Tien teams gaan Star Trek Tricorder nabouwen in wedstrijd

Tien finalisten gaan proberen de Tricorder uit de Star Trek-serie in het echt te maken. De apparaten mogen maximaal 2,3kg wegen en moeten minimaal zestien aandoeningen op een makkelijke manier kunnen detecteren met een enkel apparaat.

De tien finalisten zijn gekozen uit 21 deelnemers om in de finale te staan van de Xprize Tricorder-wedstrijd van chipmaker Qualcomm. Omdat zij nu in de finale staan, moeten zij nu hun idee omzetten in een werkend apparaat. Dat moet gebeuren voor medio volgend jaar, waarna de winnaar begin 2016 een prijs krijgt van omgerekend meer dan vijf miljoen euro.

De bedoeling is dat de finalisten een apparaat bouwen dat ongeveer zo werkt als de Tricorder in Star Trek, een apparaat dat zonder uitgebreid lichamelijk onderzoek een veelheid aan gezondheidsproblemen kan vaststellen. Het winnende apparaat moet zestien verschillende medische condities kunnen vaststellen zonder dat uitgebreid lichamelijk onderzoek nodig is, waaronder diabetes en een beroerte. Dat moet gebeuren in een enkel apparaat dat maximaal 2,3kg is en herbruikbaar is. Het moet bovendien makkelijk genoeg zijn in gebruik voor mensen die geen medisch professional zijn.

De tien finalisten zijn veelal bedrijven die een gooi doen naar de prijs, waarvan sommige voor de wedstrijd zijn opgericht, zoals te zien is aan een naam als Final Frontier Medical Devices, een knipoog naar de tekst uit de intro van Star Trek: The Next Generation.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-08-2014 • 18:04

91 Linkedin

Reacties (91)

91
81
52
15
0
11
Wijzig sortering
Hartstikke gaaf!

Los van de geek-factor, (die ik eigenlijk niet zo interessant vind t.o.v. de innovativiteit) zie ik de toekomst rooskleurig in voor dit soort applicaties! MIT heeft al een algoritme bedacht dat hart ritme can detecteren op basis van videos [0] die ik graag geimplementeerd zie. Andere features kunnen zijn de lengte/BMI berekenen op basis van een foto/video die je neemt. Google's nieuwe telefoon heeft de mogelijkheid om exacte positie in een ruimte te berekenen en zijn omgeving in kaart te brengen, misschien kan daar wat mee? [1]

En dan hebben we nog alleen gehad over features die de target gebruiker niet eens aanraken!
Denk aan zweet analyse om glucose niveau te detecteren [2]

Iemand anders nog mooie ideeen?

[0] Hartritme detecteren van mensen op video: http://video.mit.edu/watc...d-motions-in-video-24841/
[1] Project Tango: https://www.google.com/atap/projecttango/
[2]: Glucose niveau op basis van zweet analyse http://www.medgadget.com/...and-other-conditions.html

[Reactie gewijzigd door shadylog op 27 augustus 2014 18:41]

[3] Detectie van kanker op basis van lichaamsgeur. Hiervoor zijn experimenten uitgevoerd met honden die op basis van geur redelijk nauwkeurig konden vaststellen of iemand een bepaalde vorm van kanker had.

[4] Detectie van kanker door analyse van specifieke eiwitten in het bloed. Dit heeft de potentie om b.v. longkanker al vele jaren voor de eerste symptomen te ontdekken. Eén van de grootste problemen met longkanker is namenlijk dat tegen de tijd dat de symptomen zich openbaren de overlevingskans al erg laag is. Hoewel hierbij de gemiddeld hoge leeftijd van de patienten waarschijnlijk wel een rol speelt..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 455617 op 28 augustus 2014 03:38]

Ik zal je nog iets sterkers vertellen: Vroeger werd diabetes vastgesteld door artsen door de urine te "proeven" Diabetes patienten hebben vaak namelijk een zoetere urine smaak.

Glucose gehalte kan volgens mij al door de huid gemeten worden al is dit niet altijd even nauwkeurig.
Ik zou mijn geld inzetten op het Scanadu team. Ze zijn al ruim een jaar bezig en werken onder andere samen met NASA. Vorig jaar hebben ze een crowdfunding via Indiegogo gedaan voor hun scout, die was mega populair.
Offtopic, maar:
Final Frontier Medical Devices, een knipoog naar de tekst uit het intro van Star Trek: The Next Generation.
Iedere trekkie weet uiteraard dat de tekst 'Space: the final frontier' al in de intro van TOS werd uitgesproken, de allereerste pilot uitgezonderd. :o
Is dit gewoon voor de leuk of gaan ze hem daarna ook echt voor iets gebruiken?
Het uiteindelijk doel is dat hier natuurlijk technologieën uit voort vloeien die in de praktijk inzetbaar zijn. De gezondheidszorg is op dit moment (wereldwijd) uit z'n voegen aan het barsten en er is behoefte aan goedkope, efficiënte oplossingen.

Een goed voorbeeld is de Healthpatch. Een sensor die je op je borst plakt en via BT met je smartphone verbonden is. Deze meet je hartslag (incl. ECG), respiratie, lichaamstemperatuur en andere parameters. Dit kan direct door gestuurd worden naar een arts. Omdat dit een continue meting is, die ook in het dagelijks gebruik gedragen kan worden, kan een arts een beter beeld krijgen van een patiënt.

Je ziet ook steeds meer consumenten-electonica fabrikanten deze weg op gaan; bv. Apple met Healthkit. Deze zal alle data van bv. bovenstaande HealthPatch, een weegschaal, een bloeddrukmeter en activity tracker integreren en (met jou toestemming) doorzetten naar een arts. Simpelweg gezegd wordt het straks voor artsen mogelijk om tientallen patiënten op afstand te monitoren. Dit scheelt bakken met geld. Daarom wordt er ook verwacht dat verzekeraars korting gaan geven op premie's of aanschaf van deze producten als er van gebruik gemaakt wordt.

Ok, ik ben een beetje afgedwaald, maar ik hoop dat je begrijpt dat zulke dingen zeer waardevol zijn voor de toekomst van de gezondheidszorg :).
Wat dan wel weer een beetje jammer zal zijn is dat alle info uiteraard in de cloud wordt opgeslagen. Kunnen ze precies zien wanneer je sex hebt, aan het hardlopen of een enge film aan kijken bent. En niet alleen de criminele hacker, maar ook de verpleegster in een ziekenhuis 200km verderop of je schoonmoeder die huistarts is.
Gelukkig is dit dan weer geen verplichting en niet voor elke consument. De doelgroep zijn patienten onder toezicht die wel degelijk willen dat er een duidelijk profiel kan worden gemaakt van hun gezondheid.
Ik ben maar een tweaker, maar het lijkt me juist onder deze omstandigheden interesant om de gegevens te kunnen zien voor een arts.

Net zoals wij in CPU, memory en moederborden bij het overklokken pas zien hoe deze onderdelen presteren onder stress.

En je schoonmoeder die huisarts is moet beter weten dan zulke gegevens van (schoon)familie in te zien. Volgens mij kan ze daar behoorlijk door in de problemen komen, en niet alleen je relatie met haar verzieken, maar ook op professioneel gebied.

[Reactie gewijzigd door DrBashir op 28 augustus 2014 09:55]

Denk voornamelijk om te kijken in hoeverre de huidige technologie in staat is om dit mogelijk te maken. En het zal ook zeker wel nuttig zijn. Denk hierbij aan gebieden waar medische voorzieningen niet beschikbaar zijn. Ik kan me wel zo'n device voorstellen in combo met een medisch naslag werk voor de verschillende aandoeningen zodat er niet alleen een ziektebeeld bevestigd kan worden, maar ook meteen een behandel methode kan worden geraadpleegd. Zo zou je eerste hulp kunnen bieden terwijl je contact kan leggen met ver af gelegen medische diensten en moet wachten tot ze er zijn.
Dit kan zeker een praktisch nut hebben. Iets als een AED staat nu een leek in staat om iemand te redden met een defibrillator. Dit kan helpen om een diagnose te stellen zonder uitgebreid onderzoek door iemand die geen dokter is. En als het apparaat er eenmaal is kan het door ontwikkeld worden om kleiner en lichter te worden, plus meer te detecteren zonder uitgebreid onderzoek.

Nu moeten we nog een EMH hebben. :D "Please state the nature of the medical emergency".
Leuk initiatief. Toch erg grappig dat science fiction zo'n voorbeeld kan zijn voor het echte leven.

/off-topic: zie ik nou een 'metro'-interface op die tricoder? Het zal toch niet waar zijn :+
Star Trek moest van Gene Roddenberry altijd zo dicht mogelijk bij het echte leven staan en er mocht niets inzitten wat volgens de wetenschap onmogelijk was. Zo is er in het transporter systeem sprake van Heisenberg compensatie om het onzekerheidsprincipe van Heisenberg tegen te gaan Het principe stelt dat je nooit de locatie als het momentum kunt bepalen van subatomische deeltjes waarbij een schrijver van de show conculdeerde dat dit principe eigenlijk het transporteren van materie onmogelijk maakt.

En die interface; tjah: http://fc06.deviantart.ne...rs_by_ariewtf-d63h97c.jpg :+
Voor teletransportatie is de spin helemaal niet relevant.
Niets onmogelijks? Zoals schietgeluiden in een vacuüm?
Zoals ik de tv documenterres moet geloven is de transporter niks anders dan dat schaal shuttle modellen niet op tijd klaar waren en er oplossing kwam de transporter. En dan achter af de technogeneuzel het n de startrek universe gepleurt is.

Het is eerder men probeerd zo consistent mogelijk te zijn. Maar het blijft soft science fiction.
RE:/off-topic: nope, dat is de LCARS interface ;) Hoewel de LCARS interface plat is, zijn het niet tiles, het heeft over het algemeen afgeronde hoeken.
Die interface is anders in 1987 al ontworpen door grafisch ontwerper Michael Okuda. Toen ook met doelstelling om het goed te laten werken op touchscreens van een vierkante meter (die waren toen nog toekomstmuziek) en om er gewoon gaaf uit te zien ;)
Kan ik je deze documentaire aanraden, gratis via Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=w6mYewGt2VY
Gaat o.a. over hoe Star Trek invloed heeft gehad op bepaalde ontwikkelingen. Door het niet al te bijzonder te maken is de wetenschap geïnspireerd.
Er zijn zelfs boeken over. Bijvoorbeeld "The Science of Startrek".
Vooral TNG is niet zomaar een science fiction serie.
Er zitten heel veel dingen in die jij en ik nu gebruiken.
Ze waren hun tijd ver vooruit.

De tricorder is binnenkort feit.
Alleen jammer dat een commercieel bedrijf er de eigenaar van zal zijn.
Als mensen ST echt begrijpen, dan gaat het erom dat dit duffe geldsysteem wat we nu nog aanhangen, tot niets leidt.
Als dit concept nu al mogelijk is, dan is het zeker goed voor het vaststellen van gezondheidsproblemen zonder veel gedoe. Toch vraag ik mij af of de technologie op het moment al goed genoeg is, maar goed, het is zeker welkom!
Toch vraag ik mij af of de technologie op het moment al goed genoeg is
Ik ben een groot voorstander van dit soort wedstrijden, maar naar mijn bescheiden mening, en los van de technische beperkingen, is de medische wetenschap nog niet ver genoeg om dit apparaat te maken.
De ziektes die ze willen vast kunnen stellen staan hieronder, met ernaast naar mijn mening de benodigde testen volgens de huidige stand van de wetenschap.
1. Anemia : bloedonderzoek
2. Urinary tract infection, lower: urineonderzoek
3. Diabetes: bloedonderzoek
4. Atrial fibrillation: ECG
5. Stroke: ? hoe gaat men dit vaststellen met een apparaat? De diagnose van een herseninfarct wordt gesteld ahv de anamnese en klinisch onderzoek en bevestigd door een CT scan. Welke parameter kan een draagbaar apparaat aanleveren dat iets bijbrengt? Een CT scan is een apparaat dat een paar ton weegt.
6. Sleep apnea, obstructive: hiervoor moet het toestel een volledige polysomnografie kunnen registeren. Mogelijks wordt genoegen genomen met enkel een saturatiemeting of een luchtstroomsensor. Dit soort toestellen bestaat al en zijn draagbaar dus dat hoeft geen probleem op te leveren.
7. Tuberculosis: vereist eigenlijk een radiografie. Misschien via sputum onderzoek?
8. Chronic obstructive pulmonary disease (COPD): spirometrie
9. Pneumonia: stethoscoop, maar eigenlijk beter een radiografie
10. Otitis ("ear infection"): een otoscoop
11. Leukocytosis: bloedonderzoek
12. Hepatitis A: bloedonderzoek
13. Absence of Core Conditions (geen van bovenstaande zijn aanwezig)

Als men dit apparaat betrouwbaar wil maken dient men eerst te investeren in medisch onderzoek dat toelaat om een aantal van deze aandoeningen op een gemakkelijkere manier te diagnosticeren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 28 augustus 2014 09:32]

3. Diabetes: voor een inschatting is geen bloedonderzoek nodig. Dit kan zonder prikken of snijden door puur naar de huid te kijken. Zie: http://www.diagnoptics.com/en/diab-spot/ Apparaat op de foto is groot, maar dit is vast om te bouwen naar smartphone formaat.

Hij staat er niet tussen, maar met een aangepaste versie van bovenstaand apparaat is ook "cardiovascular risk prediction in major chronic diseases such as diabetes, renal failure and cardiovascular disease" te meten. Zie: http://www.diagnoptics.com/en/age-reader/

En dit is dan alleen nog maar een voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat ik toevallig ken (ik zit niet in de medische wereld). Ongetwijfeld is er veel en veel meer te doen op dit gebied.
Anoniem: 167912
@GeoBeo28 augustus 2014 12:27
er zijn wel meer initiatieven die glucose trachten te meten zonder prikken de revue gepasseerd, maar tot nu toe zijn die allemaal - zonder enige uitzondering - een stille dood gestorven wegens te duur, te gecompliceerd en meestal te onbetrouwbaar.
Op de website die je meegeeft staat overigens een specificiteit van 89% en een sensitiviteit van 82%. Dat is echt veel te laag om een betrouwbare diagnose te kunnen stellen.

De vraag hier is dan ook welke betrouwbaarheid men verwacht van het te ontwikkelen apparaat, maar naar, mijn bescheiden mening kan dit gezien de huidige stand van de medische wetenschap en de gestelde eisen niet betrouwbaarder gemaakt worden dan een grondige anamnese en klinisch onderzoek door een ervaren arts.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 28 augustus 2014 12:30]

Heb je de vergelijking met andere (invasieve) methoden gekeken (zelfde website)? Daar zijn sensitiviteit en specificiteit nog (veel) lager.

En uiteraard zijn er vast betere methodes, maar het gaat hier om een apparaat dat een eerste indruk geeft en je bij "alarmbellen" doorverwijst naar een arts. Of als eerste diagnose tool voor een arts. Op een veel en veel goedkopere, snellere en comfortabelere manier dan *naar het ziekenhuis om bloed te prikken*.

Overigens bestaat het bedrijf waar ik naar verwees > 10 jaar is het groeiend en maakt het winst. Dus wat je daar claimt over dat alle bedrijven die dit soort apparatuur ontwikkelen - zonder uitzondering - een stille dood gestorven zijn is alleen daarom al af te doen als uit de lucht gegrepen onzin.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 28 augustus 2014 13:02]

Anoniem: 167912
@GeoBeo28 augustus 2014 13:48
ik heb blijkbaar ongewild op zere tenen getrapt...
Heb je de vergelijking met andere (invasieve) methoden gekeken (zelfde website)? Daar zijn sensitiviteit en specificiteit nog (veel) lager.
de andere methodes zijn allemaal screeningsmethodes die evenmin geschikt zijn als diagnostisch middel.
hba1c: een test die vooral wordt gebruikt voor opvolging van mensen waarbij al vastgesteld werd dat ze (pre)diabetes hebben, niet voor een diagnose van diabetes.
FPG is maar 1 van de vele gelijkaardige screening testen (waarom zijn de andere niet opgenomen in deze lijst?).
Findrisc is een vragenlijst.
wat je daar claimt over dat alle bedrijven die dit soort apparatuur ontwikkelen - zonder uitzondering - een stille dood gestorven zijn
dat heb ik helemaal niet gezegd. ik had het over gelijkaardige (niet-invasieve) technologieën (als je er kent die wel gebruikt worden voor een diagnose van diabetes hoor ik het graag), ik heb het woord bedrijf helemaal nooit gebruikt.
Ik heb ook helemaal geen waarde oordeel uitgesproken over deze technologie in het kader van een screening (waar hij voor ontwikkeld is en mogelijks wel degelijk dienst kan doen). Ik had het wel degelijk over diagnose, waar het bij de tricorder om te doen is.
Ik had het wel degelijk over diagnose, waar het bij de tricorder om te doen is.
Waar baseer je dat op? Ze gebruiken het woord diagnose (in het Engels), waar volgens mij screening bedoeld wordt. Of subtieler "het zo goed als mogelijk diagnose stellen" wat misschien neerkomt op screening in jou termen?

Ik kan zo snel nergens vinden dat het hier gaat om zeer betrouwbare diagnose zonder tussenkomst van een medische professional. Sure er wordt naar gestreefd, maar er staat nergens dat dat in de wedstrijd een eis is. Dat zou ook niet kunnen, want zoals je zelf ook al aangeeft bestaat op zichzelf staande betrouwbare, goedkope, draagbare diagnose apparatuur niet.

Dus ons meningsverschil draait volgens mij om hoe we de tekst interpreteren: ik lees dat de westrijd gaat om het bouwen van een tool die zo goed als mogelijk medische screening kan doen op verschillende ziektes. Jij leest dat ze een tool gaan bouwen die bijna 100% accuraat en specifiek diagnoses kan stellen zonder dat een arts nodig is.

Mij lijkt een apparaat dat screening kan doen om een relatief onbetrouwbare diagnose vast te stellen van veer verschillende ziektes (vergeleken met een arts + lab + veel tijd en geld) zeer zinvol en waardevol. Jou niet?

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 28 augustus 2014 14:40]

Anoniem: 167912
@GeoBeo28 augustus 2014 14:49
Eerste zin op de website qualcommtricorderxprize.org:
Imagine a portable, wireless device in the palm of your hand that monitors and diagnoses your health conditions.
Screening is ook een Engels woord, heeft een duidelijk andere betekenis dan diagnose en wordt expliciet niet gebruikt.
De definitie van diagnoses volgens wiki (let vooral op de laatste zin):
However, a diagnosis can take many forms.[6] It might be a matter of naming the disease, lesion, dysfunction or disability. It might be a management-naming or prognosis-naming exercise. It may indicate either degree of abnormality on a continuum or kind of abnormality in a classification. It’s influenced by non-medical factors such as power, ethics and financial incentives for patient or doctor. It can be a brief summation or an extensive formulation, even taking the form of a story or metaphor. It might be a means of communication such as a computer code through which it triggers payment, prescription, notification, information or advice. It might be pathogenic or salutogenic. It’s generally uncertain and provisional.
http://en.wikipedia.org/wiki/Medical_diagnosis

Dat impliceert dat de term diagnose hier een stuk losser en minder zeker is dan de definitie die jij zelf aanneemt...
Deze wedstrijd is dus bedoelt om a) te kijken of de technologie al ver genoeg is en b) waar (on)mogelijk de grenzen te verleggen zodat het wel mogelijk wordt.
Toch vraag ik mij af of de technologie op het moment al goed genoeg is, maar goed, het is zeker welkom!

Een Replicator gaat nog niet lukken, maar er is inmiddels genoeg healthcaretechniek voorhanden om een nuttig gadget te maken incl AED.
En gezien het toegestane gewicht hoeft dat niet perse een handheld te zijn.

Mooi initiatief van Qualcomm.
Ik zou liever willen dat ze de Replicator gaan bouwen.
Hoewel ik denk dat 3D-printing een "eenvoudige replicator" zie.
Nee, ik weet het, de replicator in Star Trek kon van energie materie maken.
Zover zijn we nog niet.
Daar waar in Star Trek er verschillende tricoders waren (medische, analytische, etc...), bestaan er in onze "echte tijd" verschillende 3D printers. De eerste stap zou zijn dat aantal te verminderen.
Nu zijn onze 3D-printers gebaseerd op laagje voor laagje een of een beperkt aantal verschillende grondstoffen aan te brengen. Uitdaging voor de echte uitvinders: verzin een andere manier van "repliceren".
Voor wat betreft de tricoders, tegenwoordig kan een moderne smartphone met al die E-Health applicaties toch al bijna alles?
Anoniem: 455617
@atillav28 augustus 2014 03:19
In ST:EN is sprake van een apparaat genaamd een "protein resequencer". Conceptmatig komt dat neer op een reactor die van afval weer voedsel kan maken. Dit zou betekenen dat je op moleculair niveau materie gaat herrangschikken. Wie weet is dit een potentiele tussenstap tussen de huidige primitieve 3D printers en de replicator.
Ik zou liever willen dat ze de Replicator gaan bouwen
En een Med-Bed uit Elysium dan ook maar meteen.......
Weet niet of dit de geek in mij is, maar als het werkt en er als bonus ook nog eens soort van gelijkwaardig uitziet, dan wil ik het zeker!
Dit is wel de oude TNG, DS9 en Voyager tricorder. In de films (Insurrection en Nemesis) had de tricorder een update gehad om een groter scherm te hebben. Lijkt meer dan op een openklappende touchscreen.
En allemaal nog even op een rijtje in de Tricorder Evolution thread

Ik kan mij nog een Voyager aflevering herinneren waarbij 3 rookies werden gevolgd en 1 daarvan constant zichzelf met een tricorder aan het onderzoeken was en dacht dat er vanalles met 'm mis was (hypochonder) :P

Ipv constant de smartphone pakken zitten we in de toekomst allemaal met de tricorder onszelf te onderzoeken ;)

Met de bestaande smartwatches/wristbands en sommige smartphones gaan we al langzaam die kant op, hartslag, calorieën etc.

[Reactie gewijzigd door Pendaco op 28 augustus 2014 12:46]

Ik heb ook nooit begrepen hoe je hier in hemelsnaam iets uit af kon lezen - 3 knipperende ledjes, wat piepjes en iets wat lijkt op een display van 3x2cm :P

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 27 augustus 2014 18:54]

They are DOCTORS, oisyn...not game developers!
Jij beweert dat er allemaal dokters aan boord waren? Ik weet niet maar de Star Trek die ik heb gekeken was er vaak maar 1 aan boord .
t enige wat je gezien heb zijn acteurs.. :P
Niet waar is echt gebeurd.
Anoniem: 512552
@Thalent28 augustus 2014 18:40
Degene die dit een - 1 gegeven heeft moet de tricorder eens gebruiken om te kijken waar zijn gevoel voor humor gebleven Is... :-)
Om maar niet te vergeten dat het artikel het over 'tricorder' heeft en niet over -MEDICAL- tricorder... wat toch echt 2 compleet verschillende apparaten zijn. :+

"The standard tricorder is a general-purpose device used primarily to scout unfamiliar areas, make detailed examination of living things, and record and review technical data. The medical tricorder is used by doctors to help diagnose diseases and collect bodily information about a patient; the key difference between this and a standard tricorder is a detachable hand-held high-resolution scanner stored in a compartment of the tricorder when not in use"

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 29 augustus 2014 08:22]

En die is slechts een hologram, namelijk een Emergency Medical Hologram.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 28 augustus 2014 10:01]

Computerbios moet het met piepjes doen, maar die geven wel degelijk info.
Het moet er voor het klootjesvolk indrukwekkend uitzien, daar dienen spiegeltjes en kraaltjes voor (i.c. knopjes, lampjes en piepjes) ;-)
Pssst, dat is gewoon een plaatje dat t.net er bij gezocht heeft ;-)
Ik loop al bijna vijftig jaar hier rond maar ben nog geen intelligente levensvormen tegengekomen.
Aliens die lijken op een openklappend touchscreen? Interessant, die aflevering moet ik gemist hebben ;-)
Expect anything from the Q ;)
Geweldige actie inderdaad, leuk gevonden :)
Ik misbruik hierbij lekker de reactie knop om deze links ('bovenaan' de reacties) te delen.
Verrassend dat dit nog niet gepost is namelijk, deze man is al jaren bezig, letterlijk.

http://www.tricorderproject.org/
http://hackaday.io/projec...-Source-Science-Tricorder

Ben benieuwd hoeveel deelnemers van de wedstrijd uit dit artikel zijn werk als basis zullen gebruiken.
Hm, ik had dus geen idee wat een tricorder is, voor degenen die het ook niet weten:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tricorder

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee