Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Tweakers-bezoekers testen PlayStation 4 en Xbox One

07-10-2013 • 08:00

182 Linkedin

Redacteuren Paul Hulsebosch en Jurian Ubachs waren afgelopen weekend aanwezig op Firstlook 2013. Voor hen was het een bijzondere gamebeurs, want waar zij normaal degenen zijn die achter de spelcomputer of pc plaatsnemen waren het dit keer de bezoekers van Tweakers zelf. Tientallen leden wonnen een speelsessie via de prijsvragen die we de afgelopen weken op de site hadden staan.

In deze eerste video vanaf de beursvloer kijken we hoe een aantal van deze prijswinnaars het er vanaf brengen en zijn onze gameredacteuren vooral benieuwd wat ze van de nieuwe generatie spelcomputers vinden. Dinsdag volgt een tweede videoverslag waarin we nog een aantal prijswinnaars spreken om erachter te komen wat ze van de aanstaande najaarstoppers vinden die ze op Firstlook hebben kunnen spelen.

Reacties (182)

182
172
126
3
1
20
Wijzig sortering
Ik was 1 van de gelukkige winnaars.
Bedankt voor de 3 prijzen( Leg hier onder wel uit waarom 3) en het interview tweakers. Ook namens Timothy.
Was een interessante hands on met Assasins creed:black flag waar ik toch wel sceptisch over was voor ik de game ging spelen.
Ik had iets minder * hoge* verwachtingen van de game en dat kwam grotendeels vanwege dat ik me afvroeg is dit wel Assasins. Uiteindelijk weet ik nog steeds niet of dat deze game Assasins is maar de setting de vibe die het me gaf zijn voor mij genoeg om te zeggen deze game doet wat hij moet doen goed!
De opmerking hij crashte niet dat is al heel wat komt omdat ik net daarvoor COD: Ghost had gespeeld en net bij mij crashte hij toen ik iemand een headshot gaf. ;)

Controller ervaringen

Wat ik verder van de 2 consoles vond, de ps4 controller heb ik eigenlijk in het filmpje al wat over vertelt. Laat ik dan wat zeggen over de xbox one controller en de conclusie.
De Xbox One controller was kleiner dan ik had verwacht. Hij voelde ook goed aan en wat me opviel was dat de knuppeltjes erg klein waren. Is helemaal niet erg want de grip was goed en dat is belangrijk.
Fijne controller om vast te houden en paste mooi in mijn handen kwa vorm. Ik kon overal makkelijk bij( ook niet onbelangrijk).
Voor mij lagen overigens bieden controllers goed in de hand maar als ik er 1 moet kiezen neig ik naar de Xbox One Controller.Puur en alleen omdat de vorm iets beter in mijn handen past maar de andere controller is ook gewoon zeer goed.

De Consoles

Het was van te voren wel duidelijk dat de PS4 best een compact apparaat was ten opzichte van de Xbox One. Toen ik ze in het echt zag vond ik de PS4 toch kleiner dan ik had verwacht en de Xbox One+kinect groter dan ik had verwacht. Nog steeds heb ik vraagtekens over Kinect en of ik het ooit zal gebruiken en waar ik het op mijn game kamertje( erg klein) kwijt moet. Geld ook voor de Xbox One overigens. Ben ook benieuwd mocht ik een Xbox One halen en stel ik gebruik Kinect wel hoe deze omgaat met kleine ruimtes, de vorige versie had hier wel eens issue's mee.


Conclusie controllers/consoles/games

Om deze al wat lange post niet nog langer te maken heb ik de games er uit gelaten, zie mijn post als je wilt weten wat ik van de games vond die ik speelde:

http://gathering.tweakers...message/40995572#40995572

Moeilijke keuze voor welke console te gaan, ik vond het al moeilijk maar het word er niet makkelijker op door firstlook.
De Xbox One controller heeft nu mijn voorkeur, maar kwa formaat heeft de PS4 mijn voorkeur.
Kwa launch games heb ik iets meer met de Xbox One games maar ik denk als ik nu naar de PS3 games kijk en die van de xbox 360 dat de PS4 games op langere termijn me toch meer aan gaan spreken. Je kan ze beiden natuurlijk halen maar dat word een te duur grapje met een game pc er naast. Zal er dus nog goed over moeten nadenken.

PS:

De 3 prijzen waar ik het over had,

* VIP tickets winnen via het abbo forum.
* De Assains creed actie op de frontpage winnen.
* De kans gekregen omdat we snel binnen waren via de gastenrij om de Cod Ghost prestige edition te bemachtigen wat ook is gelukt.

Ik win normaal dus nooit wat, en dan in eens dit, was een mooie verrassing!

[Reactie gewijzigd door pino85 op 7 oktober 2013 13:11]

Gefeliciteerd met je prijzen. Helder stuk zo. Heb je er ondanks de vele vergelijkingen ook nog wel van genoten om met de nieuwe consoles te spelen? Krijg zo het idee dat je vooral als reviewer bent gaan kijken naar de consoles :+
Dank je wel Martinspire, ik heb geprobeerd om het inderdaad duidelijk te vergelijken en neer te zetten wat ik er van vond zodat wie weet iemand er nog iets aan heeft.
Weet je wat het voor mij was, de next gen consoles wilde ik gewoon zien omdat ik twijfelde van ga ik voor A of ga ik voor B of ga ik gewoon niet voor een console. Nou ik wil zeker voor een console gaan naast de pc maar welke dat weet ik nu nog steeds niet zeker. :+

Stiekem ben ik inderdaad wel een beetje als reviewer naar de consoles/games gaan kijken, als in toch wel kritisch zo nu en dan. Maar dat wil niet zeggen dat je niet als liefhebber kijkt, het is een een mix bij mij :) !
Maar buiten de nieuwe consoles was er nog zo veel meer te doen op firstlook dat ik eigenlijk van allerlei zaken heb genoten. Ik heb een hele mooie leuke maar toch vermoeiende dag gehad.
Het is zeker een evenement waar ik vaker naar toe wil gaan omdat buiten de consoles en buiten de games 1 ding helemaal top was: De vibe/sfeer echt geweldig.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 7 oktober 2013 12:14]

Wil je er dan nog steeds heen gaan als je ook moet wachten? Lijkt me dat dat wel een groot voordeel was namelijk :+
Wat bedoel je met ook moeten wachten bedoel je bij de ingang moeten wachten als je geen VIP bent of als je langer moet wachten in de rij om te gamen.
Ik zorg als ik er weer heen ga dat ik sowieso net als deze keer een VIP kaartje bemachtig scheelt erg veel de eerste 2 uur.Dit jaar was ik gewoon te laat met het bestellen via firstlook zelf. :+
Het wachten in een rij vind ik geen probleem en anders moet je zorgen dat je wat eerder aanwezig bent toch.

Wachten in rijen om te gamen, zo lang het geen 3 uur word is het nog geen extreem probleem toch? Je moet er iets voor over hebben en praktijken zoals op de gamescom heb ik niet gezien. Wel is het zo dat bij bepaalde stands na 15.00(middag kaarten verkoop) het wat te druk werd in mijn ogen. Sterker nog men gaf aan dat ze dit niet hadden verwacht, 45min of 3 uur is nogal een verschil.
Ik denk ook dat als we de volgende keer gaan we het wat slimmer gaan indelen waar we het eerste naar toe gaan. :)

[Reactie gewijzigd door pino85 op 7 oktober 2013 12:49]

eej kijk de eerste hands-on beoordelingen, gaaf ej!

Wat ik wel jammer vind is dat er 2 beoordelingen gegeven worden over de xbox one met als conclusie: grafische valt het tegen, en 2 beoordelingen over de ps4 met als conclusie: grafische ziet het er mooi uit.

Valt de xbox one met deze (eerste) games nou tegen of niet? Of waren deze xbox one gebruikers iets realistischer met hun antwoord en de playstation4 gebruikers iets te fan-achtig?

Ook weet ik niet of ik deze vip-winnaar nou moet geloven of niet, hij keek niet al te vrolijk en gaf ook een negatieve beoordeling. Net de verkeerde persoon vragen gesteld?

Prr ik denk niet dat ik 1 van deze 2 consoles op release dag ga halen, maar eerst de echte conclusies afwacht!
Hier een van de winnaars / reviewers :) Ik heb op de Xbox One alleen Killer Instinct kunnen spelen en dat was verassend verslavend. De graphics zagen er goed uit maar het was geen woooow-momentje, al vermoed ik dat je dit ook minder en minder zal krijgen, de verschillen tov PS1/PS2 zijn ofc een stuk groter, tegenwoordig is het vooral polishen en alles nog net iets mooier.
Daarbij is dit een fighter waarbij uiteraard snelle moves voorop staan.

De controller was wel extreem fijn :) veel fijner dan die van de PS4.
Kijkk dat is goed om te lezen, ik heb zelf de controller nooit fijn gevonden van de playstation ( naar mijn idee fijn voor aziatische handjes) maar dacht dat playstation na 10jaar eindelijk het tei gekeert had, niet dus?

Wat vond jij van de grafische verschillen?
Ik denk dat je wel even meer dan alleen zijn mening moet lezen namelijk. Tot nu toe krijgt de PS4 controller meer lof dan de One. Websites die zelfs roepen dat de nieuwe koning onder de controllers.

Anyway, eerst zelf uitzoeken natuurlijk lijkt me handiger...?
Het is maar net hoe selectief je leest. Genoeg andere websites die de One toch wel boven de PS4 verkiezen.
Van de grafische verschillen heb ik helaas niet veel kunnen zien. De PS4 stand maakte nog geen gebruik van definitieve PS4s maar gebruikte zo te zien devboxes onder holle tafels. Deze deden het niet helemaal fijn en op het moment dat we daar binnen kwamen was de helft defect. Ik heb daarom alleen een tijdje een indie game gespeelt.

Alhoewel de controller van de PS4 niet slecht is vond ik persoonlijk die van de Xbox One een stuk fijner in de hand, en de plaatsing van de thumbstick/d-pad is erg prettig.
Hoe bevalt de XBOX ONE draadloze controller ? (op het filmpje zien we een kabeltje maar dat is allicht om de batterij op peil te houden ) ... was er lag merkbaar ? Voor een game als Killer Instinct wil je natuurlijk geen lag.
Lag is al tijden niet zo'n probleem op console. Ik heb meer last van de ping-lag (p2p matchmaking) dan controller lag (@360).

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 7 oktober 2013 13:00]

Op PS3 , met 2 Streetfighter IV spelen is al voldoende om last te krijgen van input lag... vandaar mijn vraag...
Ik heb het niet echt gemerkt dat er inputlag was :)

Nu moet ik eerlijk zeggen dat de controlls wennen waren (ik speel niet vaak op een console) maar de reactiesnelheid van m'n character binnen Killer Instinct was prima.
Nou maar bij de 360 heb ik ook geen last van lag, dus het lijkt mij van niet dat er bij de xbox one controllers wel ineens lag zou zijn. Of is er inmiddels al iets anders verteld over de xbox one controller?
Ah dat verklaard waarom je over de graphics wat gematigd was. Verder nog naar andere titels gekeken op de stand? En wat vond je daar zoal van?
Wel wat rond me heen gekeken maar er was niet heel veel kans voor. Black Flag zag er erg goed en Forza was ook erg erg nice :)

Daarnaast een ronde BF4 gedaan. Wat er draaide was zo te zien nogal een beta versie, er zaten wel wat bugjes in en hij crashte regelmatig maar het was een leuke ervaring :)
Ach, beide consoles zullen niet zoveel van elkaar verschillen. De uiteindelijk keuze zal dan ook door 2 dingen beinvloed worden:

1. Exclusives
2. Loyaliteit naar het merk.

Zo zullen mensen die een 360 hebben veel eerder voor de Xbox One kiezen terwijl mensen die al sinds de eerste dagen van Playstation eerder zullen kiezen voor de PS4.
Ja daar ben ik dus nou benieuwd naar, zelf had ik op release dag van de PS1 deze gekregen van Sony (grote inkoop sony tv's), op release dag van de xbox deze gehaald en vervolgens de 360. Mijn voorkeur ging dus een lange tijd naar de xbox one (ik vind het heerlijk om achievements te halen en etc, deze ''verlies'' ik dus wanneer ik stop met de xbox reeks. Wat voor mij juist de bepalende factor is: grafische, ondersteuning en garantie/service.

De 1 zegt weer dat het grafische hetzelfde zal worden, en de ander zegt dat de PS4 beter zal zijn (maar dit werd ook gezegd over de xbox 360 / ps3 terwijl deze inderdaad hetzelfde is op grafische gebied, op exclusives na: uncharted / forza gewoonweg gelijk staat)

Voor exclusives ga ik het niet doen, hoewel Forza nog altijd de leukste race-game voor mij is, ga ik het niet om 1 game doen.

Moeilijk zeg dit gedoe, beiden kopen word het ook niet (ziet niet uit in mijn woonkamer) voor kinect zal ik het ook niet doen (zal een enkele keer gebruikt worden en daarna niet meer)

Nog even afwachtten op feiten!
Denk ook friend base belangrijk is..

Als mijn directe vrienden allemaal voor de PS4 gaan zal ik denk ook overstappen. Maar blijft iedereen bij de Xbox zal ik dat ook doen..

Zijn in mijn vrienden groep wel wat gesprekken geweest..

Toch blijven we allemaal op de Xbox zitten.
1 we kennen het platform
2 we vinden de controller fijner zeker de plaatsing van de stiks

Ja dat kan belangrijk zijn.
Toch mooi dat het platform voor de nieuwe generatie bij allebei verniewd is en dat de controllers in beide gevallen ook flink veranderd zijn (X1 controller kleiner en de PS4 controllers iets groter)

Dus eigenlijk slaan die punten nergens op, totdat je ze beide in het echt geprobeerd hebt :P
Nou ja.. De lokatie van de analoge sticks blijf ik belangrijk vinden.. Dus ja.. Slaat op dat punt wel ergens op.

Heb nooit kunnen wennen aan de PS controller en zal dat nu dus ook niet kunnen

Wel mooi dat ze beide iets verbeterd zijn.

Daarnaast ja we kennen het platform, zijn er mee vertrouwd en de interface zal denk ik wel redelijk gelijk zijn aan het huidige kwa bediening.
Ik ben ook een echte xbox gamer geweest gamecube --> xbox --> xbox360 --> ps4!

mijn redenenen:

1. op de ps4 komen ook ps3 games, dus echte toppers die ik gemist heb kan ik alsnog spelen.
2. 80% van mijn vrienden halen een ps4
3.100 euro goedkoper, ik heb kinect gehad op de xbox360 maar die heb ik de deur uit gedaan na 2 weken! Ik wil gamen met controller, lekker releaxed en dus niet andere activiteiten.
4. geen 5 meter grote powerbrick.


nadeel ps4:
1. Ik denk dat ik de controller iets minder dan de X1, maar dat is vast een kwestie van wennen.
Anoniem: 443418
@Kol Nedra7 oktober 2013 14:43
een voordeel van een externe voeding is dat je die nog kan vervangen al je merkt dat deze instabiel wordt vaker vast gaat lopen tijdens games omdat de cpu/vga niet genoeg stroom meer krijgen. beeld wat gaat hotsen tijdens veel spektakel.
een voeding gaat vaak eerder stuk dan de andere onderdelen in een console.
al zul je de eerste 2-3 jaar geen problemen mee hebben het ligt ook aan hoeveel je hem gebruikt.
voor kinect zal ik het ook niet doen (zal een enkele keer gebruikt worden en daarna niet meer)
Met een beetje pech zal Kinect veel vaker gebruikt gaan worden....
Xbox One's Top Marketer Brags to Advertisers About Kinect's Abilities

Nu dit breeduit in de media wordt belicht geeft Microsoft aan dat men hier nu niet mee bezig is, en dat als het er ooit van komt dat de gebruiker er dan invloed op heeft.

Na alle 180's die Microsoft de laatste tijd maakt zijn ze zo ongeloofwaardig als maar kan.

Voor mij geen Xbox One. Kinect komt er bij mij niet in!
Hmm, ik hoor bij de XB one toch wat meer dat de graphics tegenvallen :) Mijn grote vraag: stonden er nog games die op beide platformen uit komen waarbij e.e.a. te vergelijken was?
Dat zeiden ze inderdaad. Wat ik me afvraag, zijn de graphics op de XBOX 360 vergelijkbaar met de PS3? Of is de een beter dan de ander?
Dat is afhankelijk van de developer. Met een vergelijkbare, efficiënte engine zullen de graphics vrijwel gelijk zijn. De exclusives die special voor die specifieke console geschreven zijn zullen meer grafische pracht op het scherm tonen, omdat die de hardware maximaal kunnen benutten.

Op papier heeft de 360 de beste graphics, maar de PS3 is in veel gevallen niet of nauwelijks slechter.
Het hangt af hoe je de game maakt.
Als je kijk naar Mass Effect 2 & 3 zie dat het op de X360 veel beter is.
En voor mijn gevoel komt de PS3 een beetje te kort.
Ook met Forza 4 en GT 5 zie je duidelijk verschil, ik heb ze beiden naast elkaar gezet en ik vond GT 5 meevallen als het om HD graphics ging, vooral in de cockpit modus vond ik het bij Forza 4 veel beter omdat ik bij GT 5 niks kon aflezen, je ziet de meters bewegen maar lezen is onmogelijk terwijl bij Forza zie duidelijk wat er op staat.
En zo is het met meerdere games.
Ik heb beide consoles maar ik kan met zekerheid zeggen dat de Playstation 3 meer grafische potentie heeft dan de Xbox 360. Helaas zijn de meeste games geport waardoor de Xbox in de praktijk meestal de betere Graphics heeft. Als je kijkt naar games die speciaal gemaakt zijn voor de Playstation, dan zie je dat deze games er weer beter uit zien dan games speciaal voor de Xbox. Een goed voorbeeld hiervan is de game Uncharted.
de ps3 is heel krachtig dankzij de Cell CPU , maar ontzettend lastig om voor te programmeren vanwege alle cores die erin zitten (moet even snel denken aan het filmpje over Nixxes op tweakers laatst), de xbox 360 heeft het voordeel dat het een (x86) omgeving is die voor veel game designers/programmeurs nauwelijks verschilt van een normale PC en iets is waar ze bekend mee zijn.
Volgens mij haal je de architectuur van de Xbox One en de Xbox 360 door elkaar. De Xbox One is x86 de Xbox 360 is PowerPC
Anoniem: 331499
@ytterx8 oktober 2013 08:19
oeps , je hebt helemaal gelijk! Niet zozeer de Xbox One waar ik aan dacht maar eerder de originele eerste xbox (custom Pentium III chip). En het feit dat je met XNA zowel voor PC en XBox360 kon ontwikkelen, even niet bij stilgestaan dat de compiler dit dan "regelt" voor me, my bad.

Los daarvan, de PowerPC architectuur bestaat ook al een aardig tijdje, dus in dat opzicht blijft het van toepassing dat de omgeving meer bekend was dan de technisch vernieuwende Cell CPU.
xbox 360 heeft een PowerPC processor met 3 cores, geen x86 architectuur.
De enige spellen die in de praktijk het onderste uit de kan halen bij de PS3 zijn de first party of de geselecteerde third party developers zover ik kan beoordelen. Dan zie je dat de PS3 iets krachtiger is(hoewel dat minder een verschil is in rauwe kracht dan nu met de next gen).

Ik moet zeggen dat ik op de Gamescom meer onder druk was van de XOne als dat hier in het filmpje doet voorkomen. Forza zag er al heel goed uit op de 360 dus wel logisch dat die de minste stappen heeft gemaakt. Waarom niet mensen interviewen die DR3 hebben gespeeld en Ryse? Daar hoorde ik niets over. Ik had zelf FIFA gespeeld en was aangenaam verrast met de stabiele .framerates, hoge resolutie en toegenomen grafische pracht t.o.v. de 360
Waarom niet mensen interviewen die DR3 hebben gespeeld en Ryse? Daar hoorde ik niets over.
Vanaf 5:50 ongeveer interviewen ze iemand die Ryse heeft gespeeld.
Ok, maar je hoort er niets over, ze vragen alleen over Forza.
Tsja, maar met Halo 4 lieten men weer zien dat het verschil in dat opzicht dus echt minimaal is. Verder is zag je dat er daadwerkelijk verschillen waren die zo ver gingen als dat de Xbox 360 een game in 1080p kon vertonen terwijl de PS3 versie niet verder kwam dan 720p (Mortal Kombat vs. DC Universe bijv.).

Dus naast de hardware zijn duidelijk ook de mogelijkheden om ervoor te developen van dermate groot belang dat het redelijk is om de architectuur mee te nemen als onderdeel van hoe krachtig een systeem is.

We hoorden overal hoe krachtig die Cell CPU wel niet was, maar in de praktijk zagen we daar maar weinig van terug. Zelfs in de first party games, was het verschil met de beste Xbox360 titels veel kleiner (als het er überhaupt was) dan wat de verhalen deden geloven. En in veel games waarin de PS3 het het wel beter deed, had je alsnog screentearing, waardoor de Xbox360-versie voor veel mensen alsnog de beter keus was.

Voor mij persoonlijk werd het verschil tussen wat de betere keus was dan ook uitgemaakt door de controller (PS3 was beter voor vechtspellen, (hoewel je uiteindelijk gewoon een Saturn-achtige controller wil) en voor al het overige de Xbox 360).

Gezien de controllers van de komende generatie, is datzelfde verschil er sowieso weer. Wederom zijn er verhalen (hoewel dit maal meer aannemelijk) dat de PS4 de sterkere zou moeten zijn door het gebruik van GDDR (ondanks het gebruik door MS van een 32 MB eSRAM-toevoeging), wat betere GPU en het gegeven dat de Xbox meerdere zaken zou hebben draaien door de aan te bieden media-diensten.

Maar wat in de praktijk gaat gebeuren, moet nog blijken. De PS3 heeft vooral gefloreerd in verhalen over hoe geweldig krachtig het wel niet zou zijn, en hoe fantastisch mooi iets als bijv. Gran Turismo zou moeten zijn. Een game waar we ontzettend lang op hebben gewacht, die bij het uitkomen niet alleen niet zo 'af' was als men zou verwachten, maar tov Forza 3 gewoon de mindere game was. Grafisch verschil was niet al te groot, en de gameplay was minderwaardig. Dat terwijl Forza 3 er al meer dan een jaar was.

Ik denk dat ik meer gegamet heb op de PS3 door de first party games en SFIV; de grafische overwegingen zijn nimmer van waarde geweest. Met games als Forza en Halo lijkt de Xbox ook betere kaarten te hebben voor het multi-player publiek tov de PS. Daarnaast zou het zomaar kunnen dat de TV-connectie in met name Noord-Amerika de MS sterkere kaarten geeft dan hier in Europa er tegenaan wordt gekeken.
Dit is gewoon niet waar. Sony heeft een aparte R&D tak om grafisch het meeste uit de PS3 te halen, en dat zie je in de games zoals God of War 3 en Uncharted. Maar dat wil niet per definitie zeggen dat de PS3 meer power heeft. De Forza serie op de 360 heeft een cyclus van 2 jaar en is voortgeborduurd op de Forza 1 engine. De Gears of War serie draait op Unreal Engine 3. De enige grafisch indrukwekkende serie die met de Xbox 360 in gedachten is gemaakt is Halo. Halo Reach en Halo 4 zijn prachtige games die naast het grafische gedeelte ook behoorlijk van features hebben zoals online/offline 4 player coop.
Het is ook onzin dat games er op de PS3 minder uit zien omdat ze ports zijn. Er zijn zat games die geen ports zijn maar er beter uit zien op de 360. Dat komt vanwege de betere GPU in de 360 en de unified RAM pool. Het hangt eigenlijk van game design af welke console betere grafische prestaties kan leveren omdat de architecturen van de twee system erg veel van elkaar verschillen. De PS3 levert per definitie niet mooiere games dan de 360 en andersom ook niet.

[Reactie gewijzigd door HollovVpo1nt op 7 oktober 2013 14:29]

Vergeet niet dat de X360 een stuk ouder is dan de PS3.
Ik vraag me af hoe je hier bij komt aangezien de PS4 "op papier" juist een stuk meer potentie heeft, in de praktijk is dit vooralsnog ook bevestigd door diverse developers.

Edit:
Les van vandaag; nooit comments geven voor je eerste bak koffie :P

[Reactie gewijzigd door ijscobar op 7 oktober 2013 17:47]

Ik vraag me af hoe jij erbij komt dat hij het over de PS4 vs Xbox one heeft :P
Een NAT melding krijg je als je je firewall niet goed hebt ingesteld, heeft niks met PSN te maken.
Op papier is juist de PS3 krachtiger maar lastiger voor te coden. Dat was bij de eerdere multiplatforms helaas dan ook merkbaar. Bij de exclusives zag je tochwel grote verschillen opduiken waarbij bijvoorbeeld Uncharted2 en 3, Killzone 2 en 3 echt hele sterke graphics toonden wat net een stapje verder was.
@Timonb:

In Hardware is de PS3 beter... Maar de architectuur maakt het lastig om daar optimaal gebruik van te maken en zie je dat multiplaform titels in het algemeen beter zijn op de x360.

Ik heb een x360, maar God of War, The Last of Us, Uncharted en dergelijke exclusives laten meer zien dan Halo, Gears of War, Alan Wake en dergelijke. Maar met zoveel fantastische third party titels waar het verschil te moeilijk is om goed te zien, maken die handjevol exclusives niet een al te grote indruk.

De online diensten en multi media mogelijkheden maken voor de meeste gebruikers meer verschil.

Maar de verschillen zijn niet zo groot als Xbox1 die toch wel duidelijk beter was "in hardware" dan de PS2 met de exclusieve titels... Dan was Ninja Gaiden 'grafisch' indrukwekkender dan God of War.

Ik zal in ieder geval niet claimen dat X360 of PS3 beter is... Ze hebben ieder hun eigen kracht voor hun doelgroep.

[Reactie gewijzigd door AYCE op 7 oktober 2013 10:21]

Gears of War draait op Unreal Engine 3 en Alan Wake is van oorsprong een open world spel en het spel renderet daarom ook een open wereld. Daarnaast is Alan Wake onder de motorkap behoorlijk indrukwekkend. Halo is klasse apart, er is geen ene PS3 spel die zoveel features heeft als Halo én zo goed uit ziet als Halo.
Laat ik voorop stellen tevreden te zijn met mijn x360 en genoten heb van spellen zoals Gears of War 2 en ik vooral gericht ben op de third party titels die vaak net ietsje beter uit de bus kwamen op de X360. Maar ik ben niet blind voor de minpunten.

Wat wil je ermee zeggen dat Gears of War op Unreal Engine 3 draait? Bedoel je het positief, negatief of wat? Het is in ieder geval overduidelijk mooier(vooral deel 2), dan Halo 3... Geen van de Halo's mag van mij in de schaduw staan van spellen zoals Mass Effect 1-3. De vergezichten van Halo 3 waren in ieder geval meestal niet meer dan grote geschillderde platen en menig menselijk karakter was gewoon hoekig.

Alan Wake is een generiek spel dat je na het eerste hoofdstuk al gezien hebt. De vijanden en omgevingen variëren nauwelijks, er is heel veel op up en pop in. Vooral heel erg met schaduwen. Het verhaal was wel interessant bedacht en je kon zien dat ze wel meer wilden, maar de uitvoering was erg mager en erg scripted. Daarnaast was de wereld helemaal niet open, het was lineair waarin je duidelijk een kant op geduwd werd en op ontdekking gaan nauwelijks 'nuttig' beloond werd. Het mag niet in de schaduw staan van third party releases zoals Resident Evil 4 of Dead Space.

Dat Gears of War en Halo misschien super zijn op multiplayer gebied kan ik niets over zeggen... Ik speel de spellen gewoon relaxed alleen voor het verhaal. Dus misschien dat deze spellen helemaal de shit zijn op dat gebied. Misschien zijn de Halo titels na deel 3 een stuk beter geworden in graphics, maar ik voelde me in ieder geval erg genept met dat deel en ik was klaar.
Wat ik wil zeggen met Gears of War draait op UE3 is dat Unreal Engine een multiplatform engine is die niet speciaal gemaakt is voor de Xbox 360, het spel is ook niet gemaakt door Microsoft. Het is ook logisch dat het mooier is dat Halo 3, omdat Halo 3 veel meer features bevat. Gears of War heeft geen 5 player online/offline coop én multiplayer custumisations én een map editor én theater mode. Dat soort dingen zorgen er gewoon voor dat je compromissen moet sluiten. Daarnaast draait Halo 3 op een gemodificeerde Halo 2 engine. De oplossing voor HDR lichteffecten in Halo 3 zijn zo zwaar dat ze het spel in 640p moeten renderen, maar geeft wel dat Halo 3 prachtige licht effecten heeft. En jouw opmerking over geschilderde platem van Halo 3 slaan kant nog wal, aangezien Halo juist bekend staat om de prachtige omgevingen en skyboxen. Ik verzoek je nogmaals, laat mij één spel zien op Xbox/PS3 die in de buurt komt van de features van Halo Reach (3 komt uit 2007, snap niet waarom je die als voorbeeld neemt), én er zo goed uit ziet als Halo Reach. Succes ermee. Jij voelt je blijkbaar genept door Halo 3 omdat het er niet goed genoeg uit zag, maar negeert dood leuk dat geen enkele spel naast Halo ook maar in de buurt komt van wat Halo 3 te bieden heeft.

Wat Alan Wake betreft, ik heb niet gezegd dat het een open wereld is, ik heb gezegd dat Alan Wake oorspronkelijk een open wereld game was, maar de ontwikkelaar heeft ervoor gekozen het spel linear te maken vanwege het verhaal en tempo. Ook al is het spel niet meer linear, het rendert nog steeds een open wereld. Je moet het zien als een afgebakend GTA, wel de hele wereld renderen maar niet overal naartoe kunnen. Daarnaast ondersteunt Alan Wake onder de motorkap:

- 4x MSAA
- SSAO
- 64-bit HDR
- Mass Physics
- Real-time dag/nacht cyclus
- Vegetatie physics
- Volumetric lighting

Overigens heb ik hier de LE van Alan Wake liggen die ik tig keer heb uitgespeeld en ik kan me totaal niet vinden in jouw kirtiek op Alan Wake (grafisch).

We discussieren hier over grafische prestaties en ik geef jouw argumenten waarom PS3 exclusieve titels beter uit zien dan Xbox exclusieve titels. Wist je trouwens dat Remedy met c.a. 45 man aan Alan Wake heeft gewerkt? Wist je dat Gears of War 2 in 2 jaar tijd met een budget van 9 miljoen euro is gemaakt? Ter vergelijking, Killzone 2 is ongeveer 5 jaar in ontwikkeling geweest met een budget van c.a. 50 miljoen euro.

Hoe een game eruit ziet is een resultaat van game design, budget en ontwikkelingstijd. En dat is gewoon minder bij de Xbox 360, dat wil niet zeggen dat het de schuld van de 360 is. De drang van Microsoft voor top graphics is gewoon niet zo groot als van Sony. Op papier zijn de consoles gewoon redelijk aan elkaar gewaagd, waarbij in praktische situaties de 360 het vaak zelfs beter doet.
Ik bekijk het gewoon zo plat als het voor mijn ogen verschijnt... Menig Third Party titel blaast Alan Wake visueel weg, hoeveel mensen er aan hebben gewerkt doet er niet aan toe als je met een opmerking als "indrukwekkend"

En ja ik heb het spel ook uitgespeeld en probeerde het echt leuk te vinden... Maar ik heb enkel bos, bos, bos en nog meer bos gezien wat allemaal op elkaar lijkt. Ook heb ik niets gemerkt van die dag en nacht cyclus aangezien het gewoon nacht bleef of gewoon dag... Het was enkel scripted als er verandering kwam en het werd geen dag of nacht voordat ik een bepaald stuk voorbij was.

Ook al heeft het de beste physics ter wereld, de tegenstanders bleven generiek (geen variatie) en daarnaast had je enkele vliegende objecten. Een goede engine én een goed verhaal maken nog geen goede game en de sales bevestigen dit. Ik denk dat de propaganda machine flink heeft moeten aanstaan om toch op zijn minst nog een gemiddelde te halen die net boven een 8 kwam.

En hoe lang hebben ze er wel niet over gedaan? Dus ook al heb je "slechts" 45 man... Ze hebben er toch ruim 5 jaar over gedaan. Dat is toch vergelijkbaar als 135 man over 1,5 jaar. Wat overeenkomt met de meeste high value productions.
Is het nou echt zo moeilijk om te lezen? Ik heb het niet over de kwaliteit van het spel. Ik heb het niet over het verhaal of de personages of wat dan ook. Ik heb het over de grafische prestaties. Jij zegt een paar posts terug: "Ik heb een x360, maar God of War, The Last of Us, Uncharted en dergelijke exclusives laten meer zien dan Halo, Gears of War, Alan Wake en dergelijke". Ik verklaar wáárom die games meer laten zien (op grafisch gebied. De acties van Alan Wake zijn inderdaad scripted, maar de physics absoluut niet. Die "schaduw tornados" die je wel eens in het spel tegen komt die allen om hun heen verwoesten zijn niet scripten maar physics gebaseerd. In het spel komt volgens mij maar 1 keer real-time een transitie van dag naar nacht voor, maar de engine ondersteunt het wél. Daar gaat hem om. Onder de motorkap passeert Alan Wake zo veel technische mijlpalen dat het gewoon onmogelijk is om er beter uit te zien. Jouw comment of 135 over 1,5 jaar slaat ook weer he-le-maal nergens op. Informeer jezelf nou eens een keer.
Alan Wake is van origine een open world spel, een GTA in de bossen. Het spel is 2006 als tech demo gepresenteerd bij de presentatie van Intel's destijds nieuwe Quad-Core processoren. Sindsdien heeft het spel een transformatie gehad van open wereld naar lineair, maar de onderliggende technologie is ongewijzigd gebleven, wat Alan Wake een van de meest geavanceerde games op consoles maakt, technisch.

Aangzien je The Last of Us, Uncharted en God of War aanprijst vind ik het raar dat je over scripted begint omdat die games de definitie van scripted zijn. Vooral Uncharted moet het hebben van de lineariteit en scripted set pieces. De games zijn wel hartstikke leuk, heb ze alle 3 uitgespeeld, maar we hebben het hier over technische prestaties. En je moet jezelf eens informeren voordat je onzin uitkraamt.

[Reactie gewijzigd door HollovVpo1nt op 8 oktober 2013 22:30]

Kun je dan misschien stellen dat de games voor PS3 games, met enkele uitzonderingen hierop, met kwalitatief mindere graphics worden geleverd in vergelijking met de Xbox 360? Mede vanwege de extra benodigde effort om te porten en de complexere architectuur?

Zou dat de reden dan kunnen zijn dat testen van de Xbox one minder positief uitvallen bij Xbox 360 spelers, omdat ze altijd al verwend werden met betere graphics. Terwijl PS3 spelers verrast werden door de grapics van de PS4?

Zelf heb ik geen enkele console, dus ik kan het antwoord niet geven. Wel ben ik me aan het oriënteren voor een nextgen console.
Het verschil tussen PS3 en X360 is "bijna" verwaarloosbaar. Kortom tijdens het spelen merk je het nauwelijks. Slechts een handvol spellen zijn 'duidelijk' onder de maat op de PS3.

De hardware onderling verschilde onderling duidelijk minder(gezien de videokaart ietsje minder was op de PS3 maar de cpu een heel stuk beter en deels in te zetten voor graphics zoals door Naughty Dog succesvol is gedaan).

Kijk ik naar Uncharted 2,3 en de andere titels van Naughty Dog enkel dan zie je een duidelijk verschil tussen de twee consoles. Hier hebben ze dan ook heel hard hun best op moeten doen.

Met de aankomende generatie lijkt het er op dat de PS4 duidelijk beter gaat worden(kort door de bocht 50% meer grafische kracht), maar zoals Microsoft ook al aangaf is games niet meer hun main focus. Dus je meot jezelf nagaan waarvoor ga je de console gebruiken, hoe belangrijker games, hoe logischer het is voor de PS4 te gaan. Tenzij je natuurlijk een warm hart toedraagt aan de Microsoft Exclusives die natuurlijk er nog beter uit gaan zien op de XB one.
Als ik eerlijk ben, vind de interviews nogal subjectief. Heel negatieve vragen bij de Xbox One terwijl de PS4 alleen de focus op de controller lag. Verder je gaat me niet vertellen dat AC Black Flag er dermate beter uitzag dan een Ryse of Forza.

Ik denk dat we hiermee de voorkeuren van Tweakers wel meteen duidelijk was.
Klopt, wel jammer inderdaad. Wat meer open vragen of ruimte voor hun eigen ervaringen was wel leuker en eerlijker geweest. Nu lijkt de uitkomst bij voorhand al vast te staan ongeacht de ervaringen van deze bezoekers.
vond het wel meevallen, de PS mensen waren wat enthosiaster in het algemeen, er kwam al meteen uit wat ze vonden, dat was bij de 2 XBox fans wat minder.

Het ligt er volgens mij ook aan dat Forza een van de demo's was en dat deze er op de 360 al vrij goed uitziet, dus is het verschil (ook wat betreft gameplay) klein en misschien teleurstellend. Daar waar AC Black Flag weer wat compleet nieuws bied en er erg goed uitziet.
Inderdaad. Subjectieve vragen. Vond jij het goed of vond je het eigenlijk een beetje tegenvallen... Daarmee zet je wel meteen de toon.
Het viel me wel op dat ze dat wel in de mond werd gelegd door de interviewer ;) al zal hij dat ook niet voor niets gevraagd hebben denk ik...

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 7 oktober 2013 10:13]

Praten met de pers is altijd moeilijk. Vergeet niet dat als ik met jou praat en ik weet welke vragen ik moet stellen het best makkelijk kan zijn om mijn idee of mijn mening uit jouw mond kan laten toveren.

Praten met de pers is een vak apart zij hebben geleerd hoe ze vragen moeten stellen en juist het antwoord dat zij willen hebben uit jouw mond toveren.
Mijn gevoel zegt dat dit voornamelijk kwam door de baan bij de Forza demo. Dit was Leguna Seca en dat is gewoon een baan met een saaie omgeving. Daar kun je wat dat betreft ook niet veel meer van maken dan bij de vorige games. Die demo van de E3 was bijvoorbeeld al een stuk mooier qua omgeving en bood daardoor een betere next-gen indruk. Kijk de reacties op internet maar na, Forza op E3 kreeg allemaal mooie complimenten (van zowel pers als bezoekers) en dat is nu een stuk minder.

Maar zoals op het forum ook al reeds is aangegeven hebben zowel Sony als Microsoft op de beurzen niet de laatste hardware neergezet. Daardoor werken ze met wat mindere performance dan uiteindelijk mogelijk is en ook de builds zijn doorgaans verouderd. Dit soort hardware wordt gewoon eenmalig aangeschaft om bij de E3 neer te zetten waarna ze op Gamescom, TGS, PAX en nu Firstlook terecht komen.

Verder blijkt maar weer dat het gewoon erg lastig is om met meer polygonen ook meer detail te laten zien. De grootste stappen op dat gebied zijn ondertussen wel gezet. Het verschil tussen 15k of 150k polygonen is gewoon minder groot dan de stap van 1500 naar 15k. Nou kun je wel weer wat leuks doen met effecten zoals reflectie e.d. maar dat houdt ook ergens op. Men zal zich toch meer gaan concentreren op de gameplay dan op de graphics op den duur.

Ik vind het trouwens wel jammer dat ze niet nog de vraag hebben gesteld aan mensen die op beide consoles hebben gespeeld, wat ze nou prefereren en wat niet. Nu zijn het eigenlijk 2 aparte stukken geworden. 1 over de PS4 en 1 over de X1.
Maaruh ik snap iets niet. Het is toch logisch dat de graphics niet wow zijn? Alle ontwikkelingen zijn lineaire. Als ze opeens alles laten zien wat dat ding kan zou het maar een jaar meekunnen.
GTA 5 ziet er ook beter uit dan de eerste xbox games.
Anyway ben blij dat er eindelijk wat ontwikkeling is. Het heeft gewoon te lang geduurd. En ga er ook vanuit dat deze consoles maar 5 jaar (give or take) mee gaan.
Als ze opeens alles laten zien wat dat ding kan zou het maar een jaar meekunnen.
Maar niks laten zien zoals ik nu het idee krijg doet mij niet eens twijfelen of ik wel een zogenaamde 'nextgen' console wil kopen...
Niks is ook weer niet zo hoor. Het is wel degelijk mooier dan wat de huidige generatie consoles doet. (zelfs Forza 5 al moet je wel goed kijken om het te zien) Echter als je het naast de gemiddelde PC graphics legt is het weer niet veel speciaals. Iets wat bij de vorige generatie consoles naar mijn idee toch wel anders was.

De consoles hebben hardwarematig 7 jaar stil gestaan en de PC niet. Als je nu de xbox one of ps4 bekijkt en je bent 360/ps3 graphics gewend vind je het vast geweldig. Echter een beetje PC gamer zoals ikzelf heeft toch zoiets van mwah niet veel beter dan BF3 op high settings.
Anoniem: 523575
@ro8in7 oktober 2013 10:55
True, zelfs Skyrim op een Intel HD4000 ziet er beter uit dan op de PS3 en X360.
GTA5 is kwa graphics niet echt bijzonder (althans op de ps3 waar ik het op speel). Geen dynamische schaduwen bijvoorbeeld.

Ik hoop dat ze GTA 5 ook voor de pc en nextgen zullen uitbrengen en dat soort features plus een drukkere stad kwa bevolking erin stoppen.
GTA V schaduw ziet er best indrukwekkend uit voor dit spel namelijk, net als de belichting en HDR. Kan me niet voorstellen dat de schaduwen in GTA V slecht uit zien.
Bedoel meer eerste game : http://www.mobygames.com/...60-screenshot-now-you.jpg

Laatste game : http://i1-news.softpedia-...vailable-2.jpg?1353136206


Omzetten naar de nieuwe xbox en playstation kunnen ze makkelijk alleen zal je dan de nieuwe hardware features zien niet nieuwe game features.
Ze zullen GTA dan ook niet laten verschillen van de current gen versies. Dat zou ook niet eerlijk zijn voor de mensen die hem nu spelen of al in bezit hebben.

Het zal dan inderdaad alleen grafisch mooier worden, en misschien hier en daar features die te maken hebben met SmartGlass en de PS Companion App.
Nee, dat is niet logisch. Je moet natuurlijk wel laten zien wat het ding allemaal kan. Als je dat niet doet...dan loop je het risico dat men de Graphics te oud vind ogen en dus naar de concurrent gaat.

Het grafische geweld is 1 ding...binnen de grenzen van de graphics nieuwe spellen ontwikkelen, oor pushing the envelope etc....dat zijn onder andere aspecten die de nabije toekomst waarborgen.
Ik snap de obsessie van mensen met graphics niet. Het gaat toch om het spelplezier en de beleving?
Daar heb je, bij een goed spel, helemaal geen goede graphics voor nodig.
Ik weet niet voor jou hoor.
Maar iedereen zit altijd te zeuren geen vernieuwing in de gameplay dit en dat.
Dat is precies wat er bij de nieuwe generatie gebeurd, in de gameplay ervaringen zitten totaal geen vernieuwingen. Het zijn dezelfde games van de current-gen consoles maar dan in een nieuw jasje. Dus ja veel vernieuwing qua gameplay en wat dan ook is er niet. En grafisch ja dat is iedereen ze eigen smaak natuurlijk. Maar zelf vind ik op beide consoles het niet eens zo specataulir zijn....
Het merendeel is crossplatform. Veel mensen spelen tegenwoordig weer op de pc vanwege de veel betere graphics en de betere muis controls en het gegeven dat pc's tegenwoordig ook gewoon aan tv's gekoppeld worden zoals consoles. Nu zet men daar consoles tegenover die net aan mee kunnen met de middenmoot van pc gaming. Het enige wat die mensen dan nog over de streep trekt zijn exclusives, en die ontbreken het eerste jaar.

Men zoekt dus naar DE reden om zo'n console aan te schaffen. En die is er op het moment niet echt. Voorheen waren dat de graphics. En daarom kijkt men daar nu weer naar.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 7 oktober 2013 09:41]

En laat nou net de PS4 en One dat laatste ook gewoon kunnen (goede graphics tonen).

Op de consoles heb ik ook veel meer plezier met gamen, wat vooral te maken heeft met de verschillende genres.

@Seth

Die reden is er wel, en dat is namelijk de prijs. Voor 399 heb jij namelijk geen pc die de PS4 kan evenaren, en zeker niet op langer termijn. Ik kan je nu al zeggen dat de games die volgend jaar uit gaan komen, laten zien waartoe deze machines echt in staat zijn en graphics zullen tonen die we op de PC zeker nog niet hebben gezien.

Killzone SF laat hier al wat zien o.a.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 7 oktober 2013 13:15]

Voor een hoop games moet de resolutie alweer naar beneden worden gezet anders trekken ze geen 60 fps.
Dit vind ik echt lachwekkend voor een next gen.
Dat PS4 veel krachtiger is is al meerdere keren bewezen maar zelf de PS4 trekt niet 1080P @ 60fps.

Heel jammer want een pc met medium specs ziet er tegenwoordig al gruwelijk mooi uit.
Om nog maar te zwijgen over een High End PC op Ultra, als je dit gewend bent dan is next gen consoles echt een joke.

Prijs is uiteraard waar de meeste gamers naar uitkijken als ze willen gamen op consoles, maar vind het echt jammer dat deze generatie consoles nu al moet terug klokken op 1080P terwijl voor de pc met een paar jaar 4k gaming de nieuwe standaard word.

Mischien word die nieuwe steam OS wel wat ? als de prijs ok is :)
Hoe kom je erbij dat de PS4 geen 1080p aan kan? Die opmerkingen van 900p ging over de Xbox One. PS4 is nooit genoemd.

Daarnaast hebben verschillende devs laten weten dat de PS4 (met een vergelijkbare architectuur) toch veel sneller is.

Ik weet zeker dat deze generatie consoles een groot verschil zal laten zien in graphics. Al zal dat nog een jaar op zich laten wachten.

[Reactie gewijzigd door Frustus Maximus op 7 oktober 2013 12:40]

Ook diverse PS4-titels zijn teruggeschroeft. BF4 bijvoorbeeld.
Maar net als bij diverse X1-titels ging dat om development-versies. Die nog niet op de laatste hardware draaiden. Zo waren ze bij BF4 als Dead Rising 3 intern al wel verder met de nieuwe devkits, maar die waren natuurlijk nog niet op de beurzen aanwezig.

Grote probleem is dat zowel de PS4 als X1 pas dit jaar echt klaar was en dat is (als je even kijkt naar hoe ver een game dan is ten opzichte van de lancering) eigenlijk wel wat te laat.

Vergeet niet dat bij de X360 Call of Duty 2 nog een launchgame was! Sindsdien is er enorm veel verbeterd waardoor titels als GTA 5, Splinter Cell en Tomb Raider er op beide huidige platformen gewoon prima uitzien.
Ik heb nooit ergens gelezen dat BF4 standaard op 1080p zou draaien op de next gens? Voor de Xbone is hij nu op 720p@60 bevestigd en voor de PS4 versie nog niks. intern bij DICE zou de game op de ps4 op 900p@60 draaien.

Het zijn juist de games op de xbox one die steeds een openlijke performance hit krijgen omdat er reeds al resoluties werden genoemd... Killer instinct bijvoorbeeld en RYSE. Deze zijn van 1080p naar resp 720p en 900p gegaan. Dead Rising heeft stevige framerate issues.
Had framerate issues. Men heeft al gezegd dat het intern een stuk verder is dan de beurs-demo
Tuurlijk ze kunne moeilijk roepen dat ze het niet beter krijgen op de te zwakke xbox one hardware. Ik heb laatse wat gameplay beelden gezien en hoewel het er enorm fun uitziet (daar niks over te klagen) ziet het er allemaal erg current gens uit met als verschil meer zombies in beeld. de animaties en de effecten maken geen indruk.
Grootste verschil is dan ook dat je geen laadtijden meer hebt (die bij DR1 en 2 gigantisch waren imo) ;)
Dat, samen met de grotere hoeveelheid zombies, weegt gewoon erg zwaar op de beschikbare performance

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 7 oktober 2013 12:32]

Diverse PS4-titels?

BF4 is gewoon de enige. Ook vind ik 'teruggeschroefd' nogal een dubieus woord, want misschien was 900p 60fps of 720p al vanaf het begin gepland? Gewoon afwachten zou ik zeggen.

Alle PS4 games draaien tot nu toe gewoon 1080p (en resolutie alleen zegt trouwens weinig), behalve Battlefield 4.
Tot nu toe zijn alle PS4 launch titels en zelfs third party, waaronde Watchdogs en AC4 1080p verschillend van 30 fps /60 fps.

Killzone SF;

Singleplayer: 1080p/30fps
Multiplayer: 1080p/60fps

Driveclub is volgens mij 1080p/30fps, maar ze wilde dit een tijd geleden brengen naar 60fps.

Battlefield 4 draaide intern hoger dan 720p op de PS4 namelijk.
Ik zit liever op de bank onderuit gezakt te gamen dan dat ik op een bureau stoel voor een scherm zit.
Ik lees in deze console VS PC topics zeer vaak dit soort commentaar, dat men console liever hebt omdat ze lekker achterover op de bank kunnen gamen.

En dan denk ik bij mezelf altijd : Jongens zitten wij nog in 1995 ?
Zelfs een 50 euro VGA kaart heeft HDMI.

Ik heb al onderhand zo`n 8 jaar mijn PC hangen aan een HDTV. Op dit moment heb ik voor normaal desktop werk heb ik 2x22 inch schermen staan via DVI. De HDTV, in dit geval een 46 inch Bravia gebruikt de HDMI poort.

Als ik wil gamen of film kijken, hup ff ander profiel dat de HDTV de enige uitgang is en gamen dan maar, gewoon met X360 gamepad. De home button staat bij steam default geconfigureerd om naar big picture modus te gaan. Wil je een wireless 360 controller dan koop je gewoon de wireless module van MS ervoor en klaar ben je.

En als je HDTV tever van je monitor staat dan zijn er zat goedkope oplossingen om dat opgelost te krijgen; zoals de HP Wireless connect. Goedkoop, en werkt uitstekend.
Probleem is, ik heb ook een vriendin die niet wil hoeven klooien.
Die wil niet een PC ofzo opstarten en een game starten e.d.
Ik heb zelfs een HTPC 'always-on' zodat ze alleen de TV van AV instelling hoeft te wijzigen, en ze kan films en series browsen.

Een console vind ze ook makkelijker, ik heb geen zin om een PC te gaan updaten, of te onderhouden e.d.
En bovendien hebben wij een wat moderne minimalistische setting thuis met veel glans+strak+contrast, en daar past een lelijke game PC niet bij, de console kan ik normaal in de TV meubel stoppen.

Dus ja, dat het kan, weet ik wel, want dat doet mijn HTPC ook via HDMI.
Echter staat die altijd aan vanwege de opstart tijd en omdat die tevens als server dient voor mijzelf.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 7 oktober 2013 14:10]

Maar dan heb je nog steeds een controller nodig (of vind jij tobo-muis fijn werken op je schoot?) en laat die controllerondersteuning nou net wat brak zijn soms.

Verder hoef je ook niet te kloten met nieuwe drivers (wat sommige games vereisen) en allerlei andere pc-problemen. Gister ook ineens weer een BSOD gehad en daar weer even van uit moeten zoeken wat nou eigenlijk de oorzaak was. Ergo: geen gamen dus.

Dat hoort ook bij de bank-ervaring: geen gezeur en gekloot.
Ik heb meer dan 1000 uur op de klok met BF3 op de xbox 360 en heb sinds 6 maanden ook een PC account , en daarbij viel meteen op dat de native xbox 360 controller support enorm tegen valt.

Enkele voorbeelden :

-Om te sprinten moet je de knop ingedrukt houden of 2 keer snel tappen, in plaats van 1 keer klikken en klaar
-Het wisselen van kit of loadout niet mogelijk zonder muis/toetsenbord.

Dat soort problemen zorgen er voor dat ik , ondanks dat de game op de PC overduidelijk beter is, terug grijp naar de xbox 360 versie.
Als je BF3 met een controller speelt op PC dan ben je ook wel slecht bezig. Heeft niets te maken met confort/gewoonte, je wordt gewoon ingemaakt door Jan en Alleman die een muis gebruikt.
Zelfs een 50 euro VGA kaart heeft HDMI
Als Je PC boven staat en je TV met bank beneden is dat al niet zo praktisch meer.
ik was er helaas niet bij maar heb wel het een en ander online gevolgd
maar is bv driveclub een beetje te vergelijken met Fortza kwa graphics.

en klopt het dat bij de Xbox one er nog een externe Adapter aan hangt zoals bij de 360

verder hoorde ik de jongens van Gamekings praten over Titanfall en de extra cloud power
dat dat toch een extra verschill in graphics kan geven maar mijn vraag is dan hoe gevoelig is dat bij een instabiele internet verbinding en krijgen wij in europa ook de cloud power bij sommige games of kan je gewoon spelen zonder die extra's
en wat weerhoud Sony er van om ook zoiets op te zetten?

en hoe groot/klein is de Sony console in vergelijk met de Xbox one
en wat weerhoud Sony er van om ook zoiets op te zetten?
Niets, maar zo'n infrastructuur zet je niet even in een jaartje op. Er komt wel wat meer bij kijken dan in een paar landen wat servertjes neerzetten. Daar gaan jaren aan werk aan vooraf. Microsoft is er jaren geleden al mee begonnen, dus die kunnen het nu bieden. Hoeveel het uit gaat maken valt natuurlijk in de praktijk nog te bezien.
ik weet het niet sony heeft wel het bedrijf Gaikai gekocht wat zeg maar het zelfde is als Onlive en wat volgens mij ook wel als cloud power gebruikt kan worden daarvoor heb je ook een serverpark nodig
ik weet het niet...
Gaikai is tot op heden niet bedoeld geweest als "dedicated cloud" die ter beschikking kan worden gesteld aan personen die via PSN inloggen en daarna bepaalde diensten willen streamen. Hierdoor heb je een zeer grote kans dat de hardware en software die ervoor zorgt dat Gaikai bestaat, nog niet berekend is op bepaalde taken, communicatie of overdracht van gegevens en/of realtime verwerking.

XboxLive en de nieuwe investeringen van Microsoft hierin, lijken een beter platform te zijn voor het gebruik van "cloud power". Juist door de inrichting als distributed of grid network, zal de infra van Microsoft vaker (en op meerdere manieren) te bereiken zijn voor een eindgebruiker. En doordat Microsoft zelf ook al zeer sterk in cloud-oplossingen is (zoals Azure), zijn de optimalisaties op XBL/OL een stukje simpeler inzichtelijk te krijgen voor de aanbieder.

Dus puur op aannames en op core-business van de aanbieder (Sony vs. Microsoft), kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Microsoft al een enorme voorsprong heeft in kennis & infra en dat hierdoor het nog enige tijd kan duren voordat "de cloud" een vergelijkbare ervaring voor Playstation-gebruikers zal geven.
Sorry, maar hoe Tweakers het heeft zitten verwoorden was nogal overdreven. Het gaat helemaal niet om graphics renderen via cloud. Tot nu toe heeft het alleen maar met de zogenaamde A.I in forza te maken, en bepaalde manier van hosting.

Er zijn al genoeg onderzoeken geweest dat dit helemaal niet voor graphics gebruikt gaat worden, en dat het ook onmogelijk is op het moment.

Daarbij is Gaikai al langer op de markt bezig met Cloud Computing, dus ik denk dat je hier nog even mee moet wachten.

Titanfall schijnt overigens ook naar geruchten een timed exclusive te zijn.
ik kwam er op omdat in de firslook stream van zaterdag een van de kale gasten van Gamekings zij dat hij een demostatie had gezien van cloud power en gaf als voorbeeld ze lieten de steren hemel zien met een max aan sterren wat de console kon laten zien en toen zetten ze de cloud power er bij en werd het nog mooier volgens hem maar ik heb daar dus mijn twijfels over.
Maar zal de cloud zowiezo een aanmerkelijk verschil laten zien.
ik ben heel benieuwd hoe gevoelig dat cloud power is als je internet verbinding niet zo snel is, ze kunnen moeilijk zeggen als je het spel koopt je moet minimaal 5Mbit internet hebben anders draait het niet goed of ziet het er minder uit.
en wat als je Lag hebt krijg je dan Lagging Graphics?
en die cloud service is die ook al meteen beschikbaar in nederland als de Xbox One uitkomt, zo niet kan je dan de spellen die het gebruiken wel of niet spelen is mij niet duidelijk ?
ik heb nog steeds het gevoel dat het vooral een marketing praat is van microsoft.
De cloud zal niks noppes nada doen om de graphics er zoveel beter uit te laten zien als de marketing verkondigd. Feitelijk liegen ze dus keihard tegen consumenten en zouden ze daarop afgerekend moeten worden.

De dingen die de cloud zou moeten doen zijn zaken als AI en het opslaan van saves. De AI is op huidige hardware zo'n klein deel van de systeembelasting dat het verwaarloosbaar weinig is. Het zal er bijvoorbeeld niet voor zorgen dat de Xbox One ineens wel van 30 naar 60FPS kan gaan in zware spellen.

Dat saves in de cloud worden opgeslagen is alleen nuttig als je verwacht dat je console regelmatig stuk zou gaan(Xbox360) en je je save games niet kwijt wilt raken. Tenzij je natuurlijk uitgebreide singleplayer sessies bij je vrienden voort wilt zetten. Maar dat zal denk ik niet vaak gebeuren.

Op de PC zijn cloud saves nuttiger omdat je daar om de zoveel tijd Windows opnieuw installeerd. Hetzij door problemen, hetzij door flinke upgrades.

De cloud zal helaas geen noemenswaardig verschil maken voor de grafische kwaliteit van games. Het is een marketing leugen dat het dat wel zou zijn, niets meer.
Cloudpower is niet voor graphics volgens mij hoor??

Dat is meer gewoon om je homescreen op te slaan en voor mmo's enzo...
Inderdaad, alsook zeer complexe calculaties die eenvoudig ge offload kunnen worden naar een serverpark, alsook dedicated game servers. Het hele cloud aspect draait inderdaad niet om het renderen van graphics.
kom op mensen, je zou de PS4 en XBO toch grafisch moeten kunnen vergelijken met de High end PC's van nu?? eigenlijk moeten ze zelfs iets beter zijn.....om de levensduur te verlengen!

als je met een high end pc van nu deze NeXT-gens's al verslaat ziet de toekomst er niet heel rooskleurig uit!
Als je het toch met de PC wilt vergelijken. De drivers van de consoles met bijbehorende SDK zijn nog niet volledig uitgewerkt. Op de PC heb je bij nieuwe drivers toch ook betere performance? Dat is met consoles niet anders.

En gezien ze allerlei nieuwe technieken gebruiken, duurt dat even voordat het wordt opgepikt door de developers. Die developers hebben bovendien de productie van de nieuwe titels al enkele jaren geleden gestart, waardoor ze op redelijk nattevingerwerk hun prognoses hebben gemaakt voor de hardware en daar hun game op aangepast. Als dit beter of slechter is geworden dan die prognose, dan moet je je daarop aanpassen maar ziet je game er dus minder mooi uit.

Een gemiddelde high-end pc verslaat deze consoles ook nog niet zomaar. Daar moet je een aardig dure bak voor neerzetten, maar het probleem zit hem voornamelijk in de nieuwigheid van de hardware en software. Oh en vergeet niet dat de consoles ook wat energiezuiniger zijn. Veel gamepc's trekken inmiddels 1 kilowatt of meer, waardoor de vergelijking ook niet helemaal eerlijk is.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 7 oktober 2013 11:48]

Een gemiddelde high-end pc verslaat deze consoles ook nog niet zomaar. Daar moet je een aardig dure bak voor neerzetten
De graphics die de Xbox One nu laat zien draaien feilloos op elke midrange pc van €500-€750 met midrange videokaart vanaf 2010, maar dan wél op 1080p. Ik snap dat je de afgelopen 3 jaar onder een steen hebt gelegen en daarom niet weet hoe verschrikkelijk veel de consoles achterlopen op de pc's, maar je kunt ook te ver gaan ;). De hardware in de Xbox One is een low-midrange kaart van €120 gekoppeld aan een processor die ontworpen is voor low power tablets. Ter vergelijking, de Xbox 360 lanceerde met een equivalent van de X1800XT, die destijds €500 kostte.

reviews: Vier overgeklokte HD 7790's getest
Oh en vergeet niet dat de consoles ook wat energiezuiniger zijn. Veel gamepc's trekken inmiddels 1 kilowatt of meer, waardoor de vergelijking ook niet helemaal eerlijk is.
Ter info, een systeem met een i7 en een GTX Titan trekt onder heavy load nog geen 450w. Hoezo kilowatt of meer?

http://www.tomshardware.c...mance-review,3516-23.html

Maar, ik snap het, je hebt een stereotypisch idee over pc gaming en dat moet koste wat het kost verkondigd worden als waarheid. Jammer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 524287 op 7 oktober 2013 13:35]

1080p is misschien wel haalbaar, maar ook op 60fps? BF4 lijkt anders aardig wat moeite te hebben op menig pc en dat komt niet alleen door drivers.

Verder is de hardware in consoles in vergelijking altijd minder geweest, maar omdat je het vele malen beter kunt benutten, haal je er ook veel meer performance uit.

Die GPU in de 360 is inderdaad vergelijkbaar met de X1800. Als je daar nu games als BF3/4, Crysis of GTA op zou proberen te draaien op PC, kom je aardig bedrogen uit. Bij launch waren er destijds ook wel pc's die verglijkbare performance en detail van games als Call of Duty 2 konden laten zien. Wederom: niet veel anders.

Die Jaguar is overigens niet alleen voor tablets bedoeld, maar kan (vanwege zijn compactheid) daar ook in gebruikt worden ja. Maar je gaat daar echt geen PS4/X1 kwaliteit bij krijgen.

Sure, de wattage was misschien wat overdreven, maar 450 watt (overigens is het volgens mij wel iets meer dan dat) is nog altijd 2 of 3x meer dan wat de consoles gaan verstoken.

Sure, noem het stereotypisch, maar de casual gamer zit gewoon niet te wachten op de vele problemen, moeite en benodigde kennis die je hebt bij pc gaming.
1080p is misschien wel haalbaar, maar ook op 60fps? BF4 lijkt anders aardig wat moeite te hebben op menig pc en dat komt niet alleen door drivers.
60 fps is niet nodig, als hij maar stabiel tussen de 40 en de 60 zit en dat zal wel snor zitten. Wat BF4 hiermee te maken heeft snap ik niet. De pc versie van BF4 is een compleet ander spel met veel (serieus veel) grotere maps.
Verder is de hardware in consoles in vergelijking altijd minder geweest, maar omdat je het vele malen beter kunt benutten, haal je er ook veel meer performance uit.
"Vele malen" is onzin.
Die GPU in de 360 is inderdaad vergelijkbaar met de X1800. Als je daar nu games als BF3/4, Crysis of GTA op zou proberen te draaien op PC, kom je aardig bedrogen uit. Bij launch waren er destijds ook wel pc's die verglijkbare performance en detail van games als Call of Duty 2 konden laten zien. Wederom: niet veel anders.
Ik denk dat het je zal verbazen. Zie ook onderstaand filmpje waar GTA4 goed draait op een Mobility (=laptop) Radeon X1800. Let wel, dit is dus de laptop (=langzamer) variant van de X1800, niet van de X1800XT (=sneller).

http://youtu.be/BayyXBBFpkU

Jij (en veel console fans met jou) vergeet even dat de pc markt niet stil is blijven staan bij 720p en lager, maar door is gegroeid naar de 1080p (en hoger), wat meer dan 2,25x zoveel pixels op het scherm tovert. Als je een pc uit 2006 op 720p zet kun je tegenwoordig alle games nog gewoon spelen. Zie ook onderstaande voor mijn eerdere reactie hieromtrent.

Anoniem: 524287 in 'nieuws: Valve kondigt opensource-besturingssysteem SteamOS aan'
Die Jaguar is overigens niet alleen voor tablets bedoeld, maar kan (vanwege zijn compactheid) daar ook in gebruikt worden ja. Maar je gaat daar echt geen PS4/X1 kwaliteit bij krijgen.
Feit blijft dat de XBox 360 een €500 GPU aan boord had bij de lancering en de Xbox One het nu probeert met een mager €100 kaartje.
Sure, de wattage was misschien wat overdreven, maar 450 watt (overigens is het volgens mij wel iets meer dan dat) is nog altijd 2 of 3x meer dan wat de consoles gaan verstoken.
Leuk, maar de performance is dan ook niet te vergelijken.
Sure, noem het stereotypisch, maar de casual gamer zit gewoon niet te wachten op de vele problemen, moeite en benodigde kennis die je hebt bij pc gaming.
Ja, want Steam installeren en dubbelklikken op het gewenste spel is rocket science. Je hoeft de deur niet eens uit.

Ik snap best dat mensen op een console willen spelen en dat moeten ze ook gewoon doen als ze dat liever willen, maar die grote bakken onzin die er vervolgens worden bijgehaald om hun keuze voor een console te rechtvaardigen gaan écht nergens over.
Persoonlijk als ik puur alleen voor de PC zou gaan, zou ik enorm veel games missen namelijk om te spelen.

In mijn ogen zonde om alleen een krachige PC te hebben voor wat third party's die je ook niet allemaal wilt spelen of op de PC.
Vergeet de vele indie-titels niet trouwens. Hoewel de komende generatie daar een stuk positiever tegenover lijkt te staan, zul je op de PC nog altijd de meeste indie-titels vinden.

Voor mij in ieder geval een reden om mijn pc nog niet meteen weg te doen

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 7 oktober 2013 13:39]

Tja die Indie titels zijn leuk maar geen PC waardig van meer dan 1000 euro namelijk.

Op de consoles komen er namelijk ontzettend veel indie titels, die zelfs daar meer aandacht krijgen dan op de PC.

Indie titels zijn dus ook geen reden om voor een PC te kiezen...zou een duur grapje zijn dan.
Oh nee dat bedoel ik ook niet. Ik bedoel dat je je pc niet weg moet doen, simpelweg omdat je al een console hebt. PC games zijn nog steeds leuk om te doen en de vele indietitels zorgen ervoor dat ie bij mij ook nog regelmatig van nieuwe games wordt voorzien. Meer én én dan of of.
Mijn PC gebruik ik ook voor meerdere dingen natuurlijk. Heb dit jaar nog wel een upgrade gedaan, maar daarmee ook gelijk de komende jaren niet meer te hoeven upgraden (eventueel alleen een GPU).

Aan de andere kant game ik meer op mijn console dan PC. Arma 3 alpha toen gekocht, maar meer omdat ik vorig jaar wel een tijdje bezig was met DayZ. Nu kijken hoe dat zich uitpakt komend jaar, maar als ik de geruchten mag geloven, komt ook deze naar de PS4.

Maar er zullen vast nog wel games zijn die ik even zal spelen op de PC. Of testen hoe het op mijn hardware draait.
ik zie een next gen meer voor Gemak met gamen geen geklooi met installeren drivers gedoe zo nu en dan upgrates omdat je video kaart niet meer voldoet
nu is het game kopen in de winkel of online en je kan meteen gamen dat is voor mij belangrijker dan de graphics en die vind ik wat ik gezien heb goed genoeg.
en de next Gen zijn dus meer ingesteld op streaming diensten dan de oude consoles wat het dus sneller en makelijker maakt.
Koop een pc en upgrade deze niet meer, en je hebt hetzelfde als een console. Drivers laat je tegenwoordig gewoon automatisch installeren. En naar de winkel om games te kopen is ouderwets en achterhaald. Je koopt gewoon een steam key via de pricewatch, wat je ook nog eens 65% van de totale aanschafwaarde van games over een heel jaar bespaard. Wat je vervolgens kunt gebruiken als investering, om wel het WOW effect van de beste van de beste graphics met high end hardware te behalen.
Dan nog, je mist alle top games en exclusive third en second party games van de consoles.

Dat is de reden dat veel mensen liever een console hebben en ook zien dat ontwikkelaars er alles uit houden. Die GPU die jij om het 1.5 jaar of 2 jaar upgrade is namelijk nooit volledig benut en dat is in mijn ogen nog steeds zonde.

Tis dat ik zelf ook een dikke pc heb staan thuis, maar gamen doe ik er nu niet op, en eigenlijk zie ik komende generatie ook zeker geen reden meer voor nu met de PS4 voor de deur.

En jammer voor jou is er meer dan alleen graphics. Genoeg PC games die gewoon crap zijn namelijk, en zoveel AAA exclusives krijgt het Windows platform namelijk ook niet.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 7 oktober 2013 13:20]

Helaas zijn de meeste exclusive games gewoon niet beschikbaar voor de PC. Dat hebben we deels aan onszelf te danken.
Nou nou, ik heb een high-end pc, en ik vind het grafisch echt niet wow.. Ik heb er 1 gebouwd om reden dat ik een grote tv gekocht heb voor in de woonkamer en de 360 soms begon te irriteren grafische. Ik heb me helaas laten meeslepen in reacties zoals jij ze plaatst, ik geloofde de reacties zoals jij ze plaatst. Maar nee hoor ik vind het echt niet een WOW-factor de pc graphics.

Voordeel van een console is gewoonweg dat de games beter worden, ook op grafische gebied. Terwijl je diezelfde hardware behoud. Bij de PC ben je echt flink wat knaken kwijt wil je over een paar jaar betere graphics hebben met diezelfde hardware van NU, als dat al uberhaupt mogelijk is. Als je nu een 780 koopt bijv dan weet je dat je over een paar jaar alweer moet krimpen op je video instellingen.
Gaven jullie alleen maar VIP kaarten aan Limburgers??

Ik was er zelf ook met een normale kaart en heb netjes 1,5 uur in de rij gestaan en moet zoals de genen in de video ook eerlijk zeggen. Controller enzo waren wel een verbetering, maar echt next gen vond ik het nou ook niet. Vooral forza 5 leek het net alsof je gewoon op de 360 zat te spelen. Zeker na 7 jaar had ik echt wel meer verwacht. Je zou bijna zeggen dat de grootste innovatie Nintendo is met hun WiiU.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 7 oktober 2013 08:26]

Ik vind de eerste generatie spellen van een nieuwe console bijna altijd tegenvallen. Daarom wacht ik ook meestal zeker een jaar met de aanschaf :) Alsof de developers veel tijd nodig hebben om het onder de knie te krijgen, dat lijkt dit keer ook niet anders.

Na een jaar zijn de grootste hardware en software bugs er wel uit en zijn er al veel goedkopere/afgeprijsde games/2de hands bij gameshop.
Maar in dit geval is de architectuur van de consoles nagenoeg hetzelfde als die van de PC. Je zou zeggen dat de developers hier toch wel redelijk bekend mee moeten zijn.
Wat natuurlijk wel zou kunnen in is dat de engines die nu beschikbaar zijn niet het onderste uit de kan halen van de console, omdat deze nog gemaakt zijn voor de gemiddelde PC. Het zou kunnen dat we pas bij de volgende iteratie game engines optimalisaties gaan zien specifiek voor deze consoles, waardoor de graphics opeens een stuk vooruit gaan.
Je houd er nu geen rekening mee dat de eerste lichting games ontwikkeld is op devkits die nog in ontwikkeling waren, de definitieve hardware was dus nog niet bekend. Om latere problemen te voorkomen zal je als developer dan dus nooit té hoog gaan inzetten met je graphics omdat je nog niet weet of er later nog iets verandert aan de specificaties. De 2e en 3e generatie games zal ongetwijfeld een stuk beter zijn.
Dit gaat in het geval van Ryse niet op. De resolutie is naar beneden gesteld van 1080p naar 900p en het aantal polygonen per character is zo'n beetje gehalveerd.

Crytek heeft duidelijk te hoge verwachtingen gehad van de Xbox One. Dat schept toch niet het nodige vertrouwen over de rekbaarheid van de performance van de Xbox One.
Dat gaat natuurlijk wel op. Als jij een game maakt en dan gelijk op een def kit alles uit de kast probeer te halen en denkt het loopt nog niet soepel op deze hardware. komt wel goed met de uiteindelijke console.. Kan je over programmeren en moet je het later terug brengen.

Met andere worden. pre defkit ontwikkeling is gewoon lastig. Je kan een game te mooi maken en later naar beneden bij schaven. of minder mooi maken en de peg hebben dat je te veel bronnen dan overhoud..

Ook niet vergeten dat er nog hardware patches aan kunnen komen die nog meer uit de hardware kunnen halen.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 7 oktober 2013 11:26]

Vergeet ook niet dat de developers juist de oude hardware gewend zijn, dus dit ook weer nieuw aanvoelt. En inderdaad de SDK is pas net klaar net als de hardware, waardoor je daar gewoon een groot nadeel bij hebt als je een game ontwikkeld. Leek techniek X bij de ontwikkeling de voorkeur te krijgen, blijkt dat Y te zijn en is het lastig om dat weer toe te passen. En ook engines zullen een grote make-over moeten krijgen om de doorontwikkeling goed toe te kunnen passen.
Vergeet ook niet dat de graphics in games tegenwoordig een art-form aan het worden is. Het is niet meer zozeer dat we gaandeweg betere of echtere graphics op het scherm kunnen toveren, het ligt ook heel erg aan de designers hoe mooi iets eruit komt te zien. We kunnen al heel erg veel tegenwoordig, maar het moet nog wel even door mensen gemaakt worden.
Je kan ook iedereen hele goeie verf en een schildersdoek geven, maar dat wil niet zeggen dat de het werk realistisch oogt. We kunnen zo ontzettend veel met effecten, maar je moet er wel goed en effecient mee omgaan. We kunnen wel 3D models maken uit superveel polygonen, als het ontwerp er zelf niet mooi uitziet... etc. u get the point. Kijk ook maar naar 3D Animatoren, het resultaat hangt volledig af van de artiest.

Persoonlijk vind ik Crysis3 bijvoorbeeld helemaal geen mooi spel, maar het haalt wel alles uit de trukendoos, in mijn optiek te veel een showcase game waarin je doodgegooid wordt met overmatig gebruik van effecten, terwijl het probeert (al dan niet in een Sci-Fi setting) realistisch te ogen. Mislukt als je het mij vraagt, dan laat Metro Last Light een betere indruk achter, en dat terwijl het een veel kleinere studio betreft.

In een 3D animatiefilm kunnen ze alles uit de kast halen, niets wordt immers real-time gerenderd. Daar zijn ook noemenswaardige verschillen in kwaliteit te ontdekken en dat heeft niets te maken met de limitaties van hardware maar alles met de makers de van film.

Het moeilijke van games is dat je hele goeie artiesten EN programmeurs nodig hebt. Er moet ook nog eens rekening gehouden worden met limitaties van hardware. De mooiste titels komen voort uit teams die dit ten volle weten te benutten. Met zo weinig mogelijk zoveel mogelijk bereiken.

Maar er is tegenwoordig al kracht genoeg, efficiëntie is het grote struikelblok. Daarom zie je bijvoorbeeld ook zo goed dat GTA V zoveel beter draait op de PS3 dan GTA IV deed, en dat terwijl GTA V in alle opzichten veel meer is dan zijn voorganger. Best worderlijk om te zien dus dat GTA IV (zoals we allemaal al dachten?) echt een verschrikking is in dat opzicht, hoe durven ze zoiets af te leveren.

Ik ga er daarom ook vanuit dat de nieuwe generatie consoles, en ook de huidige generatie GPU's voor de PC nog heel lang mee zouden moeten kunnen, er wordt alleen nog zo ontzettend inefficiënt met de kracht omgegaan. Daar zou de focus nou veel meer op moeten liggen. In PC land is het altijd veel te makkelijk geweest om inefficiënt te werken, er komt toch om de haverklap weer een nieuwe generatie aan videokaarten uit en zo blijft het maar doorgaan. Ik voorzie een grote sprong voorwaarts met de nieuwe generatie consoles en het feit dat nu alle systemen min of meer gelijk aan elkaar zijn. Dit betekent steeds betere graphics en grotere games op de hardware van vandaag. In PC's hebben betere en meerdere videokaarten hun nut omdat we in 4K resoluties willen spelen of op meerdere schermen, voor de echte freaks, de eliten onder ons, maar de noodzaak zal sterk verminderen.
Mja je ziet het ook in de filmindustrie. Er zijn films met mooie CGI en een slecht verhaal of met slechte CGI en een goed verhaal. Beiden zijn minder goed dan dat ze hadden kunnen zijn.
Idem voor series, waarbij inmiddels minder goed te zien is wat met een green-screen wordt gedaan, maar zaken als crashes of ontploffingen geven toch vaak wel weg dat er wat is bijgewerkt.

Daarom ben ik wel blij dat er ook wat developers bij zitten die niet alleen bezig zijn met mooiere graphics, maar ook daadwerkelijk de kracht gebruiken voor betere, mooiere, uitgebreidere en/of epischere gameplay. Aan het einde van de huidige generatie zie je ook al dat games als Tomb Raider, Splinter Cell, GTA, The Last of Us en Beyond Two Souls een goede ervaring neerzetten zonder dat de graphics afdoen aan de ervaring (al zijn deze graphics ook wel beter dan gemiddeld imo). Wat dat betreft gaan we met de komende generatie een mooie tijd tegemoet waarbij games van voldoende content kunnen worden voorzien en het eerder aan de beschikbare tijd of fantasie ligt hoe vet een game gaat worden en minder wordt gestopt omdat het technisch niet mogelijk is. In theorie kun je straks een game maken met de grootsheid van Just Cause 2, de physics van Red Faction Guerilla, de battle van Battlefield, de spelercount van MMO's, de humor en afwisseling van GTA en de graphics van Crysis/BF4/Forza/TheDivision etc. Ik kan niet wachten 8)
[small]Sure er is wat meer ontwikkeling nodig van de huidige consoles om er wat meer optimalisatie uit te halen, maar het lijkt me zeker mogelijk over pak hem beet 3 jaar)

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 8 oktober 2013 13:45]

Vreemd om toch te horen dat de Xbox ons tegenvalt, forza is toch een paradepaardje. Toch moet ik ook zeggen dat de 4 tellen dat je driveclub ziet ik al meer onder de indruk ben dan al die forza5 footage bij elkaar. Forza is met de statische verlichting erg steriel.

Dat assassins creed er zo goed uitziet verbaast me enigszins. Wel gaan de verhalen dat hier de PC versies draaien met Ps4 Controller. Geen duidelijk beeld dus over hoe het gaat zijn. Ik vind het vreemd om te zien dat er nog vrijwel geen vergelijking score online zijn tussen ps4 en xbone versies van dezelfde game.... Hebben ze iets te verbergen?
Dat komt gewoon omdat ze steeds dezelfde hardware gebruiken bij de beurzen. En eigenlijk vind ik het niet zo onlogisch om de PS4 te gebruiken in Nederland, gezien de X1 ook nog even op zich laat wachten.

Zoals je hierboven kunt lezen, had dus 1 van de tweakers Killer Instinct gespeeld en geen Forza ;)
Ik reageer ook op de gameplay beelden die ik zag van forza. ook een beetje van die dude die het vond tegenvallen. Er zijn trouwesn wat vergelijkingsvids online van forza 4 en forza 5 naast elkaar en dan moet Turn 10 de ogen uit zen kop schamen.
Je bedoelt die zwaar compressed youtube video's? Ik ga toch liever af op ervaringen die mensen hebben (uit dit soort artikelen) met daadwerkelijke gameplay en graphics dan een vergelijkingsvideo van een onbekende. Waarvan het ook nog eens persoonlijk is naar wat je van een dergelijke video vindt. Ik vond het er prima uitzien, maar heb blijkbaar op andere dingen gelet (zoals ik ook al heb gereageerd bij het forum)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee