Marslander InSight meet grootste beving tot nu toe op Mars

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA meldt dat zijn Marslander InSight de grootste aardbeving tot nu toe heeft gemeten. Volgens NASA heeft InSight een aardbeving gemeten van een magnitude 5 op de schaal van Richter.

De Marslander van NASA heeft de aardbeving gemeten op 4 mei. Het is de zwaarste aardbeving die NASA tot nu toe heeft gemeten op een andere planeet dan de Aarde. Marslander InSight heeft al meer dan 1300 bevingen gemeten op Mars. De sterkste meting voor de aardbeving van 4 mei vond plaats op 25 augustus vorig jaar. Toen vond er een beving plaats van een magnitude 4,2 op de schaal van Richter.

bron NASA: Spectogram van de aardbeving op 4 mei
bron NASA: Spectogram van de aardbeving op 4 mei

NASA hoopte tijdens de missie van de Marslander InSight een beving van deze magnitude te kunnen vastleggen. Volgens het ruimteagentschap kan de verkregen data nieuwe inzichten bieden over de rode planeet.

De missie van Marslander InSight begon in 2018. InSight is naar Mars gestuurd voor bodemonderzoek. De geplande missie werd in 2020 afgerond en verlengd naar 2022. Het is de vraag hoelang InSight nog actief kan blijven, omdat de zonnepanelen waar de Marslander mee is uitgerust steeds verder bedekt raken met stof. Daarom zal de InSight op een gegeven moment geen energie meer hebben en zichzelf uitschakelen.

Door Robert Zomers

Redacteur

10-05-2022 • 20:56

34

Reacties (34)

34
34
25
5
0
3
Wijzig sortering
Volgens het ruimteagentschap kan de verkregen data nieuwe inzichten bieden over de rode planeet.

Waar moet je dan precies aan denken? Ik lees dat ze dan inzicht krijgen in de diepte en dergelijke van die lagen, maar wat zegt dat dan precies...?

[Reactie gewijzigd door carpebios op 24 juli 2024 15:44]

De compositie van de planeet is ongeveer te bepalen door bevingen te meten en te mappen, en het vertelt veel over de geschiedenis (vorming) ervan.

Als de gemeten resultaten kloppen met de huidige modellen, is dat mooi, want dan zijn de modellen een beetje te vertrouwen.

Als dat niet zo is, is dat ook mooi, dan weten we dat onze modellen niet kloppen en kunnen we de modellen aanpassen of nieuwe modellen maken zodat we betere voorspellingen kunnen doen in de toekomst.
Dankzij InSight hebben we onze modellen aangepast en lijkt Mars een dunnere korst en actievere kern te hebben dan eerder verwacht.
Een actievere kern hoeft niet perse te kloppen, de bevingen kunnen ook veroorzaakt worden doordat de dunnere korst vatbaarder is voor schommelingen in de zwaartekracht (die door het rondje om Sol op Mars wordt uitgeoefend).
Hoe werktdit op Mars? De korst is veel dikker, geen sprake van "drijvende" continenten. De beving wordt veroorzaakt door iets anders, maar gezien de enkele piek zou je zeggen dat er wel ineens druk wegvalt zoals bij een aardschok door opgebouwde druk op een breuklijn.
Er zijn geen platen, maar mogelijk wel breuken. Ook ondergrondse vulkaan activiteit is een mogelijkheid.
Ik weet niet of dit kan met de data van deze meting, maar uit seismische data kunnen wetenschappers een inzicht krijgen van structuren en opbouw van een planeet intern.

Zie het als een soort echo locatie door materiaal heen. Elk soort materiaal, gesteente, magma, etc. waar de trilling doorheen gaat zal een eigen vingerprint achterlaten in het ontvangen signaal.

[Reactie gewijzigd door jorisvergeerTBA op 24 juli 2024 15:44]

Als ik mij niet vergis, heb je daarvoor metingen van dezelfde beving nodig op verschillende locaties over de planeet.
Als je wilt bouwen op Mars moet je wel weten hoe stevig de constructie moet zijn. Ik denk dat dit dus wel een dingetje is voor die ontwerpen. Verder zijn breuklijnen ook wel handig om te weten

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juli 2024 15:44]

Aardbevingen op aarde ontstaan voornamelijk doordat de tectonische platen (ruwweg de continenten) t.o.v. elkaar bewegen. De korst van de aarde "drijft" op een vloeibare laag.
De aardbevingen op Mars vertellen op hun manier ook veel over de samenstelling van Mars en hoewel dat misschien niet direct iets tastbaars oplevert is het nog steeds interessante informatie. De planeet is kennelijk niet "dood" zoals @WllmZ zegt, maar is nog actief. Dat betekent ook dat het landschap nog steeds verandert.
Heel kort gezegd lijkt het erop dat de planeet minder dood is dan gedacht werd.
Zelfs op de maan zijn bevingen, doordat holtes met gassen vervliegen en de grond daarboven in elkaar zakt door de zwaartekracht. Dat maakt de maan niet minder dood dan ie is toch ?
Ik bedoelde ermee te zeggen dat de kern/mantel(s) dus nog gesmolten is en er waarschijnlijk ook tektonische platen actief zijn. Voor zover ik weet is de maan gewoon solide, in die zin is de maan wel aardig dood. Maar aan de score van mijn vorige reactie te zien begrijpt niet iedereen dat.
Aard-Beving op Mars .........?
De vraag die je stelt vond ik zeer interessant en ik kon het niet laten om Google even te raadplegen. Blijkbaar hebben we daar een aparte term voor, namelijk: Marsquake

Overigens spreekt NASA niet over een 'Earthquake' of een 'Marsquake', maar over een 'Quake' (in het, door de Tweakers journalist, gelinkte artikel). 14 keer 'Quake', 0 keer 'Marsquake' en 0 keer 'Earthquake'.

Men hoort hier dus te spreken over een 'beving' of een 'marsbeving'.

[Reactie gewijzigd door Generaal Pep op 24 juli 2024 15:44]

Ik vroeg me juist af of die schaal van Richter niet samenhangt met de zwaartekracht (en dat die schaal op Mars misschien wel anders moet zijn)
Er wordt in heel het bron artikel van NASA geen woord gerept over de schaal van Richter - dat gebruiken ze namelijk ook niet, dat heeft Tweakers (en veel andere nieuws sites) erbij verzonnen.

Voor Mars gebruiken ze een eigen schaal, die constant bijgesteld wordt op basis van nieuwe observaties.

Een hapklare bron kon ik zo vlug niet vinden, maar Harvard bijv schrijft er papers over
https://ui.adsabs.harvard...1BuSSA.111.3003B/abstract
https://pubs.geosciencewo...m?redirectedFrom=fulltext
In preparation for the National Aeronautics and Space Administration Interior exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight) Discovery Program mission, Böse et al. (2018) calibrated magnitude scales for marsquakes that incorporated prelaunch knowledge of Mars’ interior structure and the expected ambient and instrumental noise.

[Reactie gewijzigd door jaquesparblue op 24 juli 2024 15:44]

De schaal van Richter heeft geen directe afhankelijkheid van de (aardse) zwaartekracht.
hahaha ik dacht precies hetzelfde: "Moet een beving, om aardbeving genoemd te worden, niet plaatsvinden op de aarde?"
Is het in dit geval dan niet een 'Marsbeving'?
De vraag is of we naar aanleiding van deze bevingen niet ook vulkaanuitbarstingen kunnen verwachten. Blijkbaar beweegt er het een en ander onder het oppervlak.
"Aardbeving" is nu eenmaal een ingeburgerde term. Ik snap wel dat dat klakkeloos gebruikt wordt. Een beetje hetzelfde als een visueel gehandicapt persoon die "tot ziens" zegt. Doen we ook niet moeilijk over, maar we krabben ons wel even achter de oren.

Maar het is beter om (zoals @Generaal Pep al zegt) een neutrale term voor bevende grond te kiezen. Dat kan best zonder al te geforceerd over te komen. In elk geval minder geforceerd dan de visueel gehandicapte die zegt "tot onze volgende ontmoeting" :)
kan dit niet het gevolg zijn van de inslag van ruimtepuin? Ze hebben daar geen atmosfeer waarin meteorieten verbranden, dus er zullen veel vaker inslagen zijn. Waarom denkt men dat het van onder het marsoppervlak komt?
Omdat ze de afstand kunnen bepalen en op die afstand geen inslag waargenomen is.

Mars heeft wel scheuren in de korst, en InSight is in een vulkanisch gebied. Al is er nog geen uitbarsting waargenomen, ondergronds rommelen ze misschien wel. Venus en onze maan hebben ook bevingen vanwege ondergrondse activiteit trouwens. Dat lijkt vrij normaal voor hemellichamen.

Edit: het kan trouwens ook een flinke windstoot zijn geweest, maar dat lijkt ook vooralsnog onwaarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 24 juli 2024 15:44]

Doet mij vooral aan liedje van Jeff Wayne denken: The Eve of the War . Maar of dat het meest plausibele is

[Reactie gewijzigd door NerdChick op 24 juli 2024 15:44]

Mars kent ook stormen en tornado's. Ik heb meeste films over Mars gezien en ik weet dat de filmmakers soms overdrijven :'), maar ik weet niet of het ook op grote wijze kan gebeuren. Iets wat de zware trillingen kunnen veroorzaken.
Je kunt uit de specifieke vorm van de uitslag van de seismometer heel veel afleiden over de oorzaak. Een inslag zal een heel ander beeld opleveren dan het over elkaar schuiven van tectonische platen, of het uitbarsten van een vulkaan bijvoorbeeld.
is de correct term niet "mars-beving"?
Uiteraard-Beving zou ook kunnen .....
Bounty-beving
Snickers-beving
Twix-beving

Ha ha :+
*Spoiler serie Away*


Ik vind dit wel toevallig en grappig. Ik ben nu net Away waar ze naar Mars gaan. In aflevering 8 (die ik een paar dagen gezien heb) landde er iets op Mars en gebruiken ze ook InSight om trillingen te meten. Eerste waar ik natuurlijk aan dacht toen ik dit zag.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 24 juli 2024 15:44]

Kom jij daar door heen? Wat een teleurstellende show was dat. Meer een ongeloofwaardige soap dan een goeie sci-fi. Ben dan ook afgehaakt bij de derde aflevering.
Ik heb gelukkig een brede smaak. Ik ga zeker niet zeggen dat het een geweldige show is maar ik vond het grappig genoeg om te kijken. Wel zeg ik er bij dat ik soms wel er naast op me telefoon zat te internetten of dat het soms maar even een aantal minuten tijdens het eten aan stond.
Ik zeg het je, het komt door de aardgasboringen. :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.