Er is een document van de Europese Commissie uitgelekt, waarin de mogelijkheid wordt onderzocht om nieuwsuitgevers het recht toe te kennen een vergoeding voor hergebruik van hun content te vragen. Bijvoorbeeld aan partijen als Google en Facebook.
Het document is een impact assessment, waarin de Commissie verschillende initiatieven voor de hervorming van bepaalde delen van het auteursrecht onderzoekt. Het bijna tweehonderd pagina's tellende stuk werd donderdag gepubliceerd door Statewatch. Een van de opties voor het moderniseren van het auteursrecht is het toekennen van naburige rechten aan nieuwsuitgevers, waardoor deze een vergoeding kunnen claimen voor gebruik van hun nieuwsberichten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in de situatie dat Google of Facebook een deel van een dergelijk bericht overneemt.
Naburige rechten lijken op het auteursrecht en gelden onder andere voor muziek- en filmproducenten en omroeporganisaties. De EU overweegt nu daar een categorie voor nieuwsuitgevers aan toe te voegen. Volgens de Commissie is dit nodig omdat de inkomsten van dit soort bedrijven niet in gelijke mate groeien om de terugloop van printmedia op te vangen. Hierdoor zou een value gap ontstaan. Dit komt onder andere doordat online nieuwsdiensten hun content gratis beschikbaar stellen en voor een groot deel afhankelijk zijn van advertenties als inkomstenbron. Daar komt bij dat sommige bedrijven als zoekmachines, sociale media of news aggregators deze content zonder vergoeding hergebruiken, aldus de Commissie.
Het EU-orgaan erkent dat soortgelijke oplossingen niet hebben gewerkt in Spanje en Duitsland. In dat laatste land besloot uitgever Axel Springer na twee weken om het Google weer toe te staan om delen van nieuwsberichten te indexeren. In de korte periode na het verbod was het aantal bezoekers sterk teruggelopen. Europarlementariër Julia Reda uitte tegenover de Financial Times de kritiek dat de Europese Commissie echter weer precies dezelfde fouten dreigt te maken. Andere kritiek op het voorstel is dat de plannen neer zouden komen op een 'link tax', hoewel dit door de EU wordt bestreden.
Zo zegt Commissie-woordvoerder Christian Wigand tegen de Financial Times: "Laten wij duidelijk zijn; het toekennen van dergelijke rechten aan nieuwsuitgevers heeft geen invloed op de manier waarop gebruikers hyperlinks delen op internet. Het zou alleen hun rol als investeerders bevestigen." De regels zouden verder geen verplichting voor de uitgevers bevatten om een vergoeding te vragen. In september wil de Commissie meer bekendmaken.
Een ander onderwerp dat in de uitgelekte documenten naar voren komt, is het plan om partijen als YouTube, Vimeo en Dailymotion de verplichting op te leggen om overeenkomsten aan te gaan met auteursrechthebbenden, bijvoorbeeld artiesten. Dat schrijft Reuters. Ook op het gebied van muziek is er sprake van een value gap, omdat bedrijven als Google veel geld met de content verdienen, terwijl artiesten daar relatief weinig van zouden terugzien. Dit moet veranderen door de invoering van licentieovereenkomsten die voor betere beloning zouden moeten zorgen.