Deze is toch een reactie waard. Ik kan best begrijpen dat je geen liefhebber van het genre bent. Je volste recht uiteraard. Zelf verzamel ik al zo'n 25 jaar en alhoewel ik dus groot fan ben van Amerikaanse strips (comics), ben ik bijzonder weinig geïnteresseerd in de meeste Europese strips. Ieder zijn smaak zeg maar. Of ga je me nu zeggen dat ik het recht niet heb om interesse te hebben in Amerikaanse comics of Japanse manga? Zo'n beurs is dus wel degelijk op zijn plaats en er is wel degelijk een publiek voor. Verder is er een reden dat alle Nederlanders naar FACTS en AntwerpConvention trekken. Omdat er in NL nu eenmaal niet echt beurzen van dit genre zijn. Breda doet wel iets en vind ik persoonlijk een heel sympathieke beurs, maar het blijft een mix (niet dat daar iets mis mee is. Dat heeft zeker zijn charmes). Verder is het wel leuk om te zeggen dat je dan maar naar ComicCon moet gaan, maar dat is gewoon geen realistische uitspraak. Als je al een ticket vastkrijgt, kost dat gewoon een bom geld (tickets, vliegtuigreis, hotel... en geef nu toe, met 100 euro ga je daar ook niet veel doen). Voor de meeste mensen is dat gewoon niet haalbaar. Plus, ComicCon is dezer dagen meer een hype en announcement beurs geworden dan een echte koopbeurs. Zelf zou ik dan meer geneigd zijn naar die van NY. Neen, als je het groter, maar toch nog in de buurt zoekt, denk ik dat je beter eens naar Londen kijkt. Dat er niet zoveel Amerikaanse tekenaars zijn is ook niet zo abnormaal. Het is gewoon vrij kostelijk om die mensen naar hier te halen. Maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het voordeel van globalisering is immers dat een groot aantal tekenaars en schrijvers dezer dagen immers Europeanen zijn. Die krijg je al makkelijker naar hier en ik zou ze zeker niet als minderwaardig beschouwen.
Wat Dutch Comic Con zelf betreft. Persoonlijk vind ik de ticketprijs wel vrij hoog voor een nieuwe beurs. Ik ga er zelf dan ook niet naartoe gaan. Een weekendje met 2 man kost me enkel aan ingang al 60 euro. En de maand er op is er toch weer eentje in Antwerpen. Uiteindelijk zijn dit voor 80% toch dezelfde dealers als op de andere beurzen. In deze tijden van internet kan je ook op zowat elke dag van het jaar de dingen kopen die je echt wil. Uiteindelijk vind je op die beurzen zelden iets wat je anders niet zou vinden en de prijzen zijn de laatste jaren ook niet meteen lager. Echt populaire of gevraagde zaken hebben dealers doorgaans toch niet meer, eens ze uitverkocht zijn in het reguliere circuit. En al de rest kan je gewoon pre-orderen, maanden voor het uitkomt. Het meest interessante is vaak nog een of andere particuliere verkoper die ermee stopt, maar gezien de doorgaans hoge stand prijzen wordt dat vrij zeldzaam.
Zelf heb ik wel een gemengd gevoel bij de toenemende populariteit van comics bij het grote publiek, vooral onder impuls van de talrijke films, TV series en Disneyficatie van Marvel. Op het eerste zicht lijkt dit misschien positief, maar ik ben er zelf niet altijd zo happy mee. Het klinkt misschien wat arrogant, maar soms werken die mensen gewoon op mijn zenuwen, met hun kinderwagens en verklede gastjes. Je merkt het ook bij de grote uitgevers die zich meer en meer richten op het grote publiek. Het moet allemaal braafjes en politiek correct zijn met de nodige diversiteit, kwestie van niemand tegen het hoofd te stoten of uit te sluiten. De strips zijn vaak niet meer, meer dan een hol aanvulsel op de films. Continuïteit en jarenlange historiek worden overboord gegooid om tegemoet te komen aan de nieuwkomers. Neen, soms heb ik bijna nostalgie naar de tijd dat comics een randverschijnsel voor nerds waren.