Samsung bevestigt komst slimme speaker

Samsung heeft bevestigd dat het werkt aan een slimme speaker die de strijd moet aangaan met die van Amazon, Google en Apple. De fabrikant wil niet zeggen wanneer het product uitkomt, maar volgens een topman is dat in elk geval 'binnenkort'.

Samsung-topman DJ Koh geeft tegenover tv-zender CNBC geen details over de komende speaker. Samsung zou het nieuwe product binnenkort willen uitbrengen. "Ik wil mensen thuis een productieve ervaring met Samsung-producten geven en ik wil daar veel aandacht aan besteden", aldus Koh.

Diverse bedrijven hebben afgelopen jaren slimme speakers gepresenteerd. Amazon begon enkele jaren geleden met de Echo, Google volgde vorig jaar met Home en Apple presenteerde enkele maanden geleden de HomePod. Elke slimme speaker biedt integratie met een digitale assistent: bij Amazon is dat Alexa, bij Google is dat Assistant en bij Apple Siri.

Samsung heeft de Engelstalige stemondersteuning voor zijn eigen assistent Bixby onlangs uitgebracht in tweehonderd landen. Wanneer en of er ondersteuning volgt voor meer talen, zoals het Nederlands, heeft de fabrikant niet bekendgemaakt. Er gaan al langer geruchten over de komst van een slimme Samsung-speaker. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is bovendien bezig met de overname van audiobedrijf Harman, bekend van merken als Harman/Kardon en JBL.

Google Home en Amazon Echo

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

24-08-2017 • 07:28

40

Reacties (40)

40
39
12
4
0
17
Wijzig sortering
Het is de volgende grote gok van al deze bedrijven en persoonlijk ben ik nog sceptisch. Na de smartwatches waar iedereen zich op stortte en de activity trackers waar iedereen in meeging zie ik hier eigenlijk ook een (door deze bedrijven gedragen) hype ontstaan.

Ik snap dat je je eigen markt ook moet "maken" maar ik blijf me hierover verbazen. Met de huidige stand van zaken in de spraakherkenning en de daadwerkelijke functionaliteit vraag ik me echt af wat de toegevoegde waarde is van dit soort speakers, los van het gadgetgehalte.

Natuurlijk moet de techniek groeien en dat kan alleen als mensen een "niet-af" product hebben zodat er geld binnenkomt voor de investering.

Maar ik merk (persoonlijk) ook dat hoe smart je huis ook is, niks makkelijker is dan het licht gewoon aan doen.
Maar ik merk (persoonlijk) ook dat hoe smart je huis ook is, niks makkelijker is dan het licht gewoon aan doen.
De term 'smart' wordt ook misbruikt. Er is niets smarts aan de techniek. Voor TV's is het interactieve deel onderhevig aan veroudering. Verwacht binnen een periode van vijf jaar geen updates meer, en je mag een nieuwe TV kopen. Hetzelfde voor smartwatches. Hetzelfde voor de auto.

In alle gevallen is de fabrikant de enige die updates kan uitbrengen. De fabrikant heeft geen prikkel om langdurig updates uit te brengen. Immers hebben ze liever dat je een nieuwe product koopt. Belangenverstrengeling ligt hierom op de loer, met de consument als gedupeerde partij.

Hoe kan de maatschappij spreken over duurzaamheid als nieuwe producten zo erg onderhevig zijn aan geplande veroudering? Ik heb al eens een voorstel gedaan om consumenten hier tegen te beschermen: een code escrow voor elk product dat zich op consumenten richt. Fabrikant failliet of nalatig (in redelijkheid en billijkheid)? De broncode en middelen om zelf code op het apparaat te plaatsen worden vrijgegeven in het public domain. Dit doet even pijn in de opstartfase door de excuses die men gaat opwerpen ('NDA afgesloten', 'code van derden'...) maar op de lange termijn gaan fabrikanten en hun producten wel mee omdat de consumentenmarkt te waardevol is om links te laten liggen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:47]

Ik zou zeggen, wordt opper het eens bij een politieke partij of een voorlichtingsorgaan als BoF.
Tja, er zitten ook geen baby's in baby olie. De term kan dus ook op de doelgroep slaan. Niet dat je slim moet zijn om een smart product te kopen. Ik zie immers zelden een baby in de drogist afrekenen.
De fabrikant heeft geen prikkel om langdurig updates uit te brengen. Immers hebben ze liever dat je een nieuwe product koopt.
Natuurlijk willen fabrikanten altijd méér, vaker en duurder verkopen, net zoals consumenten altijd een nóg beter product willen, voor nog minder geld, wat nog langer mee gaat, maar dat spanningsveld was er altijd al.

Als je nu een Samsung smart TV koopt, kun je er van uit gaan dat daar een aantal jaar updates voor komen. Ook als Samsung stopt met updates zal de TV bruikbaar blijven. Het zou best kunnen dat bijvoorbeeld een spraakherkenningsfunctie er mee ophoud omdat die afhankelijk is van een externe server, maar sowieso de functie van TV en allerlei functies die onder 'smart' vallen, die een 'kale' TV niet kan, zullen gewoon blijven.

De soep wordt dus niet zo heet gegeten. Merken willen de consument ook niet tegen zich in het harnas jagen. Als dat wel gebeurd, komen er vanzelf wettelijke eisen zoals je voorstelt.
En, niet te vergeten: de smartphone :)
Ikzelf wacht op de HomePod. Niet in de eerste plaats voor Siri ondersteuning (moet zijn nut zeker nog bewijzen, maar is mooi meegenomen), wel om te kijken naar hoe goed het geluid is. Dat je dan gemakkelijk kan switchen tussen de Mac, iPhone of TV als bron maakt dat je geen aparte systemen meer moet hebben.

Wat betreft de smartwatches: die gaan pas populairder worden als ze meer kunnen meten. Ik hou wel van het idee dat je smartwatch parameters in de gaten houdt en afcheckt met gespecialiseerde instituten om dan je te waarschuwen indien nodig. Voor mij persoonlijk zou ik graag hebben dat ze de suikerwaarde kunnen meten (zijn ze mee bezig), gezien een aantal gevallen van diabetes in mijn familie. Ook bloeddruk zou mooi zijn, hartziekten komen toch heel veel voor.
Ook het idee dat je naar de dokter gaat die dan je gezondheidsgegevens uitleest, lijkt me zeer nuttig. Daar kan je, als patient, je klachten staven met gemeten gegevens.

Ik zie de toekomst wel goed komen voor deze producten, maar er moet nog 1 en ander bijkomen om een echt algemeen nut te hebben. Ikzelf heb nog geen van beide producten, maar ik zie het mij beiden wel gebruiken binnen max een paar jaar.
Wat betreft de smartwatches: die gaan pas populairder worden als ze meer kunnen meten. Ik hou wel van het idee dat je smartwatch parameters in de gaten houdt en afcheckt met gespecialiseerde instituten om dan je te waarschuwen indien nodig.
Mijn grootvader (diabetespatiënt) prikte zijn vingers om zijn suikerwaardes te meten. Nu is prikken niet echt fijn en kan ik mij voorstellen dat het aflezen ervan op een horloge een stuk prettiger zal zijn, maar dat hoeft niet per se door iemand anders dan de patiënt te worden gedaan. De upload van de data moet altijd een opt-in zijn in plaats van een opt-out, omdat het gevoelige gegevens betreft.
Voor mij persoonlijk zou ik graag hebben dat ze de suikerwaarde kunnen meten (zijn ze mee bezig), gezien een aantal gevallen van diabetes in mijn familie. Ook bloeddruk zou mooi zijn, hartziekten komen toch heel veel voor.
Ook het idee dat je naar de dokter gaat die dan je gezondheidsgegevens uitleest, lijkt me zeer nuttig. Daar kan je, als patient, je klachten staven met gemeten gegevens.
Klinkt allemaal mooi, zolang het volledig opt-in is. Voorkom bijvoorbeeld dat verzekeraars misbruik maken van de situaties ("draag dit te gekke horloge, en je krijgt geen hogere premie korting op je premie!*").

* Alleen als je volledig gezond bent. Wij verzamelen alles wat wij kunnen verzamelen voor alles waarvan wij denken dat wij ermee wegkomen, en jij geeft daarvoor toestemming.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:47]

[...]
Mijn grootvader (diabetes patiënt) prikte zijn vingers om zijn suikerwaardes te meten. Nu is prikken niet echt fijn en kan ik mij voorstellen dat het aflezen ervan op een horloge een stuk prettiger zal zijn, maar dat hoeft niet per se door iemand anders dan de patiënt te worden gedaan.
Mijn lijkt het wel handig omdat er bijna geen meer sluipende ziekte bestaat dan diabetes (en steeds meer voorkomt). Er is maar 1 manier om het op te sporen en dat is via het meten van het suikergehalte... Als die constant gemeten wordt, zoals hartslag, kan je dus triggers krijgen mochten de waarden niet goed zijn en ben je er heel vroeg bij.
Klinkt allemaal mooi, zolang het volledig opt-in is. Voorkom bijvoorbeeld dat verzekeraars misbruik maken van de situaties ("draag dit te gekke horloge, en je krijgt geen hogere premie korting op je premie!*").
Helemaal eens met opt-in. Is momenteel ook al zo bij het registeren van je autorijgedrag bv.
Mijn lijkt het wel handig omdat er bijna geen meer sluipende ziekte bestaat dan diabetes (en steeds meer voorkomt).
Het voorbeeld met mijn grootvader was meer gericht op bestaande patiënten. Als je niet weet of je diabetes patiënt wordt/bent, dan valt er voor preventieve detectie wat te zeggen.
Er is maar 1 manier om het op te sporen en dat is via het meten van het suikergehalte... Als die constant gemeten wordt, zoals hartslag, kan je dus triggers krijgen mochten de waarden niet goed zijn en ben je er heel vroeg bij.
Maar voor dat meten heb je niet per se een upload nodig. Het patroon van diabetes patiënt worden/zijn is bekend. Dat kan ook 'offline' in een horloge bijgehouden worden. Bij afwijkende waardes (bloeddruk, suikerwaardes, etc.) kan een horloge dat doorgeven aan de patiënt, die naar zijn huisarts kan gaan.

Ik wil de ontwikkelingen absoluut niet tegenhouden, maar het 'principle of least data/privilege' moet toegepast worden voor de bescherming van medische gegevens, en daarmee patiënten. Daar zijn wij het volgens mij wel over eens. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:47]

Klopt, alle gegevens zouden gewoon persoonlijk moeten zijn. Ik bedoel zeker niet dat alles automatisch naar bv een arts wordt gestuurd. Enkel als je daar bent, dan zou hij die gegevens kunnen uitlezen. Dat is het principe waar ik wel voorstander van ben. Ook ben ik gewonnen voor het principe dat gespecialiseerde verenigingen parameters opmaken om een risico aan te duiden en dat je toestel die parameters aftoetst en desnoods een trigger geeft.

Ik ben zeker geen voorstander van standaard alles door te sturen naar 1 of ander cloudplatform (tenzij een backup op je eigen cloud ruimte, uiteraard versleuteld).

PS: ivm diabetes meten: er bestaan nu al methoden om het zonder prikken te meten. Daarvoor wordt een sensor op de huid geplaatst (is nog redelijk groot) en je kan de gegevens in een app uitlezen. De techniek bestaat zeker al, is al gecommercialiseerd, maar in een smartwatch zou het toch veel mooier staan! ;)

[Reactie gewijzigd door Vaganzza op 22 juli 2024 22:47]

Helemaal eens met opt-in. Is momenteel ook al zo bij het registeren van je autorijgedrag bv.
En daar ben ik het dus helemaal mee oneens.
Dit is er altijd weer eentje in de trend van...de consument wordt benadeeld als je je gegevens niet verstrekt en als je je niet laat volgen.
Ik rijd super veilig *schouder klopje* en al bijna 20 jaar schade vrij...maar ik wordt door dit soort volgdrang daarstraks geconfronteerd met een hogere premie (lees geen korting) als ik me niet laat volgen. Belachelijke gang van zaken pertinent onacceptabel.
Dus waarvoor pleit jij dan? Opt-out of gewoon onmogelijk? Opt-in wil zeggen: je doet het standaard niet, tenzij je daar zelf uitdrukkelijk je toestemming voor geeft... Lijkt mij in persoonlijke zaken toch nog altijd de keuze van de consument...
Op het gebied van verzekeringen e.d. ben ik van mening dat we hier absoluut niet aan moeten beginnen. Verzekeraars hebben in de meeste gevallen de vrijheid om aanvragen te weigeren (bijv. bij een auto verzekering). Dat betekent dat je op zoek zal moeten gaan naar een andere verzekeraar, die het risico wel aan wenst te gaan of bijv. geen moeite heeft met je medische situatie. Het überhaupt starten met het volgen van rijgedrag is daarom onwenselijk. Op termijn zal een verzekeraar mensen gaan weigeren als ze zich niet laten volgen of veel hogere premies berekenen. Dan heb je misschien nu nog wel de keuze, maar op termijn is het geen opt in meer... of belachelijk hoge premies, alleen omdat je niet gevolgd wenst te worden.
Ik heb een pittige rijstijl... maak ik daardoor noodzakelijkerwijs meer ongevallen? 20 jaar schadevrij lijkt mij afdoende bewijs van niet.
Ah ok, jij spreekt over de verzekering. Ik haalde enkel dat vb aan waar het nu al bestaat, op zich ben ik daar ook geen voorstander van. Echter als mensen ervoor kiezen, is dat hun keuze. Dat is zoals het aankopen van electronica of auto op afbetaling... Daar ben ik ook geen voorstander van, maar als mensen ervoor kiezen....... ;)

Op het vlak van gezondheid vind ik dat wel iets anders. Op zich zie ik smartwatches wel als de toekomst om de eerste triggers toch vrij nauwkeurig te bepalen. Vele ziekten merk een mens niet, maar zijn er wel (denk dan vooral aan hart- en vaatziekten en diabetes, zoals eerder aangehaald).
Met de huidige stand van spraakherkenning is er dus helemaal niks mis. Niet nodig om ergens op te wachten. De foutmarge ligt bij een aantal bedrijven iig al onder die van de mens.

Zie: https://www.onmsft.com/ne...speech-recognition-system

[Reactie gewijzigd door Panzer Dean op 22 juli 2024 22:47]

Dat is op de korte termijn niet meteen doorgevoerd natuurlijk.
Maar wat als je je licht niet aan hoeft te doen? Wat als je vanaf je werk naar huis gaat en op het moment dat je vlakbij bent, de alarmcentrale zichzelf deactiveert, je lampen aan gaan mits het donker is, je kachel of airco op de juiste stand staat. Daarna ga je een film kijken, waarna je lampen in de woonkamer automatisch dimmen. Volgens mij hoef je dan helemaal niets te doen en is het nog makkelijker.
Ow... gaat Samsung Harman/Kardon overnemen... die zijn namelijk bezig met een speaker voor Cortana.
de Harman/Kardon Invoke bedoel je? :)

Ze geven aan "COMING FALL 2017" - ik gok dan kortweg, dat Samsung Harman overneemt, zal het product dus vermoedelijk een rebrand krijgen... Samsung Invoke :Y) Al zou het een rare stap zijn van samsung om ineens een cortana speaker te maken als ze zelf al bixby hebben...

EDIT: Bij de gerelateerde artikelen had het tweakers artikel voor de Invoke best mogen staan....

Youtube teaser is hier te vinden
Demo: How Services Work Across Contexts

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 22 juli 2024 22:47]

Ik vraag me af welke gegevens zo'n slimme speaker verzameld die aan de fabrikant of aan derden wordt aan geleverd. Het enige slimme aan zo'n speaker is dat hordes mensen zich daarmee vrijwillig laten afluisteren. Dat doe je als bedrijf heel slim, om met zoiets achter de voordeur te kunnen kijken. Nu nog de combinatie maken met een 365 graden smartcam en je hoort niet alleen als maar ziet dat ook.
En uiteraard zijn er simpele zieltjes genoeg die dat alleen maar gemakkelijk vinden en niet te verbergen hebben. Die mensen zouden eigenlijk verplicht in iedere ruimte van hun huis een camera moeten laten ophangen die 24x7 met het internet verbonden is. Geef er een 100 euro korting voor en de ziel en zaligheid is verkocht. Dom volk is dit toch geworden, niets geleerd van de geschiedenis.
Waarom zou hiervoor een slimme speaker nodig zijn? Heeft je mobiel geen microfoon?
Vraag me af wanneer Sonos overgenomen wordt door 1 van deze grote bedrijven? Had eigenlijk verwacht dat Apple dit al wel gedaan zou hebben.
Vraag me af wanneer Sonos overgenomen wordt door 1 van deze grote bedrijven? Had eigenlijk verwacht dat Apple dit al wel gedaan zou hebben.
Sonos werkt al samen met Amazon aan een nieuwe smart speaker om het concept van Apple te volgen. (logisch want ze verliezen er allebei marktaandeel mee als de HomePod een success is)
"Samsung heeft de Engelstalige stemondersteuning voor zijn eigen assistent Bixby onlangs uitgebracht in tweehonderd talen. Wanneer en of er ondersteuning volgt voor meer talen"

Ondersteuning voor een taal uitbrengen in tweehonderd talen. Wat?
Misschien handig als Tweakers hierover gewoon een duidelijke link bij artikelen voor plaatst, of er een functie voor maakt. Handmatig een topic op een forum moeten opzoeken is natuurlijk geen porem, zeker niet voor een site als deze.
Voor dit soort dingen is er een feedbacktopic, en die kan je vinden rechtsboven het artikel. Daar kan je dus spelfouten en andere typo's in een eigen sub-topic kwijt Spel- en tikfoutjes - en dus *geen* andere foutjes - deel 44
We hebben het hier regelmatig over privacy. En vervolgens gaan mensen een speaker (wat eigenlijk een microfoon is) in hun huis zetten die 24uur per dag mee luistert wat er in je huis gebeurd en dit ook nog eens via internet naar een server stuurt waar je geen controle over hebt. Ik vind het nogal wat...
Ja ik zie er zelf totaal geen toevoeging in al die slimme dingen in huis, wat ik alleen heb is de slimme meter aangezien iedereen die in ze meterkast krijgt.
Digitale assistenten op de mobiele telefoon staan ook uit.
"Slimme" (zijn ze niet) meters kun je gewoon weigeren hoor, Bij mij hebben ze zo'n ding ook door m'n strot proberen te duwen, maar die is er nog steeds niet doorheen. Ze hebben het 2 keer geprobeerd: de eerste keer probeerden ze ze allemaal te vervangen (brief in de post) en de tweede keer was m'n installatie kapot en vonden ze dat een goed moment om meteen zo'n meter te plaatsen. Ik heb niet voor niks mezelf voor de opt-out opgegeven....

Nu vinden ze het ineens nodig 4 keer per jaar de stand op te komen nemen aan de deur ipv 1 keer via internet. Het waarom daarvan heb ik nog niet begrepen. Zoals het vroeger ging, ging het toch prima? Maarja, ze doen maar. Als ze het leuk vinden om die controleurs onnodig te betalen...
Nee je moet een nieuwe meter in je meterkast, die oude analoge moeten eruit.
Alleen de optie voor het automatisch uitlezen kan je weigeren, maar een digitale meter hoor je wel te krijgen.
Nee hoor, ik heb nog gewoon zo'n goeie ouwe draaischijf.
Ach, de allereerste meters daar moesten kwartjes in (het kwartje valt -> dan heb je licht). Soort pre-paid, dus dan is dit toch al handiger.
Ik zou zo'n ding ook niet willen, maar bedenk je wel dat niet ieder persoon dezelfde mening over privacy heeft. Degenen die bij ieder bericht over dataverzameling moord en brand schreeuwen over privacyschending (zoals ik :9) zijn niet dezelfden als de schapen die zich vrijwillig laten monitoren door commerciële (meestal Amerikaanse) bedrijven die profielen over je opstellen via producten waar je nota bene zelf voor hebt betaald. Als ik ze gratis kreeg hoefde ik ze nog niet. M'n huis is geen reclamezuil.

Beide geluiden zul je waarschijnlijk blijven horen voor de komende decennia. Ik moet die smart-troep niet, en eigenlijk helemaal niets dat persoonlijke informatie naar een cloud doorsluist, terwijl anderen zitten te trappelen om nog meer camera's en microfoons in hun huis te hangen zodat ze kleine triviale zaken kunnen automatiseren. En de drang bij bedrijven om jouw gegevens te verzamelen is veel te groot, daar gaan ze echt niet meer mee stoppen.
Deze gaat waarschijnlijk ook maar 3 minuten op de accu, als ze hierin ook een bug in de software maken. Net als in "bepaalde" (lees: mijn) telefoons.
misschien is dit in de context gewoon verkeerd overgenomen.

edit:
wat word er bedoeld met productieve ervaring?
zover ik weer leer je er niks van en is een slimme speaker voor mij hetzelfde als een dom speaker die enkel muziek/audio afspeelt.
voor mij zou een speaker pas slim zijn als die zich van geluid aanpast aan zijn omgeving.
dus altijd een goed gevuld klank.
en een slimme speaker is altijd zodanig slim als het gekoppeld apparaat, in veel gevallen de smartphone.

een speaker zou echt slim zijn als deze ook afzonderlijk te gebruiken is.
bijvoorbeeld radio, of een wifi verbinding voor internetmedia.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 97348 op 22 juli 2024 22:47]

'Slimme speakers' zijn slim omdat ze kunnen worden gekoppeld aan andere apparaten. Je telefoon is hier slechts één voorbeeld van, maar de speakers kunnen ook worden gekoppeld aan bijvoorbeeld Smart Home oplossingen zoals Klik-Aan Klik-Uit schakelaars, thermostaten, etc.

De Slimme Speaker moet je eigenlijk zien als een hub voor je (toekomstige) home automation, met de komst van Internet of Things. Zo kan je bijvoorbeeld met de Amazon Echo (Dot) in Amerika de speaker vertellen dat het toiletpapier op is, en vervolgens vertellen dat het nieuw toiletpapier moet aanschaffen.
EDIT: en met 'vertellen' bedoel ik hier ook letterlijk vertellen. Je praat tegen de speaker. Kan me voorstellen dat het woord 'speaker' dan verwarrend is voor het apparaat, omdat het zowel speakers bevat als microfoons om de gebruiker te kunnen horen.

Dit gaat dus een stuk verder dan je telefoon koppelen en muziek afspelen. Dat is slechts een deel van de functionaliteit. Overigens kunnen deze speakers dus ook prima zonder telefoon worden bediend. De reden dat ik mijn Echo Dot zelf af en toe aan de telefoon koppel is omdat Alexa (de voice assistant van Amazon) mij niet altijd (correct) verstaat.

[Reactie gewijzigd door cinisi op 22 juli 2024 22:47]

Dat aanpassen van geluid aan de ruimte doet de Homepod van Apple.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.