Uit een onderzoek dat onder ongeveer honderd adblocker-gebruikers is uitgevoerd, blijkt dat een derde van de ondervraagden zich stoort aan whitelist-verzoeken. Met dergelijke verzoeken vragen sites aan bezoekers om een uitzondering voor de site aan de adblocker toe te voegen.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Interactive Advertising Bureau Nederland, dit is een brancheorganisatie voor bedrijven die zich bezighouden met digitaal adverteren en marketing. Daaruit blijkt dat 37 procent van 81 respondenten - niet iedere vraag werd door alle 100 deelnemers beantwoord - zich aan de verzoeken stoort, omdat zij deze vaak net zo irritant vinden als de advertenties zelf. Op de verzoeken reageert 48 procent positief, onder andere omdat het volgens hen gaat om een melding die uitlegt waarom whitelisten belangrijk is en omdat daarmee de gebruiker zelf een keuze kan maken.
Ongeveer een vijfde van de respondenten geeft aan dat een dergelijke melding niet tot gevolg heeft dat zij hun adblocker uitschakelen. Iets minder dan de helft zegt dat een verzoek ertoe heeft geleid dat zij voor bepaalde sites een uitzondering hebben gemaakt. De sites waarvoor dit in Nederland het meest gebeurt zijn volgens het IAB nu.nl, de Telegraaf, YouTube en Tweakers. De organisatie baseert deze conclusie op antwoorden van slechts 31 respondenten. Ook ad.nl en rtlnieuws komen in de lijst voor. Veelvoorkomende redenen om te whitelisten zijn dat er anders geen toegang tot een site is, men de site geen inkomsten wil ontnemen of dat de advertenties niet als storend worden ervaren.
Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan neutraal te staan tegenover het ontzeggen van toegang als een adblocker wordt gedetecteerd. Advertenties die geluid maken en bewegen, worden als zeer irritant ervaren, net als pop-ups. Om geheel te stoppen met adblockers vereisen gebruikers in de meeste gevallen dat advertenties weg te klikken zijn en dat zij minder opvallen, bijvoorbeeld doordat zij kleiner en stil zijn. Het veiligheidsaspect van adblockers komt in het onderzoek niet naar voren, net als de mogelijkheid dat advertenties gebruikers kunnen tracken.
Onlangs kondigden AdBlock Plus en Flattr een samenwerking aan, waardoor gebruikers met een maandelijks budget kunnen betalen voor gelezen content. Daarnaast kwam Opera in maart met een browser met ingebouwde adblocker.
Update, 12.35: Bij IAB Nederland was niemand bereikbaar om vragen te beantwoorden over de opzet van het onderzoek. De organisatie meldt dat het om een vervolgstudie gaat na twee eerdere adblockingonderzoeken, die in samenwerking met Mediabrands Marketing Sciences zijn gehouden. In de eerste studie stond het gebruik van adblockers onder een groep van 590 respondenten centraal. In de tweede studie ging het om de motieven van het gebruik van een adblocker en de bereidheid om te betalen voor content.
Het derde deel behandelde het effect van de bewustwordingscampagne van de IAB en de melding die twaalf deelnemende uitgevers tonen. Het ging hierbij om 99 respondenten die adblockers gebruiken en die de betreffende meldingen hebben gezien. Ze zijn in de periode tussen 15 en 18 maart verzameld door bureau MSI-ACI. Bij het onderzoek zijn meerkeuzevragen afgewisseld met open vragen, zoals "Kunt u in uw eigen woorden aangeven wat u vindt van een dergelijke melding?". IAB Nederland telt 131 leden en vertegenwoordigt exploitanten, reclamebureaus, adverteerders, mediabureaus, tv- en mediabedrijven en mobieletelefonieaanbieders. De organisatie stelt onder andere aanzetten te geven tot standaardisatie en het vastleggen van gedragscodes omtrent digitaal adverteren.
Update, 16:36: Tweakers sprak met IAB-directeur Jeroen Verkroost. Hij legde uit dat voor de vervolgstudie adblocker-gebruikers werden ondervraagd die whitelist-verzoeken op verschillende sites waren tegengekomen. Zij kregen in plaats van een banner een aantal vragen te zien, die zij vervolgens konden beantwoorden. Verkroost kon niet reageren op de keuze voor een kleinere groep respondenten, omdat hij niet betrokken was bij de uitvoering van het onderzoek. De groep maakte wel deel uit van de oorspronkelijke 590 respondenten.
Voorbeelden van verschillende whitelist-verzoeken