er is nu eenmaal afgesproken en in wetten vastgelegd dat [...]
Er was ook in wetten vastgelegd dat homoseksualiteit illegaal was.
Er was ook in wetten vastgelegd dat vrouwen niet mochten stemmen.
Er was ook in wetten vastgelegd dat er geen abortus mocht worden gepleegd.
Er was ook in wetten vastgelegd dat je geslacht niet kon worden veranderd.
Er was ook in wetten vastgelegd dat seks alleen was toegestaan binnen het huwelijk en dan ook nog alleen met als doel voortplanting.
De moraal van het verhaal: wetten en afspraken kun je veranderen. Dat het nu in de wet staat betekent niet dat het tot aan het einde der tijden de enig juiste oplossing is.
Het met hand en tand verdedigen van het 'recht' om alles maar te downloaden en blijven doen alsof het legaal zou moeten zijn vind ik behoorlijk delusional als je het mij vraagt.
Het gaat mij persoonlijk helemaal niet om het 'recht op downloaden'. Waar het mij wel om gaat is dat je als samenleving best van contentaanbieders (of van wie dan ook in de samenleving) kunt eisen dat ze zich aanpassen aan een veranderende stand van zaken, bijvoorbeeld op technisch gebied. Dat gebeurt altijd en overal. In een functionerende markt gaat dat 'vanzelf' omdat aanbieders die niet meegaan over de kop gaan. Op andere gebieden is er een overheid (wijzelf als burgers, dus, in feite) die paal en perk stelt aan wat wel en niet mag of moet. Bij auteursrecht is er geen functionerende markt omdat het auteursrecht een monopolie verleent. Begrijpelijk en te rechtvaardigen, zonder meer, maar desondanks een monopolie. Dan heeft de markt geen machtsmiddelen meer en kan een aanbieder doen en laten wat hij wil. En er wordt voortdurend gehamerd op dat recht om zich volkomen aan de vraag van de markt en technische ontwikkelingen, en in mijn optiek in feite gewoon de realiteit, te onttrekken, maar dat is naar mijn idee gewoon niet realistisch. Er wordt volkomen aan voorbij gegaan waarom we in eerste instantie auteursrecht hebben: juist om te zorgen dat cultuurprodukten
wel breed en in grote mate beschikbaar zijn (al is dat meer de achterliggende gedachte bij het Angelsaksische 'copyright' dan het moreel recht van eigendom bij het Europese auteursrecht).
Ik zeg niet dat downloaden dan maar legaal moet worden of dat auteursrecht moet worden afgeschaft, maar wel dat we met z'n allen eens zouden moeten kijken naar hoe je de entertainmentindustrie (en dan vooral distributie) de eenentwintigste eeuw in kunt trekken. Maar die deur wordt elke keer gewoon dichtgesmeten: "het is nu eenmaal zo en daarmee basta, en als je het daar niet mee eens bent ben je een dief", of "de markt regelt het wel" - maar er is geen markt dus dat gaat nooit gebeuren. Als die discussie over verandering niet gevoerd wordt gaat er 1 van 2 dingen gebeuren: of de bestaande entertainmentindustrie gaat kapot omdat mensen toch wel blijven downloaden want de techniek is er en mensen blijven het dan toch gebruiken; of de hele bevolking wordt gecriminaliseerd omdat altijd van iedereen al het internetverkeer moet worden gecontroleerd om te zien of er geen illegale content tussen zit. En eerlijk gezegd vind ik geen van beide acceptabel, maar als ik moet kiezen ga ik toch voor het eerste.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 23 juli 2024 18:30]