Bedrijf achter Nederlandse stichting die mensen naar Mars wil sturen is failliet

Het bedrijf Mars One Ventures AG is failliet verklaard. Dat bedrijf was de financiële kracht achter de Nederlandse stichting Mars One, die als doel heeft om vrijwilligers op een reis naar Mars te sturen.

Het faillissement blijkt uit een bericht op reddit, dat verwijst naar een uitspraak van de rechtbank van Basel. Op 15 januari zou Mars One Ventures AG failliet verklaard zijn. Dat bedrijf was gelinkt aan de Nederlandse Mars One-stichting en moest zorgen voor de financiering van een reis naar Mars met mensen die zich daar vrijwillig voor hadden aangemeld.

Nu het commerciële bedrijf achter de stichting failliet is, lijkt het project geen kans van slagen meer te hebben. De Mars One-stichting heeft zelf echter niets bekendgemaakt over het faillissement en ook na de uitspraak van de rechter plaatste de stichting nog verschillende berichten op Twitter, alsof er niets van de plannen gewijzigd is.

Mars One werd in 2012 opgericht, met als doel om in 2025 een menselijke kolonie te stichten op Mars. Tot 2014 konden vrijwilligers zich aanmelden om mee te gaan. De eerste twee weken leverden 78.000 geïnteresseerden op, schreef AD.nl in 2013.

Een concreet plan om de rode planeet te bereiken heeft de stichting nooit voorgesteld en door veel mensen werden grote vraagtekens gesteld over de haalbaarheid. In 2014 voerden studenten van het Massachusetts Institute of Technology een onderzoek uit. Zij concludeerden dat het plan van Mars One niet haalbaar was.

Update 15:22: Bas Lansdorp, de Nederlander die de Mars One Foundation oprichtte, zegt tegen Engadget dat de stichting nog steeds bestaat, maar zonder verdere investeringen niets kan doen. Lansdorp zegt met andere partijen in gesprek te zijn over een oplossing.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

11-02-2019 • 13:52

163

Reacties (163)

163
140
55
5
1
56
Wijzig sortering
http://www.mars-one.com/n...-with-phoenix-enterprises

Mars One heeft al nieuwe financiering sinds afgelopen juli. Ik kan op de oorspronkelijke site niets vinden over de volledige afhankelijkheid van de benoemde stichting.

[Reactie gewijzigd door jprommen op 23 juli 2024 00:34]

Phoenix Enterprises investeerde juist in Mars One Ventures, de commerciele tak die nu failliet is. Phoenix is een Zwitserse investeringsmaatschappij, vandaar ook het faillissement in Zwitserland waarschijnlijk.
Mars One is vanaf het begin een scam geweest vraag maar aan hun uitverkoren astronauten.

https://www.techspot.com/...s-organization-total.html

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 00:34]

Heb toen een filmpje gezien van mensen die zich opgegeven hadden voor dit project, en mij bekroop het gevoel, dat een aantal van die mensen het helemaal gehad hadden met het leven op aarde. Het was een enkeltje naar mars, dus als het daar dus ook tegenviel, zit je met mensen op een hoop die psychisch niet helemaal in orde waren, kansloze missie.
Ik kan me vergissen maar de mensen die zich opgaven voor dit project verschilden (verschillen) niet heel veel van de mensen die in de 17e en 18e eeuw naar Amerika gingen. Die lieten ook hier alles achter, wisten niet of ze nog terug zouden komen, hadden een vreselijk gevaarlijke en oncomfortabele reis, bij aankomst geen warm bedje, geen infrastructuur en communiceren met het thuisfront was lastig.
En toch gingen ze en hebben daar uiteindelijk met vallen en opstaan en ellende enzo toch een maatschappij opgebouwd. En we vinden dat allemaal prachtig, gezien het aantal films dat gemaakt is over deze periode, het aantal boeken dat er over is geschreven. Ik snap dus niet zo heel goed waarom het nu kennelijk helemaal niet meer mag, pionier zijn.
Nou nou nou.
Beetje anders. Je kunt niet van deze groep verwachten dat ze na 6(??) maanden 'cursus' een volledige habitat kunnen runnen in een vrijwel luchtledige omgeving.
Ff naar buiten zit er gewoon niet in.
Laat staan de psychologische zaken die je hebt in een kleine gesloten ruimte/ gemeenschap
Je bevestigd mijn standpunt :) Ik zeg dat pionier zijn en risico's nemen kennelijk tegenwoordig niet meer mag en jij zegt dat je niet gelooft dat het mogelijk is om daar een bestaan op te bouwen. Prachtig toch, als mensen dan zeggen "Wat nou, kan niet? Dat zullen we nog wel eens zien!"
Columbus (ontdekte per ongeluk Amerika, terwijl hij op zoek was naar India), Willem Barentz (wilde om de noord varen op weg naar Azie), Ronald Amundsen (bereikte als eerste de Zuidpool), allemaal mannen die bijna dood waren of werkelijk zijn doodgegaan tijdens gevaarlijke zoektochten.
Even concreet: met de kennis van toen, wat was jouw advies aan hen geweest?
En toch gingen ze en hebben daar uiteindelijk met vallen en opstaan en ellende enzo toch een maatschappij opgebouwd.
Gelukkig valt er op Mars geen lokale bevolking uit te roeien voor zover ik weet.
Maar een onderlinge burgeroorlog en wat conflicten kan natuurlijk altijd.
BBC had er ooit een mooie serie over maar die is gecanceld omdat het te veel drama was voor SF fans en teveel SF voor drama fans. Dat ging niet over mars maar wel over een nederzetting op ene andere planeet.
Outcasts hete de serie. Ik vond hem persoonlijk best een goede mix hebben. Alleen dat het dan eindigt op een giga cliffhanger :/
Nee, het is Venus Wars, niet Mars Wars. Wel je klassiekers goed kennen.
Yep, en als je dat vervolgens allemaal uitgebreid filmt, dan heb je je verdienmodel compleet!
De grote opruiming was al door de Spanjaarden gedaan...
Waarschijnlijk werden ze in die tijd ook voor gek verklaard.
In de 17e en 18e eeuw waren er al stapels mensen de wereld over gereisd en weer teruggekomen. Ze wisten dat er land was in de VS en dat ze er waarschijnlijk gewoon konden ademen.

Daarbij, vaak werd er gevaren met slaafgemaakte mensen, dus niet iedereen ging vrijwillig mee, om het nog niet te hebben over belabberde leefomstandigheden.
Die mensen gingen wel naar een plaats met heel veel ruimte, en konden op zicht zelf leven, dat kan op mars niet, daar ben je volledig afhankelijk van elkaar, en het was ook nog een enkeltje daar naar toe, dus moet je erg sterk in je schoenen staan als je daar naar toe gaat.
Ik had het niet beter kunnen zeggen _/-\o_
Maar in die tijd waren de pioniers op zoek naar de onbegrensde mogelijkheden. Met een schep en een pikhouweel naar een vreemd ver land, om met de daar aanwezige middelen een nieuw bestaan op te bouwen. Vaak ook met het idee om met de daar beschikbare middelen door de daar beschikbare inboorlingen te laten verzamelen en terug naar huis te sturen om schathemeltje rijk te worden. Op Mars zijn vrij weinig beschikbare middelen die je kunnen helpen om een bestaan op te bouwen en de situatie is er eerder veel beperkter dan welke bekrompen situatie je op Aarde ook zou willen ontvluchten.
Toen legden ook vele van die pioniers het loodje, iets wat tegenwoordig met de camera's er op gericht niet echt geaccepteerd wordt door het thuisfront (of eventuele geldschieters).
Misschien moet ik onderscheid maken tussen pioniers die naar Amerika gingen om een nieuw bestaan op te bouwen en ontdekkingsreizigers. Hoewel ook tussen die groepen eigenlijk alleen de motivatie verschilt, niet het vermogen om angsten te overwinnen, de durf om het onbekende tegemoet te treden en het vermogen om moeilijke omstandigheden en persoonlijk gevaar te trotseren.

James Cameron is een mooi voorbeeld: die laat zich zakken naar het diepste punt in de oceaan. Waarom? Om te ontdekken wat daar is, hoe het voelt en om er uiteindelijk geld mee te gaan verdienen. Prachtig toch?
De meeste ontdekkingsreizigers konden leven van het land wat ze aan het ontdekken waren. Het was ze vaak ook te doen om de onbegrensde vrijheid.
James Cameron is een goed voorbeeld van iemand die en gigantische lading middelen mee moet slepen om zijn ontdekkingen te doen. Dat is maar voor zeer weinig mensen mogelijk. En ook hij besteedt daar maar een klein deel van zijn tijd aan (het daadwerkelijk op expeditie zijn), de rest van de tijd leeft hij op een normale manier.
Kennelijk wordt mijn punt niet duidelijk: ik snap niet zo goed dat wij mensen veroordelen die bewust risico's nemen en die bereid zijn om ontberingen te doorstaan om iets nieuws te ontdekken, iets bijzonders te doen. Als wij in het tijdperk van Willem Barentz hadden geleefd, hadden we dan met z'n allen op de kade gestaan met een waslijst aan argumenten waarom hij niet zou moeten vertrekken voor zijn zoektocht naar een route om de noord naar Azie? Waarschijnlijk wel. Toen Hudson vertrok met ongeveer hetzelfde doel, hadden we hem tegengehouden? Waarschijnlijk wel. En dan was hij niet geland op de kust van Amerika en was New York niet begonnen als een VOC-kolonie.
Hmmm, misschien hadden we hem wel tegen moeten houden :)
Is er dan niemand die snapt dat je dit soort projecten af en toe nodig hebt om iets te bereiken? Of om aan te tonen dat het inderdaad niet kan?
Ik wil niemand tegenhouden. Mensen schatten hun eigen kansen in en die kansen zijn nu anders.
De georganiseerde expedities uit het verleden waren voor die tijd erg duur, maar konden door een groepje rijke individuen bekostigd worden. Die zagen het als een investering omdat ze flink zouden profiteren wanneer zo'n expeditie een nieuwe handelsroute op zou leveren.
Ruimtevaart is in verhouding vele malen duurder en de buit is veel kleiner. Je ziet een paar superrijken die nog een paar miljard los in hun zak hebben rammelen wat beginnen. Maar op de lokale Rotary-club is lang niet genoeg geld aanwezig om zelfs maar een begin van een ruimtemissie op te zetten en dat is wel het soort omgeving waar veel ontdekkingsexpedities bekostigd zijn.
Dan had je vroeger ook nog veel avonturiers, die met een rugzak de wildernis in trokken. Meer dan een ticket of een baantje op een schip hadden ze niet nodig. De meesten daarvan kwamen niet, of berooid en ziek terug en een enkeling had succes. De meeste van die avonturiers waren personen die de vrijheid opzochten, ver van anderen en beperkingen. Zo relatief makkelijk kom je als avonturier tegenwoordig niet op Mars, je red het niet met een rugzak alleen en je moet in een kleine omgeving samen met anderen werken, met zeer weinig persoonlijke vrijheid.

Ik ben het met je eens dat projecten als Mars One nodig zijn. Hoe romantisch en onrealistisch het project zelf ook is. Het laat mensen dromen over wat zou kunnen zijn (hoe onrealistisch ook) en creëert een voedingsbodem voor realistischer, maar veel beperktere plannen van organisaties als de NASA en de ESA, maar ook van personen als Musk.
De romantiek zorgt dat we dergelijke plannen steunen, de realiteit zorgt dat we accepteren dat de plannen nog zeer beperkt zijn.
Iets te romantisch wellicht? Onbegrensde vrijheid had er niks mee te maken. Waren gewoon bedrijven die op zoek waren naar winst. En de ontdekkingsreizigers waren gewoon een soort startups die afhankelijk waren van investeringen van externe geldschieters met de belofte heul veul geld voor ze te kunnen verdienen.

Maar ja om daar nou een film over te moeten maken... :P
De ontdekking en het koloniseren van Amerika t.ov. Mars vind ik wel een scheve vergelijking. De tijd en afstand die overbrugt moet worden bij een ruimtereis heeft een grotere impact op een mensenleven dan met een schip naar Amerika varen.
Dat lijkt me stug.
De reis naar Amerika duurde maanden, was erg gevaarlijk en men zat op elkaar geprakt op een klein zeilbootje. Men had niet de beschikking over een koelkast en de hygiene was waarschijnlijk abominabel. De schepen waarmee men toen naar Amerika voer waren naar onze huidige begrippen ook ongelooflijk klein. Het schip waarmee Columbus Amerika "ontdekte" was maar 18 meter lang en had een bemanning van 18 man. De Mayflower waarmee de Pilgrim Fathers naar Amerika voeren, was 33 meter lang en vervoerde 102 kolonisten (naast 37 bemanningsleden). Twee mensen overleden tijdens de reis van twee maanden.
Maanden is niks in vergelijking tot een ruimtereis naar Mars, je praat dan over bijna een jaar. De reis zal vast verschikkelijk gevaarlijk geweest zijn, maar na die maanden op zee konden ze gewoon zuurstof in ademen en konden ze (als ze weer aangesterkt waren na een langereis) weer terug met hetzelfde schip zonder dat ze enige vorm van brandstof nodig hadden. Er zijn veel meer variabelen erbij gekomen waardoor ruimtevaart een extreem gevaarlijke onderneming is en niet alleen dat, maar ook zeer veel vraagt van hoeveel levensjaren je wilt opofferen om er uberhaupt te komen.

[Reactie gewijzigd door Brawler1986 op 23 juli 2024 00:34]

Een lichtjaar is een afstand: de afstand die licht in vacuum aflegt in een jaar.

1 lichtjaar is 9 500 000 000 000 km, de maximale afstand aarde-mars is zo'n 400 000 000 km.

maw is er zon 0,000042105 lichtjaar tussen aarde en mars.

Je vergelijking tussen maanden en lichtjaren houdt geen steek. Een lichtjaar is geen tijdshoeveelheid maar wel een afstand.
Hoe je het ook wend of keert: beide reizen zijn uitermate gevaarlijk en zwaar. Alleen op andere aspecten:
De zeevaarders hadden slecht en/of weinig eten, weinig hygiëne, geen enkele communicatie met anderen, hun schepen waren primitief en er ging nog wel eens wat kapot. Navigatie was lastig, zeker onder de wolken en ze hadden geen mooie kaarten waarop rotsen en andere ellende stonden vermeld. Daarnaast hadden ze last van piraten en onderling liep het ook niet altijd lekker. Bij aankomst werden ze soms neergeschoten en opgevroten (als ze geluk hadden ook nog in die volgorde), ze werden vrijwel altijd ziek onderweg en ze wisten niet wat ze bij aankomst aan zouden treffen.

Mars-reizigers hebben het voordeel van onze moderne technologie en medische kennis, waardoor ze het bijvoorbeeld niet te koud of te warm zullen hebben, ze hoeven niet met z'n tientallen in dezelfde emmer te poepen en ze hebben een gezond dieet. Ze weten exact wat ze aan zullen treffen en kunnen zich daarop voorbereiden en als ze informatie nodig hebben, dan kunnen ze bellen.

Mars reizigers hebben natuurlijk ook problemen te bedwingen: bij start en landing kan er nogal wat misgaan, ze zijn op mars inderdaad beperkt in hun bewegingsvrijheid en er is wat straling die ze moeten zien buiten te houden. En ja, ze kunnen (in het geval van Mars One) niet terug naar de aarde. Maar ook de kolonisten gingen niet weg om een keer terug te komen.
Dus als je het helemaal gehad hebt met het leven op aarde, ben je psychisch niet helemaal in orde?
Anoniem: 420148 @gjmi11 februari 2019 14:32
Wel als je hoopt dat met een handjevol randoms naar een onbewoonbare planeet geschoten worden uitkomst gaat bieden.
Als je dat filmpje gezien had, dan zag je gewoon dat die persoon niet lekker in zijn/haar vel zat, lijkt me niet ideaal als je dan op mars zit en van die persoon afhankelijk bent?
Anoniem: 217535 @SA6511 februari 2019 21:05
Je hebt ook voesel nodig... :+

https://www.youtube.com/watch?v=C_YUQs8mZq4
Het leek me ook meer een zelfmood missie, maar wie weet, worden er de komende jaren grote stappen gezet in aandrijving, en voedsel produktie.
Dus als je het helemaal gehad hebt met het leven op aarde, ben je psychisch niet helemaal in orde?
Het geeft wel aan dat ze een bepaalde mindset hebben dat ze liever een onwenselijke situatie willen ontvluchten dan die situatie te veranderen of er in ieder geval het beste van te maken. Die mindset kan op Mars, met een aantal mensen dicht op elkaar in zeer moeilijke omstandigheden zonder mogelijkheid om weg te gaan, nog wel eens grote problemen opleveren. Een enkeling zal helemaal opbloeien, maar velen zullen er aan onderdoor gaan.
Dus iedereen die naar Mars wil, wil hier iets ontvluchten?

Zou het niet kunnen zijn dat iemand een enorm groot avontuur aan wil gaan? Iets dat nog nooit gedaan is?

Misschien moet je ook wel een beetje gek zijn. Maar geen enkel bedrijf zal risceren dat zo’n missie de soep in loopt. Ze zullen dus een team samenstellen dat een kleine kans van falen heeft, en een uitgebreide psychologische analyse hoort daarbij. En sowieso een aantal maanden training hier op aarde, samen in krappe kleine ruimtes.
Ik reageer specifiek op jouw woorden: "als je het helemaal gehad hebt met het leven op Aarde". In dat geval wil je hier iets ontvluchten. Ik zeg nergens dat dat de enige mogelijke motivatie zou zijn om naar Mars te willen.
Dat waren niet mijn woorden, ik reageerde op die woorden.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 23 juli 2024 00:34]

Het zijn die menses die slachtoffer van deze scam geworden zijn. Vele hebben uiteindelijk geld over gemaakt aan Mars One.
Een concreet plan om de rode planeet te bereiken heeft de stichting nooit voorgesteld
Hee, het gaat om het idee :P
Precies! Ergens ver in mijn achterhoofd zat iemand van deze stichting ooit aan tafel bij Pauw (& Witteman?) en deed hun 'plan' uit de doeken.

Ik snapte er destijds al niks van; er werd over eind jaren 20 gesproken om te gaan. Er was geen raket, er was geen plan, geen technische details. Het was oprecht gewoon gebakken lucht.

Het enige wat ze toen hebben aangekondigd is dat mensen zich konden aanmelden voor een enkeltje mars. En zoals iedereen weet krijg je voor elk dom idee duizenden aanmeldingen als je het maar op TV uitzendt.

Eigenlijk is het knapste wat ze voor elkaar hebben gekregen dat iedereen ze serieus nam terwijl ik mezelf bij die aflevering op TV al voor mijn gezicht sloeg.

Deze mensen zijn gewoon de Rian van Rijbroek van de raketindustrie.

EDIT: Ha! Ik wist het wel, kijk hier: https://programma.bnnvara.nl/pauwenwitteman/media/209242
Sterker nog ze wilden in 2023 al met de eerste reis beginnen! 8)7
Met gratis een jongere Buma aan tafel in het fragment.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 23 juli 2024 00:34]

Ik betwijfel ook of er commerciele instanties zijn zoals spaceX die mensen met een enkeltje naar mars willen sturen, niet bepaald goede PR volgens mij. SpaceX is bezig met technieken om waterstof te winnen op mars zodat er brandstof kan worden gemaakt voor een terugreis. Maar ik schat in dat dat de komende 10 jaar nog niet levensvatbaar gaat zijn. Ze hebben tot nu toe niet eens een vaartuig dat op mars kan landen en weer op kan stijgen. De afdaling door de atmosfeer zoals met een spaceshuttle is mogelijk, maar bij de spaceshuttle moest je vervolgens alle heatshielding vervangen voor hij opnieuw kon worden gebruikt. Je moet tenslotte ook weer op de aarde landen. Aluminium voor de basis van het schip schijnt ook ongeschikt te zijn omdat het de warmte te goed geleid, koolstofvezel kan de temperaturen ook niet aan. RVS is de beste optie, maar is enorm zwaar. Er zal uiteindelijk wel iets op worden gevonden, maar die is er nu nog niet. Een enkeltje mars is met de huidige technieken mogelijk, maar uit commercieel oogpunt niet bepaald een goed idee.
"Ze hebben tot nu toe niet eens een vaartuig dat op mars kan landen en weer op kan stijgen."

Maar ze zouden wel onderdelen kunnen sturen naar Mars zodat ze op Mars een raket voor de terugreis kunnen bouwen. Dan hebben ze ook meteen een basis op Mars met raketinstallatie, wat de VS zeker wel zal willen steunen, en die ze kunnen hergebruiken voor de daarop volgende reizen naar Mars.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 00:34]

Ze gaan nu voor een dubbel laag RVS systeem? Het gewicht is het probleem niet en is enorm kostenbesparend bovendien is het simpel te fabriceren en simpel te onderhouden.
RVS is zelfs lichter dan andere materialen :) De overige metalen hebben namelijk een dikke laag zware verf nodig die de bende in totaal zwaarder maakt.
SpaceX gaat met RVS waarbij ze een dubbele laag maken geperforeerd aan de buitenkant waar het heet wordt. Hier gaan ze een vloeistof, waarschijnlijk propelant, doorheen persen zodat de buiten kant koud blijft.
De druk in de tanks zorgt ervoor dat de vloeistoffen die erinzitten vreselijk koud zijn dus dit moet voldoende afkoeling veroorzaken om gewoon met RVS een afdaling te doen.
De glans zorgt er ook voor dat de reflectie nog beter is.

Musk heeft dit laatst uitgelegd, samen met de reden dat dus het experimentele BFR of nu starship genaamd gewoon uit glimmend RVS is opgebouwd. Veel goedkoper dan alle ingewikkelde materialen zoals hitteschilden, Goedkoop te verkrijgen in hele hoge hoeveelheden.
Het probleem van het hitteschild is een praktisch probleem dat redelijk eenvoudig is op te lossen.
Het grootste probleem voor een retourmissie naar Mars is de brandstof voor de terugweg. Wanneer je dat mee wilt nemen vanaf de Aarde krijg je een gigantisch ruimteschip, dat nog gigantisch veel meer brandstof nodig heeft om vanaf de Aarde te vertrekken.
Je kunt de missie in kleinere onderdelen opsplitsen, waardoor één ruimteschip leeg op mars aankomt en daar bij kan tanken uit een ruimteschip dat niet meer terug hoeft, of je kunt op Mars een fabriekje neerzetten dat daar brandstof maakt. Maar dat maakt de missie veel complexer en duurder, omdat je veel meer aan infrastructuur nodig hebt.
Mooie alliteratie.

Het idee was "Een televisieprogramma maken over naar Mars gaan en daarmee het geld verdienen om naar Mars te gaan".

Als een Baron von Munchausen die zich aan zijn eigen haren uit het moeras trekt.

Op zich waren ze lang niet slecht in het genereren van promotie, met een idee dat tot de verbeelding spreekt. Helaas is het altijd bij die verbeelding gebleven.
Idd, alsof een idols achtige populariteitscompetitie op tv goede kandidaten voor een marsmissie op gaat leveren. Ik denk dat door die populariteitscompetitie de meest capabele mars-reizigers zich al niet opgeven.

Ik kon mij wel wat voorstellen bij de wens, snel met mensen naar mars.
Het was ook gedoemd te falen. Mensen op mars zetten is een project waar tientallen tot honderden miljarden (of nog meer) tegen aan gesmeten moet worden wil het überhaupt kans van slagen hebben. Dat soort bedragen zijn niet met 1 tv show te verdienen, en geen enkele investeerder die goed bij zijn hoofd is gaat zulke bedragen investeren in een tv programma. Daarnaast is alle tijd en energie die in de tv productie gaat zitten niet nuttig om de technische uitdagingen aan te pakken, die op zichzelf al gigantische hoeveelheden arbeid vergen.

De enige, en dan ook echt de enige, die de woorden mars colonie in de mond heeft genomen en ook daadwerkelijk concrete stappen heeft gezet om dit te bereiken is Elon. Hij heeft een bedrijf opgebouwd met 7000 mensen die de kennis en vaardigheden bezitten om raketwetenschap te bedrijven en hij heeft een business model opgezet om de benodigde technologie ontwikkeling te financieren.
Mars One was een groot succes ze hebben miljoenen euros te pakken gekregen van naieve mensen door hun dromen te exploiteren, dat was het doel. https://www.techspot.com/...s-organization-total.html
Eigenlijk is het knapste wat ze voor elkaar hebben gekregen dat iedereen ze serieus nam terwijl ik mezelf bij die aflevering op TV al voor mijn gezicht sloeg.
Wel erg goed van je dat jij als enige jezelf al voor je gezicht sloeg terwijl IEDEREEN ze serieus nam. _/-\o_
:P
Ik nam ze redelijk serieus. Dat wil zeggen: ik geloofde wel dat ze zich hard wilden maken om het plan uit te voeren, maar ik bleef wel sceptisch, met name over de genoemde datum van 2023.
Ze hadden een nobelprijswinnaar voor zich gestrikt, meerdere bedrijven hebben erin geïnvesteerd, Pauw & Witteman gaf ze 15 minuten TV... En dat voor een idee waarbij elke Tweaker al door zou hebben dat het nooit zou gaan lukken.

"jA MaAr DIt iS nIeT iEdeReeN oP d3 weREld }:O "

Oké, niet IEDEREEN. Jij wint.
Deze mensen zijn gewoon de Rian van Rijbroek van raketindustrie.
Fyre Festival...in space!
Ja dat dacht Ik ook al.
"Voor niks gaat de zon op." Of Mars, in dit geval. :)

We zijn gewoon een te klein land, met te weinig super-rijken die zich zo'n trip kunnen veroorloven.
De astronauten hoeven de trip niet te betalen. Het idee was dat er een soort reality-show om alles heen gemaakt zou worden, en dat zou de kosten moeten dekken.

Al vrij snel waren een paar psychologen die dat sterk afraadden met de redenatie dat het type persoon dat maanden/jaren in een kleine cabine kan functioneren meestal niet kan functioneren met een camera constant op hun gericht. Goh.
Eveneens zou ik het type persoon dat meedoet aan Big Brother-achtige shows de kolonisatie van een andere planeet niet toevertrouwen
De uitverkoren austronauten waren zij die het meeste geld voor Mars One genereerde of zelf betaalde. Dikke scam dus. https://www.techspot.com/...s-organization-total.html
Maar we zijn wel een belangrijk knooppunt in de astronomie. We zijn een stuk groter in die wereld dan we zouden moeten zijn.
Goh! Ik vraag me of iemand daadwerkelijk verbaast is dat ze failliet zijn.
Vanaf het begin was het al een zeer dubieus idee met een veel te rooskleurig beeld van "even snel een kolonie op Mars stichten."

Het jaartal van 2025 was helemaal idioot. Als je ziet hoe traag de ontwikkelingen gaan op het gebied van ruimtevaart, zeker wanneer je dit vergelijkt met de jaren 50/60/70 en in het achterhoofd de voorspellingen van jaren terug, dat eind jaren 90 de eerste bemande missies naar Mars plaats zullen vinden, houdt, dan mogen we al blij zal als er tegen 2030 echt eens concrete plannen zijn.

Ik kan de hele Mars One-stichting niet anders plaatsen dan 1 groot psychologisch experiment in hoeverre mensen alles willen opgeven voor een one way ticket ergens anders naar toe...
Jaartal 2025? 2023, zul je bedoelen. (niet dat dat het minder idioot maakt, overigens)
In de jaren 50/60/70 zat er politieke motivatie achter en was het budget een heel stuk groter. Meer dan 400.000 mensen hebben aan de Apollo missies gewerkt.
Anoniem: 562971 11 februari 2019 15:28
Luchtkastelen verkopen gaat kennelijk niet iedereen goed af :P
Luchtkastelen verkopen ging ze juist heel goed af. Alleen beginnen de meeste mensen na de verkoop uit te zien naar de levering en daar zat geen schot in.
Mars One was ook echt een dom idee, maar biedt een droom zo prachtig dat sommige mensen er blijkbaar gevoelig voor zijn om in zulke grote getale toch aan te melden.

Mars One is totaal onhaalbaar. Als het al zou lukken om de raketten, de reis, de kolonie en de leefbaarheid op Mars zou lukken (wat dus niet kan), dan zouden de betreffende mensen daar dood en dood ongelukkig worden (letterlijk).
Of zoals Kuipers al eens zei: het is een enkeltje zelfmoord

Hoewel ik een mens graag op Mars zou willen zien, is het met de huidige techniek een zo goed als zinloze onderneming. Ga dan terug naar de Maan en probeer daar een permanente basis te beginnen, a la ISS. Dat lijkt mij vooralsnog veel nuttiger en beter haalbaar

[Reactie gewijzigd door uberhoogy op 23 juli 2024 00:34]

Mars One is totaal onhaalbaar. Als het al zou lukken om de raketten, de reis, de kolonie en de leefbaarheid op Mars zou lukken (wat dus niet kan)
Het kan wel, dat is het hele ding namelijk.

We zouden binnen een paar jaar Mars kunnen hebben gekoloniseerd. Het probleem is echter… Daarvoor is een veel groter budget nodig. Dan mogen er wel een paar nullen achter de budgetten van NASA/SpaceX of ESA.

Ik stel voor dat we onze lachwekkende Nederlandse bijdrage eens wat omhoog schroeven.
Voor koloniseren is een zekere mate van zelfvoorzienendheid nodig. Dan moet je zelf in je eigen basisbehoeften kunnen voorzien. dat zal op Mars zelfs in de meest ideale situatie tientallen jaren zo niet eeuwen duren.
Mars is niet alleen beperkt in het aantal grondstoffen dat er makkelijk beschikbaar is, maar de 'kolonisten' hebben ook heel veel hulpmiddelen nodig om te kunnen overleven. Pas wanneer ze de meeste noodzakelijke hulpmiddelen zelf kunnen fabriceren en repareren d.m.v. zelf ontgonnen grondstoffen zijn ze zelfvoorzienend.
Waarom is daar zelfvoorzienendheid voor nodig. Goederen die kant op sturen is een kwestie van geld. Prima mogelijk om alles wat ze daar nodig hebben die kant op te sturen. Met een beetje planning is de afstand ook het probleem niet.

Het probleem is het budget. Niet de techniek en mogelijkheden die we nu beschikbaar hebben.
Zelfvoorzienendheid is het verschil tussen een basis en een kolonie.
Een basis blijft onderhevig aan de grillen van het thuisfront. Een kolonie blijft vaak nog lang min of meer afhankelijk van het thuisfront, maar kan zichzelf in belangrijke mate bedruipen en heeft een levensvatbare populatie.
Zo ver zijn we inderdaad nog niet. Niet zo zeer door gebrek aan technologie, meer dat je voordat je koloniseert, je eerst een basis nodig hebt. Zo deden we het in de gouden eeuw ook. Fort bouwen en dat uitbreiden tot een kolonie.
Precies. Maar dat heb je niet binnen een paar jaar gedaan.
Mars One is totaal onhaalbaar
Waarom? Mars One wilde hun einddoel bereiken door publiciteit en entertainment te verkopen en ik heb altijd gedacht dat dat nog wel eens zou kunnen lukken ook. Tegenwoordig leveren grote media spektakels enorm veel geld op en dit zou de overtreffende trap zijn. De techniek hadden ze bij SpaceX kunnen halen, die is via een ander traject toch op weg naar hetzelfde einddoel.
dan zouden de betreffende mensen daar dood en dood ongelukkig worden (letterlijk).
Dat zijn aannames. *Jij* zou daar doodongelukkig worden. Er zijn mensen gelukkig op de noordpool en op de zuidpool en de omstandigheden daar zijn net zo ongemakkelijk als op Mars. Het is een beetje berkompen om vanuit je luie stoel te bepalen dat het leven daar ondraagelijk zou zijn. Deze mensen wilden pionieren: risico lopen om ergens de eerste in te zijn, om iets bijzonders te doen. Er zijn mensen die voor een veel kortere adrealine-stoot van bergen springen met wat touwtjes en een lapje zijde.

Ik zal niet zeggen dat het allemaal zo goed in elkaar zat, ze waren te ambitieus in de planning en in de financiering, maar ik snap waarom mensen zich inschrijven, ik snap waarom je zo'n project zou willen opzetten en ik zie ook nog wel hoe het had kunnen lukken.
Juist, ik had daar afgelopen zaterdag ook nog een discussie over met iemand die het naar mars gaan complete onzin vond omdat je daar niets kon doen. Toen gaf ik dus ook dezelfde punten als jij van pionieren en dat het een steppingstone is naar meer en verder.

Zelf denk ik dat Mars One gewoon een moneyrip was om de oprichters hun eigen zak te spekken..
Ik gok dat de tweets automatisch geplaatst worden via een scheduling app. Iemand is gewoon vergeten daar de stekker uit te trekken.
Ik wist wel dat dit nooit van de grond ging komen imho. Geen plan, niet eens een raket.

Ik geloof eerder Elon Musk/Bezos. Die snappen wel hoe dit werkt.
Wat een toeval ik zat gisteren nog op hun website te neuzen of er al nieuwe informatie was. Helaas niets meer dus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.