Volkswagen: dienst met elektrische deelauto's komt naar Nederland

Thomas Ulbrich, lid van de raad van bestuur van de Duitse autofabrikant Volkswagen, laat in een interview met het AD weten dat zijn bedrijf bezig is om elektrische deelauto's uit te brengen in Nederland.

Ulbrich gaf tijdens het interview geen nadere toelichting op de plannen van Volkswagen om een dienst met elektrische deelauto's uit te brengen in Nederland. Daardoor is onbekend wanneer de auto's beschikbaar komen en om hoeveel modellen het gaat. In de zomer van volgend jaar gaan in Berlijn al 2000 elektrische deelauto's de weg op. Daarna volgen in de rest van Europa nog eens 15.000 elektrische exemplaren van de Golf en 500 elektrische Ups.

Ulbrich denkt dat in 2025 de helft van alle in Nederland verkochte Volkwagens volledig elektrisch zal zijn. Om dat te halen, zal de fabrikant vanaf begin 2020 twee nieuwe, volledig elektrische modellen uitbrengen in Nederland. Deze behoren tot de nieuwe I.D.-familie, waarin allerlei modellen uitkomen, waaronder de I.D. Neo. Dit is een hatchback waarvan de goedkoopste variant een 48kWh-accu en een bereik van 330km zal hebben, en die grofweg 30.000 euro gaat kosten. Volgens een gerucht is Volkswagen ook van plan een 'Tesla-concurrent' uit te brengen die minder dan 20.000 euro gaat kosten, meldt Reuters op basis van een bron.

De Volkswagen-topman herhaalde de vorig jaar uitgesproken belofte dat de Volkwagen Group vanaf 2030 van alle bestaande modellen een elektrische variant maakt. En vanaf 2025 wil de fabrikant rond de tachtig modellen met een elektromotor hebben. Daarvan zullen er ongeveer vijftig alleen op een accu lopen en zullen er dertig plug-in hybrids zijn.

De I.D. Neo

Door Joris Jansen

Redacteur

09-11-2018 • 10:57

148 Linkedin

Reacties (148)

148
140
66
4
0
67
Wijzig sortering
Na het zien van de Documentaire Dirty Money - aflevering Hard Nox ben ik weer behoorlijk teleurgesteld in hoe grote bedrijven moedwillig onze toekomst zoveel moeilijker aan het maken zijn terwijl ze de gevolgen tot in de kleinste details hebben berekend door de kundige experts die daar rondlopen.

Dat maakt dat ik deze ontwikkeling nu toch meer als een goedmakertje zie in de hoop het VW imago op te poetsen dan dat ze echt voor een duurzame toekomst gaan.
Je reactie komt vervelend over maar ik zal toch maar reageren.

Als we kijken naar de wereldwijde impact van een aantal obvious grote bedrijven zoals VW, Shell, ExxonMobil dan hadden die bedrijven de kans om met hun kennis en macht de wereld niet bewust in slecht vaarwater te duwen. De naïviteit is juist aanwezig bij die grote bedrijven, die er van uit gaan dat ze weg kunnen komen met het bewust niet volgen van de wetten of dusdanig veel geld en macht uitoefenen om de tijdelijke publieke opinie in hun voordeel te laten werken. Klimaat verandering merken we nu nog amper in de westerse landen maar de publieke opinie gaat zeer snel omslaan zodra we het wel gaan merken en het dus eigenlijk al te laat is.

Het morele besef van een kind van 10 zou nog wel eens vele malen beter kunnen zijn dan dat van een volwassen man van 43, laten we juist allemaal weer naar het niveau van een 10 jarige gaan. Dan merken we hoe absurd de wereld weer is waarin we leven en worden we misschien wakker geschud in plaats van passieve "Agh ja de wereld is kut, wat doe je er aan hè" mensjes te zijn.
Het is niet de bedoeling om vervelend over te komen en ik spreek ook niet zozeer tegen jou persoonlijk maar ook tegen de plusjes die je kreeg. Ik denk dat de kern van mijn antwoord niet wordt begrepen.
Als we kijken naar de wereldwijde impact van een aantal obvious grote bedrijven zoals VW, Shell, ExxonMobil dan hadden die bedrijven de kans om met hun kennis en macht de wereld niet bewust in slecht vaarwater te duwen.
De markt krijgt wat het vraagt. Blijkbaar wil de markt in zijn algemeenheid niet, zeg 30%, meer betalen voor zijn producten waarbij die 30% bijvoorbeeld wordt gebruikt 'de wereld te verbeteren'.

Het is realistischer om te beseffen dat bedrijven alleen maar leveren wat de markt van ze vraagt, als ze dit niet doen gaan ze simpelweg failliet. Blijkbaar zitten we nu in een markt die in het openbaar zegt dat ze alles 'groen' willen maar op het moment dat de portemonnee wordt getrokken blijkt dit niet waar te zijn.

Het gaat je echt veel tijd kosten en frustratie opleveren als je blijft denken dat 'grote bedrijven' uit zichzelf met initiatieven komen, dit is gewoon niet, dit moet uit de markt komen. Altijd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 481893 op 9 november 2018 12:47]

Toevallig een presentatie mogen bij wonen op Shell Pernis gegeven door een hoge pief daar. Was zeer interessant en liet ook zien dat het daadwerkelijk direct inzetten op duurzaamheid door Shell eigenlijk een hoop problemen met zich mee brengt en dat het daadwerkelijke effect dan -op dit moment- niet heel duurzaam zal zijn. Mooiste wat mij bij bleef is dat ze zich drukker maken dat ze op termijn eerder moeten sluiten door gebrek aan gekwalificeerd technisch personeel (handjes) dan enige andere verandering richting de toekomst.
Mooiste wat mij bij bleef is dat ze zich drukker maken dat ze op termijn eerder moeten sluiten door gebrek aan gekwalificeerd technisch personeel (handjes) dan enige andere verandering richting de toekomst.
Dat terwijl ze zelf perfect weten dat er geen tekort bestaat aan technisch geschikt personeel. Die lonen kunnen x10, dan zou er geen tekort meer zijn en dan zouden ze nog steeds bakken met geld verdienen.

Een grote hoop onzin dus. Ik vraag me af of ze zelf door het bos domme leugens de waarheid nog kunnen doorzien achter de schermen. Hetzelfde geldt voor dit verhaal van VW: die ride-sharing service komt ongetwijfeld (bewust) niet van de grond en die Tesla concurrent komt er misschien een keer, wanneer Tesla al lang bezig is met autonome taxi-diensten zonder chauffeur.

Ook grote bedrijven kunnen ten onder gaan als ze hardnekkig op hunzelfde domme manier door blijven gaan. In het geval van VW is het ver achterlopen op Tesla wegens vastgeroeste oudbolligheid. Mooi voorbeeld uit het verleden: Kodak...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 9 november 2018 13:34]

Vraag is ook gebaseerd op aanbod. Enkel stellen dat bedrijven alleen maar leveren waar vraag naar is is wel heel kort door de bocht.

Was er vraag naar de iPhone voor of na dat Apple hem had gemaakt?

Wanneer een fabrikant 2 versies aanbied waarvan de een goedkoper en de ander duurder, maar beter voor de wereld, dan gaat het grote deel inderdaad voor de goedkopere versie. Maar is het dan enkel de vraag of was de vraag in dit geval gebaseerd op het aanbod?
Het is realistischer om te beseffen dat bedrijven alleen maar leveren wat de markt van ze vraagt, als ze dit niet doen gaan ze simpelweg failliet.
Dat laatste is niet per sé een drijfveer, ook bedrijven die weinig risico lopen om failliet te gaan leveren wat de markt vraagt.
Het grootste probleem is dat "men" denkt dat bedrijven een ziel hebben, dat bedrijven een karakter, een mening, een levensdoel hebben. Bedrijven zijn geen mensen en hebben niet dezelfde "levensbehoeftes" als mensen.
De markt krijgt wat het vraagt.
Tuurlijk niet: het aanbod bepaalt de vraag, consumenten doen niet aan productinnovatie. Je verzint iets, je maakt het en het wordt verkocht of niet.

Verkoop jij gehakt voor twee kwartjes per kilo dan stikt het van de mensen die die prijs interessant zullen vinden, maar dat wil niet zeggen dat die mensen gevraagd hebben om zulk goedkoop gehakt en al helemaal niet om de bioindustrie die dat mogelijk moet maken. Die ondernemer wilde zijn concurrenten gewoon de loef afsteken door onder de prijs te gaan zitten, dát is de trigger voor zo'n ontwikkeling.
Het is realistischer om te beseffen dat bedrijven alleen maar leveren wat de markt van ze vraagt, als ze dit niet doen gaan ze simpelweg failliet.
Dan is een overdreven simplistische voorstelling. De doelstelling van de meeste bedrijven is winst maken (tegenwoordig winst maken voor de kaptiaalverschaffers/aandeelhouders). Het is niet "leveren wat de markt vraagt". Dat is slechts de marketing spin, waar je door heen wil kijken.

Waarom leveren bedrijven niet wat de markt vraagt?

1) de markten zijn zelden vrije markten, dat wil zeggen markten van volledige mededinging. Dat zijn markten die voldoen aan een aantal voorwaarden: a) veel aanbieders b) veel vragers c) vrije toetreding d) homogene producten e) transparantie. Aan de meeste voorwaarden wordt niet voldaan. Door gebrek aan concurrentie kunnen de aanbieders onderling afspraken maken om niet te leveren wat de klant wil. Of omdat hij de klant kan binden, hoeft hij dat niet. De producten zijn alles behalve homogeen waardoor ze niet vergelijkbaar zijn. De verkopers doen er juist alles aan om de homogeniteit van de producten en transparantie in de markt te verminderen. Grote bedrijven die monopolie/oligopoli posities weten te verwerven waarin de klant eigenlijk geen alternatieven heeft, gaan de prijs/kwaliteit-verhouding (en klanttevredenheid) juist verlagen om hun winstgevendheid te vergroten (UPC/Ziggo KPN etc) .

2) we gaan stilzwijgend uit van het klassieke idee dat continuiteit het hoofddoel is van bedrijven. Dat is niet meer het vanzelfsprekend sinds winst de aandeelhouder moet dienen en niet de continuiteit van het bedrijf zelf. Aandeelhouders zien er tegenwoordig vaak meer in om een bedrijf leeg te melken en dan de delen te verkopen.

3) Je hoeft een product niet beter te maken zolang de koper maar gelooft dat het product beter is. Daar hebben we markerting voor uitgevonden. Heel veel producten die eigenlijk inferieur zijn worden door mensen als superieur beschouwd dankzij marketing. Dit is mede gebaseerd op het feit dat kwaliteit vaak lastig te beoordelen is voor gebruikers, ze beperkte ervaring hebben en waardering sterk af hangt van precognities en bias. Mensen wordt doelbewust aangepraat dat het product voldoet aan hun wensen, daar komt het idee vandaan dat dit het steven is van bedrijven.

4) Hoewel wij bedrijven een rechtspersoonlijkheid toekennen, hebben ze geen moraal. Alleen mensen hebben een moraal. Bedrijven staan alleen een moraal toe in zoverre dat niet aanvaring komt met de bedrijfsdoelstellingen. En wanneer winst de hoofddoelstelling is, is moraal slechts een randvoorwaarde in zoverre die gedicteerd wordt door de omgeving.

Maar dat is geen reden om hier een progaganda oorlog te beginnen tegen VW omdat ze zo groot zijn. Als er één product is waar je er niet aan ontkomt om bedrijven op megaschaal te vormen zijn het juist auto's. Omdat: a) Bijna iedereen dat prodcuct nodig heeft en het daarom zo goedkoop mogelijk moet zijn. b) Het een heel groot duur product is. c) omdat er enorm veel technologie en ontwikkelingskosten in dit product zitten. d) er strenge veiligheidseisen aan gesteld worden.

Wanneer je duizenden concurrerende kleine automakers zou hebben, zou dat de prijs niet verlagen maar juist fors verhogen, omdat de ontwikkelingskosten en andere overheadkosten zo hoog zijn. En de kwaliteit zou een stuk lager zijn. Het zou materiaal en energie verspilling op een grote schaal leiden. Kopers zouden vaak hun garantie verliezen omdat bedrijven failliet zouden gaan. enz. Daarom is het veel beter dat de autofabrikage in handen is van enkele hele grote bedrijven zoals VW.

En dat zorgt toevallig voor uiterst scherpe concurrentie omdat grote landen graag kost wat kost hun eigen autoproductie overeind willen houden. Wat mede te maken heeft met dat men in tijd van oorlog deze snel om kan schakelen naar productie van legervoertuigen. Het is voor grote landen een strategisch goed. Gevolg is dat landen hun autoindustrie subsidieren en daarom de kosten willen verminderen door schaalvoordelen en dat betekent concurrentie op buitenlandse markten. Dat levert een felle prijsconcurrentie op. Daarmee bereiken we het doel van de vrije markt zonder vrije markt! Namelijk goede kwaliteit bij de lage winstmarges.

Daarom is de doc "Hard Nox" meer Amerikaanse anti-europese propaganda dan iets anders. Je leest
Gibney reveals shocking new details about VW's corporate deceit, and exposes the unholy alliance between governments and automakers that allowed the automaker to put tens of thousands of lives at risk - all for the sake of a $500 part.
Waarom? Omdat een paar honderd dollar meer wel degelijk een enorme rol speelt bij autoverkopen, zo scherp is de concurrentie. En VW was zeker niet de enige die sjoemel software gebruikte, andere fabrikanten deden het ook. Maar de Amerikanen hebben er een handje van in de economische oorlogsvoering om steeds Europese landen en bedrijven op de korrel te nemen. Toen iedereen begon te twijfelen aan de enorme schulden van de VS (bankencrisis, Occupy Wallstreet etc.), richtten ze hun kredietbeoordelingsinstanties op Griekenland. Daarmee leiden ze de aandacht slim af hun eigen gigaschuld en brachten het alternatief de Euro in grote problemen. En dat juist de grootste Europese autofabrikant aan de schandpaal wordt genageld is ook geen toeval. Evenmin dat de Twintowers net voor de aanslag dubbel verzekerd waren bij Europese verzekeringsbedrijven. Want de Amerikanen zijn onze "vrienden" niet zoals sommige naief menen, maar onze grootste concurrenten en draaien ons graag een loer.

We staan nu voor een gigantische omslag, en de Amerikanen doen er alles aan om hun eigen bedrijven Tesla voorop in stelling te brengen. En proberen daarbij natuurlijk de Europese autofabrikanten VW voorop op achterstand te zetten. Maar als Europeaan moeten we niet dom zijn om enthousiast mee te gaan in deze negatieve stemmingmakerijk.

Voorlopig is de Tesla qua carrisorie nog een Frankenstein product ondanks alle state of the Art technologie die er inzit. Ik denk dat VW beslist wel een beter product op de markt kan brengen tegen een lagere prijs. Maar er zal hard gewerkt moeten worden en dit wordt een megastrijd, zeker ook op het gebied van beeldvorming. Maar als Europeaan wil je wel aan de goede kant staan, en dat is al lang de VS niet meer, als ze dat al ooit waren. Want veel is gebaseerd op propaganda na de WW2 die we door Amerikaanse media ingepompt hebben gekregen.

Als we het hebben over roofkapitalisme willen we ook onderscheid maken tussen Angelsaksische model en het Rheinland model. Het roofkapitalisme komt nu juist voort uit het Angelsaksische model waarin alleen de winst van de aandeelhouder telt, dat met name leidend is in de VS en VK en ook in Nederland aan terrein wint. Het Europese Rheinland model houdt juist rekening met alle belanghebbenden. Daarom is Tesla een gewetenlozer bedrijf dan VW ondanks alle Amerikaanse propaganda. Ze volgen het uitgekiende maar snoeiharde Apple model. Zo vernietigen ze de dealers en toeleveranciers. En wie een klein ongelukje maakt kan tegen enorme herstelbedragen schades oplopen omdat ze reparaties hebben gemonopoliseerd.

Laat je niet misleiden door Elon Musk en zijn prachtige verhalen. Net als Steve Jobs is hij naast een bezielde idealist een snoeiharde ondernemer die zoals hij zelf zegt meer verwant voelt met Thomas Edison dan Nicola Tesla. Thomas Edison die openlijk een olifant liet elektrocuteren om (valselijk) te bewijzen dat zijn gelijkstroom veiliger was dan Tesla's wisselstroom. Het is prima dat Musk met Tesla de boel heeft opgeschud, maar dat wil niet zeggen dat we Musk economische model ook willen omarmen, want dat leidt tot enorme disruptie. En als autonome auto's straks gaan rijden voor grote bedrijven dan toch liever voor Europese bedrijven dan weer een Amerikaanse gigant.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 10 november 2018 00:00]

Je kunt wel een lang verhaal typen maar dat wil niet zeggen dat het ergens op slaat.

Zal er een paar punten uithalen waar je de plank volledig misslaat.
Waarom? Omdat een paar honderd dollar meer wel degelijk een enorme rol speelt bij autoverkopen, zo scherp is de concurrentie. En VW was zeker niet de enige die sjoemel software gebruikte, andere fabrikanten deden het ook.
Er zijn weinig andere bedrijven die zo erg op diesel ingezet hebben als Volkswagen en daarbij zo hard gefraudeerd hebben en het ook nog in alle toonaarden ontkent hebben en actief onderzoek tegengewerkt heeft. Tesla heeft wat dat betreft helemaal een clean sheet.
Voorlopig is de Tesla qua carrisorie nog een Frankenstein product ondanks alle state of the Art technologie die er inzit. Ik denk dat VW beslist wel een beter product op de markt kan brengen tegen een lagere prijs.
Ik weet niet of je met een Tesla gereden hebt maar met de carrosserie is niks mis. Het is zelfs de veiligste auto op de markt mede dankzij die carrosserie. Als Volkswagen een beter product neer had kunnen zetten tegen een lagere prijs, hadden ze dat wel gedaan, maar de praktijk wijst anders uit. Een E-Golf is qua wegligging en rijgedrag een gedrocht van een auto, ondanks het grote voordeel van de gewichtsverdeling door de accu's.
Daarom is Tesla een gewetenlozer bedrijf dan VW ondanks alle Amerikaanse propaganda. Ze volgen het uitgekiende maar snoeiharde Apple model. Zo vernietigen ze de dealers en toeleveranciers. En wie een klein ongelukje maakt kan tegen enorme herstelbedragen schades oplopen omdat ze reparaties hebben gemonopoliseerd.
Ze hebben the middle man eruit gehaald, ik zou niet weten waarom dat negatief is. De reden waarom herstelbedragen oplopen is omdat er technologie in zit, niet omdat ze woekerwinsten op herstelacties willen. Zelfde reden waarom het herstellen van je OLED scherm in je Samsung tegenwoordig stukken duurder is dan het herstellen van je display van je oude Nokia.
Laat je niet misleiden door Elon Musk en zijn prachtige verhalen. Net als Steve Jobs is hij naast een bezielde idealist een snoeiharde ondernemer die zoals hij zelf zegt meer verwant voelt met Thomas Edison dan Nicola Tesla.
Ik zou niet weten wat er mis is met visionaire ondernemers, of ze nu een bedrijf in de USA hebben of in Europa. Goede ideeën moeten winnen, niet de herkomst locatie.

In mijn ogen moeten we Volkswagen keihard afstraffen voor het beliegen en bedriegen van de consument en het bewust in gevaar brengen van de Volksgezondheid. Enkel door hun enorme lobby bij de Duitse overheid, zijn ze er enorm makkelijk vanaf gekomen, politiek gezien. De consument zou met zijn geld moeten stemmen. Als Tesla niet zo succesvol was en ze niet betrapt waren met hun sjoemelsoftware, had VW nu nog steeds enorm vervuilende dieselwagens verkocht met daarbij de reclame dat ze schoon waren.
Nee, bedrijven creëren de vraag. Apple is hier een goed voorbeeld van.
Geen docu voor nodig hoor. Ze moeten dit wel doen om hun concurrentiepositie te behouden in een veranderende mobiliteitsmarkt. Gewoon zakelijk. Niets halelujah te bekennen hier.
Ik vind het juist een goede ontwikkeling van VW. (Elektrische) auto's zijn particulier niet meer te betalen door de al 15 jaar extreem stagnerende reële lonen en de sterk stijgende autokosten. Deelauto's kunnen daarin zeker een (deel)oplossing zijn. Probleem lijkt me dat iedereen tussen 8 en 9 uur 's ochtend een auto nodig heeft en tussen 17:00 en 18:00, hier zijn deelauto's ook geen volledige oplossing voor.

Wat betreft de reputatie van VW. Als het dieselschandaal er voor zorgt dat ze massaal op elektrisch overgaan zie ik er toch nog iets positiefs in.
Zonder de documentaire gezien te hebben, hou er wel rekening mee dat documentaires in veel gevallen ook gewoon de regels van entertainment volgen (niemand gaat er een kijken waarin 90 minuten lang helemaal niks gebeurt).

Gebruik hierom bij het kijken van een documentaire ook altijd andere bronnen om de gestelde feiten tegen te toetsen en blijf altijd kritisch. Ik weet bijvoorbeeld dat Michael Moore, die vaak geprijsd is om zijn documentaires (letterlijk) ook met enige regelmaat bijzonder suggestieve edits gebruikte waardoor het niet helemaal meer een representatieve reflectie was van de werkelijkheid.
Ik heb er ook niet veel vertrouwen in gezien o.a. Opel al rond 1970 een auto had die 1 op 195km kon rijden.
Maar we zijn ook deels zelf verantwoordelijk door bepaalde eisen te stellen aan auto's, met name dingen die comfort en luxe nastreven.

Als we als klanten zouden eisen dat auto's een maximum gewicht van bv 800 kilo moeten hebben, geen airco, geen allerlei foefjes, veel zuiniger verbruik e.d. dan zouden fabrikanten daar vanzelf in mee gaan.

Zolang we de bestaande auto;s blijven kopen gebeurt er weinig.

Ik vind dat onze regering jaren geleden al harde eisen had moeten stellen hieraan, maar dat is een naieve wens.
even off-topic en over deze documentaire,
de serie was goed, maar de aflevering over VW was niet objectief. De conclusie was al getrokken voordat het onderzoek gedaan was.
Volkswagen is achter de schermen bezig om IOTA te integreren in hun elektrische wagens. Carpass is daar één onderdeel van.
https://m.calcalistech.com/Article.aspx?guid=3741309

In Nederland is ElaadNL bezig om laadstations te creëren waarbij er met IOTA token betaald kan worden. https://youtu.be/ymbbM3WfPQc

Ik kan me voorstellen dat er een soort samenwerkingsverband komt (is?) waarbij ElaadNL de laadstations verzorgd en dat er door klanten (indirect?) betaald moet worden met IOTA token. Dat zal imo met een systeem gaan werken waarbij de klant 'gewoon' met euro's betaald, maar dat die wordt omgezet in IOTA token.

[Reactie gewijzigd door Fevzi op 9 november 2018 11:25]

Anoniem: 310408
@Fevzi9 november 2018 11:56
Voor mijn Tesla betaal ik niets bij superchargers en bij andere laadpalen betaal ik gewoon per rekening naar credit card. Waarom VW nu weer een nieuwe betaalsysteem bedenkt.... Wanhopig complex. Ken niemand die het snapt.

VW is onder zoveel druk op dit moment dat ze alle redelijkheid verloren lijken te hebben en de meest wilde uitspraken doen. Zolang de attentie maar afgeleid is van de meer dan 500 juridische open zaken is. Ze hebben ondertussen weer 12 miljard voor schadevergoedingen gereserveerd in 2019. Analisten noemen dat zwaar optimistisch en zijn er zeker van dat ze zwaar zullen moeten lenen in 2020. VW roept van alles en heeft meer journalisten dan ooit uitgenodigd. De beste hotels etc. Ze willen over alles praten zolang het maar niet over het 'd' woord gaat.
VW heeft daarom ook een banktak, dus via aanbieden van spaarrekeningen kunnen ze mooi goedkoop lenen tov de obligatiemarkt.
Volgens een gerucht is Volkswagen ook van plan een 'Tesla-concurrent' uit te brengen die minder dan 20.000 gaat kosten, meldt Reuters op basis van een bron.

Concurrent van de Model 3? Dat is de I.D. Neo van 30k dan al toch...
Want 30k is minder dan 20k? Huh?
Nee, maar Tesla heeft ook geen auto onder de 30K. Dus waarom zou een nog goedkopere variant gezien worden als een concurrent van Tesla? De I.D. Neo is met zijn prijsstelling van 30K al een concurrent van het goedkoopste model van Tesla
En het nieuwsartikel plus andere bronnen zegt dat VW met een variant onder 20k komt dus.
Dus? Omdat een artikel zegt dat een 20k auto een concurrent van de Tesla is, is dat zo?
@QustomiZe geeft gewoon aan dat de I.D. Neo al een concurrerend model is met die prijsstelling. Daarmee is een variant van 20K eerder een concurrent voor de Peugeot iOn dan een Tesla.

Mensen als jij willen het gewoon niet begrijpen en zoeken alleen een zinloze discussie. Dit is dus mijn laatste reactie op je.
Nee. Het originele persbericht over het onaangekondigde model van <20k rept niet eens over Teslaconcurrent, maar daar wordt het gewoon een low cost EV genoemd. En let wel, ik heb de vergelijking met Tesla niet gemaakt he, dat doen de heren van de redactie hier. Dat Tweakers en QustomiZe het hier meteen graag met Tesla vergelijken is prima, maar wel een beetje scheef. De twee bedrijven zijn op bijna alle gebieden totaal niet met elkaar te vergelijken en daarnaast is de Model 3 hier 50k (want ze verkopen hem nog niet zonder de long range optie) dus zijn er tal van concurrenten mogelijk. Dat de Neo 30k kost zegt voor mij vrij weinig over het feit dat er bij VW dus gewoon nog iets aankomt dat minder dan 20k gaat kosten. Daar ging mijn eerste reactie dan ook om.


Je had je er natuurlijk ook gewoon buiten kunnen houden. Ik reageerde in eerste instantie op iemand anders en ben het volgens mij gewoon met je eens.

[Reactie gewijzigd door KiDoNL op 9 november 2018 12:52]

Ja maar een auto die 2/3de van de prijs is, is toch ook concurrentie? Toch niet alleen wagens die in dezelfde prijsklasse zitten zijn concurrentie van elkaar? Het gaat toch meer om design, functionaliteit etc?
Een fiat 500 Abarth 595 Pista is eigenlijk ook gewoon een 500 maar kost veel meer omdat het eigenlijk een andere auto is. Concurentie tussen die twee? Nee. Want die Pista is een totaal andere insteek kwa auto.
Welke Tesla kost 20K?
Géén, en dat zeg ik ook helemaal niet.

'Volgens een gerucht is Volkswagen ook van plan een 'Tesla-concurrent' uit te brengen die minder dan 20.000 gaat kosten, meldt Reuters op basis van een bron."

Nog wat te vroeg op de ochtend voor begrijpend lezen schijnbaar..

[Reactie gewijzigd door KiDoNL op 9 november 2018 11:33]

Nee dat is de I.D. Aero (vers van de pers).
Net zo goed of beter is niet de uitdaging, de techniek in de basis is al heel oud en minder complex dan de verbrandingsmotor.

De helft van de prijs is twijfelachtig en vorm van grootspraak. De grootste kostenpost is de accu, zelfs als je $100 de kW haalt.


De huidige tesla is niet meer de benchmark,
zelfs de Tesla 3 die rond de €35.000 loopt al weer achter op de concurrentie als je weet dat de Opel, Kia, Hyundai, Nissan, Renault, BMW etc soortgelijke wagens uitbrengen voor soortgelijke prijs.

Ik geloof niet dat VW een wagen gaat uitbrengen van €20k, zelfs 25k geloof ik niet.
Een kale versie rond de $30k waarbij geld wordt verdient met opties zou ik wel op willen inzetten.
En toch loopt Tesla nog wel voor op sommige dingen. Bij geen een ander merk heb ik nog zo'n goede integratie gezien van navigatie en auto status zoals de accu. Op lange ritten geef je je bestemming in en zoekt de navigatie uit waar en voor hoelang je moet stoppen. Het is raar dat de concurrenten dit nog niet hebben, vind ik. Misschien is hier een gat voor TomTom om weer relevant te zijn? Mits die via Android auto/apple carplay die batterij status kan en mag opvragen en gebruiken natuurlijk.

Misschien is het een "kale" versie van 20k en dan met opties schiet je snel richting de 30k en erboven.
Tegenwoordig zijn zelfs een clio of een polo redelijk uitgerust. Natuurlijk kan het beter maar slecht is het niet. Als je zo'n standaard behoud zou ik best voor een basis model kunnen gaan.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 10 november 2018 10:41]

Ik vind het een beetje jammer dat mensen wijzen naar dat 17 inch en 15 inch scherm en denken dat dat beter of meer is. Fiat 500e, Smart eDrive, eGolf. Hebben allemaal veel betere rij eigenschappen en zijn qua luxe en comfort beter.

Buiten dat hebben alle drie ondersteuning voor Carplay, Android Auto en Mirrorlink (vind Mirrorlink van alle drie toch echt de beste vanwege ondersteuning en functionaliteit), dat wil zeggen dat je je eigen apps kan gebruiken. Iets wat Tesla pertinent weigert te integreren vanwege het NIH syndroom waar ze aan leiden. In mijn mening is in 2019 een luxeauto zonder mirrorlink gewoon not done, dan loop je echt achter.

De navigatie functionaliteit waar je het over hebt is in Nederland outdated and heb je vrij weinig aan. Integratie met andere apps die wel up -to-date informatie tonen is er niet.

Buiten dat, er is een reden waarom meeste fabrikanten een basis model hebben waar je bovenop allerlei opties kan nemen, niet iedereen heeft het geld voor een full option model. Een telefoon met een app werkt in mijn mening in alle gevallen beter dan welk geintegreerd systeem dan ook, ik vind Waze toch echt veel beter werken (vooral omdat je ook melding van de weg krijgt). Met mijn Tesla had ik nog steeds een houdertje, bij de eSmart en eGolf heb ik USB kabeltje klaar liggen. De eGolf heeft zelfs inductief laden en dat is super.

Als ik een keuze had voor een Model 3 zonder alle toeters en bellen, maar wel goedkoper. Dan zou ik daarvoor gaan, het geintregreerd systeem van Tesla zelf valt zwaar tegen en bovenop dat is het ook zwaar afhankelijk van de servers van Tesla. Hopen dat ze nooit uitvallen of dat Tesla besluit om bepaalde modellen niet meer te ondersteunen. Het is niks anders als een wauw factor voor mensen die een auto niet kunnen betalen.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 9 november 2018 12:58]

Hoe groot het scherm is heb ik het niet over.

Enkel het feit dat Tesla routeplanner bij lange ritten stops erin opneemt. Dat kun je natuurlijk ook zelf allemaal opzoeken. Maar dat zijn extra handelingen.

Dat is waar ik enthousiast over ben, niet dat het scherm 17" of maar 7" is.

Nu ik bezit zelf geen Tesla maar heb er al wel wat kilometers mee kunnen rijden. Deze zomer nog naar Erfurt gereden een paar dagen in een hotel daar. Ingegeven en hij geeft zelf aan 15minuten laden urmond en 50min bij Wilnsdorf. Prima, bij Urmond even de benen gestrekt en bij Wilnsdorf gegeten. Konden we verder.

Zoals gezegd dat kun je natuurlijk ook allemaal handmatig opzoeken maar dat kost meer tijd dan dat je je trip ingeeft en de navigatie zelf alles voor je berekent. Daar zijn alle andere fabrikanten nog niet.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 9 november 2018 14:55]

Aanvulling in mijn post. Zover ik het heb kunnen testen werkte het prima. Van bij mij naar Assen en dan door naar Zaandam geeft hij prima aan waar ik heen moet en waar ik even aan een supercharger moet. Prima naar mijn idee, natuurlijk kan alles beter en daar zullen ze ook vast aan werken. Er is zelfs laatst een update uitgekomen voor de navigatie?
Dan is chargemap naar mijn idee beter omdat je daar je route kunt plannen en ingeeft wat voor auto je hebt. Dan komt eruit tot waar je kunt rijden normaal gezien, snelheid kun je ingeven en met hoeveel bagage(kilo) je reist. Chargemap berekent echter wel op het meest ideale dus oppassen met je stops in te plannen op 20% Kan zomaar tegen vallen met andere invloeden. Het probleem is echter weer dat je niet de gehele route die je zo plant kun uitvoeren naar waze/Gmaps. Enkel per deel en dat is dus nog altijd niet dezelfde ervaring als bij Tesla. Waar je enkel je bestemming ingeeft en hij verder dat werk doet.

Daarnaast verwijs je naar Fiat500e, kan ik hier in België niet nieuw kopen. Heb wel in een gewone gereden en vind dat voor lange stukken niet echt geweldig :p
Daar gaat Volvo voor mij nog altijd met de eer kwa stoelen en comfort. Hopelijk komen die binnenkort met een serieuze EV. Op dit moment vind ik de Kona en e-niro de beste opties voor het geld. Ionic is ook mooi natuurlijk maar range is ietsje minder. Range is voor gewoon meer dan genoeg. Maar familie bezoeken in Zaandam wil ik vanuit hier gewoon in 1 stuk kunnen rijden dat is maar 250 KM. Natuurlijk is het netjes dat ze dat voor elkaar krijgen met een maar 30kWh ?

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 9 november 2018 15:35]

Punt is dat de wereld iets groter is dan de superchargers van tesla....... en ook iets meer informatie biedt, zoals of die plaats vrij is of niet.... best cruciaal.

Leuk dat je terug valt op 1 ervaring van jezelf maar daar heeft de dagelijkse rijder niks aan.

500e kan je in Nederland ook niet kopen, als je ff rondkijkt dan is er wel iemand te vinden die hem importeert.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 9 november 2018 16:50]

Ik was mis met chargmap, moet NEXTCHARGE zijn, daar kun je een route plannen.

Natuurlijk kun je een importeerder vinden. En ik ben het met je eens dat er meer is naast Tesla. Dat was ook niet mijn intentie, enkel dat de integratie tussen navigatie en laden goed is. Dat mis ik bij andere merken en lijkt me een taak voor TomTom/Waze/Gmaps om die integratie te krijgen. Dat zou super zijn.
8)7

Wat vertel ik je nou? Ik zal het zo uitleggen.

Smartphone -> App op smartphone -> Auto met Carplay/Android Auto/Mirrorlink ondersteuning -> App op auto

App op smartphone != gebonden aan fabrikant of auto. Dus is makkelijk te vervangen als de ondersteuning eindigt.

Tesla = Alleen superchargers, geen andere laadpunten.

Er zijn inderdaad genoeg mensen die een 500e importeren:
https://www.kentekencheck.nu/kenteken/RH206K/

Voor de rest snap ik niet waarom je Nextcharge erbij haalt, dat is een aanbieder inderdaad. Op de website en app waar ik naar heb gelinkt staan ze allemaal. Incl vermelding van capaciteit, bezetting en kosten.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 9 november 2018 23:05]

Het ging mij om het plannen van een route waarin de accustatus live wordt meegenomen door de navigatie en daarmee rekening wordt gehouden. Niet over de grote van het scherm in de auto of over type van getoonde laders. Enkel dat de navigatie voor mij als rijden berekend waar en voor hoe lang ik daar stop. Waar je als chauffeur ook zelf kunt kijken van hier stop ik minder lang en bij het volgende stop ik dan wat langer.

Ik weet dat Apple CarPlay en Android auto goed zijn. Zeker nu je ook andere navigatie app’s kunt gebruiken. Helaas loopt TomTom hierin flink achter, wat ik persoonlijk kwa UI nog altijd de beste vind maar dat terzijde.
Ik snap niet dat je zo fel lijkt te zijn of net dat stukje negeert over het meenemen van accustatus door de navigatie oftewel CarPlay of AA. Of het moet zijn dat dit inmiddels al lang kan, dan heb ik dat niet begrepen in jouw berichten. Want zover ik weet krijgt Google maps binnenkort pas laadpaal informatie. Want zover ik weet moet je je laadpunt zoeken, ingeven en daarheen rijden. Repeat. Zonder een algemeen overzicht te hebben van je gehele reis zoals bij Tesla het geval is.

Maar goed, fijne zaterdag :)
Buiten dat ik dyslectisch ben kan ik best wel lezen.

Maar goed zeg me dan, welke van de navigatie app geeft me de route door zoals door mij uitgelegd zonder zelf oplaadpunten te moeten zoeken? :) dat heb ik geen van je reacties gelezen.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 10 november 2018 09:53]

De door jou genoemde app’s komt Nextcharge het dichtst in de buurt. Anderen zoals chargmap zijn enkel voor ergens een laadpunt te zoeken en daarheen te rijden. Die doen NIET een langere rit zelf opsplitsen in etappes.
Dat is wat ik wil en waar ik in mijn eerste post een punt van maakte.
Niet over hoe goed of slecht normale in auto,navigatie zijn of hoe goe of slecht waze is. Ik vind het persoonlijk minder kwa UI.

Ik wil die integratie en dat hebben de andere merken nog niet. Dat was mijn punt en ik hoop dat de andere daar snel mee komen. Voor een stadsauto is dat inderdaad niet interessant. Voor lange stukken echter wel.

Jammer dat daar zo tegen lijkt te zijn :)

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 10 november 2018 10:46]

Wat een genante reacties geef je hier. Daniel_Elessar heeft gewoon een punt. Al je posts hierboven addresseren niet het originele punt. Tot twee keer toe reageren met "Even lezen" functioneert alleen om mensen te irriteren.

Je hebt het over 3rd party applicaties, maar er zijn vrij duidelijke voordelen van een compleet geintegreerd systeem, waar Tesla dus op inzet. Een voorbeeld hiervan is inderdaad de navigatie, waarbij de laadpunten geintegreerd zijn in de route op basis van hoe vol de batterij nog is, en hoeveel deze zou moeten laden voor beste batterij bescherming, meest comfortabele pauze momenten etc. Iets dat niet zomaar met een mobiele app kan. Je hebt communicatie met de auto nodig.

En dit is slechts een van de voordelen van een geintegreerde oplossing. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om "over the cloud" updates aan de autos te sturen, iets wat andere fabrikanten nog niet aanbieden. Tesla heeft veel controle over de autos die ze maken waarbij ze heel veel in-house doen. Daardoor zullen ze in de toekomst veel sneller kunnen opereren dan de legacy auto makers. De killer-functie is overigens niet laadpunt navigatie, maar self-driving. Tesla zal daar hoogst waarschijnlijk (op grote schaal) de eerste in zijn.
Als je even leest dan kom je er achter dat ik zijn punten al had behandeld. Gênant, als je dat niet leest. Volgens mij had ik gezegd dat het geintregreerde systeem niet alles is en alleen de super chargers van Tesla omvat. Ten tweede is een geinegreerde systeem sterk afhankelijk van de fabrikant welke de ondersteuning niet oneindig door kan zetten (het staat er allemal toch echt hoor). Volgens mij had ik ook gewezen naar andere apps die exact hetzelfde doen als waar hij het over heeft. Best goedkoop om iets helemaal de hemel in te prijzen, als er dan iemand langskomt die tegenargumenten biedt, de minpunten op noemt en betere opties laat zien om dan te zeggen dat je eigenlijk alleen een specifiek geval bedoelde en in dat geval is het echt helemaal op en top. Jah, in dat hele specifieke geval misschien wel, maar er zijn mensen die er dagelijks mee moeten rijden en dan werkt het niet.

Ik ga niet constant in rondjes rond he, het is een kwestie van naar boven scrollen en lezen.

Het hele ding is gebrabel van iemand die absoluut geen praktijk ervaring heeft met die karren en het maar moet hypen. Leuk dat hij 1 roadtrip kan plannen (kan ik op mijn VW eGolf ook overigens, kan zelfs extern vanaf de app en dan neemt hij alle laadpalen mee, maar goed zover had hij en jij dan ook weer niet gelezen), maar daar heb je niks aan als je een dagelijkse rijder bent. Dan heb je andere informatie nodig, zoals waar is de dichtstbijzijnde parkeerplaats met een paal en is die vrij. Of wil jij je auto buiten de stad bij een super charger achterlaten en te voet verder gaan?

De eGolf laat zelfs het actieraduis op een kaart zien (met een vlek voor alleen heen en heen en terug) EN laat daarbij ook zien waar en wanneer getanked moet worden en waar dat eventueel kan.

Dat zelfrijden is ook meteen de gevaarlijkste en is maar afwachten of ze dat gaan toelaten op de Nederlandse wegen.

Dat updaten, Tesla is de enige die er echt een punt van maakt om het zo breed te adverteren. De andere fabrikanten doen dat ook al, veel langer zelfs. Het heet trouwens niet "over the cloud" (wat een rare uitdrukking), maar OTA (Over The Air). Ik vind het ook maar achterlijk dom dat Tesla fanboys dat zomaar slikken. Oh we hebben de zelfrijdende functie beter gemaakt, oh het was dus niet goed? Oh we hebben een verplichte update gepusht en nu moet je elke 10s het stuur vastpakken (weg zelfrijden want jah als ik het stuur vast moet houden dan is dat niet zelfrijden he... trouwens lane keeping bestaat al langer en dat is wat Tesla doet, mijn BMW uit 2008 had dat ook, active cruise control, collision detection, pre-safe allemaal dingen die allang bestonden), vriend mijn auto en dat soort dingen vraag je eerst aan mij. Oh hee weet je wat? Wij hebben bepaald dat jij niet meer mag super chargen, dus het mag niet meer. Ook niet als je ervoor betaald, werkt gewoon niet meer. Lekker hoor, dergelijk beleid.

Als je niet kan lezen, tja.... Maar goed, een paar fanboys die een dergelijke auto in hun wildste dromen niet eens kunnen betalen gaan met iemand die dagelijks rijdt met zulke auto's in discussie om te vertellen wat wel en niet kan. Dat vind ik nou eens echt gênant.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 10 november 2018 23:56]

De grootste kostenpost is de accu, zelfs als je $100 de kW haalt.
Bij dat soort prijzen lijkt het mij dat de accu opeens niet meer de grootste kostenpost is.
Bij $100 per kWh is de grootste variant die Tesla levert van 100 kWh 'slechts' ~8K euro voor een auto die 100K euro kost (Ja, daar zit nog winst en belasting bij).

Bijvoorbeeld de e-Golf heeft een accu van 26,5 KWh, dus die accu zou dan zou ~2,2K euro kosten.
Ja, een los schroefje kost minder, maar zoiets als 'interieur' kost ook wel wat...
Het is pas een concurrent als ze vergelijkbare software ondersteuning bieden. D.w.z. gratis over-the-air updates voor de gehele auto. En niet 300 euro af moeten tikken als je de navigatie wil updaten, of extra betalen als je een update van de auto-pilot of wat dan ook wil.
of waarbij je 7.400€ moet ophoesten voor de activatie van de geavanceerde autopilot (of 5300€ indien het er bij levering wagen op mag zitten)
Het is pas een concurrent als ze vergelijkbare software ondersteuning bieden.
Waarom? Als ik een Tesla zou willen is het vanwege het elektrisch, het verbruik, het onderhoud en het bereik. Dus als VW een auto uitbrengt die zich op deze punten kan meten met een Tesla, is het wat mij betreft een concurrent. De software interesseert me niet, zolang het gewoon werkt.
gratis over-the-air updates voor de gehele auto
Dat is wel het laatste wat ik wil. Updates van software delen die met de aandrijving van doen hebben horen gewoon bij de dealer in een beschermde omgeving uitgevoerd te worden. Infotainment componenten die niet veiligheidsrelevant zijn mogen over over the air maar de rest niet. Dat is een veiligheidsrisico dat je gewoon niet moet willen lopen.
Ik vraag me af of je al eens de navigatie hebt gebruikt van een Tesla. Die maakt gebruik van G. Maps. Plant bij langere trips ook gelijk in waar en voor hoe lang je moet stoppen om te laden. Dat doet geen enkel andere navigatie software zover ik weet op die manier. Voor ICE auto's geef ik je gelijk en gebruik ik liever Tomtom of waze maar in een Tesla kunnen geen van beide daar tegen op.
Jammer dat ze niet meer uit gingen leggen over wat ze precies bedoel met het delen van auto's.
Ik kan een hoop aannames maken, maar ik had liever hun uitleg gehad.

Verder zie ik deeldiensten niet echt positief voor de nabije toekomst. Mits er een cultuurshift komt in de werkende wereld. Want hoe het nu gaat, zie ook openbaar vervoer en alle NLse snelwegen, van 6:00 tot 10:00 en van 15:00 tot 19:00 staat alles vol, en daarbuiten is alles nagenoeg leeg. Bv de A2 heeft buiten de spits aan 2 banen meer dan genoeg. Treinen en bussen zijn buiten de spits bijna leeg.
En met car sharing heb je t zelfde, veruit de meeste vraag zit rond die momenten.

Ik vind het met mn eigen auto ook. Dat ding staat 95% van de tijd niks te doen, ik wil best wel een auto delen, ik hoef echt geen eigen auto, als ik via sharing binnen enkele minuten een auto voor m'n neus kan hebben. Mijn tijden zijn flexibel op mn werk, ik rijd nagenoeg altijd na de spits, zo rond 9:15 9:30.
Dat laatste gaat sowieso niet lukken totdat auto's volledig autonoom kunnen rijden. Dan kun je in een app gewoon aangeven dat je zo wil vertrekken en rijdt er een beschikbare auto naar je toe (meer als een soort taxi dan dus). Tot die tijd zal altijd of iemand de auto naar jou toe moeten rijden of moet jij ergens naar toe om de auto op te halen. En daarvoor zul je waarschijnlijk toch wat verder van tevoren moeten plannen, tenzij je toevallig net naast een verzameldepot voor die dingen woont of zo...
Dat laatste gaat sowieso niet lukken totdat auto's volledig autonoom kunnen rijden.
Wel deelauto-programma's lopen als een trein en groeien gemiddeld met 25% per jaar. Ik denk dat de praktijk dus al heeft aangetoond dat het sowieso wel kan lukken! Wellicht niet met jouw auto maar het ging hier om speciale voertuigen daarvoor.
Ik doelde op 'als ik via sharing binnen enkele minuten een auto voor m'n neus kan hebben'
Volgens mij hou je hetzelfde probleem, tenzij je een bijna oneindige vloot aan voertuigen hebt. Dat zal wel niet, dus zal de prijs van het huren van de auto op piek tijden behoorlijk hoog zijn. Zolang er “spitsuren” bestaan blijf je het probleem houden, autonoom of niet, dat is niet de doorslaggevende factor.
Zou het ook graag willen maar is (nog) niet mogelijk vanwege mijn werktijden. Rijd veelal in de spits, dagen met overwerk daar gelaten. Voor de rest staat de auto van 7:45 - 17:30 stil, als iemand hem dan wil gebruiken, vind ik het prima. Jammer dat de meeste mensen juist geen auto nodig hebben op die tijdstippen.
Ik zie dit niet zozeer als middel om files weg te werken, wel om het autobezit in vaak dichtbevolkte gebieden terug te dringen. In Amsterdam zijn er nu twee elec. deelautoprojecten: Car2Go en een Hyundai Ioniq mogelijkheid. Ideaal om te pakken in de stad. Het zijn er nog te weinig om echt op te kunnen vertrouwen, het komt nog te vaak voor dat er geen exemplaar voorhanden is. Als er een extra mogelijkheid komt zoals VW wellicht wil gaan doen dan kan het voor autobezitters steeds een stukje interessanter worden om zelf geen auto meer te bezitten maar gebruik te maken van de deelopties.
Niet overal zijn de treinen en bussen buiten de spits bijna leeg. Op sommige trajecten zijn ze heel de dag goed bezet, hangt ook af van het soort passagiers. Als er bijv. veel studenten op een traject reizen, dan heb je heel de dag goede bezetting want iedere student begint op een ander tijdstip met zijn/haar lessen. Maar je hebt wel gelijk dat er ook een aardig wél leeg is buiten de spits.
Op de trajecten waar dit verschil groot is (veel forenzen) wordt er in de dienst regeling rekening mee gehouden. Zo rijden er in de spits meer bussen, trams of treinen of langere.
In 2020 verloopt mijn huidige Golf GTE lease dus laat maar komen :) Ik wil wel een grotere accu dan 48kWh. De P85 van mijn collega haalt geen veelbelovende resultaten met een 85kWh accu, dus ik zou niet snel voor een accu kleiner dan dat gaan.

~85kWh voor €50.000? Gaat het er zijn in 2020? Vast wel. Als je nu een 60kWh Kona-E kan krijgen voor ~€40.000, moet ~80kWh voor €50K wel lukken in 2020.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 9 november 2018 11:05]

de tesla is in feite een containerschip op wielen, daarom bereikt het niet al te veel met een 85 kwh accu, te hoge verbruik. :+

als je zo'n accu in een vw golf plaatst komt het wss 1.5x zo ver als de tesla.
Lucht en rolweerstand bepalen hoe ver je komt. In veel mindere mate het gewicht, ik ga er dan van uit dat de rem energie terug gewonnen wordt.
Maar rolweerstand is onder andere afhankelijk van het gewicht van je auto.
Ook zal de motor bij zowel het optrekken als het remmen niet 100% efficient zijn, dus je krijg slechts een deel van de energie terug die je gebruikt om op te trekken, ook daardoor is gewicht een bepalende factor.
regen braking is nu bij een Tesla 70% efficient.
Als je dus 1kw gebruikt om op te trekken heb je ongeveer 900 watt aan kinetische energie erin gestopt
Van die 900 Watt krijg je dan 630 Watt weer terug die je later kan gebruiken.

Het meeste verbuik van de elektrische auto komt dus van de weerstand. Lucht en rol weerstand.
Luchtweerstand neemt exponentieel toe met de snelheid.
Luchtweerstand = 1/2 keer dichtheid x snelheid 2 x frontaal oppervlak x weerstand coeffient.

Dichtheid en snelheid zijn voor beide constant

Tesla's zijn zeer aerodynamisch. Beter dan wat je met een Golf E kan bereiken (Sedan -> Hatchback)

Kort door de bocht zijn dit de uiteindelijke waardes.
Golf E VII = 1,43 x 1.79 x 0.29 = 0.74m2
Tesla Model 3 = 1,44 x 1,86 x 0.23 = 0.61m2

Met dit verschil zal je op met regulier gebruik met een Tesla verder komen dan met een Golf E. Gewicht is vooral afhankelijk van de capaciteit van de accu die gebruikt is. Een Sedan weegt ongeveer 100 kg meer dan een Hatchback. Wat in een Elekrische auto neerkomt op ongeveer 5%. Minder bij een Tesla Model S categorie rond de 7-8% voor de middenklassers.

Zie de Golf vs Jetta.
Golf VI 1.4 comfort gewicht 1190 kg
Jetta 1.4 comfort gewicht 1300 kg

Helaas zijn Sedan's uit de mode. Zeker hier in Europa.

[Reactie gewijzigd door BarnET op 9 november 2018 13:25]

Ik vind sedan’s zoals de Tesla en Audi A5/A7 heel cool, omdat ze een grote laadklep hebben. Of zijn dat ook hatchbacks?
Dat zijn Sportbacks.

Hatchbacks zijn korter en hebben een rechtere achterkant (waar de extra turbulentie zich vormt waardoor ze ook meer luchtweerstand hebben)

De trand gaat helaas naar crossovers en SUV's. Die het op dit vlak nog slechter doen dan Hatchbacks.
Zijn er meer van dit soort “sportbacks”? Sedan-gevormde autos met redelijke laadruimte?
Laadruimte hebben ze allemaal wat je bedoeld is denk een grote opening zodat je er lompere dingen in kwijt kan.

Skoda superb "hatchback"
Ja het is niet echt een hatchback is praktisch een A5 voor minder poen.
Ja ik bedoel inderdaad een grote opening :) Ik zal eens kijken naar die skoda.

Edit: Waarom lijkt het exact op Volkswagen/Audi allemaal?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 10 november 2018 11:51]

Dit type zien we vooral bij VAG
de tesla is in feite een containerschip op wielen, daarom bereikt het niet al te veel met een 85 kwh accu, te hoge verbruik. :+
380 km niet genoeg voor je? Dan stop je toch even een half uur bij een supercharger? In vergelijk met andere EV's zijn Tesla's de meest zuinige EV's (de iPace blijkt per Kwh veel minder efficient bijvoorbeeld).
Jij vindt het acceptabel om 50km om te rijden om te tanken?
[...]


380 km niet genoeg voor je? Dan stop je toch even een half uur bij een supercharger? In vergelijk met andere EV's zijn Tesla's de meest zuinige EV's (de iPace blijkt per Kwh veel minder efficient bijvoorbeeld).
De iPace is inderdaad een heel slecht voorbeeld die soms maar 300km ver blijkt te komen met zijn enorme accu. Maar Tesla's zijn niet de meest zuinige ev's. Zelfs de model 3 legt het af tegen de Hyundai ioniq en de plugin prius. Zie https://fueleconomy.gov/f...ion=sbs&id=40384&id=39836 en https://thegreencarguy.co...s-prime-133-mpg-e-rating/
380-400km is een mooie range. Tegen die tijd lust ik al wel iets om te eten en stop je dus ergens bij een supercharger.

Tesla's doen het behoorlijk goed aerodynamisch dacht ik? de I-pace is inderdaad minder goed maar die doet het beter als rijders auto, en ja downforce moet ergens vandaan komen wat de auto dus minder goed maakt met range.
500km is bij mij het minimum, maar dan wel uitsluitend snelweg in de winter en @ 130-140 km/h.
Daar zul je al gauw 120kWh voor nodig hebben...

Anderen hoeven voor mij niet te bepalen wat acceptabel is, dit is mijn minimum en eerder stap ik niet over. Dan voldoet mijn PHEV prima!
250 heen, 250 terug, geen laadpaal op bestemming. Dan wil je echt niet laden tussendoor
Dan wordt het lastiger. Ik deed geregeld rondjes van Roeselare naar Meubeuge, Valenciennes, Lens en dan via Moeskroen terug naar huis. Toen ik daar nog woonde. Dat is totaal 309km. Leuk rondje en zou in Valenciennes kunnen laden moest dat nodig zijn. Parijs en terug stond ook geregeld op het programma 540 km ongeveer. Daar waren ook opties om te laden. Dus op zich hadden we het toen kunnen redden met een beetje EV. Nadeel ik had veel spullen mee. Er was geen enkele betaalbare EV en nog steeds niet die hetzelfde kan hebben. ModelX zou kunnen maar ja die kost meer dan dubbel van de Lancia Voyager welke ik nu reed. Nadeel is dan de diesel kosten, die lagen gemiddeld rond de 1000 per maand. Als je dat al kunt uitsparen wordt het zeker interessant. In Hybride vorm is er ook niks gelijkaardigs hier te krijgen. Enkel de Pacific maar die moet je importeren.

IK maakte tijdens dat soort toertjes wel vrij meestal bij Valenciennes om te lunchen. Vaak in de stad zelf maar net buiten de stad ligt een Supercharger waar ook wel iets te halen is. Dan moet je natuurlijk wel een Tesla hebben.
Als je wil dat EV geaccepteerd gaat worden, zul je echt anders moeten kijken naar de kwestie dan "het verschil is nihil, dus pas je maar aan".

Bij 120 verbruikt een EV ook een stuk meer, en heb je alsnog 120kWh nodig om in de winter 500km af te kunnen leggen!
Als je wil dat EV geaccepteerd gaat worden, zul je echt anders moeten kijken naar de kwestie dan "het verschil is nihil, dus pas je maar aan".
Dat was in het algemeen, of je nu een EV rijdt of niet over een afstand van 300km is het verschil tussen rijden aan 120 of 130 12minuten. Niet echt de moeite dus. Daarnaast wordt er aangeraden door ANW/ ADAC etc per zoveel tijd een pauze te nemen om je eigen en andere hun veiligheid.

Natuurlijk zijn je andere punten wel een probleem in de winter. Maar dat lossen ze wel op.
Hoe doet die Kona-E het eigenlijk in praktijk met 60kWh?
Hoe lichter de auto hoe beter natuurlijk. Die model-S van Tesla is een blok gewicht op de weg. Dus dan heb je een krachtigere motor nodig zonder te profiteren van groter bereik in km's.
Over die deeldienst: Leggen ze dan ook extra laadpalen aan of gaan ze hiermee parasiteren op "onze" bestaande laadinfrastructuur die op veel plaatsen amper aan de vraag voldoet. Meer laadpalen betekent dan ook weer meer ergernis van brandstofautomobilisten die nog minder parkeerplek krijgen?
Als er overal EVs aan een laadpaal gedumpt worden dan is de lol er snel af voor de huidige EV rijders op zoek naar een paal.

[Reactie gewijzigd door CyBeRSPiN op 9 november 2018 11:05]

Hier heb je het hele probleem van elektrisch rijden te pakken.
Er zijn volgens het CBS 7,5 miljoen personenauto's in Nederland, idealiter heeft elke auto zijn eigen paal (en misschien zelfs nog een op het werk).

Succes :+
Want? Als je naar werk rijdt heb je maar op 1 plek een paal nodig, niet op beide plekken. Nog even los van het snelladen ergens anders of simpelweg laden bij de woning zelf. Dat laatste kan namelijk niet door een vreemde auto gebruikt worden.
Dus alle openbare laadpalen zijn overbodig?

Volgens mij in ieder geval niet, omdat niet iedereen een eigen parkeerplaats heeft. Nu is het nog te overzien, die 36.000 openbare laadpalen (terwijl er ook nog 95.000 privé zijn, en er maar 185.000 auto's zijn).

Maar schaal dat eens op, 7.5 miljoen auto's, dan kom je op 1,5 miljoen openbare laadpalen..

Bron: https://www.rvo.nl/sites/...ng%20September%202018.pdf
Je draait er nu omheen. Je zei dat idealiter iedereen twee palen heeft, ik zeg alleen dat dat al niet nodig is. Dat je openbaar kan laden is een vorm van een paal tot je beschikking hebben, ik zeg nergens dat dat sowieso overbodig is.

Net als bij tankstations moet je een minimale dekkingsgraad halen zodat men aan de behoefte voldoet. Die behoefte is niet opeens dat je permanent palen moet hebben waar je ook parkeert, dat is er al nooit geweest sinds dat er EV's rondrijden...

En het is ook een natte vingerberekening om de huidige palen die er om wat voor reden ook zijn te koppelen aan de behoefte die er *moet* zijn als je op gaat schalen. Dat hoeft helemaal niet, want je weet niet welke palen er per se moeten zijn en welke palen er nooit gebruikt worden. Hetzelfde geldt voor het wagenpark, want een deel heeft een privelaadpaal, een deel een werkpaal, een deel allebei en ga zo maar door. Je hebt niet 1 afnamemodel wat de lading dekt.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 9 november 2018 20:08]

Dus, wat is de oplossing als er 7.5 miljoen elektrische auto's zijn volgens jou?

Volgens mij zijn er nog veel meer openbare palen nodig omdat nu de "rijkere" een elektrische auto rijden (want duur in aanschaf). Die hebben over het algemeen eerder een eigen oprit en dus plek voor een laadpaal. Als iedereen elektrisch gaat rijden heeft sowieso de helft al geen eigen laadpaal (want geen eigen oprit/parkeerplaats). Hoe lossen we dat op?
"omdat nu de "rijkere" een elektrische auto rijden "

Dat is niet zo, het gros van de elektrische auto's is commercieel in gebruik als leaseauto, deelauto of taxi. Het percentage particuliere auto's is veel kleiner.

De hoofdoplossing zit in het praktischer maken van snelladen, waardoor je net als bij tanken primair via stations die je zelf bezoekt gaat laden. Daarnaast kan je laadplekken standaard maken in parkeergarages, en parkeerterreinen (zowel publiekelijk als bij bedrijven/kantoren), zodat naar werk gaan, boodschappen doen, uit eten gaan, bioscoop bezoek etc ook automatisch betekent dat je auto wordt opgeladen. Gebruik je dan de auto alleen maar voor bezoek aan een andere woning dan hou je de openbare laadplekken, als je al niet onderweg hebt opgeladen. Maar dat is dus slechts een beperkt deel van de behoefte.

Los daarvaan is het ook de vraag hoe groot de groep particuliere bezitters wordt, want die schaalt lang niet zo hard als de commerciele groep. Deelauto's komen hard op, wellicht zelfs zelfrijdende auto's op de lange termijn, waardoor de vraag blijft hoeveel mensen uiteindelijk 'hun' auto moeten hebben.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 10 november 2018 17:15]

Ik zou het mooi vinden als dit uit zou komen, ik denk alleen niet dat het realistisch is. Zolang het niet binnen 5 minuten opladen voor 600/700 km is, is het gewoon praktisch achteruitgang.

Het openbaar opladen is wat mij betreft gewoon niet praktisch genoeg. Ik ben elke week veel te kort bij de bioscoop, de supermarkt, het restaurant of in de parkeergarage. Als het een succes moet worden moet iedereen gewoon 's nachts kunnen opladen, op zijn eigen plek. Maar dat is niet mogelijk in de dichtbevolkte gebieden.

Dat het voor rijkere (slecht betaalde banen zit 99/100 geen leaseauto bij) en commercieel gebruik kan werken ben ik met je eens. Een goed begin al. Maar voor de rest moet ik het nog maar zien.
Want niemand heeft een garage of een oprit?

Ik geef toe dat laadpunten een uitdaging zijn, maar 7,5 miljoen laadpalen is wel erg overdreven.
Standaard parkeerplaats uitrusten met:
https://www.ad.nl/auto/pr...os-auto-opladen~a4bcd275/

Soort van nfc creeeren welke automatisch de tijd van gebruik afrekent.
Mooi in theorie, moet je wel recht met jouw wireless charger erboven staan, dat lukt op gewone parkeerplaatsen, maar in (Belgische?) steden waar we met 5 op 4 parkeerplaatsen staan omdat er niet genoeg plaats is gaat het hem dat toch niet worden vrees ik. Of je gaat +90% verlies gaan hebben als die plaat op 1,5 meter van de charging spot onder jouw auto verwijderd is.
Nou er zijn inderdaad heel veel mensen in Nederland zonder eigen garage of oprit ja. Dat is het hele probleem.

Als iedereen gewoon zijn eigen auto kan opladen is het prima. Geen openbare laadpalen nodig, geen gezeik. Geen parkeerplaatsen reserveren voor alleen elektrische auto's. Heb ik totaal geen probleem mee.

Feit is alleen dat dat niet lukt, juist omdat niet iedereen een eigen parkeerplaats heeft.
Geen idee hoeveel mensen een oprit hebben, maar ik gok dat het toch enkele tientallen procenten is eerlijk gezegd (spreek nu wel over België)
Ik heb er ook geen trouwens, woon in een (fysiek) kleine stad en mag altijd een paar straten wandelen naar huis.
Als het 50% is zijn er dus nog 2.75 miljoen laadpalen nodig in Nederland..

Minimaal.
Ik zie niet in waarom een enkele paal niet meerdere aansluitingen en slimme schakelapparatuur kan krijgen. Veel mensen weten dat ze hun auto toch pas weer een paar uur later nodig hebben. De paal kan best de laadvolgorde afstemmen dat iedere auto vol is wanneer dat nodig is (als mensen tenminste bereid zijn hun verwachte vertrektijd op te geven bij aankomst). Dat zou gelijk een stuk schelen voor de netbelasting.
Stop de persen, dit is de oplossing.

Iedereen zegt natuurlijk weer zo snel mogelijk in dat geval, Nederland is al lang niet meer zo sociaal, laat staan dat we elkaar nog wat (laadtijd) gunnen.

Iemand ertussen laten in een file is al teveel gevraagd voor velen :+
Lekker optimistisch :X
Een van de problemen is dat de elektrische laadplaatsen als gratis parkeerplek worden gezien. De auto is in twee uur klaar met laden maar staat er acht uur. Dus laat zo'n paal lekker drie laders toestaan en geef de geschatte eindtijd als iemand hem er neerzet. Kan je in ieder geval meer opportunisten bedienen met dezelfde infrastructuur.

Klopt dat beter voor je beeld dat je van je medemens hebt?
Ik zie in elektrische auto's gewoon alleen maar achteruitgang met dat laden, plannen hoe ver je kan rijden enz. Ik verwacht daarom ook dat er wel een andere oplossing komt. Waterstof bijvoorbeeld, al heeft dat ook zijn problemen (nog).
Waarom een eigen "Paal" een gewoon stop contact voldoet al prima. Een normaal goed aangelegd stopcontact kan 3,6 kW leveren. Laten we even veilig gaan zitten en uit een stopcontact max 2 kWh halen. Gemiddeld staat een auto op het werk 8 uur en thuis 15 uur stil, maar laten we het hebben over iemand die wat langer in de auto zit, dan gaan we uit van 8 uur op het werk en 12 uur thuis. De auto staat dus 20 uur per dag gemiddeld stil. In die tijd, aan een gewoon stopcontact waar we minder vermogen halen dan wat werkelijk haalbaar is, trek je dus 40 kWh. Dat is gelijk aan een dagelijkse rit van 200 km. Oftewel op jaarbasis meer dan 70.000 km. En dat terwijl een gemiddelde auto in Nederland minder dan 15k km aflegt per jaar.
Het feit dat we daar nu nog over moeten discussieren geeft al aan dat dat elektrisch rijden op grote schaal totaal niet haalbaar is. De problemen ontstaan nu overal in de keten: bij productie van accu's, het leveren van stroom op piekmomenten, de laadtijden en locaties.

Ik denk dat vervoer net zoals de energieproductie een 'mix' moet zijn en worden. Voor kortere afstand woon-werk verkeer is elektrisch een prima oplossing. Voor langere afstanden zou je naar hybride moeten kijken, enzovoort. En zo zal er ook plek zijn voor zaken als waterstof of misschien wel volledig op solar rijden. Dat past ook veel beter bij de veroudering en levensduur van het wagenpark, want er gaat nog altijd rustig 20-25 jaar overheen voordat je een auto echt niet meer laat rijden.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 9 november 2018 13:02]

Het feit dat we er over discussiëren is vooral omdat velen echt niet weten waar ze het over hebben. Iets van klok en klepel. Stroomlevering een probleem, dat wordt wel geroepen maar niet door de netbeheerders. Zonnepanelen zijn een veel grotere complicatie voor het net, maar is ook tijdig op te lossen, vooral ook dankzij de elektrische auto.

Productie van accu's een probleem... Ja enkel omdat de grote autoproducenten er niet tijdig in hebben willen investeren. Al in 2015 hebben LG en Samsung bij deze partijen aangedrongen op het tekenen. An contracten opdat zij in Polen grote fabrieken konden bouwen voor batterijen voor EU auto's. Dat wilden deze grote fabrikanten niet want ze geloofden er niet in. En nu is er een tekort maar zelfs nu investeren ze zelf niet in batterij fabrieken.

Laadtijden en locaties een probleem... Je bent duidelijk geen ervaringsdeskundige. Iedere parkeergarage kent tegenwoordig laadpunten. En je hoeft niet iedere dag op te laden. Voor de meeste mensen is eens per 4 a 5 dagen prima en soms extra voor de langere ritten.

En dan nog waterstof en volledig Solar... Waterstof is vanwege de productie vervuilender dan benzine en diesel. En volledig Solar, da's leuk bij de Stella, maar niet bij gewone auto's. En de merken die een zonnepaneel op het dak plaatsen, daarmee kunnen ze nog niet eens de verwarming van de auto voorzien van energie. Tenzij zonnepanelen een factor 40 beter worden is dit onhaalbaar.
Idealiter laadt iedereen zijn auto thuis op, 's nachts ? Het probleem zit hem in dichtbevolkte steden met veel rijhuizen vermoed ik.

Voor mij persoonlijk zou dit geen probleem zijn, de actieradius is ruim voldoende voor het typisch verkeer (vakantie daargelaten waar je gerust wel eens een half uurtje zou kunnen stoppen om op te laden).
Precies, en waar woont half Nederland?
gaan ze hiermee parasiteren op "onze" bestaande laadinfrastructuur die op veel plaatsen amper aan de vraag voldoet.
Probeer je nou serieus electrisch rijders als een elitair volkje neer te zetten? Het leest als "Die palen zijn van ons en niemand anders mag er aan!". Overigens denk ik dat het een kwestie van vraag en aanbod is, er is geld te verdienen met laadpalen, dus als er voldoende vraag is komen er vanzelf meer. Wil je meer laadpalen, dan moet je meer gebruik juist toejuichen.
Nee, ik probeer aan te kaarten dat bedrijven van buitenaf proberen te parasiteren op onze schaarse voorzieningen. Met parasiteren bedoel ik dat ze niets extra's toevoegen en er alleen maar handig gebruik van maken. Dus ik hoop dat ze zelf naast auto's rondstrooien (net als de stepjes die je steeds meer ziet) op plekken waar al veel parkeerdruk is ook zorgen voor extra palen en parkeerplaatsen.
Car2Go rijdt al jaren in Amsterdam en moet elektrisch opladen. Dat lost men op door eigen parkeerplekken met laadpunt in garages af te nemen, eigen laadplekken op straat te bouwen en door 'loopjongens' die op een opklapbaar scoortje de auto's ophalen als ze niet op hun 'eigen plek' zijn achter gelaten. Zo'n opgave is het dus niet anno 2018, laat staan volgend decennium.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 9 november 2018 11:32]

Ok dat doen ze dan erg goed, mooi om te horen dat dit kan! :)
Onzin. Heb zelf een lidmaatschap genomen op die parasieten weg te halen bij ‘mijn’ laadpaal.
Tja het is maar welke draai je eraan geeft. Hoezo zou het jouw paal zijn als ze openbaar zijn? Of ben je zo'n type die mensen wegstuurt die in de straat toevallig voor jouw huis parkeren om dat 'jouw plek' is?
Nee man. De paal ooit aangevraagd. Staat er dankzij mij, maar heel blij als mensen hem gebruiken. Maar Car2Go moet je niet verwarren met ‘mensen’ 😉
Hier ben ik het mee eens. Er zijn al zo weinig parkeer plekken beschikbaar. Gemiddeld persoon die ik ken moet elke dag lange afstanden lopen omdat alles bij hen thuis constant bezet is. Maar dit komt ook deels omdat mensen niet normaal kunnen parkeren.
Dan sta je mooi voor paal. :+

On topic; het leest alsof je je enorm ergert aan het feit dat er te weinig palen zijn, en waar ze wel zijn erger je aan het feit dat het een parkeer plek inneemt.

Mijn oplossing zou zijn, verplicht elke fabrikant om de accu's dezelfde grote te geven, en dezelfde afmetingen. Ga naar een "tank" station en verwissel de accu. Dan heb je direct een volle "tank" en kun je weer verder. Kan het daar bij het tankstation evt. groen geladen worden.

Of, investeer in rijden op waterstof. Ja, waterstof is minder efficient, en ja waterstof word nu vaak nog met "grijze" stroom gemaakt, echter als je waterstof ziet als een batterij, is het verlies helemaal niet zo slecht ten opzichte van de huidige batterijen. Kun je het bijvullen zoals de klassieke manier, afgezien van wat druk verschillen. Zet het om naar stroom en dan rij je nog steeds op electriek.
"Echter, als je waterstof ziet als een batterij, is het verlies helemaal nog niet zo slecht".

Als we CO2 nu gemakshalve gewoon zien als een positief iets, is rijden met een benzine of diesel helemaal zo slecht nog niet. Sterker nog, waar hebben we het over, er is geen klimaat probleem.

Wel eens bedacht hoeveel meer windmolens we nodig zouden hebben om in plaats van alle auto's duurzaam als BEV te laten rijden vs een FCEV? Bij deze laatste hebben we 4x zoveel duurzame opwek nodig.
De volkswagengroep is momenteel bezig met snelladers te installeren over europa, maar ik denk men hiervoor gebruik maakt van zowel eigen laadpalen als de huidig publieke.

Natuurlijk zorgt een grotere vraag ook ervoor dat er meer laadinfrastructuur komt...
Tenzij we de pakkeerplekken die we hebben anders kunnen gebruiken.
Stel dat elke electrische auto een eigen zonnepanelen dak zou hebben zou die zichzelf kunnen laden op bestaande parkeerplekken met genoeg zon.
Ja ik snap dat de zon niet altijd schijnt maar dan nog misschien is dit wel de toekomst. Zeker als je op zoon parkeerplek nog een plug zou hebben die het overbodige stroom weer het net in kan doen.
Kan je beter die panelen onder de juiste hoek (30-35 graden) op het dak van het bedrijfspand leggen.
Grotere oppervlakte en geen last van schaduwen van bomen. Daarnaast worden lease-auto's vaak omgeruild. Of lease beeindigt als de werknemen boventallig is. Dan ben je ook gelijk je zonnepaneel kwijt.

TU heeft al een omvormer ontwikkeld die toestaat dat de gelijkstroom direct gebruikt kan worden om de auto's op te laden. Waardoor je dus niet het verlies hebt van 2 keer omvormen.

https://www.tudelft.nl/20...e-laden-via-zonnepanelen/

Trouwens de tekening van een carpark met zonnepanelen is ook wel slim.
Zeker als de parkeerplaatsen op het zuiden gericht staan.

[Reactie gewijzigd door BarnET op 9 november 2018 12:24]

He ja nog meer deel stepjes, fietsen en auto's...
Ik stel voor dat er een parkeer tarief komt voor deze bedrijven dat minimaal gelijk is aan het parkeren in de binnenstad van Amsterdam. Op die manier is het snel over met die stortvloed aan huur auto's die nu overal en nergens parkeer plekken in nemen in plaats van geparkeerd te staan in een garage van het bedrijf van wie ze zijn.

Ik woon gelukkig niet in Nederland maar ook waar ik woon zie je overal deel fietsen, stepjes en auto's die simpel weg achter gelaten worden waar de huurder besluit dat het makkelijk is voor hen. Midden op de stoep, midden voor de deur van een school of een winkel etc... het maakt niets uit gewoon achterlaten waar je maar wil zodra je bent waar je wilt wezen. Steeds meer parkeer plaatsen zijn in gebruik door bedrijven die weigeren zelf een garage te beheren voor hun wagen park maar al die huur auto's gewoon door de stad laten staan waar de vorige huurder ze achterlaat.

Ik vind het idee van een huur auto helemaal zo slecht nog niet en het makkelijker maken van het huren van een auto ook niet. Maar als dat betekend dat je als inwoner van de stad 2000 parkeer plekken minder hebt in de stad omdat VW lekker groen wil doen en zo zonder dat men er voor betaald dan is er toch echt iets ernstige mis met deze wereld.

Deel auto's (ook wel huur auto's genoemd) is niets mis mee maar niet als dat betekend dat de hele stad mee moet betalen aan de hippies die te goedkoop zijn om zelf een auto te kopen (of het nu elektrisch is of niet)
Wat een ergernis...
Ik stel voor dat er een parkeer tarief komt voor deze bedrijven dat minimaal gelijk is aan het parkeren in de binnenstad van Amsterdam. Op die manier is het snel over met die stortvloed aan huur auto's die nu overal en nergens parkeer plekken in nemen in plaats van geparkeerd te staan in een garage van het bedrijf van wie ze zijn.
Volgens mij is het hele idee van deelauto's juist dat ze de parkeerdruk verminderen omdat er nu in plaats van x privé auto's nog maar 1 deel auto staat. Blijkbaar vindt je dat deze auto's in een garage moeten staan 'van het verhuurbedrijf', maar waarom geldt dat niet voor jouw privéauto?
Ik woon gelukkig niet in Nederland maar ook waar ik woon zie je overal deel fietsen, stepjes en auto's die simpel weg achter gelaten worden waar de huurder besluit dat het makkelijk is voor hen. Midden op de stoep, midden voor de deur van een school of een winkel etc... het maakt niets uit gewoon achterlaten waar je maar wil zodra je bent waar je wilt wezen.
Dit gebeurd in Nederland gewoon niet. De auto's worden achtergelaten waar ze horen. Ik heb oprecht nog nooit een 'gedumpte leenauto' ergens verkeerd zien staan. Waar mensen ze parkeren tijdens gebruik lijkt me niet anders dan hoe ze met een privéauto om zouden gaan.
Deel auto's (ook wel huur auto's genoemd) is niets mis mee maar niet als dat betekend dat de hele stad mee moet betalen aan de hippies die te goedkoop zijn om zelf een auto te kopen (of het nu elektrisch is of niet)
De hele stad betaald ook mee aan auto's in privébezit, tenzij je aanneemt dat de kosten van een parkeervergunning (vaak rond de 10-20 euro per maand) voldoende zijn voor aanleg/onderhoud van de parkeerplekken en alle andere randzaken.

Samenvattend: deelauto's verlagen de parkeerdruk, kosten de samenleving minder, zijn goed voor het milieu, en mogelijk voor je eigen portemonnee. Bij het lezen van verschillende reacties onder dit topic krijg ik een beetje het gevoel dat mensen zich vooral ergeren aan het symbool en imago van de leenauto (iets over goedkope hippies).
Leuk idee maar helaas is het toch vooral zo dat deze deel auto's gebruikt worden door mensen die nu geen auto hebben. Met als resultaat dat er dus zo als Volkswagen in Berlijn wil doen 2000 auto's meer in de stat staan. Omdat Volkswagen of om het even welk ander bedrijf besluit al dan niet elektrische auto's in de stad neer te zetten betekend het niet dat op eens 2000 of meer mensen hun auto weg doen en dan maar een deelauto gebruiken.
Het resultaat is dus netto 2000 of misschien 1800 auto's meer in de stad, omdat er altijd een aantal kapot zullen zijn dan wel een paar mensen toch maar geen auto kopen en zich met zo'n deel auto proberen te redden.
Vergeet ook niet dat de meeste steden in middels minimaal 2 of 3 bedrijven hebben die plannen minimaal een paar honderd tot een paar duizend auto's in de stad neer te zetten in de hoop deze te verhuren. In verhoging van het aantal auto's in een stad met een paar duizend auto's is echt zeer merkbaar.

Om deze reden is het niet meer dan logisch dat deze de eigenaar van deze auto's flink moet betalen voor het laten rondslingeren van zijn auto's door de stad.

Natuurlijk is het een kip en ei verhaal, zonder deze auto's zal niemand zijn auto weg doen om een deel auto te rijden. Maar met een paar duizend auto's extra in de stad zul je je snel af vragen hoe het toch kan dat een groot deel van het verdienmodel van deze bedrijven is gebaseerd op het zich toe eigenen van van de publieke ruimte ten nadele van de bewoners van de stad met als verheven doel om mensen uit hun eigen auto te dwingen en in hun auto's te laten rijden zo dat zij er flink aan kunnen verdienen.
Ja daar erger ik me zeker aan.
Waarom zou zo'n deelauto voor "hippies" meer parkeergeld moeten betalen dan een "aso" die een parkeerplek helemaal voor zichzelf bezet houdt? Zo'n auto is niet extra zwaar of groot ofzo dus gewoon hetzelfde tarief.
Los van dat het voor de gebruikers voordelen kan hebben, heeft het ook voordelen voor de binnenstad, namelijk minder parkeerplek nodig.

Ikzelf heb hier in Utrecht binnenstad ook een auto, maar vind het een luxe ipv een recht dat er schaarse ruimte wordt opgeofferd om een auto neer te zetten die alleen af en toe door mij wordt gebruikt.
Lijkt me logisch dat autodelen vooral hier wordt gestimuleerd, als dat ten koste gaat van de autobezitters, dat zou ik niet leuk vinden, maar wel begrijpen.
Een deelauto zou voor mij ook prima volstaan, alleen is mn eigen (oude) auto voordeliger.

edit: Als 10 inwoners (ik noem maar wat) een auto delen, kost dat 1 parkeerplek. Als ze niet aan deelauto's doen, kopen sommige van hen zelf een auto (zoals ik, die niet eens vaak rijdt), dus kost dat meer parkeerplekken. Maar op eoa manier kost autodelen juist meer parkeerplekken volgens jou?

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 9 november 2018 13:11]

......Deel auto's (ook wel huur auto's genoemd) is niets mis mee maar niet als dat betekend dat de hele stad mee moet betalen aan de hippies die te goedkoop zijn om zelf een auto te kopen (of het nu elektrisch is of niet)
Jij bent lekker in touch met de huidige tijdgeest, da's duidelijk. Dat betekent dat er tegenwoordig godzijdank steeds meer mensen zijn die goed nadenken over mobiliteit en niet blind overgaan tot hetzelfde kuddegedrag als de generaties ervoor (en dus mede de oorzaak zijn van de situatie waar we nu in zitten)
Heeft er iemand nu al ervaring met deelauto's?
Van de ene kant juich ik het toe omdat het veel duurzamer is, maar wat als iemand waarmee je een auto deels brokken maakt? Kan ik dan ineens niet meer naar mijn werk omdat de auto in de prak ligt?
En wat als de ander een bende maakt van het interieur van de auto? Viezigheid op het stuur, niet erg hygiënisch. Moeten we gaan werken met hoesjes om het stuur?
In Belgie is dit toch al fors ingeburgerd. Ik woon in een grote stad en heb geen wagen. Ik ga met het openbaar vervoer naar het werk en als ik een auto nodig heb neem ik een cambio deelwagen. Deelwagens zijn een oplossing voor de "last miles", in combinatie met openbaar vervoer.

Het grote probleem voor mij is de wildgroei aan deelauto formules en de gebrekkige Europese integratie met openbaar vervoer. Als ik bv naar een gehucht wil in Duitsland kan ik met de bus naar Keulen (stopt enkel aan de luchthaven), maar dan moet ik weer met een andere fomule (DriveNow) naar het centrum van Keulen want aan de luchthaven is er geen cambio deelwagen maar wel de free-floating DriveNow die enorm duur is per minuut je het gebruikt, ik moet dan met de andere deelwagen (DriveNow) naar het centrum om van daaruit terug een cambio te nemen (duurder per kilometer) naar het gehucht waar ik wens te zijn. Dat heen en terug.
Dat is dus 4x een tripje en veel extra tijd en kilometers om ergens te geraken. Maar... het is nog steeds fors goedkoper dan zelf een auto te kopen die 99% van de tijd aan de kant staat.

In Nederland heb ik dan het gelijkaardig probleem. Stel ik wil naar een gehucht rond Amsterdam. Ik kan met de bus of trein naar Amsterdam reizen, maar omdat ik geen domicilie heb in Nederland kan ik geen car2go abonnement nemen. Als ik nu veel naar Nederland zou moeten vanuit Belgie zou dit echt een probleem zijn.

Voor Frankrijk kan ik naar Parijs treinen of bussen en daar een Ubeeco nemen, (nog een ander bedrijf). Ubeeqo is actief in Belgie, dus daar kon ik me voor inschrijven.
Voor Madrid kan ik een zipcar nemen omdat zipcar ook in Belgie actief is, maar voor Sevilla zijn er dan bv geen deelwagens beschikbaar. Of misschien enkel voor Spaanse inwoners...

Dus als burger heb je geen andere keus dan je op zoveel mogelijk formules in te schrijven en de combinaties met openbaar vervoer uit te pluizen en te hopen dat je ergens kunt geraken. Het is een totale wildgroei van systemen met elk hun eigen reglementen en business areas voor de freefloating systemen en bediende gebieden waar er standplaatsen zijn voor de andere formules.
Ik heb zelf (alleen) MyWheels gebruikt, omdat dat goedkoop is.
Je hebt daar niet per se 1 vaste auto; als je normale auto in puin ligt, zou je in theorie ook een andere uit hun eigen vloot kunnen gebruiken (die verder weg staat), of mss van een andere particulier. En mss vervangen ze m ook wel meteen.
Maar datzelfde probleem heb je ook als je eigen auto in puin ligt natuurlijk, bovendien moet je dat dan ook nog zelf gaan zitten oplossen.
En daarnaast, hoe vaak gebeurt dat nou helemaal.

Voor de rest zijn die allemaal speciaal verzekerd dus daar heb je iig geen last van.
Als een ander een bende maakt van de auto, kan/moet je dat melden, want dat is niet de bedoeling.
Voor welgeteld mijn tweede rit bij MyWheels ontdekte ik schade (iemand anders was ertegenaan gekomen bij parkeren), en moest ik dat melden enzo.
Dat was vast toeval, maar ik extrapoleerde mijn ervaring en zag t toen al niet meer zitten, dus mede daarom toch maar zelf n auto gekocht.
Want wat als je gewoon eventjes weg wilt (precies waar het voor is bedoeld), dan moet je idealiter eerst de hele auto inspecteren, anders kan je daar problemen mee krijgen.
Maarja als je niet zo'n controlfreak bent als ik zal t vast prima kunnen zijn, niet meer hoeven dealen met al die auto-ellende (apk/onderhoud/afschrijving) is ook wat waard.

Maar goed, het is sowieso niet voordelig om (dagelijks) mee naar je werk te gaan, want het kost minstens €2,50/u ofzo, totdat je hem weer op dezelfde plek terugzet, dus ca €25/werkdag.
Het is meer bedoeld voor mensen die af en toe n auto nodig hebben.
Ik begrijp dat je met Car2Go alleen betaalt voor de tijd dat je in de auto zit, dus dat zou mss geschikter zijn. Alleen ben je dan beperkt tot Amsterdam, oftewel afstanden die je ook kan fietsen.
Een landelijke variant daarvan zou ik zeker in geinteresseerd zijn, maar dat lijkt me lastig (goedkoop) te organiseren, totdat ze zelfrijdend zijn.
Deelauto's lijkt me nou bij uitstek een dienst die beter functioneert als niet iedere fabrikant zijn eigen pool met deelauto's opzet. Schaal is belangrijk voor de klant zodat deze een grotere kans heeft om een auto te krijgen op de plaats waar hij het wil, op het moment dat hij het wil. Het gaat misschien beter met 100% automatische auto's die zelf naar de klant kunnen rijden, maar zover zijn we nog lang niet.
Interessant Zeker als de auto's autonoom kunnen rijden en dus dus een auto kunt oproepen via een app. Renault heeft zo'n concept van een kleine bus waar je desnoods met meerdere in kunt zitten. Mooie en interessante toekomst.

Tegen die tijd zijn de accu's al weer wat gezakt kwa prijs en hoop ik dat ze het basis model voor minder kunnen leveren en dan net als de Kona een 60kWh erin mikken voor 30-35k. Dat zou een mooie deal zijn denk ik. Dat is dan een mooie concurrent in dat segment. Tesla zit ook niet stil al mogen die ook een auto uitbrengen die meer op onze markt is gericht kwa breedte van de auto. Dat vind ik een serieus minpunt hier in onze smallere straten. Tesla doet verder veel dingen uitstekend zoals het navigatie voor langere trips waarbij de laadstations/sessies ingecalculeerd worden. Daarmee lopen ze echt heel erg voor ten opzichte van anderen. Als Volkswagen daar ook eens een team op zet.

De I.D. auto's zien er tof uit en hopelijk komen al die andere merken ook met mooie EV's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee