Apple doet daar helemaal niets aan, dit doet Apple puur uit eigen belang.. sowieso speelt Apple hier zelf ook een zeer vuil spelletje. Wel geld eisen van Qualcomm, maar de fabrieken eigenlijk opleggen dat ze niet die royalties moeten betalen (want DAT is in feite wat Apple heeft gedaan).
Je haalt een paar dingen door elkaar. Kort samengevat: dat miljard heeft betrekking op de truc die Qualcomm misbruikte om concurrenten uit de markt te drukken. Qualcomm maakt de beste modems en als je een topmodel telefoon wil maken heb je daar de peperdure Qualcomm chips voor nodig. Maar als je nu ALLEEN maar Qualcomm chips kocht kreeg je -zoals Apple- miljarden korting. Leverde je ook maar 1 telefoontje met een andere chip: weg korting. Op je goedkopere telefoons een goedkopere modem van de concurrent zetten was dus zinloos, alle voordeel die je met die goedkopere chips haalde werd dubbel en dwars verloren met het verlies van de korting.
Omdat Qualcomm zo'n dominante marktpositie heeft kan het op deze manier makkelijk de concurrentie weg drukken. Een mooi voorbeeld daarvan is de rechtszaak in Duitsland waar de iPhone met Intel modem niet meer verkocht mocht worden vanwege een patent op een chip van een derde leverancier, Quorvo. Apple mocht weer telefoons verkopen nadat ze het Intel modem vervangen hadden door een Qualcomm modem.
Klus geklaard, concurrent Intel die verder niets met de hele patentzaak te maken had, en op geen enkele manier betrokken was bij de patentschending, toch mooi weer even uit de markt gewerkt...
Omdat Qualcomm ook wel voelde dat die korting wel erg veel op machtsmisbruik leek hadden ze contracten waarin afnemers zoals Apple niet mochten meewerken als daar nadelige of negatieve gevolgen voor Qualcomm aan zaten met als boete het verlies van de korting. Meedoen aan een officieel gerechtelijk onderzoek van de Koreaanse autoriteiten vond Qualcomm daar ook ander vallen met als gevolg intrekken van de korting. Niet zo verrassend vond deze rechter dat het meewerken aan een gerechtelijk onderzoek boven zo'n contract gaat... Apple heeft dat contract trouwens in 2016 stop gezet.
Het tweede is de weigering van Apple om de idioot hoge licentie kosten van Qualcomm te betalen. Telefoonfabrikant LG meldde bijvoorbeeld dat 80% van hun licentiekosten betaald moesten worden aan Qualcomm. Alsof Qualcomm dus zo'n beetje in z'n eentje de hele technologie van het mobiel bellen heeft uitgevonden.
Qualcomm heeft in het verleden inderdaad behoorlijk veel bijgedragen aan de techniek en technologie. Veel Qualcomm techniek is tot standaard verheven in zgn SEP patenten, waarbij andere fabrikanten dus gedwongen worden om deze patenten te gebruiken, Qualcomm moet ze dan tegen een redelijke vergoeding ook aan andere fabrikanten licenseren, Qualcomm weigert dat voornamelijk omdat ze vinden dat de andere fabrikanten te weinig willen betalen. Qualcomm heeft daarvoor een bijzondere redenatie. Stel dat een nieuwe frequentieband beschikbaar komt en daarmee kunnen hogere overdrachtssnelheden worden gehaald. Qualcomm is inderdaad erg goed en zij weten een 12x hogere snelheid te halen en andere fabrikanten maar 10x. Dus wordt de Qualcomm techniek de nieuwe standaard.
Qualcomm meent nu dat hun techniek geweldig veel waard is, een versnelling van liefst 12x en daarom zijn hoge licentiekosten logisch. De rest van de fabrikanten zegt dat vergeleken met hun techniek het maar 1,2x zo snel is dus helemaal niet zo bijzonder. De licentiekosten zouden ongeveer moeten zijn wat fabrikanten ervoor over zouden hebben als het geen verplichte standaard was, maar fabrikanten hadden kunnen kiezen tussen een 10 of 12 keer zo snelle overdracht. Qualcomm ziet dat helemaal anders en blijft zijn SEP-patenten zien alsof er totaal geen alternatief zou zijn als hun techniek of patent niet toegepast zou worden en er dus bijna gewone marktprijzen voor gevraagd kunnen worden.
Om die reden weigert Qualcomm om redelijke en faire bedragen te vragen voor z'n SEP-patentenen en dat Qualcomm dan dus die patenten niet in licentie hoeft te geven aan concurrenten komt Qualcomm natuurlijk uitstekend uit. En dat probeert Qualcomm zo lang mogelijk te rekken, in ieder geval tot 5G gemeengoed is en ze weer met een nieuwe ronde patenten de zaak kunnen gaan traineren...
Iedereen heeft daar genoeg van maar alleen Apple is groot en rijk genoeg om nog langer in dat spel van Qualcomm mee te gaan. Dus hebben ze tegen hun leveranciers gezegd dat die moesten stoppen met het betalen van die veel te hoge licentiekosten en als Qualcomm het daar niet mee eens is moeten ze maar naar de rechter stappen om te kijken wat die van deze hele Frand en SEP zaak vindt..