Stichting Brein richt zijn vizier op een bredere groep internetpiraten dan alleen de 'eerste en grote uploaders'. Door de inzet van eigen opsporingssoftware moeten ook 'frequente' seeders in beeld komen.
Brein wilde die software eigenlijk in 2016 al inzetten, na goedkeuring gekregen te hebben van de Autoriteit Persoonsgegevens, maar de stichting heeft gewacht op de invoering van de AVG en treft nu de voorbereidingen voor de invoering. Dat moet nog dit jaar gebeuren, zegt Brein-directeur Tim Kuik tegen Tweakers.
De software gaat een bredere aanpak mogelijk maken, volgens Kuik: "De aanpak van de eerste en grote uploader werkt goed, maar er is een grotere groep gebruikers van uitwisselplatformen die als bron dienen. Doordat ze daar frequent gebruik van maken en als seeder actief blijven, vinden wij dat ze een wezenlijk aandeel innemen bij het in stand houden van het systeem."
Details over de werking van het systeem wil de directeur niet geven. Daardoor is bijvoorbeeld niet duidelijk wanneer een Bittorrentgebruiker als 'frequente seeder' wordt aangemerkt. Kuik: "Ik wil daar nog niet op vooruit lopen, maar het systeem neemt binnen een bepaalde tijdspanne steekproeven. Als je daarbij naar boven komt, dan val je binnen het aanpakmodel". Voor 'sporadische' uploaders, personen die af en toe Bittorrent gebruiken, acht hij het niet waarschijnlijk dat ze binnen het beleid vallen.
Brein krijgt zo lijsten met ip-adressen, maar Kuik geeft toe dat internetproviders alleen klantgegevens gaan verstrekken na een gerechtelijk bevel. Volgens hem zal die praktijk echter niet standhouden als de verzoeken van de antipiraterijstichting maar voldoen aan de voorwaarden uit het Hoge Raad-arrest 'Lycos/Pessers', uit 2005. Toen werd bepaald dat tussenpersonen als providers onder omstandigheden naw-gegevens af moeten geven, als bijvoorbeeld de inbreuk aannemelijk is, er schade is en de gegevens niet via een andere weg te bemachtigen zijn. Providers moeten daarbij zelf de afweging maken.
"We gaan de providers hoe dan ook verzoeken of zij aan hun klanten willen vragen zich bij ons bekend te maken. Dat is ook in het belang van die klanten, want anders moeten we naar de rechter en de kosten die we dan moeten maken, gaan we verhalen op de inbreukmakers", meldt Kuik.