Door Sim Kranenburg

Philips 805 en 855 oled-tv Review

Twee keer driezijdig Ambilight

17-10-2020 • 06:00

134

Singlepage-opmaak

Android TV en afstandsbediening

De 805 en 855 maken gebruik van Android TV versie 9 (Pie) van Google als smart-tv-platform. Vergeleken met Android-telefoons is de gebruikte soc een stuk minder krachtig. Er is namelijk gebruikgemaakt van de, speciaal voor televisies ontwikkelde MT5887 van MediaTek. Deze bescheiden soc is voorzien van vier ARM Cortex-A53 cpu-cores die draaien op maximaal 1,5GHz. De gpu is een Mali G51 op 650MHz.

Interface

Er is 2,5GB werkgeheugen en 16GB flashopslag. Verreweg het grootste gedeelte van dit flashgeheugen wordt ingenomen door het besturingssysteem, waardoor er voor de gebruiker nog maar 3,6GB overblijft voor het installeren van eigen apps. Waarschijnlijk is dat ruim voldoende, omdat de meesten alleen gebruikmaken van video on demand-diensten en de belangrijkste daarvan, zoals YouTube en Netflix, zijn voorgeïnstalleerd.

Interface

De soc is geschikt voor 4k, maar de interface van de tv wordt nog altijd gerenderd op een resolutie van 1920x1080 pixels. Dit is waarschijnlijk gedaan om de snelheid erin te houden en te voorkomen dat de tv traag aanvoelt. Alle fabrikanten gebruiken deze truc, zelfs op 8k-televisies draait de interface nog altijd op 2k om vervolgens te worden opgeschaald naar de resolutie van het beeldpaneel. Hierdoor ziet vooral de tekst van de interface er wat minder scherp uit.

Interface

Google beperkt de mogelijkheid om Android TV aan te passen, maar TP Vision heeft alles gewijzigd wat aangepast mag worden om de interface een typische Philips-look-and-feel te geven. Zo is er een extra menu toegevoegd: het TV-menu, met een aantal shortcuts naar bijvoorbeeld bronnen, apps, zenders en de tv-gids. De volgorde wordt automatisch aangepast, zodat de meestgebruikte shortcuts vanzelf bovenaan komen te staan.

EPG

De menu's zien er overzichtelijk uit, maar de geavanceerde instellingen zijn nogal diep in de menustructuur verstopt. Dat is voor dagelijks gebruik zeker geen ramp, maar als je bezig bent om de tv naar je eigen voorkeur in te stellen, kan het onhandig zijn. Om snel dieper in het instellingenmenu te komen, gebruiken wij de optie 'Software bijwerken' in het snelmenu. Deze truc zou natuurlijk niet nodig moeten zijn. Ook vinden we de tv-gids minder prettig dan bij de concurrentie; het huidige programma is niet zichtbaar in een hoek, zoals dat bij veel andere merken wel het geval is. Bovendien verloopt het heen en weer schakelen niet al te vlot.

Afstandsbediening

De 805 en 855 hebben een nieuw ontworpen afstandsbediening meegekregen. De wat duurdere Philips-modellen waren eerder voorzien van een remote met een handig minitoetsenbordje aan de achterkant, maar dit is komen te vervallen. Voor het invoeren van tekst zal je dus gebruik moeten maken van een schermtoetsenbord en voor zoekopdrachten kan je gebruikmaken van de ingebouwde microfoon.

AfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbediening

Het nieuwe model afstandsbediening heeft een strak ontwerp, maar doordat de toetsen allemaal erg op elkaar lijken, oogt het wat minder overzichtelijk. Het ligt prettig in de hand en zal je het niet snel uit je vingers laten vallen doordat de achterkant is voorzien van echt(!) leer. De d-pad beslaat de volledige breedte van de afstandsbediening. In het midden zit, enigszins verzonken, een ronde knop waarmee je je keuzes kan bevestigen.

ToetsverlichtingToetsverlichting

Nieuw is de handige toetsverlichting waarmee je ook in het donker gemakkelijk de juiste toets kan vinden. Een feature waarmee vooral filmliefhebbers blij zullen zijn. Het toetsgevoel is prettig doordat je bij het indrukken een lichte klik voelt. Al met al is het een prettige remote die er ook nog eens strak uitziet. Wel voelt hij, door het lage gewicht en de gebruikte materialen, wat goedkoop aan.