Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Slim, autonoom en futuristisch - Een blik op de auto van de toekomst

16-01-2018 • 06:00

65 Linkedin

De CES is al lang niet meer een beurs met alleen maar consumentenelektronica. Er is zelfs een complete hal gewijd aan alles wat met auto’s en vervoer te maken heeft. Tweakers mag dan geen autosite zijn, er zit zoveel technologie in wat we hier zien, dat we het niet konden laten om een paar dingen van dichtbij te bekijken. Aan de hand van vijf verschillende innovaties kijken we hoe de auto’s van de toekomst er wellicht uit gaan zien.

Deze video is ook te bekijken op Youtube.

Reacties (65)

65
62
45
11
1
11
Wijzig sortering
Mijn pa is buschauffer, moet nog zo'n 15 jaar tot hij met pensioen mag.
Hij hoopt dat hij de laatste jaren voor zijn pensioen ook nog zelf mag rijden, maar als ik deze ontwikkelingen zie wordt hij de laatste paar jaar van zijn carrière gastheer en is hij er alleen om mensen te verwelkomen in de bus en te controleren of mensen voor hun rit betalen.

Voor mij als ICT student interessante en gave techniek, hij denkt er anders over..
Zo zullen er veel van dat soort beroepen verloren gaan in de komende 25 jaar, waar in de ICT juist meer verschillende beroepen en meer werkgelegenheid komt.

[Reactie gewijzigd door snippiestgem op 16 januari 2018 08:47]

Voor mij als ICT student interessante en gave techniek, hij denkt er anders over..
Zo zullen er veel van dat soort beroepen verloren gaan in de komende 25 jaar, waar in de ICT juist meer verschillende beroepen en meer werkgelegenheid komt.
Ik denk juist, gezien vanuit mijn vakgebied maar ook vanuit algemeen perspectief, dat er steeds minder werkgelegenheid zal ontstaan door de huidige automatisatie van producten, diensten en programma's. De huidige automatisatie slag die nu gaande is is anders dan die van de industriële revolutie of de begindagen van de computers.

In een onderzoek van Carl Benedikt Frey en Michael Osborne dat in 2013 werd gepubliceerd kwam naar voren dat het waarschijnlijk is dat 702 beroepen geautomatiseerd zullen worden en werd vastgesteld dat 47% van de werknemers in Amerika een groot risico lopen om werk te verliezen door automatisering. Zij waarschuwden er met name voor dat de meeste werknemers op het gebied van vervoer en logistiek , denk aan bus, taxi- en bezorgingschauffeurs en kantoorondersteuning (zoals receptionisten en bewakers) waarschijnlijk zullen worden vervangen door computers en dat veel werknemers in de verkoop en dienstverlening (zoals kassasmeedwerkers, baliemedewerkers, verhuurders, telemarketeers, chatmedewerkers, klantenservices en accountants) ook een hoog risico lopen op automatisering.

Hiermee kun je concludeerden dat de recente ontwikkelingen op het gebied van machine learning de nabije toekomst een aanzienlijk deel van de werkgelegenheid in een groot aantal beroepen in gevaar zal brengen. Uit latere studies blijkt dat in Groot-Brittannië (waar meer mensen werken op creatieve gebieden die minder gevoelig zijn voor automatisering) 35% van de beroepsbevolking werkzaam is en in Japan 49%. Helaas geen cijfers voor Nederland maar ik denk niet dat al deze banen terug gaan komen in een ander vakgebied. Hierdoor is bijvoorbeeld het basisinkomen een steeds vaker terugkerend onderwerp omdat er een tijd komt dat mensen niet meer hoeven of kunnen werken omdat er gewoon betere alternatieven beschikbaar zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=WSKi8HfcxEk
https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU
https://www.amazon.com/gp/product/1780748485
plan: Meet-Up Artificial Intelligence gemist? Bekijk de avond hier terug
https://www.economist.com...nt-automation-and-anxiety

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 16 januari 2018 19:29]

Je bent wellicht wel de belangrijkste link vergeten: https://youtu.be/Yb5ivvcTvRQ?t=2823

The Venus Project, met relevante timestamp (je kan natuurlijk ook de hele docu kijken, mocht je het willen zien). Maar dit is gaat waarschijnlijk precies gebeuren zoals Jacque Fresco (inmiddels overleden) heeft voorspeld (en heeft gewild).
Als mensen worden wegbezuinigd, betekent dat voor de eigenaar dat een machine goedkoper is. Hoe deze trend er voor zorgt dat de werkeloze niet meer hoeft te werken snap ik niet, de gekochte machines zijn niet van de overheid, maar juist als kostenbesparing door de bedrijven aangekocht. Ik zie dus eerder een toekomst met grotere financiële ongelijkheid en werkloosheid dan dat we straks utopisch meer kunnen doen wat we graag willen doen. Het basisinkomen leunt namelijk enorm op de steeds kleinere pool van werkende mensen, als die kleiner en kleiner wordt wordt een basisinkomen juist eerder nóg onmogelijker dan mogelijker.
Het basisinkomen leunt namelijk enorm op de steeds kleinere pool van werkende mensen, als die kleiner en kleiner wordt wordt een basisinkomen juist eerder nóg onmogelijker dan mogelijker.
Ja, en een steeds grotere pool van werkende machines. Nu wordt er daar geen belasting over geheven, maar stel dat het voor bedrijven 90% goedkoper is om een computer het werk te laten doen, maar door belastingen wordt dit teruggebracht tot 10% goedkoper. Dit is voor een bedrijf dus nog steeds een 10% kostenbesparing en je hebt geen 'gezeik' (ongelukken, ziekte, ontevreden mensen, etc).

Die 80% van het oorspronkelijke loon van de medewerker die als belasting wordt geheven zou dan dus alsnog naar die (ex-) medewerker kunnen gaan, maar dan zonder te hoeven werken.

Dit is uiteraard een oversimplificatie, maar als de productiviteit gelijk blijft of zelfs omhoog gaat is het niet noodzakelijkerwijs direct zo dat er minder geld beschikbaar is. Wel wordt het een uitdaging om te voorkomen dat deze besparing in de zak van de hoogste baas belandt, maar daar vinden we vast wel wat op.
Waarom zou een bedrijf dan in een land blijven waar het enorm belast wordt? Dan krijg je toch dezelfde problemen als met de algemene belastingen, dat bepaalde landen zich gaan opwerpen als paradijs en anderen het juist nodig hebben voor hun landskosten. Het is niet dat een bedrijf het prima vindt als het minder oplevert dan mogelijk, nee dat wordt net zo goed tegengegaan.

Dan zie ik meer in een staat die robots inzet, die zouden de ingeperkte ROI nog wel accepteren.
Vandaar de 'oversimplificatie', uiteindelijk is dit geen Nederlands probleem, maar overal (in de EU zeker) zal een oplossing hiervoor bedacht worden. De door mij genoemde belasting bedoelde ik ook niet als letter 1-op-1 voor die computers.

Ik bedoel te zeggen, de hoeveelheid waarde die het bedrijf creëert blijft gelijk of stijgt door gebruik van de computers, er zal dus een mechanisme bedacht moeten worden waardoor de kostenbesparing op een of andere manier (deels) toch weer bij de mensen terecht komt die hun baan verliezen. Een combinatie van belasting en basisloon kan hier een oplossing zijn.
En waarom zou de Nederlandse overheid recht hebben om belasting te heffen over de 'waarde' van de dienst van de computer? Wat als die computer in een ander land staat? Moet er dan invoerrechten over de 'waarde' van deze digitale dienst worden geheven?

Ik zet waarde tussen quotes, want wie gaat dat vast stellen en verdelen?
Die financiële ongelijkheid heft zichzelf uiteindelijk wel weer op, immers als bijna iedereen werkloos thuis zit en geen geld heeft om uit te geven, verkopen die bedrijven die dan door computers worden bestuurd geen producten meer, hun klanten zitten namelijk zonder geld.
Precies dit.
Op korte termijn ontstaat grote werkeloosheid en inkomensongelijkheid. Op lange termijn komt men macro-economisch in een onhoudbare situatie, en moet er een maatschappelijke oplossing komen. Marktwerking 101.

Overigens verwacht ik tegen die tijd ook wat meer van kernfusie waardoor energie theoretisch veel goedkoper en milieuvriendelijker wordt. Wellicht hoeft tzt niemand meer voor het geld te werken, en ontstaat een utopische (Startrek achtige) situatie waarin mensen werken met andere motivatie dan inkomen in posities die aansluiten bij hun talent en interesse. 8-)

[Reactie gewijzigd door Flozem op 18 januari 2018 06:42]

Industrialisering decimeerde de werkgelegenheid op het land (landbouw). Dat was ongezien voor die tijd en "Doomsday had arrived". Dus ik verwacht dat we eenzelfde shift in werkgelegenheid én bijbehorende boom in de bevolkingsgroei gaan zien.

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 18 januari 2018 12:42]

Dat gaat echt niet zo snel hoor. Het rijden op een standsbus is vele malen complexer dan het zelfstandig rijden van een personenauto op de snelweg. Aangezien dat tweede al niet mag (bij wetgeving/verzekering) en goed uit ontwikkeld is zal het rijden met een bus zeker de komende jaren (ik vermoed zeker 10 a 15 jaar minimaal!) nog niet gebeuren. Het eerst wat zal gebeuren is het zelfstandig rijden van metro's zoals al in bijvoorbeeld Parijs gebeurd op een paar lijnen. Dan komen de trams/treinen en dan pas bussen als dat gaat gebeuren.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 16 januari 2018 09:10]

Toch is ook dat al bezig. Zie bijv. hier in datzelfde Parijs: https://www.zelfrijdendve...vervoeren-in-franse-stad/
Maar ook Groningen wil er graag mee aan de gang, en China is er ook al mee bezig. In Gelderland zijn er ook al een aantal tests (geweest). https://www.gelderland.nl/wepods zie ook hier:
http://wepods.com/

@Qinshi: Zoals je ziet in de door mij gegeven links is het gewoon al bezig en ik hoor de vakbonden er niet over. Ook de kosten zullen meevallen want ze zetten er redelijk vol op in allemaal ;)
@maarte997 Zoals je aangeeft zijn de meeste bussen inderdaad korte repetitieve ritten die vrij gemakkelijk geautomatiseerd kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 16 januari 2018 14:27]

Sterker nog we hebben het al lang, in Eindhoven sinds 2004: https://nl.wikipedia.org/wiki/Phileas_(bustype) Toegegeven er zit nog steeds een chauffeur voor de veiligheid maar de bus kan al autonoom rijden. al rijd de bus nu geloof ik weer volledig onder bediening van een chauffeur, toch heeft deze in mijn studententijd enige tijd autonoom gereden.

[Reactie gewijzigd door Tirinium op 17 januari 2018 10:42]

Autonomie op "constrained environments", dus metro's en trams hebben weinig met autonomie in het verkeer te maken. Het is immers een nogal eendimensionaal gebeuren. Een trein kan vooruit of achteruit en dan heb je het wel een beetje gehad. ATO is dan ook al ver doorontwikkeld, wordt echter nog niet heel vaak ingezet - niet omdat de trein het niet zou kunnen, maar omdat de infrastructuur er niet op is gemaakt, en ook de regelgeving veel hindernissen opstelt. Ook gaat er gewoon een stuk minder geld in om. Het aantal treinmachinisten is stukken kleiner dan het aantal bestuurders van voertuigen op de weg, dus auto's, trucks, bussen.

In het verkeer is er daardoor een enorme enorme push op innovatie op dit gebied, waar ELKE autobouwer mee bezig MOET zijn. Er gaan miljarden en miljarden aan ontwikkelingsgelden aan op.

Ik ben enigzins verbaasd dat hier in deze video niet meer ingegaan wordt op de platformen en mogelijkheden van de grote technologiereuzen, die ook op de CES waren, zoals met name NVIDIA en Samsung, die ook groots instappen in het autonome rijden:

Samsung DRVLINE: https://www.engadget.com/...e-harman-digital-cockpit/

Nvidia DRIVE PX: https://www.nvidia.com/en-us/self-driving-cars/drive-px/, video hier: https://blogs.nvidia.com/...jensen-huang-press-event/

Ook Intel, Amazon, Cisco, etc. hebben het een en ander verteld over autonomous driving. De enige die er niet in mee lijkt te gaan schijnt Facebook te zijn: "We're the only company in Silicon Valley that's not building a car" :+

[Reactie gewijzigd door Garyu op 16 januari 2018 10:23]

Anoniem: 310408
@jongetje16 januari 2018 10:40
Aangezien dat tweede al niet mag (bij wetgeving/verzekering)
Tuurlijk wel. Ik mag mijn Tesla zo zelfstandig mogelijk laten rijden als de systemen dat toelaten. In de praktijk betekent dat voor mij dat ik soms twee uur rij zonder een handeling (behalve af te toe het stuur aanraken). Geheel legaal, geheel verzekerd.

De meeste firma's die met autonoom rijden bezig zijn denken dat openbaar vervoer snel zal kunnen automatiseren omdat de omstandigheden beter zijn. Ten eerste is het plaatsen van sensoren op een bus VEEL makkelijker dan in een auto, ten tweede omdat bussen een groot deel van de tijd op speciale rijbanen rijden die je natuurlijk veel makkelijker in kaart kan brengen. Altijd dezelfde route rijden maar autonoom rijden echt vele malen gemakkelijker.

Ik weet dus niet waar jouw informatie vandaan komt maar de praktijk is het zeker niet.
Is het niet zo dat je verplicht bent jouw handen aan het stuur te houden? Geeft die auto dat ook niet aan wanneer jij de autopilot inschakelt?

Het lijkt mij bijzonder sterk dat wanneer dat systeem een aanrijding veroorzaakt en jij ligt te slapen dat jij daarvoor niet verantwoordelijk wordt gehouden.
Is het niet zo dat je verplicht bent jouw handen aan het stuur te houden? Geeft die auto dat ook niet aan wanneer jij de autopilot inschakelt?
Dat zegt hij toch:
In de praktijk betekent dat voor mij dat ik soms twee uur rij zonder een handeling (behalve af te toe het stuur aanraken)
De AutoPilot geeft om de zoveel tijd een waarschuwing dat je even het stuur moet aanraken zodat het weet dat je alert blijft.
Nee, je moet jouw handen aan het stuur houden.

https://www.tesla.com/sit...l_north_america_en_us.pdf

Pagina 73.

Nogmaals, ik kan mij niet voorstellen dat bij het verkeerd gebruiken zoals falconhunter beschrijft, jij juridisch in jouw recht staat bij een ongeval.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 16 januari 2018 12:31]

Er zijn al tests met auto's zonder stuur en pedalen. Maw. auto's die geheel autonoom rijden. Het gaat nog even duren voordat deze in de markt staan, maar ik denk dat je over 5-10 jaar de Taxi wel kan vervangen door een autonome auto. Komt voorrijden, je stapt in en de auto brengt je naar je bestemming. Je stapt uit en de auto rijdt naar de volgende klant.
Dat zal, maar dat is niet waar ik op heb gereageerd. Ik reageer op een uitspraak van falconhunter die ik in twijfel trek.

Dat gaat over de Tesla van nu.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 16 januari 2018 12:41]

Dat kan best, maar momenteel is er geen juridische basis om jou als persoon achter het stuur niet aansprakelijk te stellen bij een ongeval. Zo lang daar geen afspraken over zijn gemaakt blijft de persoon die de auto zou moeten besturen aansprakelijk.

De wet schrijft gewoon voor dat jij je handen aan het stuur moet houden en op het verkeer moet letten.
Het is niet helemaal het zelfde maar het valt een beetje in de categorie "mijn navigatie zijn rechts afslaan" en toen lag je in het water.

Het zijn momenteel HULP systemen. Die helpen de bestuurder bij het uitvoeren van zijn taak, maar ze zijn momenteel nog geen vervanger.

Dus als jou Tesla besluit om door rood te rijden, dan ben jij aansprakelijk bijvoorbeeld. Jij had kunnen zien dat het rood was en op de rem kunnen duwen.
Volgens mij ben je gewoon verantwoordelijk. Het afschuiven op de autopilot houd geen stand gezien jij de bestuurder van het voertuig bent en jij dus moet opletten. Dat daar systemen jou bij helpen is prima, maar het betekend niet dat jij met iets anders bezig mag zijn. Je krijgt ook gewoon een boete als je achter het stuur met iets anders bezig bent, ja maar Tesla houd dan ook geen stand.
En dan moet je nog rekening houden met de kostprijs van zo'n zelf rijden autobus. + de bijkomende infrastructuur werken die moeten gebeuren langs de weg, ivm sensoren & bekabeling.
Dan moet de wetgeving, verzekering nog komen. Dan heb je nog de vakbonden die het wss zullen tegenhouden.

Een autobus + autobuschaffeur is vele malen goedkoper dan het bovengenoemde.
Vroeger had je een persoon die 's avonds met zijn fakkel de straatlichten aan ging steken. Die arme man is zijn job kwijt. Stel je voor dat iemand toen zei: het licht is uitgevonden. Maar wat zijn we ermee. Weet je wel wat dat kost? Elke toorts gaan vervangen door een paal met een gloeilamp in... En dat is nog niet genoeg! Je moet ook nog eens kabels gaan trekken.

Mijn man het laten uitvoeren is vele malen goedkoper dan het bovengenoemde.

Ik zie er echt de voordelen van in. De meeste grote steden hebben ring- en centrumbussen. Dat zijn bussen die korte, repetitieve ritten afleggen. Als je, zoals in het filmpje, dat traject kan in kaart brengen a.d.h.v. sensoren en zenders in het straatbeeld, kan je op een relatief korte hoeveelheid km's veel bussen autonoom laten rijden. De eerste tests zullen natuurlijk met chauffeur zijn. Voordeel daarvan is dat in een volgende fase ook intercity bussen autonoom over die routes kunnen rijden, terwijl in tussentijd de chauffeur het traject tussen de steden zelfstandig kan blijven afleggen, totdat het systeem ook deze routes voor zich kan nemen.

Als een vakbond dit kan tegenhouden, legt dat een zware hypotheek op de overlevingskans van dat bedrijf. Ik denk niet dat ze dat zal lukken. Vakbonden hebben bv. ook niet kunnen voorkomen dat Ford Genk, Opel Antwerpen, Renault Vilvoorde, ... eerst werk verschaften aan eerst +10 000 mensen per fabriek, om uiteindelijk in te zakken naar 2 à 3000 medewerkers. Om uiteindelijk te sluiten... Een vakbond probeert het beste uit de bus te halen. In vele gevallen een goede ontslagregeling en een extra bovenop het aankomende pensioen. Maar dit kunnen ze niet tegenhouden.

Er zijn te veel (onbekende) variabelen om zelf de rekening van een busmaatschappij te maken, maar het lijkt me onmogelijk om deze technologische golf te stoppen of af te remmen...
Je hebt het over Belgische vakbonden die wereldvreemd beginnen te worden. In NL en DLD bv denken die mee, in BE werken ze de vooruitgang tegen, tenzij je een grote zak centen op tafel legt.
Dat heet "de Franse slag" :-)
Dat gaat allemaal via 5G, camera's en Lidar?
Valt echt wel mee wat er nodig is. Autofabrikanten willen zelf in 5 jaar de weg op.
In Wageningen is al een test geweest met (kleine) zelfrijdende busjes. Ik denk dat het veel sneller gaat dan je denkt.

@jongetje Deze Wepods reden wel degelijk op de openbare weg. Helemaal goed ging het nog niet maar 10 jaar gaat het denk ik niet meer duren. Maar goed, we zullen zien...

[Reactie gewijzigd door emnich op 16 januari 2018 10:58]

Die busjes rijden meestal op een bedrijfsterein. Rijden in een stad is super complex met veel mensen die onverwachte bewegingen maken. Mensen die opeens hun wandelwagen de weg op gooien, twijfelen bij een zebra etc.

Ik zeg niet dat het er nooit komt, maar 10 jaar is best snel hoor om het helemaal uit te ontwikkelen, wetgeving aan te passen en daadwerkelijk te implementeren. Dit zal eerst bijvoorbeeld als pilot op vliegvelden als pendel tussen de parkeertreinen en de terminal ingezet worden denk ik.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 16 januari 2018 10:27]

In Wageningen gaat het test tracé van de uni naar het station in Ede.
Busje rijdt nog erg langzaam en erg voorzichtig maar het is leuk om mee te rijden (op dinsdagen kan dat) en van de techneuten aan boord te horen wat ze tegenkomen in de ervaringen met autonoom rijden.

En het universiteitsterrein is zeker niet de makkelijkste omgeving door veel fietsers, voetgangers en auto's.
waar in de ICT juist meer verschillende beroepen en meer werkgelegenheid komt.
Helaas was het maar zo'n feest de reden dat de ICT bestaat is om taken makkelijker of zelf geheel te vervangen door den een automatisch proces. Een team die aan een oplossing werkt is op een gegeven moment klaar en wat dan? dan heb je een tak waar veel mensen werken vervangen door een automatisch systeem. Maar die zelfde groep programmeurs beginnen gewoon weer aan de volgende opdracht en zo zullen er steeds en steeds en steeds meer mensen thuis komen te zitten.

Op een boederij waar begin 1850 de boer en 4 knechten nodig waren voor 50 koeien en wat varkens is nu maar 2 man personeel nodig, een drone legt vast waar er bemest, bewaterd en waar extra gezaaid moet worden. Een tractor kan al autonoom het veld op dus waar ben je als niet ict-werkende man nog nodig dadelijk?

het is wachten op de robot die dingen autonoom kan gaan maken dan pas hebben we een samenleving die letterlijk niet meer hoeft te werken.

De vraag is dus niet wie zijn baan verliest maar is er over pak en beet 50 jaar nog wel uberhaupt werk? En de pensioensleeftijd discussie dan niet een beetje dom en totaal niet relevant aan de situatie die komen gaat?
Ach.... voor wat betreft beroepen gaat er de komende jaren met de steeds sneller gaande digitalisering heel veel veranderen. Veel banen zullen verdwijnen en er komen nieuwe banen voor terug...
Die nieuwe banen zullen niet terug komen velen vergelijken deze "digitale en robotiserings revolutie" met de "industriele revolutie" verschil is de een ging om efficientie de andere gaat om het vervangen van de mens in het proces.
Ohw...er komen zeker nieuwe banen terug, alleen zal dat niet genoeg zijn om alle 'oude' banen op te vullen....en inderdaad die vergelijking gaat denk ik zeker op.

Het is voor de mensen die het gaat treffen natuurlijk erg jammer, maar wel onvermijdelijk.
Tot nu toe zijn er voldoende nieuwe banen bijgekomen ondanks de industriële revolutie en daarna de automatiseringsslag van de afgelopen 40 jaar. Laten we niet gaan doen dat automatisering nu pas begint. Komt bij dat arbeid goedkoper wordt als bepaalde beroepen overbodig worden. Daar komt dan vanzelf weer wat voor terug qua werk.

Vergelijk ook eens de inefficiëntie die er nu in vrijwel alle bedrijven is en hoe automatisering ook een hele hoop werk oplevert op het gebied van testen, controle, projectmanagement etc.
Het grootste probleem ontstaat inderdaad doordat eenvoudig werk waar laag opgeleiden nodig zijn het makkelijkst en dus het eerst geautomatiseerd wordt.

Dan kan er wel meer werkgelegenheid in de automatisering komen, maar daar hebben diezelfde laag opgeleiden waarschijnlijk de capaciteiten niet voor.
Interresant artikel/video.
Die Byton.. Wat een farce. Geen doordacht concept.
Vooral leuk, maar 'met gebaren' je dashboard besturen. we weten allemaal hoe die 'gebaren' half en half werken of gewoonweg niet. Dan zou je dit moeten doen, op een geconcentreerde manier, terwijl je aan 120km/u over de baan schuurt. |:(

Vervolgens zit je dan met zo'n grote schermen. Je zal maar pixels hebben die kapot gaan, in je wagen. Kan je een deel van het dashboard niet meer zien. Of wat dacht je van nachtblindheid door dat felle witte kleur, terwijl je rond middernacht rondrijd.

Nogal logisch dat het een concept is.
Ik heb trouwens liever fysieke knoppen. Al eens met natte vingers, een touchscreen bediend?
wat moet je dan doen, als je na een felle regenbui met je natte handen je dashboard wil bedienen?
eerst nog eventjes je handen afdrogen voor je deftig je scherm kan bedienen?


'toekomst dichter bij dan we denken'.
Ja, in de grootsteden van landen, die vollop de digitale kaart trekken. het zal in vlaanderen alleszins nog vrees ik minstens 10 jaar duren, voor ze het toelaten digitale units te plaatsen op de gammele verkeerslichten. Pas nu, zijn ze aan het proberen de verkeerslichten van verschillende knooppunten op elkaar aan het afstemmen. Pas nu ... En dan nog gaat het maar om zeer kleine hoeveelheden. 'proef projecten'. |:( Terwijl het al bewezen is dat de file & doorstroming gevoelig verbeterd bij de beter op elkaar afgestemde verkeerslichten, aangepast aan de verkeersdrukte.

[Reactie gewijzigd door Qinshi op 16 januari 2018 10:08]

En scherm met dode pixels kan natuurlijk onder garantie vervangen worden. Verder zal ook zo'n scherm een nachtmodus hebben.
Al die dingen die u als een farce beschrijft, kunnen prima opgelost zijn/worden.
Bij dat systeem van BlackBerry moet je toch gelijk denken aan de recente gevonden bugs waardoor op diverse cpu's en socs het mogelijk werd voor vm's om elkaars geheugen te benaderen... Daarmee zet ik toch wat vraagtekens bij het combineren. Het is niet alsof een Android systeem met een display nou zo duur hoeft te zijn, voor een paar honderd euro koop je hele goede op je specifieke auto model gemaakte sets uit China... Dus nergens voor nodig dat dat bij autofabrikanten zoveel meer kost. Dus ook niet nodig om de veiligheid te compromitteren om kosten te besparen lijkt mij.

Dat systeem van Nissan lijkt mij eerlijk gezegd voorlopig echt een pipe dream... Zelfs als ze het enigszins aan het werk zouden krijgen, wie gaat er nou met zo'n ding op zitten?

Helaas heb ik de rest van de video nog niet kunnen zien... Met de ces video's valt het me helaas weer op hoe bagger de video implementatie van Tweakers toch is, hij kan absoluut niet omgaan met een niet helemaal perfect stabiel WiFi signaal, de video blijft steeds eindeloos pauzeren, of het beeld stopt en geluid gaat door. En zelfs eenmaal over naar het veel sterkere 4G signaal gaat het mis wanneer ik dan probeer naar halverwege in de video te skippen en reageert de video weer helemaal nergens op. Leuk dat er bij staat dat het ook op YouTube te kijken is, maar zonder link heb je daar niet veel aan.
Deze problemen met de video's van Tweakers spelen al jaren... Het zou leuk zijn als daar eens wat aan gedaan kon worden (hoewel ik moet toegeven dat ik weinig van de technische kant weet dus misschien is het veel lastiger dan ik me voorstel).

edit: @WoutF Top, thanks! :)

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 16 januari 2018 09:07]

Die VM's lopen compleet onafhankelijk van elkaar. Het is onmogelijk om elkaars geheugen te benaderen. Is gewoon technisch gezien niet mogelijk. Dat is ook de reden dat een 'failure' de rest van de VM's niet kunnen beinvloeden. BlackBerry is echt een voorloper op het systeem van automotive. Zomaar een Android tablet erin plempen... ja natuurlijk kan dat, maar dat kan je net zo goed nu doen door je Samsung tablet aan te sluiten op bluetooth. Het gaat erom dat de auto van de toekomst compleet geïntegreerd is met tablet en dat functionaliteiten van de auto ook daadwerkelijk soepel en betrouwbaar draaien.
Ik doel op de Spectre en Meltdown kwetsbaarheid, daarmee waren VM's die onmogelijk elkaars geheugen zouden kunnen benaderen ook ineens tóch in staat dat te doen. Nou kunnen ze voor die specifieke kwetsbaarheid natuurlijk zorgen dat die niet er in zit, maar hoe garandeer je dat er over x jaar niet ineens een andere kwetsbaarheid boven water komt? Autofabrikanten kennende zullen ze als dat na bijvoorbeeld 10 jaar is écht geen patch meer uitbrengen en zelfs als ze het wel doen heb je nog altijd het risico op het moment dat het nog niet gepatcht is. De enige manier om hier 100% zeker tegen te beveiligen is het fysiek scheiden van de twee systemen. Hoe je het ook wendt of keert, geen enkel systeem is 100% hackproof, ook systemen van Blackberry niet.
Ik neem aan dat een auto wel een behoorlijke tijd ondersteund moet worden. Ik dacht dat ze ook 25 jaar onderdelen moeten blijven leveren? En er zal na verloop van tijd ook wel een aftermarkt ontstaan.

Ik heb laatst bijvoorbeeld een nieuwe stroomverdelerkap gekocht voor een auto van 30+ jaar oud. Was van een ander merk, maar leg gewoon in de winkel hier in de buurt. Nieuw.
Voor onderdelen zijn ze dat wel verplicht ja, maar software updates? Dan moet dat eerst wettelijk verplicht gesteld worden denk ik. En aftermarket... Ik denk dat het bijzonder complex zou worden om het hele systeem te vervangen, en als de software door derden geüpdate zou kunnen worden dan zou dat juist nog veel onveiliger zijn...
ter aanvulling zijn er in het verleden meerdere lekken geweest waarmee dit mogelijk was bij VM's, dus dat het technisch gezien niet mogelijk is zoals @uberhoogy beweert, klopt echt niet. Één van deze exploits is bijv. Rowhammer.
Alles digitaal (LCD schermen) vind ik maar niks, kan er nog meer kapot gaan, en kost je heel veel geld om te laten vervangen, heb liever een simpel analoog KM teller en en de rest het zelfde.
Tja, een android "tablet" er in plempen en eenwegscommunicatie blijkt te moeilijk?

Het enige dat je dan mist is het openen/sluiten van deuren of instellen van verlichting via je tablet, maar ik zou altijd twee aparte bussen hebben voor niet-kritieke en kritieke systemen.

Het lijkt of ze een oplossing zoeken voor een niet bestaand probleem, ze zeggen dat het zo "goedkoper" wordt, lijkt me weinig te schelen in het totaal.
Ik heb een linkje naar de YT-versie toegevoegd.
... de video blijft steeds eindeloos pauzeren, of het beeld stopt en geluid gaat door. En zelfs eenmaal over naar het veel sterkere 4G signaal gaat het mis wanneer ...
Probeer eens een andere telefoon, laptop of een desktop: mijn iPhone heeft nergens last van (op 3G). Al jaren niet.
Wellicht is het dan specifiek de implementatie voor Android, ik heb dit in ieder geval al jaren wel op diverse (Android) telefoons.
Nergens last van met mijn Xiaomi Mi 6 (Android 7.1.1) en Firefox 57.

Ik weet niet over welke Andoid telefoons je het heb maar heb nooit problemen gehad met video's in Android.
Deze motorrijder leest e.e.a. toch met argusogen.
Zitten 'wij' straks op ons heerlijk handbestuurd vehikel lekker onze eigen beslissingen te nemen tussen de autonoom rijdende vier- en meerwielers?
Wat voor een impact gaat dat hebben op het verkeer in al z'n diversiteit?
Het zal best nog even duren, maar ik vraag het me toch af.
Bij een groot aandeel autonoom rijdend voertuigenpark in ieder geval een voorspelbaarder weggedrag en dus meer verkeersveiligheid als geheel.
Tegen die tijd zal de minderheid van zelfrijders vast ook sterk gereguleerd worden door overheid en verzekeringsmaatschappijen.
Als het goed is spelen de auto's op veilig en gaan ze flink voorzichtig rijden en veel remmen als er een onverwachte situatie (zoals een filterende motorrijder) langsrijdt; voor de motorrijder wordt het veiliger want die auto's doen niet zomaar even van baan wisselen, maar voor de autorijder wordt het irritant waarschijnlijk. Ik zie het nog wel gebeuren dat filteren verboden wordt ivm de veiligheid en doorstroom van autonome auto's.

Natuurlijk is de andere kant van de utopie dat zelfrijdende auto's zodanig goed kunnen coordineren dat ze effectiever gebruik van de weg maken en er geen ongelukken meer komen, zodat het verkeer gewoon goed doorrijdt en filteren niet meer nodig gaat zijn.

iig ik zie het nog niet zo snel gebeuren dat alles zelfrijdend wordt, dat gaat een gestaag proces worden. Ook omdat hett nu nog een best duur systeem is; je zult altijd de goedkopere auto's houden. Ik zie het nog wel gebeuren dat zelfrijdende auto's een voorkeursbaan op de snelweg krijgen.
Prima, zelfrijdende auto's. Kan in veel gevallen uitkomst bieden. Maar ik hoop dat zelf rijden toch mogelijk blijft in de toekomst en dat het geen verplichting wordt om de autonome functie te gebruiken.
Veel mensen vinden autorijden en een parkeerplaats in de buurt van je woning erg leuk, ik ook.
Alleen kost het in de EU alleen al 26.000 dodelijke slachtoffers per jaar en zijn openbare parkeerplaatsen ook erg kostbaar en dat zal op den duur door de overheid gebruikt gaan worden om zelfrijden te gaan reguleren denk ik.
Ik zit evenmjn te wachten op zelfrijdende auto's. Zelf rijden is voor mij part of the fun.

Wanneer autonome auto's van overheidswege verplicht worden, vraag ik me af wat voor nut het bezit van een eigen auto nog heeft. Immers kun je dan net zo goed met het ov, en het autonoom wagenpark opnemen in het landelijk ov plan.
Ik had 4 jaar geleden niet gedacht dat we hier al zouden zijn met autonomous driving, toen werd gesproken over 15 tot 20 jaar. Kijk waar we nu al zijn. Gaat echt erg snel.
In 2030 rijdt er al heel wat autonoom rond; dat is al over 12 jaar. Daarna krijgen we denk ik een periode tot 2050 waarin zelf sturen en bezitten van auto's steeds verder zal afnemen en waarschijnlijk ontmoedigd gaat worden door de overheid en verzekeringsbedrijven.
Mobiliteit na 2050 zal totaal anders zijn dan nu.
Ik ben zelf veel op de baan met een bestelwagen (+ aanhangwagen) en een hoop gereedschap, gans het land door, bij tientallen verschillende bedrijven.

Ik verwacht dat er wel meer en meer rijhulpen zullen bijkomen. Dat de bestelwagen op de snelwegen autonoom rijdt terwijl ik een verslagje zit te typen lijkt mij best wel realistisch.

Maar wat op de kleine wegjes op het platteland of op grote bedrijfsterreinen? En wat met de aanhangwagen? Moeten er daar dan ook sensoren op voor als er eens moet gekeerd worden in een straatje?

Ik vermoed dat ik achteraan in de rij zal mogen aanschuiven om met een autonoom voertuig te rijden. Kan nog leuk worden als je zwaar in de minderheid bent als zelfrijdende chauffeur in een zee van autonome voertuigen.
Wow, die aptiv is zeer indrukwekkend!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee