El Alamein, Caspian Border en meer
Titel |
Battlefield 2042 |
 |
Platform |
Windows, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One |
Ontwikkelaar |
DICE, DICE LA, Criterion, EA Gothenborg |
Uitgever |
Electronic Arts |
Releasedatum |
22 oktober 2021 |
Anderhalve maand geleden onthulden Electronic Arts en DICE hun nieuwste Battlefield-game. Op dat moment ging alle aandacht uit naar het meest in het oog springende deel van de game: de grote multiplayer-matches die op pc, PlayStation 5 en Xbox Series X/S met 128 spelers kunnen worden gespeeld. DICE nam ons mee langs zeven grote maps, stelde vier Specialists voor en liet spectaculaire actie zien: genoeg om ons ervan te overtuigen dat BF 2042 alles heeft om een populaire multiplayergame te worden. EA en DICE gaven bij de onthulling echter ook aan dat er later dit jaar meer bekend zou worden over de overige spelmodi. Die informatie is nu naar buiten gebracht. Tijdens EA Play toonde EA de bijdrage van de Amerikaanse studio Ripple Effect aan Battlefield 2042 en dat project, genaamd Battlefield Portal, zou dit najaar weleens bijzonder populair kunnen worden.
Battlefield Portal is wat EA omschrijft als een ‘Battlefield-liefdesbrief’ en wie zich in de modus en mogelijkheden verdiept, begrijpt waarom. Battlefield Portal lijkt in staat te zijn om een aantal van de meest geliefde maps met bijbehorende gameplay van enkele zeer populaire Battlefield-games voor te schotelen in een modern jasje. Dat is op zichzelf al fantastisch. Er zullen immers genoeg oudgediende BF-fans zijn die de kans om terug te keren naar El Alamein, Caspian Border of Valparaiso met beide handen willen aangrijpen. Maar er is meer. Battlefield Portal is namelijk niet simpelweg een spelmodus waarin je oude maps uit oude games kunt herspelen, het is veel meer dan dat. Het is een pakket vol handige tools waarmee spelers heel eigen Battlefield-ervaringen kunnen maken. In een presentatie van pakweg anderhalf uur, die Tweakers enkele dagen voorafgaand aan EA Play al kon bekijken, deden de ontwikkelaars van Ripple Effect de spelmodus uitvoerig uit de doeken.
In Battlefield Portal maak je zelf Battlefield-spelmodi. Je bepaalt op welke map je spel zich afspeelt, hoe groot die map moet zijn en wat er gespeeld wordt. Dat is eenvoudig genoeg, maar het brengt al heel wat aardige keuzes met zich mee. Er zijn bijvoorbeeld zes maps uit oudere Battlefield-games aanwezig, met bijbehorende facties, wapens, voertuigen en ga zo maar door. Uit Battlefield 1942 zijn Battle of the Bulge en het zeer populaire El Alamein present. Uit Battlefield 3 zijn Caspian Border en Noshahr Canals in het spel vertegenwoordigd en van Battlefield Bad Company 2 kom je Arica Harbor en Valparaiso tegen.
Die zes maps en bijbehorende soldaten, wapens en voertuigen kun je zien als bouwstenen waarmee je, samen met alle ingrediënten die de moderne kant van BF 2042 in huis heeft, allerlei nieuwe ervaringen kunt maken. Nu zullen er zeker spelers zijn - en wellicht doet Ripple Effect het zelf ook wel - die meteen de klassieke spelvormen neerzetten. Wil je dus ouderwets Conquest spelen op El Alamein, dan is dat mogelijk - op een modernere manier. De oude maps zijn namelijk flink onder handen genomen. Battle of the Bulge kende bijvoorbeeld nog geen destructability. Dat is een van de zaken die Ripple Effect heeft aangepakt om de map uit Battlefield 1942 klaar te stomen voor Battlefield Portal. De overige klassieke maps kennen vergelijkbare upgrades, die er mede voor zorgen dat in Battlefield Portal op pc, PlayStation 5 en Xbox Series X alle actie draait in 4k en op 60 frames per seconde.
Verschillende tijdperken tegen elkaar
De volgende vraag is natuurlijk: wat kun je hier nu precies mee? Daarvoor komen we in de Battlefield Builder terecht. De plek waar we die vinden, verdient meteen aandacht. De builder zit namelijk niet sec in de game, maar is een web-based platform dat je ook gewoon in je browser kunt benaderen. Sterker nog, je hebt Battlefield 2042 niet eens nodig om je eigen Battlefield-ervaring bij elkaar te kunnen klikken in de builder. Natuurlijk heb je de game wel nodig om die zelfgemaakte spelmodus te kunnen spelen, maar rondneuzen in de mogelijkheden om te kijken wat voor dingen je zoal kunt aanpassen en naar je hand kunt zetten, is dus gratis.
Lekker veel spelers op kleine maps
Zoals eerder opgemerkt, is het begin eenvoudig. Je kiest eerst een map en een spelmodus. Daarbij geldt dat Conquest voorbehouden is aan pc, PS5 en Xbox Series X/S, en Conquest (small) de modus is voor overige platformen. Bij de klassieke maps is dat niet echt een probleem, want in de kleine variant kun je al met voldoende spelers spelen. In de grote variant kun je de oude maps echter ook met 128 spelers bestormen, mocht je dat een leuk idee vinden. Sterker, van de grote maps uit Battlefield 2042 kun je de volledige versie gebruiken, maar ook kleinere ‘arena-stijl’-mapjes die handig zijn als je een spelmodus voor minder personen verzint. Het is echter ook mogelijk om er 128 spelers in te proppen en te zien wat voor idiote chaos je kunt creëren met veel te veel spelers op een veel te kleine map.
/i/2004498154.png?f=imagearticlefull)
Dat is alvast een eerste glimp van wat er mogelijk is, maar het gaat veel dieper. Heb je je modus en map gekozen, dan kun je namelijk facties kiezen, en jawel: die kunnen uit alle genoemde Battlefield-games afkomstig zijn. Lijkt het je leuk om de moderne legers van de Amerikanen en Russen uit Battlefield 3 tegen elkaar te laten vechten op de BF 1942-map Battle of the Bulge? Dat kan. Of laat je de moderne Amerikanen tegen de Duitsers van toen vechten? Ook dat is een optie. Je kunt tot in de puntjes bepalen welke klassen kunnen worden gekozen en welke wapens, gadgets en voertuigen actief zijn. Dankzij ‘classic tuning’ zorgt de game ervoor dat de onderlinge balans tussen de legers uit verschillende tijdperken in balans blijft, maar daar kun je zelf iets verderop ook genoeg aan doen.
Je kunt de spelers van beide teams namelijk allerlei extra’s geven of ze juist mogelijkheden ontnemen. Als voorbeeld liet een ontwikkelaar van Ripple Effect zien hoe je in een potje ‘snipers versus shotguns’ bijvoorbeeld kunt zorgen dat de snipers alleen maar kunnen wandelen en niet rennen, of je ontneemt ze de optie om prone te gaan. Ook kun je invloed uitoefenen op health regeneration, fall damage en meer van dat soort zaken. Van elke instelling kun je verder bepalen of hij geldt voor beide teams, of slechts voor een ervan. De balans kan verder aangepast worden door de spelerverdeling te verschuiven. Standaard worden spelers gelijkmatig over de twee teams verdeeld, maar wellicht past een ongelijke verdeling beter bij jouw idee. Er valt mee te spelen.
Nog dieper: Logic Editor
Ook dat opent weer flink wat mogelijkheden, maar dit is nog steeds niet het meest diepgaande onderdeel van de Battlefield Builder. Die eer gaat namelijk naar de ‘Logic Editor’. De andere editors laten spelers op een vrij simpel niveau keuzes maken en parameters aanpassen om tot een leuke Battlefield-ervaring te komen. In de Logic Editor kun je zelf je eigen regels bedenken. Eigenlijk wordt het vormgeven van je Battlefield-ervaring hier een simpele vorm van programmeren. Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat de actie ‘een kill maken’ gevolgd wordt door ‘full health krijgen’. Stel je een Gun Game in, dan stel je hier de array in van wapens die in dat spel in de handen van spelers worden geduwd. Althans, als je ook even instelt dat spelers niet zelf hun wapens kiezen, maar ze automatisch krijgen toegewezen. Het opstellen van een dergelijke regel, compleet met alle parameters, wordt een ‘block’ en op weg naar jouw ultieme Battlefield-modus kun je een flinke lijst aan blocks maken. Hoeveel? Het antwoord op die vraag weet Ripple Effect zelf ook niet. Niemand heeft het maximum aantal blocks al eens bereikt.
Je creatie delen
Op deze manier kun je je eigen game op allerlei manieren vormgeven en aanpassen. Zeker als je wat meer geavanceerde regels verzint, kan het echter gebeuren dat je vast komt te zitten. In de eerste plaats probeert Ripple Effect dat te voorkomen door allerlei gidsen te publiceren die spelers een beetje bij de hand kunnen nemen. Daarnaast kun je ook vrienden laten helpen. Je kunt de url van je creatie delen om iemand ernaar te laten kijken, waarna hij of zij je wellicht verder kan helpen. Ook kun je een ‘share-code’ genereren waarmee gamers met Battlefield 2042 jouw creatie snel kunnen opvragen en ermee kunnen spelen. Het is immers wel zo leuk als je creaties ook daadwerkelijk worden gebruikt.
/i/2004498160.png?f=imagearticlefull)
Dat kun je primair bereiken door je eigen experience onder de aandacht te brengen bij vrienden, maar via het hoofdmenu krijgen spelers ook diverse experiences voorgeschoteld die door Ripple Effect in de spotlights zijn gezet. Daarbij geldt dat de Official Experiences altijd door Ripple zelf zijn gemaakt en dat Community Experiences afkomstig zijn van andere gamers. De experiences die je hier vindt, zijn door Ripple geselecteerd omdat ze, om welke reden dan ook, aandacht verdienen. Het lijkt logisch dat met name experiences die op deze plaatsen worden gevonden, uit zullen groeien tot populaire modi in Battlefield Portal.
Tijdens de presentatie onderstreepte Ripple Effect ook nog dat de release van Battlefield 2042 eigenlijk pas het begin van de weg is voor Battlefield Portal. Het eerste jaar zullen EA en DICE meermaals nieuwe content aan Battlefield 2042 toevoegen en alle nieuwe content die verschijnt, zal tegelijk beschikbaar komen in Battlefield Portal. Het aantal bouwblokken dat je tot je beschikking hebt, zal gestaag blijven groeien. We kunnen ons voorstellen dat die nieuwe onderdelen niet per se prioriteit hebben voor veel gamers, want die eer zal naar de zeer populaire oude maps en content gaan die Battlefield Portal meebrengt. Wellicht zal het creatieve makers echter van een nieuwe impuls kunnen voorzien.
Voorlopige conclusie
Battlefield Portal is een veelbelovend nieuw onderdeel van Battlefield-games dat zijn waarde pas echt zal kunnen bewijzen als gamers hun eerste experiences hebben gemaakt en blijkt of het inderdaad zo leuk is om te spelen als we nu denken. Op papier ziet het er allemaal uitstekend uit. Alleen al het feit dat een aantal van de populairste maps uit de Battlefield-geschiedenis in vol ornaat aanwezig zijn en desgewenst op de klassieke manier gespeeld kunnen worden, is al prachtig. Het zorgt ervoor dat Battlefield Portal op zijn allerminst een bescheiden ‘Greatest Hits-album’ is voor Battlefield. Op zijn meest is Battlefield Portal voor veel creatieve shooterliefhebbers én voor liefhebbers van ongewone spelmodi de belangrijkste nieuwe modus in Battlefield. De diverse editors laten veel aanpassingen toe, waarbij met name de Logic Editor voor indrukwekkende verzinsels lijkt te kunnen zorgen.
Bèta in september
Na eerder al de traditionele multiplayer-modus uit te doeken te hebben gedaan en nu Battlefield Portal te hebben voorgesteld, komt EA op een later moment nog met meer informatie over Hazard Zone. Dit is de derde hoofdpijler van Battlefield 2042 en hij richt zich op kleinere, squad-based gevechten. Meer is daar nu nog niet over bekend. Wel maakte EA bekend dat in september een open bètatest zal plaatsvinden waar iedereen aan kan deelnemen, al zullen gamers die een pre-order plaatsen eerder toegang krijgen. Battlefield 2042 verschijnt op 22 oktober voor pc, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 en Xbox One, waarbij die laatste twee platformen het moeten doen met mindere prestaties en minder spelers per spel.