Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft bepaald dat usenetprovider Newsconnection niet, zoals Stichting Brein eiste, zijn bedrijfsvoering zo moet inrichten dat het alle gegevens moet opslaan die Brein kunnen helpen bij de identificatie van uploaders. Er is wel een zorgvuldigheidsplicht.
In de hogerberoepszaak heeft het Hof bepaald dat het te ver zou gaan als de usenetprovider verplicht wordt om zijn administratie zo in te richten dat op elk moment te achterhalen is welke uitlatingen door welke van zijn klanten zijn gedaan. Als dat toch zou worden opgelegd, zou dat een te grote inbreuk op de privacy van de klanten van de provider met zich meebrengen. Deze zaak gaat over Stichting Brein die van een usenetprovider eist om gegevens te overhandigen van een drietal klanten. Deze klanten, te weten 'Hannes3', 'QoQ' en 'Bassie10', zouden de wet hebben overtreden door auteursrechtelijk beschermd materiaal te uploaden.
Stichting Brein wilde dat Newsconnection met een derde partij, de hostingprovider waar Newsconnection serverruimte huurt, een overeenkomst zou sluiten om daarmee te bewerkstelligen dat de usenetprovider altijd in staat is om na te gaan welke ip-adressen en klant-id's voor bepaalde uploads verantwoordelijk zijn. Volgens de rechters is er echter geen grondslag in de wet om de usenetprovider te verplichten om alle gegevens waarbij Stichting Brein baat zou kunnen hebben te bewaren. Een dwangsom om die verplichting af te dwingen, kan daarom niet in stand blijven. De rechter zegt dat de eisen van Brein het wetsartikel waar deze op zijn gebaseerd 'ver te buiten gaan'.
Bovendien stelt het Hof dat een verplichting om met een derde partij een overeenkomst te sluiten met een bepaalde voorgeschreven inhoud, een te vergaande inbreuk op de autonomie van de betrokken partijen met zich mee zou brengen. Ook zegt het Hof dat niet is gebleken dat andere klanten dan het drietal ook inbreuk hebben gemaakt op auteursrechten.
De rechters van het Hof herhalen echter wel het standpunt, zoals dat bij het eerdere kort geding ook is opgelegd, dat de usenetprovider een zorgvuldigheidsverplichting heeft om een beperkte mate van relevante naw-gegevens aan Brein te verstrekken. Newsconnection moet dus aan de auteursrechtenwaakhond melden wie de inbreukmakers zijn. In de praktijk kan dat betekenen dat de usenetprovider zich niet kan verschuilen achter de stelling dat zij de klant-id's van de inbreukmakers niet kent. Eventueel moet de usenetprovider bedingen dat de hostingprovider de relevante klantgegevens registreert of voor langere tijd bewaart en bij aanvraag aan de usenetprovider beschikbaar stelt.
Verder mag de usenetprovider ook op een andere manier voldoen aan de verplichting om de gevraagde gegevens aan Stichting Brein te verstrekken. Het belang van de anonimiteit van de klanten van de usenetprovider moet daarbij wijken voor het belang van Brein om de inbreuken een halt toe te kunnen roepen. Het Hof schrijft daarover: "Indien de provider ervoor beducht is dat in dat geval de klanten, die prijs stellen op hun anonimiteit juist om in betrekkelijke anonimiteit hun inbreukmakende handelingen te verrichten, zullen vertrekken, onderstreept dat enkel dat hij zich ervan bewust is dat het die klanten eigenlijk vooral daarom is te doen en dat hij willens en wetens dergelijke inbreukmakende handelingen faciliteert. Dat is niet een recht dat bescherming verdient."