung Galaxy Z Fold 2 volgende week niet ondenkbaar dat deze technologie daar zijn eerste implementatie zal hebben? De eerste generatie had 2 accu's in ieder geval...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.