Zo'n tien jaar geleden waren tv-fabrikanten druk bezig met de ontwikkeling van 3d-tv's. Veel tv's hadden de mogelijkheid om 3d-films weer te geven, maar kijkers moesten daarvoor wel een brilletje opzetten. Tv-fabrikanten als Philips, Samsung, Sony en Toshiba hadden grootse plannen voor autostereoscopische 3d-tv's, met een speciale laag voor 3d-weergave zonder brilletje. Er werden tal van prototypes getoond, maar dergelijke tv's hebben de consumentenmarkt nooit bereikt.
Ook op de pc-markt is 3d een stille dood gestorven. Nadat tv-fabrikanten zich op 3d hadden gestort, kondigde Nvidia in 2009 GeForce 3D Vision aan. Dat platform bestond uit een brilletje en drivers om games in 3d te spelen op een monitor. Door gebrek aan ondersteuning in games en voor het vereiste 120Hz-beeldscherm brak dit nooit door. Sony verkocht in 2012 een 3d-monitor met brilletje voor de PlayStation 3, maar ook dat kreeg geen vervolg.
De 3d-hype waaide grotendeels over, maar één product werd wel een succes: de Nintendo 3DS. Die handheld verscheen in 2011, in de hoogtijdagen van de 3d-tv's. Het schermpje van de 3DS heeft een parralax barrier voor 3d-weergave zonder brilletje en er zijn er in de loop der jaren bijna 76 miljoen van verkocht. Dat is waarschijnlijk niet aan het 3d-scherm te danken; op het kleine schermpje voegde de 3d-functie niet veel toe en Nintendo zei de techniek bij de Switch weer vaarwel.
Nederlandse 3d-techniek in aantocht
Het is jaren stil geweest rondom 3d-schermen, maar als het aan het Nederlandse Dimenco uit Veldhoven ligt, komt daar snel verandering in. Dat bedrijf is in 2010 opgericht als een spin-off van Philips en heeft de brilloze 3d-techniek verder ontwikkeld. Dimenco noemt het nu Simulated Reality en het werkt in combinatie met sensoren die je ogen en handen volgen, wat ook interactie met het 3d-beeld mogelijk maakt.
Eind mei kondigde Acer een laptop aan met een scherm dat 3d-beelden kan tonen zonder brilletje en de Taiwanese fabrikant gebruikt daar de techniek van Dimenco voor. Wij gingen langs in Veldhoven om met de makers te praten en te kijken hoe het precies werkt.
Dimenco SR Devkit
In de praktijk
Om de techniek te demonstreren, heeft Dimenco een devkit gemaakt. Dat is een all-in-one-computer met een Intel Core i7-8700-processor, RTX 2080 Ti-videokaart en 31,5"-scherm. Dimenco gebruikt een 8k-paneel van LG Display, met een resolutie van 7680x4320 pixels. Over dat scherm ligt de optische laag die 3d-weergave mogelijk maakt. Boven het scherm zijn twee Intel RealSense D415-dieptecamera's gepositioneerd die de ogen en hoofdbewegingen van de gebruiker voor het scherm volgen.
Dimenco maakt ook de software om beelden in 3d weer te geven, en een sdk voor ontwikkelaars. Er is een SR Player voor 3d-video's, een SR Model Viewer voor het bekijken van 3d-modellen met interactie en een SR App Store waarin ontwikkelaars software kunnen uitbrengen die is gemaakt met de sdk. Daarnaast is er integratie met game-engines Unity en Unreal Engine en 3d-software zoals Autodesk en Blender.
In de praktijk is het 3d-effect erg overtuigend. Het ziet eruit zoals in 3d-films in bioscopen, maar is door de hoge resolutie en het feit dat je geen brilletje op hebt nog realistischer. De dieptewerking is ook vergelijkbaar met hoe je in VR diepte kunt zien, al evenaart het de immersie van een VR-bril niet omdat je uiteraard beperkt bent tot wat er op het scherm zichtbaar is en je niet volledig in een virtuele wereld wordt ondergedompeld.
Het werkt het beste met 3d-objecten die de randen van het scherm niet raken, bijvoorbeeld een 3d-model op een egale achtergrond. Als je inzoomt op zo'n object en het beeldvullend maakt, kan dat je hersenen wat verwarren omdat het 3d-beeld abrupt stopt en niet natuurlijk overgaat in de echte wereld. Door te focussen op objecten in het midden van het scherm, heb je daar minder last van.
De hoofdtracking met de RealSense-camera's werkt feilloos en zorgt ervoor dat je als het ware om een object heen kunt kijken door je hoofd te bewegen. Ook als je naar voren of naar achteren beweegt, verandert het perspectief op het scherm.
Aan de onderkant van de devkit zit ook een sensor van Leap Motion voor het tracken van handbewegingen. Om daar gebruik van te maken, moeten applicaties er specifiek ondersteuning voor inbouwen. We konden dat testen met een eenvoudige demo waarin een schoen zichtbaar is die je kunt draaien door je hand in een vuist te ballen en te bewegen. Dat werkt, maar de sensor heeft een beperkt bereik en is lang niet zo nauwkeurig als bijvoorbeeld de handtracking van een Oculus Quest-headset.
SteamVR-integratie
De sdk van Dimenco heeft ook integratie met SteamVR. In principe zijn VR-games en -applicaties dus in 3d op het scherm te spelen, maar dat moeten dan wel games zijn die met een controller kunnen worden bediend en waar bewegingscontrollers niet voor zijn vereist. Omdat het 3d-effect het beste werkt met objecten midden in beeld, zijn VR-games met een eerstepersoonsperspectief ook niet ideaal om te spelen op een 3d-monitor. We probeerden het wel, met de VR-game Aircar waarin je vanuit een cockpit een vliegende auto bestuurt. Dat gaf voor ons een behoorlijk overtuigende 3d-ervaring, maar het is minder meeslepend dan met een VR-bril waarin je volledig om je heen kunt kijken.
Aircar
Acer-laptop
De devkit met het 8k-scherm is niet te koop. Dimenco gebruikt hem voor demonstraties op beurzen en levert het apparaat aan fabrikanten en ontwikkelaars die met de techniek aan de slag willen. Acer is de eerste fabrikant die de techniek gaat toepassen in een consumentenproduct. Dat zal gebeuren in een laptop in de ConceptD-serie, gericht op professionele creatievelingen, ofwel creators. Een prijs is nog niet bekendgemaakt, maar een vergelijkbare ConceptD 7 Pro-laptop zonder de techniek van Dimenco kost al minimaal 2600 euro.
Acer brengt de laptop in het derde kwartaal van dit jaar uit, maar Dimenco heeft al een aantal exemplaren waar we mee aan de slag konden. Het 15,6"-paneel heeft een 4k-resolutie en de laptop gebruikt de webcam boven het scherm voor oog- en hoofdtracking. De sensoren zijn eenvoudiger dan in de devkit, maar het 3d-effect is ook op de laptop overtuigend en de tracking werkt prima. Door het kleinere scherm is het wel wat minder indrukwekkend dan bij de grote devkit.
Hoe het werkt: lensstructuur en oogtracking
De optische laag en software van Dimenco maken het mogelijk om een scherm twee beelden te laten weergeven en die naar de afzonderlijke ogen van de gebruiker te sturen. Dat levert een realistische dieptewerking op. Het werkt met een lensstructuur die is aangebracht op een laag bovenop het scherm, legt COO Bas Böggemann uit: "Die lensstructuur zorgt ervoor dat je linker- en rechteroog een andere pixel zien. Door dit te combineren met eyetracking kunnen we dat realtime realiseren, zodat altijd het optimale beeld in je ogen terechtkomt."
"We hebben ervoor gekozen om de optische laag voor één gebruiker te ontwerpen. Doordat we twee camera's gebruiken, weten we waar je ogen zijn en kunnen we ook het perspectief veranderen. We creëren niet alleen een 3d-beeld, je kunt ook om het object heen kijken. Dat is uniek, en ook de reden waarom we onze techniek Simulated Reality noemen," zegt CEO Maarten Tobias.
De glaslaag met lensstructuur bevat lijnlenzen met een pitch van zo'n 150 tot 200 micron. "Die lijnen zetten we onder een lichte hoek, waardoor er een bepaalde interferentie is met de pixellay-out van het paneel", vertelt Böggemann. Omdat het beeld bij 3d-weergave in feite in tweeën wordt gesplitst, worden panelen met een hoge resolutie gebruikt.
Schakelbare 3d-laag op kleinere formaten
Die extra laag met de lensstructuur boven op een lcd doet wel af aan de beeldkwaliteit als de 3d-functie niet in gebruik is. Dat is te zien op de devkit met het grote 8k-scherm; dat is bij 2d-weergave niet zo scherp als je zou verwachten. De Acer-laptop heeft dat probleem niet. Die heeft een 15,6"-4k-scherm en als je de 3d-functie uitzet, ziet het beeld er net zo scherp uit als bij een reguliere 4k-laptop met hetzelfde schermformaat.
In de laptop zit een schakelbare versie van de 3d-techniek, met een actieve laag die elektronisch kan worden aan- en uitgezet. Böggemann: "Dat werkt met twee glasplaten. Op één daarvan zit de lensstructuur en tussen de platen zit net als in een lcd vloeibaar kristalmateriaal. Dat kan twee verschillende statussen hebben, beide met een eigen brekingsindex. Een daarvan matchen we met het materiaal van de lensstructuur. Het licht gaat er dan dwars doorheen en zo kunnen we de 3d-werking van het display aan- en uitzetten".
Dimenco-schermlaag met schakelbaar 3d-effect voor laptop
Van Philips 3D Solutions en WOWvx naar Dimenco en Simulated Reality
Al voordat Dimenco bestond, bracht Philips 3d-schermen uit voor de zakelijke markt. Destijds gebeurde dat onder de noemer WOWvx en ze waren afkomstig van de 3D Solutions-afdeling van de Eindhovense elektronicafabrikant. Ook dit waren schermen waarvoor geen brilletje nodig was, maar het idee was om grote tv's te maken, voor meerdere kijkers. Philips stopte er in 2009 mee omdat het niet lukte om de techniek op grote schaal rendabel te produceren.
Dimenco ontstond in 2010 als een spin-off van Philips 3D Solutions. Aanvankelijk ging het bedrijf verder met 3d-schermen voor de zakelijke markt en was het plan om de techniek naar 3d-tv's te brengen. Op de CES-beurs in 2013 werd dit gedemonstreerd, maar 3d-tv's voor consumenten met de Dimenco-techniek kwamen er nooit.
Tobias: "We werkten aan multiview, waarbij je met meerdere personen voor zo'n scherm kon staan. Dat soort schermen heeft echter intrinsieke technologische uitdagingen die je niet goed kunt oplossen. Je zou daarvoor naar 64k- of 128k-resoluties moeten gaan. Misschien is dat haalbaar in de toekomst, maar zover zijn we nog niet."
Dimenco besloot zich te richten op kleinere schermen voor één gebruiker, met tracking en software om interactie mogelijk te maken. "Simulated Reality is voor ons een totaalpakket met niet alleen 3d-beeld, maar ook interactie met het beeld en spatial sound. Dat is waar wij in geloven", benadrukt Tobias.
'Helaas mogen wij over veel projecten niks zeggen'De techniek voor Dimenco's Simulated Reality-schermen is al sinds 2017 in productie, maar toe dusver zijn er nog geen producten op de markt verschenen. Waarom duurt dat zo lang? Tobias: "Technologie ontwikkelen duurt altijd langer dan je hoopt. In de tussentijd hebben we wel producten op de markt gebracht, maar niet voor consumenten. Helaas mogen we over veel projecten niks zeggen. We werken veel samen met bedrijven in Silicon Valley en Azië. Van veel bedrijven die dit soort initiatieven ontplooien, zou je kunnen zeggen dat wij erachter zitten".
"We hebben ook niet stilgezeten. De ontwikkeling heeft heel lang geduurd. Het opzetten van de toeleveringsketen, dus een fabriek die dit kan maken, is complex en duur. Ook is er nu veel meer 3d-content beschikbaar. Toen we elf jaar geleden begonnen, was het moeilijk om bijvoorbeeld een draaiend 3d-logo te maken. Daar werkten we dan twee weken aan. Nu is er heel veel content beschikbaar die 3d-weergave aankan en waar wij op in kunnen spelen", vervolgt de CEO.
Dimenco is niet het enige bedrijf dat 3d-schermen maakt. Sony introduceerde vorig jaar een 15,6"-scherm met een vergelijkbare techniek die ook werkt met een lenslaag op een lcd en oogtracking. Sony verkoopt het scherm voor 5000 dollar; of het bedrijf plannen heeft voor grotere schermen of andere producten, is niet duidelijk. Over de concurrentie zegt Tobias: "We weten dat ook andere partijen in Amerika hiermee bezig zijn, maar ik denk dat de volwassenheid en kwaliteit van onze techniek ons uniek maakt. Dat is ook een reden waarom Acer voor ons heeft gekozen."
Prototypes maken in Veldhoven
De productie vindt plaats in China, maar in Veldhoven heeft Dimenco apparatuur om zelf te experimenteren met nieuwe lensstructuren en aangepaste schermformaten. Voor het ontwikkelen van de optische laag heeft Dimenco een specialistische machine van Philips overgenomen. Die kan met een diamantbeitel piepkleine structuren aanbrengen op een koperen plaat die vervolgens als mal wordt gebruikt. Daarnaast heeft Dimenco een complete cleanroom in eigen huis, met apparatuur voor het assembleren van prototypes.
Machine van Dimenco voor het maken van lensstructuren
Overname, investering en verdienmodel
Vijf jaar geleden werd Dimenco overgenomen door het Chinese KDX, een fabrikant van optische materialen. Het is ook de fabrikant waar het Veldhovense bedrijf mee samenwerkt voor de productie van de optische laag. Een paar jaar geleden hebben de Dimenco-oprichters het bedrijf echter weer teruggekocht; het is dus weer in Nederlandse handen.
Tobias legt uit hoe dat gelopen is: "KDX heeft een grote investering gedaan in het bouwen van een fabriek. Dat kostte tientallen miljoenen dollars. Ze zijn in financiële problemen gekomen, maar de fabriek staat er nog en is nog operationeel. Dat was voor ons het moment om weer een controlerend belang te nemen in Dimenco. De fabriek is nog eigendom van KDX en dat is nu onze leverancier. De samenwerking gaat zo een stuk beter dan destijds".
In juni haalde Dimenco 2,5 miljoen euro aan nieuwe investeringen binnen, afkomstig van KPN Ventures en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. De investeerders zijn optimistisch doordat Acer een samenwerking is aangegaan met Dimenco en er daadwerkelijk producten met de techniek op de markt komen.
Dimenco is niet van plan om zelf hardware uit te brengen voor consumenten. Het verdienmodel is gebaseerd op licenties. Bedrijven kunnen de 3d-technologie en bijbehorende software afnemen en vervolgens verwerken in hun eigen producten. "We helpen bijvoorbeeld een bedrijf als Acer om zo’n product te maken. Op het moment dat het product klaar is voor de markt geven we dat bedrijf toegang tot de toeleveringsketen en die kunnen fabrikanten vervolgens zelf beheren. Wij krijgen een vergoeding per product", aldus Tobias.
Producten voor creators en gamers
Acer is de eerste fabrikant die de technologie in licentie neemt voor een consumentenproduct. In het derde kwartaal van dit jaar brengt de Taiwanese fabrikant een laptop in zijn ConceptD-serie uit met een 3d-scherm en software van Dimenco. Acer noemt het zelf SpatialLabs en richt de laptop op de markt voor creators. Dat is een segment waar Dimenco met zijn techniek nu ook op mikt, maar het Veldhovense bedrijf ziet ook toekomst in gaming.
'We hopen volgend jaar de eerste gaminglaptops of -monitoren op de markt te krijgen'Tobias: "We zetten erg in op de markt voor creators en engineering. We voegen diepteperspectief toe en daar hebben die gebruikers vaak behoefte aan. Maar wij geloven ook erg in gaming en hopen volgend jaar de eerste gaminglaptops op de markt te krijgen. Het zou ook om gamingmonitoren kunnen gaan, dat wordt nog een verrassing. We zijn hiervoor met fabrikanten in gesprek, maar helaas kan ik nog geen namen noemen."
Met alleen hardware is Dimenco er nog niet. Om de techniek optimaal te gebruiken, moeten games worden aangepast. Daarover is Dimenco volgens Tobias in gesprek met partijen: "VR-games zijn redelijk makkelijk te porten naar onze technologie, maar uiteindelijk is het ook zaak om de grote AAA-gamemerken aan je te binden. Daar zijn we mee in gesprek, maar dat duurt vaak wat langer. Ons doel is om ook de Ubisofts van deze wereld mee te krijgen in deze ontwikkeling."
Dure 8k-3d-monitor in aantocht
Dimenco heeft al jaren een devkit, maar werkt ook aan een productieversie van een 32"-8k-monitor met de 3d-techniek. Die moet in september op de markt komen, maar het is geen product dat in grote aantallen beschikbaar zal zijn, zegt Tobias: "Voor ons is dit echt een marketingtool waarmee we laten zien wat er mogelijk is met onze technologie. We willen voorkomen dat we gaan concurreren met onze klanten. We maken het scherm voor klanten en partijen waar we mee samenwerken."
Het scherm zal volgens Tobias te koop zijn voor liefhebbers, maar die moeten daarvoor wel diep in de buidel tasten: "De prijs zal zo'n 8000 tot 9000 euro bedragen. We mikken op een nichemarkt en hopen dat andere partijen dit scherm in grotere volumes gaan maken; dan gaat ook de prijs omlaag."
De hoge prijs zit hem nu vooral in het gebruikte 8k-paneel. Monitoren met die resolutie zijn nog maar nauwelijks op de markt. Bij tv's is dat anders; die markt beweegt sneller naar de 8k-resolutie, liggen daar nog kansen voor Dimenco?
Tobias: "We hebben al een 65"-8k-scherm gemaakt en een aantal van onze klanten werkt ermee. Wij richten ons op kleinere schermen voor één gebruiker. Wel zien we dat onze technologie lcd-fabrikanten een reden geeft om panelen met hogere resoluties te maken. Fabrikanten zoeken continu naar opties om hun schermen beter te maken. Consumenten zien op 27" het verschil tussen 4k, 8k en 16k niet, maar met onze technologie heeft een lcd-fabrikant reden om grotere panelen met hogere resoluties te maken. Bij gebruik van een 8k-scherm zie je 3d in 4k."
Dimenco-prototype
Fabriek voor grotere panelen gezocht
De laag met lensstructuren kan Dimenco in principe in elk formaat laten maken, maar bij de productie van de actieve versie waarvan de lenswerking is uit te schakelen, komt meer kijken. Het 15,6"-paneel dat deze functie heeft en in de Acer-laptop zit, wordt gemaakt in de fabriek van KDX. Dit gebeurt in een Gen 3.5-productielijn die werkt met platen van 650 bij 550mm. Daar kunnen drie 15,6"-panelen uit worden gehaald, en maximaal een 27"-paneel. Het 31,5"-formaat van de devkit past dus net niet.
Om grotere schermen met een elektronisch schakelbare 3d-laag te maken, moet Dimenco op zoek naar een fabrikant die de faciliteiten heeft om grotere panelen te maken. Die schakelbare panelen zijn volgens het bedrijf echt nodig om producten voor de consumentenmarkt te produceren, omdat je schermen daarmee ook zonder nadelen van de extra laag kunt gebruiken.
"Fabrikanten moeten een paar processtappen toevoegen om ze te maken. We zijn aan het kijken of we een fabriek kunnen vinden die grotere formaten kan maken en dit wil produceren. Hopelijk kunnen we hier binnen een jaar wat meer over vertellen", aldus Tobias.
De laag van Dimenco komt bovenop een regulier lcd en daarbij is het Veldhovense bedrijf afhankelijk van de eigenschappen van dat paneel. Sommige panelen hebben bijvoorbeeld een laag aan de bovenkant die meer reflecties oplevert, wat nadelig is voor de beeldkwaliteit. In een ideaal scenario zou Dimenco zelf een compleet scherm produceren, bestaande uit een optimaal lcd en daar bovenop de schakelbare 3d-laag. Tobias geeft dat ook toe: "Volgens mij zijn we er langzaam naartoe aan het werken. In de lcd-markt moet je bepaalde volumes halen en een naam opbouwen. Ik denk dat we daar steeds dichter bij komen."
Techniek is klaar, nu de markt nog
Nadat tv-fabrikanten hun dromen met betrekking tot brilloze 3d-schermen op hebben gegeven, is de techniek lang uit beeld geweest. Dimenco weet te overtuigen met zijn implementatie voor brilloze 3d-weergave op monitoren en de eerste stapjes richting de consumentenmarkt worden gezet. De grote hype rondom 3d is echter allang vervlogen; het is nu afwachten of de interesse van fabrikanten en consumenten weer kan worden gewekt.
Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker
Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.
Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.
Er is in de omgeving van Eindhoven nog een bedrijf die zich ook richt op 3D schermen zonder bril - en dat OOK een spin-off van Philips is, merkwaardig genoeg: SeeCubic. Qua aantal medewerkers, volgens LinkedIn, zijn ze ongeveer even groot.
Nou ben ik eigenlijk wel benieuwd: wat zijn de verschillen tussen deze bedrijven?
SeeCubic is opgericht in 2011, volgens de LinkedIn website. Dimenco een jaar eerder, in 2010. En beide bedrijven zijn ongeveer even groot in aantal medewerkers (ruwweg 30), dus zou ze allebei wel als startup klassificeren.
Heb een paar jaar geleden met iemand samengewerkt die toen naar SeeCubic vertrokken was, vandaar dat ik er van weet.
Wat een leuk artikel, wist niet dat 3d schermen nog zo levend waren. Hopelijk komt de fabriek van KDX ook weer in Nederlandse handen. Maar het blijft zonde dat het geen Philips meer is, dat kent iedereen. Maar goed: dat richt zich alleen nog op zorg.de weg die Pieper ooit is ingeslagen is toch jammer.
Zou interessant zijn om te weten of er ooit een beursgang komt, lijkt mij een bekeggingsparel.
Dan moet het wel wat meer een vlucht gaan nemen dan WowVX (van Philips toentertijd). Dat had toen ook een grote belofte, maar is nooit echt groot geworden. De schermen die bijvoorbeeld bij Holland Casino hingen in die tijd, waren indrukwekkend, maar dan moest je er wel precies goed voor gaan staan. Denk ook dat dát het grote nadeel was van die techniek (nog zonder eyetracking). Hierbij zal dat minder zijn, maar dat hangt nog steeds af van de grootte van het scherm en de afstand tot het scherm. Tevens zal dit ook een techniek zijn voor een klein publiek (ik gok 1 persoon, want een verschillende 3D-weergave voor meerdere mensen zonder 3D-bril zal hiermee (nog?) niet mogelijk zijn).
Overigens, ik heb thuis 2 3D-TV's staan en het ontbreken van die functionaliteit is toch wel een van de dingen die mij tegenhoudt bij de aanschaf van een nieuwe TV. Ik heb zowel een 3D-TV met actieve shutter brillen als passief en die laatste is wel wat rustiger voor de ogen (merkbaar als je een wat langere 3D-film als Avatar of The Hobbit kijkt), maar qua scherpte is die met Active Shutter aanmerkelijk scherper, maar goed, die brillen zijn dan weer duurder en zelf vind ik het, zoals eerder aangegeven, minder geschikt voor een lange(re) film. 3D wordt vaak als gimmick gezien, maar ik vind het, zeker bij bepaalde films, toch wel wat toevoegen. We hebben hier thuis dan ook een vrij uitgebreide collectie met een aantal Disney 3D's voor de kinderen en alle beschikbare Star Wars, Marvel en Hobbit films en een paar uitschieters als Avatar, World War Z en BladeRunner 2049.
Denk zelf dat veel mensen er nog niet (helemaal) klaar voor waren, de schermen relatief klein (toen het opkwam was 40-42" heel gangbaar nog) en het aanbod te karig. Ach ja.
Inderdaad, ik ben zelf een grote fan van 3D en heb het gevoel dat de fabrikanten véél te vroeg (nog voor de techniek er was om het goed te doen) zijn begonnen het te pushen. Daarom jaren geleden vrij spontaan het laatste model van LG met 3D gekocht (de Panasonic plasma staat nu op de slaapkamer). Het was pas toen ik passieve 3D op deze 65" 4K OLED TV gezien had dat ik het gevoel had dat de techniek er eindelijk klaar voor is. Ik gebruik nog steeds Guardians of the Galaxy in 3D als demo en om eerlijk te zijn is dit ook mijn favoriete versie, aan die immersie kan 4K HDR versie er niet aan tippen hoor. Waarschijnlijk had het 3D gebeuren voor thuis er anders uit gezien indien deze manier (groot 4k scherm met passieve 3D) de eerste was waarop 3D thuis mogelijk zou zijn.
De eerste keer dat ik het zag zat ik met open mond en sindsdien is mijn collectie 3D films uitgegroeid tot 126 stuks.
Hopelijk zorgt Avatar 2 voor een revival van 3D voor thuis. Met of zonder brilletje 😉
Ik werk nog met regelmaat met 3D-schermen, al maken deze wel gebruik van een bril. Het nadeel van de schermen waarmee ik werk is dat ze doorgaans nogal log zijn, omdat het in feite twee standaard monitoren aan elkaar geplakt zijn met een spiegelende plaat ertussen (voorbeeldje). Dit maakt zo'n 3D scherm niet geschikt voor elke werkplek. De autostereoscopische schermtechniek van Dimenco daarentegen is interessant, gezien je hiermee minder logge 3D-schermen kunt realiseren.
Leuk dat de Plus artikelen ook gepaard gaan met een video, wat veel toevoegt m.i.
Ik denk nog steeds dat dit in de gezondheidszorg veel toegepast kan gaan worden zeker zonder hulpmiddelen als een bril. Goed om te lezen/zien dus dat er nog steeds aan de technologie gewerkt wordt!
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details