50 jaar geleden verscheen de eerste Star Trek-aflevering op de buis

Op 8 september 1966 verscheen de eerste reguliere aflevering van Star Trek bij televisiestation NBC op de buis. De eerste aflevering heette The Man Trap en werd tussen half negen en half tien uitgezonden in een sneak-preview-blok van NBC.

De show kreeg gemixte kritiek, zoals de New York Times die het een 'psychodrama in orbit' noemde. De Washington Post liet zich iets milder uit met de kritiek dat het een 'space opera' was, maar dat de show duidelijk met veel geld was geproduceerd en er mooi uitzag.

De eerste serie liep drie jaar en had 79 afleveringen. Daarna volgden nog vijf series en een zesde 'Discovery' komt eraan in 2017. In 1973 en 74 verscheen Star Trek: The Animated Series, daarna van 1987 tot 94 The Next Generation en van 1993 tot en met 99 mochten we genieten van Deep Space Nine. Voyager draaide van 1995 tot en met 2001 en Enterprise van 2001 tot en met 2005.

Walter Koenig, William Shatner, Leonard Nimoy en Nichelle NicholsWalter Koenig, William Shatner, Leonard Nimoy en Nichelle Nichols

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

08-09-2016 • 18:21

92

Reacties (92)

92
91
57
4
0
22
Wijzig sortering
Ook nog een leuk weetje. De serie werd in Nld voor het eerst aangekocht door de VPRO, na een paar uitzendingen stopte deze omroep er mee omdat er teveel referenties naar Rusland (koude oorlog) in zouden zitten. De VPRO was destijds politiek links georienteerd en stond niet kwaadwillend tegenover de Sovjet Unie.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 23 juli 2024 07:41]

Anoniem: 636203 @zap88 september 2016 20:37
De VPRO was gewoon een communistisch bolwerk toentertijd.
Ben een van de weinigen denk ik die het meeste van DS9 genoten heeft. :X
Lekkere oude drijvende roestbak in de ruimte ipv een steriele speerpunt met blacklight TL buizen als aandrijving. :P
Alle series gekeken en kan ook niet wachten op de nieuwe.
Hopelijk niet al te veel actie georiënteerd, dat hoort niet bij de serie.
TL buizen? Je bedoelt fluorescentiebuizen of anders ben je er zeker van dat de aandrijving geleverd werd door Philips. :) En dat zou nieuwe betekenis geven aan het begrip 'lichtsnelheid'. ;)

Ik heb van alle Star Trek series genoten. Ook in STO zijn er regelmatifg discussies over welke serie 'de beste' was of welke kapitein 'de beste' was. Maar dat is altijd een kwestie van smaak.

Het enige wat aan TOS opvalt is hoe gedateerd het is. Ik heb die serie dan ook een keer helemaal gezien omdat het nu eenmaal 'zo hoort'. :) Wat leuk is, is hoe het terug linkt naar oudere sci-fi. In TOS heb je met enige regelmaat wezens of machten met enorme mentale krachten. Ook in de eerste aflevering zie je dat. Sci-fi was in die periode nog vaak zo, iets minder technisch.

In TNG zag je af en toe ook dat concept opduiken, maar technologie en wetenschap stonden veel centraler. Kirk's instinct was om er meteen op te knallen. Picard was meer een diplomaat.

Het idee van een omnipotent wezen is in feite centraal in TNG in de vorm van Q. John DeLancie als de belichaming van een dimensie: het Continuum. Een avatar dus, alwetend en omnipotent. Maar als je de TARDIS neemt uit Doctor Who, dan heb je ook een eigen bewustzijn, hoewel dat niet vaak expliciet wordt gemeld en uitgewerkt. Het is dus wel interessant dat dit soort machtige bewustzijnen een belangrijke rol spelen.

In zekere zin is god altijd een aanwezigheid. Een ander aspect is de psychedelische kant van sci-fi.

De eerste Star Trek film is in feite een psychedelische ervaring in film-vorm. Ook dat aspect zit in Star Trek. De reis naar het centrum van de melkweg volgt hetzelfde principe in Star Trek V. In feite kun je de reizen van de Enterprise zien als een geprojecteerde innerlijke reis in de verbeelding. Onze cultuur rust op een sterk technologisch en wetenschappelijk paradigma. En dus wordt de innerlijke ontdekklingstocht die we allen maken in onze reis door het leven vervat in een technologische expressie, dus hardware en gadgets. En vaak berust de macht van een of andere entiteit uiteindelijk niet op een of andere psi-kracht maar op geavanceerde technologie.

Elke serie had voor mij aspecten die leuk waren. En ik kijk dan ook uit naar elke nieuwe serie. Het is hoog tijd dat er weer iets komt. Voor mij zal het altijd de moeite waard zijn.

De reden dat ik geen GSM heb is vanwege Star Trek: TNG. Toen ik de serie zag in de jaren 80 leek me het idee van een 'padd' fantastisch. Een, wat we nu 'handheld' noemen, waarmee je kon communiceren, die ook een mobiele krachtige computer was, leek me heel handig. Tegenwoordig hebben we mobiele devices met allerlei sensoren. Je kunt zeggen dat tenminste voor een deel de 'padd' en de Tricorder samengevoegd zijn.

Toen de eerste mobieltjes verschenen wachtte ik totdat de mogelijkheden iets groter waren. En de ontwikkeling ging hard. Ik zat op internet met mijn Amiga, zat op school en had er geen nodig.

Zelfs toen ik werkte bij KPN Mobiel had ik geen GSM. :) En de meesten vonden dat niet eens heel raar. Maar tegen die tijd begon ik me toch al zorgen te maken over privacy en de richting die internet in sloeg. En dus wachtte ik.

En ik bleef wachtten. Hoewel de device begon te lijken op de 'padd' waren er grote nadelen bij. In TNG was er geen enkel idee over de privacy. Maar wat ik wel leerde van Star Trek is dat elke computer gehackt kan worden.

De 'Binaries' kaapten de computer van de Enterprise om even alle data van hun planeet te back-uppen voor een reset of onderhoud van hun systemen. Ook in andere afleveringen in diverse series werd de computer gehackt en zelfs een keer werd de core gestolen.

Op een gegeven moment mistte ik de boot qua GSM volledig. Het internet werd al gauw een commerciële gif put, privacy kwam meer onder druk te staan. En in mijn hoofd leeft een ander ideaalbeeld. Mobiele telefonie integreerde met internet en dat alles samen werd dan ICT.

Mensen die houden van Star Trek vanwege het techno-optimisme maar wel mobiel bellen en het huidige internet nog steeds beschouwen als het beste sinds gesneden brood zouden teleurgesteld moeten zijn. In Star Trek werkt technologie voor de mens. Maar in onze samenleving is er geen gratis energie, we werken voor een inkomen terwijl in Star Trek iedereen doet wat ie wil voor persoonlijke groei.

Ons kapitalisme en markt-economische systematiek komt voort uit en propageert kennis en technologie. En ICT laat zien hoe een technologie de mens, die centraal moet staan, ondermijnt.

En dus wacht ik nog steeds op de 'padd' uit Star Trek. Voor veel mensen is Star Trek een ideaalbeeld van de toekomst en het is iets anders voor veel mensen. Maar het is voor mij ook iets dat gaat over principes. In Star Trek communiceren mensen niet constant via hun mobile devices. In 10 Forward praat men met elkaar, terwijl wij in een smart phone staren. En als rassen elkaar treffen, dan nodigen ze elkaar uit op hun schepen. De missie is om kennis op te doen, zien wat daar allemaal is, ver weg in de ruimte. Om te ervaren. En technologie is niet een doel maar een middel daartoe.

Bij ons is dat anders. Voor veel mensen is technologie een doel, een overdrachtssymbool zelfs. Ik heb het gevoel dat we gevangen zitten in een web van technologie en de menselijke waarden verdwijnen. Technologie wordt nu het concept dat de samenleving om zeep draait. Klimaat problematiek, ICT als infrastructuur van nieuwe vormen van controle, onderdrukking en dus totalitaire en panopticale surveillance-politie dictaturen versie 3.0 - en we zijn er nog niet.

Dat druist in tegen mijn idealen en mijn principes. :( En dus, in zekere zin, hangt Star Trek samen met de positie die ik inneem. Daar betaal ik een persoonlijke prijs voor.

Zo zei iemand afgelopen week tegen me dat als ik vrienden wilde, zo was de suggestie, ik maar ook op facebook moest zitten, een smart phone moest hebben met Whatsapp etc. Als ik opmerk niet in iemands Whatsapp te willen staan, dan kijken ze me vreemd aan, zelfs als ik uitleg dat die gegevens gedeeld gaan worden met fb.

Mensen voelen zich afgewezen omdat ik principes heb. |:( Maar zoals het er nu voor staat, met de huidige staat van ICT, zal ik geen mobiele telefonie accepteren. En dat maakt mij op een bepaalde manier tot de ultieme Trekkie en de ultieme tweaker. Geen compromissen. Het voldoet aan mijn waarden en anders gebruik ik het niet. O-)
Heb je dan nog een vaste telefoonlijn, of maak je gebruik van de telegraaf post bij de grootgrutter?
Na jouw verhaal gelezen te hebben kon ik dit gewoon niet meer laten. _/-\o_
https://gathering.tweaker...message/48279123#48279123
Oi, wat een aardig gebaar! Ik ben verrast en blij dat je mijn bericht interessant vond. :) Heel erg bedankt!
ps deel je mening grotendeels, dit is dan ook de eerste keer dat ik iemand een digitaal duimpje heb gegeven :)
die andere (blauwe) duimpjes staan standaard geblokkeerd.
Heb alle series nu meerdere malen gezien en DS9 is juist de gene die ik steeds meer ben gaan waarderen.
Zeker, DS9 heeft het allemaal, ethische dilemma's goeie space battles, lange rooie lijn als verhaal, steady core-cast die als persoon ook allemaal een sterke backstory hebben en groeien in hun rol. Voor mij by far 1 van de favorieten.
Vorig jaar DS9 in 1,5 week gekeken. tussendoor nog even werken,eten en slapen.
Nu ik ze in 1 keer achter elkaar bekeek kwamen sommige verhalen ook beter naar voren. Vroeger keek ik ook DS9 maar miste af en toe 1. Naast Data is Quark mn fav ST personage. (ok 7of9 is ook lief samen met DAX :)
The complete 7 seizoenen in 1,5 week!!!! _/-\o_
Dat je nog iets hebt kunnen doen, naast voor de buis geplakt zitten. LOL!!
DS9 was ook een van de weinige series die heuse toestemming had om lange multiple episode "story arcs" te mogen voeren. Andere series waren gedwongen 1 avontuur per aflevering te laten zien en heul heul misschien over 2 afleveringen. DS9 deed er soms bijna een half seizoen over. Heerlijk.
Eigenlijk zelfde hier. DS9 was een beetje anders dan de andere series. Het was allemaal gevoelsmatig wat minder "netjes", wat ook weer in de verhalen andere mogelijkheden gaf dan TNG en VOY. Zoals die ene keer dat Sisko opzettelijk politieke/militaire gegevens liet lekken (middels een huisbezoekje van de plaatselijke kleermaker).

Wel blij dat de nieuwe serie (Discovery) niet de alternatieve lijn gaat volgen, het pad van de nieuwe films. Gewoon weer terug naar de originele (tijd)lijn. We zullen het zien in 2017.
Ik denk dat de sfeer rondom DS9 je echt moet liggen. Persoonlijk vind ik het wel de beste serie van Star Trek tot nu toe, de sfeer is perfect en de personages blijven ook interessant gedurende de serie.

ik was trouwens niet op de hoogte dat er in 2017 een nieuwe serie aan kwam, ik kijk er zeker naar uit :)
Ik heb DS9 vrijwel nooit gezien. Vond het idee van een ruimtestation saai.
Toch is het een aanrader om nog eens te bekijken. Na tng en voy dacht ik ook zo ongeveer, maar na wat afleveringen gezien te hebben, omdat het toch star trek was en het toch wel wou proberen, rolde ik er zo in en vond ik het toch wel heel leuk. Het is zeker geen saai ruimtestation en in seizoen 3 wordt er alsnog wel een ruimteschip aan toegevoegd(uss defiant). Uit tng spelen transport chief o'brian en vanaf seizoen 4? ook worf mee.
Het verhaal zit juist goed in elkaar met verschillende aspecten zoals politiek, religie en oorlog, maar ook met vele volken zoals de ferengi en cardassians. De dominian war wordt al in seizoen 2 geintroduceerd en zal tot de laatste aflevering toch wel de belangrijkste verhaallijn worden. Eigenlijk is deep space een must :) en behoort zeker tot de beste star trek series. Als je tng en voy al leuk vond ga je zeker van deep space 9 genieten!...neem ik aan. :)

[Reactie gewijzigd door Rudie_V op 23 juli 2024 07:41]

DS9 is zeker de beste serie van het geheel, ik vond tng ook niet vervelend maar DS9 was eindelijk een echt verhaal en een sterke cast die ook echt een verhaal hadden anders dan 24 uur per dag 7 dagen per week in de machine kamer te leven ;)
DS9 was goed, maar het was wel wennen aan Benjamin Sisko, zijn acteer stijl is meer theatraal in het begin maar eenmaal gewoon past het in deze serie (ook gezien hoe zijn karakter evolueert van Star fleet captain naar Emissary)

Een van mijn favoriete episodes in het star trek universum komt uit seizoen 6, In the pale moonlight, die eigenlijk een grote monoloog is van de voorbije week en of hij met zijn beslissingen leven kan en doorgaan.

Ik zou echter TNG > Voyager / DS9 > Enterprise > TOS nemen als mijn favorieten rol. Voyager was goed (maar velen konden de stem van Janeway niet appriciëren), TNG is natuurlijk het beste dankzij Picard / B. Crusher / Data / Jordi / Q / Nr 1 / Worf / O'Brien.

TOS vond ik eigenlijk niet zo goed, maar daar heb ik ook maar zeer weinig afleveringen van gezien
Kijk het sinds deze week op Netflix en als verstokt Voyager fan wilde ik wel eens weten hoe ze in de jaren 60 met effecten omgingen. En ik moet zeggen.. dat is nog helemaal niet slecht.

Tuurlijk zijn dingen als gedaanteveranderingen en verdwijnen wat knullig en de apparaten zijn ook nogal lomp, maar TOS laat al wel goed zien waar de andere reeksen later naartoe gingen. De basis is duidelijk te vinden in TOS.
Ja, je kijkt op Netflix de versie met de remastered effecten :)
Dusja, dat is inderdaad helemaal niet slecht maar ook niet hoe het in 1966 was ;-)

Je moet de blu-ray box kopen, dan kun je met ANGLE wisselen tussen de oude en de nieuwe edities. Erg leuk om te zien.
[blondmodus] Maar de remaster zit toch vooral in de beeldkwaliteit en niet in de props die gebruikt worden? [/blondmodus]
Google maar eens op "Star trek TOS remasted FX".

Genoeg artikelen en videos om de verschillen te zien.
Er is veel gedaan aan de beeldkwaliteit dmv. nieuwe scans van het originele fim materiaal en natuurlijk kleurcorrectie van alle afleveringen.
Nieuwe (surround) audio, en de Enterprise shots volledig in 3D.
Ook zijn er veel achtergronden in de diverse shots opnieuw gemaakt of aangevuld.
Beetje als het knutselen aan de eerste Star Wars serie door Lucas, alleen wat meer ingetogen.

De TOS serie die op Netflix te zien is, is de geremasterde versie.
Ik zag gisteren inderdaad wat effecten die niet echt ''60's overkomen ;) Het ziet er ook goed uit hoor, alleen die kastjes die ze gebruiken kunnen echt niet meer.

Ik geniet wel van TOS op dit moment. Kijkt lekker weg.
Heb de eerste aflevering gezien (was de allereerste Star Trek niet "The Cage" trouwens??) maar de decors lijken erg op TNG in de eerste paar seizoenen. Een doek met lichten van onderen erop en plastic rotsen. Erg geestig, maar de productiekwaliteit van de TOS viel me erg positief mee.
The Cage was een pilot aflevering. Deze is pas later alsnog uitgebracht. Ook is deze pilot nog verwerkt in een dubbele aflevering The Menagerie.
De serie staat op dit moment op Netflix, wel behoorlijk gedateerde zooi, maar als kind heb ik hier veel plezier aan beleefd.
Toffe is dat de op Netflix de HD remastered versie te zien is van TOS (en binnenkort ook TNG). Dit maakt het al een stuk makkelijker te kijken :)
Ik ben benieuwd; de meeste oudere series (m.u.v. Enterprise volgens mij) zijn in 4:3 formaat uitgezonden en uitgebracht. Ben eens benieuwd of ze dat op de een of andere manier naar 16:9 kunnen schalen zonder dat het er gek uit gaat zien.
Het zou gek uit gaan zien dus zal niet gebeuren.
Zwarte balken aan de zijkanten of je zult boven en onder dingen missen.

Het is nooit opgenomen in breedbeeld, vlak buiten het beeld staan mensen of apparatuur zoals lampen.
Ze hebben het in 4:3 gelaten, precies omdat er anders rare shots zouden ontstaan
Haha ik heb tng en voyager nog in die dvd boxen :)
Wel grappig dat tos relatief kort gedraaid heeft. Levensduur ook wel verlengd door de films...
Aaaah, dat verklaart waarom sommige scenes met schepen er zo gelikt uitzagen. Ik was gewend dat je de touwtjes bijna zag hangen en Enterprise zelf altijd op een bijzonder vreemde manier door het beeld zwierde.
Ja. Maar nu in HD en surround sound. ;)
Het origineel was in mono en 480i.
Ik ben ook deze week de serie gaan kijken (zag het op netflix voorbij komen). Ik moet zeggen dat ik het nog steeds een erg goede serie vind. Soms komt het wel wat gedateerd over (de aflevering "miri" bijvoorbeeld :+).

Ondanks dat sommige dingen (met name machines) wat knullig overkomen vind ik het nog steeds goed te kijken.
Wat mij opvalt is dat het beeld van de toekomst altijd wordt bepaald door hoe men op dat moment leeft. Klinkt logisch maar dat haalt het hele concept onderuit.

Wij kijken nu heel anders naar de toekomst dan men in 1966 deed. SciFi van nu is dan ook veel pessimistischer.
yup, en voor de fans, de volledige star wars saga staat er ook op (yup; ook de laatste nieuwe!)
Er is ook nog een fanbased aflevering
Star Trek Renegade.
Ze wilden er een serie van maken, maar dat komt niet echt van de grond.

Wel leuk om te bekijken.

In de nieuwe filmserie vind ik het leuk dat sommige zaken zijn omgedraaid.
Im Wrath of Khan sterft Spock. De film erna blijkt het genesis project dat Spock nog leeft (the search for Spock)
En de nieuwe film met Khan gaat Kirk dood. Maar gelukkig...hij leeft weer.

En de humor is er nog steeds
Renegades bevindt zich in de storm die ontstaan is na het dispuut tussen CBS/Paramount en Axanar over het maken van fan producties. Iets dat gedurende decennia probleemloos is gegaan werd ineens een probleem toen fans meer interesse hadden in een fanfilm dan in de nieuwste officiële film. Sowieso hadden zij aangegeven dat door de komst van Discovery ze zeker niet meer dan 3 afleveringen wilden maken.
Ik vind dit trouwens ook erg goed gedaan ook gefund door Fan's
http://www.startrekcontinues.com/ Gewoon legaal gratis te kijken via de site
in de Style van TOS en helemaal niet slecht.
en ik ben zelf van 1966 ben toch wel een klein beetje een trekkie maar ook Star Wars vind ik heel goed maar dan vooral deel 4 5 en 6 de Laatste film vind ik persoonlijk een Samenvatting van 4 5 en 6 heb het niet zo op de regiseur JJ Abrams niet voor Star Trek en ook niet voor Star Wars.
En kan ook niet wachten op de nieuwe serie die begin volgend jaar komt.
Ik heb net in de trein nog een aflevering van ST-TNG gekeken. Ondanks dat ik van '92 ben, vind ik het fasinerend!

Ik ben ook nog net begonnen aan ST-Voy, dus ik heb nog even te gaan :)
In Voyager heb ik flink wat afleveringen overgeslagen omdat er vaak te veel drama en gejengel in zat, zeker in afleveringen met Kes en Neelix.
Ik vond Voyager juist de beste serie (ok, ook daar zaten wel episodes in die minder waren). Ieder zijn meug denk ik.
Voyager heeft ook mijn voorkeur,


7 of 9, zwijmel
Ik heb me laten vertellen dat ze dit deden om meer vrouwelijke kijkers te trekken.
Op een gegeven moment zullen ze wel iets gehad hebben van ''fuck it, here is 7of9''

Dat drama en gejengel ging ook nergens echt naar toe, dus ik denk zelf dat het verhaal lijnen zijn die volledig omgegooid werden.
Voyager was erg cool. Een van de eerste vervolgseries. Je kon de afleveringen nog wel los kijken maar als je te veel miste...
Nu worden de series heel anders geschreven, als een soort mega lange film met voor elke pauze een cliffhsnger om meteen door te kijken :)
Grappig om te zien hoe captain janeway het nu in de gevangenis doet :)
Captain Janeway in de gevangenis? Huh?

SPOILERS!
Ouch weet je ook nog niet dat ze a****ed was door de b*** ?

grapig, ik lees hier van alles, kan me nauwelijks nog wat van alle series herinneren, maar ken de meeste personages wel.
En nu te zien op Netflix (al een paar weken). Geweldig!
Ja maar helaas alleen TOS, in Engeland staan alle series er al op. Inclusief de animated. Hoop dat de rest bij ons ook vlug komt want via mijn vpn (Vypr) kijken werkt helaas niet meer. Flink balen.
Oh? Ik zie hier TOS, TNG en DS9. Voyager nog niet, maar ik heb genoeg kijkvoer
Hmm ik kan ze toch niet vinden op de NL Netflix. Vreemd.
Ik heb een wat vreemde "configuratie" op Netflix. Ik heb me bij m'n ex (in de VS) opgegeven voor m'n Netflix abbo, daar de eerste betaling ook gedaan. Daarna, inmiddels weer in Nederland, m'n abbo en accountgegevens aangepast naar de Nederlandse situatie (toen dat mogelijk was), maar om een of ander reden zie ik sommige Amerikaanse dingen ook nog gewoon, ook al geeft Netflix aan dat ik in de "NL" regio zit. Vandaar dat ik alle Star Trek series waarschijnlijk ook al zie.
Ja dat is dus hetzelfde als ik zeg zoals in UK waar alle series er al op staan. En bij ons in Nederland (nog?) niet. En dat was dus de vraag. Jij hebt geen Nederlands abonnement.
Volgens Netflix wel. Toen ik weer in Nederland kwam was Netflix hier nog niet beschikbaar, dat duurde een aantal maanden.

Toen dat eenmaal kon heb ik me hier aangemeld, mijn profiel bijgewerkt én het abbo (betalen met een Amerikaanse CC, met een Nederlands adres ging niet). Toen ook een support mail van Netflix gehad dat door de change mijn abbo anders werd (lees: het aanbod) en sinds die tijd zit ik tussen wal en schip in lijkt het wel.

Mij hoor je niet klagen hoor..
zolang je van de 2 walletjes kan eten, wie zou dan klagen.
Mij hoor je niet klagen hoor! :D
De Washington Post liet zich iets milder uit met de kritiek dat het een 'space opera' was, maar dat de show duidelijk met veel geld was geproduceerd en er mooi uitzag.
En toch werd de show, zeker TOS, op een redelijk krap budget gemaakt. Zeker na het mislukken van de eerste pilot.
Werd ook pas een echte hit tijdens de herhalingen.
Het werd geen hit. Het werd cult.

Dat is een stapje hoger.
Dankzij mevrouw Lucy Ball ;-)

Kijk naar de docu 50 years star trek en je ziet welke sleutelrol zij heeft gespeeld bij het succes van Star Trek
Ik vond Enterprise ook helemaal niet slecht en zeker qua backstory een mooie belangrijke toevoeging. Verder ook van DS9 en Voyager genoten. TNG vanaf seizoen 2 gekeken, seizoen 1 was echt slecht in mijn optiek.
Seizoen 1 leek juist nog heel erg op TOS, vind ik. Qua effecten, qua inrichting van de brug ('ouderwets') / stoelen. Mensen die overal en nergens gestationeerd worden (LaForge op de brug), heel erg zoals het in TOS ook ging.
De brug in S1 was inderdaad niet zo goed, te donker en het hout in de zijpanelen paste niet echt bij de rest van het ontwerp. Een van de betere ontwerpen van die brug was het exemplaar in Yesterday's Enterprise. Al mag de versie uit Star Trek 7 : Generations er ook wel zijn (maar ja, dat was een film budget, kan er altijd wat meer).
Is toch echt een cult geworden. _/-\o_
Weet nog goed dat ik alle TOS seizoenen in het Duits (nagesynchroniseerd) keek omdat je in het oosten van het land de Duitse tv zenders goed kon ontvangen. Later de series nogmaals meerdere keren gezien in het Engels. :9~
Ik blijf TOS de beste vinden....
Anoniem: 636203 @BazerK8 september 2016 20:44
Klopt, in sommige opzichten wel. Zo is er bij TOS geen geluid in de ruimte, terwijl men dat bij de latere series en filmen wel heeft toegevoegd omdat het publiek dat mooier vindt. Ook zitten er een paar mooie afleveringen met een statement in zoals "Let that be your last battlefield."
Aaaaah, de lage bas dreun van "empty space" :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.