Star Trek keert na twaalf jaar terug op de buis

Het was even wachten, maar na Voyager en Enterprise is er nu een nieuw hoofdstuk in de Star Trek-series begonnen, met de naam Discovery. Daarvan zijn de eerste twee afleveringen inmiddels via Netflix te bekijken.

De laatste aflevering van Star Trek Enterprise was in 2005 te zien. In dat jaar werd de serie afgekapt aan het einde van zijn vierde seizoen. Om tot dat moment te komen, legde de serie een lange weg af sinds de uitzending van de originele Star Trek-afleveringen, aan het eind van de jaren zestig. De nieuwe serie, die door CBS wordt geproduceerd, is een prequel van de originele serie en speelt zich tien jaar eerder af. De afleveringen komen uit de koker van Bryan Fuller, bekend van series als Hannibal en American Gods.

Zoals The Verge opmerkt, staat in Star Trek: Discovery niet de kapitein van een starship centraal, maar draait het verhaal om een officier met de naam Michael Burnham. Die rol wordt vertolkt door de actrice Sonequa Martin-Green. Fuller zou wel vaker vrouwelijke personages mannelijke namen geven in zijn werken. Er zou bovendien ook een reden voor de naamgeving in het verhaal van de serie zelf worden genoemd.

De andere aanpak van de serie zou ook blijken uit een nieuwe vormgeving van de Klingons, met een nieuw uiterlijk en uitrusting. Het verhaal van Discovery draait om een oorlog tussen de federatie en de Klingons, die lange tijd een verbond hadden.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

25-09-2017 • 14:49

182

Reacties (182)

182
169
97
6
0
38
Wijzig sortering
Ik ben er erg benieuwd naar. Altijd een grote Trek fan geweest, maar sinds de laatste filmreeks heb ik sterk het idee dat ze een richting aan het inslaan zijn waar ik minder enthousiast van word.
Dat het verhaal wellicht afwijkt van de lore is niet zo'n probleem, dat is nodig om met de moderne technieken er iets leuks van de maken. Je kan geen mooie serie ontwerpen waar ze nog met CRT schermen werken en uitklapbare communicators, terwijl we in de 21e eeuw al smartphones hebben die meer kunnen. Maar ik mis waar het bij Star Trek juist altijd om ging; diepgang, filosofische vraagstukken, dingen waar je door gaat nadenken. De laatste films zijn vooral gewoon space actiefilms waar een stukje complexiteit mist, doch desondanks best vermakelijk.
Ik heb bij de eerste paar afleveringen van The Orville een beter gevoel tot nu toe :) Erg leuke serie die het gat dat Star Trek al sinds Voyager heeft achtergelaten een klein beetje vult.
Ik hoop dat DSC dat wel terug weet te vinden, er zal ongetwijfeld wat tussenzitten waardoor het de moeite waard is om te kijken. Ik zal de serie los niet afkeuren om het gebrek aan diepgang, maar wel als zijnde Star Trek serie. Tenzij ik pleasantly surprised ben uiteraard, maar dat zullen we vanavond zien!
Het lijkt er overigens op dat het geen 4k serie is, wel raar dat ze dat in deze tijd niet doen. Erg veel technische details zijn hier niet over te vinden helaas. 1080p upscaling will have to do!
Dat het verhaal wellicht afwijkt van de lore is niet zo'n probleem, dat is nodig om met de moderne technieken er iets leuks van de maken. Je kan geen mooie serie ontwerpen waar ze nog met CRT schermen werken en uitklapbare communicators, terwijl we in de 21e eeuw al smartphones hebben die meer kunnen.
Het afwijken van de "lore" is helemaal niet nodig, als je bedenkt dat het ook mogelijk is om een verhaal te maken dat zich afspeelt ná Voyager. In dat geval had je alle nieuwste en modernste technieken kunnen verwerken in je decor.

Maar ik begin te denken dat we tegenwoordig nog maar net genoeg creativiteit hebben voor prequels. Dat is lekker makkelijk, want dan hoef je geen radicaal nieuwe technieken meer te verzinnen. Phasers, Photon torpedo's, transporters, cloaking devices, en warp speed hebben ze bedacht in de jaren 60.

Graag zou ik een Star Trek serie zien die zich afspeelt ná Voyager. Niet eentje die voortborduurt op Voyager, maar een die de Star Trek canon/lore een stap verder brengt, in plaats van alleen maar wat hoofdstukken tussendoor inkleurt of herschrijft. Geef mij nieuwe strange new worlds, and new civilisations. Laten we naar het Epsilon-quadrant gaan met z'n allen!
Het punt van Tielenaar is dat onze perceptie van de toekomst is veranderd. Voortborduren op een lore die in sommige opzichten nu al verouderd is (smartphones) gaat gewoon nooit echt lekker werken.

De essentie van Star Trek is echter voor velen niet de technische toekomstvoorspellingen, maar de filosofische diepgang. Het universum van Star Trek is één grote allegorie om met wat afstand naar thema's uit het heden te kijken.

Dat is voor mij iig het belangrijkste criterium of ik deze serie ga volgen.
Ik zou dat ook wel willen, dat willen we allemaal wel, maar Star Trek heeft wat dat betreft een beetje zijn eigen graf gegraven door te snel technologische ontwikkelingen te laten gebeuren in de 3 series. Aan het eind van Voyager was alles zo geavanceerd dat er niet zo veel meer te ontdekken viel en ik kan me voorstellen dat schrijvers daar moeite mee hebben.
Vind ik niet, zoals Tielenaar gaat het in Star Trek meestal om de filisofie. Behandelen we Data als een mens? Moet je je aan onredelijke lokale wetten houden? Wanneer mag je de Prime Directive breken? Wat gebeurd er als je soorten ontmoet met een volledig andere set moralistische regels? Is logica altijd beter dan emotie?

Daarin blinkt TNG al echt uit vind ik maar misschien komt dat ook door Patrick Stewart. Ik kan daar nogsteeds van genieten. De beelden van The Expanse zijn adembenemend maar de morele, filosofische discussies hoeven van mij geen top notch graphics te hebben of kan je weer terug in de tijd (zoals ze nu dus doen!) Ik kan met voorstellen dat in 29e eeuw dingen saaier zijn, of hebben de schrijvers gewoon niet genoeg fantasie?
Laat ze maar assimilated worden en maak er een battlestar galactica van }> :9~
Precies wat @wybevanderham hierboven zegt dus, niet genoeg ideeën. Dat is wel jammer. Er zijn wel degelijk verdere dingen te bedenken, inclusief verdere evolutie van de mensen zelf. Bijvoorbeeld met technische hulp.

Maar ik denk zelf dat ook meespeelt dat de aandacht voor Sci-Fi momenteel wat minder is omdat de ontwikkelingen rond mensen tegenwoordig zo snel gaan. In de jaren '60 had je ook veel nieuwe ontwikkelingen zoals het ruimte programma maar dat raakte mensen niet in hun dagelijkse leven. Ik zie steeds meer mensen die het allemaal maar moeilijk vinden om bij te benen en ik kan me wel voorstellen dat die dan helemaal niet op Sci-Fi zitten te wachten.
Het decor en alle tech in Discovery doet gelukkig niet oud aan. Het heeft zeker een moderne feel. Ze hebben m.i. een goede combinatie kunnen maken tussen de sci-fi films van afgelopen jaren en Star Trek.
Een epsilon-kwadrant lijkt mij lastig!

Maar wel mee eens.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 22 juli 2024 19:49]

Wat ik leuk vind aan series is de menselijke kant; bij SF is de science daar voor mij ondergeschikt aan, vooral het decor dat mensen in een andere situatie laat zien. Maar met in de kern dezelfde soort uitdagingen als de mensen van nu. Tenminste, dat vind ik leuk aan Star Trek.
Daarnaast, met de "huidige toekomst" van Star Trek kunnen ze ook nog alle kanten op. Zie bijvoorbeeld de serie MacGyver (wat sommigen vast kennen van het werkwoord "MacGyveren"), niks geen SF maar gewoon puur creatief zijn met de bestaande technologie, zo een hele serie bij mekaar.
Bij Star Trek hebben ze zo bekeken, met al die funky technologie, nog zat ruimte om vanalles te verzinnen. En dat doen ze ook als er weer eoa onderdeel stuk gaat en ze iets moeten MacGyveren om weer verder te kunnen.
Maar ja, het is vast ook een kwestie van je eigen smaak/interesse; als je meer geboeid bent door de technische kant dan kan je behoefte hebben aan meer foefjes natuurlijk.
Eens! Maar eh... het epsilon-kwadrant? :P
Anoniem: 438275 @Jorgen26 september 2017 12:36
O, da's een kwestie van Google-multiverse laden, epsilon intikken en de aanwijzingen volgen... Tip, let goed op de borden/je portemonnee, her en der mag je niet harder vliegen als warp 9 :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 438275 op 22 juli 2024 19:49]

Phasers, Photon torpedo's, transporters, cloaking devices, en warp speed hebben ze bedacht in de jaren 60.
Mee eens. Ze zullen dus hun best moeten doen.
Zat wetenschappelijke vindingen waar ze iets mee zouden kunnen en ombuigen naar sciencefiction.

Genetic Switch, Quantum Decryptor, Swarm Bot Armor, Meta Material Hull van het schip die Photon Torpedo's af kan buigen, Synchrotron Enhanced Photon Torpedo's.

Hmm, klinkt toch allemaal niet zo simpel en romantisch als voorgaanden..

Misschien zouden ze er toch beter aan doen vooral op het nostalgische gevoel in te werken en niet al te veel te innoveren qua technologie..
De uitklapbare communicaters is nog te doen. Mijn mobieltje zou namelijk niet werken op planeet zonder zendmasten, en dan ook nog eens met de mensen die zich op minimaal 50.000km buiten de planeet bevinden....
Dat kan mijn mobieltje namelij echt niet xD
Maar als hij uitklapt, dan wel zeker? :) Het gaat er natuurlijk om dat veel technieken die super advanced waren in TOS nu niet zo heel bijzonder meer zijn. Da's het technische deel, maar kwa lore zijn we ook wel wat verder ontwikkeld om dat toch een beetje meer richting onze eigen tijdsgeest te omtoveren.
Bij Total recall hebben ze een telefoon inplantaat in de hand die je op glas kan houden voor een beeld er bij, best wel leuk gedaan, en bij the expanse is de communicator gewoon een plexiglas plaatje dat op licht bij gebruik. Je kan er best wel wat mee doen maar ja het blijft iets om te communiceren...
Dat zal je verbazen. Ik heb een satelliet telefoon van Thuraya, die satelliet zit in een geostationare baan en hangt boven het midden Oosten. Al met al zeker wel zo'n 50.000km van Ierland waar ik hem had. En ik kan er prima mee bellen. Moet wel uitzicht hebben op de Zuidelijke horizon. Maar zo vergezocht is het echt niet.

Netwerken met een lage baan zoals Iridium werken wel veel beter natuurlijk, minder vertraging en geen uitzicht op de horizon nodig. Maar die zijn enorm veel duurder. Maar het kan dus ook met zo'n enorme afstand.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 19:49]

Ik vond Enterprise, welke na Voyager kwam, anders ook erg vermakelijk.
Ik kijk die op het moment weer opnieuw na 10 jaar dat ik 'm voor 't laatst gezien heb, vermaak me er nog steeds goed mee.
Enterprise is prima hoor, leuke serie met een prima verhaallijn, maar ik miste daar wat TNG/DS9/VOY beter deden in het kader van filosofische aspecten.
DS9 vond ik al zowieso, Voyager was helemaal rubbish. Enterprise vond ik vrij sterk qua verhaallijn.
Maar als je echt het gevoel van de originele serie wenst kijk dan eens naar; Star Trek Continues op youtube. Helaas gaan ze na aflevering 10 stoppen (aflevering 10 deel 1 wordt achtereen verwacht).

[Reactie gewijzigd door Zwendel op 22 juli 2024 19:49]

De regels die rond fan fiction zijn opgesteld zijn gewoon moordend voor de fan fictie. Niet meer dan 15 minuten per aflevering en niet meer dan 2 afleveringen voor een verhaallijn. Dan wordt het moeilijk om iets goeds te maken.
Ze hadden blijkbaar altijd vooropgezet slechts 10 afleveringen te maken. Alhoewel de ganse Axanar affaire er ook mee te maken zou kunnen hebben. Dan is het triest dat anderen leiden onder het feit dat sommigen zich niet aan de regels houden.
Helaas, inderdaad. Axanar is bijvoorbeeld ontzettend goed, maar zal hoogstwaarschijnlijk nooit een vervolg krijgen.
"aflevering 9 wordt achtereen verwacht" que ?
Correctie, moest aflevering 10 deel 1 "To Boldly Go" zijn :-)
Heb het gecorrigeerd.

[Reactie gewijzigd door Zwendel op 22 juli 2024 19:49]

Ik ben ook nog benieuwd The Orville is inderdaad wel een leuke serie, dus benieuwd wat dit gaat brengen vanavond.
De films vind ik op zich nog steeds wel goed, had alleen wat moeite met de 1ste uit 2009.
Daarna vond ik ze langzamerhand wel wat beter worden al, maar ja het is inderdaad wel iets anders dan de oude star trek.
Ik ben nu alles wat er nu is van The Orville als Discovery gezien. The Oriville zie ik als wat je als fan, met de humor van Seth Macfarlane, bedenkt als je kijkt naar TNG in de jaren 90. Er hing daar altijd zo'n serieuze sfeer dat uitnodigt om grappen in te stoppen. Men werkt er ook nog een verhaal in wat in principe past in het straatje van Star Trek. Geslaagd wat mij betreft. Ik zal beide dan ook blijven volgen.

Maar Discovery is gewoon serieus en ben er erg tevreden over. Er zit een wat meer technische sfeer in, dat zit hem in kleine zaken. Daarnaast vind ik de inhoud ook vrij sterk, een politiek spel tussen de Klinongs en de Federatie. In de dialogen komen m.i. realistische redeneringen die je kunt volgen, maar komen er andere argumenten die weer meer overtuigen of dat men handelt op basis van principes.

Het is niet makkelijk om zo even de essenties van alles op te schrijven maar wat mij betreft is The Oriville leuk, Discovery sterk.
Ik ben een echte SF-fan, alles van Startrek gezien en het meeste met veel plezier. Ik ben daarnaast groot fan van het werk van MacFarlane.

Zelden, echt zelden in mijn leven heb ik zo'n meuk gezien als The Orville. Het is niks. AlsSF is het een slap aftreksel van StarTrek en qua humor zijn de grappen misplaatst in de setting. Ik las ergens dat iemand de opmerking maakte dat de grappen waren als eilandjes en dat klopt wel. Ze werken voor geen meter, omdat er geen verbindende humor in het verhaal zit. Het laat zich daardoor bij vlagen kijken als een parodie op StarTrek, terwijl het dat niet is, maar serieus is het ook niet te nemen.

Echt, heel, heel slecht. En bij vrijwel elke serie/film in het genre kan ik me nog wel voorstellen dat er mensen zijn die het wel kunnen pruimen en accepteren dat smaken verschillen. Maar hoe iemand The Orville kan pruimen vind ik echt en oprecht onbegrijpelijk.

Ik kijk dus enorm uit naar een ECHTE StarTrek, met goed geplaatste humor.
Ik heb gister The Orville ep3 gekeken en ik had eigenlijk het gevoel dat ik TNG aan het kijken was. Er zat maar een klein beetje humor in, de dialogen waren ijzersterk, goede argumenten en plottwist en een leuke filosofische kwestie. The Orville krijgt op imdb ook hoger dan Discovery :)
Dat er af en toe wat infantiele humor tussenzit maakt het voor mij alleen maar lekker luchtig. Topserie!
Klingons als trumpaanhangers. :F

Edit:
:F

http://www.salon.com/2017...-are-secretly-trumpsters/

http://www.businessinside...mp-maga-2017-9/?r=US&IR=T

[Reactie gewijzigd door HMC op 22 juli 2024 19:49]

Jammer alleen dat het weer op Netflix is...
Ik ga het er nog steeds niet bij nemen, op een gegeven moment, zeker met de versplintering van al die comerciele aanbieders, ben je per maand meer dan 100 euro kwijt alleen om te kijken. En ja ik heb ook maar 24 uur per dag en er moet ook nog gewerkt en geslapen worden ;)
Gelukkig zijn er genoeg goede series te zien op Netflix, die het voor mij waard maken, en dan heb ik nog vrouw en kind die ook veel Netflix kijken.
De eerste afleveringen waren zondagavond (Nederland:maandagmorgen) gewoon op CBS te zien. Beetje onzinnig te roepen dat het 'weer op Netflix is', lijkt me in dit geval meer dat het mooi is dat het 'al op Netflix ook is'. Of verwacht je echt dat CBS haar eigen serie éérst door andere netwerken of in andere landen laat uitzenden ?
Wellicht over wat maanden (jaren?) ook gewoon op de NLse TV te zien...
8)7 keuze maken net als in het leven :*)
Ik denk juist dat ze geprobeerd hebben om Star Trek wat dichter bij de mensen te brengen. Technisch geneuzel is leuk voor ons nerds maar totaal niet voor de neutrale kijker. Wat JJ Abrahms heeft gedaan is het universum wat toegankelijker maken voor het grote publiek. Ik vind beide series wel leuk om te zien, Star Wars alsook Star Trek. Vroeger was er een duidelijke kamp, was of Star Wars fan of Sar Trek fan en dit is gewoon dichter bij elkaar gekomen. Dit hoeft niet slechter of beter te zijn.
Wat Abrams heeft gedaan is er een nikszeggende fantasieloze dertien-in-een-dozijn action sci-fi met een overdosis aan veel te drukke special effects en zonder enige diepgang van maken.

Star Trek is een fenomeen met een totaal eigen karakter en filosofie. De enige paralellen in zijn films zijn de namen. Als je de hele essentie er uit sloopt mag je het dus gewoon geen Star Trek noemen. Punt.

Als je een groter publiek wilt aanspreken geef het dan gewoon een andere naam en laat de serie waardig heengaan. :)
Nog een parallel : zover ik weet zijn de computeranimaties van zowel Star Trek als Star Wars door Industrial Light & Magic (ILM) van George Lukas gemaakt.
Daar klaagt dan ook niemand over :)
Ik zou eerder zeggen dat de eeuwige drang naar een groter publiek al aardig wat franchises kapot gemaakt heeft, maar wie ben ik.
Ik zie het problem niet, hij heeft zijn eigen stijl en vind die persoonlijk wel ok.
Maar smaken verschillen natuurlijk.
Anoniem: 298195 25 september 2017 14:56
Vandaag net gekeken, en ik ben wel mild enthousiast.

De de nieuwe klingons moesten even wennen maar ik vind ze wel geloofwaardig en meer diepgang hebben dan de klingons die we gewend waren. Ze voelen echt meer "alien" aan en dat verwelkom ik.

Een paar kanttekeningen,
Iets teveel lensflaring in sommige scenes.

Geen phaser beams ?

vrij weinig karakters geintroduceerd deze pilot en eerste aflevering, hopelijk wordt de cast wel wat uitgebreid.

Ik kijk uit naar de volgende aflevering.
Op FB las ik veel gemengde recenties, veel mensen vonden het niet echt goed. Maar ja, net als met gewone films lopen de recenties ver uiteen en is het erg persoonlijk. Ook maar eens kijken dan.....
Ik heb afgelopen jaar Voyager en Deep Space Nine terug gekeken. Al met al waren de eerste afleveringen allemaal niet zo sterk. Denk dat dit voor series in het algemeen wel het geval is, introducties, bekend maken met het verhaal enzovoorts.

Ik ben heel benieuwd!
DS9 komt pas echt op gang in seizoen 3. Maar vanaf dan is het wel top! Voor mij de beste ST serie. Bij de eerste twee seizoenen zijn er inderdaad wel episodes die niet om aan te zien zijn.

Heb al wat Orvillle gekeken en valt wel mee heeft een fijne TNG-vibe. Je moet wel wat voor McFarlanes humor zijn.

De JJ Abrams Trek films zijn gewone scifi/action films met ST vernis laag je erover. Zoals de meeste Abrams films hangt de plot met haken en ogen aan elkaar. Mooie effects dat wel maar ja dat is ook al lang standaard.

Ik hoop dat Discovery wat de DS9-richting uit gaat. Lange (maar niet té lange) arcs met wat goede stand alone episodes er tussen.

[Reactie gewijzigd door ddt15 op 22 juli 2024 19:49]

Laatst ook de hele serie Deep Space Nine gekeken. Een sterke serie totdat Jadzia Dax uit de serie ging. Toen viel het wat als een plomppudding in elkaar. het laaste seizoen(9) was dan voor mij ook het slechtst.
Kan me niet aan het idee onttrekken dat het sowieso wel lastig is om de puristen van [voer iets in] tevreden te stellen. Eigenlijk kan je gewoon iets niet continueren of voorzien van een nieuwe draai zonder een legio mensen die er een probleem mee hebben.

Die vrouwelijk "Doctor Who" die we nu blijkbaar gaan krijgen gaf ook weer gedoe links en rechts. Snap ik ook niet. Lore technisch is daar niets mis mee.

Denk dat het gewoon een kans moet krijgen, bovenal. Zo ook dit.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 19:49]

Ik heb de oude Star Trek serie ook weer helemaal gekeken en die episodes zijn gewoon sterk. De techniek is natuurlijk gedateerd maar de inhoud blijft overeind.

Een serie moet groeien. Je moet ergens beginnen en langzaamaan begint het verhaal en de personages een duidelijke vorm te krijgen.
och.. je moet de recensies van TNG seizoen 1 er eens op nagaan; dat was kwalitatief behoorlijk matig-tot-slechte TV hoor.
Yeah did vind ik 1 van de betere star trek opening afleveringen. En voor seizoen 1 was TNG en DS9 best slecht. Hoop alleen dat netflix genoeg kijkers krijgt met star trek dat ze seizoen 2 weer willen betalen. Want nu hebben ze voor internationale rechten zo ongeveer heel seizoen 1 betaalt.
Toevallig ook The Orville al gekeken? Zo ja, hoe verhoudt die tot de nieuwe Star Trek?
Persoonlijk vind ik The Orville erg goed tot nu toe.
The orville is erg(iets te voor veel mensen, niet voor mij) star trek TNG, en lijkt ook gewoon de afleveringen te imiteren, Zo was aflevering 2 IMHO een remake van TOS de pilot-aflevering "the cage"(Die zonder Kirk), en aflevering 3 een remake van TNG aflevering "The measure of a man"(S02E09).

Er zit ook een behoorlijk serieuze ondertoon in, en die had van mij weer niet gehoeven.

Discovery zal ik vooral de special effects en ontploffingen gaan kijken.. die zijn gewoon geweldig. Maar wat ik tot nu toe gezien heb rommelt het verhaal met dat klingon schip aan alle kanten, hoe kan het schip duizenden jaren aan lijken aan zijn hull hebben hangen terwijl het als wrak van een gewoon schip gevonden werd door de commander toen die nog een jochie was... zo oud worden klingons niet.. en het zou eerst volgens perslekken een "sleeper-ship" zijn wat ook het uiterlijke verschil zou verklaren tussen de enterprise/TNG/DSG/Voyager klingons en de TOS-klingons(gemuteerd met menselijk DNA voor hun immuunsysteem), maar dan zouden ze de federatie niet kennen, en waren de factieleiders onderling ook geen bekenden van elkaar.
Wel hij zei dat hij het schip hersteld had dat origineel door zijn vader was gebruikt en dat het schip origineel van kahless was.
The Orville is wel oke. De humor is typisch Seth McFarlane humor dus daar moet je echt van houden.

Ze hebben wel echt het Star Trek gevoel te pakken, kwa muziek, montage en stijl lijkt The Orville meer op Star Trek dan de nieuwe Star Trek serie.

The Orville is echt een Star Trek kloon maar dan met af en toe een slechte grap of ongepaste opmerking er tussendoor.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 19:49]

Anoniem: 479366 @Zer025 september 2017 17:03
Nog nooit van gehoord maar ik heb net even de trailer gekeken en het leek wel op een parodie.
Er zaten leuke grappen in in ieder geval.
Ik moet deze nog zien maar vind The Orville wel grappig om te zien.
Phaser beams worden volgens mij , in het star trek universum tijdspad, later uitgevonden . Die zouden bij deze serie niet gebruikt moeten worden.
Tijd om Enterprise even terug te bekijken?
Volgens mij krijgt de enterprise in de laatste enterprise (2005)serie ong. Halverwege een een upgrade naar phaser beams(als ik het me goed herinner) . Sinds deze serie zich voor enterprise (2005) afspeelt neem ik aan dat ze geen phaser beams krijgen
Ik moet de eerste aflevering nog bekijken, maar ik dacht dat deze tussen ENT en TOS inzat op gebied van tijd. We hebben klingons en deze waren bij Starfleet nog niet bekend voor de start van ENT, de eerste aflevering was in canon dan ook de eerste kennismaking van de federatie met het Klingon rijk.
de federatie bestaat nog niet in Enterprise, de serie verteld juist een beetje hoe het tot stand komt.
Je bedoelt de Phaser Cannon? Die wordt in het tweede seizoen uit noodzaak gemonteerd op USS Enterprise. Ze waren onder aanval, gevlucht, en achtervolgd, en konden met hun gewone pulse cannons niks beginnen.

Bron: Ik ben opnieuw begonnen sinds deze op Netflix beschikbaar is.
Toen waren het volgens nog pulse canons als ik mij goed herinner, maar het is al een tijdje terug, en kan best zijn dat ik wat door elkaar haal :P

Zal vanaf wel even kijken als de nieuwe serie wat is.
Een paar kanttekeningen,
Iets teveel lensflaring in sommige scenes.
Overgenomen van J.J. Abrams lijkt me. Star Trek in dit millennium betekend lens flares blijkbaar :+
De serie is dan ook gewoon door Bad Robot geproduceerd, net zoals de JJ films (is dan ook zijn productiebedrijf). Niet alleen dat, de serie is geproduceerd met dezelfde licentie als de films (en is net bedoeld om die licentie in leven te houden zonder films).

En daar komt ook net de grote afwijking vandaan. De licentie waarmee de laatste 3 films zijn gemaakt geeft Bad Robot wel het recht op het gebruik van personages, locaties, schepen en eigenlijk heel de canon maar geeft hen NIET het recht om gebruik te maken van welk beeldmerk dan ook. Vandaar de andere uniformen, schepen en anders uitziende aliens zoals Klingons (of Romulans in de eerste JJ film).
Dat klopt dus niet volledig.

Zoals al een lange tijd gaande is, de serie wordt geproduceerd door CBS. Terwijl de films onder de vlag van Paramount vallen. In het verleden hadden Paramount en CBS een licentie waarbij Paramount de karakters, designs, etc van CBS mocht gebruiken voor de films.

Voor de nieuwe films van dit decennia is door Paramount en Bad Robot gekozen om een nieuwe directie in te gaan en een reboot te doen met nieuwe designs en geen gebruik te maken van CBS z'n materiaal.

Discovery is echter door en voor CBS geproduceerd en speelt zich af in het originele Star Trek universum (tussen Enterprise en TOS), ze kunnen hier dus gebruik maken van origineel star trek bron materiaal, wat ook te zien is in veel design elementen. Uniforms en dergelijke is goed te verklaren door het feit dat elke serie zijn eigen uniforms heeft gehad tot nu toe, en deze elke zoveel jaar gewoon wijzigen. Schepen wat lastiger, maar tijdens een oorlog heb je altijd een wapenwedloop en waarschijnlijk zullen we gedurende de serie schepen gaan zien die meer op die van TOS lijken. Immers is de Constitution klasse tijdens de Klingon oorlog ontworpen.

Overigens dat de Klingons er anders uit zien zal naar alle waarschijnlijkheid ook nog uitgelegd gaan worden in de serie. Ergens tussen Enterprise en de Klingon oorlog hebben de Klingons geexperimenteerd met genetische manipulatie (gebaseerd op technologie van de Eugenics Wars op aarde). Dit zou kunnen verklaren waarom in Enterprise de Klingons er uitzien zoals in TNG, bij Discovery lijkt alles goed te gaan met de genetische manipulatie en hebben ze het gewenste resultaat bereikt, ergens tijdens de oorlog gaat er iets mis en beginnen de Klingons meer op mensen te lijken en tegen de tijd van TNG zien de klingons er weer uit zoals ze eruit horen te zien.


Ontopic: Overigens vond ik de eerste twee afleveringen wat matig.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 22 juli 2024 19:49]

maar Vulkans zien er wel hetzelfde uit
Daar kwam buiten puntoren en wenkbrauwen nu ook niet veel make up aan te pas ...
Klingons ook niet in de originele Star Trek serie...
Ik beeld me gewoon lagere stemmen en snorren op die smoelwerken van ze in.. voor de rest is het typische mish/mash van de voorgaande star trek films en series en zelfs scenes lijken gewoon herschreven en hergebruikt.

Ik kijk hem wel voor de grafische pracht, met name het Klingon wat ze spraken was gewoon pijnlijk aan de oren. Doe de vikings methode, laat volkeren onderling engels praten en dat het voor de anderstalige geprekspartner als "gibberish" zichzelf verkondigen.. Daarnaast speelt de serie chronologisch 60+ jaar na Enterprise waar de universal translators al gewoon werkend waren tegenover klingons sinds seizoen 1.
Ik vond anders "number 7" in Star Trek Voyager wel een heel leuke nummer...
Seven of Nine, Tertiary Adjunct of Unimatrix 01
Ik vind het maar een tegenvaller. Slecht acteerwerk, slecht camerawerk, te veel 'bloom', enzovoort. Naar mijn gevoel hangt er ook iets te veel een SJW-sfeertje er om heen. Wellicht dat de tweede aflevering mij kan overtuigen, maar vooralsnog vond ik Enterprise en Vojager het best te pruimen.
Voordat mensen aannames doen; kun je vertellen in welke context deze serie een SJW gehalte heeft?
Hij doelt waarschijnlijk op sommige thema's die aangekaart worden, die een verband leggen met onze eigen maatschappij. Dit is echter iets dat Star Trek altijd heeft gedaan en hiermee ook werkelijk een bijdrage heeft geleverd aan maatschappelijke vooruitgang. Zijn 'SJW' gezeur is gewoon typisch van wat je tegenwoordig online hoort wanneer er sociaal maatschappelijke problemen worden aangekaart, alsof dat niet meer kan of mag.
Je reactie is er eentje die ik op het punt stond te typen, maar ik wilde het voordeel van de twijfel geven. Als we toch de term SJW gaan noemen, dan is Roddenberry misschien wel de oervader geweest;)
Wellicht interessant om te weten dat TOS in Nld destijds werd aangekocht door de VPRO maar na een paar uitzendingen van de buis verdween omdat de ze bij de VPRO vonden dat de er een onderliggende politieke boodschap in zat, nl dat de Russen (Klingons) als barbaars gevaar werden afgeschilderd. Dus Startrek als VS propaganda in de koude oorlog. Iets wat destijds in Nldse linkse kringen not done was. Dus je hebt zeker een punt als je zegt dat er mensen altijd verbanden hebben gelegd mbt Startrek.

NB Waarom dit historische feit wordt weggemod is mij totaal onduidelijk.

Overigens door het feit dat de VPRO destijds de uitzendrechten in Nld op Startrek TOS had is serie jarenlang niet te zien geweest op de Nldse tv

[Reactie gewijzigd door zap8 op 22 juli 2024 19:49]

De thematiek is inmiddels natuurlijk achterhaald door de werkelijkheid. Het idee dat de VS een sterke isolationistische koers zou gaan varen onder Trump blijkt niet te kloppen, zie Trumps powertalk mbt N-Korea, Syrie en Iran.
Het is sowieso gelul in de ruimte dat de Klingons en hun mentaliteit/gedachtegang "gebaseerd" zijn op Trump(aanhangers). Het is wel duidelijk dat de producers geen flauw benul hebben van wat er zich heeft afgespeeld in het Star Trek universum.

De Klingons moesten namelijk, vanaf het begin af aan, al helemaal niks hebben van andere "rassen". Andere "rassen" waren in hun ogen altijd al "weak and inferior". Klingons moeten niks hebben van hulp van buitenaf en zeker niet van niet-Klingons. Worf was een zwakkeling omdat hij door mensen was opgevoed en werd constant door zijn soortgenoten getreiterd, uitgedaagd en getest. Halfbloedjes zoals K'Ehleyr en B'Elanna werden standaard door andere Klingons bestempeld als "bastard children", "weaklings". En ga zo maar door.

"We are Klingons!", "For the empire!". "There was a time when people trembled with fear just from the sight of a Klingon". Komt het je bekend voor?

Het hele thema rond de Klingons is de ondergang van het Klingon Empire (mede door "slappe" allianties en "vriendschappelijke relaties") en de strijd en overtuiging van vele Klingons "to make the Empire great again".

De Klingons beschrijven de USA overigens prima: War, fight, war, fight! Want als er iets is waar de USA in uitblinkt dan is het wel oorlog voeren. "The war on drugs", "The war on obesity", "The war on terrorism", "The war on f*cking everything".
Yep, da's een aardige beschrijving van de USA ... en die was al van toepassing, laaaaaaaaang voordat Trump in beeld kwam.

Het is dus gewoon, zoals HMC zegt, goedkoop scoren met Trump. :)
Dat is niet wat ik bedoel. De "bedoeling/mening" van de Klingons is totaal in de prullenbak gegooid, ten behoeve van wat goedkope politieke puntjes scoren bij jongere doelgroepen die hier nog vatbaar voor zijn.
Zie alleen al hoe de klingons er uit zien.

Maar ja, laat maar.
Juist jammer maar je kan er ook anders naar kijken. Politieke ideeen die worden ingehaald door de realiteit.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 22 juli 2024 19:49]

Wellicht vrouwen aan de top?

Maar, ik vond dat er een mooi punt gemaakt werd over dat ras geen cultuur is. Daarmee werd wat mij betreft een punt tegen de SJW sfeer gescoord die alles graag onder racisme wil schuiven.
Eerste seizoen moet je naar mijn idee niet al te veel letten op houterige acteurs of het wat slechtere camera werk. Genoeg series die een half seizoen of meer nodig hebben gehad om tot iets prachtigs te ontplooien.
't Is allemaal wat houterig en geforceerd met al die geeky terminologie. Ik gok dat de serie niet lang in leven zal blijven, zeker omdat het achter de CBS Streaming 'service' uhum paywall zit. Toch ga ik t kijken want Star Trek is gvd gewoon cool :P
Anoniem: 890159 @kevz25 september 2017 15:32
Vrijwel alle Star Trek series begonnen houterig waarna de acteurs in hun rollen groeien. Heb je het eerste seizoen van TNG recentelijk nog gezien? Dat is trouwens niet specifiek voor Star Trek zo, bij Babylon 5 ging het precies hetzelfde.

Anyway, vanmorgen voor ik naar het werk ging de download aangezet dus die is wel binnen als ik thuis kom. Vanavond even niet storen.
Haha ja, daar ben ik het zeker mee eens. Maaaaaaar anno 2017 had het allemaal net ietsje beter gemogen als het aan mij had gelegen. Ik vond de opper Klingon vooral wat te veel van het goede; Zo over the top al die woorden 1 voor 1 uitspreken met ietwat lange pauzes er tussen. Ook bij de interactie tussen de science officers en andere officers kreeg ik het gevoel dat de acteurs niet wisten wat ze er mee aan moesten, het kwam niet echt serieus over.

Maar anyway, het is inderdaad wel Star Trek / SciFi eigen om zo van start te gaan, hopelijk denken de meeste mensen dat ik me die dingen in verbeeld O-)
Ik weet Enterprise nog wel. Eerste twee seizoenen vond ik zo saai... en weinig opmerkend. Toen kwam Seizoen 3 met de geweldige seizoensopener... hele seizoen hooked.!
Vergeet Netflix niet he, CBS is alleen voor de VS.
Volgens wikipedia heeft CBS trouwens afgelopen februari 1.5 miljoen subscribers. Wordt nu wellicht een hoop meer met DSC, denk dat dat best aantikt allemaal bij elkaar.
Opzich valt het dan nog wel mee als het wel op Netflix komt. Maar iedereen weet hoe de big suits geen genade hebben zodra de serie ook maar ietsje minder presteert dan verwacht.

't Was meer het idee dat ze de eerste 2 episodes als double ep gewoon op CBS kabel kanaal hadden uitgezonden, en de rest zit achter de streaming service. Dat soort zakendoen is gewoon niet goed voor een nieuwe serie in mijn mening.
Een penisvormig ruimteschip en de serie wordt van Netflix verwijderd. ;)
Alleen eerste deel was op CBS kanaal 2de alleen All Access.
Volgens mij is het gwoon op Netflix.
Hier wel, in de VS niet. Daar is de helft van de pilot op de kabel uitgezonden. Voor de tweede helft moet men streamen via CBS.
Is hier nou ook sprake van een bepaalde volgorde die je moet hanteren als je de films wilt kijken? Ik lees hier iets over series. Zijn er überhaupt geen sprake van verfilming?
Anoniem: 890159 @Younes25 september 2017 15:42
Films: 1 staat redelijk op zichzelf, evenals 5 tm 10. 2 tm 4 vormen eigenlijk een soort trilogie. Vanaf 11 is het alternate universe sh*t van JJ Abrams. :( :( :(
het is wel het beste om de films en series in volgorde te kijken, maar voor zover ik weet zitten er tussen de series en films geen references die je perse moet kennen.
Films bekijk je gewoon in volgorde. Behalve 3 en 5. Die sla je gewoon over (net als de laatste 3 JJ films).
Om tot dat moment te komen, legde de serie een lange weg af sinds de uitzending van de originele Star Trek-afleveringen, aan het eind van de jaren zeventig.
Leuke referentie aan de Enterprise theme song.
It's been a long road
Getting’ from there to here
It's been a long time
But my time is finally near
[ed. @Tielenaar] Het is niet eens zo'n slechte song. Het was wel totaal out-of-character voor Star Trek, waar we na 4 series en een berg films gewend waren geraakt aan puur muzikale intro's. Al dan niet met een voice-over.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 19:49]

Het nummer was onwijs Star Trek onwaardig. Een cheesy tekst, sentimentele rommel, melige tune. Ik heb me daar elke aflevering aan lopen ergeren en dat beinvloedde mijn kijkervaring.
Wat was er dan zo goed aan? "My time is finally near", kom op zeg.
Er moet toch even gezegd worden dat dat de meest verschrikkelijk intro was van alle series. Gatver wat een kotslied was dat.
Haha, inderdaad. Bijna iedere aflevering haakte ik af bij dat über-Amerikaanse gekweel-met-gitaar. Totaal ongepast. Terwijl de 'Kirk'-tune en de 'Picard'-tune me nog geregeld zomaar met plezier binnenschieten.
Eind jaren 60 toch?
Dit schijnt meer een verhaal te zijn dan losse afleveringen.
Ja, eind jaren zestig. Ik gaat het vanavond zien. Ik kijk er al lang naar uit. De serie had begin dit jaar al moeten draaien maar heeft nog al opstart problemen gehad. Het rond krijgen van de cast heb ik begrepen. Hoe dan ook we gaan het zien ik ben wel een purist opzich dus de laatste films kunnen mij niet echt bekoren.
Heb ze vanochtend meteen gekeken, ben toch wel enthousiast hoor.

Een van de eigenschappen van Star Trek was het reflecteren op de tijdsgeest van het moment. Ik haal dat ook hier uit.

Misschien moet ik het niet direct posten in verband met spoilers. Maar ik kan een parallel trekken met hoe de Klingons tegenover de federatie staan en politiek in onze westerse maatschappij. Daarnaast was er ook een punt gemaakt over ras vs cultuur.
Het verhaal was wel wat te simpel. En dat die 2 schepen maar tegenover elkaar liggen te wachten en de Klingon heel wat af discusseren met te veel ruimte tussen woorden is wat minder. Wel vermakelijk. De schepen hebben wel te veel CGI looks; enk videogame. Sommige scenes deden het wat dat betreft goed, andere stuk minder. En dat vrouwtje is bepaald niet Vulcan mentaliteit...
Ik wil daar eigenlijk niet te veel over nadenken. Voor mij is sciencefiction een uitvlucht voor alle ellende die er in de wereld gebeurd en die dagelijks op je TV wordt geprojecteerd. Laat mij dan ook in de illusie dat er geen dubbele boodschap in Star Trek zit :*)
Ik zit nu te kijken. Eerlijk gezegd, ik ben geen Trekkie, vind het gewoon een leuke serie. De vergelijkingen met oudere series zal ik dan ook niet doen. In het algemeen: het verhaal moet nog op gang komen (ben bij de tweede aflevering), er zijn nog wat onduidelijkheden. Maar goed, ik verwacht wel dat die vragen in de komende afleveringen nog beantwoord zullen worden.

Special effects zien er goed uit, vind het verhaal ook redelijk geloofwaardig. Ik weet niet of dit vroeger ook het geval was, maar de Klingons praten wel heel moeilijk, alsof elk woord ze moeite kost. Over praten gesproken: het accent van de commander staat me tegen. Kan alleen maar aan Shitty Wok uit South Park denken.
Zojuist de 2 Afl. gezien en ik heb gemengde gevoelens, ben nog van de oude stempel met Kirk. Deze ST is duidelijk de JJ Abrahams richting, met veel CGI.
De oude ST draaide om theorieën en filosofie, kan dat uit de nieuwe niet opmaken.

Over de personages valt nog weinig te zeggen, maar echt indrukwekkend zijn ze niet op dit moment. Alleen de Klingons zien er badass uit.

Wordt vervolgd.
De oude ST draaide om theorieën en filosofie, kan dat uit de nieuwe niet opmaken.
Jezelf bij elk voorwerp afvragen "will it blend explode...?" is toch juist hartstikke filosofisch? :p

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.