Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Round-up goedkope M.2-ssd's

Veel opslag voor de kleine beurs

Conclusie

Om je keuze wat te vereenvoudigen, hebben we in onderstaande tabel de prestatiecijfers van de 'Licht gebruik'-index gedeeld door de prijs per gigabyte van de betreffende drives. Daar komt een prijs-prestatieverhouding uit voort die toont welke drive de meeste 'bang for your buck' geeft.

De A2000 in 1TB-uitvoering van Kingston, een drive die veelvuldig in onze Desktop BBG's voorbijkomt, voert de lijst aan, gevolgd door de 1TB-uitvoeringen van de Samsung 980 en WD Blue SN550. Ook Intels 660p van 1TB is een prijsbewuste koop, en als je veel ruimte nodig hebt, kun je de NV1 van Kingston overwegen.

Met uitzondering van de 500GB-uitvoering van de Samsung 980 leveren kleinere capaciteiten in de regel een vrij ongunstige prijsprestatie-score, en los daarvan zouden we een drive kleiner dan 500GB ook niet als kooptip geven. Enkel in specifieke gevallen waarbij 250GB zeker niet voor capaciteitsproblemen gaat zorgen, loont het wellicht om die paar euro verschil tussen een 250GB- en 500GB-drive te besparen.

De sweetspot voor een prijs van rond de honderd euro blijft toch een drive van 1TB, en dan is de A2000 van Kingston vrij rap én een van de goedkoopste drives. Het kan nog goedkoper, bijvoorbeeld de NV1 van Kingston, maar dan lever je wel wat in op prestaties. Betere alternatieven zijn de 660p van Intel, de WD Blue SN550 of - voor twee tientjes meer - de Samsung 980 van 1TB.

In het 2TB-segment, eigenlijk alleen op het vlak van prijs per gigabyte nog enigszins budgetvriendelijk te noemen, kun je naar drives als de WD Blue SN550, of toch de NV1 van Kingston uitwijken. Let wel op dat die laatste het niet leuk vindt om zwaar te worden belast. De twee populairste series, de Samsung 980 en Kingston A2000, hebben beide helaas geen 2TB-variant.

De Kingston A2000 in capaciteiten van 500GB en 1TB krijgt samen met de 2TB-variant van de Kingston NV1 en de WD SN550 1TB dan ook het predicaat Great Value. De Samsung 980 1TB was bij zijn introductie nog wat prijzig, maar mag dankzij prijsdalingen en zijn uitstekende prestaties inmiddels een Excellent-award achter zijn naam schrijven.

Drive Prijsprestatie-verhouding Actuele prijs
Kingston A2000 1TB 6590 € 83,90
Samsung 980 1TB 6208 € 84,99
WD Blue SN550 1TB 5796 € 79,90
Intel 660p 1TB 5784 € 94,90
Kingston NV1 2TB 5606 € 150,-
Samsung 980 500GB 5423 € 59,29
WD Blue SN550 2TB 5373 € 169,90
Crucial P2 1TB 5356 € 90,-
Corsair MP600 CORE 2TB 5280 € 226,-
Kingston A2000 500GB 5218 € 56,89
Kingston NV1 1TB 5213 € 79,90
Lexar NM610 1TB 5123 € 105,60
Lexar NM620 1TB 4600 € 112,45
Lexar NM610 500GB 4308 € 52,90
Crucial P5 1TB 4015 € 111,60
Lexar NM620 512GB 3802 € 58,99
Samsung 980 250GB 2805 € 46,62
WD Blue 1TB 2758 € 95,97
WD Blue 500GB 2259 € 54,90
WD Blue 250GB 1438 € 37,95

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (134)

Wijzig sortering
Temperatuur wordt in deze roundup helaas niet meegenomen. De Kingston A2000 wordt vrij heet en daarvoor is een M.2 heatsink wel aan te raden. De WD Blue SN550 wordt minder heet en is een uitstekende keuze voor laptops.

Edit op basis van reacties ook een bron:
Kingston A2000 hottest part 93 degrees Celsius - Techpowerup
WD Blue SN550 hottest part 80 degrees Celsius - Techpowerup

[Reactie gewijzigd door Djarune op 4 augustus 2021 09:02]

Ik heb een A2000 in gebruik als rootfs, onderop een moederbord met nul airflow: 27°.

EDIT: tijdens sequentieel lezen, na 700 GB: 69° is het maximum. Direct 30° minder als hij terug naar idle gaat.

Dat klopt ook met de idle-testresultaten, tenzij de natuurkundewetten niet gelden voor de A2000 zou hij niet zo warm moeten worden. De enige keren dat ik kan heugen dat een ongekoelde SSD echt zo warm wordt dat hij begint te throttlen is bij het imagen van een disk (200 GB+) naar een SSD (wel 2.5").

Ik vraag me ook af waarom men het zo vaak heeft over NVMe en heatsinks? Als je een lange benchmark draait wordt hij ongetwijfeld warm, maar het is maar de vraag hoe realistisch dat gebruik is in de praktijk.

Plakken mensen een heatsink op hun SSD omdat 80-100° pijn doet als je je vingers eroplegt, of omdat throttling ook een praktijkprobleem is?

[Reactie gewijzigd door Thralas op 4 augustus 2021 08:39]

thermal throttling treedt op bij iedere nvme als die te heet wordt. Een heatsink helpt wel degelijk om thermal throttling uit te stellen. Zie ook de links van Techpowerup die ik hierboven heb geplaatst voor meer uitleg.
Maar dit is voor de meeste gebruikers niet eens merkbaar. Of je moet hele images van honderd GB overzetten. Als 5 GB kopieert, is de transfer al klaar voor het ding echt heet wordt.
Klopt maar dit is een Tweakers dingetje.
Net als dat normale HDD goed gekoeld moeten zijn voor een lange levensduur, terwijl het tegenovergestelde waar is. https://static.googleuser...archive/disk_failures.pdf

Linus techtips heeft ook de SSD's getest en gekeken wanneer ze gaan throttlen, het gebeurd niet.
https://www.youtube.com/watch?v=lQmI5A27Iv8
Een heatsink hoeft niet duur te zijn en hitte is slecht voor levensduur van componenten. Een vroegtijdig overleden videokaart kost geld. Een vroegtijdig overleden SSD levert nog veel meer ongemak op. Bovendien heeft niet iedereen overal een backup van.
Ik had een A2000 als boot ssd. Het lukte me niet om Windows stabiel te krijgen. Constante bsod's
Mijn moederbord werd geleverd met heatsink, dus die heb ik gewoon gebruikt.
Ik ben op Engels talige websites gaan zoeken naar deze ssd. En daar las ik klachten over kapotte schijven en stabiliteits problemen. Dit was in oktober vorig jaar.
Dat er zoveel klachten over zijn is geen wonder. Deze SSD is op diverse sites getest met beste prijs/kwaliteit verhouding. Bovendien bij Amazon acties een aantal keer spotgoedkoop geweest (heb 91 euro betaald). Dan lees ik ook dat er een slechte batch is geweest, tja die heeft elk merk.

Ik heb hem als hoofd SSD in 1 laptop en 2 pc's naar volle tevredenheid.

Dus ja, jij hebt een rotte gehad, vervelend. Heb je hem laten ruilen binnen de garantie zodat je kon zien dat het toch een goed product is?
Beetje vreemd dat jij een +2 krijgt en Jan-Will3m gedownmod wordt. Ik vermoed dat jij dit probleem nooit gehad hebt want je bagatelliseert het nogal.
Weet je hoe kudt het is als je net een heel systeem hebt besteld en je OS crasht regelamtig? De tijd (naast de frustratie) die het je kost om te analyseren waar het aan kan liggen (want het kan net zo goed aan het moederbord/firmware liggen), bij omruilen van componenten minimaal een week geen functionerend systeem, vaak langer, etc. Even iets anders dan een blikje knakworsten ruilen bij de AH als die verschimmeld blijken te zijn.
Beetje vreemd dat jij een +2 krijgt en Jan-Will3m gedownmod wordt. Ik vermoed dat jij dit probleem nooit gehad hebt want je bagatelliseert het nogal.
Weet je hoe kudt het is als je net een heel systeem hebt besteld en je OS crasht regelamtig? De tijd (naast de frustratie) die het je kost om te analyseren waar het aan kan liggen (want het kan net zo goed aan het moederbord/firmware liggen), bij omruilen van componenten minimaal een week geen functionerend systeem, vaak langer, etc. Even iets anders dan een blikje knakworsten ruilen bij de AH als die verschimmeld blijken te zijn.
Wat is er mis met een echte winkel opzoeken dan ?
Te duur ?
Dat is de prijs die je dan betaald uiteindelijk.

Ik haal vrijwel al mijn hardware bij een regionale winkel, binnenstappen - onderdeel overhandigen 'kapot' !
Na inspectie op user-error, gelijk nieuwe mee terug - getest en wel aldaar.
Die hadden we in de regio, zo'n offline store: Paradigit, 4Launch, Zercom en dat is nog van de laatste 10 jaar, daarvoor waren er nog veel meer mogelijkheden.

Helaas is online de norm geworden, waarbij ik het liefst uit de regio blijf bestellen.
Veel mensen zitten te zoeken om toch maar de goedkoopste te vinden, kopen vervolgens online en zijn dan boos dat de service niet perfect is...
Niet dat de service van alle lokale winkels perfect is, maar de goeie bieden ook echt meerwaarde.
Veel mensen zitten te zoeken om toch maar de goedkoopste te vinden, kopen vervolgens online en zijn dan boos dat de service niet perfect is...
Niet dat de service van alle lokale winkels perfect is, maar de goeie bieden ook echt meerwaarde.
Welke service in een fysieke winkel is beter dan een webwinkel?

Dat omruilen voor een ander exemplaar is in een webwinkel niet veel anders en als ze dan toch moeilijk doen is het eenvoudigweg een kwestie van jezelf beroepen op de bedenktijd en de koop geheel ongedaan te maken en het artikel opnieuw te bestellen (al dan niet elders).

Voordeel dat jij had met die fysieke winkel is puur uit coulance en geen recht. De winkel moet jou een goed product verkopen maar als ze op hun strepen zouden staan had jij ook gewoon genoegen moeten nemen wanneer ze hadden gezegd dat ze het ter reparatie naar de fabrikant opsturen en je het over x-weken weer terug kunt verwachten.

Dat zelfde geldt trouwens ook voro de aankoop ongedaan maken, die 14 dagen op een kassabon is geen moetje... bij een webwinkel komt de detailhandel onder geen beding onder die 14 dagen uit hoe hoog of laag ze ook springen.

Moraal van dit alles. fysieke winkel of webwinkel. Beide hebben ze zo hun voordelen en nadelen, goede service en slechte service. Beide is totaal niet met elkaar te vergelijken (tenzij je ervan houdt om appels met peren te vergelijken).
Misschien ben jij zo iemand, maar ik heb nog nooit de "bedenktijd" nodig gehad.
Als je iets koopt moet je je maar op voorhand informeren. Een goede winkel heeft dan ook degelijke verkopers die je kunnen adviseren. In een webwinkel... tja, daar bestel je gewoon.
In een fysieke winkel, als ze zien dat het defect is, krijg je direct een nieuwe mee naar huis. Jij noemt het coulance, ik noem dat dus service.

De enige reden dat een webwinkel goedkoper is:
- geen verkopers die advies geven
- geen winkelpand (enkel magazijn)
- gedoe in geval van defecten

En waarom is het appels en peren? Als ik product X wil kopen, beide zijn winkels, product X is hetzelfde.
"Een goede winkel heeft dan ook degelijke verkopers die je kunnen adviseren"
Die zin pik ik er even uit omdat het gros van de rest van je betoog nogal tactloos overkomt.
Ik kan me uitgezonderd kleding niet heugen dat ik recent echt nog behoefte heb gehad om me te laten adviseren door iemand voordat ik het besluit nam iets te kopen in een winkel. Ik moet echt moeite doen om een toegevoegde waarde te vinden om apparatuur in de winkel te kopen, buiten iemand willen steunen (zoals de toko om de hoek), of omdat het sneller is.
Ik heb hem teruggestuurd en ben voor een duurdere Samsung gegaan.
Als je gaat zoeken, zal je klachten en kapotte SSDs vinden in ieder prijs segment / merk.
Idd de tevreden gebruiker zie je niet klagen, maar de ontevreden gebruiker des te meer. Dat geeft vaak een heel krom beeld van de staat van een product. Hoe populairder hoe meer slechte ervaringen.
Ik heb een ouder cluster van 50+ WD black 2.5" laptop schijfjes van 750GB. Daarvan is in het eerste twee jaar zo'n 20% afgevallen, daarna is de uitval drastisch afgenomen. De rest van de disks draait alweer ruim 8 jaar zonder problemen, heel soms gaat er een disk stuk.

Helaas is het slecht te voorspellen wat disks en ssd's doen over langere tijd, maar mijn ervaringen met solide state drives (voornamelijk Samsung PRO/EVO) zijn ook vergelijkbaar. Als de SSD de drie jaar haalt is de kans op failure daarna een stuk lager. Omdat de SSD-schijven bij mij allemaal in hetzelfde cluster zitten zijn de wear-patronen helemaal vergelijkbaar verdeeld over alle ssd's.
Ik gebruik de A2000 in 3 systemen als boot SSD, 2 windows en 1 linux. Nul issues. Net als de vrienden die tegelijk met mij een nieuwe game pc hebben gebouwd, ook zij gebruiken alle 5 een A2000 boot SSD met zero issues. Misschien dat je pech hebt gehad met een DOA?
Ik gebruik er tientallen per maand van, nog geen enkele rma hoeven te doen.

En zo zie je dat 1 ervaring niet bepalend is voor hoe een merk is. Zeker gezien tegenwoordig er zoveel uit dezelfde fabrieken komt, het allemaal steeds meer een eenheidsworst wordt, ik zie steeds minder verschillen in kwaliteit.

Prestaties wel, daar zitten wel degelijk verschillen. Maar kwaliteit?

Zelfs een trust-muis is tegenwoordig een prima ding :D
In dit soort gevallen zou ik niet meteen van een defect uitgaan, maar altijd even kijken naar mogelijke firmware updates. In het geval van Kingston kan je die met KSM (Kingston SSD Manager) binnenhalen.

De laatste update voor dit model was Firmware Revision S5Z42109 – March 30, 2021, maar het kan makkelijk dat je SSD al een halfjaar in de schappen lag alvorens je deze aankocht.

Edit: Je chipset-, NVMe-, SATA driver of BIOS updaten kan uiteraard soms ook helpen.

[Reactie gewijzigd door vlaaing peerd op 4 augustus 2021 12:42]

Spijtig te horen, hier draaien er al ruim 1 jaar 2 stuks 1Tb. A2000's zonder problemen, en ze worden elke dag gebruikt, er ligt al een 3de als spare of voor een volgende build.
Ik moet er bijzeggen dat ik op beiden direct een heatsink geplaatst heb, gewoon uit China, staat wel netter ook.
Ik heb zelfde probleem met een Adata swordfish, heel gedoe om het in het bios uberhaupt goed te zetten, toen windows erop, ging aantal dagen goed, opeens bsods, windows schijf niet meer herkent. Kijk in het bios en zie lege slot in de m.2 waar die inzit. Dit na wat opstarten en her installatie van windows weer draaiende maar ook zelfde probleem na aantal dagen. Nu ten einde raad maar gewoon de oude ssd als boot schijf ingezet en lijkt nu wel stabiel maar bit of a waste dat zoiets 'simpels' als een m.2 ssd gewoon zo slecht werkt. En jij en ik zijn zeker niet de enige, er zijn heel veel meldingen hier van, kennelijk moeten er nog wel wat stappen gemaakt worden dat dit net zo goed werkt als het aansluiten van een normale ssd of Hdd.
https://semiengineering.com/thermal-damage-to-chips-widens/

Lees alleen dat hitte steeds belangrijker aan het worden is bij het ontwerpen van een chips. Vooral de langere termijn effecten van hitte zijn nog niet echt bekend. Maar goed uiteindelijk hoe koeler des te minder potentiële problemen.
Als je al aangeeft dat image maken van 200gb een probleem is en throttelen begint dan is het de vraag als je een heatsinkt hebt of dat probleem dan opgelost is.
Ik heb een 1 TB Samsung drive ( pricewatch: Samsung PM961 1TB ), bijna een jaar geleden voor iets minder dan 100 euro gekocht bij bol.com, en bij het draaien van een benchmark ging de snelheid significant (iets van twee keer zoveel) omhoog nadat ik een heatsink van aliexpress erop gezet had.
Hier 30 graden in gebruik soms eens naar de 60 maar seconden erna wel terug naar de 30.
Ooit, in het HWI magazine was een geweldig mooi artikel over thermal throttling van SSD’s.
Ah, ja dat bestaat helaas niet meer.
Nee helaas niet, het artikel in hun magazine is veel uitgebreider en gaat niet over koelblokken.
Maar alsnog interessant leesvoer!
Ik heb al twee nvmes terug kunnen sturen vanwege oververhitting, samsung 950s. Ze zitten erg ongelukkig geplaatst onder de gpu, en als je er meer dan een hebt zitten ze ‘opgesloten’ tussen twee kachels. Regelmatig kwamen die boven de 90 omdat de hitte nergens heen kon, en als ze dan een weekje under load waren (constant lezen, en de gpu constant rekenen) gaven ze het op.
"vrij heet" is een relatief loze term als je niet beschrijft welke randvoorwaarden daarbij gelden. In een case waar de airflow wat te wensen overlaat, zal alles sneller warmer / heter worden dan in een (grotere) case waar meerdere fans in een goede opstelling voor een optimale(re) airflow.

Ook is "vrij heet" lastig te meten tenzij je bij normaal gebruik van de drive direct gaat throttlen. Is dat niet zo of gaat de drive pas throttlen na 20 minuten 100% benchmarks, dan opereer je binnen de specs van de fabrikant en is er niks aan de hand.

En daarnaast is "vrij heet" erg subjectief; zo drinkt niet iedereen zijn koffie bij 41 graden want "heet". Of niet iedereen doucht bij 38 graden want "te heet". Dat geldt dus ook voor oppervlakte-temps zoals een PCB of controller.
Nou is vrij heet natuurlijk goed te kwantificeren, De chips op de SSD hebben een maximale gewaardeerde warmte waar ze tegen kunnen voordat degradatie plaats vindt. Linus tech tips heeft hier een segment over gedaan en als ik het goed begreep mogen de meeste controllers 110 graden worden maximaal.

Vrij heet zou dan inderdaad 100 graden zijn, tegen het randje aan. Denk ook dat mensen moeten begrijpen dat 100 graden voor een mens vrij heet is maar voor heel wat elektronica prima te doen is.

En je hebt ook gelijk dat dit soort temperaturen niet te behalen zijn in normaal gebruik. Een SSD is moeilijk 100% te belasten voor een lange periode waardoor je hoge temperaturen behaalt, 95% van het dagelijks gebruik zijn korte inspanningen voor een SSD waarna hij afkoelt.
Ik heb een A2000 als cache-disk voor m’n NAS, alles wat naar m’n nas geschreven wordt komt eerst op die disk voordat het naar m’n array gaat, ook diverse VM’s en alle containers gebruiken voor live data die A2000.

Temperatuur kwam regelmatig rond de 70 graden, iets te warm voor m’n liking.

Ik heb hem voorzien van een ice-box. Temp komt niet meer boven de 29.
Ik neem aan dat je ICY Box bedoelt? Heb je een linkje van welke je hebt gebruikt voor deze SSD als cache in je NAS?
@Djarune Correct dat NVMe's heet worden. Dat hangt natuurlijk samen met het verbruik. De energie wordt omgezet in warmte/hitte.

----
Dat is ook meteen een flink nadeel van NVMe's. Ze hebben een steeds hogere doorvoersnelheid, maar dat kost steeds meer energie. De vraag die je je kan stellen is: hoe snel is snel genoeg? Ik denk dat de meeste SATA SSD's al ruimschoots voldoen. Er zijn weinig mensen die op het einde van een kopieeractie van 100GB tussen twee NVMe's zitten te wachten. Vooral dan zijn ze sneller, maar hoe vaak doe je dat?

@willemdemoor "Inmiddels zijn legio M.2-drives goedkoper dan 2,5"-modellen, zodat er nog weinig reden is een SATA-drive boven een NVMe-drive te verkiezen."

NVMe's waren een tijd goedkoper - meer dan een jaar geleden, maar dat is niet meer zo. SATA SSD's zijn tegenwoordig goedkoper en zeker ook beter in de prijs/kwaliteit categorie. Kwaliteit niet te verwarren met doorvoersnelheid. SATA is stabieler dan NVMe.

Hoewel SSD's nog altijd 3 keer duurder zijn dan hard disks, zijn ze verkrijgbaar in grote capaciteit zoals 4TB of 8TB. Per GB zijn die goedkoop. Vooral voor servers aantrekkelijk: fors lager verbruik, stabieler.

Voldoende redenen om SATA SSD's te kiezen.
Voor gaming zal een NVMe-SSD een must gaan worden gezien de SSD-bandbreedtes van zowel de PS5 als de Xbox Series X. Zulke bandbreedtes ga je echt niet over een SATA-poort trekken.
Is dat zo? Heb net WOT verplaatst van een hardisk! naar een nvme ssd en eerlijk waar, ik merk vrijwel geen verschil. Moet nog steeds vrij lang wachten eer ik in de garage ben.
Ik heb de Kingston A2000, maar wat kan er gebeuren als het te warm wordt? Want ik zie geen performance verlies hier bij mij.

Ik draai dit nu ongeveer 2 jaar. Pc is niet constant aan. Alleen af en toe in avonden en weekenden iets meer.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 4 augustus 2021 10:01]

In die benchmarks zie je dat de maximale temperatuur pas word bereikt na 100 seconden schrijven op 2000MB/s. Dan ben je dus 200GB aan het wegschrijven.

Dus duidelijk weer een gevalletje van iets dat je alleen in benchmarks ziet.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 4 augustus 2021 12:59]

Het is juist alleen de controller op een M.2 SSD die je wil koelen dmv heatsink. Die wordt zo heet dat voor throttling zorgt.
De geheugenchips worden niet zo heel heet en tis juist beter als deze warm zijn. Door een heatsink te gebruiken over de hele SSD koel je bij weinig/normaal gebruik de geheugenchips, bij zware belasting zit je ze juist dmv de heatsink op te warmen via de veel hetere controller.

Dus zorg voor een heatsink met fins op je controller.
De heatsink is eigenlijk een heatspreader. De warmte van de controller wordt verspreid over de ssd. NAND geheugen moet warm zijn (>40 deg C) om goed te kunnen functioneren zonder degradatie van het geheugen. Het moet echter ook niet te warm worden (<70 deg C). De controller is ingesteld op een bepaalde thermal throttling waarde. Als alleen de controller wordt gekoeld is er kans dat het NAND geheugen te warm wordt met mogelijke geheugen degratie tot gevolg.
Voor de Samsung PM981a zie ik 2 temperatuur waardes, de ene schommelt altijd rond de 50 graden.
Deze zit standaard in laptops dus geen heatspreader. De meeste SSDs hebben dat niet.

De andere schiet snel over de 70 en bij wat zwaarder gebruik makkelijk over de 85 graden.

Daarom heb ik een klein koelblokje bedoeld voor de chips van een Raspberry Pi op de controller gezet. Die komt nu niet meer boven de 80-82 graden.

Had ik een heatspreader over de volle lengte gezet, dan wordt die sowieso 70 graden en worden de geheugenchips dus te warm.
Natuurlijk kunnen niet alle schijven worden besproken, maar door deze niet mee te nemen is wel een gemiste kans:

pricewatch: Samsung PM9A1 512GB

Met €0,152 per GB en een snelheid van : Lezen (sequentieel) 6.900MB/s
Schrijven (sequentieel) 5.000MB/s

Voor zo'n €85,- haal je een echt snelheidsmonster in huis met 512GB!
Ik heb hem zelf aangesloten om een B550i bordje als primaire SSD.
Daarbij haal ik volgens de eerste test: 6813 MB/s en 4883 MB/s voor lees-en schrijf snelheid.

De rest van de AMD mini-itx build staat hier in mijn inventaris lijst: gallery: Kiswum
dat is toch een oem schijf die in principe niet los verkocht zou worden?
Het is inderdaad een oem schijf, maar als pc bouwer kom je dit soort varianten altijd wel tegen, ook bij processoren. Die worden al jaren (zonder problemen) verkocht.

Hierdoor heb je geen mooi doosje, een meegeleverde handleiding of een software pakket om data over te zetten.
Maar ook geen firmware updates vanuit Samsung, want die worden alleen via OEMs gedistribueerd...
@Tom Paris en @Remzi1993

De laatste keer dat ik een SSD of hardeschijf rechtstreeks had voorzien van een nieuwe firmware kan ik mij niet voor de geest halen (de schijven in mijn NAS voorzie ik eerlijk gezegd nooit van een nieuwe update om eerlijk te zijn). Over het algemeen check ik wat de optionele Windows updates inhouden en kies ik ervoor om ze wel of niet te installeren. Als er nieuws is over een SSD serie, dan is dat vaak pas het moment dat ik op zoek ga naar een andere firmware. Bij een videokaart, moederbord (bios) of bluetooth is het een andere verhaal. Daarvan komen elk kwartaal wel nieuwe drivers voor beschikbaar.

Hoeveel mensen installeren eigenlijk tools van de ssd fabrikant, om dat stuk hardware te voorzien van firmwares? Verder dan toetsenbord/muis, videokaart en moederbord zullen de meeste niet komen schat ik in. Experts kiezen dan vaak om alleen de drivers te installeren en niet de honderden MB's aan extra tooling (sommige downloaden zelfs oude varianten, zoals de Aorus APP Center).

Ik heb in dit geval niet gekeken naar de hoeveelheid firmwares die beschikbaar worden gesteld voor dit soort schijven, maar hieronder zijn enkele fabrikanten die gebruik maken van deze SSD's in hun snelste systemen / laptops

Firmware voor de Samsung mzvl2512hcjq (PM9A1):

Lenovo: https://support.lenovo.co...indows-10-64-bit-thinkpad
Doordat ik 2 NVME's van Samsung in de pc heb zitten (ook de 970 EVO), heb ik Magician er tegenaan gehouden en daarop is te zien dat de Lenovo tool bevestigd dat in ieder geval de 970 EVO op de laatste release draait. De PM9A1 is niet zichtbaar in Magician (maar dat wist ik al via de release notes van die tool).

Gigabyte / Aorus 17G laptop:
https://www.gigabyte.com/...th-Gen/support#support-dl
Sony Vaio Z: https://support.us.vaio.c.../vaio-z-software-drivers/
Dell XPS 13 9305: https://www.dell.com/supp...ps-13-9305-laptop/drivers

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 4 augustus 2021 12:08]

In de reacties onder dit bericht kun je al lezen dat de Kingston A2000 een belangrijke firmware update heeft gehad die grote problemen onder Linux heeft opgelost. Er zijn vorig jaar enkele kwetsbaarheden gevonden in de OPAL encryptie die door veel SSDs wordt gebruikt, waarop firmware updates volgden. Zelf ooit een Samsung SSD moeten updaten omdat door een bug in de firmware de read-performance over tijd inzakte...

Dus ja, m.i. voorbeelden genoeg waarin SSD firmware belangrijk is om te updaten.
Dit! Zelfde met een serie Samsung SSD's welke ik niet bij naam noem die tijdelijk een performance issue had. Soms doet Windows update firmware updates welke enkele schijven en zelfs Bios-en/UEFI. Laatst (enkele maanden terug) kreeg mijn HP laptop een firmware update binnen via Windows Update. Wat bleek? Het bleek een UEFI update te zijn die ik normaal via de website van HP download en installeert, echter ik kreeg de nieuwste versie via Windows Update binnen.

Schijnbaar vertrouwt HP Microsoft dus om dit te doen voor zijn laptops.
Ja, daarom raad ik OEM dingen altijd af. Aangezien OP geen idee heeft waarom dit nadelig kan zijn heb ik mijn twijfels of de beste man even heeft uitgezocht of dit ideaal is of niet.
Jammer dat het weer maar 512GB is. Dat is in mijn mening echt te krap tegenwoordig. Ik ben zelf op zoek naar een 2GB+ SSD. Maar zoals je ook in deze test ziet, worden dat soort groottes vaan nog over geslagen, of zijn ze in verhouding stuk duurder dan de 1TB SSDs.
2TB is ook wel mogelijk, per MB is dat zelfs wat goedkoper:
Klik bij het artikel op de diverse formaten:

pricewatch: Samsung PM9A1 2TB

De 1TB is in verhouding wel weer iets duurder dan beide varianten.
Voor zo'n €85,- haal je een echt snelheidsmonster in huis met 512GB!
Waar gebruik je 5000 MB/s sequential write voor in de praktijk? Mijn internet haalt net 50 MB/s..

Benchmarks zijn leuk, maar zonder een goede use case heb je niet zoveel aan een SSD op PCIe 4.0. Onder de streep is hij alsnog fors duurder dan de alternatieven.
Op Tweakers denken de meeste niet alleen aan wat vandaag mogelijk is, maar ook wat je in de toekomst kan doen met je hardware. M.2 schijven toch wel lang mee dacht ik, waardoor het van pc naar pc (laptop) mee kan gaan.

Niet alles is in de cloud geplaatst, een hoop data gebruik je ook lokaal op je pc, bijvoorbeeld bij het bewerken van video's of foto's. 50MB/s + verbinding via wifi ;) ik hoop voor je dat je ook snel gebruiken mag maken van glasvezel, waardoor je de snelheid "iets" verder kunt opvoeren.
Ik heb nog steeds een sata SSD en m'n pc start op in 5 seconden. Ik vraag me af wat praktisch de toegevoegde waarde is van een nvme SSD, los van het formaat, aangezien ze vaak duurder zijn. Voor nu zie ik nog geen reden tot upgraden.

"Het kan nog goedkoper, bijvoorbeeld de NV1 van Kingston, maar dan lever je wel wat in op prestaties."

Buiten benchmarks uitgedrukt in MB/s, wat is nou wezenlijk het verschil?

[Reactie gewijzigd door Dekar op 4 augustus 2021 09:15]

Buiten dat ergens vrij weinig, al kreeg ik nog wel eens de discussie rond koeling (al hoor ik maar bar weinig rond extreem warme SSD's), je zou form-factor nog een punt noemen als je beperkte ruimte hebt met kabels/SSD ruimte (m.2 zit gewoon op je moederbord).

Er is nog altijd de discussie rond kwaliteit, Kingston zou eerder uitvallen doordat ze minder cycles zouden kunnen draaien dan bv een Samsung, maar buiten extreme testen heb ik daar nooit echt een praktijktest van langs zien komen (mijn oudste draaiende SSD is een Kingston).

Natuurlijk is een nvme de standaard voor performance, elke bottleneck die een HDD/SSD zou kunnen geven elimineer je volledig met zo'n schijf, mits natuurlijk je moederbord wel een vrij te gebruiken systeem heeft van de PCI lanes (mijn vorige moederbord had 2 sloten, maar waarvan slechts 1 max snelheid kon, de ander ging aanzienlijk trager).

Maar zeker in het geval van de Lexar en WD Blue, is zelfs jouw MB/s verschil 'niet aanwezig' en zou je zelfs beter af zijn met een reguliere SSD.
Ikzelf heb een Kingston gehad uit deze serie en helaas meegemaakt dat de schijf van de een op de andere dag niet meer werkte. Gelukkig was dit een game drive en geen systeemdrive maar leuk is anders. Heb nu een WD Blue 550 nvme welke al langer meegaat en in de zelfde prijsrange zit.
Compact formaat/uiterlijk? Veel cases hebben tegenwoordig een glazen zijpaneel dus als je een sata en power kabel minder wil zien dan helpt een NVME daarbij.
"Ik vraag me af wat praktisch de toegevoegde waarde is van een nvme SSD, los van het formaat, aangezien ze vaak duurder zijn."

Esthetisch argument gaat m.i. niet op, want ze passen meestal in een drive bay of aan de achterkant van je moederbord.
Ik geloof dat ik het in de vorige SSD review ook reeds gezegd heb, het praktisch nut voor de beoogde doelgroep valt hier gewoon niet aan af te leiden.

Gameprestaties in MB/s kan ik als lezer helemaal niks mee omdat ik geen idee heb hoeveel MB er werkelijk geladen wordt. De enige twee performance indicatoren die van relevantie zijn, zijn wachttijd bij laadschermen en IO-gerelateerde stutters. Heb je daar per sé een Samsung voor nodig, of voldoet de langzaamste schijf ook?

Hetzelfde voor Office and Windows prestaties. Hoeveel MB/s heb ik nodig voor een fijne ervaring? Ben ik met 400 beter bediend dan met 300, of is dat slechts een halve seconde tijdswinst die ik dus niet zal merken?
Misschien straks als straks windows direct storage de videokaart rechtstreekse verbinding heeft met de SSD. Verder is de nut beperkt behalve als je veel bv videobewerking doet. Dan merk je de snelheidswinst wel met laden van een project.
PCIe-SSD's kunnen gebruik maken van DirectStorage, dus dat kan voor games een flinke impact opleveren zodra dit ook op Windows wijdverspreid zal zijn.

Qua performance is het puur statistisch. Ik merk bij het ontwikkelen op een SATA-SSD dat het soms nog wel eens net iets langer duurt, maar de verschillen zijn niks vergeleken met een harde schijf natuurlijk.

Er was zo'n Linus Tech Tips video's waar hij zijn personeel blind liet testen of ze konden aanwijzen welke computer de snelste SSD had, en dat konden de meeste mensen niet zomaar doen. Het snelheidsverschil is voor consumenten minimaal van belang zolang er elders in het systeem bottlenecks zijn.

Tot DirectStorage zou het mij ook geen zak schelen welke soort SSD ik heb voor gamen. Voor software-ontwikkeling vind ik het die paar extra euro's wel waard, eigenlijk. Je moet niet meegaan in de hype en zelf beslissen of je wel of niet voor NVMe wil gaan.
Ik lees veel over kapotte drives bij de A2000 reviews in de price watch, toch iets om rekening mee te houden!
Belangrijk is wel dat de A2000 bij introductie problemen had met de laagste power state, waardoor hij met enige regelmaat van die PCIe-bus afviel (in ieder geval onder Linux een probleem, volgens mij ook gezien op Windows). Dat is verholpen met een update (S5Z42109).

Een aantal slechte reviews hebben daar in ieder geval betrekking op, al is niet helemaal duidelijk wat de reviewers met stuk bedoelen.
Semi-OffTopic:
Ah ik had een eenzelfde probleem met een WD SN550 die dan inderdaad niet meer beschrijfbaar was door een de powerstate. Dit kan je verhelpen met de volgende grub wijziging (afhankelijk van de drive)
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="<andere commandos>nvme_core.default_ps_max_latency_us=5499"
De latency is wel afhankelijk van de drive.
@Jazco2nd Ik heb dit ergens gevonden, ik weet niet meer waar precies. Ik gebruik zelf OpenSuse Tumbleweed. Het vervelende aan het probleem was dat het intermitterend was en daarmee lastig te debuggen. Mocht je er last van krijgen dan kan je via journalctl de fout achterhalen. Er zal dan iets staan over het niet meer kunnen schrijven naar de hdd.

On-Topic:
Ik meen me te herinneren dat een deel van de hier geteste fabrikanten hun drives nog wel eens wil 'updaten' met slechtere kwaliteit geheugen/ geheugen controllers. In elk geval Kingston. Linus Heeft hier een filmpje over gepubliceerd enige tijd terug: https://www.youtube.com/watch?v=K07sEM6y4Uc

[Reactie gewijzigd door Shal-Ziar op 5 augustus 2021 17:01]

SD-kaarten van Kingston gaan ook minder lang mee op SBC's (dan Sandisk of Samsung).
Ikzelf koop dan ook liever geen opslag van een merk zonder fabriek.
Je oplossing voor de WD SN550, heb je daar een bron voor? Ik ervaar nog geen problemen in een laptop met Ubuntu 21.04. Maar baal wel dat hij idle zoveel stroom verbruikt..
Hoe test Tweakers het opgenomen vermogen?

Dat kan ik nergens terugvinden onder Testmethode, tenzij ik er heel erg langsop kijk..
We gebruiken voor m.2-drives een pcie riser-kaart en meten met een tinkerforge powerbrick spanning en stroom tijdens idle, sequential writes van 1MB-blokken en random writes van 4k-blokken, geven de mediaan van het vermogen over 1 minuut weer in de grafieken.
Heb die intel 660p 1tb in mijn gamepc. Ongebruikt van een medetweaker over genomen. Vind het ding echt perfect. Had nog nooit dit type ssd's gebruikt, maar lekker compact en makkelijk te installeren. Erin schuiven en schroefje erop klaar. Enige was wel, mijn MOBO herkende het ding niet, moest in de settings wat aanpassen zodat ie wel wou booten vanaf die ssd zodat ik windows kon instaleren.
Begint die niet heel traag te schrijven (echt heel traag, zelfs vergeleken met een HDD) wanneer hij al voor +/- 600GB vol zit en je nieuwe data ernaar schrijft?
Ik zit nog niet over de 600gb, dus geen idee. Maar waarom zou dat gebeuren?
QLC.
Het heeft een klein beetje pseudo SLC geheugen als "cache", maar als hij over de helft vol zit, is dat zo goed als vol en schrijf je direct naar het QLC geheugen waardoor je schrijfsnelheid instort en trager kan zijn dan een gemiddelde HDD.

Er is een artikel hier op Tweakers. Een review van QLC SSDs die dat mooi uitlegt. Volgens mij wordt de 660p daarin ook getest.

Bij de grotere formaten, vanaf 2TB en vooral 4TB/8TB speelt het probleem veel minder want er is veel meer SLC cache aanwezig dan je ooit in 1x zou schrijven, dus merk je het niet en heb je de voordelen van QLC (lagere prijs/veel opslagruimte) met de voordelen van duurdere SLC/TLC SSD.

Zie bijvoorbeeld de uitleg over de Samsung 870 QVO, ook QLC SSD, 2e helft op deze pagina:
reviews: Samsung 870 QVO - Massaopslag op herhaling

En hier mijn verwijzing daarnaar dat een QLC dus vanaf 2tb wellicht een betere keuze is voor de prijs dan een TLC: https://gathering.tweaker...message/67721122#67721122

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 5 augustus 2021 11:19]

Okay thanks voor de reactie, ik ga het nakijken. Nooit geweten als je mij dit niet had verteld!
Heb mijn reactie ff geupdate met wat linkjes :)
De 870 QVO is een nieuwe, moderne QLC schijf. In dit artikel staat dat er 168GB vrije ruimte nodig is voor de cache van de 1TB versie. Bij de Intel 660p 1TB is veel meer vrije ruimte nodig. In mijn ervaring was het net over de 630GB dat het echt mis ging, ik zat onder de 70MB/s schrijven.

Op zich geen slecht nieuws, als je dus nu een nieuwe 1TB koopt, bijvoorbeeld deze Samsung, kan je daar een stuk langer van genieten voordat de snelheid instort tov oudere QLC drives zoals de 660p. Sowieso als je QLC drives koopt, kies dat Samsung of Intel. Samsung heeft zelfs een aparte, eigen controller specifiek voor QLC ontwikkeld. Dit zijn de enige merken die goede QLC producten maken.

Ik heb (voor downloads en opslag van series enzo) uiteindelijk de 2TB 870 QVO 2ehands gekocht, met het idee dat ik deze gewoon vol laat lopen (voor cache is 312GB vrije ruimte nodig, maar snelheid is niet echt een issue voor dit doel en ik verwacht dat de snelheid niet zo hard keldert als bij de 1TB 660p die ik eerst had).

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 5 augustus 2021 11:26]

Dit is absoluut goede info voor als ik een andere SSD koop. Ik wist dus helemaal niet dat schrijfsnelheid van dit soort factoren afhankelijk was.

Ik heb 6 maanden geleden mijn gamepc flink geupgrade. Kast, koeling, voeding, videokaart gehouden, maar nieuw MOBO, CPU, RAM, SSD. Ik kwam op vraag en aanbod een tweaker in mijn woonplaats tegen die een ongeopende 660p voor 75% van de nieuwprijs verkocht, hij had hem zelf gekocht voor een build maar uiteindelijk niet gebruikt. Mocht ik tegen de limieten van deze aanlopen ga ik je adviezen zeker gebruiken _/-\o_
No problem, ik heb helaas zelf het meeste moeten ontdekken.. ook het gedoe met SMR harde schijven.. waarvan 3 of 4 nieuwe hier liggen te verstoffen inmiddels ivm alle problemen. Dus behoed anderen graag voor deze dingen! De marketing machines van bedrijven zorgen altijd voor een mega roze bril..
Zouden ze compatibele zijn voor gebruik in een Sony PlayStation 5 ?
Alleen de Corsair MP600 CORE, aangezien dat een PCI-e 4.0 SSD is. De snelheid van deze SSD is iets lager dan (4700mb/s) dan wat Sony aanraadt (5500mb/s).

Edit: toch niet, de Corsair MP600 CORE is te hoog met zn 15mm. Mag max 11,25mm hoog zijn.
Check hier de eisen die Sony stelt aan een SSD voor de PS5.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 4 augustus 2021 08:34]

Je kunt natuurlijk de heatsink eraf halen, je hebt dan wel weer kans op een beetje throttling bij zwaar gebruik...
Voor zover ik weet niet, die moeten namelijk aan nogal wat specifieke eisen voldoen en volgens mij is de de snelheid van al deze sticks te laag om maar alvast een punt te noemen.
slimste wat je kan doen is een paar tientjes besparen op het medium waar al je data op staat
Dure schijven zorgen er niet voor dat jouw data veilig is. Een goedkope schijf kan net zo betrouwbaar (of zelfs meer) als een dure schijf.

Je data bescherm je met een backup.
Een beetje tweaker heeft het veel over het belang van goeie backups (en maakt die zelf niet). ;)

EDIT: dit was een reactie op @Animalcommencal

[Reactie gewijzigd door MichaelB74 op 4 augustus 2021 09:26]

Heb je op zich gelijk in, maar als je bepaalde gebruikersreviews leest van budget varianten dan blijkt daar de betrouwbaarheid toch wel van een lager niveau te zijn.
Vaak komt dit ook gewoon omdat deze populairder zijn waardoor er ook meer negatieve ervaringen zullen zijn. Tel daarbij op dat tevreden gebruikers nog altijd minder geneigd zijn daarover te schrijven en je komt gemakkelijk uit op een vertekend beeld.
slimste wat je kan doen is een paar tientjes besparen op het medium waar al je data op staat
Slimste is om niet al je eieren in één mandje te leggen.
Hier staat al zeker 10 jaar geen "data" meer op de pc's zelf, maar op een fileserver
Alle foto's, downloads en documenten komen centraal daar op binnen.

Veel overzichtelijker, en veel makkelijker in het veiligstellen.
PC niet meer op te starten, no worries ... OS installeren, de verwijzingen aanpassen en klaar.
Max een uurtje werk, tenzij er hardware moet worden vervangen ( er draait nog een Crucial SATA in een pc, die is zeker 7 jaar in gebruik nu )
Ook een fileserver kan stuk gaan, is het dan nog steeds no worries?
Als de C: schijf niet meer zou opstarten, dan doe ik er gewoon een andere in. De user data staat dan nog gewoon op mijn andere interne schijven. Geen geklooi met mappings aanmaken.
Een fileserver kan zeker handig zijn als je meerdere apparaten in huis hebt, maar ik kan net zo goed belangrijke bestanden ook in de cloud zetten. Of ik maak een extra kopie op tablet of smartphone, die hebben tegenwoordig ook 128 of 256 GB.
Ook een fileserver kan stuk gaan, is het dan nog steeds no worries?
Ja, want ik hoef niet in elke reactie uit te leggen dat er een backupstrategie is, en hoeveel usb-hdd's er in mijn kast liggen.
Of dat ik minimaal 2x per maand een HDD met belangrijkste ( lastig vervangbare ) data omwissel, en op een andere locatie bewaar.

Maar aangezien iedereen het beste met mij voor heeft, en dat toch lijkt te verlangen ;)

Zie bovenstaande ...

Cloud is de opslag van een ander - geen vertrouwen in, wel in gebruik, maar als bedrijf XXX ineens besluit om te stoppen, of beperkingen in te voeren ( dropbox, Stack, Onedrive )
Telefoon - net zo volatiel als een USBstick kan zomaar ineens weg zijn

Primair in eigen beheer, onder eigen controle, hoe je het ook inricht, en wat je ook van belang vindt

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 6 augustus 2021 19:11]

Beetje tweaker heeft toch meerdere schijven? Eén voor Windows en één of meerdere voor je data en als het goed is, sla jij je kostbare data niet op je Windows schijf op. Die van Windows moet snel zijn. De dataschijf/drive hoeft van mij niet snel te zijn, maar juist veel opslagruimte bieden.
Weet je wat het is? Een gewone SATA-SSD kost tegenwoordig ook niet zo heel veel meer. Neemt niet weg dat ik nog 1 mechanical heb van 2TB@7200rpm. De rest van mijn opslag is 2xNVME en 2xSSD, bij elkaar 10GTB. (*ahem* G__G)

Zo enorm veel games streamen constant data in de achtergrond (naar mijn weten) en dan is megasnel gewoon niet altijd nodig en volstaat, subjectief, "vlot" meer dan genoeg. Megasnel, om het maar zo uit te drukken, is nodig voor contentcreatie, voor gaming heeft het op dit moment nog niet echt zoveel toegevoegde waarde.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 4 augustus 2021 14:18]

Die G en die T zitten verraderlijk dicht bij elkaar... /aluhoedje. :+
Zelfde hier, heb Windows 10 op mijn Samsung 980 Pro 500GB, en me games op me Samsung 970 EVO 2TB, en me Pop!_OS op een Seagate Barracuda 120 2TB, en een HGST Travelstar 7K1000 2,5" 1TB.

Totaal dus 5.5TB waarvan 1 TB HDD.

Ik vind het snel opstarten wel heel handig voor Windows 10 en voor me games, me SSD waar Pop!_OS op staat moet ik nog kijken hoe ik dat in meerdere partities kan doen in Pop!_OS, want een partitie voor Pop!_OS en zo vind ik heel erg overdreven.
Beetje Tweakers maakt maakt minimaal elke dag een back-up
Ik vind elke dag een back-up erg overdreven, een keer per week is voor 99,99% van de mensen meer dan genoeg, je documenten kan je zelf handmatig over kopiëren.
hoe heb je dit precies ingericht? met welk programma? etc etc
Ik gebruik dus bijvoorbeeld mijn SSD als cache voor mijn NAS. Ik hoef dan echt niet een enorm dure te hebben, maar een die goedkoop is en nog steeds een hoge lees/schrijfsnelheid heeft.
Veel opslag, dan neem ik nog wel een HDD voor veel opslag.
Een M2 SSD heeft naar mijn idee qua prijs en prestatie verhouding altijd nog de enige functie om snel te starten, dus je Windows erop, je main applicaties etc.
Mijn vele data haal ik wel van mijn HDD's.
De A2000 heeft een zeer erge bug op Linux waardoor hij vastloopt en niet meer in het OS kan booten. Gelieve deze schijf te verwijderen uit de lijst. Heeft me veel tijd en hoofdpijn gekost die slechte aanrading uit de eerdere bbg.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 4 augustus 2021 08:36]

Dan heb je de firmware waarschijnlijk niet geupdatet (S5Z42109). Zie mijn post elders onder dit artikel.

Met de update zou dat niet voor moeten kunnen komen, en naar ik aanneem leveren ze hem gewoon met de meest recente firmware uit.

[Reactie gewijzigd door Thralas op 4 augustus 2021 08:52]

Ja dat heb ik inderdaad gisteren gedaan. Even een hele Nuc9 uit elkaar schroeven om de SSD eruit te halen en vervolgens in een Windows PC te doen om deze te updaten. Vervolgens de hele Nuc weer in elkaar schroeven. Zeer prettig met een SSD van 1 maand oud.

Leuk dat je ook vermeld dat deze bug niet in de reviews wordt vermeld en je er dus te laat achterkomt

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 4 augustus 2021 09:05]

Ik snap je frustratie, maar kribbig reageren op iemand die je probeert te helpen lijkt me niet nodig.
De reactie kwam voor mij over alsof ik vanzelfsprekend bij aankoop magisch had moeten weten dat ik de firmware zou moeten updaten. Misschien heb ik dit inderdeed te cynisch beoordeeld. Ik ben nog wel degelijk extra salty momenteel.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 4 augustus 2021 12:22]

Nooit een probleem gehad ism Manjaro, Pop OS. Is dit niet gefixt in een recentere kernel?
Met de huidige firmware waar hij nu mee geleverd wordt zal deze bug waarschijnlijk vroeg of laat voorkomen. Iets met een power state waar hij niet op reageert https://askubuntu.com/que...n-ubuntu-18-04dell-inspir

Er is een update maar daarvoor moet je je SSD uit je PC halen en in een Windows PC doen om te updaten met risico op verlies van files.
Ah zo bedankt! Ik draai een dualboot, nog geen last gehad met de 1tb versie van deze kingston mvne
Je zou het eens kunnen proberen met fwupd, ken je dat?
Kingston is nog niet goed vertegenwoordigd, maar misschien zit de update er tussen.

https://fwupd.org/lvfs/search?value=kingston
Ja, dit is ook gefixt in de kernel begin februari (een workaround die de problematisch powerstate uitzet).

Je zou er dus sowieso geen last meer van moeten hebben, firmware update of niet. Firmwareversie kun je desgewenst inzien met smartctl, updaten met de nvme cli (zie Arch wiki)..
Zie de bijdrage van Thralas 8:11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True