SmartThings bestaat sinds 2012 en is in 2014 in het bezit gekomen van Samsung. Het is ooit begonnen als kickstarterproject, met een lijn SmartThings-sensoren verbonden aan een hub, bediend door een app. Met de toevoeging van een hele hoop Samsung-producten en het koppelen van het platform aan de cloudomgeving van talloze andere fabrikanten, zoals Philips Hue, Honeywell, Somfy en Google Nest, is uiteindelijk een volwassen smarthomeplatform ontstaan met prima automatiseringsmogelijkheden.
Toch is de richting van SmartThings op dit moment wat onduidelijk te noemen. Samsung heeft de hardwarelijn van SmartThings verkocht aan Aeotec en zegt zich nu compleet toe te leggen op SmartThings als softwareplatform. Samsung is tegelijk een groot voorstander van het Matter-project, waaraan het ook bijdraagt, en zet hierop in voor de toekomst van SmartThings.
SmartThings Hub en local control
Terug naar het heden: de verkoop van de hardwarelijn aan Aeotec betekent dat je daar moet aankloppen als je Z-Wave- of Zigbee-apparatuur met SmartThings wilt verbinden. De Aeotec Smart Home Hub draagt het ‘Works as a hub’-label van SmartThings. Bediening van Zigbee- en Z-Wave-apparatuur via die hub is meteen de enige mogelijkheid tot local control die SmartThings biedt. Apparatuur die niet gekoppeld is via een van deze radioprotocollen, wordt bediend via de cloud van de desbetreffende fabrikant. Een Shelly-schakelaar, die local control ondersteunt, kun je zo dus enkel toevoegen als je hierop de cloudfunctie activeert.
Apparatuur die niet beschikt over een cloudfunctie, zoals IKEA Trådfri-apparatuur, kun je enkel met een Smartthings Hub koppelen en dus niet tegelijk gebruiken met de Trådfri-bridge. Bij Philips Hue-lampen, die wel over een cloudmogelijkheid beschikken, kun je zowel de Hue Bridge gebruiken via de cloud als de lampen direct koppelen met de SmartThings Hub voor local control. De gedeeltelijke cloudafhankelijkheid van SmartThings betekent dat automatiseringen bij een internetstoring enkel blijven functioneren voor Z-Wave- en Zigbee-apparatuur.
Smart control?
Over deze automatiseringen gesproken: deze zijn net als de ondersteuning van apparatuur nog best uitgebreid bij SmartThings. Hierin zie je de focus op software bij de ontwikkeling van SmartThings terug. Wat diepte waarin je kunt instellen betreft zijn er uitgebreidere pakketten, maar de minder veeleisende gebruiker vindt waarschijnlijk alle mogelijkheden die hij wenst, en raakt ook niet gauw verdwaald dankzij de simpele interface.
Je vindt in het 'automatische bediening'-gedeelte van de SmartThings-applicatie twee mogelijkheden: Scenes en Routines. De eerste is bedoeld om een serie apparaten met een spraakopdracht of een druk op een knop in te stellen. Routines zijn acties en instellingen die getriggerd worden door een sensorstatus, aanwezigheid of bijvoorbeeld tijdstip. Er is een aantal standaardroutines, maar je kunt ook zelf een routine definiëren met ALS-DAN-functies.
De automatiseringstest
Tijdens het instellen van SmartThings om ons scenario uit te voeren, liepen we tegen ‘network or server error’-meldingen op. Een snelle Google-search leerde ons dat dit niet uniek is voor het SmartThings-platform; verschillende gebruikers klagen dat dit voorkomt bij het bedienen van apparatuur of aanmaken van scènes. Helaas maakten deze problemen het onmogelijk om tijdens onze testperiode te zien of ons scenario goed uit te werken is op het platform.
Samenvattend
Samsung richt zich met de ontwikkeling van SmartThings naar eigen zeggen op de introductie van Matter en het Thread-radioprotocol. Dit moet de momenteel beperkte local-controlmogelijkheden van het SmartThings-platform enorm uitbreiden. Op dit moment is het gebrek aan local control wat ons betreft een nadeel van het platform. Een internetstoring is het einde van je smarthome, tenzij je de hub bezit en enkel Z-Wave- of Zigbee-apparatuur gebruikt. Dit geldt echter ook voor storingen aan de cloudkant, waardoor het platform momenteel nogal geplaagd lijkt. Er ontbreekt bovendien ondersteuning voor apparatuur die in Nederland populair is. Zo ontbreken in het rijtje thermostaten nog Plugwise (Anna), Toon, Tado en Nefit/Bosch. Samsung zal dus nog flink moeten poetsen aan zijn platform om mee te kunnen met de concurrentie. In de huidige staat is het geen stabiele basis voor huisautomatisering.