Erdogan verbiedt Uber in Turkije

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft in een verklaring aangegeven dat hij de taxidienst Uber niet langer toestaat in zijn land. De ban volgt op klachten van taxichauffeurs in Istanbul dat Uber volgens hen illegaal zou zijn.

uber logo

In de speech zei Erdogan vrijdag dat er 'een ding genaamd Uber is ontstaan. Dat bedrijf is klaar. Het bestaat niet meer.' Reuters schrijft dat de Turkse president verder vertelde dat Turkije zijn eigen taxisysteem heeft en het land zelf wel bepaalt wat het doet.

Volgens Reuters zijn er ongeveer 17.400 taxi's in Istanbul, waar Uber sinds 2014 ook opereert. In de afgelopen weken heeft Turkije al enkele regels geïntroduceerd die het moeilijker maken voor chauffeurs om zich bij Uber aan te melden.

Het is niet de eerste keer dat Turkije een dienst in zijn land blokkeert. Zo is Twitter al meerdere keren geblokkeerd en zijn ook Facebook, YouTube, WhatsApp, OneDrive, Dropbox, GitHub, Reddit, Vimeo en Wikipedia in het land op zijn minst tijdelijk niet te gebruiken geweest. Of Uber een kans heeft om weer beschikbaar te worden in Turkije, is niet duidelijk.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

03-06-2018 • 10:57

274

Reacties (274)

274
230
142
28
0
19
Wijzig sortering
Turk hier. Weet je wat mooi is. Ik was dus 1.5 maand terug een weekendje naar Istanbul. Werkelijk met ieder taxi rit hebben ze mij geprobeerd op te lichten (4 van de 7 ritjes).

Rit #1:
Proberen af te leiden met praatjes en doen alsof ik interessant ben. Prima, maar ik ben heel bij dat ik met Vodafone in mijn bundel kon roamen en met Google maps kon meekijken. Dat zag de chauffeur ook en werd achterdochtig. Ging hij vragen stellen welke afslag hij moet nemen en of hij goed rijdt. Alsof hij dat niet weet. Vervolgens last minute proberen om te rijden om de afslag te missen.

Rit #2
Was op zich een vriendelijke kerel die tegen het regime was. Vertelt hij blijkbaar om mijn interesse te wekken. Maar hij had een mooi tablet op de hoofdsteun gemonteerd zodat de passagiers kunnen internetten en muziek opzetten. Mooi toch? Na vragen ging vrouwlief en zusje een paar nummers draaien. Natuurlijk had ik weer een gesprek met de chauffeur totdat hij zag dat ik maps weer open had. Na arriveren mocht ik even 20 lira( 4 euro) meer neerleggen voor het internetgebruik. Leuk dat hij dat achteraf zegt.

Rit #3
Deze kerel kon ik met mijn blote handen wel vermoorden. De afleidingstruuk was inmiddels bekend en ik reageer kortaf. Heb weer mooi Maps open. Maar die kerel vroeg waar ik vandaan kom. 'Uit Nederland'. Meneertje was pro Erdogan aanhanger en kwam met allemaal vergelijkingen hoe slecht ik het in Nederland heb en hoe goed het allemaal in Turkije gaat. Dat ik me moet schamen omdat ik geen fan van Erdogan zou zijn. Niet dat ik dat gezegd heb maar daar ging hij van uit. En dan zaten we een uur vast in de file met die kerel. Bleef maar doorgaan en doorgaan.

Rit #4
Rit naar het vliegveld. Was via het hotel geregeld want "ja ik ken wel een taxichauffeur". Deze kerel was het meest gevaarlijke achteraf. Een heel lulverhaal waarbij hij ieder van ons de aandacht bij wilde houden. Ook toen ik Maps open had.

Leek op een sociale kerel dus het afleidingstruckje werd weer toegepast. Telkens mij vragen om datgene wat hij verteld op google te zoeken zodat die klere Maps een keer weg ging van mjjn scherm. Is niet gelukt. Toen begon de vragenronde. Vroeg onze namen, waar we vandaan komen. Wat voor werk we doen. Wat onze ouders voor werk doen.
Op een gegeven moment kwamen er wat kritische vragen. Wat ik van Erdogan zou vinden. Ik zei dat ik niet over politiek wil praten. Bleef maar doorgaan en doen dat hij hij tegen hem was om mij in het gesprek te lokken.

Uiteindelijk zei ik dat ik niets met die kerel heb en oneens ben met hem. Toen had hij me en ging hij doorvragen. Expliciet mij.
Mijn zusje viel het op dat er onder de spiegel een camera was en ons eigelijk aan het opnemen was. Ze zei in het Nederlands dat ik moet kappen met praten want we worden opgenomen. Toen viel het kwartje. Al die vragen die hij ons stelde kon je ons mee verklikken. Ik reageerde helemaal niet meer en dat had die kerel ook door.

We waren in de buurt van de luchthaven maar we waren uiteindelijk 2 uur te vroeg. Ik zei zet ons maar af bij het winkelcentrum. Zit letterlijk 5 minuten van het vliegveld vandaan. Meneer eiste volledige ritprijs naar het vliegveld. Vroeg nog om "toeslag" van 20 lira(4 euro) omdat zijn auto een station was.

Alle taxis die we namen waren stations en hij is de eerste die geld er om vroeg. En nog eens tol van 20 lira.
Bij het winkelcentrum had je 2 parkeerbeheerders en die taxichauffeur riep hun met het idee dat ze hem zouden steunen. Die jongens steunden ons totaal en zeiden dat de chauffeur moest stoppen met oplichten. Datgene wat er op de taximeter staat is het definitieve bedrag. Als er nog tolkosten zijn dan moet dat vermeld worden.

De enige echte eerlijke taxichauffeur die we hadden was de rit van vliegveld naar het hotel. Die kerel vroeg ook wat vragen maar dat was een normaal gesprek. In de file zagen we een burgersauto met zwaailichten. Zat gewoon een gezin in met 2 kids. Was nog onlangs op het nieuws dat men misbruik daar van maakte. Ik vroeg aan de chauffeur of dat agenten waren.
Hij zei het volgende: op dit moment is het land in noodsituatie en je weet niet wie je om je heen hebt en wie er connecties heeft met elkaar. Je kan alles verwachten. Als je een keer wat verkeerds zegt dan ben je verdacht. Hou je gedeisd en bemoei je met niemand.

[Reactie gewijzigd door com2,1ghz op 24 juli 2024 19:45]

Anoniem: 58485 @com2,1ghz3 juni 2018 23:04
Dat is niet in turkije alleen hoor. Wat je hierboven schetst gebeurd wel in ieder land. Het is blijkbaar in Turkije dermate verzadigd dat het daar wat vaker voor lijkt te komen. Ik had in Portugal ook een taxi nodig naar een striptease tent. Dont ask. :P Maar ik was heel duidelijk en toch zet ie me bij een andere toko af omdat ie daar een provisie op zou verdienen. Heel tiefus bijdehand in de auto ook met hoe goede muziek het op de radio is enzo. Ik zo luister hombre ( :') ) Je weet welke tent ik bedoel en ik ga geen extra geld betalen voor de omweg die je zelf hebt veroorzaakt. Uiteindelijk gaf ie toe en bracht ie me af op de locatie waar ik zijn moest. De rit die ik betaalde was gelijk aan het geld dat ik normaal gesproken ook kwijt zou zijn.

Maar laat niet over je heenlopen door die onbeschofte lui!
Zeer interessant om ook dergelijke verhalen te lezen. Ik was 2 weken geleden met m'n vriendin voor 5 dagen in Lissabon, wij gingen dan niet naar een van de striptenten maar wel iedere keer met de taxi naar de andere kant van de stad. Ook de reis van het vliegveld naar ons Airbnb appartement en vice versa hebben we met de taxi gereden. In ons geval alle gevallen middels een Uber.

Ik kan alleen maar zeggen dat het super vriendelijke chauffeurs waren, de ritten koste een roggel - natuurlijk geef ik wel iedere rit 1 a 2 euro fooi omdat ze anders voor een hongerloontje werken - en de chauffeurs gaven ons constant gave tips en adressen van niet toeristische plekken.

De routes die de chauffeurs in ons geval reden waren allemaal zoals het zou moeten zijn. De chauffeurs hebben tevens een telefoon op hun dashboard geplakt waar zij de route van de Uber app op ontvangen (deze is zo efficiënt mogelijk uitgestippeld), en ja.. ik heb dit natuurlijk wel een aantal keer naast mijn eigen Google Maps aangehouden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 329694 op 24 juli 2024 19:45]

Heen het ik 17 jaar bijna elk jaar in Thailand nog nooit met een taxi meegemaakt dat ik opgelicht werd (alleen af en toe dat ze de rit weigeren omdat ze graag korte ritjes doen)
In Turkije (mn Istanbul) in 50% van de ritjes opgelicht. Geld wisseltruuks, enorm omrijden en op de weg auto stopzetten en extra geld eisen.

Ik haat de taxis daar, en ben er nog maar 5x geweest. Kun je nagaan.
Dan heb je echt geluk gehad. Ik heb heel andere verhalen gehoord van Thailand. Taxi chauffeurs die omrijden, je proberen te droppen op plekken waar ze commissie krijgen, etc.

Zelf in India ook zoiets gehad. Alhoewel we meestal ons eigen prive vervoer hadden (familie), waren we ook een keer een paar dagen ergens anders heen met een binnenlandse vlucht, en dan heb je geen eigen auto. De meeste chauffeurs van Ola (een soort Uber maar iets goedkoper) waren prima, maar hotels konden ook vaak vervoer voor je regelen. Dat hebben we ook een keer gedaan voor een dagtochtje langs bezienswaardigheden, maar die gast bleef ons constant naar winkeltjes rijden (waarschijnlijk commissie of familie). Hij trok zich niets aan van onze steeds meer geirriteerde opmerkingen dat we geen behoefte hadden om te shoppen. Alhoewel we een vaste prijs hadden afgesproken voor een hele dag, en we voor omrijden dus niet betaalden ofzo, had ik er al snel Maps.me bij gepakt om te controleren of ie wel op weg was naar de door ons gekozen bestemming ipv een van z’n winkeltjes.

Volgens mij zijn taxi’s dus overal boeven. In Nederland overigens ook, met de prijzen die ze vragen. Ik zit werkelijk nooit in een taxi hier.
ik ben het met je eens dat je overal een groot doelwit bent int taxi's

In Thailand wel narigheid met TukTuk's gehad trouwens :-)
Zelfde in Las Vegas, echt zo erg. Longhaulen, proberen hoeren te verkopen etc. gek werd je daarvan. 9 op de 10 chauffeurs daar klust bij als oplichter.
Hier ook een Turk, en met een tip die ik ook kreeg van oprechte taxichauffeurs:
Wanneer je instapt zeg je waar je heen moet, en je houdt je mond voor de rest. Deze tip heb ik meegenomen en voor de rest gaat het wel goed. Natuurlijk vind ik het als Nederlandse Turk te praten met de lokalen daar, maar met taxichauffeurs valt (meestal) niet te praten zonder dat ze je oplichten.

Even on-topic: Uber is in Turkije (en vele andere landen, ook NL) een gevoelig topic. Het verschil met andere landen is dat Turkije wel direct maatregelen neemt ipv schijn en doogbeleid. Ik vind het aan de ene kant niet goed dat er een verbod komt op een mooie en handige dienst (ik maakte er ook veelvuldig gebruik van in Istanbul). Echter geef ik ze ook gelijk dat ze het verbieden omdat Uber heel veel (financiele) voordelen heeft t.o.v. de reguliere taxi's. De taxi's betalen zich scheel om een dienst te verlenen terwijl Uber even om de hoek komt en zich direct mengt in de strijd (oneerlijke concurrentie).

MAAR, als de taxichauffeurs nou allemaal eerlijk zouden zijn, vertrouwen zouden geven, vriendelijk zouden zijn etc etc, dan zou het turkse volk van zichzelf al kiezen voor de taxi's. Maar deze criminele bende verdient het niet. Natuurlijk komt het niet alleen in Turkije voor, maar de taxichauffeurs hebben eenmaal een slechte reputatie.
Ik vind je reactie wel mooi. Ik heb me persoonlijk wel eens afgevraagd of je niet wat verkeerd doet als een bedrijf als uber, die zelf toch ook niet heel netjes en braaf zijn, zo makkelijk je stekkie kan overnemen.

In plaats van dat Taxidiensten zich profileren als zijnde netter en punctueler dan wat uber biedt klagen ze de tent aan. Maar als je in Amsterdam in een taxi stapt dan krijg je ook de rit van je leven.(inclusief rekening)
Zou het bij Uber dan wel eerlijker gaan? Ik ga er vanuit van wel, gezien je niet direct betaald aan de chauffeur en de foute route al in de app van Uber wordt uitgestippeld. Maar vraag het me toch af.

Edit: foute = route

[Reactie gewijzigd door Qlusivenl op 24 juli 2024 19:45]

De route wordt niet alleen uitgestippeld maar ook opgeslagen en naar Uber doorgestuurd. Je ziet het dan op je bonnetje (in de email). Als blijkt dat je een enorme omweg hebt genomen kan je een klacht indienen bij Uber.
Sterker nog, Uber geeft je gewoon een range (€9-€11 bijvoorbeeld) en buiten die range krijgt de chauffeur geen cent extra :)
Uber heeft publiekelijk zichtbare reviews, en vooral uitgestippelde routes en een ball-park (binnen enkele euro's) van de prijs.
Ik denk oprecht dat je met uber beter op de hoogte bent van het soort vlees dat je in de kuip hebt dan en random taxichauffeur, al dan niet via de "officiële kanalen".

Ik wil daarmee niet zeggen dat er geen bezwaar tegen uber moet zijn als je het hebt over dingen als het benodigen van de nodige taxilicenties enzo maar feitelijk loopt het taxiwezen mijlenver achter op uber.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 24 juli 2024 19:45]

Je kan daar tenminste zien of een chauffeur goede reviews heeft, misschien dat ze zich dan ook beter gedragen als ze weten dat je een review zal achterlaten.
Ook reviews zijn te manipuleren helaas..
Ja, maar het manipuleren van reviews kost geld, want alleen mensen die echt voor een rit hebben betaald kunnen een review schrijven, dus daar kan je als klant gewoon rekening mee houden.
Je zou dan tientalle simkaarten moeten kopen, en tientalle ritjes moeten uitvoeren om allemaal reviews voor jezelf te schrijven. Naast de benzine, ben je ook de toeslagen kwijt die uber vraagt.

[Reactie gewijzigd door Rex op 24 juli 2024 19:45]

Ja, maar het manipuleren van reviews kost geld, want alleen mensen die echt voor een rit hebben betaald kunnen een review schrijven, dus daar kan je als klant gewoon rekening mee houden.
Je zou dan tientalle simkaarten moeten kopen, en tientalle ritjes moeten uitvoeren om allemaal reviews voor jezelf te schrijven. Naast de benzine, ben je ook de toeslagen kwijt die uber vraagt.
Ik heb veel ervaring met Uber en Grab. Als in: alles bij elkaar een jaar lang gemiddeld minstens 1 rit per dag in "arme" landen die als gevaarlijk worden gezien (Zuid Amerika, Zuid Oost Azie, enz).

Nog NOOIT een probleem gehad. Nog nooit een enge situatie of oplichting. Dat review systeem werkt gewoon.

Dat terwijl aldaar ELKE taxi zonder uitzondering je daar probeert op te lichten (in Amsterdam ook vaak overigens). Ondanks de giga concurrentie van Uber en Grab. Waarbij Bali het meest oplichterige (nep) taxi land is waar ik ooit geweest ben.

Al is het volgens deze post nog een tandje erger in Turkije. Erg sneu voor de mensen die daar in toerisme werken.

Een grappig patroon dat ik opmerk is overigens: hoe totalitairder (lees: corrupter) de leiding van een land, hoe oplichteriger de taxi chauffeurs, politie, enz.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juli 2024 19:45]

Bali is in Indonesie. Daar hebben ze inderdaad Uber, Grab en Gojek als je op de brommer gaat. Review systeem werkt daar prima. Als je het toch niet vertrouwt, gewoon met Blue Bird gaan. Duurder, maar als een taxi chauffeur om rijd kan je gewoon het hoofdkantoor bellen en krijg je voucher voor hetzelfde bedrag om nog eens met de taxi te gaan.
Bali is in Indonesie. Daar hebben ze inderdaad Uber, Grab en Gojek als je op de brommer gaat. Review systeem werkt daar prima. Als je het toch niet vertrouwt, gewoon met Blue Bird gaan. Duurder, maar als een taxi chauffeur om rijd kan je gewoon het hoofdkantoor bellen en krijg je voucher voor hetzelfde bedrag om nog eens met de taxi te gaan.
Ja, Bali is Indonesie, maar Uber, Grab en Gojek zijn geen (nep)taxi.

Voor wat betreft de oplichting in Bali doelde ik vooral op:
-- De bekende gang met "taxi" chaffeurs waar je amper doorheen komt nadat je net geland bent op DPS. Die geen "nee" snappen of accepteren, die je volgen nadat je 100x hebt gevraagd of ze je met rust kunnen laten, die geen officiële taxi zijn en die je letterlijk 10 tot 100x meer voor de rit durven vragen dan een Bluebird of Grab.
-- De (non) taxi chauffeurs die Uber en Grab chauffeurs letterlijk in coma slaan. Soms inclusief passagiers.
-- De (non) taxi chaffeurs die overal Uber en Grab "verboden" spandoeken ophangen. Als een letterlijke maffia die de baas is in de buurt. En als je Grab of Uber het dan toch waagt in de wijk te stoppen; zie vorige punt.
-- De (non) taxi chauffeur collega's die bij uitgangen van winkels en restaurants met je meekijken op je mobiele telefoon om er wat van te zeggen (of je uit te schelden of erger) als je een Uber/Grab durft te boeken voor hun neus.

En vast nog meer van dat soort dingen, dit zijn slechts voorbeelden van dingen die ik persoonlijk heb gezien.

Het probleem is dus niet Uber e.d. (dat is juist de oplossing), maar het probleem is daar agressieve (nep) taxi's die ervan balen dat ze niet meer massaal toeristen kunnen oplichten. Uiteraard gecombineerd met een volledig corrupte politie die er niets aan doet.

Het is mij wel duidelijk aan welke kant Erdogan staat. Enorm ordinair en voorspelbaar natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juli 2024 19:45]

Ik heb de afgelopen 4 jaar in Indonesie gewoond, en ondertussen al honderden ritten gehad met Uber & Grab. Die ritten zijn ook verdeeld in andere landen zoals reisjes naar Thailand, Singapore en Maleisie.

Problemen met de chauffeurs van uber & grab heb ik natuurlijk wel eens gehad, maar die zijn gewoon met 2 handen te tellen. Met andere woorden, ik ben hartstikke positief over Uber en Grab. Je kunt met 1 app in vele landen gewoon je Taxi's online bestellen, makkelijker kun je het niet krijgen.

Review systeem van Uber & Grab zijn eerlijk, dan ben ik zeker van overtuigd. Al vaak gesprekken gehad met de chauffeurs van beide apps, ze letten heel erg op de service die ze geven, want na een paar klachten, worden ze eruit geflikkerd door uber of Grab.

Dat er in Indonesie geen online Taxi's te verkrijgen zijn heeft het te maken met de bazen van traditionele Taxi diensten, die betalen bakken met geld aan de luchthavens directeurs om online taxi diensten te weren, zo hebben ze geen concurrentie van de online taxi diensten bij de airports. Mensen die bij de airports komen nemen meestal ook lange ritten, daar halen Taxi bedrijven best wel veel omzet mee.

Online Taxi diensten zoals Uber of Grab kun je gewoon bij de vliegvelden in Indonesie krijgen, maar meestal wordt je gebeld door de chauffeur of je naar de parkeerplaatsen wilt lopen, want daar zijn geen security mensen rondlopen itt. de arrival gates. Worden ze gesnapt door de bewakers krijgen ze vrijwel zeker een boete, zulke boetes kunnen de chauffeurs in lagelonen landen niet veroorloven.

Tldr. Dat de lokale taxi bedrijven voordeel krijgen in Indonesie, heeft simpelweg te maken met de smeergeld die de bazen van de taxi diensten betalen aan de politici om de Uber en Grab het leven moeilijker te maken.
Ik ben net terug van 3 weken Vietnam. Daar ook veelvuldig gebruik gemaakt van Grab. Nul problemen mee gehad. Ideaal! De enkele keren dat het niet beschikbaar was werden we door de taxi chauffeurs ook gelijk genaaid. Extra kosten, niet volgens meter etc.
Ben ook drie weken in Vietnam geweest in 2015. Ik kreeg toen de tip om bij vermoeden van oplichting de taxichauffeur te vragen door te rijden naar het politiebureau met de melding dat je hem aan gaat geven. Daar schijnen ze als de dood voor te zijn.
Geen idee. Er waren niet zo veel Ubers in de buurt en die waren ook best geprijsd. Die stoppen ook niet bij de taxi haltes. Het is daar ook echt druk en je gaat daar niet rondvragen om een Uber aangezien het een controversieel onderwerp is.
Een Uber bestel je ook gewoon via je app, je hoeft er niet zelf heen.
Heb onlangs 3 x een Uber gehad in Istanbul. Allemaal probleemloos. Met gewone taxi's heb ik overigens ook zelden problemen. Misschien een paar Lira voor tol waar ik dan niks van gemerkt had, maar soit.

Misschien zijn ze ook nog feller qua politiek als je zelf Turks bent.
Om te reageren op Qlusivenl : Ja, het is eerlijker met Uber. De chaffeur is namelijk verplicht om de route die zijn Uber app opgeeft te volgen. Vanwege omstandigheden kan men wel omrijden, als een weg plots dicht is oid. Maar als men omrijd zonder dat daar een geldige reden voor is, kan je direct een klacht indienen over die rit (link staat beneden in de bon die je per mail krijgt) en krijg je een vergoeding. Ik heb het zelf 1x moeten gebruiken toen een chaffeur dubbel en dwars een omweg nam van 3KM. Is mij ook maar 1x gebeurd, terwijl ik Uber sinds de launch in NL vaak gebruik.
Herkenbaar verhaal. Ik heb het geluk dat mijn zwager in Istanbul woont en ik 9 van de 10 keren de taxi samen met hem neem. Hij weet heel goed wat voor bedragen er normaal zijn. En hij kapt chauffeurs ook af wanneer ze teveel doorvragen. Wij (Turkse Nederlanders) zijn doorgaans te beleefd en laten ze maar doorratelen.

Deze actie tegen Uber van Erdoğan is niet omdat hij tegen een westers bedrijf is. Als hij dat zou zijn, zou hij ook niet via een Amerikaans iPhone ten tijde van de coup de Turkse burgers met FaceTime toespreken, maar deed hij dat via een telefoon van het Turkse General Mobile. Het gaat hem om stemmen. 24 juni zijn er vervroegde verkiezingen en elke stem telt zodat hij langer aan de macht kan blijven. En face it, er zijn meer Erdoğan gezinde taxi chauffeurs dan dat er Erdoğan gezinde Uber chauffeurs zijn. Dit is politiek. Wie houd je te vriend en wie kun je het je permitteren om als vijand bij te krijgen.
Het probleem in Turkije is dat de Uber-chauffers helemaal geen vergunning voor taxivervoer hebben. Ze speelden daar voor taxi-chauffeur met de vergunning die reisorganisaties hebben om hun gasten te vervoeren.
En face it, er zijn meer Erdoğan gezinde taxi chauffeurs dan dat er Erdoğan gezinde Uber chauffeurs zijn. Dit is politiek. Wie houd je te vriend en wie kun je het je permitteren om als vijand bij te krijgen.
Zou je deze stelling kunnen onderbouwen? Ben benieuwd naar het onderzoek en verband.
Even voor de duidelijkheid, in Istanbul kost een taxi kenteken ongeveer 1 miljoen turkse TL. Zo een 2 ton euro's. Daarna moet je nog je auto kopen en alle apparatuur.

Met Uber heb je een deel van deze kosten niet.
Idd om de wildgroei van taxi's tegen te gaan worden er geen nieuwe taxi's toegelaten en kun je alleen een taxi kenteken overkopen. Vraag, aanbod, schaarste zorgt voor de idiote prijzen.

Ik heb familie die als taxi chaffeur werken daar en leven daarmee best op de armoedegrens. We moeten af en toe toch een steuntje sturen. Dan snap je ook als ze agressief worden van oneerlijke concurrentie. Het gaat namelijk letterlijk om brood op tafel voor de familie 's avonds en er is geen valnet.
Ik heb geen onderzoek, maar uit eigen ervaring zijn Uber chauffeurs wel vaak jongere mensen, of mensen met een vrij beroep die het als bijbaan doen. Taxichauffeurs zijn vaak conservatieven. Nogmaals, niet echt statistisch verantwoord, maar ik maak wel regelmatig gebruik van taxi en Uber in de Europese hoofdsteden.

Na deze uitspraak van Erdogan is de stelling natuurlijk zeker waar.
Tja als mijn eigen ervaring, omgeving een goede meetstaaf zou zijn had PVV precies 0 zetels in de tweede kamer.

Een kanttekening, Turkije kent zo goed als geen bijbanen of parttime banen zoals Nederland. Omdat er genoeg werkzoekenden zijn en arbeid goedkoop is willen werkgevers geen parttimers. Studenten kunnen geen auto kopen, dus kans is zeer klein dat iemand als bijbaan voor Uber gaat rijden. Auto's in Turkije zijn in euro's al duurder dan Nederland, terwijl Nederland al niet de goedkoopste is. Tweede hands markt is flink duurder dan hier. Voor een instap tweede hands model heb je met een minimumloon een jaarsalaris nodig.
Ook te reden waarom de Taxi branche in Turkije veel groter en belangrijker is dan hier bv. Hier is het een luxe, daar gebruikt iedereen het, vooral mensen met een modaal inkomen.
Dat kan inderdaad wel zo zijn, maar is geen enkele reden om Uber te verbieden. Sterker nog, als wat je zegt waar is, is Uber helemaal niet levensvatbaar, omdat er geen chauffeurs te vinden zijn.

Dus waarom zou je het dan verbieden?
Ownee ik had het vooral over jongeren en dat het een bijbaan zou zijn. Mijn verhaal was dat dat in de situatie van Turkije onwaarschijnlijk zou zijn.
Vandaag is er ook een nieuwsbericht geweest die dat onderbouwd. Mensen hebben het zeer zakelijk aangepakt er zijn enkele bedrijven die een Uber wagenpark hebben opgebouwd met chauffeurs in loondienst. Volgens de autobranche hebben veel mensen auto's op krediet gekocht om een uber taxi te worden.
Als laatste als ik de beelden bekijk van de grote controle van vandaag zie ik voornamelijk mensen rond de 30-40 als uber chauffeur.

Er is voor de staat een duidelijke reden om het te verbieden en dat is controle en belasting.

Verder valt er zowel daar als hier veel te verbeteren aan de taxi branche en ben ik pro voor een systeem ala Uber, maar wel netjes de belasting afdragen en niet wegsluizen naar het buitenland. Dat raakt ons allemaal uiteindelijk.
Er is voor de staat een duidelijke reden om het te verbieden en dat is controle en belasting.
Dat zou een reden kunnen zijn, maar ik kan nergens vinden dat Erdogan dat als reden opgeeft. Centraal in een democratie staat openbaarheid van het bestuur.

Het lijkt me overigens onwaarschijnlijk dat dit de reden is, want inkomstenbelasting loopt wel nog steeds en belasting moet worden geheven conform de regels van het land waar wordt geopereerd. Als het land belastingontduiking toestaat (daar is Nederland ook niet bepaald lekker bezig...) dan wordt dat lekker misbruikt. Dat gebruik wordt gemaakt van belastingconstructies wil ik dus absoluut niet ontkennen, maar het belangrijke punt hier is dat het land zelf de regels bedenkt. Erdogan doet hier niets om belastingontduiking structureel op te lossen, wat suggereert dat er iets anders aan de hand is.

Ik wil echter niet zomaar oordelen. Even aangenomen dat we het hier hebben over een democratie, moet ik Erdogan geloven op zijn woord, wat betekent dat hij de taxibranche helpt. Dit is immers de reden die hij zelf aandraagt.

Beschermen van de taxibranche vind ik een probleem. Het betekent namelijk lobby of protectionisme - en beiden vind ik politiek gezien bijzonder problematisch.

Net zoals ik de afschaffing van onze dividentsbelasting hekel, kan ik me ook niet voorstellen dat lobby door een andere branch ultimo "voor de common good" is. Ik hoop dat we het daar meteen over eens zijn, want het is zo evident als dag en nacht.

Op een andere manier heeft ook protectionisme alleen maar ellende gebracht... Ondanks dat dit hier en daar wellicht met goede intenties gebeurt, leert de historie dat protectionisme alleen maar slecht voor het
land in kwestie is. Zo heeft Bush net als Trump ook weleens geprobeerd om de import-heffingen op staal te zetten, wat hij na een half jaartje (en veel geldverlies en veel banenverlies) weer ongedaan heeft gemaakt.

Wat ik ook interessant vind hier is dat Erdogan er persoonlijk mee schermt. Blijkbaar vind hij het belangrijk dat hij persoonlijk de credits verdient voor deze actie. Als het een belasting-dingetje zou zijn, zou ik verwachten dat er gewoon actie wordt genomen door de minister van financien... Linksom of rechtsom vragen politieke leiders normaliter alleen maar credits als er politieke of persoonlijke winst in zit; dus waar zit die winst dan precies?

Maar wellicht zie ik het helemaal verkeerd? Ik ben me echter ook terdege bewust van het feit dat de cultuur in Turkije heel anders is dan hier, dus wellicht heb ik een verkeerd beeld van hoe politiek in Turkije zou (moeten) werken...?
Het is sowieso verkiezingstijd in Turkije, dus er is absoluut politiek gewin. Verder was er elke avond in het nieuws weer een uber vs taxi gevecht te zien, dus er was ook druk op de politiek om snel te reageren.

Uber is een Amerikaans bedrijf en die gaan met Turkije gewoon niet in gesprek tot ze geblokkeerd worden. Dit hebben we meegemaakt met Twitter, Facebook en Google (YouTube). Ze zijn allemaal pas na de blokkades in gesprek gegaan en hebben nu een kantoor in Turkije waarmee een lokaal juridisch aanspreekpunt is en belasting wordt afgedragen voor de inkomsten/winst daar.

De reden dat aangegeven is voor het verbod; Turkije kent naast Taxi vergunningen, vergunningen voor toeristisch vervoer bedoeld voor prive vervoer van bv hotelgasten van vliegveld naar hotel. Het was een beetje grijs gebied en op kleine schaal kun je er misbruik van maken. Uber maakte misbruik van deze vergunning die veel goedkoper is dan een taxi vergunningen (welke sowieso al hun max quota in de grote steden hebben behaald) en minder regels&controle heeft. Daar is een stop tegen gezet. Rechtzaak om de app zelf te blokkeren loopt nog.

Turkije kent relatief veel zwarte arbeid & handel. Het heeft moeite met voldoende belasting innen. Er wordt veel aan gedaan en wordt langzamerhand beter, maar het is een hele cultuur verandering en gaat nog tijd kosten (waarschijnlijk een generatie). Als tegenmaatregel zit er bv veel belasting op brandstof, importheffingen en andere hogere directe belastingen bij aankoop. Turkije en Nederland wisselen regelmatig van scepter met duurste brandstof ter wereld ondanks de veek lagere inkomen in Turkije.

Aan de wisselkoers van de Turkse Lira kun je zien hoe gevoelig het is als opkomende economie. Dus de belastingen van grote bedrijven zijn belangrijker dan dat dat in Nederland zou zijn. Taxi vervoer is daar ook een enorme markt en zowat iedereen gebruikt het. Als Uber de markt zou overnemen zou er vrij grote sommen Turkse Lira omgezet naar Dollar het land uit verdwijnen, wat weer effect op de koers heeft.

Er is ook een beetje een kip&ei verhaal. Als ik in Nederland 'werkloos' ben en elke maand €2000 op mijn rekening krijg, heb ik binnen de korste keren een belasting aanslag. In Turkije wordt niet veel aan het zwarte geld gedaan, omdat Turkije al blij is als er geld op rekeningen staan en er handel wordt gevoerd, het drijft de economie. Daar kan ik ook met cash geld of bankoverschrijving direct een huis kopen. Geen haan die ernaar kraait. Hier moet je dat niet echt in je hoofd nemen.
Ga je strenge controles invoeren dan geef je een enorme dreun aan de economie, want de met zwart geld gekochte goederen zorgen aan de andere kant wel voor veel banen. Met een werkloosheid cijfer tussen de 10-12% en geen middelen voor een sociaal vangnet wil je dat niet echt.
Ben zelf geen geleerde op het gebied, maar het is duidelijk dat er nog veel moet gebeuren om daar echt verandering in te brengen.
En dan hebben we nog 3 tot 4 miljoen vluchtelingen in Turkije, ook niet goedkoop. Met grenzen aan het middenoosten ontkom je ook niet aan dure militaire acties. Oftewel politiek spannend gebied met veel actie. Turkije blijft voorlopig nog wel in het nieuws.
Aan de andere kant is de bewering dat Uber rijders geen belasting betalen, wat legale taxi's wel doen. Hier in Amsterdam hebben we hetzelfde probleem belastingtechnisch gezien.
Dat gaat om UberPOP, niet om Uber wat gewoon een geregistreerde taxicentrale is.
Klopt, het is puur een politiek spelletje om kiezers te winnen en niet om de taxibranche te redden.
Uit de zelfde trukendoos heeft ons en menig ander kabinet ook gegoogeld.
Mooi verhaal wel, maar ik moet zeggen dat ik persoonlijk nog geen land ben tegengekomen waar er geen taxichauffeurs waren die je proberen op te lichten. Ook in nederland, en dan vooral bij schiphol.
Pak eens een tuk tuk in india of sri-lanka. Negen van de tien keer proberen ze het wel, maar als je ze vooraf gewoon de route geeft die ze moeten rijden en zegt dat ze wat extra’s krijgen als ze die route rijden dan doen ze dat met alle liefde. (Dat extraatje is dan 0,10€ maar toch).
Mochten ze dan zeggen ja maar dat gaat niet want werkzaamheden dus we moeten parallelstraatje pakken dan is het een ander verhaal, maar weet je wel dat ze je achteraf niet naaien.
Als je een taxi pakt op arrivals dan zijn daar oplichters, mensen die de hele dag kunnen wachten op die ene kans. Ik pak meestal een inkomende taxi op departures die nemen je graag mee terug naar de stad.
Ik denk dat er overal wel oplichters zijn, maar dat je van te voren gewoon een afspraak moet maken over de prijs. Er zijn genoeg hulpmiddelen online te vinden om uit te vinden wat de maximale ritprijs mag zijn van deur tot deur. Doe je huiswerk en er is niets aan de hand.

Zoals je zelf ook aangeeft weet je welke taxis wel of niet te vertrouwen zijn.
Ik ben zelf ook een jaar taxisjoof geweest.
Vooraf een prijsopgave en betalen en ik heb nog nooit geen gezeur gehad.
Waren ze het er niet mee eens, jammer.
Maar ze wisten iig wel waar ze aan toe waren.
Anoniem: 321896 @Amadeus19664 juni 2018 07:51
Inderdaad. Ik spreek vrijwel altijd vantevoren af hoeveel het me gaat kosten. En als ze eens een beetje meer verrijden en er niets van zeggen betaal ik uiteindelijk gewoon het complete bedrag + 10%.

En als ze uiteindelijk minder verrijden betaal ik ook gewoon het afgesproken bedrag...
In de usa heb ik altijd heel schappelijke prijzen.
Vaak staat ook al netjes aangegeven op raam en vliegveld wat een rit kost van daar naar centrum.
En Uber is daar helemaal ideaal
Ga eens naar Fiji. We hebben daar veel taxi's gebruikt, en iedere keer was het minder dan we dachten.

Ook een fooi wilden ze eigenlijk niet hebben.
Denk dat jou verhaal typisch is voor vele landen, waar touristen komen. In Nederland is het van schiphol met ronselaars ook niet veel beter.

Het eerste waar ik aan dacht bij de kop Erdogan verbied. Er is dus geen rechterlijke macht of regering meer die dit soort zaken kan verbieden. Er is 1 persoon die vandaag iets besluit en dan is dat meteen zo. Toch heel eng als je er over nadenkt.
ze hebben ervoor gekozen om hem aan de macht te brengen en die macht daarna uit te breiden. imho bekijken ze het daar maar. Als toerist/bedrijf beslis je zelf of je naar zo'n land gaat, maar moet dan achteraf hier niet komen klagen
Dat is hoe het gebracht wordt, maar dat is natuurlijk niet zo. Erdogan is in veel opzichten vooral spreekbuis en uithangbord maar de beeldvorming hier laat dat niet toe. Natuurlijk is het theatraal en speelt hij de rol van "sterke leider" maar uiteindelijk is het in Turkije gewoon de minister van binnenlandse zaken die het besluit doorvoerde. Je moet er doorheen kunnen kijken en de Turkse politiek een beetje kennen.
Dat vragen naar wat je van Erdogan vind is mij ook opgevallen als toerist vorig jaar.
Ik heb wijselijk iedere keer geantwoord: I love Turkey and I love Turkish people en voor de rest gedaan alsof ik dom was.

Maar goed, we hebben hier in Nederland natuurlijk ook al voldoende gezeur gehad over Uber, en de taxichauffeurs in Amsterdam zijn op een enkeling na ook oplichters.

Ook in Frankrijk:
nieuws: Frankrijk wil taxi-app Uber aan banden leggen

En in Belgie:
nieuws: Brusselse minister: Apple en Google moeten Uber-app verwijderen

[Reactie gewijzigd door Philos31 op 24 juli 2024 19:45]

Nog nooit problemen gehad in Amsterdam hier, zelfs op nieuwjaarsnacht altijd betaalbare en eerlijke taxi's gevonden.

Goede verhalen halen alleen nooit de krant he. Dus als je het nieuws volgt lijkt het allemaal héél erg.
Dat vragen naar wat je van Erdogan vind is mij ook opgevallen als toerist vorig jaar.
Ik heb wijselijk iedere keer geantwoord: I love Turkey and I love Turkish people en voor de rest gedaan alsof ik dom was.

Maar goed, we hebben hier in Nederland natuurlijk ook al voldoende gezeur gehad over Uber, en de taxichauffeurs in Amsterdam zijn op een enkeling na ook oplichters.

Ook in Frankrijk:
nieuws: Frankrijk wil taxi-app Uber aan banden leggen

En in Belgie:
nieuws: Brusselse minister: Apple en Google moeten Uber-app verwijderen
Dus uit alle reacties van mensen die in Turkije zijn geweest kan ik opmaken dat als je ook maar een beetje kritisch bent over Erdogan dat je word opgepakt en/of zwaar de sjaak bent?

Leuke Dictator ahum.
230.000 gevangenen in Turkije sinds Erdogan de touwtjes in handen heeft. In 2002 en de jaren daarvoor lag dat aantal stabiel op 60.000.

100.000 ambtenaren zijn zonder enige formele aanklacht of process ontslagen enkel onder de mondelinge mededeling dat “het gerucht gaat dat ze anti AKP zijn”.

BiZa minister in Turkije heeft zelf aangegeven dat zo een 50.000 gevangenen zonder process vastzitten en hier snel actie op moet worden genomen.

Als je is wat minder de Sociaal-Nationalistische Turks.nl en Dutchturks.nl of regeringstv van Turkije kom je een hoop meer te weten.
.oisyn Moderator Devschuur® @HakanX3 juni 2018 20:29
Journalist zijn betekend niet dat de wetten voor jou niet gelden
Ja en alle politieke tegenstanders van Putin die worden opgepakt hebben ook al die wetten overtreden 8)7. Wees niet zo blind, het is een wassen neus. De wetten die ze zogenaamd overtreden zouden hebben worden er alleen maar bijgehaald als excuus. Ondertussen controleert Erdogan alle serieuze media en zijn alle serieuzere kritische geluiden monddood gemaakt, oa door de personen in kwestie te arresteren.

Waarom is de noodtoestand bijna 2 jaar na dato eigenlijk nog steeds actief?
Anoniem: 1031525 @HakanX3 juni 2018 16:04
Er zijn helaas honderden voorbeelden van. Zullen we maar met Ebru Umar beginnen?
Anoniem: 1031525 @HakanX3 juni 2018 18:15
Umar heeft op twitter gezegd dat Erdogeit een dictator is. Dat is feitelijk waar, dus hoezo is dat een belediging? Die man uit Kampen noemde de koning een moordenaar, wat feitelijk onjuist is, en dus smaad. Smaad is inderdaad verboden. Maar die wet over belediging tegen het Koningshuis is inmiddels geschrapt, omdat die niet meer van deze tijd was. Zo zijn wij Nederlanders.
Anoniem: 1031525 @HakanX5 juni 2018 23:12
Mooi dat je, net als in het echte leven, een paar van je Turkse vriendjes hebt gevraagd om langs te komen en mijn onderbouwde reactie met te minnen. Je had ook mijn linkjes kunnen lezen, aangezien jij zo van de feiten zegt te zijn...
Anoniem: 1031525 @HakanX6 juni 2018 10:59
Hier nog een zoveelste voorbeeldje van het schenden van mensenrechten van ons Erdogeitje:

Tien jaar cel geëist tegen Turkse rapper vanwege 'verheerlijking drugs' - http://nos.nl/l/2235258
Was 30 jaar geleden al zo in Berlijn. Gewoon bedanken voor de sightseeing tour, een reeel bedrag geven en weglopen.
Dan heb je ontzettende pech gehad. Ik was afgelopen april in Istanbul, ik heb zelf de app BiTaksi (soort uber) gebruikt. De chauffeurs rijden met Google Maps/Yandex. Je kan ze later ook beoordelen waardoor ze geneigd zijn eerlijk te rijden (lager beoordeelde chauffeurs krijgen minder klanten). Ik ken Istanbul goed genoeg om te kunnen beoordelen of een bestuurder heeft omgereden (ik heb daar een half jaar gewoond), met de BiTaksi app kwam dat weinig voor. Ik heb ook veel ritten gehad zonder de app, dan moet je wel even opletten inderdaad, maar het komt zeker niet vaak voor dat ze omrijden (in tegenstelling tot jaren terug).
In sommige gevallen vroeg de bestuurder om een andere route te nemen, die uiteindelijk inderdaad sneller bleek.
Over dat sommigen het graag over politiek hebben, ben ik het met je eens. In mijn geval waren dat er enkele en zijn ze er over opgehouden nadat ik er niet op in ging.
Hij zei het volgende: op dit moment is het land in noodsituatie en je weet niet wie je om je heen hebt en wie er connecties heeft met elkaar. Je kan alles verwachten. Als je een keer wat verkeerds zegt dan ben je verdacht. Hou je gedeisd en bemoei je met niemand.
Het beste advies kreeg je toen je het land binnenkwam, en je drang om het niet over politiek te hebben is gezond. Is namelijk inderdaad een tikkende tijdbom (in het algemeen in sociale situaties zoals bijvoorbeeld je werk).

Ik ben ook opgelicht in een taxi (in Belgrado) maar dat zou een te lang verhaal worden IMO, en offtopic. Het enige dat ik wil zeggen is dat zoiets niet inherent is aan Turkije. In een minder welvarend land is vaak meer corruptie, en dat zie je terug in allerlei vormen. Waaronder dus ook taxis.
Snap niet hoe dit spotlight is. Ik ben werkelijkwaar in geen enkel land terecht gekomen waar ik niet dacht taxi chauffeurs kunnen oplichters zijn.

Wat jij zegt gebeurd echt letterlijk overal. Zelfs in Nederland.

Dus ik snap niet de relevantie met het bericht. Uber verhelpt dit probleem dus dan moeten wij alle andere problemen die Uber creëert accepteren ?

Concepten zoals Uber zouden veel beter door de overheid in de gaten moeten worden gehouden. We hebben niet voor niets minimum lonen, werktijden etc etc.

Als de overheid een zelfgemaakt app dienst forceert heb je zelfde oplossing. Uber is echt geen complexe technologie.
Je slaat de spijker op zijn kop.
Ik heb het hele verhaal gelezen maar snap echt totaal niet waarom 242 mensen je een +3 hebben gegeven....

Dit is toch totaal niet relevant met betrekking tot de kern van het artikel?
Het is algemeen bekend dat de taxi’s in Turkije je zoveel mogelijk geld afhandig willen maken, net als al die Turkse boetiekjes waar je naar binnen gelokt wordt.

De enige conclusie die ik uit je verhaal kan trekken is dat Uber juist een verademing zou zijn voor Turkije.
Bedankt voor het delen, bizar om mee te maken! Als je dit zo hoort kan de taxibusiness daar wel wat ontwrichting gebruiken.
Wel jammer dat je negatieve ervaring heb gehad met de taxi ritten in Istanbul. Ik ben gisteren terug van Istanbul, heb 2 keer de taxi gepakt en ging beide keren goed. Uiteraard had ik ook google maps aan en kon kijken hoe hij ging rijden.Daarnaast heb ik veel gebruik gemaakt van OV (istanbul kaart) geen gedoe, geen vragen over waar kom je vandaan, welke partij, voorkeur politiek etc. Er is ook een app genaamd taksim maar ik heb geen gebruik van gemaakt.
Schrijnende verhalen, maar volgens mij hier niet anders als je een random taxi (of iets wat lijkt op een taxi) pakt in de Amsterdamse binnenstad op een uitgaansavond.
Ik snap de relevantie van je ervaringen niet.

Maar als je in Rome bent gedraag je als de Romeinen.

Je eigen keuze om over politiek te praten (Welke taal eigenlijk). Want je kan voor het instappen dan ook aangeven dat enige wat jij gaat betalen wat er op meter staat en dat jouw navigatie x tijd & afstand is.


Met betrekking Uber ondermijnt taxi stelsel.
In veel landen kunnen vergunningen (en het gebruik daarvan ) alleen van bestaande houders gekocht/ gehuurd worden.

Situaties zoals in Nederland destijds dat vergunning 200 ton doet in lokale valuta bestaat.

Uber zorgt voor sociale onrust en is een vorm van digitale slavernij.

Dit artikel is met een vooroordeel geschreven, Google eens op hoeveel landen inclusief Nederland waar Uber verboden is.

En Zelfs nu zijn er mensen boos op Uber in Nederland.
https://www.taxipro.nl/st...fdkantoor-uber-aanvallen/

Welke toegevoegde waarde heeft Uber zodat toerist 1 app in meerdere landen kan gebruiken?

Ondertussen zal Uber je ook oplichten omdat prijs bepaald zal worden door o.a. aanbod/weer/tijdstip en andere parameters die ze kunnen gebruiken om meer uit je te halen.

Verder klaag jij over 4 euro. Op een rit prijs van? 2 uur taxi 50 euro hooguit?

Wij hebben met 3 stelletjes 2 Taxi's in Antalya geregeld waarmee we 200 KM in 6 uur hebben gedaan door ons naar verschillende plekken te laten rijden voor 75 euro per taxi.... Rotterdam- Amsterdam lukt daarmee niet terwijl diesel prijs bijna hetzelfde was.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 24 juli 2024 19:45]

Geen enkele andere branche heeft zo'n achterlijk monopoliestelsel. Dat taxi's niet blij zijn als ze hun monopolie verliezen lijkt me duidelijk, maar dat het voor de consument goed is als ze het verliezen is ook duidelijk.
Bedrijven zijn niet nobel bezig.

Wat Uber (& lyft) voor taxi branche is.

Is booking.com & hotels.com voor hotel branche

En thuisbezorgd voor restaurants....

De toegevoegde waarde is nihil, maar doordat juist DEZE BEDRIJVEN EEN MONOPOLIE VERKRIJGEN dwingen ze ondernemers om concessies te doen.

Het gaat hierbij niet om 5% of een klein bedrag commissie per "order" maar gewoon deel van omzet claimen.

Je moet maar eens met ondernemers praten dan zul je er achter komen wie ze meer haten dan belastingdienst.
Als de toegevoegde waarde nihil was dan zou niemand het gebruiken. Ja, ondernemers vinden concurrenten niet fijn. Erg jammer voor taxibedrijven dat ze net als elke andere bedrijfstak nu concurrentie hebben, maar goed voor de consument.
Het is geen concurrent immers die internetbedrijven hebben zelf geen enkele activiteit waarmee jij kunt concurreren.

Ze monopoliseren. Daardoor zijn wij als consument uiteindelijk duurder uit.

Verdiep je er eens in.

http://www.dvhn.nl/extra/...ist-duurder-22402171.html

https://www.emerce.nl/nie...tarieven-thuisbezorgd-beu

https://www.nu.nl/economi...iet-uber-protesteren.html

Het is gewoon slavernij. Waarbij machtige partij de kleintjes onderdrukt.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 24 juli 2024 19:45]

Ik vind het prima dat Uber duurder is, maar de kans dat ik opgelicht wordt is aanzienlijk kleiner.'

Als er Uber is, zal ik nooit voor een andere chauffeur kiezen omdat de kans op problemen groter is dan dat je normaal op je bestemming komt (ik maak regelmatig gebruik van taxis in het buitenland, waarvan veel buiten West Europa).
https://m.nieuwsblad.be/c...42444//?utm_source=google

Er is een rits aan verkrachtingen, moorden etc... in relatie tot Uber chauffeurs.


's Lands wijs, 's lands eer

Ik wil liever belaagd worden in een Uber in westers land dan in Afrika of Azië.

Overigens in sommige landen hebben ze geen centrale taxi centrales en is Uber soms de enige universele manier om taxi te regelen. Echter zelfs in de VS heb je niet in elke dorp/stad/streek Uber.
En jij denkt dat die rits niet gebeurt bij normale taxi chauffeurs? Ik acht de kans dat het bij Uber gebeurt namelijk aanzienlijk kleiner.
Het is nu enkel nieuws omdat het om een amerikaans bedrijf gaat.
Uber is een matchmaker tussen vervoerder en vervoerzoekende.

Met lange termijn doel om vervoerder te vervangen door autonomen eigen auto's.

Echter door o.a. protectionisme (o.a. gezien werkgelegenheid) en verspelen van goodwill zal Uber hun doel niet wereldwijd gaan bereiken.

En maar goed ook.
Bij vervoerstaking of regen betaal je zomaar veel meer.
Want dat gebeurt nu niet denk je?
Je betaald bij normale taxi's 's avonds en 's nachts ook andere tarieven. En ze weten ook dat bij schaarste de prijzen om hoog kunnen (denk aan voetbalwedstrijden).

Dus het is echt niet dat Uber een uitzondering is daarin, dat is gewoon regel.
Gewoon splitscreen gebruiken zodat je kan 't googelen en maps open kan hebben ;P
Off-topic: Even puur reagerend op deze comment, zeer interessant deze persoonlijke ervaring. Voornamelijk het volgende lijkt heel erg op posters uit de Stalin-periode van de "Cheka" (geheime politie uit die tijd). Ik quote eerst jou:
Hij zei het volgende: op dit moment is het land in noodsituatie en je weet niet wie je om je heen hebt en wie er connecties heeft met elkaar. Je kan alles verwachten. Als je een keer wat verkeerds zegt dan ben je verdacht. Hou je gedeisd en bemoei je met niemand.
Dit doet mij heel erg denken aan deze poster (linkje) waar het volgende op staat:
*Смотри мне в глаза и честно отвечай - Kijk mij in de ogen en antwoord eerlijk
*Кто тебе здесь друг? - Wie is hier jouw vriend?
*Кто тебе здесь враг? - Wie is hier jouw vijand?
Verder worden er nog antikapitalistische leuzen genoemd. Maar, het punt wat ik probeer te maken is dat deze situatie niet prettig is en lijkt op de situatie die geschetst wordt op deze poster.

On-topic: Ik ben wel benieuwd wat Uber meer had kunnen bieden in vergelijking met de lokale taxi-chauffeurs.

[Reactie gewijzigd door Kaaldos op 24 juli 2024 19:45]

Spreek vooraf gewoon vaste prijs af.. willen zie niet pak ik een volgende.. probleem opgelost.
Pak maar eens een taxi in Amsterdam na het stappen terwijl je niet uit de buurt komt. :)
Nou nou, misbruik chauffeurs ondanks jij vriendelijke turk bent, maken ze je wel zwart en zwarter, kijken aan welke kant jij staat.

En natuurlijk opzettelijk omrijden (je kan meekijken op Maps wat chauffeur uitspookt) maar chauffeur wil niet dat je meekijkt wat hij rijdt. Tsja, een eerlijke chauffeur bemoeit dat niet, want er is gewoon niks aan de hand, maar een oneerlijke chauffeur doet dat wel. Kun je net zo goed gelijk uitstappen en andere chauffeur nemen.

Ik dacht dat veel Turken aardig zijn (ken paar van Turkse komaf, heel aardig in NL) maar jouw verhaal laat wel zwarte kant zien van Turkije. Hierdoor heb ik zo een gevoel: je wordt bedankt Erdogan... boel flink opfokken en iedereen maar verdacht maken. Het voelt alsof je in Noord Korea rijdt... daar mag je ook niks zeggen. En kennelijk veel Erdogan aanhangers zijn duidelijk idioten... Ze fokken boel gewoon op.
Verkiezingsstunt. 2 maanden geleden heeft de istanbul taxi bond gedreigd om voor veel ellende te zorgen in istanbul (protesten en vandalisme) als er geen maatregelen gehouden zouden worden tegen Uber (turkse bron: http://www.yenicaggazetes...rlerine-dustu-186662h.htm ).
Taxi eigenaren in turkije zijn een en al Erdogan stemmers voornamelijk omdat het een bepaalde volksklasse vertegenwoordigt die het niet al te ruim heeft.
Erdogan is als de dood voor protesten net voor de verkiezingen, vooral omdat het die klasse is die vooral op hem stemt. Dit kan wel eens een sneeuwbal teweeg brengen.
Tweakers geblokkeerd in Turkije? Wat zou daar de oorzaak van zijn?
Ik denk dat die site van Comparitech niet echt klopt. Heb even wat urls ingevoerd en dingen zoals: www.zeelandnet.nl, www.nu.nl, www.kpn.net en zelfs mijn onbekende prive domeintjes worden allemaal geblocked volgens die site. Zelfs www.belastingdienst.nl wordt geblokkeerd en dat lijkt me nu ook weer niet de bedoeling van Erdogan omdat er toch een aantal turkse mensen daar belang bij hebben. Dus ik neem Comparitech met een korreltje zout.
Anoniem: 1072965 @liberque3 juni 2018 11:20
Die Comparitech website is gewoon flauwekul. In elkaar geflanst om mensen VPN aan te smeren. Net als vele andere "review" sites of "top10" lijstjes. Ik vermoed dat Emile z'n koffie nog niet op had.
Zelfs mijn eigen website (totaal onbekend en alleen voor eigen gebruikt) staat zogenaamd geblokkeerd als ik die bij Comparitech check. Lijkt me helemaal flauwekul. Anders ben ik best wel gevleid dat Erdogan mijn website bezoekt :o 8)7
Geen van de websites die je noemt zijn geblokkeerd. Ik heb ze gecontroleerd.
Woon in Turkije en gisteravond was Tweakers idd niet bereikbaar. Momenteel werkt het wel weer gewoon.
Dat had dan weer niks met een blokkade te maken, want er was gisteravond een grote DDoS-attack gaande op Tweakers.net. Zie dit forum-topic: Bereikbaarheid tweakers.net

Dat was dus niet specifiek voor Turkije, maar wereldwijd was Tweakers niet benaderbaar.
Anoniem: 890159 @flythierry3 juni 2018 12:19
Gisteravond kon ik Tweakers in Nederland ook even niet bereiken. Ik neem aan dat dat gewoon een storing was.

Edit: ik zie net dat er een DDoS aan de gang was.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 890159 op 24 juli 2024 19:45]

Tweakers is helemaal niet geblokkeerd. Ik ben nu in Turkije en gebruik op dit moment geen VPN.
Ik heb een paar websites geprobeerd op Comparitech. O.a. de website van het bedrijf waar ik werk, m'n persoonlijke website en NPO.nl, geen van allen waren volgens de check beschikbaarheid.

Ik twijfel aan de nauwkeurigheid van de check.
Anoniem: 857639 @nullr0ute3 juni 2018 11:08
NPO.nl is al meer dan een jaar geblokkeerd in Turkije.

edit: Mijn fout.. NOS.nl is geblokkeerd in Turkije, niet NPO.nl :P

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 857639 op 24 juli 2024 19:45]

NPO is niet geblokkeerd hoor!
Anoniem: 857639 @Kenpachi3 juni 2018 11:13
Klopt idd, zat daarin fout.
het was NOS.nl dat is geblokkeerd.
Heb mijn reactie daarop ook aangepast.
Ah, ik zie dat dat inderdaad niet werkt.
NPO.nl werkt gewoon wel in Turkije.
Je hele verhaal is irrelevant, aangezien de Nederlandse Publieke Omroep geen staatszenders zijn.
NPO is door de staat gefinancierd, en dus eigendom voor meer dan 50%:
https://over.npo.nl/voor-makers/npo-pitch/hoe-werken-we
De minister van OCW stelt jaarlijks de budgetten vast voor:

1 - de verzorging van het media-aanbod van de omroepen;
2 - de verzorging van het media-aanbod van de NOS en NTR;
3 - de uitvoering van de taken en werkzaamheden van de NPO; en
4 - de versterking van het media-aanbod van de publieke omroep.

De mogelijkheid voor externe partijen om programmavoorstellen te pitchen bij NPO is in de Mediawet opgenomen sinds november 2016. Voorstellen die via deze route tot een samenwerking met een omroep leiden en uiteindelijk worden geplaatst, worden niet gefinancierd uit het gegarandeerde budget van omroepen (a of b) maar uit het versterkingsbudget (d). De programmavoorstellen die omroepen (al dan niet in samenwerking met externe partijen) pitchen bij NPO, worden in principe wel gefinancierd uit het gegarandeerde budget van de omroep.

Uit het versterkingsbudget (d) moeten meerdere doelstellingen en ambities gerealiseerd worden. Dit betekent dat de financiële ruimte voor het plaatsen van programma’s van externe partijen die bij NPO gepitcht worden in algemene zin beperkt is.
Want officieus bepaalt de regering wat er uitgezonden wordt en hebben ze het recht op censuur?
De eerste de beste politicus die dat probeert wordt publiekelijk aan de schandpaal genageld.
De ban volgde op klachten van techniek-fans in Istanbul dat Tweakers volgens hun illegaal zou zijn.
;)
Als ik mijn nordVPN server in turkije gebruik kan ik Tweakers gewoon bezoeken. Zojuist geprobeerd.
Dat is niet gek. Grote kans dat de dns van NordVPN, lang niet alle beperkingen heeft die die van de lokale isp's wel hebben.

In Nederland is dat niet anders. Direct met de verbinding van mijn isp's kom je niet op thepiratebay, met een vpn verbinding van NordVPN wel.
Heb je geen vpn voor nodig. Gewoon google dns gebruiken. En dan heb je ook piratebay.
Onzin, in NL heb je helemaal geen VPN nodig voor thepiratebay. Bijv thepiratebay3 punt org. Zo zijn er zat urls die gewoon zonder VPN werken.
Het is offtopic maar bij Ziggo werkt dat niet. Ook met Google DNS geen toegang
Oh ok. Bij Telfort en T-Mobile geen problemen in elk geval.
Dat komt, omdat de 2 grootsten, KPN/XS4All en Ziggo,
zijn via de rechter dit aar gesommeerd op het blokkeren van PirateBay,
opgezet door BUMA/Stemra.
Betaalt Uber belasting in Turkije ? Of eigenlijk alle soortgelijke concepten ik hoor dat ze overal mee wegkomen.

Technologie maakt het makkelijk om simpel internationale bedrijf op te zetten maar waar zit de belastingafdrachten precies ?
Niet alleen dat, maar Turkije kent al tientallen jaren een systeem van taxivergunningen op basis van een kenteken. Sterker nog er zijn al 50(!) jaar geen kentekens meer uitgegeven in Istanbul, dus wil je als taxichauffeur aan de slag in Istanbul dan kan je of een kenteken huren, op moment van spreken 7.750 TL (€1435) per maand of je koopt er een van iemand over voor ~1.625.000 TL (€300.000). In andere grote steden is dat idem dito. Dat zijn enorme bedragen voor een land als Turkije.

Uber laat chauffeurs rondrijden met een veel goedkopere vergunning (3,550TL/€620 per jaar), die bedoeld zijn voor bussen die ten minste 9 passagiers kunnen vervoeren.

Dus dan kan iedereen wel zo negatief gaan lopen reageren, maar ook hier in Nederland moet iemand die voor Uber rijdt beschikken over een (juiste) taxivergunning!
De grap is dat die taxivergunningen in het leven zijn geroepen om het uitschot uit de industrie te verbannen. Dat is maar zeer matig gelukt, ondanks het stricter worden van de regeltjes. Idem met de aparte rijlessen voor taxi chauffeurs.

Al die bureaucratische rompslomp terwijl Uber met een simpele App een betere dienst lijkt af te leveren dan de huidige taxibrance met alle door de overheid opgeleverde "anti-uitschot-regelgeving".

Zolang de individuele chauffeur niet wordt beoordeeld op zijn kwaliteiten zul je uitschot blijven houden. En een chauffeur die zoals jij noemt 3 ton voor een licentie heeft betaald wil dat natuurlijk graag wat sneller terugverdienen door de toerist 3 extra rondjes te laten rijden. Ik zou haast willen zeggen dat dat menselijk is. Een rating systeem zoals Uber dat biedt maakt daar echter snel korte metten mee.
Ik ben het volledig eens dat het huidige systeem niet (meer) goed werkt en die immens hoge bedragen voor een vergunning het alleen maar verleidelijker maakt voor een chauffeur om klanten te oplichten. Een stad die in 50 jaar tijd van nog geen 3 miljoen inwoners is gegroeid naar 15 miljoen inwoners, waarbij het aantal taxivergunningen gelijk is gebleven, dat vraagt natuurlijk om problemen.

Maar dan nog, wie is Uber om de regels aan hun laars te lappen? Dat kan hoe goed de bedoelingen ook zijn, niet goed gepraat worden. Niemand die ze tegenhoud om net als de chauffeurs in hun gele rammelbak wel de juiste vergunning aan te schaffen/huren en hun diensten voort te zetten.
Ze betalen geen belasting in Turkije maar daar heeft niemand het over
Ja het is duidelijk vooral een "populistische move" maar vroeg me altijd af of dit soort concepten wel een cent aan het land betalen.

Schandalig hoe grote concerns er mee weg komen. Probleem voor de hele wereld.

De Ubers/Airbnb brengen grote problemen met zich mee niet door hun tech maar meer door bedrijfsvoering.

Uber maakt langzamerhand slaven van taxi chauffeurs. Airbnb maakt wonen niet meer leefbaar in sommige wijken.

Als land mag je best je eigen werknemers/bedrijven/onderdanen beschermen.

[Reactie gewijzigd door lf2 op 24 juli 2024 19:45]

Mwah het ging net als in Nederland vooraf met steeds meer nieuwsberichten over taxi chauffeurs die uber chauffeurs gingen meppen of blokkeren.
Vervolgens heeft de regering gezegd in gesprek te gaan met de taxibranch en Uber. Daar is verder niks over naar buiten gebracht. Maar werkwijze van Erdogan is meestal verplichten van een lokaal kantoor zodat ze zich aan de lokale wetgeving moeten houden en belasting afdragen. Ik gok dan ook dat Uber daar niet mee akkoord is gegaan.
Dit nieuwsbericht is tevens gepaard gegaan met vernieuwingen in de taxibranch. Auto's mogen maximaal 5jr oud zijn, moeten een bepaalde minimale luxe/comfort hebben en BPM vrijstelling en andere betalingsgemakken voor nieuwe Taxi's.
Welkom to the race to the bottom....
Anoniem: 636203 3 juni 2018 11:39
Tja, als je een dictatuur bent dan kan je dit soort dingen in je eentje besluiten.

Niet dat het de Turkse economie zal helpen, want die stort totaal ineen als het zo door gaat.

Een paar jaar geleden was er een documentaire over Turken met een Nederlands paspoort die allemaal naar Turkije gingen omdat de economie daar 'booming' was. Ik vraag me af waar die nu zitten. Volgens mij zijn ze allemaal met de staart tussen de benen weer richting Nederland vertrokken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 24 juli 2024 19:45]

En hoe helpt Uber eender welke economie buiten die waar het land zijn hoofdkwartier heeft gevestigd en waar het belastingen betaald?

Uber is een economische ramp voor alle landen waarin ze actief zijn zonder daar belastingen te betalen.

Stel je voor; een passagier betaalt 100€ voor een rit. 25% dus 25€ euro gaat naar Uber. Die Uberdrivers storten dat naar Uber toe op een buitenlandse rekening. Geld dat de lokale economie verlaat dus. Geld waarop Uber geen belastingen betaalt aan de lokale overheid. Geld dat lokale taxifirma's mislopen en dus hun kosten niet betalen, geld waarover ze belastingen zouden kunnen betalen.

Economisch opkomende markten zoals Turkije zijn gevoelig aan de dollarkoers. Als geld uw economie verlaat dan leidt dat tot een waardedaling van uw munt. Turkije lijdt hier al lange tijd onder, net zoals andere economisch opkomende landen zoals Brazilië enz...

Verwonder je dan niet als die overheden maatregelen nemen tegen zulke bedrijven. En kom niet af met flauwekul als dictatuur enzovoort. Niet meer en minder als gezonde economieverdediging dit.
Uber heeft pas maatregelen genomen die erg positief uitvallen voor de rijders, sommige van die maatregelen zouden veel zzp'ers hun vingers bij aflikken, een er van in bv pensioen.

De chauffeur koopt of heeft zijn auto hier, geeft zijn geld hier uit etc etc. Van bijna alle producten die je koopt gaat geld naar het buitenland, van de meeste producten meer dan de ritten van Uber. Van een iPhone x gaat zeker 500 euro de grens over.

Mijn dochter vond Uber in de VS een prima systeem met super goede, snelle en betaalbare service. Nagenoeg iedereen op school gebruikte het.

Testen door kranten hier in NL en het buitenland vallen vaak uit in het voordeel van Uber, afgezien of het bedrijf verder een goede of slechte invloed heeft bij een overheid die vooral naar de portemonnee van het grootkapitaal en niet die van de burger. Ik schaam en hekel de belasting piraterij van BV NL meer dan de piraterij Uber.
De turkse economie is nog steeds "booming" en hebben een economische groei van 8% o.i.d.
Het punt is dat ome Erdogan je niet vertelt dat die "groei" gelinkt is aan de Turkse Lira, welke alleen maar minder waard wordt t.o.v. de dollar/euro.
In plaats van dat die man daar nou eens wat aan gaat doen roept hij op als dictator iedereen zijn euros/dollars om te wisselen voor lira en ben je een terrorist/Gülen-aanhanger als je speculeert op de val van de Lira.

Het is daarom juist aantrekkelijker om hier in Europa te werken en pas op pensioen leeftijd terug te keren.
Als dat zo door gaat ben je straks in Turkije miljonair met een simpel AOW'tje.
Geen idee wat die Turken uit jouw documentaire in gedachten hadden, maar die situatie van nu was er toen ook al, verschil is dat er dus nu een dictator aan de macht is die het nog erger maakt.
Kun je het ook met officiële cijfers onderbouwen?
Zie je het verloop niet dan? Lira heeft zo'n 30 %verloren in 1 jaar tijd.
Prima beslissing. Maar:

“de Turkse president verder vertelde dat Turkije zijn eigen taxisysteem heeft en het land zelf wel bepaalt wat het doet“

Moet dit nou? Elke keer zo een vijandig oorlogsausje op alles wat hij zegt.
Dat heeft hij zelf gezegd: “We have our taxi system. Where does this (Uber) come from? It is used in Europe, I do not care about that. We will decide by ourselves,”
En eerlijk gezegd, hij gaat zijn gang maar, al zou hij zich beter druk kunnen maken om de instortende economie als hij nog iets voor zijn land wil betekenen.
Hiermee denkt hij macht uit te stralen, volk met hem mee te krijgen.
.oisyn Moderator Devschuur® @verytallman3 juni 2018 14:10
Uhm, @AlphaWierie uit gewoon kritiek op Erdogan, niet op de berichtgeving door Tweakers.net.
Oh, zo las ik het totaal niet. Kun je nagaan wat het juiste gebruik zinsopbouw en leestekens met een zin kan doen.
.oisyn Moderator Devschuur® @B00st3r4 juni 2018 10:51
Hoe hadden leestekens dat anders gemaakt dan? De reden waarom ik het denk is omdat hij met "prima beslissing" verwijst naar de acties van Erdogan, en de "maar" geeft aan dat er dus ook wat aan te merken is op de man in kwestie.

Als dat laatste stuk over tweakers.net gaat, dan slaat de "maar" nergens op.
En wat als de drivers en de klanten gewoon allemaal een VPN gebruiken? Zou ik sowieso altijd doen als ik Turkije zou bezoeken. Erdogan begint het steeds meer een bananenrepubliek te maken.

Blokkeren van delen op het internet omdat je niet wil dat je bevolking toegang heeft tot informatie die je niet bevalt. Sensuur in puurste vorm.
Dan zegt de Uber App alsnog dat de dienst niet beschikbaar is in Turkije. Lijkt me niet dat Uber zin heeft daaraan mee te werken.
Dan zegt de Uber App alsnog dat de dienst niet beschikbaar is in Turkije. Lijkt me niet dat Uber zin heeft daaraan mee te werken.
Zin of geen zin, Uber roomt een stukje van de prijs af. De betalen lopen via Uber.

Als Uber niet meer betaald kan krijgen dan doet het er verder weinig meer aan toe.


Als je de achterliggende constructie bekijkt dan is het vreemd dat andere landen niet eerder bepaalde geldstromen hebben geblokkeerd aangezien het hier om een bedrijf gaat die diensten faciliteert die in dergelijke constructies niet zijn toegestaan.
Anoniem: 857639 @kftnl3 juni 2018 11:21
Klopt en Uber weet dondersgoed wat er dan gebeurd met de chauffeurs.
Denk je dat de overheid geen VPN kan gebruiken? Net zoals in Amsterdam met UberPool: Gewoon bestellen en bij aankomst beboeten.
Dit heeft toch niets met informatie te maken?

Er zijn zoveel landen die Uber hebben verboden maar als het Turkije betreft is het ineens een bananenrepubliek :?
Hij doelt denk ik niet alleen op Uber maar op alles wat ook maar de zweem van anti-Erdogan heeft of alles wat maar naar Gülen ruikt wat geblokkeerd wordt.

Steeds meer bedrijven daar gaan naar de public cloud daar, gaat nog lachen worden als Erdogan met zn verkeerde been uit bed stapt en besluit dat bijvoorbeeld AWS evil is en geblokkeerd gaat worden :-)
Anoniem: 167912 @procyon3 juni 2018 12:02
En wat als de drivers en de klanten gewoon allemaal een VPN gebruiken?
Dat kunnen ze maar dat maakt het niet minder illegaal.
Het is niet omdat heroïne illegaal is dat er niet meer aan te komen is.
Goed, in bepaalde andere landen is Uber toch ook verboden? Vind het helemaal niet zo raar, het is een gereguleerde markt. Mensen moeten aan veel eisen voldoen om überhaupt taxi chauffeur te mogen zijn. Dan is zo'n desruptive iets als Uber wel mooi maar moet het wat mij betreft alsnog voldoen aan dezelfde regels voor het aanbieden van een taxidienst.
Anoniem: 857639 @procyon3 juni 2018 11:07
Doe dat ajb niet... je wordt dan al snel voor maanden dan wel niet jaren al in voorarrest in de cel gesmeten of krijgt zo'n hoge boete dat je daar wel eventjes mee bezig bent om af te betalen.
Dit zal wss geen populaire opinie zijn:
maar Airbnb en Uber zijn de kanker-industrieën van de nieuwe tijd waarin we leven: race to the bottom.
Niets mag geld kosten voor de consument, en zolang hij er persoonlijk geen last van heeft in z'n dagelijkse leven dan moet de andere maar de nadelen er van ondervinden.

Je gaat mensen die een job hebben als taxi chauffeur werkloos maken, omdat sommige mensen liever Uber hebben. Uber een organisatie die z'n zelfstandige rijders uitperst, onderbetaald, en probeert te intidimideren (lees eens de vele negatieve krantenartikels over de bedrijfscultuur bij Uber.)


Airbnb: Volledige woonblokken die kapot gemaakt worden, door een paar rijke mensen die hun appartement verhuren aan een andere persoon/hotelletje willen spelen. Zonder extra belasting, zonder de nodige veiligheidsvoorschriften. En jij die dan als bewoner/eigenaar van een appartement in die woonblok ieder weekend een andere fuif moet ondergaan bij de buren(airbnb klanten).
Er is wel een reden waarom sommige grootsteden de Airbnb aan banden legt.


Dat hier dan sommige bedrogen worden door oneerlijke taxichauffeurs, is nog altijd geen reden om vollop uber/airbnb te ondersteunen. Aangezien er altijd wel een paar rotte appels zitten bij bepaalde dienstverlening. Niettemin vind ik dat airbnb/uber in het algemeen aan banden moet gelegd worden, streng gereguleerd en beperkt in aantal/tijd.

[Reactie gewijzigd door Qinshi op 24 juli 2024 19:45]

Tsja, dit zal geen populaire opinie zijn.. Maar de voorbeelden die je noemt bij Airbnb zijn niet de schuld van Airbnb.

- Wij kennen in Nederland geen belasting op verhuur van onroerend goed. Dat is niet de schuld van Airbnb.
- Dat huiseigenaren zich niet houden aan bv. brandvoorschriften bij het verhuren van hun pand is niet de schuld van Airbnb.
- Dat de overheid onvoldoende controles uitvoert is niet de schuld van Airbnb.
- Dat de overheid of bijvoorbeeld VVE's geen beding opneemt in koopcontracten dat ze woning niet verhuurd mag worden is niet de schuld van Airbnb.

Airbnb levert een platform die voor veel mensen ideaal is. Tuurlijk is het kut als je in Amsterdam woont en je hebt elke dag andere buren, maar je moet niet het platform daar de schuld van geven. Dat is toch vooral te danken aan de lokale verhuurder, het gebrek aan controles en het gebrek aan rechtsmiddelen om dit enigzins te beperken.

Alle eisen die wij nu aan hotels stellen zijn er ook niet altijd geweest. Dat is zo gegroeid. Zo zal dit ook groeien met die huizen die nu aan het aanbod worden onttrokken door Airbnb.

Dat zijn allemaal zaken dat lost zich vanzelf op.
Dat heet marktwerking. Als de nieuwe dienst of produkt beter is dan een bestaande dienst of produkt dan nemen consumenten jouw oude dienst/produkt niet of minder af. Helaas pindakaas, en ja dat kan dan minder banen betekenen. Of moeten we dan maar geen bulldozers etc gebruiken om wegen aan te leggen en alles met de pikhouweel en schop blijven doen?
Heel gek misschien, maar ik zie het juist andersom... dit is juist de toekomst (of heden?). Het huidige methodiek is gewoon fout. Het hele taxi systeem is waardeloos slecht en niet transparant. Het is eigenlijk heel goed dat er roet in het eten wordt gegooid door bedrijven als Uber. Ik vind het ook heel fijn om te zien dat wij zelf meer gaan bepalen hoe wij het willen. ÉN je ziet duidelijk dat de meerderheid veel liever een Uber pakt dan zo'n aftanse taxi... Jammer dan. Hier hebben ze zelf grotendeels voor gezorgd. Ik hou er ook helemaal niet van dat er allemaal van die verschillende taxibedrijven zijn die onderling concurreren, je wordt er als consument niet beter op en je voelt je gelijk al bedonderd omdat het hele systeem hier gewoon om vraagt.

Ik zie Uber meer als een open source project, waarbij de reguliere taxibedrijven closed-source corporate assholes zijn. Natuurlijk zijn ze pissed-off!, Goed te begrijpen, ze zijn als de dood dat ze hun baan gaan verliezen, en die gaan ze ook verliezen.
Waarom moet dit van de president / premier komen?. Lijkt me meer iets voor een rechter / OM

Een Rutte zal niet zo snel zeggen: VERBODEN!

Eerder iets als: de situatie met über is onwenselijk en we gaan kijken of we hier in overleg / met gerechtelijk stappen iets aan kunnen doen.
Anoniem: 857639 @ImdaMned3 juni 2018 13:02
Erdogan heeft die macht daartoe door de noodtoestand.
Wanneer techniek en politiek samen willen gaan...
Erdogan wilt geen Uber om meerdere redenen:

- Het is van origine Amerikaans ( Europees )
- Eigen taxichauffeurs moeten straks wat anders zoeken, wat dan ? ( ongeveer 10 miljoen mensen )
- Weet niet wat hij er zelf aan heeft, eerst kijken wat Erdogan er zelf uit kan halen
- Wilt zelf een soort Uber inrichten en geen commissies kwijtraken aan buitenland

Zullen nog wel een aantal oninteressante redenen zijn maar bovenstaande komt niet direct van Erdogan af maar zijn ministers.
Raar dan dat er iedere seconden meer Europese auto’s worden verkocht in Turkije en dat ome Erdo zelf in een Mercedes S-Klasse wordt rondgereden. En ja er zijn zat alternatieven, zoals een Lexus GS.

Denk dus niet dat het te maken heeft dat het Amerikaans is.
Ik kan me ook niet voorstellen dat hij in zijn eigen land geproduceerde auto wilt rijden, ben ben je echt een “sitting duck”.
Uit mijn reactie kun je uithalen dat hij beweegt zoals het hem uitkomt.

Wel is Erdogan bezig met een project om een eigen automerk te ontwikkelen wat wel voldoet aan de eisen van veiligheid.
Tot die tijd blijft hij veilig in Duitse bolides.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.