NASA beëindigt missie van Marslander InSight na mislukte communicatiepogingen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie stuurt marslander InSight definitief met pensioen, omdat het leggen van contact definitief voorbij lijkt te zijn. Het beëindigen van de missie volgt ruim vier jaar nadat de lander succesvol arriveerde op de rode planeet.

Missiecontrollers van het Jet Propulsion Laboratory van NASA zijn er ondanks meerdere pogingen niet meer in geslaagd om contact te leggen met de lander. Dat leidde tot de conclusie dat de accu's van het ruimtevaartuig leeg zijn en geen energie meer kunnen leveren. Deze staat waarin InSight zich hoogstwaarschijnlijk bevindt, wordt door de ingenieurs ook wel aangeduid met 'dead bus'. Het missieteam heeft de robotarm al eerder in een rustpositie gebracht.

NASA had eerder al aangegeven de missie als beëindigd te beschouwen als twee communicatiepogingen niet zouden lukken. Er wordt nog wel geluisterd naar een signaal, maar NASA acht het onwaarschijnlijk dat er nog een teken van leven wordt opgevangen. Op 15 december was er voor de laatste keer contact.

Onlangs publiceerde de ruimtevaartorganisatie nog een foto die InSight heeft gemaakt. Er werd al vanuit gegaan dat die foto de laatste zou zijn. Dat heeft te maken met de hoeveelheid stof die op de zonnepanelen is komen te zitten. Die hoeveelheid is steeds verder toegenomen in de afgelopen maanden en daardoor is de hoeveelheid elektriciteit die nog opgewekt kon worden, aanzienlijk afgenomen. Eind oktober werd al uitgegaan van een laatste termijn van zes weken.

De missie van InSight begon toen de lander in november 2018 arriveerde op Mars. Een maand later maakte Insight zijn eerste volledige selfie. De geplande missie werd in 2020 afgerond en verlengd tot in 2022. InSight is naar Mars gestuurd voor bodemonderzoek. De lander is hoofdzakelijk gelanceerd om antwoord te geven op vragen over de structuur en de energetica van het binnenste van de planeet Mars. Om daar meer over te weten te komen, heeft de lander onder meer de dikte van de korst, de omvang en de dichtheid van de kern gemeten. Eerder dit jaar mat Insight nog de grootste aardbeving op Mars tot nu toe en werd ook een meteorietinslag ontdekt.

InSight
De laatste selfie die InSight nam, gemaakt op 24 april. Zichtbaar is de aanzienlijke hoeveelheid stof waarmee de lander bedekt is.

Door Joris Jansen

Redacteur

21-12-2022 • 21:17

69

Reacties (69)

69
68
56
4
0
3
Wijzig sortering
En een beetje wind kan er niet voor zorgen dat het oppervlak van de zonnepanelen een keer schoongemaakt wordt? Of is de omstandigheden op mars dusdanig dat het niet om zuurstof maar om puur stof gaat waarmee een wind ontstaat?

Ze hadden een soort ruitewissers kunnen bedenken, light weight en gewoon super efficient om die panelen af te vegen iedere keer. Maar als het een keer lukt met een goede storm dan zou het in theorie toch weer back up and running moeten komen?

Of vriest alles echt kapot straks?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 58485 op 24 juli 2024 12:48]

En een beetje wind kan er niet voor zorgen dat het oppervlak van de zonnepanelen een keer schoongemaakt wordt?
De dikte van de atmosfeer is op mars lager. De snelheid van de atmosfeer kan tijdens een storm heel hoog liggen terwijl de kracht ervan juist heel laag is. Dus het beeld dat de wind ergens stof af blaas zoals je thuis ergens stof af blaas gaat niet op op Mars.
Doordat de kracht van de wind zo laag is is het stof ook heel fijn poeder stof en statisch geladen. Het stof kleeft ook aan van alles door die statische lading.
Natuurlijk wordt er wat stof afgeblazen maar diezelfde wind brengt ook nieuw stof.
Ze hadden een soort ruitewissers kunnen bedenken, light weight en gewoon super efficient om die panelen af te vegen iedere keer.
Doordat de kracht van de wind zo laag is is het stof wat wordt rond geblazen een heel fijn poeder stof en statisch geladen. Het stof kleeft ook aan van alles door die statische lading. Zomaar er af vegen werkt niet, je zal stevig moeten boenen.

Ook bestaat het stof uit zeer scherpe deeltjes. Als je er mee over een oppervlakte wrijf zoals je met een soort ruitenwissers zou doen dan schuur je dat oppervlak. Als je dat met de zonnepanelen zou doen, die heel erg dun zijn, zou je binnen een paar keer wrijven door de zonnepanelen heen schuren.

Uiteraard kan je de zonnepanelen dan dikker maken. Maar de gehele combinatie van dikkere zonnepanelen met wissers weegt kennelijk niet op tegen het dunnere en lichtere ontwerp wat ze nu hebben.

De duur va de missie is niet alleen afhankelijk van de zonnepanelen. Sommige wagentjes op Mars hebben veel langer rondgereden dan vooraf verwacht. Maar een groot deel ook niet. Zo'n Mars lander staat in een omgeving van zeer scherp polijst middel (het stof) wat fysiek zeer belastend is. Dat stof is ook statisch geladen wat de elektronica parten kan spelen. En het geheel staat bloot aan grote hoeveelheden aan straling wat parten speelt met de elektronica, maar er ook voor zorgt dat het geheel fysiek sneller verouderd. In het ideale geval ontwerp je een lander waarbij alle onderdelen gelijktijdig aan het einde van hun levensduur zijn.

Het heeft dus geen zin om ruitenwissers op de zonnepanelen te plaatsen met de hoop de levensduur met een jaar te verlengen als je de rest van de componenten niet ook met diezelfde levensduur kan verlengen.

En dat geheel een Mars lander die nog langer mee gaat past niet in het missie profiel; budget, gewicht, enz.
>De dikte van de atmosfeer is op mars lager. De snelheid van de atmosfeer kan tijdens een storm heel hoog liggen terwijl de kracht ervan juist heel laag is. Dus het beeld dat de wind ergens stof af blaas zoals je thuis ergens stof af blaas gaat niet op op Mars.

Toch is dit wat er gebeurde met de rovers zoals curiostity, 1 missie was geschat op 90sols (3 maand) voor deze rover buiten werking zou treden, uiteindelijk dankziij die events is die meer dan 14 jaar na de landing actief gebleven.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cleaning_event (check zeker de voor/na foto's)

Ik zou denken om die panelen zoveel mogelijk te kantelen en dan een trilfunctie te activeren maar goed er zullen wel genoeg redenen zijn waarom dat niet kan/kon.

[Reactie gewijzigd door Zworba op 24 juli 2024 12:48]

Het is meerdere keren gebeurd en ze nemen het ook mee in hun ontwerp. Maar gezien de atmosferische omstandigheden is het niet zo vanzelfsprekend dat het er wel even af waait als veel mensen aannemen.

En het design is vrij simpel. Als de missie duur, laten we zeggen, 90 dagen is. Dan ontwerpen ze de zonnepanelen voor 90 dagen. En voegen ze geen zaken toe om verder dan die 90 dagen te komen. Komen ze toch verder dan is dat mooi meegenomen.

Kantelen van zonnepanelen en trilmotoren kost extra gewicht wat niet voor wat anders gebruikt kan worden. Is extra gewicht wat ze ook weer op mars moeten laten landen. En extra points of failures.

Ze denken er wel zeker over na, maar de keus is elke keer wel afgewogen om niet van dat soort zaken er op te zetten.
Wel een geluk dat ze bij de curiosity die cleaning events hadden, want waar die eerder landde waren er geen sporen van water te vinden. Enkel na de langdurige trip richting een andere grotere krater werden er pas sporen van water gevonden.

Dat het knappe koppen zijn dat staat vast, ze denken overal aan. Vandaar dat ik het ook wel frappant vind dat die rovers een beetje gezien worden als wegwerptoestellen (die indruk geef je mij toch). De redenering daarachter moet vast ook wel interessant zijn...

Misschien hoog tijd om een paar drones in te schakelen die het stof van de rovers kan stuwen :D...

https://www.cbsnews.com/n...rs-60-minutes-2022-07-03/
De dikte van de atmosfeer is op mars lager. De snelheid van de atmosfeer kan tijdens een storm heel hoog liggen terwijl de kracht ervan juist heel laag is. Dus het beeld dat de wind ergens stof af blaas zoals je thuis ergens stof af blaas gaat niet op op Mars.
Wel.... Oppy is twee keer van een zekere dood gered door dust devils (kleine tornado's) die de zonnepanelen weer helemaal schoon kregen. En dat is toch zeker wind. Op Amazon een mooie documentaire die dat prima beschrijft.

Je opmerking is dus feitelijk onjuist.
"Helemaal" schoon? Waar baseer je dat op?

Het klopt dat ze na afloop schoner waren. In sommige situaties is de afzet van nieuw stof inderdaad kleiner dan de verwijdering van bestaand stof.
Als er nu voldoende energie was in de batterijen kon InSight alsnog verder... Ik snap ook niet waarom er geen coating of een 'afstoffer' mechanisme is ontwikkeld...
De missie was gepland voor twee jaar. Het wagentje heeft het voer jaar volgehouden.
Missie (meer dan) geslaagd.

Het had veel tijd en geld gekost om ruitenwissers te installeren, en het zou wetenschappelijk niet veel extra opleveren. Alleen wat extra toeristische bezoekjes en ditto foto's.

NASA besteed haar geld liever aan iets anders.
Ironisch dat iemand met zo'n gekmakende thumbnail (hij is leuk) een reactie geeft inzake het schoonmaken van oppervlakken.
Ik moest drie keer scrollen voor ik doorhad dat die kl :X te vlieg niet op m'n scherm zat.

Volgens mij zou een storm niet werken omdat die volgens mij op Mars juist vol met stof zitten en het juist deponeren op de lander.
Misschien moet NASA het gedrag van honden en katten bestuderen nadat ze een bad hebben gehad... flinke trilmotor erin en schudden maar... moet je alleen wel alles goed aandraaien ;)
Om nog aan te vullen, ze hebben in mei 2021 de robotarm gebruikt om zand op de zonnepanelen laten vallen, om dat te gebruiken om hem schoon te schuren.

Ze moesten hem in februari 2021 in hibernation gezet om genoeg stroom over te houden om inderdaad de elektronica warm te houden.

Daarnaast gingen ze ook uit van een missie van 2 jaar, die uiteindelijk net 4 jaar is geworden (hoewel hij vanaf juli 2022 wel in power saving mode zat). Dus wat dat betreft is dat natuurlijk ook wel positief. Grappig genoeg was de grootste marsbeving gemeten ook dit jaar, dus nadat hij eigenlijk zijn geplande missie al afgerond had.
Binnenkort zal het missieteam de robotarm in een rustpositie brengen.
Hoe dan?
Heeft al plaatsgevonden. ;) Ik was ook ff verward, dacht “hoe dan als communicatie niet mogelijk is en de accu’s zijn leeg?”, maar @Koekiemonsterr heeft de beschrijving onder een foto bij het NASA-bronartikel vertaald en zo te zien niet op de datum gelet :P. De beschrijving was in tegenwoordige tijd geschreven (ook bij het nieuwe artikel, dus snap de verwarring wel!), maar is intussen verleden tijd. In mei van dit jaar is deze operatie al uitgevoerd en is de robotarm dus naar rustpositie gebracht. Dat zal dus niet “binnenkort” op magische wijze nogmaals gebeuren. :P
Binnenkort zal het missieteam de robotarm in een rustpositie brengen.
Hoe dan?
The team will soon put the lander's robotic arm in its resting position (called the "retirement pose") for the last time in May of 2022
Kijk, jij hebt wel goed gelezen op de NASA site :p
Waarom is er geen oplossing voorzien om stof te verwijderen zo dat de baterijen terug kunnen laden ?
Dat maakt de boel complexer en dus kan er meer stuk. Bovendien voeg je dan zeer waarschijnlijk ook nog eens meer gewicht toe, wat een dure hobbie is in de ruimtevaart.
Maarja het is nu ten dode opgeschreven. Hij had vast nog jaren mee gegaan
Hij had een missie tot in 2020. Alles daarna was mooi meegenomen. Dit soort apparaten worden niet ontwikkeld om vele jaren mee te gaan. Die hebben een heel specifiek doel en daar worden ze op gemaakt met de budgetten die beschikbaar zijn.
Iedere gram die je extra meeneemt daarvoor moet je een veelvoud van brandstof meenemen.

Voor zoveel brandstof wordt de raket groter, waardoor die ook zwaarder wordt.

Doordat de raket groter is, moet er meer brandstof mee...

Er wordt per missie gekeken naar wat het doel is van de missie, vervolgens een afweging gemaakt wat daarvoor nodig is. Het heeft z'n doel behaald.
Bij de apollo missies naar de maan was voor iedere extra Kg die de maanlander zou aankomen 4Kg brandstof nodig.
Bij de apollo missies naar de maan was voor iedere extra Kg die de maanlander zou aankomen 4Kg brandstof nodig.
Heb je daar een bron voor ?

Volgens mij is het eerder 400 kg brandstof dan 4 kg, voor 1 extra kg op het maanoppervlak. Voor een lage aardbaan is de meest gunstige massa-efficiëncy die ze kunnen halen volgens mij maar 10%. En 5% is realistischer. Falcon 9 haalt circa 4% naar LEO, zonder landing van de booster. En met landing op het drone-schip is het eerder 3%... Dwz: voor elke 1 kg naar LEO, is dus 25 tot 33 kg brandstof nodig. En dan ben je dus nog lang niet op de maan.

Edit: dat klopt trouwens niet helemaal. Die cijfers die ik noem gaan over de totale efficiëncy. Inclusief massa van de raket zelf. Veruit de meeste massa bij lancering is overigens wel brandstof, dus veel zal het niet schelen.

[Reactie gewijzigd door RJG-223 op 24 juli 2024 12:48]

Jazeker,

Het wordt verteld in de docu:
https://m.imdb.com/title/tt1610832/

Ik kan even geen YouTube linkje vinden maar dit wordt verteld:
For every pound the LEM weighed, it would take four pounds to lift it of the earth
Edit: wellicht hebben ze het verkeerd en bedoelen ze de brandstof van de LEM ascent engine en moet het niet earth maar moon zijn.

[Reactie gewijzigd door seal886 op 24 juli 2024 12:48]

Lift is wat anders dan brandstof natuurlijk
Het is eerder 1kg/100kg. Maan missies waren ongeveer 1% payload to launch mass. Dus 100kg raket + brandstof voor 1kg in een baan rond de maan te brengen. En dan heb je nog brandstof nodig om te landen.

Naar Mars zal je onder die 1% in een baan rond mars. Dus 1kg in een baan rond mars = 100kg raket + brandstof op aarde.

Als je dan kijkt naar de werkelijk bruikbare lading dan valt de rekening nog somberder uit.

In dit geval was woog de Atlas raket 330.000kg bij lancering. Uiteindelijk is er 380kg op mars geland na het afwerpen van de parachutes en hitteschild. Wel incl raketmotoren voor de gecontroleerde landing.

Dat komt dus neer op een ratio van 1:900 ofwel 1kg op mars heeft een startgewicht van 900kg op aarde.

De hoofdreden dat deze missie geen panelenpoetser bij heeft eigenlijk niets met die extra brandstof te maken maar simpelweg omdat het is nog niet ontwikkeld is voor missies. Geen enkele rover heeft zo’n systeem. Al zijn ze wel al experimenten aan het doen met een elektrostatische toplaag.

Het stof op mars is extreem fijn, je kan dat niet zomaar wegvegen. Je hebt ook geen water om te poetsen.

Als je zoiets wil ontwikkelen kost dat vooral heel erg veel geld en extra tijd.

Ze zijn wel iets aan het ontwikkelen met een elektrostatische methode dus mss komt er straks een nieuwe generatie panelen aan.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 juli 2024 12:48]

Het uitvallen door lege baterij is niet duur dan. :+
Nee, da's gratis. Sterker nog if anything levert 't geld op om een missie niet meer te hoeven ondersteunen met personeel, apparatuur, antennetijd, etc.
Wanneer de missie klaar is, dan kost het inderdaad niets meer. Complexiteit toevoegen maakt de hele missie duurder en minder betrouwbaar.
Er zat zeker wel een optie op de InSight om met stof om te gaan. Echter niet in de vorm van een wisser, een blazer of een schudder om de panelen schoon te maken, maar gewoon door meer panelen toe te voegen zodat de panelen vies mochten worden.
Een blazer, wisser of schudder is enorm complex om te maken gezien er backups, communicatie en fail-safe opties op moete zitten wat het ontwikkelen erg complex maakt. Doordat je zo min mogelijk complexiteit wil toevoegen aan een miljard kostend autootje dat je nooit kunt repareren is KISS hierin het sleutelwoord, of de kunst van het minimalisme.
InSight was ontwikkeld om twee jaar op Mars rond te kunnen rijden. Alles meer dan dat is bonus, maar het doel was twee jaar. Dus wordt er voor de energieopwekking gerekend op twee jaar. Dus de zonnepanelen moeten groot genoeg zijn dat ze na twee jaar stof verzamelen nog kunnen werken.
Dus in plats van een nieuw complex systeem te bedenken om stof van de panelen te verwijderen is er voor gekozen om meer panelen toe te voegen zodat ze niet gereinigd hoeven te worden.
Misschien moet er geen extra iets toegevoegd worden: de panelen worden toch uitgeklapt met een motor? Motor en scharnier aanpassen zodat je ze even kan omkantelen en we kunnen er weer tegen.

Nu ga ik er wel van uit dat de mensen bij NASA tientallen opties bekeken hebben en we hier niet met een oplossing gaan komen waar ze niet aan gedacht hebben. Is gewoon een leuk gedachtenexperiment.

Misschien vind je zelfs ergens documentatie over de opties die ze hebben bekeken. Ik zou dat alvast heel interessant vinden :)
Kan de helikopter er niet even boven hoveren of was dat een andere lander?
Elk risico dat die drone door een onverwachte beweging of een technisch probleem de rover zou raken willen ze natuurlijk vermijden. Dat is ook de reden dat Ingenuity nooit dicht in de buurt van de Perseverance rover vliegt.
Ze hebben geprobeerd om ze in en weer uit te klappen, toen dat niet werkten hebben ze zand op de panelen gestort om ze schoon te schuren. Het is ook niet stof zoals je met een beetje blazen eraf kan krijgen, je moet best wel wat schrobben.

Dat was blijkbaar redelijk effectief. Waarom ze dat niet nog een keer gedaan hebben, geen idee. Misschien omdat het ook schade had aangebracht aan de panelen en wisten ze dat het niet effectief zou zijn om nog een keer te doen en wilden ze geen energie eraan verspillen, maar dat is puur speculatie.

[Reactie gewijzigd door Joe28965 op 24 juli 2024 12:48]

Statisch geladen stof valt niet zomaar van je zonnepaneel af.
En wat gebeurt er wanneer er zoveel stof in de motor zit die het panneel moet gaan draaien dat hij niet meer terug draait? Dan is je paneel naar de grond gericht en je missie voorbij.
In de andere nieuwsberichten staat de link naar Nasa wel, maar de korte verklaring is dat ze uitrekenen hoe groot de zonnepanelen moeten zijn om het de lengte van de missie vol te houden inclusief stof verzamelen.
De missie zou 2 jaar duren, dat werden er uiteindelijk 4. Dus voor de volgende keer wellicht kleinere/lichtere/goedkopere panelen er op schroeven?
Het kan ook een keer tegen zitten he..
En dan gaan na 2 jaar de wielen kapot en zeggen mensen als jij "waarom hebben ze de wielen niet sterker gemaakt"? Of de elektromotoren, de camera's, de robotarm, ....
Klein detail, hij was stationair, dus had geen wielen. Verder heb je gelijk natuurlijk.
Dat werd te complex, dus gaven ze de robot maar grotere zonnepanelen zodat het iig de misie kon halen. Dat deed het (en nog veel meer!)
Volgens mij is het grootste probleem dat het stof statisch is en dus plakt aan het oppervlakte de zonnepanelen. Kijk maar hoe het stof ook tegen de zijkanten van de rover aan zit. Anders was het een kwestie van de zonnepanelen even verticaal te zetten.
NASA heeft nu meerdere jaren aan data gekregen. Denkelijk zal bij een nieuw ontwerp dit wel meegenomen worden. Omdat ze nu specifieker weten wat de omstandigheden zijn en wat nodig zou zijn om dit te voorkomen/uit te stellen.
Binnenkort stuurt Elon Musk zijn Optimus robot met een emmertje sop langs om het ding eens lekker schoon te maken.
Dan kan hij weer een jaar of vier vakantiefotos maken.
Volgende keer een paar laagjes tear-off 's op de panelen plakken.
Verbinden met vislijn, waardoor je zo ze laagje voor laagje eraf kunt trekken.
1 gat in het midden van de zonnepanelen waardoor je ze naar beneden trekt zodat ze ook niet in de weg blijven zitten. en er ook geen zwerfafval op Mars komt :Y)

Hmm, morgen maar eens patent aanvragen :z
Of een ventilator :)
Met grote ventilatorbladen die zeer snel in de rondte draaien: en dat moet wel, want de atmosfeer van Mars is gemiddeld 100x zo dun als dat van de Aarde (de sterk verminderde luchtweerstand en de lagere zwaartekracht (38%) zal een motor vereisen dat niet al te veel watts verbruikt, hoop ik) ;)

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 24 juli 2024 12:48]

Ze kunnen Ingenuity gebruiken om dit te doen. Die blaast de panelen wel schoon :)
Yep, slim bedacht; maar Ingenuity kan InSight niet bereiken: de afstand tussen de twee bedraagt 3,455 kilometer ;)

/edit: Ingenuity kan maar 90 seconden per keer vliegen en ontvangt commando's van de NASA via Perseverance (zonder dat kan het nergens worden heengezonden). Deze video legt daar meer over uit :)

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 24 juli 2024 12:48]

Ingenuity kan InSight niet bereiken
En zelfs al kon die hem wel bereiken, dan nog deden ze het nog niet. Veel te grote kans dat het mis gaat (dwz: Ingenuity raakt InSight tijdens de poging, wat resulteert in twee dode robots in plaats van één). Waarschijnlijk is de wetenschappelijke waarde van voortzetting van InSight minder groot dan de wetenschappelijke waarde van Ingenuity. Vermoedelijk zijn de meeste InSight experimenten sowieso al een paar jaar geleden afgelopen, en de paar experimenten die nog wel functioneren leveren niet voldoende op om Ingenuity daarvoor te riskeren...

[Reactie gewijzigd door RJG-223 op 24 juli 2024 12:48]

Het was ook sarcastisch bedoeld, maar bedankt voor de uitleg ;)
Eigenlijk gebruiken ze de 'dust storms' hiervoor. Dit blaast de panelen vaak schoon.
Als je hierop google'd, zal je mini-windhozen zien op Mars.
Het was idd de gedachte (verwachting) dat mini-windhozen (dust devils; groot, klein) de panelen van InSight zouden schoonblazen, maar helaas kwam er geen enkele dust devil voorbij dat dat daadwerkelijk deed. Vandaar dat de Missie nu tot een einde is gekomen :'(

/edit: links toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 24 juli 2024 12:48]

Dat, of folie op rollen, zodat je het door kan schuiven, zoals dat papier op een huisarts bank.
Of dikker folie dat tussen rollen op en neer schuift onder een vegertje door.

Enige risico is dat als er grind onder het folie komt, de zonnepanelen gaan krassen.

Misschien eerst op zonnepanelen in de woestijn testen?

[Reactie gewijzigd door mbb op 24 juli 2024 12:48]

Goed idee, thanks! Ben je al voor, maar je kan het terug kopen.
mooi dat ze de lijn open houden, mochten ze mazzel hebben en flinke woei voldoende stof weg blazen en zo. mits de accu dan ook niet helemaal dood is
Of de elektronica. Ze hadden hem in februari 2021 in hibernation gezet om de mars winter te overleven, want ze hadden alle stroom nodig om de componenten actief te verwarmen.

Ik ben bang dat hij kapot zal vriezen voordat de stof eraf geblazen zal worden.
Zo ver ik begreep proberen ze altijd wel fallbacks en fail safes in te bouwen.
Ventilatie(zoals eerder weleens geroepen is) lijkt mij niet het beste idee, ruitenwissers ook niet, maar wat dan als de zonnepanelen waren bedekt met een dunne laag film, die over tijd, ook in de atmosferische condities van mars loslaat. Dan kan je theoretisch met een dun laagje film de duur misschien wel verdubbelen.

Ik weet zeker dat er lang en breed over nagedacht is, en zal de knappe koppen daar zeker niet beter kunnen vertellen hoe ze hun werk moeten doen.
Maar het verbaast Wel een beetje dat de EOL van producten geen grotere prio heeft. Waarom niet meer focus op langere registratie?

Kunnen we nu nog seismische activiteit op mars net zo goed in kaart brengen. Of komt dat nu te vervallen?

Ik wil niet de boeman spelen, maar denk wel dat hier ook business structuur een rol speelt.

Ik moet gelijk denken aan de VR pioneer die net bij Meta opgestapt is, want hij kon ondanks een gigantisch scala aan knappe koppen en een groot budget niet de juiste veranderingen teweeg brengen.

Hier deden ook zoveel partijen aan mee(naast Lockheed en NASA), en voor niets gaat de zon op.

[Reactie gewijzigd door Deido op 24 juli 2024 12:48]

Zijn vooral de kosten. Er is een beperkt budget beschikbaar en zelfs zo'n failsafe in de vorm van een flinterdun laagje film dat je van die panelen af kan trekken, kan een bult geld kosten. Het ontwikkelen en testen. Zelfs het gewicht is een punt van aandacht.

Ook zit je met tijd, elke feature extra, zorgt er ook voor dat het ontwikkeltraject weer langer wordt.

Het budget van NASA is niet groot genoeg om daar allemaal in te voorzien. Ze moeten ook roeien met de riemen die ze hebben.
Jammer dat aan deze missie een einde is gekomen. Voor wie het interesseert: Astrum maakte een prima video over het verloop van InSight's missie: InSight's Final Important Discovery on Mars :Y)

/edit: een hele sloot afbeeldingen gemaakt door de camera van InSight vind je hier :)

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 24 juli 2024 12:48]

Bedankt voor de vele momenten dat ik het zielig vond dat er ergens zo ver weg in zijn eentje een karretje reed welke in dienst stond van de mensheid. Bedankt voor de vele mooie foto's die mij soms deed dagdromen naar hoe het er moet zijn en hoe mooi de Aarde dus is. Maar vooral bedankt voor het besef dat ook machines niet het eeuwig leven hebben.

Ach gewoon bedankt. Das het minste wat ik kan doen voor iets wat nu afgedankt wordt.
Wat als door een storm de panelen op een gegeven moment schoongeblazen zouden worden? Of vriest alles nu direct al stuk?
Zonder de stroom dat door de zonnepanelen opgewekt wordt, kan InSight de electronica binnenin niet langer warmhouden waardoor alles [uiteindelijk] kapotvriest. De kans dat er nu nog tijdig een storm opsteekt of een stevige windhoos (e.g. een dust devil) dat de panelen schoonblaast waardoor er opnieuw stroom opgewekt kan worden, is helaas heel erg klein.

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 24 juli 2024 12:48]

En haptische motortjes die trillingen veroorzaken op een bepaalde frequentie, net zoals een woofer oid, waardoor het zand er af trilt? İs dit geen optie?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.