De NASA en ESA, respectievelijk de Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisatie, hebben plannen om bodemmonsters te nemen op Mars, om deze vervolgens naar de aarde te sturen. Vooralsnog gaat het om een intentieverklaring en wordt er een haalbaarheidsstudie gedaan.
De ESA heeft een statement op zijn website gezet waarin de plannen worden uitgelegd. Er zal onderzoek gedaan worden naar de mogelijkheden om bodemmonsters van Mars naar de aarde te brengen, met behulp van twee Marsrovers; eentje van NASA, en eentje van de ESA. Van dit deel van de missie zijn er al heldere plannen opgesteld: NASA gaat in 2020 een nieuwe Marsrover lanceren, terwijl de ESA dit in 2021 van plan is.
Het tweede deel van de missie is nog niet gepland, maar bestaat uit het lanceren van nog een Marslander, eentje die zich alleen gaat bezighouden met het verzamelen van de bodemmonsters die door de twee andere karretjes zijn vergaard, en deze vervolgens naar het ruimteschip te brengen. Het sturen van een ruimteschip naar Mars dat tevens weer koers naar aarde kan zetten nadat het is gevuld met bodemmonsters, is uiteraard het lastigste deel van de missie en hetgeen waar de wetenschappers zich in de komende tijd over gaan buigen.
Bodemmonsters van Mars kunnen onder andere kennis opleveren over het ontstaan van de Rode Planeet. Ook zou onderzoek naar de monsters kunnen helpen bij het speuren naar buitenaards leven. Of de missie er daadwerkelijk gaat komen hangt af van de haalbaarheid. Volgend jaar worden de resultaten van de haalbaarheidsstudie gepresenteerd en zal moeten blijken of er groen licht komt voor de Marsmissie.