Onjuist: in
Polen, om even een extreem EU voorbeeld te nemen, komt meer dan 80% van de energievoorziening van kolen, en daar is de WtW-uitstoot van een EV 180g CO2/km:
Dat is ongeveer vergelijkbaar met een niet-hybride
Panamera (verschillende modellen tussen 171 en 187g CO
2/km. De wel-hybride's zijn natuurlijk op papier zuiniger (56-66g CO
2/km) maar alleen bij een bepaald rijgedrag dat in het echte verkeer nauwelijks te handhaven is. Als je dat als enige criterium zou hanteren zou ik eerder voor de Panamera kiezen als voor een Tesla.
De Lamborghini Aventador zit overigens op 370, Huracan op 278 tot 314, Ferrari loopt van 250 tot 350.
Overigens lijkt het me zinvol het aantal zitplaatsen mee te rekenen en niet enkel naar de lengte van de auto te kijken zoals het huidige Europese energielabel-systeem.
Rolls-Royce 327-349 is dan nog niet zo slecht, immers 4 zitplaatsen, al is de vraag hoeveel die gemiddeld gebruikt worden.
Hiermee wil ik niet de verbrandingsmotor verdedigen, maar de energiemix is minstens zo belangrijk als je wegtransport écht schoon wil krijgen.
Klopt. Met windmolens gaat dat echt niet lukken, ook niet met grote parken op zee. Zelfs dat is een druppel op een gloeiende plaat. Alle huidige experimenten met EV's zijn wel heel goed om straks ons wagenpark te kunnen omschakelen als we de elektriciteitsopwekking weer wel op orde hebben.
Ook in steden kan het natuurlijk helpen, al zie ik weinig in een milieuzone/verbod zoals Utrecht, Rotterdam en Antwerpen nu ingevoerd hebben. Vroeger parkeerde ik in Antwerpen vaak op de linkeroever om met het OV de stad in te gaan, maar dat licht nu ook binnen die zone. Zou mijn auto te oud zijn, dan dan kon ik dus ook niet meer met het OV naar Antwerpen. Voor Rotterdam en Utrecht is dat nu al zo want daarvan weet ik geen fatsoenlijke zones om te parkeren.
Daarbij, hoe groot is het percentage benzineauto's ouder dan 20 jaar? De meesten zijn al lang naar de schroothoop. Dit zullen echt maar enkele exemplaren zijn in handen van liefhebbers (potentiële klassiekers dus ook), vaak weinig gereden, altijd binnen gestaan, kortom nog lang niet versleten. Die naar de sloop brengen is ook verspilling van CO
2-uitstoot (namelijk die van de productie van de auto).
Hoe groot is (althans in Nederland) het percentage dieselauto's ouder als 12 jaar waar vrijwel alle verkochte diesels voor de leasemarkt zijn die ze na 5 jaar exporteert omdat er op de particuliere markt geen vraag is naar diesels (vanwege de hogere motorrijtuigenbelasting, apk-roet-test, verzekering enzovoorts). In België en Frankrijk zal dit anders liggen omdat diesels daar veel populairder zijn. In mindere mate geld dat ook voor Duitsland waar de wegenbelasting een schijntje is vergeleken met die in Nederland.
Voor stedelingen zijn kleine elektrische stadsautootjes ideaal, makkelijk te parkeren, geen uitstoot, laag gewicht (gunstig voor de actieradius) maximum snelheid 60 à 65km/h (of gelijk schakelen met de brommobiel, al zullen velen dat te langzaam vinden) wat bijdraagt aan de gunstige actieradius (minder snelheid = minder energieverbruik = kleinere accu's mogelijk = lichter gewicht = groter bereik ondanks kleinere accu)
[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 6 september 2017 09:50]