Qualcomms Quick Charge 4+ kan accu's tot 15 procent sneller laden

Qualcomm heeft zijn Quick Charge 4+-technologie gepresenteerd. De technologie voor snelladen is volgens Qualcomm in staat om accu's 15 procent sneller te laden dan al mogelijk was met Quick Charge 4. Ook zouden apparaten tijdens het laden iets minder warm moeten worden.

In feite is Quick Charge 4+ een doorontwikkeling van Quick Charge 4 en zijn er een paar verbeteringen doorgevoerd. Het snellere laden is mogelijk door een verbeterde dubbele laadfunctie: de stroom wordt verdeeld over twee aparte laadcomponenten, wat resulteert in de snellere laadtijden en een betere warmtespreiding. Dat laatste maakt dat de temperatuur van toestellen zo'n 3 graden lager ligt tijdens het opladen. Ook is de beveiliging verbeterd: de temperatuur van zowel de behuizing als de connector voor de laadkabel wordt gelijktijdig gecontroleerd. Quick Charge 4+ is compatibel met Quick Charge 4, 3.0 en 2.0.

Eind november 2016 kondigde Qualcomm de Quick Charge 4-technologie aan samen met de aankondiging van de Snapdragon 835. Quick Charge 4 maakte het ten opzichte van Quick Charge 3.0 mogelijk om apparaten tot twintig procent sneller op te laden. Een toestel zou met Quick Charge 4 met een 2750mAh-accu zou volgens de fabrikant in 15 minuten van 0 naar 50 procent kunnen laden. Ook werd ondersteuning voor usb-c- en usb-pd-aansluitingen geïntegreerd.

De eerste smartphone die Quick Charge 4+ ondersteunt, is de Nubia Z17. Deze Chinese telefoon is inmiddels aangekondigd en volgens de fabrikant kan de 3200mAh-accu in 20 minuten worden opgeladen tot 50 procent. Het toestel heeft een Snapdragon 835 in combinatie met 8GB ram, is waterbestendig conform de ip67-rating en heeft een dubbele camera op de achterkant.

Door Joris Jansen

Redacteur

02-06-2017 • 14:18

84

Reacties (84)

84
84
30
7
0
39
Wijzig sortering
Heeft het gebruik van Quick Charge ook invloed op de levensduur van de batterij, t.o.v. normaal opladen?
Indirect wel, omdat de accu minder warm wordt. Lithium accu's hebben doorgaans een langere levensduur als ze minder ver ontladen worden. Sommige typen hebben zelfs een langere levensduur als ze regelmatig niet tot 100% worden geladen. Laden en ontladen met meer dan 1C is doorgaans ook niet echt bevoordelijk, al hangt dit van het type accu af. Dit is bijv. de gehele capaciteit in 1 uur laden. 2C is in 30 minuten, 0,5C in 2 uur enz.

Vermoedelijk is de 3 graden koeler een minder grote impact dan regelmatig met 2C laden bijvoorbeeld. Maar dit hangt volledig van het type accu af. LiIon, LiPo, LiFePo enz. hebben verschillende karakteristieken.

Ik ben wel benieuwd of de laadcontroller zoals Oneplus heeft in de lader zelf zit. Mijn OP3 laadt met 4A en de lader wordt warm en de telefoon blijft lauw, iets warmer dan normaal eigenlijk. Dat zie ik hier nog niet maar ik denk dat een dergelijke techniek wel de toekomst heeft omdat het nog meer warmte uit de telefoon haalt.

[Reactie gewijzigd door Nox op 26 juli 2024 10:43]

Verplichte kost voor zo'n discussie:
https://www.youtube.com/watch?v=9qi03QawZEk
Mijn take-home message: Snelladen an-sich heeft geen invloed op de batterij levensduur, hoe lang een batterij een verhoogde temperatuur heeft wel. Dus sneller laden is beter dan langzaam laden bij dezelfde accu temperatuur. Dat is dan ook een eigenschap die oproept tot actieve batterijmanagement, maarja, das wel lastig in een telefoon.

[Reactie gewijzigd door styno op 26 juli 2024 10:43]

Snelladen an sich heeft wel degelijk een negatieve invloed. Zie http://batteryuniversity....ticle/ultra_fast_chargers

Uiteraard is de ene snellaadtechniek de andere niet en zal de 3'C verlaging minder slijtage met zich meebrengen tov versie 4.
Ja, omdat bij Quick-Charge het voltage aanzienlijk wordt verhoogd, wat dus warmte opwekt in de accu. Warmte/hitte is niet goed voor een accu. Dash-Charge van OnePlus doet dit bijvoorbeeld niet, want bij Dash-Charge wordt het amperage voornamelijk verhoogd, waardoor er niet zoveel warmte vrijkomt. De warmte die vrijkomt, wordt 'opgeslagen' in het stekkerblokje van de oplader.
Het voltage maakt enkel uit voor de kabel. Een hogere stroom zorgt vooral voor hogere verliezen in de kabel, vooral bij dunnere kabels van mindere kwaliteit.
In de telefoon zelf moet dat toch weer omgezet worden in een stroom/spanning waarbij de batterij oplaad. Eenzelfde type batterij met eenzelfde lading zal dezelfde stroom en spanning nodig hebben om er aan een bepaald vermogen energie in te stoppen.

Dat is wat mij betreft dan ook het grote voordeel van Quick Charge, vooral als je al wat kabels hebt. Met 4A opladen zal eigenlijk enkel kunnen met de meegeleverde kabels of kabels specifiek voor die laders gemaakt.
Quick Charge gaat echter slechts tot 2.5A max, en zelfs met een matige kabel die slechts 1A aankan kan je alsnog laden met 9W, tegenover 5W als je het voltage beperkt tot 5V.

Quick Charge 4 zou bovendien compatibel zijn met de USB Power Delivery specificatie, dus eenmaal die wat gemeengoed worden gaat het snelladen ook met dezelfde lader die je al voor je laptop gebruikt bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Adion op 26 juli 2024 10:43]

Uiteindelijk komt het erop neer en is het een feit dat Quick-Charge van Qualcomm schadelijk kan zijn, omdat er meer warmte ontstaat in de accu.
Maar dat is identiek bij Dash-Charge. 10W een batterij inpompen geeft intern in de batterij dezelfde verliezen, of het laad-circuit nu met 5V of met 9V gevoed word.

Bovendien is het vooral belangrijk bij al deze nieuwe snellaadtechnieken dat ze intelligenter de laadstroom regelen, waardoor er vooral snelgeladen word op het moment dat dit de minste interne weerstand veroorzaakt, en de batterij dus netto nauwelijks warmer word.

[Reactie gewijzigd door Adion op 26 juli 2024 10:43]

Lijkt mij niet. Zoals ik het altijd begrepen heb (en ook volgens OnePlus) is het schadelijker voor je accu als je het voltage verhoogd, dan als je het amperage verhoogd.
Deze bewering is niet correct.
Iets geef je geen stroom, de hoeveelheid stroom is plat gezegd een verhouding tussen de weerstand van een apparaat en de spanning die erop gezet wordt.

Als je met Constant Current gaat laden, wordt de spanning net zolang verhoogd, totdat:
- De spanning door de voeding niet hoger kan
- De stroom een vooringestelde waarde bereikt

Ga je met Constant Voltage laden, wordt een spanning gezet en wordt de stroom grotendeels bepaald door de interne weerstand van de accu.

De interne weerstand van een Lithium Ion, of Polymeer accu is zeer laag (vandaar dat veel stroom geleverd kan worden door zo'n accu) en wordt in de praktijk dus (nagenoeg) altijd Constant Current geladen.

Het laadvoltage wat je ziet bij QuickCharge is het voltage waarmee het laadcircuit in de telefoon gevoed wordt, hoe hoger dit voltage, hoe minder stroom loopt tot het laadcircuit en dus hoe minder het verlies in de kabel is. Het voltage aan de accuzijde van het laadcircuit is net zo hoog als de accu en zal gedurende het opladen rustig oplopen.
De omzetter in de telefoon van 12 volt naar de accuspanning van 4 volt heeft natuurlijk een verlies. Maar veel hoeft dat niet te zijn.
Daarentegen heeft de 'one plus' methode als nadeel dat er 4 ampere door de kabel en de USB-contactjes loopt. Als die eens vies worden branden ze snel weg.
<zeikmodus>
Grootheid spanning (U), eenheid Volt (V)
Grootheid stroom (I), eenheid Ampère (A)
amperage, voltage en wattage worden (voor zover mij bekend) niet gebruikt in de professionele wereld. als je natuurkunde hebt gehad hoor je de SI terminologie te gebruiken.
</zeikmodus>
edit: mogelijk voor sommigen beledigende terminologie verwijderd

[Reactie gewijzigd door Homer J.Simpson op 26 juli 2024 10:43]

En wat is dat dan volgens jou? Ik vat het nut van je opmerking niet aangezien ik maar een persoon boven je "4A" gebruiken. Also, je opmerking komt een beetje denigrerend over; Ik weet niet of dit je bedoeling was maar ik gebruik dagelijks deze eenheden en symbolen, de term wasmachinereparateur klinkt in deze context als een slappe belediging voor mensen die niet precies het zelfde systeem gebruiken als jou- en al had je gelijk, hoe had je dan liever gewild dat we de waarden waarop batterijen geladen worden aangeven? Want dat zeg je ook niet :?
Ik denk dat hij bedoelt dat je het formeel zo had moeten schrijven:
Ja, omdat bij Quick-Charge de spanning aanzienlijk wordt verhoogd, wat dus warmte opwekt in de accu. Warmte/hitte is niet goed voor een accu. Dash-Charge van OnePlus doet dit bijvoorbeeld niet, want bij Dash-Charge wordt de stroomsterkte voornamelijk verhoogd, waardoor er niet zoveel warmte vrijkomt. De warmte die vrijkomt, wordt 'opgeslagen' in het stekkerblokje van de oplader.
Gelukkig geeft hij zelf al aan dat het in 'zeikmodus'-is, want ik vond het prima duidelijk :)
Dat zeg ik wel: Spanning: Volt. Stroom: Ampère.

Correct gebruik:
De spanning op dit stopcontact bedraagt 230 Volt (V)
De opgenomen stroom van dit toestel bedraagt 4 Ampère (A)

SI definieert hier de grootheden en eenheden voor en bepaalt welke symbolen ervoor gebruikt worden. Je kunt dat hier nakijken.
De spanning op dit stopcontact bedraagt 230 Volt (V)
De opgenomen stroom van dit toestel bedraagt 4 Ampère (A)
Ik vraag mij af of dat correct is.
1 Spanning? Ten opzichte van wat?
2 Een toestel neemt geen stroom op. Het laat een hoeveelheid stroom door.
Eerder dus:
Het potentiaalverschil tussen de polen bedraagt 230 Volt.
De hoeveelheid stroom is 4 Ampère.
Tja, daar zeg je wat. Lopende stroom denk ik en opgenomen vermogen. Spanning over de polen is wel goed denk ik.
Het komt vooral door de Engelse vorm van schrijven. Spanning in het Engels is voltage, uitgedrukt in volts.
Stroom en current is weer makkelijker uit elkaar te houden maar niet ongebruikelijk is dus het noemen van ampère en current vergeten te noemen omdat (A) meestal over current gaat.

In het Nederlands is dat incorrect. Oftewel, /zeikmodus :)
<zeikniettegenschrikeldraadmodus>
Een veel gebruikte benaming voor potentiaalverschil is voltage.
</zeikniettegenschrikeldraadmodus>
"Hun hebben me fiets gestolen" wordt ook veel gebruikt, betekent niet dat het correct Nederlands is.
Heel erg Nederlands, misschien niet correct. Je bedoelt Nederlands taalgebruik?

[Reactie gewijzigd door Step5 op 26 juli 2024 10:43]

Jouw voorbeeld klopt maar ik vraag mij af of dat weerlegt dat Voltage niet gebruikt mag worden..
Bovendien, als het overgrote deel van de bevolking het langdurig als term/aanduiding gebruikt wordt het op een gegeven moment vanzelf algemeen geaccepteerd en daarmee correct (genoeg) ;)
Het mag ook wel (van mij iig) maar het drukt wel uit dat iemand niet heel erg thuis is in de materie. Denk dat het snel afgelopen is als je over blindstroom, cosinus fi etc begint?
Dit is niet correct, de laadcontroller zit bij de OP3 in de lader zelf waardoor de warmte daar ontstaat en niet in de telefoon. Het voltage wordt niet verhoogd, dat zou funest zijn voor de accu.
Daarom zette ik "opgeslagen" ook tussen haakjes, om het wat makkelijker te maken voor de lezer. Het gaat om het idee, niet hoe het werkt. Het gaat erom dat de OnePlus 3(T) niet warm wordt, maar het stekkerblokje..

Het voltage bij Quick-Charge wordt wél verhoogd. Check het maar na.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 26 juli 2024 10:43]

De warmte komt niet vrij in de accu, maar in het laadcircuit in de telefoon, die ervoor zorgt dat de accu met de juiste spanning wordt geladen.

Als er bv met 9V wodt geladen (zoals de snelladers van Samsung), zodat er minder stroom door de connectoren en kabels hoeft (bij een gelijk vermogen), moet de telefoon het omzetten naar een lagere spanning, voordat het naar de accu gaat. Dit gebeurt helaas niet met 100% rendement, waardoor er warmte vrijkomt.

De lader van de op3 doet het anders, die stuurt gewoon meer stroom door de kabel en connectoren, die zou voor verliezen in de vorm van warmteontwikkeling in de kabels en connectoren kunnen leiden, maar blijkbaar hebben ze dat goed onder controle. 4A door een micro USB connector is namelijk vrij veel :)
Het gaat om usb-c die tot 100 watt aan kan, 20 watt is dus geen enkel probleem.
Ook bij USB-c, bij 100W gaat er niet meer dan 4A door de kabel. Voor kabeldikte is vooral de stroom van belang, niet zozeer het vermogen.
Bij quick-charge wordt de spanning (V) uit de de adapter, naar de telefoon verhoogd, om zodoende meer vermogen (W) over de kabel te sturen met minder verlies wegens te hoge stroom (A).

In de telefoon moet de spanning echter nog steeds verlaagd worden, dit is een relatief efficient proces, maar geen 100%, dus is er verlies in de vorm van warmte.

Als je voldoende dikke en/of korte kabels gebruikt, kan je de stroom meer verhogen, op dezelfde lage spanning (5V) Dat systeem gebruikt OP met zijn quick charge. In de telefoon zelf moet geen spanningsconversie meer gebeuren.
De hoofdzaak van de warmteontwikkeling zit dan enkel in de adapter.

Daarnaast is er in een batterij ook nog warmte ontwikkeling als je deze oplaadt. Vermits het vermogen dat in de batterij gestoken wordt, voor beide systemen quasi gelijk is, zal deze warmte ontwikkeling ook vrij gelijkaardig zijn.

Enkel de extra warmte opwekking van de spanningsconversie van quickcharge komt er nog boven po in vergelijking met dashcharge.
Bij Quick Charge wordt het voltage naar de telefoon toe verhoogd, de voltage naar de accu is vrijwel altijd identiek. Het voltage over de USB kabel kan je verhogen om meer vermogen bij dezelfde stroom de telefoon in te pompen. Dat voltage moet dan weer omgezet worden naar een fors lager voltage en hogere stroom. Dat is inefficient en levert warmte op. Als ze de spanning naar de accu aanzienlijk verhogen slopen ze simpelweg de accu.

[Reactie gewijzigd door Nox op 26 juli 2024 10:43]

Ja, je levensduur gaat hard achteruit. Dit is al pijnlijk zichtbaar bij "normale" laadstromen. Zodra je boven de 1A komt (apple bijvoorbeeld zit op 2.1A!) gaat de levensduur serieus korter worden. Met levensduur bedoel ik dan capaciteit en zelfontlading. Kijk maar naar een doorsnee flagship van 1 a 2 jaar oud. Accu is compleet gaar (Dat is een technische term :+ ) en haalt met moeite nog de middag.
Als je niet verder laad dan 90% lading en niet verder ontlaad dan 40% resterend dan is de levensduur van litium cellen behoorlijk te verlengen.

Echter heeft een fabrikant 2 redenen om dat niet te doen
1) een telefoon of laptop mag niet al te lang mee gaan (planned obsolescence)
2) zou de telefoon of laptop op deze manier slechter uit baterij testen komen
eens,alles boven de 1c zorgt er voor dat de levensduur hard achteruit gaat helaas.word tijd voor een nieuw soort accu,de de vele nadelen van litihium niet heeft.

Te snel opladen,gaat ie stuk van, warmte zorgt er voor dat de levensduur ook achteruit van,te ver ontladen zorgt ook voor kapotte accu's.Plus ze slijten al als ze op de plank liggen.
OF men gaat natuurlijk accus in apparaten bouwen zodat "snelladen" niet meer uitmaakt.
bijvoobeeld bij de K10000 is een 10Ah, accu. die laad dus met 0.2C als je hem met de huidige snelladers oplaad.

nu is dat wel een extreem voorbeeld (en een geweldige telefoon O+ ) maar als je in 30 min 2 dagen gebruikstijd kan bijladen terwijl je wel ruim binnen de specs van de accu blijft is het natuurlijk gewoon zaak van de fabrikant om niet een accu in een aparaat te zetten onder "o ja, die moet er ook nog in" mentaliteit.
Quick charge is in wezen niks meer of minder dan een intelligent laadcircuit dat veel stroom aan de accu geeft wanneer het kan, en weinig wanneer het moet. Dat is beter voor de accu, dus nee op je vraag, en leuker voor de gebruiker want die kan sneller weer aan de gang met z'n apparaat. Goed geïmplementeerd kan het zelfs beter zijn voor je accu.

[Reactie gewijzigd door afterburn op 26 juli 2024 10:43]

Harder opladen kan nooit goed zijn voor een accu. Dat is fysiek onmogelijk. Levensduur staat haaks op laad en ontlaadsnelheid.

Je idee hoe accus laden is helaas teveel gebaseerd op marketing.

[Reactie gewijzigd door flippy op 26 juli 2024 10:43]

Helaas voor jou zijn mijn ideeën over accu's laden niet gebaseerd op marketing, maar op kennis als elektronicus. Ik zeg verder ook niets over hoe Qualcomm het geïmplementeerd heeft, want die informatie heb ik niet. Ik zeg zelfs niks over laadtijden, dus harder als wat? Je maakt aannames over zaken die ik niet zeg.
als electrotechnicus zou je moeten weten/beseffen dat je statement dat het beter kan zijn om een batterij harder op te laden gewoon fout is in elk opzicht. uitsluitend in de marketingwereld is zoiets mogelijk.
Harder is sowieso een foute term als het over laden van accu's gaat. Meestal hebben we het dan over sneller. Sneller laden kan chemish invloed hebben maar meestal is het de verhoogde temperatuur die als eerst voor problemen zorgt.
Als ze zeggen dat het efficiënter en cooler is dan lijkt me dat niet eigenlijk. :p
Het is algemeen bekend in de Elektrotechniek dat de levensduur van elektrische componenten drastisch omlaag gaat zodra de temperatuur stijgt.

[Reactie gewijzigd door KevinT op 26 juli 2024 10:43]

Natuurlijk.
Een accu chemisch stressen door snelladen verkort altijd de levensduur.
Sneller laden dan de opgegeven waardes is niet bevordelijk. Het hangt maar net af hoeveel C de accu aan kan. Als dat 2C is zie ik hier geen probleem in, echter is 1C gebruikelijk voor lithium-accu's, soms 1,5C.

Doorgaans is langzamer laden ook beter, echter de effecten zijn nihil maar bij te snel zal je zien dat het vrij hard achteruit gaat.
Hoge capaciteits accus zoals in telefoons waarbij C rating totaal niet relevant is hebben een C rating van maximaal 0.5C in de praktijk. Alles daarboven zie je de temperatuur stijgen en de cel langzaam doodgaan. Daarom zijn de meeste telefoons na een jaar ook redelijk gaar.
Helaas met in ieder geval de oudere varianten wel. Na een jaar was er nog bar weinig van mijn accus over en ook bij laptops zie ik de battery health achteruit gaan bij vergelijkbare versies.
Bij mijn Moto G4 is de accu nog als nieuw, ondanks regelmatig quickchargen (v3). Ik denk eerlijk gezegd dat de levensduur niet dusdanig afneemt dat het merkbaar wordt, aangezien ik toch wel binnen drie jaar van telefoon verander. Binnen de wegwerpmaatschappij zal het denk ik weinig invloed hebben.

Wat ik wél merk is dat bij gebruik tijdens quickchargen het toestel behoorlijk warm wordt, en bijvoorbeeld moeite heeft met full HD video's, iets wat merkbaar verbetert zodra ik het toestel van de stroom afhaal. Bij 'normaal' laden is dit geen issue.

Maar bovenal is het gewoon erg handig om je batterij in korte tijd weer voor een groot deel te vullen als dat nodig is. Ik ben er erg blij mee.
Is dit nog wel noodzakelijk? De huidige snellaads technieken zijn al snel genoeg om je telefoon aanzienlijk op te laden terwijl je ff een bak koffie drinkt
Zeker wel noodzakelijk. Toen ik nog geen snelladen had, was het best irritant, want als ik dan vergeten was om m'n telefoon op te laden, en ik moest over 15 minuten weg, dan had het niet zoveel zin om m'n telefoon nog op te laden. Nu heb ik een OnePlus 3 en laad m'n telefoon 30% bij in 15 minuten. Ik kan in ieder geval niet meer zonder snelladen.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 26 juli 2024 10:43]

Daarbij wordt de Oneplus 3(t) zelf niet warm. De lader wel. In mijn optiek het betere systeem.
Weet ik, maarehh... waar zeg ik dan dat de telefoon warm wordt? :)
Waar zegt hij dat jij dat zegt? Hij geeft alleen de toevoeging dat hij de OnePlus het betere systeem vind.

Iets met begrijpend lezen enz.
Ik vatte het meer op alsof hij mij verbeterde was. Begrijpend lezen is inderdaad niet m'n sterkste kant (heeft zo z'n redenen).
Zonder het heel vervelend te bedoelen hoor maar als dat niet je sterkste kant is waarom dan toch die post plaatsen?

Je zou het ook gewoon kunnen negeren :)
Ook dat vind ik lastig :p. Iets met autistische trekjes :+.
Nou dat is in ieder geval eerlijk :)
Ach ja, ik wil het niet gebruiken om mij erachter te schuilen (is ook niet m'n bedoeling). Maar dan weten degene in ieder geval waarom ik af en toe zo raar reageer (ook in het OnePlus 5 topic, als je je dat afvroeg) :p.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 26 juli 2024 10:43]

Normaal ga ik hier niet op in, maar vooruit:
Het internet is een vijandige plek, maar niet iedereen op het internet is vijandig. Donstil heeft in deze gelijk.

Jij benadrukt iets postiefs. Ik voeg iets positiefs daaraantoe (iets dat het systeem van OPPO extra waarde geeft).

De zinsopbouw is daarbij ook constructief en voegt toe aan jouw bericht vooral de openende "Daarbij" doet het hem. Niks persoonlijks of aanvallend, maar lees rustig en vat niet elk bericht persoonlijk op. Maakt het een stuk makkelijker voor jezelf.
Mijn oprechte excuses dan, sorry. Zal m'n best doen.
Waarom niet helemaal vol laden terwijl je koffie drinkt ?
Levensduur van de accu. Laadde m'n MotoX ook altijd met een 500mA lader op terwijl die ook een keer aan een 4A lader gelegen heeft - het een is wel drastisch sneller dan het ander maar 70-80 graden is niet optimaal voor een batterij.
QC4+ is koeler dan QC4, en daarbij sneller, dus het kan prima :)

Dat het nu nog nadelen heeft betekend niet dat we het maar niet moeten proberen vooruit te komen...

Dat jij een telefoon hebt die blijkbaar veel te warm word wat inderdaad niet goed is, wil niet zeggen dat we over 10 jaar geen telefoon in 5 min. vol krijgen terwijl die gewoon 20 graden blijft. Daar is het juist voor nodig dat we nu al de grenzen op zoeken!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 juli 2024 10:43]

Die 3 graden zijn nu ook weer geen wereld van verschil.
Klopt, dat beweerd ook helemaal niemand...

Vergeet niet dat het EN 15% sneller kan laden EN 3 graden koeler is...
Is smartphone vooruitgang überhaupt wel noodzakelijk? Ik denk dat je de verkeerde vraag stelt, technologische vooruitgang en noodzaak is in veel gevallen geen drijfveer/graadmeter.
Een toestel zou met Quick Charge 4 met een 2750mAh-accu zou volgens de fabrikant in 15 minuten van 0 naar 50 procent kunnen laden.

Superleuk, maar hoe lang doet ie over de andere 50% ?
Heel veel toestellen doen er gewoon nog een half uur over van 90% naar 100% te gaan en volgens mij ist het beste voor n batterij om deze altijd volledig op te laden en volledig te ontladen.
Nee, het is voor een batterij juist niet goed om hem helemaal leeg te laten lopen. Het 'gezondst' voor een accu is om de procenten tussen de 30 en 80 te houden, maar goed, niemand die daar op gaat letten natuurlijk :p. Dat doe ik ook niet. Helemaal leeg laten lopen totdat hij uitvalt doe ik dan weer niet. Ik laad hem vaak op bij de 20 à 30%.
Het beste voor een batterij is nooit meer ontladen als 30% en nooit meer opladen dan 90%. Dit betekent dat je het opladen van je telefoon moet babysitten als je je aan die richtlijnen wilt houden.

Je kan echter ook accepteren dat je na 2 jaar telefoongebruik €60 uitgeeft voor een nieuwe accu
Sowieso zorgt de management chip van je accu ervoor dat je nooit helemaal kunt opladen of voorbij de capaciteit kunt opladen. die 30% en 90% zijn relatief, en zijn niet heel erg relevant voor smartphone accu's
De fabrikant kiest tussen een klein laadbereik (30-80% dus maar de helft van de normale capaciteit) en een dubbele levensduur.

Of kiezen ze 0-100%. Minder levensduur maar minder klachten.

Of kiezen ze voor -10% - 110%. 20% meer op een acculading maar een accu die de garantieperiode niet doorkomt?

De fabrikant kiest voor de middelste. Maar als gebruiker kies ik ervoor de laptopaccu niet verder te laten laden dan 80% en hem ook niet helemaal leeg te laten lopen.
Volledig opladen en ontladen? Toch nog even je huiswerk afmaken...
Inderdaad al weer een juichend verhaal van een single vendor die graag extra chips verkoopt.
De vorige pogingen van Qualcomm zijn gestrand omdat:
- of de royalties te hoog waren
- en/of de fabrikanten er niet in geloofden
- en/of omdat de risico's met deze uiterst kwetsbare accu's behoorlijk toenemen.
Leuk verhaal en we wachten op het persbericht met versie 5...............
Valt mee. Het werkt echt goed en veel telefoons vandaag de dag ondersteunen het. Alleen voor de laders is het even zoeken. Zelf ben ik wel tevreden met de prijs en kwaliteit van Blitzwolf.
In welk opzicht zijn er pogingen gestrand? Quickcharge is juist breed ondersteund.
Quick Charge 4+ is compatibel met Quick Charge 4, 3.0 en 2.0.

houd dit in dat een 4+ stekker/oplader ook gebruikt kan worden op een 4/3/2 ondersteunende telefoon? Op de maximale voltage van de 4/3/2, of van de 4+?
Je kunt de 4+ lader gebruiken op een telefoon die bijvoorbeeld 3.0 ondersteunt met de daarbij horende 3.0 snelheden. ;)
Ze doen het overkomen als een feature, maar volgens mij is dat gewoon iets wat standaard gebeurd.. :p (facepalm). Het is ook logisch.
Dit is al het zoveelste bericht met 'nu nog sneller opladen!'. Er zijn al technieken langs gekomen met een accu vol in slechts een paar minuten. Je leest af en toe van die nieuwsberichten, maar ondertussen ligt er nog steeds niets concreets in de winkel en doen we nog steeds uren over het opladen van een telefoon...
.. of +- een ruim half uur (in het geval van mn OP3). Toch al een flinke verbetering vergeleken met "uren" ;)

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 26 juli 2024 10:43]

Ja dat kan allemaal wel, maar het moet ook nog goed voor de gezondheid van de accu zijn hè. 10x dat gebruiken zou nog wel prima zijn, maar 365x en ik weet niet of het dan nog steeds zo tof is. :)
Ik heb een een snellader (Force X) en deze is echt superfijn in het gebruik, vlak voor ik van huis ga hang ik hem vaak nog eventjes aan de lader, en zit eigenlijk zelden tot nooit met een lege accu. Ik merk 0.0 van eventuele slijtage, voor mijn gevoel is de batterijduur nog hetzelfde als voorheen. Mijn accu is nu 15 maanden oud.
Hitte is altijd een probleem.
Sommige fabrikanten van powerbanks lossen dat leuk op. Door twee oplaadkabels te gebruiken.
Beide kabels laden een deel v/d powerbank op normale snelheid. Maar omdat een lader slechts een halve powerbank laadt is het toch dubbele snelheid met 2 laadkabels.

Dat kan uiteraard nog netter door 1 kabel te gebruiken en in de accu het vermogen te splitsen.
Maar dat zou een 4A lader vereisen en die zijn schaars.

OT
Als een telefoon twee accu's heeft zou hetzelfde systeem toegepast kunnen worden zonder extra hitte.
Kan Tweakers een keer een vergelijking maken van de verschillende snel laad technieken?
Anoniem: 929191 3 juni 2017 22:36
Dat zou zo awesome zijn. Telefoon leeg? In 5 minuten vol.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.