Silverstone brengt mini-itx-behuizing voor gamers uit

Silverstone brengt speciaal voor gamers een nieuwe behuizing uit. Het is de RVZ01, de eerste uit de Raven Z-productlijn. De kast is zo klein mogelijk gemaakt zonder dat bezuinigd is op ruimte voor een videokaart. Er is plek voor kaarten met een maximale lengte van 33cm.

Om videokaarten van dat formaat aan te kunnen, maakt de kast gebruik van een pci-express-riser. De RVZ01 meet 382x105x350mm en kan moederborden accomoderen van zowel het mini-itx- als het mini-dtx-formaat. Ook de voeding zal klein moeten zijn voor deze behuizing, want alleen een psu op basis van het sfx-formaat past. De RVZ01 kan zowel platliggen als rechtop staan. Silverstone heeft zijn eigen ventilators gemonteerd in de behuizing. Twee 120mm-ventilators die op 1500rpm draaien en 18dba produceren, moeten de behuizing van binnen koel houden.

De Taiwanese fabrikant wil gamers ook aanspreken door waterkoeling te ondersteunen. Zo is er ruimte voor een pomp voor een waterkoelingsinstallatie aan de binnenkant. Dit gaat wel ten koste van de ruimte voor een 2,5"-hdd. Wat opslag betreft is er ruimte voor een 3,5"-schijf en maximaal drie 2,5"-schijven. Ook is er nog ruimte voor een slimline- optische drive. De behuizing is vanaf 12 februari op de markt. De aanbevolen prijs die Silverstone hanteert is 82,28 euro.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

11-02-2014 • 11:23

56 Linkedin

Reacties (56)

56
55
28
2
0
25
Wijzig sortering
Ik kan me vergissen maar is het niet zo dat de prestaties van een videokaart worden geknepen door een raiser ivm latency??
Een riser is ongeveer 2cm extra koper, dus de latency bij een snelheid van 225000km/s is dan verwaarloosbaar.
Naast de lengte van de kabel is ook de kwaliteit van de connectoren een punt van aandacht.

[Reactie gewijzigd door teacup op 11 februari 2014 18:28]

Degene die de maxplanck II heeft gemaakt (Show4Pro)

Heeft ergens een forumthread waarbij hij gebruikt maakt van pcie extenders en binnen de foutmarge was het zelfs na het gebruik van 3 aaneengeschakelde geen probleem te vinden.

Echter bij het gebruik van sli/CF dan kan er wanneer de kabels niet goed geïnsuleerd zijn crosstalk plaatsvinden met alle gevolgend van dien BSOD.

Toen verwees hij naar dure pci riser die daar op berekent waren.
Als het een goede kwaliteit riser is, valt het wel mee. Deze is ook niet zo lang, dus je zult er denk ik niets van merken.
Inderdaad, lange tijd al in gebruikt in een HTPC/game setup, nooit enige merkbare of testbare latency gehad. Goede kans dat dit de vervanger gaat worden.

@Mark:
Volgens mij gaat deze kast trouwens 68 euro kosten en niet 82 euro zoals in dit artikel vermeld, komt overeen met de indicatie tijdens de CES en nu ook op diverse andere sites:
Hardware.info
Hexus
Etc.

Meende dat het luxere broertje dat later uitkomt wel in de prijsklasse van 82 euro kwam.

[Reactie gewijzigd door 2green op 11 februari 2014 14:06]

Ik denk niet dat iemand dat ooit gaat merken. Snelheid van elektriciteit is zo snel dat die paar cm het echt niet gaan maken imho.
Nee hoor het is gewoon een verleng stuk, misschien dat de latency iets om hoog gaat maar dat zijn nano secondes dus niks waar jij iets van zal merken.
Latency? Wat dacht je van verlies in throughput vanwege toegenomen parasitaire capaciteit?
Anoniem: 523575
@ecolo7611 februari 2014 23:20
Ik heb hier nog een oude Fujitsu Amilo SA3650 met XGP staan en daar was de vertraging niet te merken.
En die XGP zat via een dikke kabel van ong 20cm lang aan de laptop.
wauw, dat is toch wel de meest lelijke behuizing die ik in tijden heb gezien. Voor dat geld ga ik persoonlijk liever voor een Fractal Design Node 304 of een Bitfenix Prodigy.
smaak valt nu eenmaal niet over te discussieren :-)
Ik zou eerder een mini-itx behuizing niet beschrijven als "Gamer"-case tbh...
mja dat maakt opzich niet direct uit, je kan er prima een Asus Maximus VI Impact en een dikke videokaart in kwijt, reken maar dat je dan kan gamen, maar het oog wil ook wat, en mijn oog wil deze kast niet :P
Deze is plat, zal wel gericht zijn op mensen die een steambox onder hun tv willen.
Ik dacht precies hetzelfde toen ik de plaatjes zag. Het is gewoon een zeer compacte kast dus goed voor een gaming systeem onder je TV vermits de kast de warmte goed kwijt kan.
Het is dan wel een van de weinige 'platte' ITX cases waar nog steeds een videokaart in kast.
Niks fout over de Sugo 05/06/09 Node 304 / Prodigy, maar die cube-kastjes blijven een cube kastje, niet iets wat platter is en zich kan meten met bijvoorbeeld een console in dimensies. Deze past nog in de kast waar de TV op staat bij de meeste mensen denk ik (alhoewel airflow belangrijk blijft), terwijl een cube-kastje meestal al weer naast de TV moet staan.

Mag je hem nog steeds lelijk vinden natuurlijk :), maar ik bedoel meer dat de kastjes die jij noemt eigenlijk niet te vergelijken zijn omdat dit een redelijk uniek kastje is zover ik weet. Silverstone heeft al tal van andere mini-ITX kastjes voor game-machines die er compleet anders uit zien, maar ook net wat groter zijn.

De Prodigy is helemaal een verhaal apart natuurlijk. Dat ding is praktisch net zo groot als sommige mATX kastjes :), noem ik niet echt meer een mini-ITX kastje, ook al kunnen er alleen maar mini-ITX mobo's in :)
wauw, dat vind ik toch wel de meest lelijke behuizing die ik in tijden heb gezien. Voor dat geld ga ik persoonlijk liever voor een Fractal Design Node 304 of een Bitfenix Prodigy.
Ik vind hem mooi.
Ik heb net een mini-itx in die fractal node 304 gebouwd en ben er heel tevreden over; compact, stil, grote opslagcapaciteit, ruimte voor flinke videokaart. alleen geen optische drive; dat vind ik een voordeel, maar daar denken anderen anders over. Ziet er in mijn ogen ook fraai uit.
Zijn er inmiddels goede (power) voedingen beschikbaar in PSU formaat? De laatste keer dat ik het checkte kwam ik niet verder dan 430W.

Waarom is SFX trouwens geen vast formaat t.o.v. ATX? Een kleine voeding staat dit niet gelijk aan minder warmte en meer ruimte (kleine kast)?

Verder is deze case erg mooi. Ik zelf ben een steeds grotere fan geworden van mini-itx en mini-dtx, waarom nog een groot moederbord, terwijl we tegenwoordig steeds meer onboard al hebben, PCIe SSDs uitkomen en de IGP steeds krachtiger worden? :)
pricewatch: Silverstone SST-ST45SF-G (450W)

Lijkt me krachtig genoeg voor zo'n kastje, genoeg voor een haswell quadcore + 780Ti, meer past er toch niet in :)
Maximale voltage is inderdaad 'maar' 450W voor een sfx voeding. De PSU is wel een standaard formaat, maar een stuk kleiner dan een normale ATX voeding omdat anders de kast al vol zit voordat er andere hardware in zit.

Overigens is 450W voor ongeveer elk mogelijk systeem dat je in deze kast kan bouwen genoeg, crossfire of sli gaat namelijk niet met een itx bordje.
Je doelt vast op een psu van sfx formaat?
Helemaal gelijk! > aangepast

Maar daar heb je eigenlijk wel een punt:
Waarom zijn er weer zoveel standaarden? Er is genoeg keuze waar ik blij om ben, maar je moet tegenwoordig weer goed zoeken of de case die je wilt hebben, wel het voeding formaat ondersteund. Waarom geen standaard SFX formaat?
Sfx is al een standaard formaat voor kleine behuizingen. Alleen de reden dat er niet veel keuze in is omdat het geen uitgebreide doelgroep heeft als bijv. De behuizingen met een ATX voeding. Het is een beetje passen en meten. En zoals haarbal onder mij al zegt,450 is genoeg juice voor een krachtig systeempje.
Ik zie het probleem niet echt, je kan nog steeds makkelijk een GTX 770 en een Core i5 gebruiken met een 450Watt voeding. Wat voor de meeste games meer dan acceptabel presteert. Als je een of andere monster pc wilt zul je denk ik toch voor een andere kast moeten gaan kijken.
382x105x350mm levert nog steeds wel een ruime 14 liter op.
Voor mensen die een kleine kast zoeken , maar geen "gamers-size" kaart willen installeren is de verhouding dan wel redelijk zoek en zijn er betere alternatieven.
mwoah 14 liter is erg klein hoor geef mij eens een kast waar je een full size kaart (33cm) in kan gooien en die nog kleiner is.
Ik vond inderdaad de inhoud ook teleurstellend. Voor een kast waar je qua build (kaartkeuze, koelings- en uitbreidingsmogelijkheden) veel compromissen zal moeten sluiten, had ik een inhoud van onder de 10 liter verwacht.

Silverstone heeft zelf de Sugo SG05/SG06 en die is kleiner dan 11 liter. Wat is dan precies het grote voordeel van deze slimline case? Ja, de platte formfactor. Maar verdwijnt dat nut niet voor een groot gedeelte als hij dan alsnog relatief "groot" is, en een kubusvormige kast een stuk kleiner is?

edit: oke, de SG05 trekt geen 33cm kaart, maar wel iets van max 25cm als ik het goed herinner uit m'n hoofd... dat is voldoende voor zelfs veel hogere segment kaarten.

[Reactie gewijzigd door skndd op 11 februari 2014 19:53]

Dit schreeuwt SteamBox natuurlijk :)
Precies wat jij zegt. Vind hem zelf erg mooi, denk dat ik vast niet de enige ben die een console-achtig-oogend mITX gamepctje onder de tv zou willen zetten. Deze lijkt mij daar prima geschikt voor.
Dit is het chassis waarop de officiele Valve Steamboxes zijn gebaseerd.
Het eerste waar ik aan dacht!

Ben wel benieuwd naar de airflow in de kast. Als er een 33cm kaart in kan, dan moet de warmte toch goed weg kunnen, dat is nog wel eens een probleem met dit formaat kasten.
ideaal voor een steambox!
dit is een hele mooie kast en de prijs is ook niet te duur vooral omdat mini-itx kasten voor gamers pas in trek zijn.
maar hoe zit het met webwinkels waar je kasten bij elkaar kan samen stellen,hebben die geen moeite hebben met zulke kasten?

[Reactie gewijzigd door raro007 op 11 februari 2014 12:05]

Waarom niet via een laptopvoeding/adapter? Dan haal je de warmte e.d. naar buiten en hou je meer ruimte binnen over voor een nog kleinere behuizing. Veel ITX behuizingen zijn het net niet voor grote GPU's. Dan heb ik het nog niet eens over de MB-indelingen die maar matig grote koelblokken ondersteunen.
Omdat je dan geen achterlijk grote videokaart in je systeem kunt duwen, wat juist de charme is van deze behuizing en zijn kleinere broertjes, de sugo's. Als je dat niet doet zijn er veel compactere behuizingen te vinden.
Waarom niet via een laptopvoeding/adapter? Dan haal je de warmte e.d. naar buiten en hou je meer ruimte binnen over voor een nog kleinere behuizing.
Een laptopvoeding geeft meestal iets van 19-20V. Dat is niet bruikbaar voor de meeste apparatuur zonder omvorming. Als je toch al ruimte kwijt bent aan omvormers in de kast, dan kan dit net zo goed ruimte zijn waar je een kleine voeding in kan stoppen. Er valt ook wel wat te zeggen voor een ingebouwde voeding, omdat deze makkelijker gekoeld kan worden dan een externe voeding die bijvoorbeeld ergens achter in een kabelhoop wordt gepropt. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 februari 2014 11:45]

Veel ITX behuizingen zijn het net niet voor grote GPU's.
Deze dus wel, tenminste, daar is ie voor bedoeld, zal natuurlijk geen lightning in passen. Maar daarom geen externe voeding, want dan heb je een powerbrick nodig a la originele xbox 360.

[Reactie gewijzigd door haarbal op 11 februari 2014 12:04]

die dell sff dingen hebben dat. krijg je een joekel van een voeding lol
Volgens mij gaat deze kast 68 euro kosten en niet 82 euro zoals in dit artikel vermeld, zo was het tijdens de CES aangekondigd en nu ook op diverse andere sites:
Hardware.info
Hexus
Etc.

[Reactie gewijzigd door 2green op 11 februari 2014 13:58]

Het mooiste vind ik eigenlijk nog wel dat gigantische "MADE IN CHINA" aan de achterkant.
Niet dat ik zovaak aan de achterkant van m'n PC kijk maar oogt toch een beetje cheap.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee