Door Olaf Weijers

Redacteur

De eerste stap naar een smarthome

Wegwijs uit de populairste platforms

21-12-2021 • 10:20

294

Singlepage-opmaak

IKEA Home Smart

Ikea Tradfri accessoires
IKEA Tradfri-accessoires

IKEA is in 2016 begonnen met het verkopen van smarthomeartikelen, waaronder de Trådfri-lijn: slimme lampen, schakelaars, knoppen en een bewegingsmelder die gebruikmaken van Zigbee-communicatie. Inmiddels is het aanbod uitgegroeid tot een uitgebreid assortiment lampen voor zo’n beetje elke gangbare fitting, een eigen speakerlijn in samenwerking met Sonos en een luchtreiniger. De nieuwste toevoeging is de Vindriktning, een luchtkwaliteitssensor die door middel van een lampje de kwaliteit van de binnenlucht aangeeft. De prijs van de smarthomeproducten is relatief vriendelijk.

Compatibel met Zigbee

De Trådfri-producten van de IKEA Home Smart-lijn werken volgens de Zigbee 3.0-standaard en zijn daarom ook te gebruiken met andere (open) Zigbee-systemen. Zo kunnen de lampen ook aan een Philips Hue-hub, Homey-hub of een eigen systeem met Zigbee-ontvanger gekoppeld worden. Andersom is helaas niet mogelijk; de Trådfri-bridge accepteert alleen IKEA's eigen Trådfri-accessoires. Dit is jammer als je later Zigbee-apparatuur van een ander merk wilt toevoegen. Om merkvreemde apparatuur te laten communiceren, zal een tweede Zigbee-bridge geplaatst moeten worden. Je krijgt dan twee Zigbee-netwerken, die samen met je wifinetwerk de 2,4GHz-frequentieband in je huis flink bezetten.

Interessant aan Trådfri is dat je gebruik kunt maken van de direct-bindingmogelijkheid die het Zigbee-protocol biedt. Zonder gebruik te hoeven maken van de bridge en de app kun je een afstandsbediening of bewegingssensor direct aan een lamp koppelen. Voor mensen die geen gebruik willen maken van hun smartphone of tablet om een lamp aan te zetten, maar toch wat extra gemak willen toevoegen aan de bediening van hun huis, is dit een prima optie.

De Trådfri-bridge

Om Trådfri-apparaten via de IKEA Home Smart-app op je smartphone te bedienen, moet je de Trådfri-bridge toevoegen aan je smarthomeset-up. De Trådfri-bridge heeft geen koppeling met een cloudservice of internetverbinding nodig om te functioneren, al is dit laatste uiteraard wel handig om software-updates uit te voeren. Hij functioneert dus ook enkel binnen het lokale (wifi)netwerk.

Ikea Trådfri Tradfri verbindingshub
IKEA Trådfri-verbindingshub

Doordat er standaard geen cloud gekoppeld is aan de IKEA-producten, is bediening van buitenshuis via internet niet mogelijk. Wel kun je dit alsnog mogelijk maken door zelf een cloudservice, zoals Googe Home, te koppelen aan een Trådfri-systeem.

De bridge kan ook de firmware op Trådfri-accessoires updaten, waardoor nieuwe mogelijkheden of bugfixes kunnen worden toegepast op al aangekochte accessoires. Zo is tegenwoordig te kiezen wat een lamp doet na stroomuitval: aangaan, terugschakelen naar de laatst gebruikte stand of uit blijven. Die updates zijn overigens niet altijd een onverdeeld genoegen, want er is geen controle over de planning. In het verleden kwam het voor dat alle lampen in huis na een update midden in de nacht op volle sterkte werden geschakeld of dat lampen de hele avond uit- en weer aangingen. Inmiddels lijken de ontwikkelaars bij IKEA hier beter op te letten en worden de updates meestal ongemerkt op de achtergrond uitgevoerd. Wel gebeurt het nog regelmatig dat een lamp onbereikbaar wordt en handmatig opnieuw gestart moet worden, maar of dat aan de software-updates ligt, is niet duidelijk. Als je de Trådfri-bridge niet gebruikt, bestaat dit ongemak in elk geval niet.

De automatiseringstest

Voor onze testopstelling maken we gebruik van twee Trådfri-bewegingssensoren en twee Trådfri-lampen, een thuiswedstrijd dus voor dit platform, waarin alle mogelijkheden van de eigen apparatuur kunnen worden benut. Helaas blijken deze niet al te uitgebreid.

Bij de koppeling van de lamp aan de bewegingssensor is die laatste bij IKEA Home Smart al direct ‘de afstandsbediening’ van de lamp. Je hoeft dus niets te automatiseren om de lampen aan en uit te laten gaan op beweging. De standaard resetperiode van de bewegingssensor is drie minuten na de laatste beweging en is niet aan te passen. Je kunt op de sensor wel instellen of deze enkel in het donker moet schakelen of ook overdag, als het licht is. Ook kun je kiezen of de aangesloten lamp naar 30 of 100 procent gedimd moet worden bij het inschakelen. Via de Home Smart-applicatie is er verder niets extra in te stellen aan deze schakeling.

Alle lampen en sensoren in één ruimte koppelen via de IKEA Home Smart-app is een optie om beide lampen tegelijk aan te laten gaan als een van de twee melders wordt geactiveerd. De eerste melder die geen beweging meer meldt, schakelt echter beide lampen uit, hoewel de andere melder wellicht nog beweging ziet: geen goede oplossing voor onze testopstelling dus. Met Home Smart is het niet mogelijk om de trap van beide kanten te belichten.

Met de bridge en de Home Smart-app, is het wel mogelijk om je verlichtingswensen om te zetten in scènes die te activeren zijn met een Trådfri-snelkoppelingsknop. Ook is er de mogelijkheid om de verlichting in en uit te schakelen op drie zelf in te stellen tijdstippen, aangeduid als ‘wakker worden’, ‘niet thuis’ en ‘zonsondergang’. Daar stopt het helaas met de automatiseringsmogelijkheden. Een Trådfri-knop een andere scène laten activeren als deze overdag of 's avonds wordt ingedrukt bijvoorbeeld, is niet mogelijk.

Samenvattend

Een echt uitgebreide smarthomeset-up baseren op het IKEA Home Smart-systeem is niet verstandig. Het systeem is daarvoor vooralsnog te gesloten en er ontbreken uitgebreide automatiseringsmogelijkheden. De local-control- en privacyaspecten zijn wel een grote plus, al werkt het beperkend in situaties waarin bediening buitenshuis gewenst is. Als onderdeel van een grotere installatie, bediend door bijvoorbeeld Google Home, Home Assistant of Homey, biedt IKEA met Trådfri mooie apparatuur voor een vriendelijke prijs.

Ikea Home SmartIkea Home SmartIKEA Home Smart-updateIkea Home Smart september oktober 2019 update