NASA's Marslander InSight is succesvol geland op de rode planeet

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft bevestigd dat de in mei gelanceerde Marslander InSight met succes is geland op de rode planeet. Voor zover bekend op basis van de data is alles goed verlopen. De lander gaat op Mars hoofdzakelijk bodemonderzoek doen.

Om 20:54 uur Nederlandse tijd meldde de NASA dat de data van InSight aantoont dat de Marslander is geland op Mars. De landingsplaats is Elysium Planitia, een platte vlakte die is gekozen om de kansen voor een veilige landing te vergroten. InSight gaat vooral onderzoek doen naar het interieur van de planeet.

Het was na de bevestiging van de landing op het oppervlak van Mars nog onduidelijk in welke staat de lander zich bevond, maar daar kwam om 21:01 uur duidelijkheid over: InSight meldde middels een langverwacht signaal dat alles normaal functioneert. Op dinsdag om 2:35 uur Nederlandse tijd moet het definitieve signaal komen dat de zonnepanelen correct zijn uitgeklapt.

De afdaling in de atmosfeer en de verdere landingsprocedure waren zonder twijfel de meest uitdagende delen van de reis van InSight, die nu al iets minder dan zeven maanden duurt. De NASA had tijdens de afdaling van de lander geen idee wat er in real time precies gebeurde. Dat komt doordat de landingsprocedure een kleine zeven minuten in beslag nam en signalen van de lander er iets langer dan acht minuten over doen om de aarde te bereiken.

NASA InSightNASA InSight

Vanaf de bovenste laag van de atmosfeer van Mars, op een hoogte van ongeveer 128km, is InSight in 6,5 minuten afgedaald en op de grond terechtgekomen. Het ruimtevaartuig kwam de atmosfeer binnen met een snelheid van 19.800km/u, waarbij de temperatuur opliep tot 1500 graden Celsius. Eenmaal op een snelheid van ongeveer 1367km/u werd de supersonische parachute geopend, viel het hitteschild weg en werden de landingspoten uitgeklapt. Daarna werd de landingsradar geactiveerd en vielen het omhulsel van de lander en de parachute weg. Uiteindelijk werden twaalf landingsmotoren ontstoken om InSight veilig te laten landen.

InSight is hoofdzakelijk gelanceerd om antwoord te geven op vragen over de structuur en de energetica van het binnenste van de planeet Mars. Om daar meer over te weten, gaat de Marslander onder meer de dikte van de korst, de omvang en de dichtheid van de kern meten. Verder gaat InSight in kaart brengen hoeveel hitte er uit de planeet komt en hoe hoog de snelheid is van seismische golven in de mantel. Dat laatste is een indicatie voor de structuur van de mantel; dit is de laag die direct onder de korst ligt.

Mars InSight eerste foto
Eerste foto van InSight, waarbij de nog niet verwijderde lenskap nog vol zit met stofdeeltjes.

Door Joris Jansen

Redacteur

26-11-2018 • 21:11

108

Reacties (108)

108
100
68
4
0
17
Wijzig sortering
The Oatmeal heeft een leuke illustratie gemaakt over deze missie:
http://theoatmeal.com/comics/insight
Geeft heel goed aan wat het nut is van de missie. Sowieso weer een prachtige cartoon van theoatmeal. Bijna beter dan My Dog, the paradox :p
Prachtig gedaan inderdaad, vroeg me al af wat de missie (precies)was dat kon ik zelf lastig uit het artikel halen, maar Oatmeal is there to safe the day! en @Carn82 aangezien hij het hier deelt :+
Wat een leuk site!
Dat was weer cool om te volgen. Extreem tof ook om te zien hoe de 2 MarCo's meteen het UFH signaal van InSight oppikten en vrijwel de hele Entry Descent and Landing (EDL) van live telemetrie konden voorzien.

Tot op de meters vanaf het Mars oppervlak was het gewoon af te lezen. Geweldig.

Also, mooie faal bij de NOS waar ze blijkbaar denken dat al die mensen in Cape Canaveral Florida zitten, terwijl het JPL Pasadena Californie is :X
https://nos.nl/artikel/22...sight-geland-op-mars.html
Is het mogelijk dit ergens terug te kijken, tunede helaas 3 min te laat in :"(?

[Reactie gewijzigd door Squishie op 23 juli 2024 13:37]

Zeker, zelf vond ik de live feed van het JPL de beste optie! Veel 'on the floor' updates en weinig promotionele blabla d'r omheen!

https://www.youtube.com/watch?v=bGD_YF64Nwk

Hele uitzending daar terug te spoelen :)
Er is op dit moment ook nog een werd nadien ook nog een Live Recap gestreamd gaande @ https://www.youtube.com/watch?v=-c8cNKXB4VI :)

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 23 juli 2024 13:37]

Geweldig om te zien hoe het de Amerikanen al veertig jaar lukt om te landen op Mars. De laatste twee missies met bijzondere methoden om te landen en deze keer eigenlijk weer op de manier die in 1976 ook al werkte.

Daarbij dan toch weer nieuwe techniek, zoals de landingsradar en de twee kleine communicatiesatellietjes.

Ben benieuwd wat de wetenschappelijke opbrengst van de missie wordt.
The Oatmeal heeft een leuke comic gemaakt over de vervolgplannen van de missie:

http://theoatmeal.com/comics/insight
Super kick dit allemaal toch? Ik sta altijd weer te kijken van wat wij allemaal kunnen.

Wel beetje jammer dat ze onderin de zelfde timeline als SpaceX gebruken. Of heeft SpaceX dit juist van hun gejat. (had het iig nog niet opgemerkt bij NASA)
Jammer? Ik vind het erg informatief
Super knap, maar eigenlijk jammer dat we niet verder dan dit komen ipv dat we mensen op Mars kunnen laten landen en Mars kunnen koloniseren. Hopelijk maak ik het nog mee.
Op nasa.gov is o.a. dit plan van nasa te vinden.
Kweenie hoe oud je bent, maar na 2030 is 't de bedoeling om iemand op mars neer te zetten.
Ik hoop t nog mee te maken :)
Na 2030? Dat denk ik ook wel. Kan kort na 2030 zijn, maar ook hééél lang na 2030.
Ik ga er vanuit dat ik nog wel 40 jaar mee ga, hopelijk iets meer want anders heb ik mn hele leven gewerkt zonder van mn pensioen te mogen genieten. Maar ik vraag me toch af of ik nog mee ga maken dat mensen op mars gaan landen. Gezien waar we in 1969 stonden en waar we nu staan dan gaat het voor mij gevoel veel te langzaam.
Daar zijn ze ook wel overga aan het enken. Probleem is dat je ook zo veel moet mee sturen van voedsel etc. Dus misschien zelfs meerdere raketten. Dan natuurlijk hopen dat geen daarvan verloren gaat bij de landing want dat kan zomaar gebeuren. Zie het aantal van 22 robots dat niet is geland daar.

Robots is op dit moment nog altijd goed om informatie te vinden als voorbereiding van een bemande vlucht.
Dat er nog geen mensen op Mars zijn geweest, komt met name door de afstand. De apparatuur die er heen gestuurd wordt, is zo'n tien jaar onderweg, hoe wil je iemand zolang van water en voeding voorzien? Hiervoor zijn momenteel wel diverse oplossingen in ontwikkeling zover ik weet. Wanneer dat productieklaar is, geen idee.

Overigens, "we" zijn dan al wel eens op de maan geweest, maar ook dat is anno 2018 ook lastig, want hoe gaan we dan terug? Er komen is het probleem niet. ;)
10 jaar onderweg?? Eerder zo’n 8 tot 9 maanden.

Enneeuh... terug komen van de maan is al vele keren succesvol uitgevoerd hoor... ;)
de raket van deze missie was verstuurd in mei dacht ik? half jaar dus.
De laatste keer dat er een mens voet op de maan zette was in 1972, zover ik in de gauwigheid kan vinden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 13:37]

Je vroeg jezelf af ‘want hoe gaan we dan terug?’ Welaan, dat is dus vele keren succesvol uitgevoerd, en inderdaad, voor het laatst in 1972. We zijn er daarna echter ook nooit meer teruggekeerd.

Edit: voor de duidelijkheid: zij die voet op de maan hebben gezet, zijn allen succesvol teruggekeerd naar aarde.

[Reactie gewijzigd door OCU-Macs op 23 juli 2024 13:37]

Vele keren? Drie keer vind je veel dan? Want zover ik in diezelfde zoektocht heb gevonden, is men welgeteld 3x op de maan geweest. Waarvan je dus niet weet of dat kunstje nu nog nagedaan kan worden. ;) Het is echt zo makkelijk niet als het lijkt en jij denkt dat het is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 13:37]

Anoniem: 411179 @CH4OS26 november 2018 22:53
Er hebben in totaal 12 mensen rondgelopen op de maan, die met 6 missies geland en vertrokken zijn.

Naar Mars reizen duurt zoals OCU-Mars reeds zei minder dan een jaar, met een mooi vertrekwindow om de twee jaar.
Naar Mars reizen duurt zoals OCU-Mars reeds zei minder dan een jaar, met een mooi vertrekwindow om de twee jaar.
Ik zie het inderdaad; InSight is op 5 mei 2018 gelanceerd. :)
Iets vaker: 6 keer. Apollo 11,12,14,15,16 en 17.

Nou, ik denk dat we die kunstje wel weer na kunnen doen hoor. We hebben binnenkort al weer 2 raketten die een dergelijke missie kunnen dragen. Er is inderdaad nog geen ontwerp voor een nieuwe landen, maar als we dit eind jaren 60 konden bouwen, kan dat natuurlijk nu ook.
Waarom zouden we nu niet meer op de Maan kunnen komen terwijl de smartphone die je in je handen hebt krachtiger is dan de computers van toen? Dat kunnen we alleen vinden ze het niet interessant op dit moment. Hoewel er partijen zijn die wel plannen om naar de maan te gaan voor kolonisatie.
Inderdaad de vlucht naar Mars is al een redelijk aantal keer gelukt. En technisch goed mogelijk.
De vlucht terug is nog nooit gemaakt. Dat is ook veel moeilijker dan een vlucht terug vanaf de maan.
Mars is groter en verder weg dan de maan. Daardoor is een grotere raket nodig. Dat is veel ingewikkelder dan het sturen van een sonde alleen. Als daarbij ook nog een menselijke bemanning mee moet heeft die voedsel en water nodig. Dat is nog een extra moeilijke factor.
Vluchten van asteroiden terug zijn ondanks de afstand wel gelukt.
Er is een wat heldere afbeelding beschikbaar. Wat je ziet liggen in het zand, dat is debris van de landing, geen beschadiging aan InSight zelf. De stippen op de lens zijn overigens stof, dat nog gaat worden schoongemaakt. Wachten is nu op een statusrapport begreep ik, maar dat kan nog een paar uur duren. :) Vond het erg interessant om te zien, al viel er weinig daadwerkelijk te zien, hahaha! :)

EDIT;
Die MarCo's zijn ook best tof, zij zorgen ervoor dat communicatie van en naar Mars in minuten gaat in plaats van in uren. Ik verwacht dat die voor wel meer missies gebruikt gaan worden, want het versnelt de communicatie van en naar Mars enorm.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 13:37]

Wie gaan ze sturen om de lens te kuisen, ISS?
Het is een dust cover, die wordt gewoon afgeschoten / weg geprojecteerd als de tijd rijp is.
Probleem is alleen wel, dat het ook daar wel eens kan gaan waaien en zo, ook dat kan natuurlijk de lens weer bevuilen. Dus vraag me af of er niet een ander mechanisme is om eea te reinigen. Lijkt mij althans veel logischer.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 13:37]

Dat is een stuk minder extreem dan een landing vanaf 20.000 km/u tot 0, dus dat je voor die fase speciale bescherming hebt lijkt me logisch.
Is een beschermkap die eraf kan
Foto is geschoten om 13:34 uur, local Martian time... had dan even 3 minuten gewacht, zou ik denken!
Deze foto is naar mijn weten ook gebruikt (zei men gedurende de livestream) in de procedure of alles na de landing nog werkt, voordat InSight de phone-home actie deed om te laten weten dat echt alles goed is overgekomen. Dat is dus iets wat je zo snel mogelijk wilt weten, dan boeit een tijdstip totaal niet.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 13:37]

Dat weet deathgrunt ook wel, maar 13:37 was grappig geweest.
Ik heb hem via de livestream van het JPL gevolgd. Toch geeft het een gevoel van euforie als je al die mensen ziet juichen als dat ding geland is. Om je dan te bedenken dat er 5 jaar aan vooraf is gegaan en we dat ding met precisie zoveel kilometers verweg op een planeetje droppen. Super vet!
Dat was ook al voordat het geland was, ook erg leuk om te zien, hoe dat mensen met zo'n project meeleven, waar ze jarenlang naartoe gewerkt hebben. Mooi om te zien hoe dat tot uiting komt.
De weg er naar toe had ik dat ook al. Deze man kreeg het al bijna te kwaad tijdens de afdaling, een moment dat gaat bepalen of al je werk voor niets is geweest. En daarna dan dat dansje van die twee medewerkers, heerlijk :D
Wat is het toch ongelooflijk dat 'wij' dit kunnen en hoe snel de technologie geëvolueerd is. In vergelijking met de levensduur van Mars zijn wij als mensheid een afrondingsfout, maar we kunnen wel zomaar even iets lanceren naar daar, wat dan volledig autonoom zo'n complexe landing uitvoert. :o
Ik vind het nog steeds cool dat de russen dit al deden voordat ik geboren was :-) In1970 en 1973 op de maan. Het Loenochod ruimteprogramma.
Verschil is natuurlijk wel dat de loenochods niet autonoom waren, en ‘live’ vanaf de aarde werden bestuurd. ‘Live’ omdat de latency zo’n anderhalve seconde is. Hoe dan ook een prachtige prestatie, zeker in het licht de stand van de technologie van die tijd. Die dingen hebben vele maanden gefunctioneerd trouwens.

De Russische missies naar Mars waren echter niet zo’n succes. Ik geloof dat Mars-2 en -3 nog enigszins succesvol waren, de overige 14 missies zijn allemaal mislukt. Geeft aan hoe lastig dit soort dingen zijn.
"Live" lijkt me onwaarschijnlijk met een minimum delay van 4 minuten (mars en aarde dicht bij elkaar) en een maximum van 24 minuten (afstand het grootst).

Dat gezegd hebbende: Die landign was inderdaad een enorme prestatie, zeker als je de hype bekijkt die er nu rondom deze landing wordt gecreëerd: het is allemaal vreselijk spannend, vreselijk moeilijk, vreselijk risicovol en dus ook een vreselijk grote prestatie. Als je dan bedenkt dat de russen dit in 1971 op vrijwel precies dezelfde manier deden: afremmen in de atmosfeer, parachute om verder af te remmen en raketten om zacht te landen. En dat ding woog ook een ton! In 1971 hadden we nog geen PC's en werd er op R&D afdelingen nog gewerkt met rekenlinialen...
Sorry, maar de twee Loenochods zijn geland op de maan!!!

...niet op Mars.

Edit: zelfs de naam van die dingen bevat al de clou naar welk hemellichaam ze gingen. ;)

[Reactie gewijzigd door OCU-Macs op 23 juli 2024 13:37]

In de jaren 70 zijn de beide Vikinglanders naar mars gestuurd. Inderdaad enorme apparaten van een ton zwaar.
Klopt, maar de Vikings waren missies van NASA / JPL. Amerikaans dus. Landden inderdaad op een soortgelijke wijze als de Mars Insight. De Vikings hebben overigens vele jaren gefunctioneerd en gaven (o.a.) een dagelijks ‘weerbericht’ vanaf Mars.
Ja klopt. Wat ik wel frappant blijf vinden is het feit dat de foto's van de vikinglanders op mars een mooie blauwe hemel laten zien:
https://nl.wikipedia.org/...le:Mars_Viking_11h016.png

De latere karretjes van NASA, o.a. opportunity, op mars tonen een roestrode hemel. Ik vind dit niet kloppen.

[Reactie gewijzigd door poktor op 23 juli 2024 13:37]

Dat is het verschil tussen foto’s in true color en false color. Google er maar eens op.

Dit nog even afgezien van het kunnen instellen van de witbalans (probeer maar eens te bepalen wat de kleur wit is, in een omgeving die met een bepaalde kleur wordt verlicht). Latere rovers en landers zoals de parhfinder hadden een witte plaat op de behuizing waar de camera zich op kon richten om de kleur ‘wit’ te kunnen bepalen. Weet niet of de Vikings dat hadden. Mogelijk ook wel, al heb ik daar niets over kunnen vinden.

Overigens kun je op nasa’s planetary photojournal diverse Viking foto’s van Mars zien met een rode hemel:

https://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA01522

Kwestie van ‘settings’ lijkt me dus....

Edit: de caption van bovengenoemde foto vermeld zelfs dat wetenschappers geloven dat deze foto true color benadert. Kennelijk hadden ze daar dus niet veel controle over destijds.

[Reactie gewijzigd door OCU-Macs op 23 juli 2024 13:37]

En ik denk zelf dat die blauwe hemel true color benadert, vanwege het feit dat de mars-atmosfeer nog steeds zuurstof bevat. En dat geeft die blauwe kleur. De rotsen op de Viking-foto hebben namelijk wel de goede kleur. Het kan ook nog afhankelijk zijn van de stand van de zon, omdat de atmosfeer erg ijl is en je die blauwe kleur alleen onder een bepaalde hoek ziet. Is mogelijk.
Maar het verschil met latere foto's is te groot vind ik en ik vermoed daarom manipulatie van de nieuwere foto's van opportunity e.d. om politieke en religieuze redenen. Jammer wel.
Wie had het over de Loenochods? Ik had het over de Mars 3:
Animatie/samenvatting van de Entry Descent and Landing (EDL): https://www.youtube.com/watch?v=PDSbUpmRksI
Edit: Video staat nu ook in het nieuwbericht :)

Interessante video over alle instrumenten aan boord en de missie in het algemeen: https://www.youtube.com/watch?v=vIQHxo3VsfI

[Reactie gewijzigd door Cas8 op 23 juli 2024 13:37]

Animatie/samenvatting van de Entry Descent and Landing (EDL): https://www.youtube.com/watch?v=PDSbUpmRksI
Edit: Video staat nu ook in het nieuwbericht :)
Die stond er al vanaf de eerste seconde :+
Oeps, overheen gekeken denk ik :z
Is je vergeven hoor, je was natuurlijk nog helemaal in extase na alle goede berichten rondom InSight ;)
Anoniem: 474132 @Cas826 november 2018 21:38
Geprobeerd het filmpje te bekijken maar ik kon de aandacht er niet echt bij houden, beetje saai filmpje...
Deze is wellicht wat beter en meer straight to the point: https://youtu.be/u3FB2SuKFfI
Anoniem: 474132 @Cas826 november 2018 22:01
Het is nu in elk geval duidelijker waarom ze de missie ondernemen, een soortement van geologisch onderzoek maar dan op Mars.
Inderdaad supercool. En na 10 min. al een foto. Love engineering & science :)

[Reactie gewijzigd door Halderknots op 23 juli 2024 13:37]

Landen en na 10 minuten foto is engineering. De science volgt nu.
Zonder science waren de engineering en dit resultaat er nooit geweest.
Niks NOS, gewoon de NASA feed via Youtube gevolgd. En ja, mijn naam is 1 van de 2,4 miljoen die on-chip zit:) Lekker een borreltje op de goede afloop genomen. Nu wachten op wat meer foto's en metingen.
Mijne staat er ook op :) Als de aliens ooit komen weten ze alvast hoe ik heet :+
Mijn naam is ook ingebakken... toch geinig zoiets.
Ik zei de gek sta er ook op. :+

Maar de aliens zijn mijn naam al eerder tegen gekomen op Mars met de Phoenix en Orion missies
of in de ruimte Deep Impact of New Horizons
Momenteel wordt mijn naam steeds warmer op de Parker Solar Probe
Ja, ik heb ook overal mijn naam op achtergelaten.

Vooral de NH is wel speciaal. Dat ding gaat loeisnel, ontdekte nog even een paar manen en over een dikke maand scheert mijn naam langs een onbekend stuk ruimtepuin. Wat heeft een mens nog meer nodig in het leven.

I was here. _/-\o_
Ach men vergeet natuurlijk nooit de eerste liefde keer je naam op een ruimte voertuig.
15 jaar geleden met mijn naam op Deep Impact en de uiteindelijk crash in juli 2005 vergeet ik nooit.
Ik blijf me er elke keer weer over verwonderen dat dit kan. Helaas zijn we tegenwoordig veel verwend en is verwondering bij veel mensen ver meer te zoeken. Alles is normaal. Het feit dat jij, via een satelliet, precies kan rijden naar de plek waar je moet zijn. Dit is daar weer een prachtig voorbeeld van. Ik durf te wedden dat het grootste deel van het publiek geen flauw idee heeft dat deze landing heeft plaatsgevonden.

Ik krijg er elke keer weer kippenvel van. Het is en blijft fantastisch.
Helaas zijn we tegenwoordig veel verwend en is verwondering bij veel mensen ver meer te zoeken.
Ik ben het helaas met je eens. Ik kijk regelmatig in mijn appje met updates over raketlanceringen, puur voor vermaak. Als er dan iets leuks wordt gedaan met de payload van zo'n raket dan vind ik dat nog wel tof, maar eigenlijk sta ik me veel te weinig erbij stil hoe knap het is dat we gewoon iets zo ver de lucht in kunnen schieten en dat dan alles werkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.