Ik denk dat we het in ieder geval eens kunnen worden dat er aan een analogie altijd wel iets niet klopt

Maar om toch nog een rondje te doen (ik vind de adblock discussie interessant)...
Als een van de succesfactoren wordt wel genoemd dat het volledige internet eigendom van niemand is, terwijl de fysieke onderdelen wel degelijk een eigenaar hebben.
Een domein, zoals tweakers.net, heeft toch wel degelijk een eigenaar ondanks dat dit geen fysiek onderdeel van het internet is. Je gaat er toch een hele kluif aan hebben als jij besluit om morgen deze pagina's naar jouw zin in te vullen. Er staat ook dat 'het volledige Internet' geen eigendom is van iemand, dat is inderdaad zo maar we hebben het nu over bijvoorbeeld een enkele (tech) nieuwssite, niet over heel het Internet.
Het wordt wat anders wanneer AH ineens zomaar reclameborden langs of boven de snelweg gaat plaatsen omdat anders de prijzen in de winkel teveel omhoog zouden moeten, die vlieger gaat wat mij betreft niet op.
Ik weet niet of jij recentelijk nog de snelweg op geweest bent maar dit is de huidige realiteit. Er staan overal al borden en what not. AH, of elk ander bedrijf wat dat betreft, probeert op die manier meer klanten naar zich toe te trekken. Als ze hierin slagen dan hebben ze schaalvoordeel waardoor de prijzen omlaag kunnen (of dat ook gebeurd is vraag twee). Dus deze vlieger gaat dagelijks al op.
Een betere analogie (daar gaan we weer) is trouwens dat de overheid als eigenaar van de snelweg de advertentieruimte langs te snelweg beschikbaar stelt en daarmee geld ophaalt zodat de wegenbelasting omlaag of helemaal weg kan (snelweg = tweakers, overheid = de persgroep, advertenties = advertenties, automobilisten = site bezoekers).
En een website ontleent ook (ten opzichte van mij) geen enkel recht aan het simpele feit dat 'ie bestaat.
Klopt, en je hebt ook alle rechten om een website niet te bezoeken als het je niet aanstaat wat er op die website te vinden is. Maar zodra jij de website gaat bezoeken dan maak je bewust gebruik van de resources van zo'n site (domein/hosting, it'ers, redactie, etc) en die spullen en mensen moeten ergens van betaald worden. Als niemand een site bezoekt dan hebben ze inderdaad geen bestaansrecht. Maar als jij het wel super interessant vindt wat er op een site staat (getuige je terugkerende bezoeken) maar geen zin hebt om er voor te betalen (one way or the other), dan moet je toch bij jezelf nagaan of je dat eerlijk vindt.
Ik vind dat als je met plezier gebruik maak van een commerciële dienst, dat je daarbij ook het verdienmodel moet accepteren. Als de manier waarop die dienst z'n business uitvoert niet aan staat, dan moet je de dienst gewoon niet gebruiken. Natuurlijk heb je speciale gevallen zoals monopolies e.d. waarin de wet de gebruiker moet beschermen, maar dat gaat in het geval van advertenties op een nieuwssite niet op (malware ads daargelaten).
Die vergelijking gaat niet op, een winkel publiceert niks
Een winkel levert producten, een site levert een dienst. Zo verschillend zijn die twee dingen ook weer niet in deze. Een straatmuzikant die in een winkelstraat staat moet je onvrijwillig aanhoren (draaiorgels, aaargh) terwijl als je een dienst of product af neemt, je bewust de keuze maakt om dat te doen. Nogmaals, jij HOEFT helemaal niet naar een site te gaan. Je kiest daar voor.
Dan kun je het net zo goed omdraaien
Ik denk niet dat je dat net zo goed kunt. Als die site jouw dwingt om er te komen dan heb je
misschien een punt maar dat is nergens het geval. Je wordt nergens betaalt voor het gebruiken van een product of dienst tenzij je een soort trendsetter/celebrity bent die het vieze motief heeft om te... juist... adverteren

Het is naar mijn idee eerder dat meneer Ad Blok speciale brillen levert die die posters blokkeren zodat je ze niet ziet.
Dat is inderdaad zo, touché. Maar dan vaak wel gratis brillen die vervolgens bij houden wat je allemaal uitspookt in de winkelstraat (laten we dat voor een andere discussie bewaren).
Dat is er vast. Ik weet niet welk, maar het is er vast. Maar als niemand gaat zeggen 'zoek maar naar wat nieuws' gaat ook niemand dat doen. Als nou blijkt dat het inderdaad niet goed genoeg werkt kunnen we altijd nog terug. Maar als we nu zeggen dat het inderdaad niet anders kan en alles dat los en vast zit maar gaan volkladden met reclame wordt het veel lastiger om tot de conclusie te komen dat dat eigenlijk toch niet nodig was en de boel weer netjes te krijgen.
Ik vind dit een heel goed slotargument en ik ben het wel met je eens dat er misschien wel een beter verdienmodel is dat we nu nog niet kennen en dat we daar naar op zoek moeten. Het probleem is alleen dat het niet echt constructief is om maar gewoon te zeggen: vanaf nu betalen we nergens meer voor (ook niet indirect). Ik heb tot nu toe ook vanuit de de ad blokkende mensen zelf niet echt ideeën horen komen. En ik weet zeker dat je ontzettend rijk wordt als jij met dat ene goede idee komt...