IBM heeft vandaag de eerste 64-bit PowerPC processor voor desktops en low-end servers aangekondigd. De PowerPC 970 zal eind volgend jaar geïntroduceerd worden op een kloksnelheid beginnend bij 1,8GHz. Morgen zal Peter Sandon, senior processor architect van IBM's PowerPC divisie, op het MicroProcessor Forum in San Jose de technische details van de PowerPC 970 architectuur onthullen. Bekend is dat de processor grotendeels is gebaseerd op de high-end Power4 serverprocessor, en gezien kan worden als een 'lite' versie van de Power4. PowerPC heeft zijn roots in de Power architectuur. Beide architecturen hebben daardoor veel overeenkomsten.
De PowerPC 970 chip heeft een 8-way superscalar ontwerp en is voorzien van volledige ondersteuning voor SMP. Verder beschikt de PowerPC 970 over een vector unit met 160 gespecialiseerde vector instructies en heeft IBM een snelle bus met een bandbreedte van 6,4GB/s geïmplementeerd. Het is nog onduidelijk of de vector-unit compatible is met AltiVec instructieset van de Motorola G4 familie. Dinsdag zal hiervoor waarschijnlijk uitsluitsel gegeven worden. IBM zal de processor in eerste instantie op een 0,13 micron Silicon-on-Insulator procédé produceren. Daarna zal snel overgestapt worden op 90 nanometer technologie.
Hoewel Apple nog geen uitspraken heeft gedaan over de eventuele toepassing van PowerPC 970 processors, ligt het in de lijn der verwachting dat de PPC970 in toekomstige Power Mac en XServe-systemen gebruikt zal worden. Apple is op dit moment vrijwel volledig afhankelijk van Motorola G4 processors, maar deze chips kampen al lange tijd met schaalbaarheidsproblemen. Daardoor is een groeiend gat ontstaan tussen de prestaties van de snelste x86 en Apple machines. De PowerPC 970 kan wel eens de reddende engel zijn voor Apple. Dankzij de betere productietechnologie van IBM en de hogere IPC zullen de PowerPC 970 processors veel beter kunnen presteren dan de huidige G4 processors. De ondersteuning van 64-bit geheugenadressering is van grote waarde voor serversystemen en zal in de toekomst ook voor workstations steeds vaker noodzakelijk zijn.
Update: inmiddels heeft Apple bekend gemaakt dat het de processor van IBM zal gebruiken.