Esports-teams richten samen met ESL overkoepelende organisatie op

Een aantal esports-teams hebben vrijdag samen met de Electronic Sports League, oftewel ESL, een overkoepelende organisatie opgericht onder de naam World Esports Association. Deze moet, net als een traditionele sportorganisatie als de FIFA, ervoor zorgen dat de sport zich verder ontwikkelt.

Een aantal bekende teams hebben meegewerkt aan de oprichting van de WESA, zoals de organisatie ook bekendstaat. Daaronder zijn Fnatic, NaVi, Gamers2 en VirtusPro, die onder andere vertegenwoordigd zijn in Counter-Strike:GO en League of Legends. Het doel van de WESA is om standaardregels te introduceren, voor vertegenwoordiging van de spelers te zorgen, en opbrengsten te delen onder de teams. Daarnaast wil de organisatie zich inzetten om voorspelbare speelprogramma's op te stellen en een discussie teweeg te brengen tussen alle belanghebbenden.

Een dergelijk overkoepelend orgaan is belangrijk, omdat spelers vaak alleen staan als zij in conflict raken met hun team of als zij overgaan naar een andere organisatie, laat ESL-ceo Ralf Reichert aan de BBC weten. De onderhandelingen, die tot de oprichting van de WESA hebben geleid, duurden een jaar. Het is de bedoeling dat eerst Counter-Strike:GO-toernooien onder de nieuwe regels van de organisatie gespeeld worden die tot nu toe in de ESL Pro League plaatsvonden. De komende twee dagen vindt de finale van de CS:GO Pro League in Londen plaats.

De organisatie wil esports-spelers meer inspraak geven door een zogenaamde 'Player Council' in het leven te roepen. De leden van deze spelersraad worden door de spelers zelf gekozen en vertegenwoordigen hen in zaken als beleid, regels en transfers. Het zal in de komende weken bekend worden welke spelers deel gaan uitmaken van deze raad. De ESL voegt daar in een eigen bericht aan toe dat WESA-teams ook in andere competities gaan spelen, waarvan de planning vooraf is afgestemd.

De oprichting van de organisatie wordt met enige kritiek ontvangen in de verschillende gamingcommunities, zo hekelen velen het feit dat de organisatie niet transparant en onafhankelijk genoeg is. Dit zou mede door het feit komen dat twee van de vier bestuursleden ESL-medewerkers zijn.

Commissaris van de WESA is advocaat Pietro Fringuelli, die bij zich bezighoudt met media en sport.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

13-05-2016 • 19:34

35 Linkedin

Reacties (35)

35
34
19
6
4
13
Wijzig sortering
ESL heeft een erg slechte naam in CS:GO, en er is vanuit de community erg veel tegenspraak tegen WESA. ESL is de enige organisator van evenementen in het gehele WESA en 2 board members zijn werknemers van ESL. Dit lijkt mij (en talloze anderen) gewoon een stap van ESL om exclusief tournamenten aan te gaan bieden en de competitie zoals Gfinity/MLG/FaceIT van de kaart te vegen.

Zie ook de GlobalOffensive reddit voor meerdere threads hier over; https://www.reddit.com/r/globaloffensive
Dank, ik heb een alinea toegevoegd om de kritiek kort te benoemen.
Verder is ook bekend geworden dat een aantal van de grootste leagues (MLG, Gfinity en CEVO) niet benaderd zijn door WESA.

Bron:
https://twitter.com/chris_pipher/status/731192760338784256
https://twitter.com/TheMartinWyatt/status/731194968379949057

Verder is het enige team (en tegelijkertijd een van de beste teams) waar bij de spelers de eigenaren zijn, ook niet benaderd.

Bron: https://twitter.com/fbyskov/status/730147703301230592

[Reactie gewijzigd door Djmaddox op 13 mei 2016 21:44]

Anoniem: 705525
@duqu13 mei 2016 23:08
Deze moet, net als een traditionele sportorganisatie als de FIFA, ervoor zorgen dat de sport zich verder ontwikkelt.
Vergeleken worden met die varkens van FIFA vindt ik al zo'n beetje de bruutste kritiek die ik mij voor kan stellen :+

Ik maak me niet druk. Ze hebben de keuze om andere spelers een even groot deel van de taart te geven, of ze gaan in elkaar storten onder het gewicht van de rest van de organisaties.

Alhoewel overzicht voor spelers en teams wel echt heel erg hard nodig is. Dat na ieder toernooi een groot deel van de spelers hun teams verlaat is tragisch amateuristische onzin en maakt van het hele sports gedeelte van "e-sports" een lachertje.
there is a town. in this town there is a concert hall. now, you have to get far too much money to rent the concert hall.

but this guy over here, has a bunch of money. let's call him LSE.

what LSE does, is that he rents the concert hall, and then invites well-known artists so that he can fill the concert hall and get a bunch of money from ticket sales.

now LSE is starting to get REALLY influent, because he now has a shitton of money. He also doesn't like that the artists he invites are most of the time away/playing at concert somewhere else.

so he goes to every artist and says " yo I give you this much money. in return you will only play at my events and I get to own all the rights concerning your music".

now, a certain artist, who is an independant, let's call him silartsA, says "fuck no." so now LSE just doesnt do any concerts with him anymore.

he then chooses to change tactics. instead of going to the artist, he goes to their agent and offers the same deal. the agents are like "fuck yeah, more money!" so the artist is in no matter what.

the problem with that is that so many agents said yes, that now silartsA is the only one that said no. so now you have all the artists stuck doing concerts for LSE, who now makes so much money that he can offer any newcoming artist the same offer he did to the others.

So now you only have concerts made in LSE in town. that should be fine except there is a problem. since LSE is now the only one to make concerts happen, he can do whatever he wants with them, because there's no concurrence. and concerts start to become shit and everyone is pissed.

in the end, silartsA had to put an end to their singing career because he couldn't do any concerts, the normal people are pissed because ALL the concerts have gone to shit, and the all the artist are stuck with LSE who nows sleeps in a solid gold house.
Via Reddit over waarom dit een afschuwelijke ontwikkeling is.
Bundling of sporting and commercial interests of the teams that are members of the association are ( 'WESA team (s)'), transmitted as a community towards marketing partners, and marketing of all of the WESA team players ( 'Players') and the WESA team rights
Dat betekend dat de individuele spelers dus alle rechten over hun persoonlijke branding zouden verliezen. De individuele spelers zouden dus compleet kansloos worden in de markt, wat door bovenstaande analogie verduidelijkt wordt.

Nu scheelt het wel dat Valve de mogelijkheid heeft om WESA buitenspel te zetten. Hierdoor zou Valve druk uit kunnen oefenen op WESA om het beter te regelen dan dit.

[Reactie gewijzigd door Royenroy op 13 mei 2016 20:08]

Nja, op die manier ziet er inderdaad slecht uit. Maar ik las op IGN, dacht ik, een artikel waarom het een pro is.
Nou wordt ook weinig rekening gehouden met de spelers zelf. Bijna elke competieve game heeft zijn eigen league. Het is enorm gefragmenteerd. Spelers hebben geen rustmomenten. Het zijn net DJ's die van optreden naar optreden moeten met minimale rust. Dat willen ze aanpakken.
En waarom niet? er is voor voetbal de FIFA, voor autosport de FIA etc etc Ik vind dat er voor pro-gamers ook ziets moet zijn om hun rechten te beschermen.
En dat is dit juist niet. Dit is een monopolie waar ze aan mee moeten doen als ze er niet buiten willen vallen. Als een organisatie, en daardoor een team, besluit om niet deel te nemen aan dit monopolie kunnen ze aan geen enkel toernooi meedoen - al die toernooien krijgen niet genoeg (high-ranking) teams om aandacht en toeschouwers te trekken. Als dat monopolie bereikt is kan WESA letterlijk doen wat ze wil, er is (nog) geen spelersbond die opkomt voor de rechten van de spelers in de e-sport scene. Dat is wat ze nodig hebben, niet zo'n overkoepelende organisatie.
Precies, alleen omdat ze ontkennen dat ze dit er niet mee willen bereiken is het wel zo. ESL heeft dit al eerder geprobeerd en faalde, nu gooien ze het over deze boeg. Dit wordt huilen.
je vergeet wel 1 ding, De FIFA beschermt de voetballers niet, en de FIA de coureurs ook niet. Die verdedigen hun eigen belangen en het kan hun hoegenaamd eigenlijk niet veel schelen wat er met die spelers/coureurs gebeurt. Tenzij de publieke opinie plots iets niet door de beugel vind, want dat tast hun organisatie aan. Spelers en coureurs hebben op hun beurt wel hun eigen belangenorganisaties die opkomen voor hun rechten.

Zo is er pas na een enorm aantal doden in de F1 en na heel lang 'actie' voeren van die organisaties wezenlijke verbeteringen doorgevoerd door de FIA voor de beveiliging van de coureurs in hun bolide.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 13 mei 2016 20:31]

Esports verder ontwikkelen :')

Laat ze eerst maar eens al die cheatende 'pros' in de CS:GO scene bannen. Maar het zijn vast die dodgy teams die dit allemaal opzetten. Geld, daar draait het om, niet Esports verbeteren.

't Zelfde met drugsgebruik zoals hierboven al staat. De hele Esports wereld staat helemaal open om te doen en laten wat je wilt, dat nodigt meer corruptie uit dan anders helaas.
Welke dodgy spelers dan? Ik heb al die flusha en Niko gifs gezien en ik zag op 1 gif na niks dodgy. Het kan best zijn dat er cheaters tussen zitten maar het publiek gaat die niet vinden.
Ik zou zeggen ga de groupstage van het MLG event opnieuw bekijken. Zodra er groot geld op het spel staat, dan zie je de raarste dingen gebeuren. Cheaten op pro niveau is echt een ding, helaas. En van Valve en VAC hoef je niks te verwachten, die vinden alleen de top10 cheats op google, nevermind de private cheats.
Ik denk zeker dat er cheaters tussen zitten, maar via demo's gaan we (het publiek) die niet vinden. Ik heb soms in demo's van mijzelf ook "aimlocks" door muren heen gezien etc. Het is vrijwel onmogelijk die echte private cheats te vinden omdat ze niet zo scherp staan ingesteld als wat je op matchmaking tegenkomt. Ze assisteren enkel een klein beetje.
Jup, dat is het probleem. De pro's hebben geen superhuman aimbot nodig, maar net even die enkele procenten meer raken dan de ander, of net even die toggle gebruiken om te zien waar de crosshair naar toe trekt zodat je weet dat er iemand in de buurt is. En Valve? Die kan daar helemaal niets aan doen. En reken maar dat ze (en andere organisaties) er van af weten...
Nog even en er is geen voetbal meer op tv }>
Nice.. ik kijk liever een potje League of legends dan voetbal dus kom maar op :Y)
Lijkt mij dat Rocket League eerder voetbal zal vervangen ;)
Erg leuk dit, alleen dat ESL wel een beetje vergaande glorie is. Tegenwoordig hebben League of Legends, Dota, starcraft etc deze markt helemaal in handen. Een handje vol mensen volgen die ESL leagues nog maar. Ook na alle sponsor drops zijn de pricepools nog max 15k euro. Das niet te vergelijken meer met de miljoenen aan price pools op LCS etc.

Begrijp mij niet verkeerd. Ik juich dit soort dingen alleen maar toen, maar ik heb eerder het idee dat dit een actie is van ESL en hun teams om de aandacht weer een beetje te trekken, dan dat het hun echt om de overkoepelende organisatie te doen is. Het is een reclamestunt welke werkt want ze staan mooi op Tweakers haha.

Alleen al de ESL site, die werkt nog steeds op die halfgebakken manier als 10 jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 13 mei 2016 19:50]

ESL vergaande glorie noemen zou ik niet zo snel zeggen. In CSGO zijn ze zo goed als de grootste en CSGO lijkt alleen nog maar te groeien de afgelopen jaren. Hoe het in andere games ervoor staat met ESL, geen idee.
De ESL site, daar ben ik het helemaal met je eens, niet de beste site, wel veel verbetert door de jaren heen, iig bij CSGO, geautomatiseerd enemies zoeken, server ip krijgen en maps bannen/picken.

Bij CSGO is ESL juist een vrij grote speler, zeker nu ook met de overname van ESEA is ESL flink aan het groeien, inclusief grote toernooien met grote prijzenpotten, zoals dit weekend ESL London CSGO finals met maar liefst 512.000 dollar.
Je zit een e-sport organisatie te vergelijken met games. ESL heeft de eerste major voor Dota georganiseerd, organiseert meerdere events voor starcraft, etc..

De price-pools liggen vele malen hoger dan 15k, de Frankfurt Major voor Dota zat op 3 miljoen.

Gaat hier dus echt niet om een reclame stunt, maar om de markt naar hun hand te zetten.
Vergeet niet dat MTG tegenwoordig de eigenaar is van de ESL, en MTG is ook de eigenaar van Dreamhack. De invloed van MTG in Europa (en vooral CS:GO) is dus immens.
Ik krijg er een KESPA gevoel van... Exclusiviteit en vooral de volgende uitspraak op HLTV.org baart mij zorgen:
The teams that are part of WESA will be allowed to participate in tournaments, leagues and offline events that are not sanctioned by the federation, provided that their schedules "have been balanced prior to today's announcement."
Juridische blabla (lijkt alsof ze A zeggen, maar er staat gewoon B ), die effectief erop neerkomt dat de WESA bepaald of teams/spelers mogen meedoen aan "externe" toernooien. Exclusiviteit dus...

[Reactie gewijzigd door MindcrimeNL op 14 mei 2016 12:25]

Inderdaad ontiegelijk hoog KeSPA gehalte.
KeSPA draagt niet voor niet de bijnaam KeSPA Jail.
Dan vraag me af of we ooit een olympische game spelen krijgen :+ Stel je voor een enorm game feest waar alle E-sport games gespeeld worden. En in plaats van landen heb je clans/groepen.
Lijkt mij heel tof! Maar dan zou ik het juist in landenteams zien. Anders zou het toernooi vrijwel identiek zijn aan de reguliere toernooien met dezelfde grote teams met enorme sponsoren die om de titel strijden. Met landen ben je, net zoals de 'echte' spelen, aangewezen op de samenstelling/samenwerking tussen de beste spelers van een land. Dan is het dus echt een digitale versie van de Olympische spelen :)
Als Nederlanders zitten we best wel goed. We zijn misschien niet super uitstekend in bepaalde spellen maar over het algemeen wel goed. Zo hebben we goede Counter Stike spelers, goede TrackMania spelers en goede League of Legend spelers die allemaal in de top mee doen. Van ander games heb ik geen verstand maar het zou me niet verbazen. Koreanen zijn heel goed in games als LoL en DOTA maar stukken minder goed in games als TrackMania.
Zo'n toernooi met landenteams zou ik wel zien zitten. Geeft hele andere dimensie en ze hebben natuurlijk veel minder tijd om met elkaar te trainen omdat ze heel veel in competitie verband moeten spelen. Dat geeft ook weer nadeel, er zullen met landen teams sneller fouten gemaakt worden omdat ze minder goed op elkaar ingespeeld zijn. Al met al; het zou fantastisch zijn. Ik volg zelf al jaren met plezier LoL en nu dus MSI. Zo nu en dan kijk ik TrackMania en CounterStrike. Heerlijk. En soms random games waar ik niks van snap op MLG :9
Goede Counter Strike spelers? Noem ze eens op dan, want ik ken alleen ChrisJ die op niveau speelt van de top teams. ;)
ChrisJ, MikeS, crus1al, kasjk1ng :9

Zijn dan de bekenste, zullen er vast veel meer zijn. Net zoals dat bij League of Legends ook iedereen alleen maar Febiven en Hybrid kent. Terwijl Pride en Kirei ook nederlands zijn. De coach van G2, YoungBuck, (team van Hybrid) is zelfs een Nederlander.

Tuurlijk zijn we niet overweldigend met aantallen maar over het hele speelveld hebben we toppers zitten, en niet zoals koreanen op 1 type game.

[Reactie gewijzigd door Hedva op 15 mei 2016 10:57]

Ik denk dat het niet meer heel lang gaat duren voordat er ook op landelijk niveau gespeeld gaat worden. Dus net zoals met voetbal: Iedere speler zit bij een ploeg, maar sommige komen ook voor hun land uit op grote toernooien.
Er gaan overigens al "Video Game Olympics" komen in Rio :)

Bron:
http://www.bbc.com/news/technology-35987839

:)
Hij bedoeld denk ik een aparte olympische spelen, los van de echte olympische spelen.
Het maakt allemaal geen reet uit, zoals in de echte sportwereld gaan de adderall / ritalin potjes en andere doping gewoon over de toonbank.
Ik moet elke keer weer lachen als ik de letter "e" voor het woord "sport" zie staan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee