Nederland krijgt driedaags evenement voor gaming en cosplay

Van 4 tot en met 6 juli vindt in de Brabanthallen in Den Bosch EpiCon plaats, een driedaags evenement rond games, cosplay en entertainment. Er zal ook aandacht zijn voor eSports, anime, fantasy, Star Wars, live action role playing en comics.

Yvette Hes, oprichter van het organiserende communicatiebureau Media Tornado, wil EpiCon geen beurs noemen. Het evenement lijkt volgens Hes meer op de uit de VS bekende evenementen als Comic-Con. Beleving en entertainment staan volgens Hes centraal. Ze verwacht wedstrijden, meet & greets, presentaties en bioscooppremières.

Cosplay zou een grote rol moeten spelen op het evenement, maar er is ook aandacht voor eSports, anime, fantasy, Star Wars, live action role playing, comics, merchandise, muziek en mobile. Daarnaast komt er een dealer room, waar filmprops en zeldzame comics te koop zijn bij gespecialiseerde handelaren. De organisatie belooft verder een kijkje in de keuken van Nederlandse ontwikkelaars. Voor het eSport-gedeelte werkt EpiCon samen met ESL Benelux. Welke games er tijdens EpiCon in competitief verband gespeeld gaan worden, is echter nog niet bekend.

Het evenement vindt van 4 tot en met 6 juli plaats in Den Bosch. Media Tornado heeft voor de Brabanthallen gekozen, omdat die niet alleen makkelijk bereikbaar zijn vanuit Nederland, maar ook vanuit België en Duitsland, landen waar cosplay populairder is dan in Nederland. Bezoekers kunnen tijdens het evenement verblijven op een speciale camping, het EpiCamp. De organisatie hoopt op 30.000 bezoekers. Tickets kosten 22,50 euro per dag of 55 euro voor alle drie de dagen.

Foto: Dageraad Fotografie. Model: Jaimie van Wicked Wigs.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

11-02-2014 • 11:06

105 Linkedin

Reacties (105)

105
103
61
3
0
18
Wijzig sortering
vraag me af waarom er nu ineens wel een bericht over zo'n conventie/evenement op tweakers staat terwijl nederland al 10+ jaar goede evenementen rijk is als abunai / animecon / tsunacon / nishicon / eff, waar op animecon vorig jaar gewoon een grote starcraft compo was :? (en een grote gameroom)

hier een nog veel ouder berich terover : http://www.moviescene.nl/...cosplay_evenement_benelux

" EpiCon zal ook gaan concurreren met Anime (voorheen genaamd AnimeCon) en Elfia (voorheen genaamd Elf Fantasy Fair)."

of is het verschil dat dit een commmerciele partij is die het organiseerd vs een stichting/vrijwilligers organisatie?
Het verschil is meer dat er ruim aandacht is voor gaming. Er zullen ook uitgevers zijn die op EpiCon hun nieuwste games tonen aan het publiek. Aan cosplay-events en aan eSports-events an sich besteden we in principe nooit aandacht. EpiCon zal voor een deel ook een gamesbeurs worden, waarmee het voor een deel in dezelfde categorie als Firstlook valt, en dat is iets waar we afgelopen jaar (zelfs als mediapartner) ruim aandacht aan hebben besteed. Dat het een commerciële partij is speelt totaal niet mee.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 11 februari 2014 11:25]

Blijft vreemd, want op Animecon worden ook regelmatig nieuwe games getoond die nog niet eens in de winkel liggen.
Blijft vreemd, want op Animecon worden ook regelmatig nieuwe games getoond die nog niet eens in de winkel liggen.
Op Animecon ligt de focus dan wel op voornamelijk Japanse of Japanstalige games. De grote klappers van de Amerikaanse uitgevers komen daar niet aan bod omdat dat een beetje buiten het thema van het evenement valt.

EpiCon laat deze misschien wel aan bod komen, maar de vraag is of ze dan niet te veel proberen om een Nederlandse GamesCom op te zetten.
Animecon heeft afgelopen jaar en ook dit jaar weer de Dutch Starcraft League.
En inderdaad wat SunnieNL zegt.

Afgelopen A'con was het Tales of Xillia die gespeeld kon worden (Half jaar voor die hiero uitkwam.)
Het aandeel gaming lijkt hier behoorlijk aanwezig te zijn. Op de site wordt gesproken over nieuwe games spelen, LAN parties, ESL en amateur competities...
hah, jij kunt het gewoon volgen vanuit je slaapkamer :)
Ik las het in de spits vanochtend. Leuk!
Leuk of niet, las ik me bedenk dat de Elf Fantasy Fair het grootste evenement van z'n soort in europa is en daar maar 22.000 mensen op afkomen dan maak ik me zorgen als zij in 1 keer hun doel op 30.000 zetten. En dan ook in 1x de hoofdprijs te vragen. Natuurlijk zullen ze nu meer uit de gamemarkt mee weten te krijgen, maar hoe meer 'nieuwe' mensen je hebt, hoe minder cosplayers dan weer. Ach ja, we gaan het zien.
err.. Maar daar maar Japan expo in Parijs van.. 200.000+ bezoekers.
Cosplaywedstrijd in een zaal waar er 15.000 man zat
Met van z'n soort had ik het over een fantasy fair, niet over een cosplay evenement in het algemeen. In het anime/manga circuit heb je tal van andere grote evenementen, maar dit evenement lijkt gericht te zijn op puur gaming. Natuurlijk heb je overlap, want als Link kun je rustig naar de EFF komen en als boself kun je ook vast komen opdagen op EpiCon zonder dat iemand iets zegt (al zul je een beetje worden genegeerd waarschijnlijk omdat niemand je herkent), maar het blijven allemaal subset evenementen. Op Japan EXPO trouwens ook, nooit zelf heen geweest, maar wat ik van vrienden heb gehoord ben je daar gewoon beperkt tot Japans en Zuid Koreaanse spellen, series en comics... wat op zich best veel is :+ .

Hoe dan ook, zolang je niet als stormtrooper ofzo wilt gaan is de EFF echt een aanrader, want dat is gewoon buiten in de tuinen van Kaasteel de Haar in plaats van in (saaie) beurs hallen :P

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 11 februari 2014 12:04]

Het enige wat ik me niet kan herinneren ooit tegengekomen te zijn in Parijs zijn stormtroopers :D
Haha, die zijn er dan wel weer op de EFF, maar je komt daar dus ook gewoon amerikaanse iconen veel tegen? Superman? Captian America? Karakters uit spellen zoals Halo of Metal Gear? Wood nymphs of orcs zonder dat ze een karakter uit een spel voorstellen? En dan heb ik het niet over uitzonderings gevallen zoals die stormtroopers op de EFF, maar meer gewoon wat de norm is.

Maar auch, ik had niet door dat dit op hetzelfde weekend viel :O

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 11 februari 2014 12:58]

je komt daar vanalles tegen.. behalve dus die stormtroopers :D
Dit was vorig jaar: https://www.facebook.com/...35.159036064182122&type=3
En dat is nog maar een kleine fractie van alles wat ik wou fotograferen :/
je komt daar vanalles tegen.. behalve dus die stormtroopers :D
Het Dutch Garrison is al sinds jaar en dag van de partij op de EFF hoor.
ik bedoelde japan expo :)
Of allesinds het deel waar ik kom toch, ik herinner me u dat er in één van de andere zalen een garrison was
De hofjes en het gebied rondom het oude klooster van Veldhoven (waar Abunai! ook dit jaar weer georganiseerd word) is ook een mooie omgeving hoor ;) Die paar beurshallen die er naast staan waar de main stage en de dealerroom altijd hun ruimte vinden kan je makkelijk vermijden als je een mooie omgeving voor het tonen van je cosplay zoekt.
Maar inderdaad... het kasteel met bosgebied en die waterpartijen op de EFF is nog net een maatje groter ;) . Ik ben zelf ook meermaals naar de EFF in Haarzuilen geweest en het is echt een verschrikkelijk mooie omgeving.

EpiCon probeert heel veel verschillende 'stromingen' aan te trekken. Misschien moeten ze ook wel om 30000 kaarten te kunnen verkopen... maar de kans is ook dat ze een te versnipperd geheel aanbieden en zo hun bezoekers verdwalen in de mogelijkheden. We zullen zien...
Maar de drempel om naar Den Bosch te gaan (vanuit Nederland / Vlaanderen) is toch wel een stuk lager dan Parijs voor de meesten.
Nederland.. ja..
Vlaanderen.. nope :D
AFAIK is Noord Brabant veel dichterbij dan Parijs vanuit Vlaanderen.
Voordeel is hier wel dat het een stuk OV vriendelijker is dan de EFF :)
Ow nice! lijkt me erg leuk om mee te maken , zeker als men een beetje moeite doet in de cosplay afdeling :D
Dan hadden ze beter hun eerst wat geinformeerd.. als je een conventie organiseert het weekend van Japan expo.. dan moet je niet veel van de goeie cosplayers verwachten, die trekken dan naar Parijs..
http://www.japan-expo.com/en/

Voor de duidelijkheid. Parijs is voor Nederlanders ook niet echt ver weg. 35 euro en dan ben je in Parijs. Niet Brabant.
Voor 35 euro ben je in Parijs maar kom je niet meer terug. Bovendien is 35 euro de "vanaf" prijs. De werkelijke prijs ligt meestal enkele tientjes per reis hoger. Knappe vent die voor minder dan 100 euro een retourtje kan boeken. Dan dus toch maar liever Brabant.
Met Megabus heb je al een retourtje voor 60 euro...
Ik heb ook wel eens de bus naar Parijs genomen. Was echt heel goed te doen. Ik kan het iedereen aanraden die goedkoop een weekendje Parijs wilt doen.
Mwah... 100 euro is goed te doen als je je beseft dat je voor je hotel een veelvoud kwijt bent. Als je besluit naar Parijs te gaan, zijn reiskosten niet je grootste zorg.

Overigens, ook op conventies binnen Nederland heb je nog altijd de kosten van je hotelovernachtingen. Tenzij je natuurlijk in de buurt woont, maar een dag gaat of een alternatief verblijf weet te regelen bij vrienden/familie, op een kampeerterrein (wat zijn de prijzen voor EpiCamp?) of een jeugdherberg... of met z'n achten in een vakantiehuisje... Je moet soms wat creatief zijn.
Je wilt niet weten hoeveel Japan expo me al gekost heeft de laatste jaren :D
ik weet het.. wat ik zeg is dat dat weekend iedereen die een beetje goed is en het kan betalen naar Parijs trekt dat weekend. Nuja.. dit jaar is het 5 dagen :D
22,50 voor een beurs van 30k mensen? :/

Comic-con is ongekend groot, daar komen al jaren dedicated mensen naartoe, ik ben bang dat zulke evenementen hier enkel in teken staan van bergen reclame en andere onzin, wij zijn niet echt het volk van zulke anime/cosplay-achtige dingen.
De Elf Fantasy Fair is anders al jaren behoorlijk popi :)
Welke gericht is op een iets ander 'volk' dan gamers, daar zit een klein maar belangrijk verschil ;) De fantasy 'groep' an sich is groot genoeg, maar veelal vanuit boeken, films of algemene affiniteit met fantasy en elfjes :P

Ligt ook beetje aan de personen in het pakje, ik heb WCG in Singapore gezien, slanke dames in kleine elf pakjes. GC in duitsland waren het dezelfde pakjes, maar met dames die dit eigenlijk niet zouden moeten dragen :P Enige die écht goed waren, waren niet bekend (Payday) of ingehuurde mensen voor bepaalde games.

Al was er wel aparte afdeling, waar aardig wat mensen waren, was de GC internationaal. Kijk maar wat firstlook was in Nederland, compleet ander caliber.

Tuurlijk hoop ik dat het wat wordt, maar 22,50 voor een dagje.. erg prijzig.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 11 februari 2014 11:33]

Die fantasy fairs zijn echt iets heel anders. Meer voor mensen die van fluit muziek en lord of the rings houden. Heeft weinig tot niets met gaming en anime te maken. Daar spreekt men ook niet over Cosplay, maar noemt men het LARP.
Heel ander slag volk...
In België is er al heel lang ieder jaar een gelijkaardig 2daags evenement: F.A.C.T.S. waar er het laatste jaar tegen de 30.000 bezoekers kwamen. Dus er is zeker een markt voor!

Weet niet of het helemaal hetzelfde opzet is maar daar is de dagprijs maar een 9 euro

[Reactie gewijzigd door Lauwes op 11 februari 2014 11:19]

Facts is dan ook niet meer dan 9€ waard.. en het niveau van de cosplay op facts.. laten we daar maar over zwijgen..
, wij zijn niet echt het volk van zulke anime/cosplay-achtige dingen.
Dat zal je verbazen. De conventies schieten als paddestoelen uit de grond. Alleen dit jaar zijn sowieso Tomocon, Imagicon, er al bij gekomen. Zowel Animecon als Nishi zijn vorig jaar al naar een grotere locatie gegaan om de toestroom aan te kunnen. En zowel Tsuna als Abunai (de zaterdag dan) zijn ook al 2 jaar achter elkaar uit verkocht. Er is zeker vraag naar nog meer/grotere anime/cosplay evenementen in NL.
Animecon is dit jaar 13,14,15 Juni in het Worldforum in Denhaag... Ik hoop dat ze weten wat ze doen bij EpiCon. Een halve maand verschil is erg krap.
Zelf zit ik in de organisatie van AbunaiCon, de een-na grootste anime conventie van Nederland (met > 3000 bezoekers... altijd het laatste volle weekend van Augustus. AnimeCon heeft overigens meer bezoekers sinds ze naar Denhaag zijn verhuisd...) en een aantal van ons hadden al zoiets van... "Oei, AnimeCon komt steeds dichter naar ons toe, qua datum, als dat maar goed gaat". Ik begrijp heel goed overigens dat ze na de examens willen zitten. Maar nu komt er dus nog een conventie tussen. Goed, het heeft niet de nadruk op Japanse animatie en popcultuur, zoals AnimeCon en Abunai maar meer 'de westerse stijl', maar wel een behoorlijke overlap met cosplay en ook aandacht voor anime.

Full disclosure: Ik werk sinds 2005 als vrijwilliger tijdens de conventie voor zowel AnimeCon als Abunai. Sinds een goed jaar ben ik bij de organisatie van Abunai betrokken als stafflid. Al het werk, binnen zowel AnimeCon als Abunai, draait geheel op vrijwilligers.
Ik ben zelf ook geen cosply fanaat maar als er interesante e-sport maches zijn ga ik toch zeker een kijkje nemen.
Denk je? het is redelijk populair, deze evenementen komen niet veel voor in Nederland, daarom is het niet echt bekend hier.
Dan vergis je je. Er zijn veel mensen hier die zich ermee bezig houden. Alleen zijn wij altijd overgeleverd aan onze buurlanden voor evenementen.

Het zal inderdaad niet meteen een super knallend success worden en dit heeft zeker een aantal keer nodig voordat het echt grootst publiek trekt, maar ben blij dat eindelijk iemand zich hier er aan waagt. Hopelijk begrijpt de organisator ook dat dit niet meteen bij de eerste al een knaller wordt en zitten ze erin voor de lange termijn.
Als ze genoeg duitse standhouders hebben dan komt dat vanzelf wel...
Niet mijn ding en bij Cosplay denk ik al snel aan te 'forse' mensen met pakjes die ze eigenlijk niet zouden moeten hebben. Of ongelooflijk lelijke mensen die een knap iemand voor moeten stellen. Niks mis met cosplay als hobby hoor en ook lelijke of forse mensen mogen het beoefenen, maar soms ziet het er echt te treurig uit :+

Overigens komt dit evenement een beetje over als: laten we zoveel mogelijk disciplines bij elkaar stoppen en zien hoe het gaat! Ik gok eerlijk gezegd niet op een succes. Teveel zaken bij elkaar die in totaal eigen werelden zitten (Anime, Star Wars, eSports, Gaming, Fantasy, etc.)
Gelukkig zijn er ook forse mensen die een personage maken dat wel bij hun past. Heb op blizzcon nog wel een paar forse orcs gezien die er wel heel gaaf uit zagen.

Anime, star wars, fantasy passen zeker wel goed bij elkaar hoor. Gaming en eSports misschien ietsje minder, maar de meeste anime fans zijn vaak toch ook wel echte gamers.
Als jij je als fors persoon uitdost als fors personage kan het inderdaad best vet zijn.
Je kan altijd Totoro cosplayen als je wat aan de maat ben ;) Ik ken een zeker organisatielid van een van de animeconventies in Nederland die dat een keer gedaan heeft.
Zelf ben ik geen cosplayer (wel aan de maat overigens ;) ), maar ik fotografeer ze graag, op die momenten dat ik tijd vrij heb als vrijwilliger op de twee grote anime conventies van Nederland. En ik kan je wel vertellen dat de meeste cosplayers enorm veel werk in hun kostuum steken en ze best trots mogen zijn daarop. En nee, de meeste cosplayers zijn geen
te 'forse' mensen met pakjes die ze eigenlijk niet zouden moeten hebben
.
Ik was vroeger hartstikke fan van anime en heb onder andere Abunaicon bezocht en ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen, het is echt een heel apart wereldje.

Even reageren op je vooroordelen, ja het er zitten heel veel lelijke mensen tussen en op dit soort events komen heel veel mensen op af die zomaar tot de Tweakers.net doelgroep hadden kunnen behoren ;)

Ik had vroeger in iedere geval veel succes bij de vrouwtjes met mijn bankai cosplay van Kurosaki Ichigo en ik heb er een paar ex vriendinnen aan te danken. Maar eigenlijk is dat hele cosplay gebeuren best kinderachtig en als vrijwilliger moet je bij dit soort events bijna perfect zijn.
Kinderachtig wil ik het niet perse noemen. De 501st (Star Wars) is een (wereldwijde) cosplay-groep maar die wil ik toch absoluut niet onder kinderachtig scharen. Hetzelfde geldt voor mensen die werkelijk sublieme pakken hebben gemaakt. Dat het een apart clubje is wil ik best geloven.

Overigens heb je bij elke groep wel lelijke mensen zitten en ik weet van mijzelf bijvoorbeeld dat ik absoluut niet als iets als Masterchief (gaat met m'n 1,75m niet lukken) moet gaan, of als een of andere spierbonk. Ik blijf wel lekker achter m'n computertje of camera hangen :+
Ik had mijn cosplay pak gewoon van eBay gekocht aangezien je die pakken kant en klaar uit China ofzo kunt kopen en ze zijn dan ook nog van goede kwaliteit.

Eigenlijk vind je op deze events vooral nerds en dergelijke, maar er lopen meer dan genoeg mooi vrouwen tussen en ik denk dat ik daarom niet meer geaccepteerd werd als vrijwilliger voor abunai, want toen ik vrijwilliger was had ik in dat korte weekend twee vrouwen versierd en natuurlijk eentje teleur moeten stellen.

Het aandeel lelijke mensen is bij deze groepen in iedere geval erg hoog te noemen. Maar in dat wereldje was ik blijkbaar zowel geliefd en gehaat.
Echt. Nog nooit van Cosplay gehoord. Die moest ik even opzoeken.

Leuk zo'n evenement! Wat zullen de overige pasagiers vreemd opkijken als er allemaal verklede snuiters op het station uitstappen. Youtubewaardig denk ik.
Echt. Nog nooit van Cosplay gehoord. Die moest ik even opzoeken.

Leuk zo'n evenement! Wat zullen de overige pasagiers vreemd opkijken als er allemaal verklede snuiters op het station uitstappen. Youtubewaardig denk ik.
Mjah, dat heb je jaarlijks op de Elfia ook. Als je dan richting Haarzuilens rijdt zie je ook de meest vreemde dingen in de auto en de trein.

Ik betwijfel of een evenement als dit wat wordt, het is denk ik vrij ambitieus om een gaming- en cossplayevent op te zetten in een keer. Natuurlijk is het mooi als je van veel games cosplayers rond hebt lopen, maar of dat een haalbaar doel is betwijfel ik.
Time will tell.

Zoiets moet toegejuicht worden want als je het niet probeerd...

ID&T kreeg ook heel veel commentaar toen ze in 2000 het idee hadden om 25,000 danceliefhebbers in de Amsterdam ArenA te proppen.
Dan moet je LARP is een keer opzoeken op Youtube vooral deze, je lacht de ballen uit je broek http://www.youtube.com/watch?v=8oWAb5NVALw
http://www.youtube.com/watch?v=KZ04mfAY2BU
Deze vind ik anders ook heel geslaagd als LARP http://www.youtube.com/watch?v=uDdTB1GzHJw.
Als zulke grote groepen mensen met zwaarden, bijlen en malienkolders in de trein zitten, neem ik wel de volgende.
Hahah only in Russia zie ze nergens anders zo fanatiek zijn dit zag er eigenlijk nog wel realistisch uit ...,
Wat is het unique selling point van deze con ten opzichte van de cons die er sinds jaren georganiseerd worden?
Idd. Kreeg een beetje het idee van: Er zijn allemaal losse beurzen, laten we alles bij elkaar gooien en kijken of het werkt.

"Ze verwacht wedstrijden, meet & greets, presentaties en bioscooppremières"

Verwacht? Dus we weten eigenlijk nog net niks?
En dat is dan ook het grote struikelblok. Als ze niet de evenementen bij elkaar weten te krijgen om 30000 bezoekers te vermaken hebben ze volgend jaar (of misschien dit jaar al) een probleem. Als ze het wel bij elkaar krijgen dan hebben we een grote Nederlandse conventie die precies tussen de twee andere grote Nederlandse conventies in gaat zitten, qua plaats en datum. AnimeCon half Juni in Denhaag en Abunai! eind Augustus bij Eindhoven in de buurt... ik tel de beide Elfs hier even niet mee omdat, ook al zijn het grote evenementen (waar ik ook graag als bezoeker kom), ik ze als een anderssoortig iets beschouw. De Elfs en de beide grote anime conventies hebben ook vrijwel geen overlap in activiteiten (alleeen cosplay wat ik me kan voorstellen). EpiCon claimt echter veel activiteiten te ontwikkelen die op beide animecons en de Elfs de kern van het programma uitmaken.
Idd. Kreeg een beetje het idee van: Er zijn allemaal losse beurzen, laten we alles bij elkaar gooien en kijken of het werkt.

"Ze verwacht wedstrijden, meet & greets, presentaties en bioscooppremières"

Verwacht? Dus we weten eigenlijk nog net niks?
Vergeet ook niet dat vooral "meet & greets en bioscooppremières" voor een organisatie bakken met geld kosten wat een enorm risico veroorzaakt.

In 2005 hadden we een soortgelijk event, dat was Screenheroes. Daar hadden ze een verwacht bezoekersaantal van 25.000 man, en hadden ze een twintigtal (!) acteurs uit een aantal science-fiction series uitgenodigd voor handtekeningen, meet & greets, en wat dan ook. Dat was dan ook nog eens in een periode waar er redelijk veel SF (Star Trek en Stargate) op de Nederlandse televisie was.

Het uiteindelijke bezoekersaantal voor Screenheroes kwam niet boven de 250 uit. En dat was de harde kern van fans die al jaar in, jaar uit, naar alle Nederlandse conventies gingen.

EpiCon is duurder en vergelijkbaar in prijs met het voormalige Utopia in Scheveningen. Voor de prijs die ze nu neerzetten krijg je een enorme beurs waar nog verder geen details zijn aangekondigd over het entertainment of de publiekstrekkers. Ik denk niet dat veel mensen genoeg vertrouwen in EpiCon hebben om nu al een kaartje te gaan kopen.

Niet in de laatste plaats zit EpiCon ook nog eens erg dicht op zowel Campzone als de 72nd World Science Fiction Convention in Londen. Ik geef die lui nu al niet bijzonder veel kans.
Leuk leuk, ik ben van de partij! :)

In Duitsland heb je de Fedcon en Ringcon
Leuk om te zien dat in NL nu ook iets soortgelijks wordt gedaan. Ik bedoel, de scifi - fantasy evenementen in NL waren de laatste jaren nou niet echt geweldig te noemen [/understatement]
Voor zowel SciFi als Fantasy zouden inderdaad wel meer evenementen mogen komen. Voor Fantasy zijn er natuurlijk de twee Elf Fantasy Fairs maar voor SciFi ken ik eigenlijk niets wat naam heeft. Ik geloof dat de Star Trek fans nog wel eens iets organiseren en ImagiCon gaat het nu proberen... 29 maart in Ede... Ik vermoed dat ze klein zullen beginnen... maar alle Nederlandse conventies begonnen zo.
Japanse animatie en popcultuur conventies is naar mijn idee in Nederland ondertussen al een behoorlijk volwassen tak met twee grote conventies (Abunai! met > 3000 bezoekers en Animecon met zelfs > 4000) een aantal kleinere... Tsunacon, Yaycon, Nishicon.... en nog meer kleine regionale conventies, meets en bijeenkomsten.
Klopt, voor fantasy/middeleeuws/keltisch in Nederland heb je o.a. Castlefest, Keltfest, Elfia (2x), Midzomer fair, Midwinter fair, Fantasyval en zo zal ik nog wel een paar vergeten zijn.
Dit zijn vooral festivals met muziek, eten/drinken, dans, etc.

Bij Fedcon / Ringcon draait het vooral om het ontmoeten van acteurs/schrijvers en de markt waar je van alles kunt kopen.
Klopt, voor fantasy/middeleeuws/keltisch in Nederland heb je o.a. Castlefest, Keltfest, Elfia (2x), Midzomer fair, Midwinter fair, Fantasyval en zo zal ik nog wel een paar vergeten zijn.
Dit zijn vooral festivals met muziek, eten/drinken, dans, etc.
Vergeet even niet dat de fantasy-scene in Nederland niet alleen wat meer geaccepteerd is als 'mainstream', maar het aanbod aan fantasy nog altijd veel groter is dan dat van SF.

Er is op dit moment weinig SF op de Nederlandse televisies te zien, terwijl je wel series hebt als Game of Thrones, en blockbusters zoals The Hobbit. Bovendien is de fantasy-scene breder geörienteerd met meer aanbod van zaken als kleding, LARP, muziek, dans, enzovoort, dan de science-fiction scene. Science-fiction is nog altijd meer een niche-markt in Nederland dan fantasy.

FedCon en RingCon zitten ook in een heel andere prijsklasse en de programmering is niet echt te vergelijken met EpiCon. EpiCon doet me meer denken aan een evenement zoals FACTS, Japan Expo, of London Film & Comic Con.
Erg leuk! Zou mooi zijn als nederland wat meer van zulk soort beurzen krijgt.
eSports lijkt mij interessant, als ex CoD4 eSports speler!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee