Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Round-up: Zes 55"-tv’s getest

De beste sportzomer 2021-deal is een 2020-tv

23-05-2021 • 13:00

204

Multipage-opmaak

Inleiding

Over een paar weken begint het EK voetbal en afgaand op eerdere EK's en WK's is dat voor veel mensen hét moment om een nieuwe tv in huis te halen. Mede door de coronapandemie komt de stroom van nieuwe televisiemodellen dit jaar wat langzamer op gang dan we gewend zijn. De meeste fabrikanten kiezen er daarom voor om hun 2020-televisies langer op de markt te houden. Die 2020-modellen zijn sinds hun introductie vorig jaar bovendien al flink in prijs gezakt, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding een stuk gunstiger is dan die van de allernieuwste tv's. In deze test bespreken we zes oled- en lcd/QLED-televisies uit het hogere segment die vorig jaar werden geïntroduceerd maar nog altijd verkrijgbaar zijn én inmiddels stevig in prijs zijn gedaald. Met welke tv haal je goed beeld in huis tegen een gunstige prijs? Wij zochten het voor je uit!

Het is voor veel tweakers een open deur, maar als je veel waar voor je geld wil, loont het vrijwel altijd om in het voorjaar of begin van de zomer te shoppen voor een televisie van het voorgaande jaar. Elk voorjaar brengen televisiefabrikanten hun nieuwe line-up op de markt en een blik in de Pricewatch leert steevast dat tv-prijzen in de maanden na introductie gestaag dalen. Op het moment dat de nieuwe modellen het jaar erna worden geïntroduceerd, bereiken de prijzen van de vorige modellen hun dieptepunt, waarna deze modellen uit de markt verdwijnen.

Tot zover gaat het dit jaar niet anders dan in voorgaande jaren. Door de coronacrisis zien we echter dat sommige merken aanzienlijk later zijn met de introductie van hun nieuwe modellen. LG, Samsung en Sony hebben inmiddels 2021-modellen in de winkelschappen liggen, maar bij merken als Philips, Panasonic en Hisense laten de nieuwe modellen nog veelal op zich wachten terwijl de 2020-modellen juist langer worden aangeboden.

Overzicht high-end tv's

Het is voldoende reden voor ons om om een aantal high-end tv's uit 2020 naast elkaar te zetten om te zien wat een goede deal is als je op zoek bent naar de beste beeldkwaliteit. We richten ons op televisies die de beste beeldkwaliteit leveren zonder dat ze qua prijs in de buitencategorie vallen. 8k-televisies laten we dus buiten beschouwing, evenals bijzondere modellen zoals de Panasonic HZW2004 (review) met 'professional' oledpanel, de Philips 935 OLED (review) met ingebouwde B&W-soundbar en LG's GX Gallery OLED (review) die helemaal vlak tegen de wand kan worden gehangen.

In de test

De tv's die we in dit artikel vergelijken zijn de 55-inchvarianten van de Hisense OLED O8B , LG OLED CX, Panasonic OLED HZW984, Philips OLED855, Samsung QLED Q95T en Sony OLED A8. Deze televisies zijn op dit moment in de Pricewatch terug te vinden met vanaf-prijzen van circa 1000 tot 1350 euro. Die prijzen moeten we met een klein korreltje zout nemen. Zeker bij duurdere televisies geldt dat je vaak een nog betere deal kunt krijgen als je wat rondbelt langs verschillende shops. Daarnaast grijpen veel fabrikanten het aankomende EK voetbal aan om kortings- en cashback-acties op te zetten. Hou voor actuele aanbiedingen en acties daarom vooral ook het aanbiedingen- en kortingscodetopic op het forum in de gaten, is ons advies.

Overzicht en testverantwoording

In het duurdere segment boven de 1000 euro waar we ons in deze test op richten, geldt dat je eigenlijk geen slechte tv's tegenkomt. Alle geteste oledmodellen maken gebruik van oledpanelen van LG display die allemaal een groot kleurbereik hebben en in staat zijn zowel sdr- als hdr-beelden nauwkeurig weer te geven. Datzelfde geldt voor de Samsung Q95T, het 2020 4k-topmodel dat beschikt over een VA-lcd-paneel met quantumdot-backlightfilter. Als we de schermen doormeten op grijs- en kleurfouten zien we dat alle modellen - mits we de juiste presets kiezen - goed tot uitstekend presteren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen verschillen zijn en het niet uitmaakt welke tv je koopt. Samsung's lcd-gebaseerde tv presteert op een aantal punten sowieso significant anders dan de oleds van de concurrentie: de maximale helderheid van Samsungs tv is aanzienlijk hoger, maar daar staat bijvoorbeeld tegenover dat de kijkhoeken en zwartweergave van de oledtelevisies beter zijn.

QLED versus OLED
Het grootste onderscheid in de test: Samsung QLED (LCUD) tegenover de oledmodellen van de concurrentie

Ook als we de oledmodellen onderling vergelijken, zijn er duidelijke verschillen aan te wijzen. Allereerst natuurlijk qua uiterlijk, waarbij het een kwestie van persoonlijke smaak is welk model jou het meest zal aanspreken. Ook in technisch opzicht is de ene oledtelevisie de andere niet. De panels mogen allemaal uit de fabrieken van LG Display komen, maar de chips en software die de beeldverwerking voor hun rekening nemen, verschillen per merk. En hoewel de verschillen tussen de geteste modellen beperkt zijn, bieden sommige fabrikanten betere oplossingen dan andere voor bijvoorbeeld het tegengaan van color banding en de optimalisatie van bewegingsscherpte. Daarnaast zijn er verschillen in ondersteunde hdr-normen, maar ook in de manier waarop hdr-beelden worden weergegeven, daarbij al dan niet rekening houdend met het omgevingslicht in de ruimte. Tot slot is er natuurlijk de geluidskwaliteit. Geen van deze platte televisies kan wedijveren met een goede soundbar of - liever nog - een volwaardige surroundopstelling, maar de ene tv klinkt wel beter dan de andere.

Smart-tv

Het meest in het oog springende verschil tussen televisies van verschillende merken is het gebruikte smart-tv-systeem. Zeker wanneer je veel gebruikmaakt van streamingdiensten vormen de mogelijkheden en werking van het smart-tv-systeem een belangrijk onderdeel van de gebruikservaring van een moderne televisie. Elke fabrikant pakt dit anders aan. Hisense gebruikt Vidaa U, LG WebOS, Samsung Tizen, Panasonic My Home Screen, Sony Android TV en ook Philips gebruikt Android TV, maar met een iets andere implementatie. In deze round-up gaan we de werking en mogelijkheden van deze systemen niet uitgebreid beschrijven. Bovenstaande hyperlinks verwijzen naar eerdere reviews van 2020-modellen, waarin je meer over elk systeem kunt lezen.

HDMI 2.1

Een ander punt van verschil - zeker bij televisies uit 2020 - is de adoptie van HDMI 2.1. Van de in deze test besproken modellen zijn er welgeteld twee die beschikken over HDMI 2.1-ingangen die geschikt zijn om 4k120-signalen te verwerken. 4k120 is voor film en tv (nog) geen issue, maar als je nu of in de toekomst op 120fps wil gamen met bijvoorbeeld een Xbox Series X of Sony Playstation 5, is de aanwezigheid van volwaardige HDMI 2.1-ingangen wel iets om rekening mee te houden.

Testverantwoording

Voor deze round-up testen we de 55-inchvarianten van alle televisies. In het geval van de Hisense O8B publiceerden we eerder al een uitgebreide review van dit toestel en ook de Philips OLED855 bespraken we eerder. Van de LG CX publiceerden we een review van de 48-inchvariant. Voor het artikel dat je nu leest, hebben we de 55-inchversie getest en doorgemeten. Van de Panasonic HZW864, Samsung Q95T en Sony A8 hebben we eerder nog geen reviews geplaatst.

We hebben helderheid, contrast en kleurweergave van alle toestellen gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter die we in Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware hebben voorzien van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer. Inputlag, de vertraging waarmee het binnenkomende signaal wordt weergeven, meten we zowel in 1080p als 4k met een LeoBodnar-inputlagtester. Een lage inputlag is belangrijk als je (actie)spellen op de tv wil spelen. Vertraging bij weergave van het signaal is daarbij zeer ongewenst.

Daarnaast beoordelen we de beeldverwerking aan de hand van verschillende sd-, hd- en 4k-videoclips met afwisselende inhoud en verschillende beeldsnelheden, om zaken als bewegingsscherpte, contrastoptimalisatie en ruisonderdrukking te beoordelen.

Op de volgende pagina's bespreken we voor alle producten de meest opvallende eigenschappen. Op de pagina met testresultaten aan het eind van het artikel vind je de belangrijkste meetwaarden terug, in overzichtelijke grafieken.

Hisense O8B

Het Chinese Hisense is sinds een aantal jaar bezig met een opmars in Europa. Naast huishoudelijke apparatuur produceert het bedrijf consumentenelektronica, waaronder televisies. De O8B-oledtelevisie wordt sinds medio vorig jaar in Nederland verkocht. Hij wordt daarbij ingezet als een model dat een goede prijs-kwaliteitverhouding moet bieden, met een straatprijs die op het moment van schrijven rond de 1000 euro ligt.

Het toestel beschikt over bijna alle features die je van een oledtelevisie mag verwachten. Zo is het geschikt voor hdr-weergave in de formaten HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision. Ook is er ondersteuning voor Dolby Atmos-geluid en is de tv voorzien van de apps van de belangrijkste internationale video on demand-aanbieders. Nederlandse apps ontbreken vooralsnog.

Hoewel de O8B een relatief goedkope oledtelevisie is, doet de afwerking naar ons idee nauwelijks of niet onder voor die van andere betaalbare oledtelevisies. De randen rond de behuizing doen erg denken aan die van LG's oledtelevisies uit de C-serie. Rondom het scherm zit een smalle zwarte bezel met daaromheen een subtiel randje van metaal. De voorkant van de voet is afgewerkt met plastic dat doet denken aan geborsteld metaal.

Hisense O8B

Hisense O8BHisense O8BHisense O8B

Aansluitingen

De O8B heeft een afneembaar 1,4 meter lang netsnoer en beschikt over een C14-aansluiting. Dat is dezelfde aansluiting als die je onder andere op pc's aantreft. Een aantal aansluitingen is recht naar achteren gemonteerd; deze zijn dus lastig te bereiken bij muurmontage. Aan de zijkant zitten de aansluitingen onder een hoek van negentig graden zodat je er altijd makkelijk bij kunt. De tv beschikt over vier HDMI 2.0b-ingangen. 4k120Hz-weergave behoort niet tot de mogelijkheden en ook functies als Adaptive Sync moeten we op de O8B missen.

Hisense O8BHisense O8BHisense O8B

Smart-tv

Hisense maakt voor de O8B gebruik van het zelf ontwikkelde smart-tv-platform Vidaa U, versie 3.0. Dit besturingssysteem heeft een erg eenvoudige en relatief kale interface. Alles is erg clean en simpel gehouden. Hierdoor oogt het wellicht niet heel mooi, maar wel erg overzichtelijk.

Het homescreen is net als bij de meeste andere smart-tv's georganiseerd in twee brede horizontale balken. De bovenste balk bestaat uit grote vierkante iconen van de meest gebruikte apps, ingangen en media. Daaronder worden aanbevelingen getoond van de geselecteerde app. Onderaan vind je snelkoppelingen voor zoeken, notificaties, instellingen en de elektronische handleiding.

Er is een downloadwinkel waarmee je de voorgeïnstalleerde apps kunt aanvullen, maar het aanbod is niet bepaald groot. De grootste Amerikaanse spelers, zoals YouTube, Netflix en Amazon Prime, zijn aanwezig, maar Nederlandse diensten schitteren door afwezigheid. Ook Disney+ is niet beschikbaar. Disney+, Kijk, NLZiet en NPO moeten dit jaar worden toegevoegd aan versie 4.0 van Vidaa U. Dat is de nieuwere versie van het smart-tv-systeem, die je tegenkomt bij Hisense-televisies die de afgelopen maanden op de markt zijn gekomen. Of en wanneer deze diensten ook naar Vidaa U 3.0 - de versie van de al langer verkrijgbare O8B - komen, is vooralsnog niet duidelijk

Home screen

Beeldverwerking en inputlag

Qua beeldverbeteraars heeft dit model zo'n beetje alles aan boord dat je bij een moderne tv mag verwachten. Zo zijn er twee verschillende ruisonderdrukkers aanwezig. Ook de functie die het contrast moet verbeteren, adaptive contrast, kan zijn nut bewijzen bij slecht beeldmateriaal, maar bij beelden van goede kwaliteit gaan er details in de hooglichten en schaduwpartijen door verloren. Uiteraard mag ook beeldinterpolatie niet ontbreken en die heet bij Hisense Ultra Smooth Motion. Deze functie presteert zeer vergelijkbaar met de interpolatie bij andere merken en levert vloeiende beelden op, maar ook duidelijk zichtbare artefacten als te veel objecten voor elkaar langs bewegen. Er is geen black frame insertion beschikbaar waarmee bewegingen scherper in beeld worden gebracht. Dat levert bijvoorbeeld bij sportbeelden zichtbaar meer scherpte op, maar doordat deze techniek tot onrustige knipperende beelden leidt, maken de meeste mensen liever geen gebruik van deze feature.

Voor liefhebbers van snelle actiespellen is de O8B niet de beste keuze. In de filmstand meten we een inputlag van 132ms. Schakelen we over naar de gamemodus dan is dit nog altijd 42ms, zowel in full hd als 4k. Dat betekent dat de vertraging meer dan twee beelden is.

Geluid

In de O8B is een tweewegsysteem met losse tweeters en woofers gemonteerd. De laagweergave is verbeterd door middel van bassreflex-poorten. Uiteraard hoef je geen dreunende bassen te verwachten uit een platte televisie, maar de laagweergave valt zeker niet tegen en is zelfs beter dan bij sommige flink duurdere televisies. Het maximale volume valt niet tegen en de geluidskwaliteit is ook bij een wat hoger volume goed. Stemmen zijn duidelijk verstaanbaar zodat dialogen goed zijn te volgen, al doen televisies met luidsprekers die naar voren in plaats van naar beneden zijn gericht het op dit punt natuurlijk beter.

LG OLED CX

De oledtelevisies in de C-series van LG behoren sinds 2016 tot de populairste modellen in de Pricewatch. Geen wonder, want binnen deze series biedt LG zijn beste beeldprocessor in combinatie met een doorgaans fraai design en goede prijs. De nog goedkopere B-series zijn in Nederland meestal minder goed verkrijgbaar en moeten het stellen met een minder krachtige processor, terwijl de duurdere modellen uit de (voormalige) E-, G- en W-series vooral een chiquer voorkomen hebben maar technisch weinig of geen verbetering brengen.

Met de CX-modellen bood LG vorig jaar bovendien een primeur. In deze modelserie was de eerste 48"-variant opgenomen, die we vorig jaar al uitgebreid reviewden. Voor de test in het artikel dat je nu leest, haalden we een 55"-model uit de doos. Hoewel beide tv's qua functionaliteit identiek zijn, is het energieverbruik uiteraard wel anders en kan de (maximale) helderheid anders uitvallen.

Uiterlijk

Het ontwerp van de CX is nagenoeg gelijk aan dat van de C9 uit 2019. Dat vinden we geen enkel probleem, want de CX ziet er nog altijd erg strak uit. Rond het oledpaneel zit een dun, zwart afgewerkt metalen sierrandje en de achterkant is van geborsteld metaal gemaakt. Zoals bij wel meer oledmodellen is de tv bovenaan slechts een paar millimeter dik. Doordat de kast onderaan vier centimeter dikker is, kun je de tv echter niet heel dicht tegen een muur hangen.

LG OLED CX

Het grootste gedeelte van de voet bevindt zich aan de achterkant van de tv. Aan de voorkant steekt hij slechts een paar centimeter uit. Het zichtbare deel van de voet is een meter breed en volledig van geborsteld metaal gemaakt. Om te voorkomen dat de tv te snel voorover valt, heeft LG aan de achterkant een flink contragewicht geplaatst. Hierdoor is de CX niet al te dicht tegen een muur op een meubel te plaatsen. Wel handig is de in de voet geïntegreerde goot waarmee kabels netjes uit het zicht zijn te houden.

LG 55CXLG 55CXLG 55CX

Aansluitingen

Helaas is het netsnoer nog altijd niet afneembaar. Bovendien is het met een lengte van anderhalve meter erg aan de korte kant. De aansluitingen zijn niet allemaal even handig gepositioneerd als je de tv wil ophangen. Enkele aansluitingen zijn namelijk recht naar achteren geplaatst, waardoor ze lastig zijn te bereiken. Vooral de 3,5mm-koptelefoonaansluiting, die ook als analoge audio-uitgang kan dienen, zit op een onhandige plek.

LG 55CX aansluitingenLG 55CX aansluitingen

De LG CX beschikt over vier HDMI 2.1-aansluitingen en biedt ondersteuning voor 4k120-signalen, auto low-latency-mode, HDMI Adaptive Sync, AMD FreeSync Premium en Nvidia G-Sync. Dat maakt de CX-oleds uitermate geschikt voor gebruik met de nieuwste generatie consoles en voor pc-gaming.

Smart-tv

Alle televisies van LG - behalve de allergoedkoopste modellen - draaien op webOS. Dit smart-tv-platform is wat ons betreft een van de betere. Het zit slim in elkaar, reageert snel op commando's en werkt zeer intuïtief.

LG 55CX hoofdmenu

Sinds 2019 zijn twee rijen met grote iconen te zien op het homescreen. De extra rij shortcuts, die boven de schuine 'tegels' met toepassingen in beeld staat, past zich automatisch aan. Zo verschijnen hier aanbevelingen voor Netflix en YouTube, en ook krijg je onlangs bekeken tv-kanalen te zien. De tegel links onderin wordt gebruikt om reclame te tonen. Gelukkig kun je advertenties uitschakelen, door in het menu onder 'Algemeen' de optie 'Home-promotie' uit te schakelen. Het aanbod aan apps is lang niet zo groot als bij Googles Android TV, maar wat ons betreft mis je er niet veel aan, omdat de belangrijkste video on demand-diensten allemaal aanwezig zijn.

Beeldverwerking en inputlag

Alle 2020-oledmodellen van LG, behalve die uit de B-serie, zijn voorzien van de derde generatie α9 Intelligent Processor. Deze beeldverwerking-chip maakt het mogelijk om 4k-beelden met maximaal 120fps weer te geven. Uiteraard heeft LG ook de nodige algoritmen ingebouwd die het beeld op de een of andere manier moeten verbeteren. Verreweg de meeste 'beeldverbeteraars' kun je wat ons betreft beter uitschakelen, maar de functie Maximale Helderheid kan erg handig zijn als er bij veel omgevingslicht wordt gekeken. Door de officiële specificaties los te laten en de grijstinten expres te helder weer te geven, krijg je een beeld dat er op een zonnige dag een stuk beter uitziet. LG heeft ook een goed werkende functie om donkere delen van hdr-beelden bij daglicht automatisch helderder weer te geven.

TruMotion van LG is een van de betere algoritmen voor beeldinterpolatie, maar perfect is ook LG's implementatie helaas niet. Als je TruMotion op Gebruiker zet, kun je OLED Motion inschakelen. Dit is LG's marketingnaam voor black frame insertion, waarbij na elk beeldje steeds een zwart beeld wordt vertoond. Hierdoor wordt beweging duidelijk scherper weergegeven. Helaas neemt hierdoor ook de helderheid van het beeld sterk af en krijg je met duidelijk zichtbare flikkering te maken. Nieuw is dat je wat kunt spelen met de instellingen om de tijdsduur van de zwarte beelden langer of korter te maken. Toch blijft het knippereffect opvallen, waardoor de meeste mensen er niet graag gebruik van zullen maken.

Voor gamers is de CX een goede tv. In de filmstand doet de CX er zo'n 80ms over om de gamebeelden weer te geven die met 60fps naar de tv worden gestuurd. In de game-modus bedraagt de lag echter nog maar 13ms: minder dan een enkel beeldje vertraging. Dit uitstekende resultaat wordt bij zowel 1080p60- als 2160p60-beelden behaald.

Geluid

De tweewegluidsprekers zijn aan de onderkant in de behuizing gemonteerd en stralen het geluid naar beneden uit. De vorm van de voet zorgt ervoor dat het geluid enigszins naar voren, en dus richting je oren, wordt gekaatst. Hierdoor krijg je een mooier stereobeeld en zijn stemmen duidelijker te verstaan. Bij muurmontage heb je dit voordeel niet en zal de CX wat minder goed klinken. De geluidskwaliteit van de CX met voet is prima, al geldt dat je van de basweergave uiteraard niet al te veel moet verwachten. Jammer is wel dat LG sinds 2020 geen onboard dts-decoding meer biedt. Als je (gedownload) filmmateriaal met dts-audio wil afspelen, ben je daarvoor dus aangewezen op een externe receiver of soundbar.

Panasonic OLED HZW984

De HZW986 is Panasonics instap-oled-tv uit 2020. De tv heeft dezelfde HCX Pro-beeldprocessor als de duurdere modellen, maar mist het extra heldere oledpaneel van de HZW2004 en moet het stellen met een minder indrukwekkend audiosysteem. Waar we de lagere prijs ook in terugzien, is het design. De HZW984 oogt naar onze mening nogal basic, met een relatief brede rand onder het scherm. De tv staat op een centrale ronde voet die draaibaar is zodat je de tv makkelijk kunt verstellen.

Panasonic HZW984

Panasonic HZW984Panasonic HZW984Panasonic HZW984

Aansluitingen

Alle aansluitingen van de HWZ984 zijn naar opzij of beneden gericht. Aan de zijkant treffen we bovenaan twee CI+-slots. Deze unieke feature is alleen bij Panasonic verkrijgbaar en maakt het mogelijk om zowel kabel als satelliet - of met de dubbele satelliettuner twee verschillende satellietkanalen - te gebruiken, of om twee kanalen tegelijk te decoderen zodat je naar de ene zender kunt kijken terwijl je de andere opneemt. Uiteraard heb je daarvoor twee smartcards nodig en dat levert bij de meeste tv-aanbieders extra kosten op. De HZW984 heeft vier HDMI-ingangen en hoewel de tv ondersteuning biedt voor HDMI 2.1-functies als auto low latency-mode en eARC, zijn het feitelijk HDMI 2.0b-poorten zonder ondersteuning voor 4k120Hz-signalen.

Panasonic HZW984Panasonic HZW984

Smart-tv

Panasonic gebruikt My Home Screen als besturingssysteem op zijn televisies. Dit OS ging vroeger als Firefox OS door het leven, maar sinds de Mozilla Foundation het heeft losgelaten, onderhoudt Panasonic het zelf. We zijn dit jaar bij versie 5.0 aanbeland en dat betekent, naast de gebruikelijke stabiliteitsverbeteringen, dat gebruikers aanbevelingen krijgen te zien van streamingdiensten als Netflix en YouTube. Daarnaast kunnen Google Assistent en Amazon Alexa worden gebruikt om via een extern apparaat de tv te bedienen.

Panasonic HZW984

Het homescreen van My Home Screen is strak vormgegeven en wordt over het lopende beeld geprojecteerd. Onder in beeld wordt een rij grote iconen weergegeven met apps, live-tv, externe ingangen en alle andere zaken die kunnen worden weergegeven. Er is een winkel waaruit je meer applicaties kunt ophalen, maar helaas ontbreken enkele belangrijke videodiensten, zoals Disney+ en Videoland.

Beeldverwerking en inputlag

Panasonic past over het algemeen redelijk subtiele beeldverbeteraars toe, waardoor het verschil vaak niet zo groot is en de negatieve impact op het beeld dus ook meevalt. Bovendien hebben de beeldverbeteraars bij Panasonic-televisies uitgebreide instellingen, zodat je ze geheel naar eigen smaak kunt aanpassen.

Panasonics beeldinterpolatie heet Intelligent Frame Creation en is bedoeld om beweging er vloeiender en scherper uit te laten zien. Door extra tussenliggende beelden te berekenen wordt de framerate effectief verhoogd. Met 'Zwart kader invoegen' krijg je ook meer scherpte bij beweging. Het is een vorm van black frame insertion, waarbij elk afzonderlijk beeld wordt afgewisseld met een zwart scherm. De tijdsduur van de zwarte beelden is in drie stappen in te stellen. Black frame insertion helpt duidelijk bij het scherp weergeven van beweging, maar helaas zie je het beeld knipperen als je het aanzet, waardoor de meeste mensen er liever geen gebruik van maken.

Qua inputlag is de HZW984 een middenmoter in de test. Standaard bedraagt de vertraging ruim 140ms en met de gamemodus ingeschakeld komen we uit op 29ms, zowel in 1080p als de 4k-modus. Dat is een vertraging van bijna twee complete beelden bij 60Hz-weergave, wat de tv minder geschikt maakt voor snelle actiegames.

Geluid

Op één punt vinden we de HZX984 wat tegenvallen: het geluid van de naar onderen gerichte luidsprekers kan ons niet overtuigen. De basweergave is net zoals bij alle andere schermen in deze test niet geweldig en hoewel dialogen prima verstaanbaar zijn, mist het geluidsbeeld wat sprankeling in het hoog. Schroeven we het volume op, dan lijkt de dsp in te grijpen om vervorming tegen te gaan, met als gevolg een wat vlak en niet-dynamisch geluidsbeeld.

Philips OLED855

Philips bracht vorig jaar twee technisch identieke oledtelevisies uit, de OLED805 en OLED855. Het enige verschil tussen de twee tv's zit hem in de voet. De 805 staat op twee bescheiden pootjes die aan weerskanten van de tv zijn gemonteerd. De 855 is voorzien van een draaivoet, een handige optie die een aantal jaar geleden populair was maar die we tegenwoordig niet veel meer zien. Door de draaiconstructie is de voet een stuk groter en komt de tv hoger boven het meubel te staan. Beide modellen zijn nog altijd te koop en wij testten de tv's eerder al uitgebreid. In deze review nemen we alleen de 855 mee, louter omdat hij bij meer winkels verkrijgbaar is. Wat we over de OLED855 schrijven geldt - op de voet na - dus ook voor de OLED805.

Philips 855

Philips OLED855Philips OLED855Philips OLED855

De rand van het beeldpaneel is gemaakt van donker afgewerkt metaal. Aan de voorkant lijkt het slechts om een klein randje te gaan, maar aan de achterkant zie je dat de metalen afwerking doorloopt. Rechts onder het scherm zit een kleine uitstulping waarin een led-indicator en de infraroodontvanger zijn ondergebracht. Opvallend aan het ontwerp is het ontbreken van een Philips-logo aan de voorkant; dat is subtiel op de voet aangebracht. Bij muurmontage is er dus geen enkel logo zichtbaar. Alleen als je de tv aanzet, krijg je het kortstondig op het scherm te zien. De OLED855 heeft een voet in de vorm van een T die in het midden door middel van een scharnier met de tv is verbonden. Aan de achterkant van de draaivoet zitten geleiders, waarmee de kabels achter het centrale gedeelte zijn te verstoppen.

De Philips OLED 855 is voorzien van de driezijdige variant van Ambilight, leds aan de achterzijde van het scherm die de muur achter de tv laten oplichten. Je kunt kiezen of het systeem een vaste kleur moet weergeven of de kleuren moet volgen die in beeld zijn, zoals het ooit bedoeld was. Ook kun je, als je een feestje geeft, de kleuren op het geluid laten reageren. Verder is er een Lounge-modus, waarbij de kleuren op een rustige manier uit zichzelf veranderen. Daarnaast is er een snel reagerende stand voor games.

Aansluitingen

De aansluitingen zijn allemaal onder een hoek van negentig graden gemonteerd, waardoor ze ook goed te gebruiken zijn als de tv wordt opgehangen. Ze kunnen aan het zicht worden onttrokken door middel van een klepje, waardoor het geheel er ook netjes uitziet als de tv niet dicht bij een muur staat. Alle vier de HDMI 2.0-aansluitingen zijn voorzien van een audio return channel, maar dit betreft nog niet de moderne enhanced versie. Deze is dus niet geschikt voor lossless audioformaten met een hoge bitrate, en ook 4k120-signalen kunnen niet verwerkt worden.

Philips OLED855 aansluitingenPhilips OLED855 aansluitingen

Smart-tv

De Philips OLED855 maakt gebruik van versie 9 van Googles Android TV als smart-tv-platform. In vergelijking met Android-telefoons is de gebruikte soc een stuk minder krachtig. Google beperkt de mogelijkheid om Android TV aan te passen, maar TP Vision heeft alles gewijzigd wat aangepast mag worden om de interface een typische Philips-look-and-feel te geven. Zo is er een extra menu toegevoegd: het tv-menu met een aantal shortcuts naar bijvoorbeeld bronnen, apps, zenders en de tv-gids. De volgorde wordt automatisch aangepast, zodat de meest gebruikte shortcuts vanzelf bovenaan komen te staan. De menu's zien er overzichtelijk uit, maar de geavanceerde instellingen zijn nogal diep in de menustructuur verstopt. Dat is voor dagelijks gebruik geen ramp, maar als je bezig bent om de tv naar je eigen voorkeur in te stellen, kan het onhandig zijn.

Interface

Beeldverwerking en inputlag

De tv maakt gebruik van de P5 AI Perfect Picture Engine, die dankzij de toepassing van kunstmatige intelligentie weer een stuk beter moet zijn dan de engine van voorgaande modellen. Philips gaat in de meeste beeldmodi standaard vrij ver in het 'optimaliseren' van het inkomende signaal. Wij zijn daar niet per se fan van en zeker als je naar bronnen van goede kwaliteit kijkt, kun je de meeste beeldverbeteringen wat ons betreft beter uitschakelen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat beeldverwerking wel degelijk van pas kan komen als je naar slecht beeldmateriaal kijkt. Zo maakt Perfect contrast het beeld zeker mooier als je naar oude beelden kijkt met een te hoog zwartniveau. Kijk je echter naar beelden van goede kwaliteit, dan gaan er juist subtiele details in de schaduwpartijen en hooglichten verloren. Uiteraard is ook beeldinterpolatie aanwezig. Deze optie heet bij Philips-televisies Perfect Natural Motion. Mits met mate toegepast, kan deze technologie zorgen voor betere scherpte bij bewegende beelden, al levert de implementatie van Philips wel snel beeldfouten op.

De OLED855 heeft bij de meeste beeldpresets een inputlag van 73ms en heeft dus flink wat tijd nodig om het beeld te verwerken. In de gamemodus daalt de inputlag naar 33ms, wat geldt voor zowel 1080p- als 4k-signalen.

Geluid

Het luidsprekersysteem van de OLED855 heeft een totaalvermogen van 50W rms. Midden op de achterkant zit een zwevend gemonteerde baskast met daarin een 30W-woofer. Deze wordt bijgestaan door vier passieve conussen - waarvan er twee zichtbaar zijn aan de achterkant - die de laagweergave helpen verbeteren. In de onderrand van de tv zijn de overige luidsprekers gemonteerd. Ze zijn voorzien van separate drivers voor hoge en middentonen en stralen het geluid naar beneden uit. Luidsprekers die naar voren zijn geplaatst, richting je oren, leveren een nog wat beter geluid op. Desondanks klinkt de OLED855 erg prettig. De laagweergave valt niet tegen en ook is het stereobeeld prima. Daarnaast wordt DTS gewoon ondersteund, een pluspunt ten opzichte van merken als Samsung, Panasonic en LG, die dat niet (meer) doen.

Samsung QLED Q95T

Het topmodel uit de Samsung 4k-range van 2020 is de Q95T. Deze QLED-televisie maakt gebruik van een VA-lcd-paneel voorzien van een full array local dimming backlight waarbij wij overigens slechts 10 x 5 dimbare zones tellen. Het uiterlijk van de Q95T is wat ons betreft zeer geslaagd. Het scherm heeft rondom dunne randen, maar staat op een brede, naar achteren weglopende platte voet die omhoog buigt en zo de 'nek' vormt die voet en scherm met elkaar verbinden. Het scherm is voorzien van goede ontspiegeling, waardoor reflecties beperkt blijven.

Samsung Q95T

Samsung Q95RSamsung Q95RSamsung Q95T

Aansluitingen

De Q95T maakt gebruik van Samsung One Connect Box, een externe settopbox waarin zowel de voeding van de tv als alle aansluitingen en de ingebouwde tuners zijn verwerkt. De One Connect Box wordt door één dunne kabel met het scherm verbonden. Voordeel van deze oplossing is dat je de tv strak tegen de wand kunt hangen en meerdere apparaten kunt aansluiten zonder dat er een kluwen aan kabels achter het scherm vandaan komt. Een fraaie oplossing wat ons betreft, zeker als je de One Connect Box uit het zicht wegwerkt, bijvoorbeeld in een videomeubel. Qua aansluitingen biedt de Box alles wat je zou verwachten, waaronder vier HDMI-poorten waarvan er één aan de HDMI 2.1-specs voldoet en 4k120-signalen kan verwerken.

Samsung Q95RSamsung Q95RSamsung Q95R

Smart-tv

Samsung-televisies maken gebruik van Tizen als smart-tv-systeem, een platform dat vlot werkt en overzichtelijk in elkaar steekt. Het app-aanbod is bovendien groot en omvat alle relevante streaming- en video on demand-diensten. Een nadeel dat we niet onbenoemd mogen laten, is dat Samsung de mogelijkheid heeft - en deze af en toe gebruikt - om reclames in de menu-interface te tonen. Wij zijn deze advertenties tot op heden zelf niet tegengekomen, maar bij de reacties op onze eerdere review van The Frame wezen meerdere lezers ons hierop. Navraag bij Samsung leert dat Samsung ook in Nederland inderdaad advertenties weer kan geven, waarbij je als gebruiker geen mogelijkheid hebt om deze uit te schakelen.

Samsung Q95T

Beeldverwerking en inputlag

Samsung heeft het VA-paneel voorzien van een quantumdot-filter dat het blauwe licht van de backlight deels omzet in puur rood en groen licht, waardoor een hoger kleurbereik kan worden behaald dan met traditionele witte leds. Het backlight is direct achter het scherm geplaatst, waarbij voor de 55"-versie gebruikgemaakt wordt van 50 local dimming zones, een verlaging ten opzichte van de Q90R uit 2019. De agressiviteit van Samsungs local dimming-functie is in drie niveaus in te stellen, waarbij helemaal uit overigens geen optie is. Hoe hoger je de local dimming-functie instelt, hoe meer het backlight lokaal wordt teruggeschroefd om het contrast te verbeteren. Wij vinden de middelste stand in de praktijk het beste compromis: bij Laag zie je, zeker bij weinig omgevingslicht, duidelijk dat zwart niet helemaal zwart is, terwijl de hoogste instelling zichtbare bijeffecten heeft en door het beperkte aantal dimming-zones halo's rond heldere objecten op een donkere achtergrond zichtbaar maakt.

Wat opvalt is dat de Q95T vooral goed tot zijn recht komt in ruimtes met veel licht. De tv heeft een duidelijk hogere lichtopbrengst dan de oledtelevisies uit deze test - zie ook de pagina met meetresultaten aan het eind van dit artikel - en heeft een goed anti-reflectiefilter. Deze combinatie maakt dat de Q95T bij helder daglicht prima beeldkwaliteit biedt. Hoewel de tv gebruikmaakt van een VA-lcd-paneel zijn de kijkhoeken van het scherm door gebruik van een speciaal filter ook erg goed. Ze zijn niet zo goed als die van oledtelevisies, maar zeker qua kleurweergave blijft de Q95T ook van opzij gezien goed overeind. Het contrast neemt vanuit een hoek gezien wel snel af, waarbij ook het lokaal dimmen van het backlight soms (storend) zichtbaar kan zijn.

Samsung biedt wat minder mogelijkheden om de beeldweergave te finetunen dan sommige andere merken in deze test, maar alle belangrijke instellingen, zoals ruisvermindering en beeldinterpolatie, zijn aanwezig. Samsung past deze functies naar onze smaak wel wat stevig toe, waardoor wij ze liever uit laten.

Een sterk punt van de Q95T is de lage inputlag. In de game-modus meten we slechts 21 ms bij full-hd en 4k, een van de betere scores uit deze test.

Geluid

De geluidskwaliteit van de Q95T is goed. De tv heeft meerdere luidsprekers, zowel aan de onderkant van het scherm als hoger aan de zijkanten. Door het geluid over de luidsprekers te verdelen, lijkt het geluid uit het scherm te komen in plaats van uit de onderkant. Het effect is vrij overtuigend en de tv produceert een ruimtelijk en prettig geluidsbeeld.

Sony OLED A8

De A8 is de 'instap-oled' van Sony uit 2020 en is in de range net onder de A9 uit de Master Series geplaatst. Qua functionaliteit ontlopen beide modellen elkaar niet veel, terwijl de A8 wel een stuk betaalbaarder is. Qua uiterlijke kenmerken vallen vooral de eigenwijs naar buiten wijzende platte voeten op die onder het scherm vandaan naar voren uitsteken. De tv oogt verder strak, maar heeft een relatief brede zwarte rand onder het scherm.

Sony KD-55A8

Sony KD-55A8Sony KD-55A8Sony KD-55A8

Aansluitingen

Sony heeft alle aansluitingen onder een hoek van 90 graden naar opzij of beneden geplaatst, zodat je de tv vrij strak tegen de muur kunt ophangen. Wat opvalt is dat Sony net als Panasonic een dubbele satelliettuner heeft ingebouwd. Sony voorziet echter maar in één CI-slot; twee verschillende kanalen tegelijk decoderen is dus niet mogelijk. De vier HDMI-poorten zijn van het 2.0b-type en missen dus de mogelijkheid om 4k120-signalen te verwerken.

Sony KD-55A8Sony KD-55A8

Smart-tv

Sony's high-end 2020-tv's maken gebruik van Android TV en de A8 is daar geen uitzondering op. Sony gebruikt een quadcore-processor van Mediatek die het besturingssysteem redelijk vlot laat draaien, maar in vergelijking met de Nvidia Shield-mediaspeler voelt Android TV duidelijk minder vloeiend aan en duurt het langer om apps op te starten. Ditzelfde geldt overigens ook voor de eerder besproken tv van Philips.

De interface van de instellingenmenu's van de 2020-tv's is wat opgefrist ten opzichte van eerdere Sony-modellen. Vooral de instellingenmenu's zien er nu wat mooier uit en doordat ze slechts een gedeelte van het scherm beslaan, kun je goed zien wat je aan het doen bent als je het beeld aanpast. Het menu bestaat uit veel dynamisch uitschuivende submenu's, wat er fraai uitziet, maar er ook voor kan zorgen dat je als gebruiker de weg een beetje kwijtraakt.

Beeldverwerking en inputlag

Sony's A8 biedt meerdere instellingen die moeten helpen om de beeldkwaliteit te verbeteren. Handige functies zijn onder andere Vloeiende gradatie die helpt om color banding tegen te gaan bij beelden van lage kwaliteit. Ook de ruisonderdrukking van Sony doet zijn werk vrij effectief. Sony's Motionflow is een beeldinterpolatie-algoritme dat beweging in beeld er soepeler uit kan laten zien door tussenliggende beelden te berekenen en dus effectief de framerate te verhogen. Deze functie bewijst zijn nut bij het bekijken van (sport)beelden met veel beweging. Door de stand 'Gebruiker' te kiezen kun je namelijk black frame insertion aanzetten, waardoor beweging scherper wordt weergegeven. Normaal gesproken levert dit een donkerder beeld op en zie je het beeld duidelijk knipperen. Door niet het hele beeld zwart te maken, maar zwarte balken van boven naar beneden te laten scannen, zie je het beeld echter niet knipperen en neemt alleen de helderheid een beetje af. Een prima compromis wat ons betreft, en de beste implementatie van black frame insertion van alle geteste modellen. In de hoogste stand worden volledig zwarte beelden toegevoegd, waardoor wél een duidelijke flikkering is waar te nemen. Daarom is deze stand wat ons betreft niet aan te raden.

De inputlag van de Sony A8 is uitstekend. In de gamemodus meten we 18ms, zowel bij 1080p- als 4k-beeld, wat neerkomt op net iets meer dan één frame vertraging.

Geluid

De Sony A8 OLED is voorzien van een uniek audiosysteem waarbij het geluid daadwerkelijk uit het scherm komt. Achter het scherm zitten twee actuators met elk twee spreekspoelen die het oledpaneel in trilling brengen. Sony past dit acoustic surface-systeem nu al enkele jaren toe, en met succes. Het geluid komt echt uit het scherm en is duidelijk op de luisteraar gericht, wat het stereobeeld ten goede komt. De Sony A8 is hierdoor een van de betere televisies als het op geluidskwaliteit aankomt, al geldt ook hier uiteraard dat je geen diepe basweergave moet verwachten.

Testresultaten

Op de voorgaande pagina's bespraken we de belangrijkste eigenschappen van alle televisies los van elkaar. De belangrijkste meetwaarden geven we hieronder in makkelijk vergelijkbare tabellen weer.

  • Input lag 1080p - Game Modus
  • Input lag 2160p - Game Mode
Inputlag 1080p - Gamemodus
Televisie Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG OLED55CX6LA
13,2
Sony KD-55A8
18,0
Samsung QE55Q95T
20,5
Panasonic TX-55HZW984
29,3
Philips 55OLED855
33,1
Hisense H55O8B
42,7
Inputlag 2160p - Gamemodus
Televisie Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG OLED55CX6LA
13,2
Sony KD-55A8
18,0
Samsung QE55Q95T
20,5
Panasonic TX-55HZW984
29,3
Philips 55OLED855
33,2
Hisense H55O8B
42,4

Qua inputlag scoort LG's CX OLED duidelijk het best. Met 13ms is de vertraging tussen het ontvangen van het signaal en de weergave ervan minder dan de tijdsduur van één beeld, wat een uitstekende score is. Hekkensluiter is de Hisense OB3, die ruim driemaal zoveel tijd nodig heeft voordat na ontvangst van het signaal begonnen wordt met weergave van de beelden.

  • Energieverbruik film modus
  • Film modus Helderheid
  • Energieverbruik deep standby
Energieverbruik film modus
Televisie Geteste beeldpreset SDR Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Panasonic TX-55HZW984 True cinema
79
Samsung QE55Q95T Film
83
Philips 55OLED855 ISF dag
135
LG OLED55CX6LA Donkere kamer
136
Sony KD-55A8 Gebruiker
140
Hisense H55O8B Cinema dag
197
Film modus Helderheid
Televisie Geteste beeldpreset SDR Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Hisense H55O8B Cinema dag
297,88
Sony KD-55A8 Gebruiker
235,78
LG OLED55CX6LA Donkere kamer
214,84
Samsung QE55Q95T Film
194,16
Philips 55OLED855 ISF dag
180,87
Panasonic TX-55HZW984 True cinema
97,81
Energieverbruik deep standby
Televisie Geteste beeldpreset SDR Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
LG OLED55CX6LA Donkere kamer
0,2
Philips 55OLED855 ISF dag
0,2
Hisense H55O8B Cinema dag
0,2
Panasonic TX-55HZW984 True cinema
0,2
Samsung QE55Q95T Film
0,3
Sony KD-55A8 Gebruiker
0,3

We meten het energiegebruik van alle televisies altijd met de standaardinstellingen van de preset die de beste beeldkwaliteit levert. Alleen het energiegebruik zegt hierbij niet zoveel, als we niet ook de helderheid die het scherm bij deze instelling heeft in ogenschouw nemen. De Hisense OB8 heeft bijvoorbeeld het hoogste energiegebruik, maar ook de hoogste standaardhelderheid, terwijl Panasonic met zowel helderheid als energiegebruik aan de andere kant van het spectrum zit. Zetten we de helderheid af tegen energiegebruik, dan presteren alle oledmodellen ongeveer gelijk maar zien we dat Samsungs lcd-QLED-televisie relatief wat energiezuinger is.

  • Grayscale - gemiddelde grijsafwijking
  • Gamma - afwijking van 2.2
Gemiddelde grijsafwijking
Televisie Geteste beeldpreset SDR Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Panasonic TX-55HZW984 True cinema
0,90
Hisense H55O8B Cinema dag
1,20
Samsung QE55Q95T Film
2,40
LG OLED55CX6LA Donkere kamer
2,50
Philips 55OLED855 ISF dag
2,90
Sony KD-55A8 Gebruiker
3,10
Gemiddeld Gamma
Televisie Geteste beeldpreset SDR Gemiddelde gamma-waarde in γ (lager is beter)
Philips 55OLED855 ISF dag
2,15
Samsung QE55Q95T Film
2,19
Panasonic TX-55HZW984 True cinema
2,21
LG OLED55CX6LA Donkere kamer
2,22
Hisense H55O8B Cinema dag
2,29
Sony KD-55A8 Gebruiker
2,43

De grijsfout bij sdr-waargave is bij alle televisies goed tot zeer goed. Alleen Sony's KD-55A8 noteert een afwijking die net nipt van de grens van 3 ligt die wij aanhouden als het punt waar je met het menselijk oog afwijkingen zou kunnen zien. Dat komt vooral omdat Sony's gammaverloop met 2,43 wat afwijkt van de gewenste 2,2-curve, wat betekent dat het beeld in de middentonen donkerder is dan we zouden verwachten.

  • Gemiddelde Delta E Colorspace
  • Gemiddeld Delta E colorchecker
Gemiddelde kleurafwijking
Televisie Geteste beeldpreset SDR Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG OLED55CX6LA Donkere kamer
0,70
Panasonic TX-55HZW984 True cinema
1,00
Samsung QE55Q95T Film
1,30
Philips 55OLED855 ISF dag
1,40
Sony KD-55A8 Gebruiker
1,80
Hisense H55O8B Cinema dag
4,70
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Televisie Geteste beeldpreset SDR Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Panasonic TX-55HZW984 True cinema
0,90
LG OLED55CX6LA Donkere kamer
1,30
Samsung QE55Q95T Film
1,50
Philips 55OLED855 ISF dag
2,10
Hisense H55O8B Cinema dag
3,20
Sony KD-55A8 Gebruiker
3,30

Ook de sdr-kleurweergave van alle televisies is goed tot uitstekend. Alleen de Hisense-tv laat een relatief hoge kleurfout zien bij meting van volledig verzadigde primaire en secundaire kleuren; alle andere modellen laten hier geen steken vallen. Bij meting aan de hand van de ColorChecker-kaart scoort ook Sony wat minder dan de andere televisies, wat wederom komt doordat de tv middentonen standaard iets te donker weergeeft.

Hdr

  • Gemiddelde delta E ICtCp grayscale zonder luminance
Gemiddelde ΔE ICtCp grayscale zonder luminance
Televisie Geteste beeldpreset HDR Gemiddelde grijsafwijking in ΔE ICtCp (lager is beter)
Philips 55OLED855 HDR Films
0,98
Sony KD-55A8 Bioscoop
1,43
Panasonic TX-55HZW984 True cinema
1,51
LG OLED55CX6LA Bioscoop
1,55
Samsung QE55Q95T Film HDR
3,14
Hisense H55O8B Cinema dag
3,29

Waar we bij televisies uit het middensegment regelmatig veel grotere grijs- en kleurafwijkingen tegenkomen als wordt overgeschakeld naar hdr-weergave, geldt in het hogere segment dat ook hdr-beelden doorgaans gewoon erg netjes worden weergegeven. Kijken we naar de afwijkingen bij grijsweergave, dan scoren Philips, Sony, Panasonic en LG uitstekend, terwijl ook de tv's van Samsung en Hisense het gewoon goed doen.

  • Gemiddelde delta E ICtCp color checker zonder luminance
Gemiddelde ΔE ICtCp color checker zonder luminance
Televisie Geteste beeldpreset HDR Gemiddelde kleurafwijking in ΔE ICtCp (lager is beter)
Panasonic TX-55HZW984 True cinema
0,83
LG OLED55CX6LA Bioscoop
0,97
Philips 55OLED855 HDR Films
1,75
Sony KD-55A8 Bioscoop
1,91
Hisense H55O8B Cinema dag
2,89
Samsung QE55Q95T Film HDR
4,00

Hetzelfde beeld zien we als we naar de gemiddelde kleurfout bij hdr-weergave kijken: alle televisies scoren hier goed tot uitstekend.

  • Max helderheid HDR 5% window
  • Max helderheid HHDR full screen
Max. helderheid hdr 5% window
Televisie Geteste beeldpreset HDR Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung QE55Q95T Film HDR
1.301,71
LG OLED55CX6LA Bioscoop
754,76
Sony KD-55A8 Bioscoop
704,52
Panasonic TX-55HZW984 True cinema
675,83
Philips 55OLED855 HDR Films
636,70
Hisense H55O8B Cinema dag
600,47
Max. helderheid hdr full screen
Televisie Geteste beeldpreset HDR Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung QE55Q95T Film HDR
693,05
Sony KD-55A8 Bioscoop
169,57
Hisense H55O8B Cinema dag
150,45
LG OLED55CX6LA Bioscoop
144,96
Philips 55OLED855 HDR Films
142,80
Panasonic TX-55HZW984 True cinema
140,57

De grootste verschillen zien we als we naar de maximale helderheid van de schermen kijken. We meten dit zowel bij weergave van een volledig wit scherm als bij een zwart scherm met een klein wit vlak dat slechts 5% van het scherm beslaat. Bij die 5%-meting zien we dat de maximale helderheid van de oledtelevisies globaal tussen 600 en circa 750cd/m² ligt, terwijl Samsungs Q95T lcd-qled televisie daar met 1300cd/m² ruim overheen gaat.

Bij fullscreen-weergave zijn de verschillen nog veel groter; geen van de geteste televisies kan een compleet wit scherm net zo helder weergeven als een klein wit vlak. Bij Samsungs tv gaat de helderheid net niet doormidden en blijft er ook bij fullscreen-weergave bijna 700 cd/m² over. Oledtelevisies verliezen altijd véél meer helderheid als het complete scherm wit moet worden weergegeven, wat we ook hier terugzien. Geen enkel model weet meer dan 170cd/m² te halen, wat zeker bij gebruik in een helder verlichte ruimte echt iets is om rekening mee te houden.

  • Dekking DCI P3 kleurruimte
Dekking DCI P3 kleurruimte
Televisie Geteste beeldpreset HDR Gemiddelde procenten in % (hoger is beter)
Panasonic TX-55HZW984 True cinema
96
LG OLED55CX6LA Bioscoop
96
Hisense H55O8B Cinema dag
94
Sony KD-55A8 Bioscoop
94
Philips 55OLED855 HDR Films
94
Samsung QE55Q95T Film HDR
89

Qua kleurdekking ontlopen de geteste modellen elkaar niet veel. De oledtelevisies weten circa 94-96% van de DCI-P3-kleurruimte af te dekken die bij hdr-video wordt gebruikt. Samsungs lcd-QLED-televisie blijft daar met 89% iets bij achter.

Conclusie

Ben je op zoek naar een tv die een zeer goede beeldkwaliteit levert, dan kun je nu spekkoper zijn door te kiezen voor een 2020-model dat flink in prijs is gedaald. De geteste tv's hebben op dit moment straatprijzen vanaf zo'n 1000 euro, maar middels een belletje naar een (web)shop of het vinden van een aanbieding of cashbackactie kun je in sommige gevallen nog wat goedkoper uit zijn.

Vijf van de zes geteste televisies zijn oledmodellen, de zesde is een lcd-QLED. Als we naar de meetresultaten van de eerste vijf kijken, kunnen we constateren dat de onderlinge verschillen erg klein zijn, met prestaties van 'zeer goed' tot 'uitstekend'. Alle oledmodellen profiteren uiteraard van de perfecte zwartweergave, het grote kleurbereik en de goede kijkhoeken die we van oled kennen. Nemen we ook features als smart-tv, interface en aansluitingen mee, dan is de LG OLED55CX onze favoriet. LG's webOS werkt fijn en snel, dynamische hdr-tonemapping maakt dat donkere details bij hdr-beelden ook overdag goed zichtbaar zijn en van alle oledmodellen uit de test is de LG CX de enige tv met HDMI 2.1-poorten die geschikt zijn voor 4k120-weergave, inclusief hdmi-vrr en FreeSync Premium.

Nadelen heeft oled helaas ook. Naast de - zij het kleine - kans op inbranden van beelden bij langdurige statische weergave, blijft de maximale helderheid van oledpanelen achter bij die van high-end lcd-televisies. Samsungs 55Q95T lcd-gebaseerde tv maakt die tekortkoming van oled pijnlijk duidelijk. In een ruimte met veel direct invallend licht is de Q95T daarom te prefereren boven een oledmodel, ook omdat Samsungs high-end tv's beter zijn ontspiegeld dan oledtelevisies. Zet je diezelfde Samsung-tv in een donkere ruimte naast een van de geteste oled-modellen, dan valt echter direct op dat het zwartniveau van het Samsung-scherm veel minder goed is en het effect van de vrij grove local dimming-functie storend zichtbaar kan zijn. Het is dus een kwestie van afwegingen maken.

Onder de streep zijn er geen slechte toestellen in deze test, maar wel twee apparaten die wij aanraden. Dat zijn de LG OLED55CX voor algemeen gebruik en zeker voor gebruik in donkere ruimtes, en de Samsung 55Q95T als je juist in een ruimte kijkt waar doorgaans veel omgevingslicht is.

Reacties (204)

204
197
74
9
3
100
Wijzig sortering
Hoe kan je met goed fatsoen een Samsung aanraden? Je wordt doodgegooid met advertenties, dat moet je hard afstraffen door de aankoop expliciet af te raden en potentiële kopers te waarschuwen!
Als het toestel daardoor dan een paar honderd euro goedkoper was dan de concurrentie had je er als consument nog wat aan, nu zijn het extra inkomsten voor Samsung.

Het artikel laat het niet geheel onbenoemd, maar de formulering is op z'n best discutabel te noemen:
Een nadeel dat we niet onbenoemd mogen laten, is dat Samsung de mogelijkheid heeft - en deze af en toe gebruikt - om reclames in de menu-interface te tonen. Wij zijn deze advertenties tot op heden zelf niet tegengekomen, maar bij de reacties op onze eerdere review van The Frame wezen meerdere lezers ons hierop. Navraag bij Samsung leert dat Samsung ook in Nederland inderdaad advertenties weer kan geven, waarbij je als gebruiker geen mogelijkheid hebt om deze uit te schakelen.
Het is bekend dat Samsung dit expliciet pas na een cooldown periode doet zodat de wet koop op afstand niet meer van toepassing is. De zalvende woorden zonder het als expliciete bullet noch in de uiteindelijke conclusie te noemen is Tweakers onwaardig. Er zijn genoeg alternatieven wanneer je een LCD tv zoekt, waarom biedt men hier geen alternatief aan wanneer de marktleider z'n macht gebruikt om dit door te drukken? Dan heb je als adviesorgaan voor consumenten juist de plicht om een alternatief aan te raden.

Zomaar een gedachtegang: Zou het acceptabel zijn als de TV zijn idle CPU cycles gebruikt om coins te minen voor Samsung?
Inderdaad.

Ik voel me belazerd door Samsung. De advertenties begonnen na een half jaar bezit.

Weet waar je aan begint voor je een Samsung overweegt. Bekijk hier wat je te wachten staat:

https://twitter.com/floorter/status/1271839591377534976?s=19

https://twitter.com/david.../1351575666370732036?s=19

Advertentie van een supermarkt in je TV menu:
https://twitter.com/inter...tatus/1235727016596590593

Blog van advocaat Arnoud Engelfriet:
https://blog.iusmentis.co...perdure-samsungtelevisie/

Samsung Ads pagina (voor bedrijven):
https://www.samsung.com/us/business/samsungads/

Lees hier hoe trots Samsungs VP op hun enorme advertentienetwerk is:
https://tvrev.com/the-rev...-advanced-tv-ad-business/

Bloed irritant dat je geen zeggenschap hebt over je eigen duurbetaalde TV. Bij andere merken kan je het tenminste uitschakelen.

Wil je geen advertising in je menu, dan moet je aan de slag met een Pihole of het ding van het internet ontkoppelen.

Mijn TV heb ik van het internet gehaald en ik gebruik de smartfuncties dan maar via de tuner/decoder van mijn TV aanbieder.
Het is (helaas) niet iets wat alleen bij Samsung speelt, al zal het bij de een misschien wat 'erger' zijn dan bij de ander. WebOS toont bijvoorbeeld te huren films van Rakuten of Amazon Prime en ook filmposters van aanbieders e.d. Daarnaast heb je ook knoppen van Netflix en Prime op alle remotes en toont laatst genoemde soms een advertentie voordat een video begint. Om maar een greep uit de conclusies van Rtings te pakken:
Samsung QN90A (Tizen) - There are ads on the home page and app store, and there's no way to disable them. They're not always there and may disappear at times.
Sony A90J (Android TV) - Unfortunately, there are ads in the app store and on the home page, which you can't disable. You can opt-out of some suggested content, but you can't get rid of suggested content completely.
Hisense H9G (Android TV) - Just like Sony TVs, Hisense has now included ads and suggested content on the Android TV home page.
LG GX (WebOS) - Unfortunately, there are ads on the home screen and app store, and there's no way to disable them.
Toshiba Fire TV ( Fire TV) - There are ads and suggested content on the home page. Unfortunately, they can't be disabled.
Vizio OLED (SmartCast) - Unfortunately, there are ads on the home page. This isn't something we saw on past Vizio TVs, and there's no way to opt-out of them.
TCL R635 (Roku TV) - Unfortunately, like all Roku TVs we've tested, there are large ads on the home screen and they can't be disabled.
Kunnen we ook een 65 inch en evt 75 inch vergelijking verwachten?
We zijn nu bezig met een vergelijking van betaalbare (plm 900 euro) 65 inch televisies, qua segment dus duidelijk een stapje onder de modellen die we hier bespreken.
Geen test van de 2021 LG C1 OLED op de rol?
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @My-life24 mei 2021 11:15
Jawel, die komt er zeker ook aan! De G1 (op het helderder panel en andere design na vrijwel gelijk) hebben we overigens al getest. reviews: LG G1 oled-tv - Een evolutie aan je muur
Ik ben zeer benieuwd. Kun je al zeggen wanneer hij online komt?
Anoniem: 221563 @My-life27 mei 2021 13:01
Mits je de engelse taal beheerst raad ik je rtings aan voor TV reviews. Deze gaan altijd veel dieper in op alle aspecten waardoor je een goed beeld krijgt van wat je koopt.

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c1-oled
Dat is een hele goede site; maar bedenk dat ze daar in principe de US versies testen.
Dankje Eric. Ik ben erg benieuwd naar die uitkomsten. :)
Wat betekent plm? Ik vind alleen product lifecycle management als vertaling van deze afkorting en dat lijkt me het niet. Dank. :)
Komt er ook iets in de categorie 10 euro per inch diagonaal? Zag vorige week advertentie voor Philips 70PUS7505 voor 675,-. Maar gebruiker reviews online zijn unaniem negatief. Niet alleen over de software, maar ook de LCD zelf.

Zou een mooi maatje zijn als monitor, 55 is ook goed hoor;-). Dus test ook vooral op overscan, enzovoorts, ook voor video minor fraction scaling is funest.

4K onder de 40", wie verzint zoiets, Iemand die nog een magazijn vol heeft liggen met die fresnellensen uit de jaren 80, waarmee je een CRT TV-tje in een Projector voor 5 meter beeld veranderde, LOL,

Ik heb al moeite met 1080P op 17,3";-) #ouwelul.
Dat philips model van 70 is slechts een 60hz paneel met slechte kijkhoeken. Een kennis van mij dacht even leuk een grote nieuwe tv te kopen. Zijn oude Sony bravia uit 2016 heeft nog mooier beeld.
Ik heb hier de 65CX en het zou mij verbazen als deze ook niet als beste uit de test komt. Ik ben er echt heel erg tevreden over, zijn voorganger 55C7 staat nu boven.
Bij me E7 zie ik sinds kort ingebrand logo ondertiteling als het scherm oranje,rood,groen is. Hopelijk is het bij de C1 beter na paar jaar gebruik, wil eind van het jaar 65 inch halen.
Bah mijn C7 ook daarom een nieuwe gehaald. Bij mij na bijna 4 jaar maar er werd ook we veel op gekeken door de kinderen.

Met de CX hebben we duidelijke afspraken en alles staat op eco mode. Maar het beeld is echt prachtig hoor, zeker een aanrader!
Is het niet raar dat je zo’n “perfecte” oled op eco stand moet gebruiken? Kan me niet voorstellen dat ie daarop een geweldige beeldkwaliteit haalt.
Dat valt heel erg mee, verbaasde mij ook en het hoeft natuurlijk niet maar met 3 kinderen onder de 10 jaar is het wel verstandig.
Ik heb mijn 3 jaar oude OLED 55b7 altijd op vivid gehad en op pc altijd op game modus. Nog geen vorm van inbranding te zien met toch al bijna 6000uur erop. Nu heb ik ook geen tv abonnement dus logo's hoef ik me geen zorgen over te maken.
RTL 4 was killing,heb ik ooit nog eens een monochrome CRT TV mee ingebrand;-).
Je was me voor.
55" voor sport is eigenlijk echt te klein, zeker nu er betaalbare 65 en 75"-modellen beschikbaar zijn.
Ik ging in de loop van de tijd van 28" (crt) naar 42" naar 65" en het went snel. Volgende maat is 100".
Ik heb hier in een behoorlijk grote woonkamer bewust een 49" model staan. Meer dan groot genoeg om welke sportwedstrijd dan ook goed te kunnen volgen.
Dat is prima natuurlijk en ja vroeger konden we ook prima voetbal kijken op klein 4:3 crt-tv. Alleen als je groter gaat, wil je niet meer terug. Ik denk dat alle grotere tv eigenaren dat kunnen be-amen.
Wij hebben een zeer platte 65" aan de muur hangen. Staat alleen aan voor sport en af en toe een filmpje. Voor de rest staat het niet in de weg en valt het niet op. Kijkafstand 5 meter. Mijn ouders hebben een 42" scherm op kortere afstand maar vinden het grote scherm opvallend fijner kijken. Hoeven zich minder te focussen op een klein oppervlak, ondertitels beter leesbaar, etc.
Klopt helemaal. Tot een paar maanden terug behoorde ik tot de groep: ik wil geen grote tv. Na 10 jaar 37 inch nu 55 oled GX, want ik wilde een zo’n dun mogelijke aan de muur. En 55 inch was omdat dat de kleinste was. Nu moet ik hier aan iedereen toegeven: het went en ja is mooier en rustiger voor je ogen! Geen getuur meer. Over 10 jaar als ik weer ga vervangen komt dan de maat die mainstream is. Ik zal nooit meer zeggen hij is te groot. Als hij maar niet op zo’n lelijke poot staat maar als iets duns aan je muur vastzit.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 22 juli 2024 15:42]

Wat ik van de tv-industrie begrijp is dat ze nu mikken op het mainstream maken van 80", wat tegelijk betekent dat het aanbod groter dan 85" enorm gaat toenemen de komende jaren.
Dat is een simpel gevolg van de beweging naar 8K. En daar zit niet (alleen) de TV industrie achter. Herinner je het Apple verhaal nog over de retina displays? Dat gegeven een bepaalde kijkafstand en afmeting, je aan een bepaalde maximale resolutie genoeg had? Dat werkt hier hetzelfde. Als je de resolutie omhoog gooit, maar op dezelfde afstand blijft kijken, moet het schermoppervlak groter worden om de details op het scherm goed te kunnen zien.
Ja nu je het zegt inderdaad.
Yup 4 8K geldt maximaal 0.75 maal de picture height, alskijkafstand. 5 meter van een 65", krijg je er gratis verrekijkers bij;-).
1)Op 2,5meter op 55inch (of groter) is geen porem,ik wacht nog altijd op fatsoenlijke 40inch tv's...
2) als je ondertiteling niet goed kan lezen heb je dan niet een afspraak bij opticien nodig? ;)
1) Dat vind jij. Ik kijk op 2.5 meter op een 65 inch en ik denk nog wel eens dat het ook een 75 inch had mogen zijn.
2) Weet je het verhaal van Apple nog over de retina display? Om dat Retina effect te hebben bij een TV heb je 65-75 inch nodig in 4K op 2.5 meter. Anders zie je dat 4K effect gewoon niet.
1. onzin. heb jarenlang geprojecteerd op 72". kijkafstand was 2,7 meter. Perfect, en waanzinnige filmbeleving.
2. daar is wat voor te zeggen.
Wat denk je dat de opticien dan zegt, wijsneus?

Je vermogen tot accommodatie neemt met de leeftijd af. Je kan hiervoor prima compenseren waardoor je de ondertitels nog goed kan lezen, maar dat kost toenemend energie en kan je ogen vermoeid laten voelen en hoofdpijn veroorzaken. Dat zijn zaken die je niet wil als je 'ontspannen' TV kijkt. Lenzen of een briL helpen wel wat, maar zijn niet zaligmakend. De opticien is op enig moment uitgespeeld of komt met speeltjes die vele malen duurder zijn dan een nieuwe OLED-TV en dan nog beperkt effect hebben.
De opticien is op enig moment uitgespeeld of komt met speeltjes die vele malen duurder zien
Met als kanttekening dat die speeltjes ook werken bij het autorijden, fietsen, buiten zijn, in een stadion live kijken en ga zo maar verder...
Nee, ook genoeg pubers die denken onoverwinnelijk te zijn en geen flauw idee hebben vanaf wanneer het menselijk lichaam achteruit begint te gaan; achteruitgang is iets voor 60-plussers, toch?

Bij 60-plussers lukt het accomoderen vaak minder goed of helemaal niet meer, ook bij grote inspanning. Bij dertigers, soms daarvoor al, kan accomoderen nog prima, maar kost het meer moeite en krijgen genoeg mensen hoofdpijn van te lang naar een monitor staren of lezen van kleine letters (no pun intended). Mijn opmerking ging dus bij uitstek niet over 60-plussers.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 22 juli 2024 15:42]

Yup, die hangt nu in de hobbykamer en F1 zou ik vanmiddag er nog steeds op kunnen kijken.
Toch hang ik op de bank naar de 65 inch oled te kijken.

Een gevalletje omdat het kan. TV is toch wat mij betreft al een puur luxe ding. Is die 49 inch groot genoeg om te kijken? ja
Is mijn 65 inch te groot om te kijken / oncomfortabel? Zeer zeker niet.
Ook een 100 inch zou dat niet zijn. ik zit een meter of 4 van mijn scherm.
Same here, nog een vrij betaalbaar 4k model ook van LG en meer dan prima, uiteraard geen oled maar prima beeldje. Ik kwam van 40” en dan is 49” wel net ff lekkerder. Ik snap ook wel dat mensen met een grotere TV niet meer terugwillen. Ik heb in mn werkkamer een 40” full-HD ding staan nog, als je daar wat dichter op zit, is het ook prima voor casual gaming maar ik denk dat m’n volgende TV wel weer iets groter gaat zijn, 55” ofzo, kan die 49” naar de werkkamer :-)
Tuurlijk kun je op een 49" goed sport kijken. Alleen haal je dan niet meer het maximale uit je scherm. Je ziet de details niet meer die je bij 4K wel zou kunnen zien als je wat dichter bij je scherm zat of een groter scherm had.
Verschilt van huiskamer tot huiskamer. 55 inch in de meeste huiskamers is echt wel groot genoeg of soms zelfs al te groot. Als je een gigantische balzaal hebt, of heel graag films kijkt kan je de stap groter wagen. Het is een beetje kort door de bocht om 55 als te klein te beschouwen, dit is anno 2021 gewoon een standaard maat geworden. Vroeger werd dit wel als enorm groot beschouwd.
Veel mensen beseffen niet dat je pas profijt hebt van 4K als het scherm ook groot genoeg is bij een bepaalde kijkafstand i.p.v. wat mooi of fijn lijkt te zijn. De meeste mensen kunnen net zo goed een 1080p scherm hebben omdat ze er toch te ver vandaan zitten om het te kunnen zien.
En dat is met de 55” modellen hier getest al nauwelijks van toepassing. Toen LG nog een 55” oled 1080 paneel had, was het verschil met het 4k paneel op 3 meter kijkafstand al nihil. Dus 55 en 48 hadden net zo,goed een 1080 paneel kunnen zijn.
Dat het een standaard is geworden zegt niet zo veel of het te groot of te klein is. Het kijkcomfort stijgt met de grootte. Dat ontkennen is terugwillen naar een 3,5"smartphone of 14" desktopscherm.
Als je op twee meter van je tv afzit is 55" misschien groot zat. Op 5 meter kan er wel wat meer bij. En dan heb je nog lang geen balzaal.
Het kijkcomfort stijgt met de grootte.
Afhankelijk van de afstand tot het beeld ja. Zoals je zelf zegt, op 2 meter is kleiner comfortabeler dan op 5 meter.

55” is tot een meter of drie vier relatief groot.
Beetje raar om je N=1 te vertalen naar iedereen hier. Groter is niet altijd beter en ik wil absoluut niet groter dan 55” aan de muur. Vreselijk zo’n lelijk groot zwart ding wat daar maar hangt.

Kijkafstand is niet het enige criteria wat mensen hanteren.
Die N = de meeste mensen.
Dat JIJ niet groter wil is prima, tv-verkopen wijzen een heel andere richting op.
Dat kan ook komen omdat de kleinere modellen toch veel minder aandacht lijken te krijgen.
Anoniem: 435630 @Kevinp24 mei 2021 11:52
Net als telefoons met een klein scherm. Mainstream wil gewoon grote schermen.
Ik vraag me serieus af of dat echt waar is. Als je ze de keuze geeft met dezelfde snelle hardware, alleen een kleiner scherm. En dezelfde hoeveelheid reclame tijd of je dan nog gelijk hebt.

Het lijkt er in mijn ogen sterk op of niet IK bepaal wat IK wil, maar de producenten door heel veel reclame.
Nou als jij kromme vergelijkingen gaat maken doe ik het ook, vroeger was een golf 1 vrij klein, nu is hij een stuk groter. maar jij rijd liever de hele dag rond in een kiepwagen van 45 ton? want groter is altijd beter 8)7
Nee, alleen als het het comfort vergroot, wat met een kiepwagen op de web absoluut het geval niet is :)
Dat is enerzijds tot op zekere hoogte waar, maar anderzijds is dat grotendeels ook persoonlijke voorkeur. Officieel staat er 2,5m afstand voor 55 inch, maar ik heb nu bijv. een 47 inch in één van mijn kamers staan, en daar zit ik op nagenoeg 3m afstand en dat is wat mij persoonlijk betreft nog prima te doen.

Feitelijk gezien hoef je in ieder geval geen 100 inch te hebben, als je maar op maximaal 3 meter afstand kan zitten... ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 22 juli 2024 15:42]

Helemaal juist, dat is ook persoonlijk.
Ik heb mijn oog laten vallen op een compacte Samsung beamer die tot 120" kan projecteren. Ben benieuwd en ook qua kijkafstand.
Ligt aan je kijkafstand, doorgaans is 55inch al aardig groot.
Ik ben het wel met je eens. Zit een meter of 3-3.5 van de tv (55CX), maar had achteraf wel een maatje groter gewild. Vooral voor gaming is het soms een beetje turen naar kleine tekst.
Koop dan direct een bioscoop. 100" went ook snel.
Wat een onzin. Iedereen die een beetje van films of sport houdt weet dat het fijner kijkt als het scherm groter is. Dat je zelf met een klein scherm tevreden bent is prima natuurlijk, maar ga niet voor mij bepalen wat ik moet doen.
Wat je poneert als feit, is slechts een mening. Afgezien van mijzelf en mensen direct om mij heen waarvoor dat niet geldt, hoef je slechts naar de bioscoop te kijken om in te zien dat groter niet altijd beter is (vooraan is niet echt populair).
Zo veel mensen, zo veel wensen.
Wat je poneert als feit, is slechts een mening. Afgezien van mijzelf en mensen direct om mij heen waarvoor dat niet geldt, hoef je slechts naar de bioscoop te kijken om in te zien dat groter niet altijd beter is (vooraan is niet echt populair).
Zo veel mensen, zo veel wensen.
Precies, de meeste mensen willen echt niet helemaal vooraan zitten in de bioscoop, heb een paar keer gehad en je krijgt na een tijdje enorm last van je nek, je zit dan constant omhoog met je hoofd, en naar links en rechts met je hoofd te bewegen, het kijkt vreselijk.

De beste zit plekken, zitten bij de midden pat, niks voor niks is die altijd het eerste bezet, nee een te groot scherm waar je dicht op zit is absoluut niet lekker om naar te kijken.
Je hebt gelijk, het is mijn mening. Toch zit er een relatie in de grootte van het scherm en het kijkcomfort en -beleving. Om de vergelijking met de bioscoop te maken: Die is niet voor niets zo groot.
Je negeert daarin dus alleen volkomen de relatie tussen de kijkafstand en tv grootte. Als jij in een woonkamer op 3 meter van je scherm af zit is 65/75" absoluut geen verbetering tov 55".
We zitten niet allemaal op 3 meter afstand van onze TV. Soms is een woonkamer groter dan dat. Ik kom van een 75 inch TV en dat was echt genieten hoor. Kijk ook even dit haha:

https://www.youtube.com/watch?v=HuVHUwMHgwc

[Reactie gewijzigd door doobieters op 22 juli 2024 15:42]

Herkenbaar.

Samsung valt sowieso af: na 30 dagen komt er ongevraagde reclame in je menu. Niet uit te zetten. Bij LG voor als nog wel. Hoe mooi Samsung ook is, dan maar wat minder en geen reclame. Uitermate irritant.
Na 30 dagen pas? Wat is dat voor achterbaks gedoe? bedoeld om het lastiger te maken het ding terug te sturen? Staat zeker ook niet op de doos en in de specificaties?
Voor mij is dat een verborgen gebrek en voldoende om de koop alsnog te ontbinden.
Er zit zover ik kan zien één gesponsorde applicatiesuggestie in het overzicht, en dat is het dan. Het zou fijn zijn dat je het uit kunt zetten maar het is totaal niet storend, zeker geen reden om een koop te ontbinden.
Pihole van twee tientjes ertussen en je bent klaar. Moderne problemen vragen om moderne oplossingen.
Onacceptabel gedrag van Samsung als je het mij vraagt
Ha geniaal en herkenbaar ook. Jammer dat er niet nóg een mannetje verder uit de toekomst kwam die dan weer die 75 gaat ontraden wegens te klein :D
Jij zit nou ook je mening als feit te verkondigen... Op 3 meter vind ik zelf mijn 65 inch tv eigenlijk wat aan de kleine kant (had voorheen een 92 inch beamer scherm). Heb de boel omgegooid en zit nu op krap 2,5 meter en vind het acceptabel, voor mij geldt nog steeds groter is beter.
Is persoonlijke smaak, maar jouw "absoluut geen verbetering" is dus ook onzin, daar is niks absoluut aan.
Die relatie is er zeker. Maar kijk maar eens even naar je eigen monitor. Of je dubbele monitor. 32" op een meter afstand blijkt goed werkbaar. 65" op drie meter ook.
Dank je. Ik zeg volgens mij ook niks geks en inhoudelijk ook nog. Het grappige is wel dat mensen hier hun 55" tv verdedigen terwijl ze tien jaar geleden precies hetzelfde deden met 32".
Feit is dat de schermgrootte enorm is toegenomen en er geen enkele aanleiding is om aan te nemen dat dit zal stoppen in de nabije toekomst.
Dank je. Ik zeg volgens mij ook niks geks en inhoudelijk ook nog. Het grappige is wel dat mensen hier hun 55" tv verdedigen terwijl ze tien jaar geleden precies hetzelfde deden met 32".
Feit is dat de schermgrootte enorm is toegenomen en er geen enkele aanleiding is om aan te nemen dat dit zal stoppen in de nabije toekomst.
Ik vond 40" wat ik ruim 10 jaar lang gehad heb, ook aan de kleine kant, maar had geen geld voor een grotere toen, maar 55" op +/- 260cm vind ik wel lekker kijken, en ja 65" had ook nog gekund, maar 75" (191 cm) zou ik op zo een dichtbije afstand echt niet gewild hebben.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 15:42]

Een vriend van mij had een 75” tv gehaald en dat was toch echt te groot. Bij sportwedstrijden moest je echt je hoofd heen weer bewegen om het te kunnen volgen. Het ligt ook aan de toepassing. Bij tv kijken hoef je niet zo veel “screen estate” te hebben, maar bij gamen en computer werk is het juist wel weer fijn.
Eerste deel eens, tweede deel is wederom geen feit :)
Het leuke is dat iemands mening ook wat kan betekenen voor iemand anders. :)
Zeker, maar je zegt “feit is … en …”.
De steeds hogere eisen aan het energieverbruik kunnen die trend bv stoppen. Ik kan me voorstellen dat tv-leveranciers (net als automerken) aan gemiddelde eisen voor het energieverbruik moeten voldoen.
Dat is inderdaad een mogelijkheid. Je hebt natuurlijk al heel lang zuinigheidslabel's voor witgoed, maar zelfs die hebben geen minimale eisen volgens mij.
Heb ik projector op 125inch scherm. Ik ga toch echt nooit terug hoor.
Of een kleine beamer voor erbij. Ik kocht laatst een Viewsonic M2 voor mijn vriendin (werk), maar het ding scoorde buiten verwachting goed voor af en toe een filmpje in de slaapkamer (waar geen `TV komt). 100” met fantastisch scherp beeld en kleuren :9 .
Anoniem: 435630 @Kvibe24 mei 2021 11:53
Helemaal mee eens, helaas heb ik die niet kunnen vinden in de price watch ;)
Sony CLED is the shizzle.
Mijn huiskamer is 6 meter breed en het is een totaal normaal tien in een dozijnhuis verder. Ik weet zeker dat 100" op 5 meter afstand prima te doen is. Er zijn zat mensen die meer dan 100" projecteren op hun muur en die zitten echt niet allemaal op meer dan 6 meter.
Maar ja, hetzelfde had je vroeger met mensen die een 5" smartphone voor phablet gingen uitmaken.
Het argument "wat is je probleem" is zo'n enorm zwaktebod, doe maar niet joh.
of niet meedoen met de hype groter en duurder, maar gewoon 42" modellen voor de doorsnee huishoudens.
Wij zijn een doorsnee huishouden maar alsnog erg blij met een 65” TV.
Kleiner willen wij echt niet meer.
De waarheid voor wat mensen willen is te kijken naar wat men koopt. En dat is duidelijk steeds groter en niet kleiner. 42" zijn we allang voorbij.
2018 13% >65"
2020 21% >65"
We gaan naar een situatie dat 80" mainstream wordt.

De aanbevolen kijkafstand daalt daarbij. Was dat bij 65" eerst 5 meter, later werd dat 4 en nu wordt er geadviseerd vanaf 3 meter. Het blijft natuurlijk persoonlijk.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 22 juli 2024 15:42]

correct.
In de tv-kamer heb ik 55" op 3.5m. Dat is eigenlijk prima maar mijn volgende tv wordt 65".
Op zolder heb ik projectie van 104" op ongeveer 2.7m. Dat is groot maar fijn voor film. Toen ik gisteren kwalificatie F1 keek was het toch wat groot. Als je de tijden links op het scherm wil bekijken moet je een beetje je hoofd draaien.

Er zit dus wel een limiet aan. Ik verwacht dat de gemiddelde grootte over een paar jaar maximaal 75" wordt. Ongeacht hoe goedkoop ze worden
Ik denk dat dat een beetje de grens is, dat je je hoofd moet gaan draaien.

Zojuist de F1 gekeken en even van de bank afgegaan omdat daar mijn kinderen languit wilden liggen en vanuit de fauteuil die op drie meter staat had ik geen enkele moeite met 65". Prachtige beelden met mooie details. Van dat stomme wiel van Bottas tot en met het casino. :)
Het moment je je hoofd moet draaien om de 'zijkanten' goed te zien is je tv al te groot.
Is dezelfde eis die ik hanteerde bij het kiezen van een 27 of 34 inch computermonitor...27 inch is ideaal...34 te groot want daar moet je teveel je hoofd 'bewegen'.
2018 13% >65"
2020 21% >65"

Volgens mij betekent dit nog steeds dat 79% < 65” koopt.

Je stelling dat we naar een situatie gaan dat 80” mainstream wordt is dan ook wat kort door de bocht. Sterker nog: ik zie dan nog eerder gebeuren dan beamers mainstream worden (meteen 80-100”, goedkoper en flexibeler) dan dat mensen platen van 80” aan de muur gaan hangen.

Maar net als jouw stelling dat 80” mainstream wordt, is dat toch voornamelijk onderbuik.
Je moet de trend bekijken en die stijgt snel.
Die 80" verzin ik niet, dat verwachten veel marktanalisten tijdens de afgelopen CES.
Je weet dat de CES een verkoopbeurs is? Wat er tijdens zo’n beurs geroepen wordt neem ik meestal met een vrachtwagentje zout.

De trend wordt inderdaad groter, en ik vind dat persoonlijk wel prettig. Maar als ik in mijn vriendenkring kijk, denk ik dat er van de 10 huishoudens geen één de komende 10 jaar groter dan 65” zal gaan. Sterker nog: zeker 3 hebben al aangegeven dat ze de huidige 55” al meer dan genoeg vinden.
Nee joh just in 70-100 inch verdwijnt de projector al jaren, installatiegemak en gebruikservaring betekent dat LCD projectie verdringt, al jaren. Alleen tegen de nieuwste uitvoering van de Christie Genesis, die eind van het jaar eindelijk geleverd moet worden aan de eerste bestellers, kan een flat panel (ongeacht techniek) nog niet op. Prijsniveau gelijk aan de Barco Thor, afhankelijk van hoeveelheid LASER modules.
Welke hype?
De meeste mensen vinden juist groter erg mooi. MAAR daar hangt een prijskaartje aan waardoor men vaak kiest voor een kleiner model. Alleen worden de grotere maten steeds betaalbaarder, dus zie je steeds meer 55" en groter.

De hype / trend is eigenlijk goedkoper dus groter is mogelijk met hetzelfde budget.
Mn vrouw wil absoluut geen grote tv, daarom hebben we nu nog een 32", prijs heeft ee niets mee te maken.
Jij hebt dus niks in te brengen? :+
Anoniem: 620061 @burgt24 mei 2021 11:28
Probeer bijvoorbeeld de Frame van Samsung voorzichtig te pushen :) Dan heb je een mooi strak schilderij aan de muur hangen. Maar 32 inch is afzien, dat merk je pas als je ooit toch een grotere hebt gekocht. Sterkte :)
Ik heb ook een 55 inch die al een jaar of tien oud is en ik wil en ga ook een grotere televisie kopen.
De fabrikanten gaan niet meer mij. Destijds een goede LG gekocht van 43 inch, groter kan ik niet plaatsen. Als die kapotgaat weet ik nu al dat de keuze beperkt is.
Gelukkig komen er 42 inch OLED schermen op de markt.
Welke hype?
Al 10 jaar geleden wou ik graag iets kunnen zien op TV zonder bril, nu kan dat. :+ 8)7
Vanaf 2011/2012 stond er een 32 inch in de woonkamer voor mijn moeder. Er werd nooit moeilijk over gedaan maar aangezien ik steeds vaker opmerkte dat zij aan t turen was of vlak voor de tv ging zitten als zij helemaal in haar programma zat besloot ik, als verrassing, in te grijpen en kocht ik een 50 inch.
De woonkamer is ongeveer 30 m2 groot en er zit een bank op 3.5 m afstand van de tv. Een 50 inch is dus ideaal voor haar aangezien zij in alle rust kan blijven zitten en genieten van haar programma's.
Welke hype? Heb al jaren 50 inch en wil nu overgaan naar 65 inch. Ik zou mij mateloos storen aan een 42 inch tv.
Volgens mij is dat niet zo heel zinvol. De tv’s zullen bijna gelijk scoren tov deze test op energieverbruik na. Maar dat is een aanname van mijn kant en ja ASS U Me is natuurlijk link ;)

Maar volgens mij is het kopen van een tv momenteel redelijk eenvoudig:
Hele lichte ruimte? Samsung.
Minder lichte ruimte en mooiste beeld? LG
Ik heb in 2018 bewust voor de Sony KD-49XF9005 gekozen en bewust geen Samsung QLED. Full Array LED bevalt me prima. De hele TV bevalt me eigenlijk prima, ook Android TV vind ik fijn.
Nou, zo simpel is het volgens mij niet.

Samsung heeft best wat issues mbt ARC. Bijvoorbeeld icm Sonos apparatuur. Als je dat dus hebt moet je even goed uitzoeken of dat goed gaat werken en eventueel van tevoren navragen/proberen.

Ook als je bijvoorbeeld TV van T-mobile hebt is het goed even te checken waar je je settopbox neer gaat zetten. In een kast wil vaak serieuze problemen geven.
Voor de mensen die een Q95T overwegen: lees je eerst in over de haperingsproblemen. Kort samengevat heeft het scherm moeite met het tonen van 24 fps content met een 50/60/100/120hz signaal en zijn de haperingen vrijwel niet te missen. Dit zal vooral gebeuren als je bijvoorbeeld een PC aansluit om films af te spelen, maar het kan ook gebeuren bij specifieke televisiekanalen of andere externe media-apparaten.
Volgens rtings kan deze TV gewoon 24p judder-free afspelen van alle bronnen. Volgens mij zijn daarvoor wel specifieke instellingen nodig, ik geloof beeldscherpte inschakelen maar beide sliders op 0 zetten.

Ik heb hem zelf ook en persoonlijk zorg ik er gewoon voor dat de bron de refresh rate aanpast aan de video (Kodi kan dat bijvoorbeeld), dan schakelt de TV gewoon naar 24Hz.

Ik ervaar helaas wel haperingen in het geluid wanneer ik eARC gebruik, dat probleem heb ik niet met ARC.

Ook ben ik benieuwd of wij nog Google Assistant i.p.v. Bixby gaan krijgen, in o.a. Amerika hebben ze dat al uitgerold.
Met specifieke instellingen en specifieke apparaten is het inderdaad te omzeilen. Bijvoorbeeld door de game/pc mode in te schakelen. Het nadeel is dan wel dat je bepaalde beeldopties niet kunt aanschakelen en minder mooi beeld hebt. Met een PC kun je ook een 24hz signaal kiezen en dan is het ook opgelost. Uiteraard heeft niet iedereen zin om steeds te schakelen.

Ik denk dat er inmiddels honderden mensen op forums ontevreden zijn met hun aankoop vanwege dit probleem. Waarschijnlijk zijn er minstens tien keer zoveel mensen die wel harstikke tevreden zijn, maar het is niet fijn het pas na de aankoop te ontdekken.

[Reactie gewijzigd door NoThankYou op 22 juli 2024 15:42]

Zijn er LCD-tv's met vergelijkbare beeldkwaliteit (en prijs) die dit probleem niét heeft?
De Q90R heeft dat probleem niet en de beeldkwaliteit is vergelijkbaar (in sommige opzichten beter, in sommige opzichten minder goed). Maar die kun je niet zo gemakkelijk meer vinden. Verder denk ik eerlijk gezegd dat er geen alternatief is qua prijs en beeldkwaliteit. De komst van mini-led televisies dit jaar zou daar verandering in kunnen brengen.
Heeft Samsung nou dat smerige trucje van reclame in hun menuutjes al afgeleerd?
Nope maar dat is prima te ondervangen met een Pihole bijvoorbeeld. Hier met een Q900TS geen last meer van daardoor.

[Reactie gewijzigd door Ventieldopje op 22 juli 2024 15:42]

Eigenlijk triest dat je een PIhole moet installeren om te voorkomen dat je reclames krijgt in een gekocht product van 1000€ plus. Voor mij ook direct de reden om nooit een Samsung TV te kopen.
Op sich wel maar je hebt er ook zonder pihole weinig last van. Het is niet alsof er random ineens popups komen, puur in het menu een blokje.

Mijn oudere Philips TV had het ook op die manier. Ik vind het triest maar ach, ik laat die tv niet aan mij voorbij gaan puur uit principe.
Een popup reclame blok in je menu welke als eerste getoond wordt. Kortom je ziet eerst reclame (waar je oog altijd op gaat vallen, trust me!) voordat je kan navigeren naar je tv, netflix of disney. Voor mij geen samsung meer.
Huh, dat heb ik echt nooit gehad met de Q900TS. Vreemd maar dat lijkt mij best onacceptabel.
Misschien heb ik niet genoeg geld gesmeten naar samsung in 2018, heb maar een samsung uit 7000 serie. Echter lijkt het me dat Samsung op zijn tizen platform op een generieke wijze de reclame heeft geïmplementeerd..
LG heeft ook Ads toch
Die kun je uitzetten.
Wat voor reclame?
Dat is echt erg zeg. Nu ben ik niet direct in de markt voor een nieuwe tv maar dit gaat wel op mijn lijst van mogelijke afvallers.
Vanwege dat soort ongein heb ik ook een grote monitor als televisie. Werkt prima. HDMI kabel van TV-ontvanger naar de monitor, en gaan. Voor audio heb ik een mooie versterker met twee dikke speakers, en dat is altijd genieten.
Ik denk dat meer Tweakers dat thuis hebben, hier ook :)
Alleen jammer dat de klassieke televisies nu doorgaans veel hippere beeldtechniek hebben, en dat dat nog maar amper terug te vinden is in monitoren. Dat zal een kwestie van tijd zijn.
Tja, dan kom je op de public information display en digital signage versies bij LG of Samsung.
Anoniem: 620061 @hooibergje24 mei 2021 11:35
Samsung qled tv van 2 jaar oud, ik heb een paar maanden geleden een blokje in mijn menubalk gehad met het promoten van volgens mijn Canalplus. Daarna was het weg en niets meer gezien. Wat ze nu wel hebben is een nieuw blokje: ‘TV plus’ met daaronder zo’n 15 nieuwe tv zenders. Gratis. Das wel tof, je kunt het blokje ook gewoon verwijderen.
Oh, dat is nog wel te overzien.
Ik vind het wel jammer dat motion niet wordt meegenomen in de test. Als je de beelden niet met 50/60 frames per seconde binnen krijgt, kunnen de beelden op sommige OLEDs behoorlijk hakkelig overkomen (stutter).

Voor sport (motion) ben je in dat geval het beste af met een TV met behoorlijke trage response time, maar dat wordt hier juist als negatief weergegeven bij de conslusie. Velen zullen TV kijken via de CI+ decoder, en dan ontvang je maximaal 1080i/25p. Kijk je 4k50/60 dan is het een ander verhaal en valt het nadeel van de lage input lag weg, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid.
Que? Echt totaal geen last van met mijn OLED.

Alleen blief ik dat hele cinematic experience / soap opera effect van de experts niet.
Ik heb op alle inputs het op vloeiend staan en dan heb je echt dat gehakkel niet.
Gewoon wat klooien met je settingen tot je een beeld krijgt wat jou persoonlijk aanstaat. Dar draait het uiteindelijk om met je tv.
Zoals aangegeven in de review is TruMotion (lees: beeldverbeteraars) verre van perfect, ik vind het bij bepaalde content vaak juist storend. Ook bij sport, waar de reclameborden voor vele artifacts in beeld zorgen. Dat je je niet stoort aan het soap opera effect bij films e.d. maakt het natuurlijk niet minder een probleem voor diegene die zich er wel aan storen. Je kan ook steeds wisselen van setting, maar wie doet dat nu echt?

Voor een platte TV blijft vooral Plasma ongeëvenaard wat betreft motion. Die worden niet meer verkocht, dus het beste alternatief is LCD. LCD heeft een hoop nadelen tegenover OLED, maar als motion belangrijk voor je is, dan zijn die 3 plusjes die bijvoorbeeld de CX krijgt niet geheel terecht.
Ik heb er wel last van met mijn OLED. Omdat er geen natuurlijk rise/fall verloop is, moet je bronmateriaal echt goed zijn. Anders krijg je stutter. Dit valt vooral op bij trage pans, of bij aftiteling. LCD schermen hebben hier iets minder last van, omdat ze sowieso wat meer motion blur hebben.

Zie ook: https://www.rtings.com/tv/tests/motion/stutter

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 22 juli 2024 15:42]

Het cinematische gehakkel is voor de experts. Het soap opera / vloeiend effect is voor de rest. Ik vind het laatste afschuwelijk maar ik ben het met je eens dat iedereen naar het beeld moet kijken wat hij mooi vindt.
Jammer dat de GX niet meegenomen is. Het besproken nadeel van de CX is daar verdwenen door een vlak achterpaneel. Verder ook een kleine typo in de conclusie, OLED44CX moet OLED55CX zijn.

Perfect artikel met de drukke sportzomer in vooruitzicht en lancering van de nieuwe modellen!
Klopt, hangt hier en het geluid is zelfs zonder bar prima.
Ik at net te kijken naar 55 inch. Beetje jammer dat jullie bij prijzen van 1000 euro begonnen zijn ;)
Zoals in het artikel staat: even bellen met een paar verkopers scheelt vaak behoorlijk veel in de prijs. Zie ook het OLED aanbiedingen en prijzentopic
Mwah, dat gaat de prijzen niet richting de 750 krijgen ofzo. Dus dat zou voor het wel of niet kopen niet echt een verschil mogen maken.
Wel bedankt, hou ik even in de gaten. Let sowieso wel op aanbiedingen. Hoef niet persee een Oled, vandaar dat ik het jammer vond dat de wat "Goedkopere" er niet tussen zaten.
Ik ben het totaal en helemaal niet eens met de "keuze"voor de Samsung. Ik heb dit toestel 1 week geprobeerd wat een slecht toestel!!!!!! Het naijl effect is dramatisch groot!!! geen gezicht met bv sport kijken Tennis voetbal en F1. Het was echt ongekend slecht, dit toestel heeft voor Ziggo absoluut de Mediabox Next (4K) nodig om een redelijk beeld te krijgen, met een top HDMI kabel en stroom voorziening en eenabsoluut basis topsignaal, en dan blijft het bij matig tot redelijk. Ik ben overgestapt op de Sony KD-AG9, wat een giga verschil, met veel daglicht helemaal geen last zoals hier beschreven licht reflex. geen naijl beelden meer, tuurlijk is ie gekalibreerd wat ik ook met de Samsung had gedaan.
Dus pas op met het overwegen van de Samsung TV daar zit een groot risico in helaas!!
Geen last van met mij Q95T. Prima tv qua beeld kwaliteit, doe wel alles met een Apple TV 4K (zoals Netflix etc). Enige wat ik minder vind is de HDMI 2.1 integratie met Sonos maar dit is inmiddels opgelost met een firmware update.
Ik vind het jammer dat er maar één lcd is getest, top lcd van LG en Sony waren ook interessant geweest.
Dit was een test van OLED-televisies, waarbij ter vergelijking ook een lcd-televisie is meegenomen. Voor de conclusies over de OLED-tv’s had het geen verschil gemaakt om extra lcd-tv’s te testen.
Tussen de Oleds tv's lijkt weinig verschil te zitten. Ik ben ook wel benieuwd in hoeverre er verschil tussen de lcd's zou zitten. Vermoedelijk meer.

Vooral meer ontspiegelde lcd tv's.

[Reactie gewijzigd door SidFTW op 22 juli 2024 15:42]

De titel geeft aan dat het een 55 inch tv test is.

Van mij hadden nog meer LCD schermen mee genomen worden aangezien ik nogal huiverig ben over helderheid en inbranden.
Kan me erg goed vinden in de conclusie. Heb beide tv’s. Dus high-end qled en oled. In de woonkamer vond ik oled niet fantastisch gegeven de spiegeling in een woonkamer met flink wat ramen. Overdag sport etc zijn op de Samsung voor mij vele malen fijner. Als het donker is draait dat echter om en is oled fijner.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.