Testaankoop stelt Nintendo in gebreke wegens 'Joy-Con-drift' bij de Switch

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop heeft een ingebrekestelling gestuurd naar Nintendo omdat de Joy-Con-controllers van de Switch snel stuk zouden gaan, met duur herstel of vervanging tot gevolg.

Testaankoop wil dat Nintendo publiekelijk toegeeft dat er sprake is van een fabricagefout bij de Joy-Cons. De organisatie vraagt de fabrikant om alle toestellen gratis te herstellen of te vervangen. Nintendo overweegt in antwoord daarop om de garantie voor de Switch-consoles uit te breiden van 12 tot 24 maanden. "Ondertussen gebeuren de herstellingen of vervangingen eerder officieus en ad hoc", claimt Testaankoop.

De organisatie wijst naar de Franse belangenbehartiger Que Choisir, dat zevenduizend klachten van Switch-bezitters over ‘Joy-Con-drift’ ontving: defecten bij de controller kunnen ertoe leiden dat de besturing een eigen leven gaat leiden. Testaankoop roept klanten met defecten zich te melden.

Nieuwe joysticks kunnen voor 10 euro aangeschaft worden maar herstel is lastig en vereist precisiegereedschap. Volgens Testaankoop wordt de consument in feite naar de aanschaf van een nieuwe set controllers á 55 euro gedwongen. "Een kenmerk voor het fenomeen van vervroegde veroudering", stelt de organisatie.

Op Gathering of Tweakers zijn ook meerdere users die melden last te hebben van Joy-Con-drift. In september vorig jaar publiceerde user JackAvery al enkele stappen die gedupeerden kunnen ondernemen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-02-2020 • 21:02

115

Submitter: stijn014

Lees meer

Reacties (115)

115
106
58
1
0
45
Wijzig sortering
Nintendo overweegt in antwoord daarop om de garantie voor de Switch-consoles uit te breiden van 12 tot 24 maanden.
Is het dan volgens EU-regelgeving niet verplicht dat fabrikanten 2 jaar garantie geven? Of doelt men hier op het nuanceverschil tussen fabrieksgarantie en gewone garantie die de winkel je is verschuldigd?
Anyhow, als deze drift daadwerkelijk bij iedere controller uiteindelijk voorkomt bij normaal gebruik, ben ik het volledig eens met test-aankoop: deze controllers moeten gewoon teruggeroepen worden en vervangen worden. Fabricagefout pur sang naar mijn mening.
Dat geldt voor de console. Ik denk dat de controllers onder de noemer accessoires vallen waar men “slechts” 6 maanden garantie op hoeft te geven.
Vreemd.
In de Belgische wetgeving staat nochtans:
ONRECHTMATIGHEDEN:
[...] -Het uitsluiten of beperken van de wettelijke garantie op accessoires. Het toepassingsgebied van de wettelijke garantie betreft het goed met alle hulpstukken (batterij laptop,
afstandsbediening tv-toestel, …). Clausules die de garantie op bepaalde accessoires
formeel beperken tot bv. 6 maanden zijn onrechtmatig in de zin van de wet
Maar er staat ook in de wet:
De eindverkoper (b2c) is wettelijk gebonden aan de minimumtermijn van 2 jaar voor
het product inclusief zijn toebehoren en accessoires.
Dus dan gok ik dat deze passage over de verkoper gaat en niet zozeer over de fabrikant? :?
Zover ik weet moet de fabrikant geen enkele garantie geven.
Enkel de verkoper moet dat, wel is het zo dat de garantie meestal (on)rechtstreeks via de fabrikant verloopt. Bv. MediaMarkt stuurt jouw kapotte switch waarschijnlijk gewoon terug naar Nintendo voor reparatie/vervanging.
Jij hebt inderdaad een overeenkomst met de MediaMarkt/Verkooppunt waarbij je twee jaar garantie op werkende electronica hebt.

Als de verkoper jou doorstuurt naar de fabrikant, kun je eisen dat het de verkoper het voor je oplost. Hun zijn verplicht die garantie te geven, wat zij vervolgens met de fabrikant hebben afgesproken is niet jouw probleem.
Klopt wat je zegt, maar in sommige gevallen is het voor de klant interessanter dat ze je doorverwijzen naar de fabrikant. Hoewel dat in dit geval niet zo is.. Is ook erg afhankelijk hoe de service van zo'n fabrikant is, en bij Nintendo staan ze daar niet echt bekend om geloof ik. (O.a. geen geld terug bij en pre-order van een spel wat nog niet eens uit is)

Wanneer wel? Als het een grote TV betreft bijvoorbeeld. Ik weet niet hoe het nu gaat, maar enkele jaren terug zei Mediamarkt dan: bel maar 0800-samsung (of een ander nummer afhankelijk van het merk). Dan komt er een monteur thuis langs om je TV ter plekke te repareren, of ze halen em op bij een groter probleem. Die regelt met Mediamarkt dat ie betaald wordt. Heel wat praktischer dan je 40-65 inch TV naar Mediamarkt sleuren terwijl je de doos vast al weggegooid hebt.
Als je direct zaken doet bij de fabrikant verlies je wettelijk alle recht op garantie. Doe dit dus over het algemeen niet. Ik zou daar pas over na gaan denken als een verkoper zich echt niet aan de wet wilt houden. Soms is het inderdaad (financieel en mentaal) beter om het toch maar via de fabrikant te doen.

Over witgoed kan ik niet veel zeggen, want winkeliers hebben vaak contracten met witgoed fabrikanten met monteurs zoals jij zegt, hoe dat dan met garantie zit weet ik niet zeker.

Wel is zo dat bij witgoed de fabrieksgarantie soms meer uitgebreid is dan wettelijk geregeld, vooral bij duurdere merken(Miele).

In Nederland is het met witgoed qua levensduur anders geregeld. Zelfs na 4 jaar kan je nog garantie claimen bij de winkelier. Dit komt omdat Nederland bovenop de 2 jaar een garantie "van de levensduur van een product". Een wasmachine gaat gemiddeld zeker 5 jaar mee. Wel is na 2 jaar zo dat je maar een percentage recht hebt op garantie. Dit is linair vanaf het 3e jaar(100%) tot aan einde gemiddelde levensduur(0%). Is je wasmachine bijv. na 3.5 jaar kapot, dan heb je nog maar recht op 50% vergoeding vanuit garantie.

Ik heb eigenlijk nog nooit een winkel gezien die zich aan Nederlandse garantie houdt, alleen maar Europese garantie.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 15:45]

Klopt niet helemaal wat je zegt:
1: zover ik wist (en nu kan terugvinden https://www.consumentenbo...ie-binnen-garantietermijn ) mag fabrieksgarantie geen inbreuk maken op het recht op een deugdelijk product. Daar is ook helemaal geen reden toe als je naar de fabrikant gaat voor reparatie,. Ik ga er vanuit dat ze zichzelf kundig genoeg achten de reparatie uit te voeren zonder dat garantie vervalt. De verkopende partij blijft daarbij gewoon verantwoordelijk voor een deugdelijk product. Ga je zelf prutsen of naar een 3e -niet gelicenceerde- partij dan snap ik dat je een probleem hebt.

2: Ik ben bekend met die levensduur regeling, maar je hebt het niet helemaal goed: de eerste 2 jaar heb je 100% dekking, daarna is het een lineaire formule van de totale duur dat het product in gebruik was gedeeld door de te verwachten levensduur. Daarbij tellen de eerste 2 jaar gewoon mee.

Gaat na 3.5 jaar een product kapot wat een levensduur van 5 jaar heeft dan kost je dat 70% en wordt slechts 30% vergoed!
https://www.techniekneder...r/gebruiksduurverwachting
2 en 3 kloppen niet.
Binnen de verwachtenlevens duur heb je gewoon recht op kostenloos herstel. Dit is al vaak genoeg voorbij gekomen in het shopping forum.
Ik ken de wet niet exact, maar ik vind het dan wel frappant dat er zo veel sites over die verdeelsleutel van de reparatiekosten spreken. Het staat zelfs in een PDF die ik bij de consumentenbond vond:
https://www.consumentenbo.../Ondeugdelijk_product.pdf

Onderaan pagina 7 in het document (gemarkeerd als pagina 35)
Als u de wasmachine lange tijd op een normale manier heeft kunnen gebruiken en de levensduur van de wasmachine door de reparatie verlengd
wordt, is het redelijk dat u een deel van de reparatiekosten betaalt.
Zelfde gedachte als reparatie niet mogelijk is en je een vervangend product krijgt wat mogelijk nieuwe functies heeft of betere specificaties omdat je kapotte product alweer jaren oud is.

In mijn vorige post plakte ik al een link van techniek nederland. Hier nog enkele die het vermelden:

http://www.conformiteit.nl/economische-levensduur.html

https://www.kieskeurig.nl...27AA58DE3C12574AB00374E15
https://blog.iusmentis.co...-bij-een-consumentenkoop/

En mocht je de koop ontbinden omdat reparatie/vervaning niet mogelijk is.

https://uitspraken.rechts...ECLI:NL:RBZUT:2010:BN5505

In beide gevallen is gebruikersvergoed niet het uitgangspunt.
Een tijd geleden braken er 2 knoppen van mijn net nieuw gekochte loupedeck CT af. Ik voelde de bui al hangen. Ik zie mij al staan in de winkel: Afgebroken knoppen? Ja meneer je zou hem wel hebben laten vallen of iets.

Ik heb toen maar besloten om eerst de fabrikant te mailen ipv naar de winkel waar ik hem had gekocht terug te gaan, die meteen aangaf dat er een kleine batch van loupedecks was waarbij er iets mis was gegaan met het plastic waardoor de knopjes inderdaad konden afbreken. Binnen 5 dagen een nieuwe opgestuurd gekregen, perfecte service. Ik denk dat ik juist voortaan vaker met de fabrikant direct ga schakelen voor garantie, want bij de winkel is het nogal eens drama.
Maar de verkoper is verantwoordelijk, niet de fabrikant. Al is het soms een drama, de fabrikant heeft in principe geen verplichting aan u.
Off-topic: Tenzij je een TV binnen de zichttermijn wilt terug sturen, dan zit je nog zo'n 10 weken met dat ding in huis voordat Mediamarkt 'm netjes komt ophalen
Zover ik weet moet de fabrikant geen enkele garantie geven.
De verkoper zal rugdekking eisen, dus de fabrikant zal de verkoper garantie moeten bieden. Maar voor jou als koper doet dat er niet toe, jij doet zaken met de verkoper.
...
Dus dan gok ik dat deze passage over de verkoper gaat en niet zozeer over de fabrikant? :?
Dat lijkt een beetje vreemd, maar is ook wel logisch: als blijkt dat een product dan niet voldoende deugdelijk is, dan zal de eindverkoper misschien zijn prijzen moeten verhogen om de reparaties te kunnen bekostigen. En zijn concurrenten ook. De vraag naar het product zal afnemen, wat een prikkel is voor de fabrikant om betere kwaliteit te leveren.
En uiteindelijk koop je bij de eindverkoper, en het is niet wenselijk dat die zich zou kunnen verschuilen achter regeltjes. Stel dat de fabrikant die plicht zou hebben in België, maar dat de eindverkoper een partij verkoopt dat uit een Duits magazijn komt, waar de regels anders zijn. Hoe zou garantie dan geregeld zijn?
De eindberkoper kan die reparatie ook gewoon via regresrecht verhalen op zijn verkoper. Kort gezegt schade verhalen op de veroorzaker.
Of de grote partijen gebruiken het als argument om meer korting te krijgen en verlagen de prijzen niet. De kleine ondernemer gaat failliet en de grote partijen blijven over. Zo creëer je een mono/oligopolie
Ik denk dat het met de joy cons anders uitpakt, aangezien deze geen accessoires zijn mits het de joy cons zijn die bij de switch zelf geleverd zijn.

Als ze op het scherm zelf 2 jaar geven en op de bijgevoegde joy cons maar 6 maanden, dan is dat aardig krom.
Alleen is een los gekochte joy con geen accessoire maar een apart product met een apart garantietermijn.
Er worden 2 joy cons meegeleverd. Die moeten dus onder dezelfde garantie vallen als de Switch zelf.
In Nederland sta je als je sterk als consument. Als mondige consument (maar altijd correct en vriendelijk - de werknemers van 'grote boze' webwinkels, energiemaatschappijen, internetproviders en fabrikanten zijn ook maar gewoon mensen) heb ik eigenlijk altijd wel mijn gelijk gehaald nadat ik eerst werd afgescheept.

Met overheidswebsite www.consuwijzer.nl als bron voor bijna alles, ben ik er in alle redelijkheid wel uitgekomen nadat ik soms eerste een "nee sorry meneer" krijg. Soms ik heb ik het gevoel mijn roeping als jurist te hebben gemist, het is bijna een hobby geworden.

Hierbij een goed overzicht van je rechten op garantie, onder het toepasselijke artikel "Halfjaarbericht ConsuWijzer: consument onderschat zijn rechten bij garantie"

En hoewel we in Nederland in de praktijk een termijn van 2 jaar op nahouden, is er geen wettelijk termijn voor garantie. De verkoper moet jouw probleem oplossen naar redelijkheid. En naar hoe jij het product gebruikt. 2 jaar is daarbij een praktische richtlijn, maar geen formeel wettelijk termijn. Net zo min als er een garantietermijn voor assecoires bestaat.
Veel fabrikanten communiceren 2 jaar en/of een half jaar voor assecoires om de verwachtingen te managen. Dus bij Nintendo zelf kun je een nieuw product ophalen.
De verkoper kan ook aangeven 2 jaar garantie te geven, zodat duidelijk is wanneer ze zonder morren je product vervangen. Maar hun verantwoordelijkheid stopt niet na 2 jaar. Of een half jaar. Je kunt ze gewoon challengen als je dat redelijk vindt.

Oftewel, een controller gaat stuk na een jaar (vrij essentieel onderdeel) dan heb je recht op garantie, zelfs al moet je er achteraan en wilde de verkoper niet verder dan een half jaar gaan.
Gaat jouw controller stuk na een jaar, terwijl je jouw Nintendo iedere dag op de naschoolse opvang door 8-jarigen wordt misbruikt, dan zal je redelijkerwijs geen garantie ogen verwachten.

De half jaar termijn is de termijn waarbinnen je als consument NIET hoeft te bewijzen dat jij iets verkeerd hebt gedaan. De bewijslast ligt bij de verkopende partij. Met valschade is dat natuurlijk appeltje eitje voor de verkopende partij om te bewijzen dat je het product niet op de juiste manier hebt behandeld. Bij slijtage of een afgebroken onderdeel is dat anders.

Dus wellicht is het na een half jaar iets lastiger om je recht te halen, maar 'naar redelijkheid' je recht halen lijkt me voor een na 10 maanden defecte controller geen probleem.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 22 juli 2024 15:45]

Dat zou helemaal een mooie wezen. Dan zou je op een muis en toetsenbord ook maar 6 maanden garantie krijgen, wat niet zo is.
Garantie vanuit Nintendo is 1 jaar, kun je hen direct erop aanspreken. Bij tweede jaar verwijzen ze je naar de verkopende partij. Toen ik na anderhalf jaar contact opnam met Nintendo ivm de JoyCon euvel werd ik doorverwezen naar de verkopende partij en werd de tel doodleuk op de haak gegooid. Als in zoek het maar uit.... Dit is in NL.
tja, is toch ook logisch, de garantie gaat via de verkoper, niet rechtstreeks.
Het is juridisch correct, maar logisch vind ik op grote schaal een product met defect verkopen en daar weinig mee doen niet.
Bij Game Mania in België kreeg ik net het omgekeerde te horen toen ik mijn Switch kocht vorige maand. 1 jaar garantie bij de winkel... maar toen ik zei dat 2 jaar verplicht is in Europa zei hij dat ik gelijk had, maar dat het 2e jaar via de fabrikant moest en dat je dan zelf moet kunnen aantonen dat het defect door een fabricagefout is, wat volgens hem zo goed als niet aan te tonen is.

Hij gaf wel aan dat ze over de Joy Cons niet moeilijk doen en dat je daar sowieso 2 jaar garantie op hebt via de winkel, omdat daar veel problemen mee zijn en ze daar bij Nintendo ook niet moeilijk over doen.
Je moet aannemelijk maken dat het komt door een fabricagefout. Dit valt onder civiel recht, en heeft dus niet de hoge bewijseisen van het strafrecht. Gezien het hoge aantal klachten is dat inderdaad aannemelijk.
[...]
Is het dan volgens EU-regelgeving niet verplicht dat fabrikanten 2 jaar garantie geven?
Van consuwijzer, onder het kopje "Is er een wettelijke garantietermijn?":
Veel consumenten denken dat zij standaard recht hebben op 2 jaar 'wettelijke garantie'. In de Europese regels staat inderdaad een wettelijke termijn van 2 jaar. Maar in Nederland hebben we geen wettelijke garantietermijn. In plaats daarvan staat in de wet dat een product zo lang moet meegaan als u ervan mag verwachten. Van veel producten mag u verwachten dat ze langer meegaan dan 2 jaar. Daarom hebt u bij deze producten ook na 2 jaar nog recht op een gratis reparatie of een nieuw product.
Ik heb even de meest relevante zaken dikgedrukt gemaakt. Het gaat wel over Nintendo in België, daar ken ik de regels niet. In Nederland zou ik als consument bij een "Joy-con drift" gewoon vastberaden garantie blijven claimen: mijn gok is dat Nintendo het probleem niet wil erkennen om reparaties te voorkomen (zoals vaak gebeurt tegenwoordig).
Ja, ik had het weldegelijk over België waar 2 jaar garantie bij wet verplicht is.
Wel "speciaal/uniek" dat de regelgeving hieromtrent in Nederland zo vaag is. Ik kan mij voorstellen dat er waarschijnlijk richtlijnen zijn voor iedere productcategorie wat betreft "zo lang moet meegaan als u ervan mag verwachten", want anders kan het wel eens een echte hel worden voor bv. rechters.

[Reactie gewijzigd door Techprice op 22 juli 2024 15:45]

Ik vind de vaagheid juist fijn: 2 jaar garantie is duidelijk, maar werkt ook design to fail in de hand: je kunt je als fabrikant gaan richten op het kwalitatief zo slecht maken van je product, dat deze altijd net na 2 jaar stuk gaat. En dat kan het doel niet zijn van garantiewetgeving.
Om van de fabrikant te verlangen dat het product zolang mee moet gaan als verwacht kan worden, dan zal de fabrikant zelf moeten denken over wanneer consumenten gaan klagen en dan daar de levensduur op baseren, in plaats van 2 jaar. Een televisie moet toch echt wel 5 jaar mee kunnen gaan. Een auto ook, eigenlijk wel eerder 10 jaar. Een console moet toch ook wel richting of over de 5 jaar mee kunnen gaan.

En het is denk ik ook afhankelijk van wat er en hoe het stuk gaat: Als er een zuiger van je motorblok van je auto na 7 jaar simpelweg breekt, zonder dat je je auto overmatig belast (gebruikt op circuits, hard optrekken en daarbij meer inwendige motorvervuiling, veel aanhangers, veel kilometers, met name in de stad, etc.), dan zou ik als consument zeker gaan klagen.

Een mooi voorbeeld zijn de semiberuchte THP motoren van Peugeot (voornamelijk voor 2011): deze waren slecht ontworpen: door de distributieketting kreeg je kleptimingproblemen (kleppen bleven iets open staan op het moment dat ze dicht moesten zijn), waardoor vervuiling in het inlaatkanaal ontstaat.
Dat is op te lossen ("walnutblasting"), wat Peugeot misschien na 3 of 4 jaar zou vergoeden. Maar als Peugeot dan verzaakt iets aan het ontwerp aan te passen en dit toe te passen, blijft het een ondeugdelijk product en zou ik zeker mijn recht aanvechten als consument.
Het is inderdaad "speciaal". De 2 jaar periode is een EU minimum. Nederland had al een bestaande wet die geen minimumtermijn noemde, en heeft daarom niet de moeite gedaan om nieuwe wetgeving in te voeren.
Vak ik vooral vreemd is dat Testaankoop zo op Nintendo aan het hameren is. Onder de Europese wetgeving is een fabrikant helemaal niet verplicht een (fabrieks)garantie te geven aan de consument. De verplichting tot het leveren van een conform product (in de volksmond garantie) ligt volledig bij de verkoper.

Defecten als deze moet je dus gewoon via de verkoper regelen en niet via de fabrikant (tenzij je direct bij de fabrikant gekocht hebt uiteraard).
Volgens de verkoper in Game Mania vorige maand doet Nintendo net helemaal niet moeilijk over de Joy Cons en heb je daar gewoon 2 jaar garantie op bij hen. De console zelf maar 1 jaar, daarna mag je het zelf gaan aanvechten.

Ik hoop dat ik er zelf niet mee te maken krijg, maar als ik de verhalen zo lees en de verkoper me zelf al 'waarschuwt' zonder dat ik er naar vroeg dan vrees ik er wel voor.

Heb wel het nieuwe model Switch (2019). Zou toch denken dat als dit een gekend probleem is dat men dit intussen al heeft opgelost bij de productie en dat de nieuwe Joy Cons daar een last meer van hebben?? Anders is dat wel heel slecht van Nintendo.
Is niet gefixed. T zijn nog steeds koolstof pads dus die gaan sowieso driften. Is gewoon bad design.
Dat is dan heel jammer en slecht voor een bedrijf met de ervaring van Nintendo dat ze het design niet aanpassen... onbegrijpelijk eigenlijk. Vraag me af of je dan niet beter 3rd party controllers koopt eens de garantie vervallen is? Ik zal het in ieder geval goed uitzoeken vooraleer ik een 3e en 4e Joy Con koop.
Gezien dat dit vanuit nintendo komt zal het inderdaad gaan om de fabrieksgarantie die ze willen verlengen. Ik zou varwachten dat je hier wel altijd je consumentenrecht op zou kunnen claimen wat in belgie 2 jaar is bij de verkoper. In nederland is dit naar de verwachte levensduur van het product en moet je ook bij de verkoper zijn hiervoor en niet de fabrikant.
Is het dan volgens EU-regelgeving niet verplicht dat fabrikanten 2 jaar garantie geven?
Nope, de fabrikant hoeft volgens de EU nul garantie te geven aan de consument, de verkoper is verplicht minimaal 2 jaar garantie te bieden.
Wij hebben in Nederland nog iets veel mooiers, conformiteit bij een consumentenaankoop. Dit houdt in dat je recht hebt op een deugdelijk product voor een redelijke tijdsduur. Wat redelijk is, hangt af van wat je koopt (telefoon of een sleutelhanger). In de meeste gevallen gaat dit beginsel veel verder dan twee jaar, vandaar dat verkopers lastig met dit beginsel omgaan en je vaak alleen via de juridische weg je gelijk zal krijgen. (Art. 7:17 bw)

Van een controller is het redelijk dat deze langer dan twee jaar meegaat bij normaal gebruik, je zou in Nederland dus zelfs na deze twee jaar "garantie :X " nog steeds kosteloze vervanging of reparatie kunnen vorderen van de verkoper. (Art. 7:21 bw)

Funfact: wij hebben garantie niet in de wet geregeld. Europees is er wel een verwijzing, maar met het eerder genoemde artikel wijken wij af van de Europese wet in het voordeel van de consument. Geen 2 jaar garantie maar deugdelijkheid naar de verwachte levensduur

[Reactie gewijzigd door Sangreall op 22 juli 2024 15:45]

"Volgens Testaankoop wordt de consument in feite naar de aanschaf van een nieuwe set controllers á 55 euro gedwongen."

Een setje Joycons kost eerder 75 euro, toch?
Het probleem speelt vooral bij de linker en je kunt ze los kopen.
Nope, ze gaan alleen per set en zijn niet los te koop.
Ah wist niet dat die dingen nog ergens lagen (ook maar in 1 van al hun winkels nog op voorraad trouwens) Prijstechnisch gezien moet iemand trouwens wel gek zijn om dat te doen, 50,- voor 1 en voor 70,- heb je er 2 :P
vorige week mijn rechter joycon naar nintendo gestuurd omdat de verbinding slecht was en het pookje drifte naar onder en rechts. Gewoon een gratis vervangend exemplaar teruggekregen. Ik las ergens ook in hun stukslijst dat, als het niet gratis vervangen kon worden, dus 35 euro was ofzo.
Ik had hetzelfde, alleen heb meteen beide maar opgestuurd. Voor alle 2 kosteloos een nieuwe gekregen.
heb met terugwerkende kracht ook spijt dat ik de linker niet mee heb gestuurd... Had alleen een RMA voor de rechter. De linker reageert soms niet als ik naar beneden druk, al weet ik niet of het zo is of ik alleen dat gevoel heb... Maar goed, het is niet zo storend als vast blijven hangen naar 2 kanten :)
Omdat je de linkse het meest gebruikt. ;) De knuppel werkt via koolstof contact pads wat vroeg of laat sowieso de mist ingaat. Het is simpelweg bad design. Zolang ze daar aan blijven vasthouden zal drift een issue blijven.
Fout van de redactie van Tweakers inderdaad, want in het originele artikel staat weldegelijk:
In Belgie, kwam Nintendo alleen maar tussen via herstel of vervanging voor problemen die zich in het eerste jaar na aankoop voordeden. Nadien moest de gamer zo’n 54 euro ophoesten voor één nieuwe Joy-Con en zo’n 80 tot 85 euro voor twee exemplaren. Bij een onafhankelijke hersteller kan de reparat...
link: https://www.test-aankoop....hten/2020/nintendo-switch
Ik kan inderdaad niet bedenken dat een setje voor 55 EUR wordt verkocht.
Toch echt duur die controllers...

[Reactie gewijzigd door Techprice op 22 juli 2024 15:45]

Tweakers heeft die cijfers van https://www.test-aankoop....-s/nieuws/nintendo-switch
Een nieuwe set controllers, heb je al voor een goede € 55.
Dat is inderdaad nergens voor 55 euro te vinden. Het punt van Testaankoop blijft verder wel staan; reparatie is niet/nauwelijks goedkoper dan vervanging.
Via een bekende Chinese webwinkel heb je voor een tientje twee nieuwe pookjes voor de joycon. Inclusief schroefjes, schroevendraaiers, pincetje. Dan is de reparatie nog enigszins betaalbaar. Moet je wel zelf voorzichtig doen.
Vroeger was Nintendo onverslijtbaar.
de schouderknoppen van mijn snes en de pookjes van mijn n64 vertellen een ander verhaal.
de schouderknoppen van mijn snes en de pookjes van mijn n64 vertellen een ander verhaal.
Wat heb je daar in godsnaam mee gedaan dan...

Ik smeet vroeger regelmatig met mn Snes controllers. Weinig aan de hand eigenlijk
Als je de controller ‘weinig aan de hand’ hebt gaan ze ook niet stuk nee :+
Als je de controller ‘weinig aan de hand’ hebt gaan ze ook niet stuk nee :+
Het gaat ook meer om dat smijt gedeelte :P
Vooral de pookjes van de N64 waren berucht. Iedereen die Mario Party had, had minimaal 1 controller met een scheef pookje.

Naar mijn ervaring zijn playstation controllers altijd beter geweest dan die van Nintendo. De NES en SNES hadden vrij sterke controllers. Maar de N64, Gamecube en Wii deden echt onder aan het spul uit het andere kamp.
N64 zou kunnen, heb ik overgeslagen.

Cube gaat voor mij boven alles. Wat een top ding zeg.

Kan iets minder goed over DS1 ,2 en 3 praten, behalve dat ik het verschrikkelijke controllers vond om te gebruiken. Altijd kramp in mn handen door de verschrikkelijke vorm. Maar DS4 bevalt me uitstekend, omdat deze lekker bol is.

360 begon al heel snel de trigger van te piepen en dat batterijbakje?? Killlll me now. Kl*te ding viel zo vaak uit.
En de Dpad was afschuwelijk voor fighters.
Herkenbaar en ik was desondanks zuinig op mijn spullen.
Onzin. n64 pookjes zijn berucht om hoe lam ze werden. centreerde gewoon helemaal niet meer na een halfjaartje intensief gebruik door slijtage. dat zou je tegenwoordig nooit zien.
Vergeet de atari 2600 controllers niet.
We hebben vroegah heel wat controllers moeten vervangen.

Wat betreft bouw kwaliteit was dat niet veel soeps. Elke keer maar hopen dat je dan wel een goed exemplaar had wat niet versleten/kapot was binnen een half jaar.
Ik neem aan dat die controllers hetzelfde werkte als die van de MSX. Dan was het gewoon een kwestie van wat plaatjes terugbuigen en dan werkte de boel weer.

Zo iets kan je tegenwoordig wel vergeten.
Van een controller mag je toch wel verwachten dat hij langer meegaat dan 2 jaar. Ik vind het dan ook niet meer dan normaal dat Nintendo de garantietermijn oprekt naar 2 jaar.
Dat was vroeger zo omdat de hardware een stuk simpeler was, het was allemaal wat simpeler en robuuster, er kon weinig tot niks kapot gaan. Er zit nu meer technologie in één joycon dan in de hele nes en snes etc bijmekaar, het is allemaal vet geavanceerd superklein gefabriceerd, en dus vooral kwetsbaar. Nou ja, u snapt het idee wel...
Techniek wordt toch ook beter. Iets kleins maken is makkelijker dan vroeger.
Er is alu hoedje en er is alles geloven wat er op internet staat. En beide zijn niet goed. Gebruik je gezomd verstand.

De consument wil mooie dunner kleiner etc. Dan heb je nog mariaal wat niet meer gebruikt mag worden. En dan kom je al snel op producten uit die sneller kapot gaat.

Dat heeft niets met design to fail te maken. Maar met de eisende consument.
Ik heb zelf al beide joycons terug moeten sturen, ca. anderhalf jaar na aankoop. Ik had de switch gelukkig in de bart smit gekocht, en in winkels krijg je standaard 2 jaar garantie. Online heb je maar 1 jaar. Ondertussen is de drift lichtjes teruggekomen, maat ik wil geen nieuwe kopen. Ik heb geen zin om die over een jaar ook terug te sturen. Minpunten voor nintendo :(
Online Belgie is evengoed 2 jaar.
vorige week nog een joy-con met drift opgestuurd zonder aankoopfactuur. Gewoon geheel vervangen, zonder verdere vragen.
Ik zie nergens vermeld staan dat ze Mario gebruiken om het aan te klagen?
Zal Nintendo vast niet moeilijk over doen hoor met hun merkrecht...
Zie volgende link voor het filmpje: http://www.4gamers.be/nie...egen-Nintendo-te-strijden
Wellicht kan het omdat het een non-profit stichting is.
Als ze er geen winst mee maken gelden er andere regels.
Wat mij vooral stoort is dat Test-Aankoop de enige entiteit is in Belgie die een class-action suit mag doen... Anders was dit al veel langer opgelost.
Dit is geen goede reclame, Nintendo moet reageren, geruststellende woorden uitspreken. Wie koopt er anders nu nog een switch?
Heb de linker joycon een keer naar Nedgame gebracht na anderhalf jaar. Jaar garantie via Nintendo maar via de winkel 2 jaar Nedgame heeft deze naar hun eigen reparatie service gestuurd. Het duurde even 3 weken bijna maar ik kreeg een gerepareerde goed werkende joycon terug.
Ik heb een Switch uit 2018, dagelijks gebruikt en nooit drift problemen gehad totdat ik recent hem voor het eerst een keer aan internet heb gehangen en er ook een nieuwe firmware op de controller kwam. Dit kan natuurlijk toeval zijn maar ik vond het opvallend dat ik direct na deze update problemen kreeg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.