Spock-acteur Leonard Nimoy (83) is overleden

De wereldberoemde Mister Spock is niet meer. De acteur die hem speelde in de populaire serie Star Trek, Leonard Nimoy, overleed vrijdagochtend plaatselijke tijd in Los Angeles aan de gevolgen van een chronische longziekte. Hij werd 83 jaar oud.

Nimoy was een echte alleskunner. Hij speelde in verschillende producties, schreef boeken en regisseerde films. Maar de meeste bekendheid verwierf hij als de emotieloze en rationele Mister Spock, die Nimoy speelde tijdens de eerste Star Trek-serie van 1966 tot 1969.

Als Spock probeerde Nimoy alles logisch te analyseren. Dat was het gevolg van de Vulcan-komaf van Spock. Zijn vader was immers Vulcan, terwijl zijn moeder mens was. Nimoy speelde samen met collega's William Shatner en George Takei en ontsteeg de cultwereld met zijn zogeheten Vulcaanse groet: de opgestoken hand met de vingers gespreid tussen middel- en ringvinger.

Later publiceerde Nimoy twee autobiografieën om van zijn populairste personage verlost te raken. In de eerste, I am not Spock, wilde hij iedereen laten weten dat hij op persoonlijk vlak niets met Spock van doen had. In de tweede editie, I Am Spock, weerlegde hij dat deels. Daarin zei hij dat er meer overeenkomsten tussen hem en Spock waren dan hij zelf had aangenomen.

Behalve in Star Trek speelde Nimoy ook in tal van andere producties. Zo was hij melkboer Tevje in de musical Fiddler on the Roof. Ook speelde hij de spion Paris in de televisieserie Mission Impossible. Later was Nimoy als producent onder andere betrokken bij Never Forget, een film die was gebaseerd op de Jodenvervolging. De Amerikaan was hierdoor gefascineerd, omdat hij zelf een Joodse achtergrond had.

Nimoy overleed volgens The New York Times vrijdagochtend plaatselijke tijd in de Verenigde Staten. Hij overleed op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van COPD, nadat hij eerder deze week naar het ziekenhuis moest vanwege pijn in de borst. Dit zou het gevolg zijn van jarenlang roken, hoewel de acteur al dertig jaar was gestopt.

Spock, live long and prosper.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

27-02-2015 • 20:13

147 Linkedin

Reacties (147)

147
139
115
2
0
13
Wijzig sortering
Loss of life is to be mourned....but only if the life was wasted... [Spock]

Hij heeft een mooi leven gehad. Dus er is niet veel om triest over te zijn.
Iedereen zal hem herinnneren voor wat hij heeft gedaan.

Prosper my inspiration.
Aan zijn tweet van vorige week is wel te merken dat hij de bui al zag hangen.

"A life is like a garden. Perfect moments can be had, but not preserved, except in memory. LLAP"

https://twitter.com/TheRealNimoy/status/569762773204217857
Iedereen zal hem herinnneren voor wat hij heeft gedaan.
Of hij daar even blij mee is... In zijn autobiografie "I am not spock" neemt hij afstand van het karakter

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 27 februari 2015 21:06]

Heb je het vervolg 'I am Spock' ook gelezen?
[...]

Of hij daar even blij mee is... In zijn autobiografie "I am not spock" neemt hij afstand van het karakter
Zelfs als we het vervolg "I am Spock" buiten beschouwing laten, of het feit dat hij de rol van Spock wederom (deels) heeft vertolkt in de 2 nieuwe Star Trek films, dan nog gaat het er vooral omdat hij een uitstekende acteur, auteur en producer was.

Hij was Spock, maar tevens zoveel meer dan alleen Spock.
Anoniem: 399807
@himlims_1 maart 2015 11:10
Een autobiografie is altijd een momentopname, de culminatie van levenservaring in woorden vervat.

Tijdens zijn toenemende begrip en wijsheid na dat boek kwam hij schijnbaar tot de conclusie dat er meer verband was tussen hem en zijn rol. Conclusies zijn voor mij altijd voorlopig. Zowel in wetenschap als met levenswijsheid blijft een mens groeien en veranderen perspectieven.

Een acteur, of mens, die niet begrijpt dat de rol die hij speelde, net zoals wij allemaal een rol spelen in ons leven, in ons gezin, op ons werk, in een vereniging, in willekeurig welke relatie je hebt tot anderen, heeft de essentie niet gesnapt van wat een acteur is en wat een rol is.

Er was geen Spock zoals wij die kennen zonder L. Nimoy. Met zijn karakteristieke gezicht, stemgeluid, Joodse achtergrond, die de basis was voor de Vulcaanse begroeting, creëerde hij de rol meer nog dan dat hij die slechts vertolkte. Zoals hij al heeft aangegeven, zat er meer van hém in Spock dan hij daarvoor had verondersteld. Een rol wordt altijd gedragen op de levenservaring en persoonlijkheid van een mens.

Voor mij bestaat er geen Spock zonder Nimoy en is er geen Nimoy zonder Spock en ik meen dat Nimoy dat uiteindelijk op een diep niveau begreep en aanvaarde en daarin geen reden zag voor teleurstelling, ergernis of andere negatieve emoties.

Wie we zijn in relatie tot anderen is altijd een rol en om die reden is privacy zo essentieel, om op een moment ook het masker af te kunnen zetten op een beschutte plaats en tijdelijk rol-loos te kunnen zijn. Die plaatsen en momenten worden zeldzamer.

Ik zou als acteur geen teleurstelling of miskenning voelen voor het feit dat men mij kende vanwege een rol. Integendeel. Het is een warm bad om te weten dat wanneer je er niet mee bent, er mensen zijn die zich jouw herinneren en dat is voor veel mensen een belangrijk concept.

Immers zullen je kinderen zich je herinneren, en je kleinkinderen, al wat vager. Na enkele generaties kent niemand je meer echt op dezelfde manier als wij kijken naar oude foto's van grootvader. Wat wij doen op Aarde is uiteindelijk futiel en vergankelijk, maar een rol als Mr. Spock kan nog veel langer blijven bestaan. Mr. Spock is een meme en een rol die nu door een nieuwe generatie is overgenomen in recente films.

Maar om te weten dat mensen zich je zullen herinneringen, oude afleveringen kunnen zien en waarderen en via die toegang zullen sommigen gaan lezen over wie je was en waarom je zo was, dat is een geruststelling, de nalatenschap die we zo belangrijk vinden.

Want wie je ook bent, de maskers of rollen die je tijdens je leven vervult zijn uiteindelijk uniek voor jouw en als zodanig, zijn ze wie je was, de unieke wijze waarop je dat masker en de rol vertolkte, als vader of werknemer, of lid van de sportclub en als kennis of vriend voor anderen. Het is praktisch onmogelijk om het masker te laten gaan, dat kan vaak alleen bij je meest naaste, je vrouw of geliefde of een kind.

Niemand had in die zin Nimoy ooit kunnen kennen op waarachtig niveau en dus, om daarover teleurgesteld te zijn, is onrealistisch. Nimoy snapte dit uiteindelijk en dat maakt van hem een wijs mens, die accepteerde dat er uiteindelijk geen verschil was tussen Mr. Spock en hijzelf. Het verschil bestaat slechts uit onbegrip over wie we fundamenteel zijn.
Het is natuurlijk stuitend maar ik moet altijd denken aan deze video als ik de naam Leonard Nimoy lees/hoor.

Rest in Peace
Hij heeft hoogtepunten laten zien, maar ook missers gemaakt. Deze bijvoorbeeld https://m.youtube.com/watch?v=Aik18TiJjA8

Rip
Ach briljant toch. As in B movie
Eens. Je moet zoiets ook in die tijd zien ...
Anoniem: 530232
@Tigertje1 maart 2015 06:03
Ah, mijn favoriete aflevering (scene!) uit de hele serie...!
"Of all the souls I have encountered in my travels, his was the most... Human."

Toch jammer dat hij is overleden, vond het altijd op tv een sympathieke kerel en je bent er toch een beetje mee opgegroeid. R.I.P.
Geboren in 1981, en "er een beetje mee opgegroeid" ?

Eerste aflevering van Star Trek was 7 Oktober 1971. Dat was 10 jaar voor je geboren werd. :) Hoewel de volgende afleveringen pas in 1973 en 1974 werden uitgezonden.

Ik kan me herinneren dat Star Trek op zondagmiddag werd uitgezonden. Om half 4 's middags. Man man, ik zat toen op de lagere school. Ik kon net de ondertitels lezen. Iedere zondagmiddag zat ik op mijn knietjes voor de buis. Ik geloof dat ik alle afleveringen, op 2 na, heb gezien.

(In die tijd, als je iets wilde zien, dan moest je er moeite voor doen. Er was geen Internet, geen WWW en YouTube. Je kon geen DVDs kopen, zelfs geen videobanden. Gewoon op tijd klaarzitten. Heck, in 1971 keken de meeste mensen in Nederland nog gewoon zwart/wit).

Ik heb nooit een aflevering van Next Generation of DS9 gekeken. Als er een ST film op TV was, ben ik altijd na een kwartiertje kijken weer weggezapt. Al die spinoffs hebben me nooit kunnen interesseren. Maar de eerste serie, met Kirk en Spock en Scotty en McCoy ...... pure magie. :)

Live Long and Prosper, Mr Nimoy.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 28 februari 2015 01:35]

Geboren in 1981, en "er een beetje mee opgegroeid" ?
Eerste aflevering van Star Trek was 7 Oktober 1971. Dat was 10 jaar voor je geboren werd. :) Hoewel de volgende afleveringen pas in 1973 en 1974 werden uitgezonden.
Startrek is van alle leeftijden, beetje kinderachtige opmerking dit. Net of jij het alleenrecht op hebt, omdat je eerder geboren bent?
Euh, je kunt toch best opgroeien met de herhalingen en er zo ook een band mee hebben? :)
Volgens mij is The Original Series nooit herhaald op de Nederlandse tv. Indien wel, kan iemand me het jaartal noemen ?

En series downloaden vanaf het Internet gebeurde pas vanaf 2005 of zo. Toen was Korumera al 24.
De serie werd ook in het midden van de jaren '80 op de BRT uitgezonden. Kon je gewoon ontvangen in Nederland.
Anoniem: 399807
@Dr House1 maart 2015 11:49
De BBC had bijna voortdurend, is mijn indruk, TOS aflevering in de herhaling. Daar ken ik het van. Mijn Star Trek begon in de jaren 80 met TNG. Pas toen ik TOS kon downloaden heb ik alle afleveringen gezien.

TOS is nu behoorlijk gedateerd. :-) TNG zou door jongeren nu als toch wel redelijk stijf worden gezien. Series zijn nu veel meer flashy.

Ik maak me zorgen over de franchise. De recente films hebben voor de wat oudere Star Trek fans weinig inhoud en hebben weinig meer te maken met wat Star Trek eigenlijk over gaat, of zou moeten gaan. Ankers als Nimoy hielden de boel in die zin bijeen omdat ze als zodanig fungeerden.

Jongere mensen die voor het eerst met de franchise in aanraking komen via Abrams recente producties en dan geïnteresseerd zijn in de oude series zullen bedrogen uitkomen...of vanuit hun persoonlijke voorkeur juist die oude series waarderen. Op die manier is ST voor mij TNG, meer dan TOS.

Maar het zijn de franchise houders die cash willen zien en dus Abrams de opdracht gunden om er zijn specifieke stijl op los te laten: veel actie, weinig verhaal. Wij fans hebben de illusie dat ST van ons is omdat wij het zo leuk vinden.

De vraag is of ST maar gewoon moet sterven of dat het door kan gaan voor nieuwe generaties, die er wer een andere draai aan geven. Het concept van de Federation als een toekomstig soort utopia is wel belangrijk. Maar kan dat beklijven?

We hebben nu veel ST technologie in ons leven. MRI scanners, GSM's of smart phones, instant communicatie, daar zijn wel documentaires over: 'The Science of Star Trek'.

Maar ook het concept van een verenigde wereld zonder discriminatie op basis van huidskleur (Uhura als zwarte Bridge Officer en Whoopy Goldberg die naar haar moeder rende uit verbazing over het feit dat er een zwarte actrice was met een hoge positie en geen bediende speelde), geen economie was waarin je moest werken voor je geld maar dat technologie er voor zorgde dat er genoeg schone energie was en dat je dus altijd een replicator had voor voeding en dus dat geld niet meer nodig was, is essentieel.

Toch moet ST zichzelf blijven uitvinden. Als de franchise overeind wil blijven tenminste en niet teloor gaat in flashy Abrams films waar de achtergrond onbelangrijk blijft.

Het zou mooi zijn als nieuwe generaties de oude series blijven zien en dat wat ST uniek maakt hoog houden. Exploratie, vrijheid, gelijkheid, broederschap, technologie in dienst van de mens, maar niet als doel op zich, om winst mee te maken. De smart phone van nu is niet de com pad van ST! De smart phone komt voort uit winstbejag en dat was in ST niet het geval.
Een MRI scanner redt levens, maar tegen een prijs, terwijl niemand in ST ooit een rekening kreeg voor behandeling.

Dus ik hoop dat de oorspronkelijke concepten behouden blijven als droom en nastrevenswaardig ideaal voor jongeren van nu.
Fijn om te lezen dat er toch meer mensen mee op gegroeid zijn die ouder zijn dan ik. Maar als ik nu een kind Star Trek laat zien tijdens zijn jeugd, zou dat dan in houden dat hij er niet mee opgegroeid is? Volgens mijn groei je er namelijk dan gewoon mee op. Net zoals ik alles gezien heb en nee dat was niet in 1971 maar wat doet dat er toe
Zoals ik hier boven net schreef, wanneer heb je TOS gezien dan ? Is het ooit herhaald ? Of heb je NG en DS9 gezien, en Spock alleen in de films ? Just curious.

Edit: oh, ik zie dat Spock af en toe opdook in NG.

Ik had vroeger zelf een frustratie over de Thunderbirds. Die zijn in Nederland in de jaren zestig uitgezonden. Ik was toen 3, 4 of 5 jaar oud. Ik vond het prachtig. Toen ik een jaar of 7, 8 was, kon ik me levendig herinneren dat ik het gezien had. Maar wat precies, dat wist ik minder duidelijk. En tot mijn grote droefenis werd de serie niet herhaald. En je kon het verder ook nooit kijken. Ik was de grootste Thunderbird fan van de hele wereld, maar ik kon me er bijna niks van herinneren ! Ergens in 1972-1974 heeft de Avro tijdens de zomervakanties nog 2-3 afleveringen herhaald. Die staan me nog heel goed bij. Maar verder was er helemaal niks. :/ Pas halverwege de jaren tachtig werd de serie op videoband verkocht. Dus hoewel ik mezelf Thunderbird fan achtte, kan ik helaas niet zeggen dat ik er mee ben opgegroeid.

Afijn, uiteindelijk zijn we allemaal Spock fans !

[Reactie gewijzigd door 280562 op 28 februari 2015 14:52]

Toen ik nog jong was maar pin me er niet op vast hoe oud ik was. Maar daar komt nog bij dat VHS in 1976 geïntroduceerd werd door JVC dus dat was er al voor dat ik er was :) en dan heb je nog de films inderdaad nog. Ik heb gewoon een andere mening over opgroeien ergens mee blijkbaar want zelfs als ik ze allemaal had gekeken toen ik 10 was of 12 dan groei je er imho nog steeds mee op :)
Rare beargumentatie. Ik kom uit 90 en ook ik ben er mee opgegroeid. Dat jij een flink stuk ouder bent doet niets af aan het wel of niet ermee opgroeien. Mijn eerste afleveringen met Spock keek ik toen ik acht jaar oud was. Zowel de originals als TNG en DS9.
Iedere zondagmiddag zat ik op mijn knietjes voor de buis. Ik geloof dat ik alle afleveringen, op 2 na, heb gezien.

(In die tijd, als je iets wilde zien, dan moest je er moeite voor doen. [...] Gewoon op tijd klaarzitten.
Nou, wat een tijd was dat. Dat je er helemaal op tijd klaar voor moest zitten. Wat ben jij een stoere vent, dat je dat toch maar hebt meegemaakt en doorstaan hebt.

Pfff...
Ik ken alleen de rol die hij speelde. Niet de acteur. Dus geen idee wat voor person hij was.
Conventies, interview en optredens laat hij uiteraard niet zijn ware aard zien.
Dus geen idee wat voor iemand hij was. Maar blijkbaar wel trots op zijn rol.

Sommige acteurs willen bepaalde rollen juist vergeten.
Erg jammer, maar hij heeft een goed en lang leven gehad.

R.I.P.
Ik heb een buurvrouw aan COPD zien overlijden, die jaren zijn echt niet goed te noemen, maar ja, zij stierf met een peuk in 'r hand en Leonard Nimoy stopte 30 jaar geleden... Ik wist eigenlijk niet dat dit mij ook nog kon gaan overkomen...

Zijn stem was in ieder geval ook deels daaraan te danken, misschien een vloek en een zegen... We zijn in ieder geval een iconisch persoon kwijt, maar zoals iemand anders al schreef: Hij is niet dood zolang wij hem ons herinneren. Ik denk dat hij, samen met de rest van de Star Trek crew, altijd zal bekend zal blijven bij hedendaagse en toekomstige SciFi-filmfans.

Hij heeft in ieder geval nog een waardig afscheid kunnen maken in de laatste Star Trek film, zichzelf als jonkie geïntroduceerd in de alternatieve Star Trek-toekomst. Dat op zich is al fenomenaal te noemen in de Sci-Fi-filmwereld (zolang Zachary Quinto die rol mag blijven vervullen althans).
Wat de nieuwe Spock betreft, ik kan Zachary Quinto eigenlijk best goed plaatsen als de jongere Spock. Natuurlijk is het niet Leonard Nimoy, het is een compleet andere acteur met andere skill set. Maar ik vind Zachary Quinto het goed doen over het algemeen.

Maar ik zal de 'echte' Spock zeker gaan missen.

RIP en Live Long and Prosper...
Anoniem: 235591
27 februari 2015 21:04
Vroeger toen ik nog een klein Tuintje was had ik dit liedje op een plaat. Een 'paradie' op Star Trek.

http://youtu.be/FCARADb9asE
Tnx nu heb ik het hele weekend last van "klingons on the starboard bow" :'(

On-topic.
Helaas weer een icoon minder.
R.I.P.
Fantastische acteur met een fantastische uitstraling. Held uit mijn jeugd...intelligentie, rust en logica.... Bedankt Leonard!!
^met hem :'(

erg triest moment, we zullen hem missen!
Iedereen kent hem als spock. Star trek heb ik nooit gezien, maar in Fringe als belly is hij me altijd bij gebleven. Rest in peace
Een rol die hij overigens erg goed vertolkte vond ik.
"Perhaps today is a good day to die, prepare ramming speed!"

Spock we zullen je missen ook nu na je minor rolletjes in de JJ Abrams films. Toch altijd nostalgisch om de goeie ouwe Spock even in beeld te krijgen.

LLAP \\//
en dan quote je Worf :?
Beter dan om Live Long and Prosper te zeggen, aangezien hij dood is.
He lived long and prospered.
Dit dan? We gaan hem allemaal missen, goede vent die de wereld beter heeft achter gelaten :)
Anoniem: 372172
27 februari 2015 20:16
R.I.P Mister Spock . You were the best! _/-\o_
De acteur is dood. De personage die hij speeld niet. Alleen kan hij die niet meer in sequels vervullen.
Live Long and Prosper, Leonard Nimoy. \\//,
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee