3d-schermmaker Leia neemt het Nederlandse Dimenco over

Het Amerikaanse Leia Inc. heeft het Nederlandse Dimenco voor een onbekend bedrag overgenomen. David Fattal blijft ceo van Leia, terwijl voormalig Dimenco-ceo Maarten Tobias als chief commercial officer bij Leia gaat werken.

Dimenco LeiaLeia heeft het Nederlandse schermtechnologiebedrijf naar eigen zeggen overgenomen om een universele 3d-technologie te ontwikkelen. Het eerstgenoemde bedrijf zegt zich namelijk voorheen voornamelijk op Android-platforms en de automotivesector te hebben gericht, terwijl Dimenco zich op Windows-laptops en monitors voor professionele doeleinden richtte. De twee bedrijven zeggen nu gezamenlijk 'verenigde oplossingen' te gaan ontwikkelen voor verschillende platforms en formfactors.

Beide bedrijven hebben een achtergrond in 3d-technologie. Dimenco, dat in het Noord-Brabantse Veldhoven gevestigd is, levert verschillende soorten 3d-schermtechnologie, onder meer voor eigen hardware en aan derden, zoals Acer en ASUS. Op de afgelopen CES lieten de vermelde bedrijven bijvoorbeeld nog laptops met 3d-schermen zien waarvoor geen speciale bril nodig is. Op diezelfde beurs toonde Leia dan weer tablets met een vergelijkbare technologie. Over die verschillende producten schreef Tweakers eerder dit jaar een uitgebreid artikel.

Door Yannick Spinner

Redacteur

08-08-2023 • 15:16

18

Submitter: WhatsMyUsername

Reacties (18)

18
18
9
0
0
6
Wijzig sortering
Hoop dat uit deze samenwerking veel moois komt. Zou graag een laptop met 3d beeldscherm hebben die te bekijken is zonder speciale hulpstukken (bril oid.). Vraag me af hoe die techniek voor de beeldschermen werkt.
Is dat niet een beetje wat de new Nintendo 3ds had? Die volgde via de camera je ogen en paste daarop het scherm aan.
Die volgde via de camera je ogen en paste daarop het scherm aan.
Ik weet niet waar je die wijsheid vandaan hebt, maar daar klopt niks van ;)
it uses a parallax barrier to produce a three-dimensional effect without requiring special glasses.
Edit: I stand corrected :)

[Reactie gewijzigd door RobIII op 23 juli 2024 13:43]

De 'New 3DS' maakte weldegelijk gebruik van een camera voor eye-tracking en paste daarmee de parallax barrière aan zodat je geen last had van de zeer beperkte kijkhoek.

https://en.wikipedia.org/wiki/New_Nintendo_3DS
A new feature known as "Super Stable 3D" improves the quality of the systems' autostereoscopic 3D effects by using a sensor to detect the angle that the player is viewing the screen at, and adjusting the effects to compensate.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 13:43]

Ik vermoed dat TvdD het heeft over de New 3DS. Deze gebruikt face/eye tracking om het beeld aan te passen bij beweging.
Deze functie zat alleen in de New 3DS. Nintendo maakte ook niet zo'n groot onderscheid tussen de 3DS en de New 3DS, terwijl de New 3DS echt wel wat significante upgrades had ontvangen. Alleen al de CPU bijvoorbeeld:
3DS: 268MHz ARM11 MPCore dual-core (waarvan 1 voor het OS)
New 3DS: 804MHz ARM11 MPCore quad-core (standaard draait deze ook 268MHz, met uitzondering van het hoofdmenu en spellen die specifiek 804MHz vragen)

Over het scherm en de tracking:
"A new feature known as "Super Stable 3D" improves the quality of the systems' autostereoscopic 3D effects by using a sensor to detect the angle that the player is viewing the screen at, and adjusting the effects to compensate. The sensor is also used as an ambient light sensor for automatic brightness adjustment"
https://en.m.wikipedia.org/wiki/New_Nintendo_3DS
Dimenco heeft die dus al. Lees even het andere artikel via de link uit dit artikel review: 3d-schermen zijn terug - Displays met diepte en zonder bril
Daar wordt ook uitvoerig uitgelegd hoe de techniek werkt.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 23 juli 2024 13:43]

Hoe zit het eigenlijk met European Innovation Council fund? De EU heeft hier geld geïnvesteerd (2018) met als doel de innovatie en ontwikkeling binnen de EU te stimuleren. Nu lopen bedrijven buiten de EU met deze innovaties weg en heeft er iemand met EU steun enorm veel geld ontvangen. Dit soort overnames zouden veel beter gemonitord moeten worden dan wel niet tegen gehouden.
Toen zat er nog een afdeling met visie ( Nelie kroes iemand?)

Heden dag ligt prioriteit (functie) elders

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 13:43]

Wat een onzinnig antwoord, Neelie Kroes heeft niets te maken gehad met EIC en als het bedoeld was als sneer dat zonder Kroes er geen Nederlandse innovaties meer op het Europese toneel staan, dan is het tegendeel waar. Sinds 2022 staan Nederlandse bedrijven consistent in de top 3 van toekenningen bij de prestigieuze EIC Accelerator financiering. Sinds 2023 is er zelfs weer een Nederland president van de EIC Council (Michiel Scheffer). Niet dat dit allemaal uitmaakt want het is een Europees instrument met objectieve beoordelingsprocedures, maar feit is dat Nederlandse bedrijven aan de top staan qua innovatie.

Als antwoord op downcom, het is doorgaans het geval dat een bedrijf op zo'n moment in ieder geval nog de te ontvangen steun niet meer zal ontvangen (je krijgt bij de start van zo'n project nooit in 1x het hele bedrag). Dimenco kreeg begin dit jaar de financiering toegekend en misschien is het zelfs het geval dat het project nog niet formeel begonnen is omdat er vrij veel tijd zit tussen toekenning en de formaliteiten eer de eerste storting gedaan is. In sommige gevallen is het ook vereist dat het bedrijf de al ontvangen steun terug moet betalen, omdat de funding in principe bedoeld is voor mkb'ers met enkele uitzonderingen daargelaten.

Hoe dan ook ben ik het met je eens dat het erg zonde is dat dit bedrijf nu in Amerikaanse handen komt - dat is inderdaad precies het tegenoverstelde resultaat van wat EIC funding zich als doel stelt, Europese bedrijven in Europese handen houden.
Als je op crunchbase zoekt naar Dimenco, zal je vinden dat EIC ook equity had als investeerder en dus waarschijnlijk zijn investering heeft terugverdiend met de verkoop van het bedrijf.
En zo valt weer Nederlandse technologie in buitenlandse handen en is er een goede kans dat de vestiging hier verdwijnt binnen een paar jaar.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 23 juli 2024 13:43]

En ook weer uit de koker van Philips die de basis technologie ontwikkeld heeft. Ik heb heul vroegah (voor 2010) nog wat simpele games gemaakt voor zo'n 3D TV toen ik nog werkte bij de research-tak van dat Eindhovens techbedrijf met de blauwe letters.
Je gebruikte de linker helft van de rendering voor de depth-buffer, de rechter helft voor de RGB waardes van het beeld, en de TV deed de rest van de magic.
Het effect was toen wel leuk, maar niet echt fijn om lang naar te kijken. Ik ben nu wel benieuwd hoe de tech er tegenwoordig voor staat na bijna 15 jaar, want ik ben zo'n ding daarna nooit meer in het wild tegen gekomen.
Wat maakte het lastig om lang naar te kijken, verversen van het beeld?
Ik heb geen idee wat deze TV kon doen maar je bedoelt zeker dat beide helften voor elk oog uiteindelijk bedoeld waren en jij, ik en de rest niet mochten weten hoe het 3D effect werd gemaakt in de TV?
Sorry, ik was niet echt duidelijk. Het beeld/videosignaal wat je er naar toe stuurde was opgedeeld: de rechter helft voor de RGB, de linker helft voor de diepte van de 3D-scene. De TV deed dan interne magic om een beeld voor het linker en rechter oog te maken. Hoe dat intern in de TV werkte, geen idee.
Deze "split-mode" was bedoeld om 3D effecten toe te voegen aan bestaande video-content: maak een depth-mask voor je oude Star-Wars film, plak deze naast het RGB-sgnaal, en klaar.
Deze optie was voor ons gewoon handig om snel een proof of concept te maken, en ik kan me ook niet herinneren of we een andere optie hadden.
3D effecten voor films en VR worden tegenwoordig gemaakt met 2 camera's/viewpoints: één voor ieder oog.

Het nadeel van deze "split-mode" was dat je maar de helft van de horizontale resolutie ter beschikking had voor het RGB signaal. Note: dit was 15 jaar geleden, dus 4k was geen ding toen, HD en HD-ready was toen normaal. Dus de resolutie was niet echt daverend
Wat het vervelend maakte om naar te kijken was dat je er recht en stil naar moest kijken. Vooral wanneer je met je hoofd bewoog zag je artefacten van het parallax filter.
Mogelijk is dit persoonlijk, maar ik vond het ook lastig om mijn ogen goed te focussen op het beeld.

Daarom ben ik ook benieuwd hoe de tech er nu, 15 jaar later, voor staat en of ze die artefacten van het parallax filter op hebben weten te lossen. Het resolutieprobleem heeft zich in ieder geval vanzelf opgelost met nieuwe HDMI/DP standaarden en krachtigere PC's.
Deze "split-mode" was bedoeld om 3D effecten toe te voegen aan bestaande video-content: maak een depth-mask voor je oude Star-Wars film, plak deze naast het RGB-sgnaal, en klaar.
Precies dat ja. Mooi antwoord.

Verder inderdaad ook met de plasma 3D TV had je geloof ik ook minder verticale resolutie dus minder lijnen als ik het goed schrijf.

Dus je moest van één beeld er twee maken of toen had je ook nog interlaced beelden.

Was het parallax filter hardware matig of software?
Op het moment dat het betaalbaar wordt, koop ik het zeker.
Ik dacht dat de hype van 3d op schermen inmiddels voorbij was.
Voor een echte 3d beleving zijn de 3d en augumented reality brillen eigenlijk meer geschikt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.