Nederlandse Comic Con vindt op 28 en 29 maart plaats

De eerste editie van de Dutch Comic Con vindt plaats op 28 en 29 maart in de Jaarbeurs Utrecht. Bij het evenement zijn veel striptekenaars en acteurs van Amerikaanse tv-series en films aanwezig, evenals enkele iconische auto's uit films, zoals de DeLorean van Back tot the Future.

Comic Con is een evenement voor liefhebbers van comics, films, games, stripboeken, cosplay, sciencefiction, fantasy, cartoons en alles wat daar mee samen hangt. Tijdens de eerste Dutch Comic Con kunnen bezoekers onder andere diverse acteurs ontmoeten, zoals Ernie Hudson van de originele Ghostbusters, Giancarlo Esposito van Breaking Bad en Julian Glover van Game of Thrones.

Tijdens de beurs vindt een cosplay-wedstrijd plaats en enkele bekende cosplay-modellen nemen zitting in de jury. Daarnaast zijn diverse striptekenaars en -scenaristen aanwezig, onder andere van Storm en The Walking Dead. Tenslotte kunnen bezoekers diverse film-relikwieën aanschouwen, zoals de DeLorean uit Back tot the Future, de Batmobiel uit 1966 en de 'General Lee' Dodge Charger uit The Dukes of Hazard.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-02-2015 • 12:56

70 Linkedin

Reacties (70)

70
66
47
2
0
11
Wijzig sortering
Of je laat die persoon gewoon in zijn/haar waarde en hem/haar aandoen wat ze leuk vinden ;)
Om nou naar een convenie met de helft Obelixen te gaan is dan ook weer zo saai.
Zal een beter leger vormen dan al die stormtroopers.
Who cares, als zij dat leuk vinden moeten zij dat toch lekker doen. Lijk mij een super leuke ervaring :)
Lekker boeiend, het gaat er niet om of dat het geloofwaardig is maar voor de fun.
Klinkt leuk!
Maar als ik dan lees (bij o.a. Ernie Hudson): "Hij signeert (prijs nog niet vrijgegeven), je kunt met hem op de foto (€ 30,- hij doet een ghostbusters t-shirt aan)" en je moet dan ook nog eens €17,50 voor een kaartje betalen, dan kan het best wel een dure dag worden... :/ (of ben ik dan zo zuunig)
Washed up acteur die wat geld wilt bijverdienen.
Normaal zijn ze niet allemaal zo, of vegis ik me schromelijk?
De artiesten waar ik zo dingen van heb was de lange wachtrij het enige.
Hopelijk zijn ze daar dus niet allemaal zo, zou jammer zijn.
Bij Comic Con 2014 in Londen vroeg Stan Lee (samen met Jack Kirby de bedenker van X-Men) omgerekend zo'n €56,- voor een handtekening. Is dus heel normaal op die beurzen, schijnt.
Klopt , was er ook. Het was ook nog eens helemaal uitverkocht.
Das jammer, daar zou ik nooit voor betalen.
Kan je het al even goed op ebay kopen.

Nu moet ik zeggen dat ik vooral van bands of schrijvers die dingen heb en niet van comic con mensen.
Jammer dat comic con ze niet zelf betaald want ze trekken toch volk en dat je die dingen dan gratis hebt. Maarja, zolang de mensen dit steunen . . .
Ik denk dat Comic Con Stan Lee ook betaalde. Het zal wel en-en geweest zijn ;)
Wou Stan lee is wel net meer dan bedenkers van xman xd
Haha, ja maar daar is Tweakers niet voor. Ik wilde alleen verduidelijken dat deze meneer "best bekend is in het wereldje" en gezien de omzet van de x-men films denk ik dat de meeste mensen die referentie wel snappen.
Daar heb je gelijk in! :) ik snap je redenering
Ik zou er nog voor lappen ook..die man is een absolute held.
Jack Kirby is zeker een held. Die Stan is ook maar een slimme regelaar / bedenker..... :)
Is dit gebruikelijk op dit soort cons? Dat je eerst een album moet kopen bij populaire tekenaars wil ik wel begrijpen,

Nu gaat het wel om Stan Lee en ik kan me voorstellen dat ie niet zo'n zin heeft in een lamme hand. Die heeft zijn hele leven al tig handtekeningen moeten zetten. Op deze manier schrik je ze een beetje af.
Het is heel normaal dat je moet betalen voor een foto of handtekening. Zo verdienen de meesten nog wat bij. Niet dat Stan lee of heel bekende acteurs dat nodig hebben maar de minder bekende goden kunnen zo hun inkomsten wat verhogen.
Dat is heel normaal. Ik betaal voor handtekeningen van sfi-fi acteurs (Star Trek e.d.) iets van 30-50 euro per krabbel... je moet het maar zien als een leuk zakcentje voor deze (ex) acteurs :)
Op facts in België heb ik vorige keer toch wel een 250 euro uitgegeven.
Wel niet aan handtekeningen of dergelijk...

Ik plan dat natuurlijk wel vooruit, maanden op voorhand al wat extra sparen :D
Volgens mij helaas redelijk normaal. Die acteurs verdienen zo lekker centje bij. Met bijv. Star Trek acteurs hetzelfde verhaal. ps. Spock is overleden...

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 27 februari 2015 18:42]

Mijn vriendin en ik hebben al kaartjes. Nog nooit gedaan..lijkt wel een aparte belevenis... Wie gaat er nog meer?
Ik vind dat ik verkleed moet op een comic con. Maar hoe is echt wel nog een moelijke keuze :P
Ik ga met een vriend & mijn broertje. Nog nooit zo iets gedaan maar we zijn alle drie stripliefhebbers dus we gaan ons vast vermaken.
Handtekeningen en foto's van wie dan ook heb ik nooit iets om gegeven.
Ik hoop dat er een beetje concurrentie onder de standhouders is.
Ik heb hiervoor kaartjes gekregen, ben erg benieuwd. Het is niet iets waar ik zelf voor zou betalen.. maar nu is het wel even leuk om er even rond te lopen. En als het niks is.. ach, was toch gratis :P

Als ik eerlijk ben, verwacht ik er niet heel veel van. Want de meeste Nederlandse events stellen eigenlijk net niks voor als je het met buitenlandse events vergelijkt. Dit is dat waarschijnlijk ook niet reëel(eerlijk), maar toch doe je het automatisch. Maar wie weet.. mssn kunnen ze me verrassen.
De eerste keer kan best onwennig zijn.

In België hebben we iets gelijknamigs in Gent, genaamd:
F.A.C.T.S.

Heb de eerste meegemaakt en ga elk jaar.
De evolutie is mooi te zien. Vorig jaar liep er meer gekostumeerd volk rond dan normaal.
Iets wat in de eerste editie maar sporadisch werd gedaan.

het is zeker een plezier om eens mee te maken.
Comic Con is een evenement voor liefhebbers van comics, films, games, stripboeken, cosplay, sciencefiction, fantasy, cartoons en alles wat daar mee samen hangt.
In welke categorie valt Breaking Bad?
edit:
@Croga thanks

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 27 februari 2015 13:29]

Giancarlo Esposito speelt dan ook niet alleen in Breaking Bad..... Hij speelt onder andere in:
- Once upon a time (fantasy)
- Revolution (science fiction / post apocalypse)
- Son of Batman en Batman: Assault on Arkham

Daarnaast vallen zowel Breaking Bad als Community wel in de smaak bij het publiek wat naar Comic Con gaat (het kopje "alles wat daar mee samen hangt" wellicht? ;))
Giancarlo Esposito speelt dan ook niet alleen in Breaking Bad..... Hij speelt onder andere in:
- Once upon a time (fantasy)
- Revolution (science fiction / post apocalypse)
- Son of Batman en Batman: Assault on Arkham

Daarnaast vallen zowel Breaking Bad als Community wel in de smaak bij het publiek wat naar Comic Con gaat (het kopje "alles wat daar mee samen hangt" wellicht? ;))
Ook speelt hij contractor "The Dentist" in Pay Day 2. In OUAT heeft hij overigens vooral in seizoen 1 meegedaan, andere seizoenen is het meer een bijrol geworden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 27 februari 2015 17:32]

Revolution is echt echt slecht, maar hij als major Tom Neville..meesterlijke rol..
In de US zijn er altijd panels van TV shows:
http://www.ign.com/wikis/...V_Shows_at_Comic_Con_2014

Wellicht is Tweakers vergeten "TV series" in het rijtje te zetten. Het is tijdens de originele Comic Con in ieder geval een groot onderdeel.
Heb nog een carnavalspak van de "vangelico heist" van gta V, compleet met originele logo's en al! :) Zou hier goed op zijn plaats zijn aangezien ons niemand herkende (op een paar kleine kinderen na :| ). Maarja ik heb niets met comics
Tja er is een beurs met veel stripverkopers maar zo te zien ook nog wel wat andere artikelen gerelateerd aan tekenfilm of SF films en series.
De lineup aan beroemdheden deed me direct hieraan denken:

http://www.dorkly.com/pos...-at-every-nerd-convention
Ik moet als BBT fan spontaan aan Evil Will Wheaton denken :)

Schitterend trouwens die link van je!
Beetje sneu eerlijk gezegd, als je je een beetje inleest dan merk je dat echt de "C-artisten/tekenaars" naar nederland komen, en de rest blijft weg, beetje 'holle winst' dus? Daarbij, ComicCon is echt zon ding wat typisch Amerikaans is, dat moeten we dat niet na willen doen, als je naar ComicCon wil, ga dan naar de echte, wil je een grote strips beurs in nederland opzetten noem het dan lekker anders (trouwens, dit soort beurzen zijn er al door het hele land, dus zowieso een beetje lompe actie, doe het dan goed en ga bestaande nederlandse beurzen samenvoegen, doe niet tof met een paar afgeschreven Amerikanen)
In Nederland hebben we sinds jaar en dag de Stripdagen, dit jaar op 7 en 8 maar in Gorinchem maar de laatste keer dat ik daar was (al weer een paar jaar geleden) lag de focus wel heel anders dan Comicon

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 27 februari 2015 16:37]

Meeste stripverzamelaars verzamelen geen comics en omgekeerd is mijn ervaring.
Ik ken zelf ook de Stripdagen, maar dan in Haarlem.

M'n punt was dan ook vooral, laten we eens al die nederlandse strip beurzen samen voegen, dan krijgen we vanzelf een eigen 'comic con' waar je u tegen zegt, en wat vervolgens toch compleet anders zal zijn dan een 'light' versie van de amerikaanse comiccon (waar ik niet echt positief tegen over sta)
Deze is toch een reactie waard. Ik kan best begrijpen dat je geen liefhebber van het genre bent. Je volste recht uiteraard. Zelf verzamel ik al zo'n 25 jaar en alhoewel ik dus groot fan ben van Amerikaanse strips (comics), ben ik bijzonder weinig geïnteresseerd in de meeste Europese strips. Ieder zijn smaak zeg maar. Of ga je me nu zeggen dat ik het recht niet heb om interesse te hebben in Amerikaanse comics of Japanse manga? Zo'n beurs is dus wel degelijk op zijn plaats en er is wel degelijk een publiek voor. Verder is er een reden dat alle Nederlanders naar FACTS en AntwerpConvention trekken. Omdat er in NL nu eenmaal niet echt beurzen van dit genre zijn. Breda doet wel iets en vind ik persoonlijk een heel sympathieke beurs, maar het blijft een mix (niet dat daar iets mis mee is. Dat heeft zeker zijn charmes). Verder is het wel leuk om te zeggen dat je dan maar naar ComicCon moet gaan, maar dat is gewoon geen realistische uitspraak. Als je al een ticket vastkrijgt, kost dat gewoon een bom geld (tickets, vliegtuigreis, hotel... en geef nu toe, met 100 euro ga je daar ook niet veel doen). Voor de meeste mensen is dat gewoon niet haalbaar. Plus, ComicCon is dezer dagen meer een hype en announcement beurs geworden dan een echte koopbeurs. Zelf zou ik dan meer geneigd zijn naar die van NY. Neen, als je het groter, maar toch nog in de buurt zoekt, denk ik dat je beter eens naar Londen kijkt. Dat er niet zoveel Amerikaanse tekenaars zijn is ook niet zo abnormaal. Het is gewoon vrij kostelijk om die mensen naar hier te halen. Maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het voordeel van globalisering is immers dat een groot aantal tekenaars en schrijvers dezer dagen immers Europeanen zijn. Die krijg je al makkelijker naar hier en ik zou ze zeker niet als minderwaardig beschouwen.

Wat Dutch Comic Con zelf betreft. Persoonlijk vind ik de ticketprijs wel vrij hoog voor een nieuwe beurs. Ik ga er zelf dan ook niet naartoe gaan. Een weekendje met 2 man kost me enkel aan ingang al 60 euro. En de maand er op is er toch weer eentje in Antwerpen. Uiteindelijk zijn dit voor 80% toch dezelfde dealers als op de andere beurzen. In deze tijden van internet kan je ook op zowat elke dag van het jaar de dingen kopen die je echt wil. Uiteindelijk vind je op die beurzen zelden iets wat je anders niet zou vinden en de prijzen zijn de laatste jaren ook niet meteen lager. Echt populaire of gevraagde zaken hebben dealers doorgaans toch niet meer, eens ze uitverkocht zijn in het reguliere circuit. En al de rest kan je gewoon pre-orderen, maanden voor het uitkomt. Het meest interessante is vaak nog een of andere particuliere verkoper die ermee stopt, maar gezien de doorgaans hoge stand prijzen wordt dat vrij zeldzaam.

Zelf heb ik wel een gemengd gevoel bij de toenemende populariteit van comics bij het grote publiek, vooral onder impuls van de talrijke films, TV series en Disneyficatie van Marvel. Op het eerste zicht lijkt dit misschien positief, maar ik ben er zelf niet altijd zo happy mee. Het klinkt misschien wat arrogant, maar soms werken die mensen gewoon op mijn zenuwen, met hun kinderwagens en verklede gastjes. Je merkt het ook bij de grote uitgevers die zich meer en meer richten op het grote publiek. Het moet allemaal braafjes en politiek correct zijn met de nodige diversiteit, kwestie van niemand tegen het hoofd te stoten of uit te sluiten. De strips zijn vaak niet meer, meer dan een hol aanvulsel op de films. Continuïteit en jarenlange historiek worden overboord gegooid om tegemoet te komen aan de nieuwkomers. Neen, soms heb ik bijna nostalgie naar de tijd dat comics een randverschijnsel voor nerds waren. ;)
Weet niet welke a-artiesten naar de Emerald City Comicon in Seattle gaan. Die is hetzelfde weekend. Mogelijk dat daardoor al een groot deel afvalt.

edit: leuke line-up ;)
http://emeraldcitycomicon.com/celebrity-guests/

[Reactie gewijzigd door eborn op 27 februari 2015 21:08]

Geeft dat zo'n Comic Con niet juist een beetje charme? Gewoon lekker camp in plaats van een lading overhypete 13-in-een-dozijn karakters?
Ik ben nog nooit naar een Comic Con geweest hoor, maar ik moet er niet aan denken daar rond te lopen en overspoeld te worden met mensen die zichzelf (veel te) serieus nemen.

Maar nog afgezien daarvan: Ernie Hudson! Ik bedoel... " I'm Winston Zeddmore, Your Honor. I've only been with the company for a couple of weeks, but these things are real. Since I joined these men, I've seen shit that'll turn you white!" (Ghostbusters; 1984) ... hij dus! _/-\o_
Nou dan kan ik mijn Stormtrooper pak uit de kast gaan halen :) Gezellig!
Opvolger van Epicon...?
FACTS is inderdaad erg leuk in Gent! (goed te combineren met een weekendje Gent). Ook in Antwerpen hebben ze een soortgelijk event in april (Antwerp Convention). Als je qua merchandise naar iets op zoek bent is er grote kans dat je het op zo'n beurs vind. Enorm gevarieerd aanbod, uiteenlopend van retro toys (Thundercats, He-man) tot comics, cosplay spul, figurines etc. Kan iedereen aanraden een daggie te gaan. Ik heb me kaartje in ieder geval al:)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee