De internationalisering beweegt zich ook in de tegengestelde richting.
Klopt, maar netto gezien zie ik dat de balans meer neigt naar meer internationalisering. Je kunt het ook zo zien: probeer in gedachten alle grenzen dicht te gooien. Wat blijft er dan over van Nederland? Geen t-shirts uit Bangladesh, geen iPhones, geen laptops etc.
Als jij beweert: dat door internationalisering het allemaal niet meer zoveel uitmaakt. Wat zou jouw extrapolatie zijn van een regering in NL waarin de PVV de absolute meerderheid heeft?
Ik bedoel niet te zeggen dat het allemaal niet zoveel meer uitmaakt, maar vertel slechts mijn waarneming dat het niet uitmaakt welke partij in de coalitie zit, want de internationalisering zet toch door. Net zoals afschaffing van de studiebeurs ook al vanaf de jaren - pak 'm beet - '70 langzaam is ingezet ongeacht de samenstelling van het kabinet. Net zoals de staatsschuld is blijven stijgen sinds haar bestaan, ongeacht welk kabinet er aan de macht was.
Zolang de PVV geen meerderheid heeft, zullen er altijd wel mensen zijn die blijven geloven in de ideologie van Geert. Als Hitler nu uit de dood zou opstaan, dan zou hij ongetwijfeld weer aanhang krijgen omdat de huidige generatie niet bekend is met zijn gladde praatjes. De geschiedenis blijft zich hoe dan ook herhalen. Daarom is het belangrijk om niet alleen geschiedenis te leren zoals we op school doen, maar ook leren herkennen van patronen uit het verleden, of leren denken in termen van oorzaak-gevolg (of iets dergelijks). Mensen blijven er gevoelig voor wanneer een politicus mooie praatjes heeft, en tegelijk vergeten we dat machtsfuncties machtsfiguren aantrekken. Je ziet een filantroop zoals Bill Gates toch niet naar de macht grijpen om het land te leiden? Dat komt omdat een filantroop zich niet aangetrokken voelt tot macht. Presidenten wel. Je ziet toch ook nooit een verlegen blozende president aan de macht? Natural selection aan het werk.
Kortom, hoewel ik tegen Geert ben, is het misschien geen gek idee als hij aan de macht komt om de huidige impasse te doorbreken. Dan voelen we wat slecht leiderschap is, dan weten we wat volksprotesten zijn (dat zijn we vergeten), dan komen er nieuwe wetten of zienswijzen die ons een stapje vooruit brengen. Je kunt de aanhangers van Wilders niet overtuigen van de slechtheid van Wilders, maar je kunt een dergelijk significante aanhang ook niet negeren. Het volk hoort te spreken in een democratie.
Ga jij dan ook verfbusjes uitdelen met haatspray?
Bedoel je
haarspray, zoals die blonde haarspray van Geert? Dan lijken we allemaal een beetje op Geert

Als dat met V&D zo is dan is het aan het kabinet Rutte om de onderste steen boven te krijgen.
Lukt niet, want dan moeten ze internationale stappen gaan zetten. Doet me denken aan de MH-17, waarbij ook de onderste steen boven had moeten komen. Ook internationaal vraagstuk. Als we in een kwestie van mensenlevens niet de onderste steen naar boven kunnen krijgen, hoe gaan we dan met zo'n kwestie als V&D de onderste steen boven krijgen? Ik wil niet negatief klinken, maar ik probeer zo rationeel mogelijk te denken.
BTW: wat is blindvermogen ?
In Jip & Janneketaal. Vermogen bestaat uit 2 componenten: de actieve component, waarbij de elektrische energie wordt omgezet in bruikbare energie, en de reactieve (blinde) component. Dat laatste is niet bruikbaar maar veroorzaakt wel warmte (dus verlies). Dat willen energiebedrijven niet. Dus ze willen dat verlies meten en doorbelasten aan de consument. Zij kunnen het totaal aan verlies zien in hun centrale, maar die centrale kan niet het verlies per consument weergeven. Daar heb je een meter voor nodig in het huis van de consument. Dat is ook de enige nieuwe functionaliteit van de slimme meter t.o.v. de oude meter, voor zover ik kan beoordelen, en alleen in het voordeel van het energiebedrijf en de belastingdienst.
Overigens, kijk een goed naar de "voordelen" van de slimme meter. Het zijn allemaal gemakken en niet zozeer nieuwe functionaliteiten. Bijvoorbeeld, dat je verbruik kunt bekijken per toestel, dat kan ook door een energiemeter te gebruiken in je stopcontact. Die kunnen ook per week, jaar etc totalen weergeven. Verbruik weergeven in Excel kan ook door dagelijks zelf de lijst bij te houden. De slimme meter biedt alleen gemak en geen nieuwe functionaliteit. Eenmaal als je het verbruik weet van al je toestellen, dan ben je er gauw op uitgekeken. Bovendien: ik geloof niet dat het energiebedrijf wil dat ik bespaar, want dat gaat ten koste van hun inkomsten. Dus daar klopt iets niet. Stukje propaganda?