Cassini is vergaan in atmosfeer van Saturnus en laatste signalen zijn ontvangen

Ruimtesonde Cassini is de atmosfeer van Saturnus rond 12.31 uur Nederlandse tijd binnengegaan, en is vrij snel daarna uit elkaar gevallen en verbrand in de atmosfeer. Met dit geplande einde is twintig jaar na de lancering van de sonde een einde gekomen aan de missie.

Het laatste signaal afkomstig van Cassini is om 13.55 uur Nederlandse tijd opgevangen door het Deep Space Network. Deze signalen deden er 83 minuten over om de aarde te bereiken. Cassini kwam de atmosfeer binnen met een snelheid van meer dan 110.000km/u, vliegend over de noordpool van Saturnus, en bereikte uiteindelijk vlak voor het einde een snelheid van 123.000km/u. Rond 12.31 uur Nederlandse tijd kwam de sonde de atmosfeer binnen en toen was het ook niet meer mogelijk om signalen naar Cassini te sturen.

Cassini eindeCassini einde

Vandaag iets voor 11.00 uur Nederlandse tijd ontvingen technici van NASA een signaal van Cassini dat de sonde was begonnen aan een draaimanoeuvre, waarbij de speciale spectrometer, de INMS, in de juiste richting werd geplaatst, zodat de inkomende gassen zo goed mogelijk konden worden gemeten. Deze data is onderdeel van de laatste gegevens die na het uiteenvallen van de sonde nog op aarde zijn aangekomen.

Op 15 september om 01.45 uur Nederlandse tijd begon Cassini met het verzenden van de laatste data naar het Deep Space Network van de NASA. Hiermee werd de solid-stateopslag aan boord van de sonde geleegd om ruimte te maken voor de realtimegegevens die de sonde heeft verzameld tijdens de laatste fase door de atmosfeer. De overdracht van deze gegevens vond plaats met 27kbit/s.

Onlangs, op 13 september, heeft Cassini nog een aantal laatste foto's genomen, waaronder de laatste foto's van Saturnus, waarbij de ringen van de planeet goed te zien zijn. De laatste gemaakte foto was van de vermoedelijke plek waar de sonde de atmosfeer van Saturnus is binnengaan.

Cassini laatste foto's SaturnusCassini laatste foto's Saturnus

Enkele van de laatste foto's van Cassini

De missie met de Cassini-Huygens is een samenwerking tussen NASA, ESA en de Italiaanse ruimtevaartorganisatie ASI. Cassini werd in 1997 gelanceerd aan boord van de Titan IV-raket van de Amerikaanse luchtmacht. De sonde kwam in 2004 in een baan om Saturnus, het hoofddoel van de missie. Foto's uit begin jaren tachtig van de Voyager-ruimtesonde suggereerden al dat Saturnus omringd was door tienduizenden ringen, maar afbeeldingen van Cassini hebben aangetoond dat het gaat om miljoenen ringen, die met de vele gaten, ijsblokken, rotsblokken en ander puin ook nog eens vrij complex zijn wat samenstelling betreft.

Misschien wel een van de belangrijkste observaties is gedaan tijdens de scheervluchten nabij de kleine ijsmaan Enceladus. Cassini vloog in 2015 door een gaspluim van Enceladus. Uit metingen heeft de NASA geconcludeerd dat er waterstofmoleculen in deze gaspluimen zitten. Deze worden door geiserachtige fonteinen op de zuidpool van de maan de ruimte in geblazen. Deze ontdekking wijst volgens de NASA op het bestaan van hydrothermische activiteit in de oceaan van de kleine maan Enceladus, die zich onder de ijslaag aan de oppervlakte bevindt. De oceaan op Enceladus is relatief warm door de getijdenwerking die Saturnus via zijn zwaartekracht op de maan uitoefent. Doordat er water, een energiebron en organische moleculen in de vorm van waterstof zijn, is Enceladus een van de interessantste plekken in ons zonnestelsel om te zoeken naar leven.

Cassini die door gaspluimen van Enceladus vliegt, in een animatie van NASA.

Een andere interessante maan die Cassini heeft bezocht, is Titan. Speciaal voor het onderzoeken van deze maan, die een atmosfeer heeft die bestaat uit onder meer stikstofgas en methaan, is de speciale Huygens-sonde meegezonden met Cassini. Op 25 december 2005 werd de Huygens-lander losgelaten om af te dalen naar het oppervlak van Titan, om te onderzoeken hoe het landschap van de maan eruitzag en waar de atmosfeer precies uit bestond. Op 14 januari landde Huygens succesvol op het oppervlak van Titan, waarna hij nog zo'n 90 minuten data naar de aarde heeft verzonden. De sonde kwam neer in een droge riviervlakte vol met stenen en rotsen, maar uit gegevens en foto's die zijn verzameld tijdens de afdaling, bleek dat het oppervlak van Titan bestaat uit een heel systeem van meren, zeeën en rivieren die bestaan uit vloeibaar methaan. Ook is er een weersysteem met regen van methaan.

TitanTitan

Titan en een afbeelding van een meer op de maan, gevuld met methaan.

Verder heeft de ruimtesonde de kleine, 'sponsachtige' maan Hyperion in beeld gebracht, die door de zwaartekracht van de veel grotere maan Titan chaotisch snel om zijn eigen as draait. Ook werd Iapetus gefotografeerd, waarop de donkere voorkant van de maan is te zien. Dit verschil met de lichtere kleur van de rest van de maan, wordt veroorzaakt door de zwaartekracht van Saturnus, waardoor veel stof wordt opgestuwd. De diameter van 1500km van Iapetus is nog groot in vergelijking met die van Mimas; de diameter van deze maan is 396km en daarmee is het het kleinste bekende ronde hemellichaam in ons zonnestelsel. Deze maan werd in begin 2010 door Cassini gefotografeerd, en heeft wel iets weg van de Death Star uit Star Wars, door de enorme aanwezige krater. Mimas bestaat voornamelijk uit ijs en er zijn nogal wat scheuren in het oppervlak; mogelijk is deze kwetsbare maan ooit bijna vernietigd door een meteorietinslag.

Manen SaturnusManen SaturnusManen Saturnus

Mimas links; Hyperion rechts.

Er is gekozen Cassini te laten vergaan in de atmosfeer van Saturnus. Als er niets zou worden gedaan, zou op den duur de brandstof opraken en dan verliezen de missieoperators de controle over de sonde. NASA wil voorkomen dat Cassini, eenmaal onbestuurbaar, op een van Saturnus' manen zoals Titan of Enceladus crasht en daar voor verontreiniging zorgt. Dat zou problematisch kunnen zijn voor toekomstige studies naar mogelijk leven op deze manen.

Deze schotels van NASA's Deep Space Network hebben de laatste doorgestuurde gegevens van Cassini opgevangen. Ze staan in de buurt van de Australische hoofdstad Canberra.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-09-2017 • 14:21

94

Submitter: AR3D

Reacties (94)

94
93
55
11
1
15
Wijzig sortering
Nog even een paar extra video's (met zowel gave plaatje als daadwerkelijke informatie):
Astrum: What has NASA's Cassini seen during its Grand Finale?
Scott Manley: Looking Back On The Cassini-Huygens Mission to Saturn
Scott Manley: Visualizing Cassini's Campaign Around Saturn
Second Thought: Do Not Go Gentle...Cassini's Final Mission

Als je die allemaal na elkaar kijkt, dan zou Youtube het patroon moeten snappen en je nog veel meer soortgelijke video's aanbevelen. :)
Even ter aanvulling: Mimas is niet de kleinste maan in ons zonnestelsel. Het is de kleinste ronde maan.

Wel apart dat Cassini niet op Enceladus of Titan mag neerstorten, vanwege mogelijke besmetting, maar Huygens wel.
De mensheid zou zich echt meer moeten richten op ruimtetechnologie ipv kernraketten naar elkaar te sturen. Het is toch echt fantastisch dat 20 jaar geleden deze technologie al bestond en we zulke mooie beelden krijgen van de ruimte rondom ons. Nog zoveel mysteries te ontdekken...
Ironisch maar de ontwikkeling van wapentuig in WO2 was juist een enorme boost voor het ontwikkelen van ruimtevaartprogramma's.
Het budget van ruimte onderzoek is inderdaad peanuts vergeleken met de militaire uitgaven. We hadden al lang het zonnestelsel kunnen koloniseren indien we de koppen en het geld bij elkaar staken, in plaats van elkaars kop er af te schieten.
Nooouuuu. Nee. Ik ben bang dat je daar toch iets te kort door de gravity-assist gaat. Door de immense afstanden is koloniseren echt nog wel ver weg omdat we alleen al theoretisch (nog) niet sneller kunnen reizen dan het licht.

Ik bedoel. Deze sonde haalde 123 duizend (!) kilometer per uur. Wat om en nabij de twee en half rondje rondje om de aarde is in een uur tijd. Dat is al een immens grote snelheid en voor mensen zoals wij gewoonweg niet te bevatten hoe snel dat voorbij flitst, maar relatief gezien aan de rest van het heelal is het peanuts. Rekeninghoudend met de snelheid van de zon om het centrale punt in het heelal praten we over ~220-250KM/s dat is al om en nabij de 900.000 KM/h.

Moet je dan nagaan dat we pas 20 rondjes hebben gemaakt sinds het ontstaan van het heelal. Het is toch even 150.000 lichtjaar en wij zitten dan nog maar op de helft van de mogelijke afstand.

https://hypertextbook.com/facts/2001/AngelaChan.shtml
Wie weet wat er allemaal nog kan.
Vannacht begon mijn droom ermee dat iemand vergeten had de zwaartekracht aan te zetten. Wat als een heel creatieve wetenschapper eens wat dingen ontdekt die onze mogelijkheden op zijn kop zet. En ineens zijn er dingen mogelijk die onze huidige natuurkundige kennis ver te buiten gaat. Nu fantasie, maar je weet het nooit.
Maakt nog niet eens uit, de grootste kans ligt in het curven van de ruimte tijd as. Dan sta je eigenlijk stil maar komt wel op plekken.

Die anti-materie die ervoor nodig is is nog een klein struikelblokje. :D

Sneller dan het licht is wel raar, dan ga je tijdreizen want stel dat je in no-time 50K lichtjaar verplaatst, dan kijk je terug en zie je het licht van de aarde toen we nog in berenvellen liepen. Het blijft een mindfuck.

Ergens doet het pijn hè dat we niet kunnen reizen, op zoek naar andere levensvormen. Ik vind het ergens enorm bedroevend. Als kind geloofde ik dat ik het mee zou maken. Ik maak mij geen illusties meer. :'(
Van alle struikelblokken is anti-materie toch wel de kleinste :)

Het bestaat immers al en is succesvol gecreerd in een lab. Er zijn anti deeltje verschillende soorten atomen gemaakt.

In de show is het deuterium en anti-deuterium (nog niet succesvol gecreerd zover ik kon vinden).

In toenemende mate zou opslag, reactie met materie, containen, beheersen, en toepassen, een struikelblok zijn. Een fatsoenlijke theorie om de spacetime te buigen is op het moment denk ik het grootste struikelblok. (Nog voordat dáárvoor een werkende techniek bestaat)
De hoeveelheid benodigd is wel een probleem. En de opslag.

Het zou zo vet zou als we toch iets zouden verzinnen. Maakt mij niet uit hoe. Op dit moment kun je alleen nog op reis in het universum via de dood / leven cyclus. Tenminste dat geloof ik. Maar goed, je hebt er niet zoveel aan want elke keer stel je je weer dezelfde vragen over de andere kant van het universum. Als je al de kans hebt om hierover na te denken. Vind ik ook een eng idee, waar kom je terecht?
Als je hoorspelen/audioboeken leuk vind kan ik je dan aanbevelen om 'the last Voyage' van Doctor who BBC audio/big finish te luisteren. Dat gaat over zo'n schip...
Vond het amusant om naar te luisteren in de auto :)
Het wordt gelezen door Tennant wat het ook echt wel leuker maakt dan dat iemand anders het doet.
Vind ook niet alle verhalen even goed geslaagd maar deze was naar mijn idee geslaagd.

Synopsis
The TARDIS materializes on board the maiden voyage of a pioneering space cruiser, travelling from Earth to the planet Eternity. The Doctor has just started exploring the vehicle when there is a loud bang, a massive jolt and a flash of light. Soon he discovers that nearly all the passengers and crew have disappeared. Unless The Doctor and flight attendant Sugar MacAuley can take control and steer the ship, they could crash-land -- or stay in space forever!

Maar goed, erg gaaf dat zo'n ding op zoveel afstand dit kan doorzenden en dat we die data kunnen bestuderen. Sommige mensen snappen en willen blijkbaar ook niet weten waarom het geen 'echte' foto's zijn en waarom de resolutie zo 'slecht' is. Ik vind het geweldig en inderdaad heel jammer dat we nog zoveel obstakels hebben om écht te reizen tussen de sterren ;( En dat we op de ene kant van de aarde elkaar de hersens in slaan:op de brandstapel zetten en aan de andere kant een vlag voor de mensheid/planeet aarde hebben en met dit soort dingen bezig zijn.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 24 juli 2024 16:18]

omdat we alleen al theoretisch (nog) niet sneller kunnen reizen dan het licht.
Daarom dus ook "(nog)" niet ;).

Maar ik denk niet dat we er heel blij van zouden worden als de zwaartekracht uit zou staan. Alles wat we kennen zou dan waarschijnlijk direct uit elkaar vallen. Naast het feit dat alle hemellichamen met duizenden kilometers per uur alle kanten op worden geslingerd zal waarschijnlijk ook iedere kern uit elkaar spatten. Geen leuk vooruitzicht iig. ;)
Agreed. Maar ik duidde er op dat out of the box denken zomaar eens erg veel kan opleveren.
Als ik me trouwens niet vergis zei Einstein dat sneller dan licht onmogelijk is.
dat klopt inderdaad. Het principe daarachter is dat iets verdwijnt op het moment dat het dat wel doet omdat het dan een negatieve massa zou moeten krijgen en dat kan dan weer niet aangezien er niets lichter is dan 0. Iedere quark heeft een basis massa en die is altijd groter dan 0.
Het centrale punt in het heelal?
Ik ben benieuwd wat je daarmee bedoelt...

Of bedoel je het centrale punt in ons sterrenstelsel?
Ik denk dat laatste eigenlijk. Het is bijna weekend en ik snap het ff niet meer, maar dat is iig de tekst waar ik het uit gehaald heb:
The Sun is one of some 300 billion stars that travel around the Milky Way in a near circular orbit. These stars are closer to the galactic center than the Sun. The distance from the center of our Galaxy to the Sun is about 26,000 light years (a light year is about 6 trillion miles), which is approximately halfway out on one of the Milky Way's curving arms.
Die komt uit het linkje hierboven.
Eerst eens beginnen met het afschaffen en verbieden van religie. Dat zou het mensdom al heel wat vooruit helpen!
Niet om in de bres te springen voor religies, maar uiteindelijk begint het bij de mens zelf. Toen de mens er nog niet was, was er ook nog geen religie, of ideologie.....Zouden we religies bij het grof vuil zetten, dan verschuiven we vermoed ik alleen maar het probleem.
Niet mee eens. Zonder de dogma's van religie maken we direct al winst: het materialistisch hier-en-nu wordt belangrijker dan het fictieve hiernamaals. Dit maakt dat mensen moeten bedenken hoe ze het leven nu goed kunnen maken in plaats van zich druk te maken over het niet-bestaande hiernamaals en het naleven van arbitraire leefregels van bovennatuurlijke dictators.
Allereerst, probeer te denken in grijstinten, en aan alles te twijfelen wat je zelf als waar beschouwd. Die dogma's ontstaan als mensen elkaar gaan versterken en een machtsstructuur opbouwen. Dogma's zijn een middel om die machtsstructuur te consolideren. Dogmatiek is in mijn ogen (zal het niet te dogmatisch brengen ;) ) dus een logisch resultaat van menselijke interactie. Die intermenselijke interactie is vermoed ik functioneel zolang de aantallen mensen beperkt blijven tot enkele tientallen. Dogmatiek is bij die aantallen niet functioneel. Worden de aantallen mensen groter, dan wordt de dogmatiek en bijbehorende symboliek krachtiger (en daarmee dwingender).

Zijn alleen religieuzen dogmatisch? Kijk eens hoe het in de wetenschap toegaat. Ook die staat bol van de dogmatiek. Heilige huisjes zijn eigenlijk overal in de samenleving te vinden, op de bedrijfsvloer, op school, bij onze overheid.

Waarom zijn wij mensen gevoelig voor dogmatiek? Ik vermoed gemak. Dogmatiek is comfortabel, maakt het leven eenvoudig en efficiënt. Niet iedereen kan het opbrengen om voortdurend overal aan te twijfelen en overal vragen over te stellen, dat is behoorlijk intensief. Ook houden wij mensen van mooie ideeën, idealen. We willen ergens geestdriftig over kunnen worden. Fascinerend genoeg zijn er volksstammen die enorm enthousiast kunnen worden over de lokale dictator. De focus die je suggereert op materiële zaken zal die spiritualiteit die mensen van zichzelf hebben niet kunnen voeden verwacht ik.

Maar ik denk ook dat we aardig op een lijn liggen. Zouden wij symbolen kunnen vinden waar mensen hun spiritualiteit op kunnen botvieren zonder dat dit uitmondt in onderlinge verdeeldheid dan hebben we goud in handen. Tot nu toe waren de religies the next best thing. Goden zijn behoorlijk abstract, neutraal, onzijdig. Toch weten mensen ook hierin weer een twist te leggen, en wat voor een.

Kijkende naar die mooie films van Cassini, maar denk ook aan die van de Voyagers, dan komen die op mij als hele krachtige beeldtaal over. Kijk ook naar dat reusachtige en gekmakende raadsel van het heelal, waar wij mensen massaal heel kundig omheen leven, als een enorme olifant in de kamer. Kijkend naar mijzelf heb ik affiniteit met ruimtevaart en SF en andere verkennende fictie. Op mij werken die beelden sterk, het bestaan van het heelal maakt onszelf in mijn ogen bijna irrelevant. Zouden die beelden zo sterk kunnen worden dat ze een gemeenschappelijke noemer kunnen worden voor alle mensen? Trouw aan mijn persoonlijkheid twijfel ik hieraan, maar misschien?
Je bedoelt: Als het jou lukt om in één klap alle religies uit de hoofden van bijna 7 miljard mensen te krijgen.

Paar kleine probleempjes:
- Capoeira is bij slaven ontwikkeld als dansvorm, maar eigenlijk was het een vechtkunst en dus verboden. Iets hoeft niet te zijn zoals men het wil laten overkomen;
- Waar trek je de grens dan? Sommige Apple-aanhangers zou je ook bijna religieus kunnen noemen, in ieder geval dogmatisch;
- De belangrijkste: Wat heb je in de plaats voor al het goede dat religie brengt?
Om eens te beginnen bij mezelf: Ik geloof in mezelf, mijn levensmoraal is dat ik goed wil doen, wijzer wil worden en anderen wil helpen waar mogelijk. Dat kan allemaal omdat ik (kuch kuch) redelijk slim ben en vrij zelfverzekerd. Sommige mensen hebben die luxe niet, die hebben een externe impuls nodig om te kunnen functioneren en goed te kunnen doen. Een Bijbel, Toora of Koran kan daar een heleboel bij helpen.
Daarnaast ben ik met mijn gezin in een nieuwe plaats komen wonen. Het is hier redelijk gelovig, dus de kerk is populair. We hebben een behoorlijk tekort aan sociale contacten in de directe regio. Een gemeenschap als de kerk zou ook dáár een steun in kunnen zijn, je hebt namelijk een directe ingang onafhankelijk van persoonlijke interesses en hobbies.

Zo slecht is geloven helemaal niet. Je probleem is en blijft de rotte appels binnen de samenleving. Geloofsstrijders, mensen met macht binnen de gemeenschap die misbruik maken van hun positie, etcetera.
Die ben je niet kwijt door de kerk te verbannen. Je ontneemt ze enkel tijdelijk hun functie.
Niet mee eens. Zonder de dogma's van religie maken we direct al winst: het materialistisch hier-en-nu wordt belangrijker dan het fictieve hiernamaals.
Mooi dus nog meer oorlog om goederen, gebieden en dergelijke zaken te bezitten.
Hoezo 'nog meer'?
Dan alleen nog maar daarom.
Van alle religieuze ellende ben je dan vanaf, scheel al gauw zo'n 90% of meer.
Als er iets ondoordringbaar is, zijn dat wel religieuze dogma's.
De rest is over het algemeen prima bespreekbaar te maken. (zeker als je alle neuzen dezelfde kant op kan krijgen)
Er zijn landen (geweest) waarbij ze religie wilden/willen afschaffen. De atheïstische Stalin, Mao, Kim dynastie hebben zeer veel ellende aangericht. Het probleem is niet in de eerste plaats een religie of overtuiging, maar de mens zelf die aanhanger van een religie of overtuiging is geworden. Als zo'n mens dan ook nog eens macht krijgt, berg je dan maar.
Anoniem: 756549 @Tukkey18 september 2017 08:59
*ahum*
Ze mogen dan atheïstisch zijn geweest, ze handelden niet uit naam van atheïsme. Ze handelden omdat ze zichzelf als goden zagen. Die ellende kun je niet aan het atheïsme wijten. Er is nooit iemand omgelegd uit naam van het atheïsme. Atheisme is zelfs geen religie of overtuiging. Het is het ontbreken van een religie of overtuiging. Er is geen boek die je dingen leert om een goed atheïst te zijn.

Dat er miljoenen zijn die dood zijn door atheïsme is BS van de bovenste plank. Ga je schamen.
Ik ken geen voorbeelden en toch weet ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat er doden zijn gevallen uit naam van atheïsme.
Die moord omdat mensen wagen te geloven en men van mening is dat het hebben van een geloof fout is, is zo gepleegd.

Atheïsme is overtuigd zijn van het feit dat er geen schepper is. Blijkt ook direct uit het woord: Theos is Oud-Grieks voor god. Atheos is dus anti-god.
het materialistisch hier-en-nu wordt belangrijker dan het fictieve hiernamaals. Dit maakt dat mensen moeten bedenken hoe ze het leven nu goed kunnen maken in plaats van zich druk te maken over het niet-bestaande hiernamaals
Wat je dan gaat krijgen is dat bepaalde mensen nog meer gaan graaien om het hier-en-nu beter te krijgen en daarna hun afstammelingen. De vermogens van de rijke families*1 (een enkeling zoals Bill Gates of Steve Jobs nagelaten*2) is ook in de loop der eeuwen opgebouwd, vaak ten koste van de minder bedeelden.
*2Sterker nog, ook die twee konden hun ervaring met computers ook alleen maar opdoen omdat ze van huis uit al een financiële voorsprong op hun generatiegenoten.
*1 Rothschild, Rockefeller, Hohenzollern, Wellesley (hertog van Wellington, prins van Waterloo, hertog van Ciudad Rodrigo, hertog van Vittoria, markies van Torres Vedras en graaf van Vimeiro) Hohenlohe, Thurn und Taxis, Fürstenberg, Habsburg-Lotharingen, Starhemberg, Esterházy, Mayr-Melnhof, Mautner-Markhof

Door te leren dat er aan de immorele acties die je doet, en waar je hier op aarde vaak mee weg komt, ook in het hiernamaals consequenties verbonden zijn leg je toch een rem hierop. De personen die geschiedenis hebben gemaakt, zoals de Romeinse Keizers (die dat vaak werden door hun voorganger te vermoorden), De Frankische 'koningen' Karel Martel, Pepijn de Korte, de Engelse koningen Harold_Godwinson (doodde Harald Hardrada), Willem de veroveraar, Henry I of England, Edward III, Henry IV, Edward IV, Richard III, Henry VII, Oliver Cromwell (en waarschijnlijk velen voor Harold Godwinson) werden gewoon koning door meedogenloos alle mogelijke rivalen een kopje kleiner te maken.
Zonder die rem zouden er zeker nog meer moordpartijen zijn geweest.
Kijk... daar ga je al. Zonder dat je het doorhebt, zit je weer ruzie te maken met je medemens.

Dat is hoe de mens nou eenmaal werkt. Je hebt visie, daadkracht, moed en bovenal: eensgezindheid nodig om als gehele mensheid grote stappen te kunnen zetten. En ja, dat gaat niet zonder slag of stoot. Dus als we nou beginnen elkaar eens te respecteren, dan zou dat weleens die eerste stap kunnen zijn naar een betere wereld. Ik denk dat we dan heel snel een medicijn tegen kanker hebben bijvoorbeeld.

Dit is overigens wel heel erg off-topic. :D
Inclusief de naturalistische wereldbeschouwing?
en dat zou de mensheid dus juist niet vooruit helpen, want wat bereik je daarmee? 2 enorme groepen die tegen elkaar gaan.
Ja maar mensen willen altijd alles snel en direct. En ja het is makkelijker elkaar af te maken dan onderzoeken te doen. Waar je misschien over 10/100/1000 jaar wat aan heb.
En ja het is makkelijker elkaar af te maken dan onderzoeken te doen. Waar je misschien over 10/100/1000 jaar wat aan heb.
Het is heel lastig om welvaart goed te verdelen en wetenschappelijke kennis te verspreiden zodat mensen eens ophouden met fokken. Dat is lastig omdat de meeste welvaart in het bezit is van een kleine groep die daar geen belang bij heeft.

Voor het verkennen van het zonnestelsel door mensen in plaats van enkel machines is geen 100 jaar nodig. Dat zou prima kunnen als alle neuzen dezelfde kant op stonden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 16:18]

Dat is mens eigen he.. Ik denk dat we nog minimaal 7 generaties moeten wachten totdat we eindelijk massaal in het belang van het gezamenlijk goed gaan handelen.

Wij lopen in Nederland, ondanks dat we ook hier gewoon slaaf van een ouderwetse overheid zijn, redelijk voorop. In het het overgrote deel van de wereld echter, handelt men nog uitsluitend uit landsbelang, in het belang van de elite of in het ergste geval in het belang van een dictator.

Ons zonnestelsel koloniseren gaat wat ver, maar we hadden al lang wereldvrede kunnen hebben, elektrisch kunnen rijden en een einde gemaakt kunnen hebben aan honger als we niet zo druk bezig waren met geld, macht, wapens en olie.
... maar we hadden al lang wereldvrede kunnen hebben, elektrisch kunnen rijden en een einde gemaakt kunnen hebben aan honger als we niet zo druk bezig waren met ...
Wereldvrede kunnen we helemaal niet hebben. Nog los van of wereldvrede wel wenselijk is, zijn er gewoonweg teveel mensen en teveel achterlijke culturen om iedereen van de relatief goede Nederlandse levensstandaard te kunnen voorzien. Het is daarom dat bepaalde groepen (bijv. landen) zich organiseren en concurreren met andere groepen om de grondstoffen en productiemiddelen. Dit is inherent aan hoe economie werkt.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 24 juli 2024 16:18]

...je bedoelde waarschijnlijk: inherent aan hoe kapitalisme werkt.

Wat betreft achterlijke culturen: Ook dat vind ik een moeilijke. Je bent waarschijnlijk hier geboren en getogen? Opgevoed in de Nederlandse cultuur? Dan is het logisch dat jij andere culturen inferieur vindt aan je eigen (en waarschijnlijk vind ik het vrolijk met je mee), maar dat is puur persoonlijke voorkeur. Geen correct waarde-oordeel.
Ik ben het er natuurlijk mee eens dat de mens veel te veel investeert in vernietiging. Maar voor zover we nu weten, zouden we niet veel hebben aan het koloniseren van het zonnestelsel. Kijk naar hoe we onze planeet "beheren". Daar valt veel meer te winnen.
Oorlog en kernraketten zijn een (zeer) negatief bij-effect van competitie- en geldingsdrang, en het is maar de vraag of we zonder die eigenschappen ooit in staat waren geweest om überhaupt iets te bereiken.

Het klinkt mooi, de utopische gedachte dat we zonder oorlog meer hadden kunnen bereiken, maar oorlog en ruzie is wat ons mensen maakt. En zelfs de kernraket heeft (vooralsnog) gewerkt als vredesmiddel. (En zelfs met de NK crisis werkt het als vredesmiddel tussen China, VS en Rusland, die hier samen 1 lijn trekken).

Zonder de competitie- en geldingsdrang van post-WO2 Rusland en VS had het hele ruimteprogramma zelfs nooit zoveel aandacht gekregen. Sterker nog, het einde van de koude oorlog betekende ook dat ruimteprogramma's minder aandacht kregen.
Dat ze niet (meer) gebruikt worden wil niet zeggen dat er geen oorlogen meer zijn.
Achja, zolang mensen meer geven om prankvideos en elkaar nog de hersens in slaan omdat je toevallig voor de club van je geboortestad bent zal de technologische/menselijke vooruitgang op dat gebied nog lang 'stil' blijven staan.
Dat levert geen geld op :P
Oorlog wel ;)
Zijn er geen schadelijke stoffen vrij gekomen bij de verbranding?
Ja, 33 kg Plutonium.
Meer correct zou 4,8kg uranium-234 zijn. Radio-isotopengenerator werkt idd wel met plutonium-238 maar als het plutonium vervalt degradeert het tot uranium-234 dn geeft het warmte af aan zijn omgeving.

Deze warmte wordt vrij eenvoudig via het thermo-elektrisch effect (Seebeck-effect) omgezet naar elektriciteit om de sensoren en transmitters van Casini aan te sturen. Omdat Saturnus zo ver van de zon staat zijn zonnepanelen geen optie.

Cassini is net de enige die plutonium gebruikt. Pioneer 10 and 11, Voyager 1 and 2 en New Horizons zn Curiosity Mars rover werden ook voorzien van een radio-isotopengenerator.

33kg is de totale hoeveelheid Plutonium dat de NASA nog in stok heeft. genoeg voor 3 a 4 deel space missies. Maar ze hebben een deal met de Russen om per jaar x-aantal Kg te leveren.

Hier staat nog wat info over de toekomst van plutonium en ruimtevaart. https://www.space.com/362...raft-fuel-production.html

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 juli 2024 16:18]

Een gasreus is één en al schadelijke stoffen voor de mens. En ik kan met zekerheid zeggen dat er nooit een mens in de buurt zal komen daar.
En alle kernkoppen om te kijken of ze vanzelf ontploffen en zo ja of wij daar iets van merken.
Live gevolgd via Esa en Nasa.
Is natuurlijk weinig te zien behalve de mededeling dat het signaal verbroken was.
Zal nog wel even duren voordat de laatste ontvangen data verwerkt is en wellicht nog een paar mooie laatste opnames erbij.
Tsja het is de vraag of je het nog live kan noemen met 83 minuten vertraging :p

edit: @ hier onder, het leven te serieus nemen is ook een vak appart.

[Reactie gewijzigd door HKS-Skyline op 24 juli 2024 16:18]

Ook "normale" live tv heeft altijd een vertraging van minimaal 1 seconde.
En zelfs als ik op 1 meter afstand van jou sta neem ik al jouw activiteiten waar met een kleine vertraging (snelheid van licht is groter dan 0)

Dus live bestaat niet.
Gelukkig maar dat de snelheid van het licht groter is dan 0, anders zou ik geen hand voor ogen zien ;) En natuurlijk is alles relatief (hint, hint), dus ook wat je wel of niet live kan noemen.
Is TV dan live? Facebook livestream? Waar ligt de grens?

In dit geval was het gewoon live, want het is de snelste manier van uitzenden. Wellicht zijn er nog een paar seconden aan winst te halen, maar snelheid van het licht kun je niet omzeilen.
Blijf het bijzonder vinden. Iets wat gewoon bijna mijn hele leven onderweg is geweest... Zo ongelofelijk ver weg. Blijft een bijzondere prestatie van de mensheid. _/-\o_

Verder:
R.I.G. is misschien meer van toepassing? (Rest in Gas?) :9
Een kleine extra ronde kon Dr helaas niet meer bij.. dat was toch mooi geweest als we nog meer data over de atmosphere en de ringen hadden kunnen vergaren

[Reactie gewijzigd door Plux op 24 juli 2024 16:18]

meh, je zegt toch ook geen R.I.D. (Rest in Dirt) O-)
Solide state opslag in 1997? Bestond dat toen al?
Wauw, moet vast aardig wat gekost hebben
Leuk artikel @Koekiemonsterr :)
Mooi stukje techniek, bijna 20 jaar geleden gelanceerd en tot op de dag van vandaag actief met het versturen van nuttige informatie over alles om ons heen...
Thanks. Jazeker, en dan te denken dat de veel oudere Voyager-sondes nog altijd rondvliegen :)
Wacht even. Cassini had SSD-geheugen aan boord? :o
En een 27 kbps modem, terwijl ik toen nog met 9k6 of 14k4 bps bezig was???
Nee joh, WiFi zat toen al op 11Mbit.
Wifi misschien wel maar ADSL was nog niet overal verkrijgbaar. Pas als de TV aanbieder het ging uitrollen werd de PTT wakker. In 2003 was het nog moeilijk om ADSL te krijgen in een nieuwbouwwijk.
"de diameter van deze maan is 396km en daarmee is het het kleinste bekende ruimteobject in ons zonnestelsel"
Dat klopt zeker niet, alleen de ringen al bestaan uit miniscule kleine brokjes steen en ijs.Er zijn ook maantjes die veel kleiner zijn dan Mimas etc.

En om nog even verder door te zeuren (sorry); De donkere kant van Iapetus wordt veroorzaakt door het maantje Phoebe dat donkere deeltjes uitstoot die terechtkomen op de donkere kant van Iapetus (die tidally locked is zodat het steeds dezelfde kant naar Saturnus toekeert, net als onze maan)

[Reactie gewijzigd door blobber op 24 juli 2024 16:18]

Mimas is inderdaad niet het kleinste ruimte object, wel het kleinste in ons zonnestelsel wat door zwaartekracht een ronde vorm heeft/behoudt.

Meer on-topic: Wel gaaf dat een sonde als dit tot op het laatst nuttig gebruikt wordt. Tijd voor een nieuw potje KSP dan maar!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.