Lenovo komt met 3d-monitor voor contentcreation

Parallel aan de IFA toont Lenovo in Berlijn een 27"-3d-monitor geschikt voor contentcreation. Door de switchbare lenticulaire lenslaag werkt het effect zonder bril en kan het scherm eventueel ook 2d weergeven.

De manier waarop de ThinkVision 27 3D Monitor werkt, lijkt op die van de 3d-schermen die we eerder zagen van Dimenco. Desgevraagd zegt Lenovo het product echter zelf te hebben ontwikkeld. Net als de Dimenco-schermen heeft de ThinkVision 27 3D Monitor een laag met piepkleine lensjes voor het paneel die het beeld verdeelt in pixels voor het linker- en voor het rechteroog. Om te weten waar de ogen van de gebruiker zich bevinden, zodat die het juiste beeld te zien krijgen, heeft het scherm cameraatjes voor eyetracking. Doordat de lenticulaire lenslaag kan worden uitgeschakeld, kan het scherm ook 2d weergeven. Dat is vooral belangrijk omdat de horizontale resolutie van het scherm bij 3d-weergave wordt gehalveerd, waardoor het beeld er dan enigszins korrelig uitziet.

Lenovo ThinkVision 27 3D DisplayBij het scherm zit de 3D Explorer-software, een soort launcher voor andere programma's. Zo zijn er een 3d-videoplayer en een sdk waarmee ontwikkelaars 3d-applicaties kunnen bouwen. Lenovo belooft ook ondersteuning voor bestaande productiviteitssoftware, maar noemt geen concrete programma's.

De ThinkVision 27 3D Monitor heeft een ips-paneel van 27" met 4k-resolutie. Lenovo belooft een maximale helderheid van 310cd/m², een contrast van 1000:1 en 99 procent dekking van de DCI-P3- en AdobeRGB-kleurruimtes. Het scherm heeft een refreshrate van 60Hz. De Thinkvision 27 3D Monitor heeft twee HDMI 2.1-poorten (met HDMI 2.0-snelheid), een DisplayPort 1.4-ingang en USB-C-docking met 100W power delivery, een ethernetpoort en een USB 3.2-hub met vijf poorten. Voor videoconferencing kan eventueel de Lenovo ThinkVision MC60-webcam worden aangesloten.

De verkoop van de ThinkVision 27 3D Monitor begint in februari 2024 in bepaalde landen; het is niet duidelijk of Nederland daar bijhoort. Het scherm gaat 3000 euro kosten.

Door Friso Weijers

Redacteur

01-09-2023 • 07:00

21

Reacties (21)

21
21
10
0
0
9
Wijzig sortering
Hmm grappig maar ik heb dan toch liever een VR headset. 3D schermen waren er jaren geleden al maar ik ben er niet van overtuigd.

Bovendien met een VR headset kan je ook om je object heen lopen en voorover buigen om het preciezer te zien. En er zijn steeds meer 3D design apps voor in VR zelf.
Hmm grappig maar ik heb dan toch liever een VR headset. 3D schermen waren er jaren geleden al maar ik ben er niet van overtuigd.
Maar zou je voor werk een (groot deel van de) dag een VR-headset willen dragen?
Bovendien met een VR headset kan je ook om je object heen lopen en voorover buigen om het preciezer te zien. En er zijn steeds meer 3D design apps voor in VR zelf.
Wanneer je daadwerkelijk beschikt over 3D geometrie kun je inderdaad de bewegingsvrijheid van een VR-headset benutten. Voor wanneer je alleen beschikt over bijv. stereofoto's dan heb je niets aan die bewegingsvrijheid en is een 3D-scherm voldoende.
Wanneer je aan het tekenen bent en je moet telkens in rare houdingen staan, dat lijkt mij niet prettig.
Kan je het ding wat je tekent dan niet gewoon draaien en bewegen,
Dit scherm is meer voor mensen die met autocad e.d. werken. Ze kunnen dan later een object in 3d laten zien aan een klant of voor onderzoek.
Hmm grappig maar ik heb dan toch liever een VR headset.
Tot dat je 8u per dag aan het 3D tekenen bent in Inventor of Autocad. Heel de dag afgesloten van je omgeving. Ondanks het iets korrelige beeld kan je de 3D monitor kan je ook gebruiken als gewone monitor.

Voorover buigen om iets preciezer te zien kan ook met uw muis ;-) En al zeker met een 3Dconnexion muis die daar speciaal voor gemaakt is. Daar zie ik dus geen killer argument.

Ik zie een AR-headset vooral als een uitbreiding op een 3D monitor omdat je met een goede AR-headset het product in de ruimte kan plaatsen op schaal 1:1 Dat is erg veel waard. In uw CAD programma maak

Een ander voordeel van geavanceerde AR is dat je beelden kan sculpteren met uw hand. Maar zover zijn we nog niet.
Ik gok dat je in de praktijk vooral veel schakelt tussen 2D input en 3D reviewing.
Het werkt zonder bril wat een behoorlijk pluspunt is en ik vermoed dat ze hiermee ook een niche willen aanspreken. Niet elke monitor hoeft alleen maar voor de massa te worden geproduceerd. Er is echt meer dan zat keuze als je een monitor zonder 3d wilt, andersom is een monitor met 3d zeer schaars.
Zelf ook verfent liefhebber van VR, maar voor werken aan een model is zo'n monitor in combinatie met bv een spacemouse een stuk praktischer, VR kun je dan nog gebruiken om te finetunen of om lifesize te zien.
Ja zo doe ik het ook maar dat is met name omdat de toolchain er nog niet is. Maar Unity is bijvoorbeeld al bezig om 3d ontwikkeling in 3d te maken. Het ziet er al goed uit maar is nog te beperkt.

Een spacemouse is inderdaad ook geweldig en zou dat ook in combinatie met een headset zijn (je hoeft niet altijd op de roomscale manier te werken natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 12:04]

HDMI 2.1-poorten (met HDMI 2.0-snelheid)
Wat betekent dit? Ik dacht dat 2.1 op de snelheid sloeg. Wat heeft die poort dan te bieden om 2.1 te heten? Stekker is hetzelfde toch?
nieuws: HDMI-licentieorgaan: HDMI 2.0 bestaat niet meer en is onderdeel van H...

met andere woorden je kunt 2.0 kabels verkopen met 2.1 sticker dus (heerlijke standaard /s) je hoeft er niks voor te bieden om 2.1 te mogen zijn

[Reactie gewijzigd door atthias op 23 juli 2024 12:04]

haha, zijn dat dezelfde jongens die de USB standaarden hebben verzonnen 8)7

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 23 juli 2024 12:04]

nee ze lijken we bij de USB club lessen te hebben gevolgd :+
Om te weten waar de ogen van de gebruiker zich bevinden, zodat die het juiste beeld te zien krijgen, heeft het scherm cameraatjes voor eyetracking.
Werkt dit als je iets aan een collega moet laten zien, dus met meerdere mensen? Werkt dit in een slecht verlichte omgeving? Dit klinkt als een paradepaardje voor problemen.
De camera gaat prima om met meerdere mensen in frame maar houdt zich vast aan het eerste (en grootste) gezicht die hij ziet totdat dit gezicht volledig uit beeld gaat. Hierna zoekt hij het volgende dichtstbijzijnde gezicht.

Je kan er dus met meerdere mensen naar kijken maar er is er altijd maar één die 3D ziet. Dit is gedaan om de stabiliteit van het 3D effect en de resolutie zo hoog mogelijk te houden. Mocht je ooit iets aan een collega willen laten zien, dan veeg je een keer met je hand voor de camera langs (of je gaat uit frame) en zorg je ervoor dat je collega dichterbij staat.
Jelle heeft duidelijk een bril op, dus hoezo laat het scherm 3D beelden zien zonder bril :Y) O-)
Inderdaad, dacht eindelijk een 3d monitor te hebben gevonden waar ik mijn bril niet meer voor nodig heb.
Telt dit? https://web.media.mit.edu/~gordonw/VisionCorrectingDisplay/

LF-displays worden meestal als 3D displays ingezet. Ik weet niet meer of deze implementatie samen met de oog-correctie ook nog 3D toelaat, maar in principe zou het wel kunnen - denk ik. (Staat mogelijk in de tekst, maar ik ben even te lui om het uit te zoeken...)
Maarja, de monitor draagt geen bril, dus die toont het beeld zonder bril. Beetje vergelijkbare graps als, je moet niet mensen met een bril slaan, maar met een honkbalknuppel ;)
Die extra lenzen op het scherm zou je kunnen beschouwen als een bril, dus in dat opzicht heeft de monitor wel degelijk een bril op ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.