Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Round-up: Zes 55"-tv’s getest

De beste sportzomer 2021-deal is een 2020-tv

23-05-2021 • 13:00

204

Singlepage-opmaak

Hisense O8B

Het Chinese Hisense is sinds een aantal jaar bezig met een opmars in Europa. Naast huishoudelijke apparatuur produceert het bedrijf consumentenelektronica, waaronder televisies. De O8B-oledtelevisie wordt sinds medio vorig jaar in Nederland verkocht. Hij wordt daarbij ingezet als een model dat een goede prijs-kwaliteitverhouding moet bieden, met een straatprijs die op het moment van schrijven rond de 1000 euro ligt.

Het toestel beschikt over bijna alle features die je van een oledtelevisie mag verwachten. Zo is het geschikt voor hdr-weergave in de formaten HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision. Ook is er ondersteuning voor Dolby Atmos-geluid en is de tv voorzien van de apps van de belangrijkste internationale video on demand-aanbieders. Nederlandse apps ontbreken vooralsnog.

Hoewel de O8B een relatief goedkope oledtelevisie is, doet de afwerking naar ons idee nauwelijks of niet onder voor die van andere betaalbare oledtelevisies. De randen rond de behuizing doen erg denken aan die van LG's oledtelevisies uit de C-serie. Rondom het scherm zit een smalle zwarte bezel met daaromheen een subtiel randje van metaal. De voorkant van de voet is afgewerkt met plastic dat doet denken aan geborsteld metaal.

Hisense O8B

Hisense O8BHisense O8BHisense O8B

Aansluitingen

De O8B heeft een afneembaar 1,4 meter lang netsnoer en beschikt over een C14-aansluiting. Dat is dezelfde aansluiting als die je onder andere op pc's aantreft. Een aantal aansluitingen is recht naar achteren gemonteerd; deze zijn dus lastig te bereiken bij muurmontage. Aan de zijkant zitten de aansluitingen onder een hoek van negentig graden zodat je er altijd makkelijk bij kunt. De tv beschikt over vier HDMI 2.0b-ingangen. 4k120Hz-weergave behoort niet tot de mogelijkheden en ook functies als Adaptive Sync moeten we op de O8B missen.

Hisense O8BHisense O8BHisense O8B

Smart-tv

Hisense maakt voor de O8B gebruik van het zelf ontwikkelde smart-tv-platform Vidaa U, versie 3.0. Dit besturingssysteem heeft een erg eenvoudige en relatief kale interface. Alles is erg clean en simpel gehouden. Hierdoor oogt het wellicht niet heel mooi, maar wel erg overzichtelijk.

Het homescreen is net als bij de meeste andere smart-tv's georganiseerd in twee brede horizontale balken. De bovenste balk bestaat uit grote vierkante iconen van de meest gebruikte apps, ingangen en media. Daaronder worden aanbevelingen getoond van de geselecteerde app. Onderaan vind je snelkoppelingen voor zoeken, notificaties, instellingen en de elektronische handleiding.

Er is een downloadwinkel waarmee je de voorgeïnstalleerde apps kunt aanvullen, maar het aanbod is niet bepaald groot. De grootste Amerikaanse spelers, zoals YouTube, Netflix en Amazon Prime, zijn aanwezig, maar Nederlandse diensten schitteren door afwezigheid. Ook Disney+ is niet beschikbaar. Disney+, Kijk, NLZiet en NPO moeten dit jaar worden toegevoegd aan versie 4.0 van Vidaa U. Dat is de nieuwere versie van het smart-tv-systeem, die je tegenkomt bij Hisense-televisies die de afgelopen maanden op de markt zijn gekomen. Of en wanneer deze diensten ook naar Vidaa U 3.0 - de versie van de al langer verkrijgbare O8B - komen, is vooralsnog niet duidelijk

Home screen

Beeldverwerking en inputlag

Qua beeldverbeteraars heeft dit model zo'n beetje alles aan boord dat je bij een moderne tv mag verwachten. Zo zijn er twee verschillende ruisonderdrukkers aanwezig. Ook de functie die het contrast moet verbeteren, adaptive contrast, kan zijn nut bewijzen bij slecht beeldmateriaal, maar bij beelden van goede kwaliteit gaan er details in de hooglichten en schaduwpartijen door verloren. Uiteraard mag ook beeldinterpolatie niet ontbreken en die heet bij Hisense Ultra Smooth Motion. Deze functie presteert zeer vergelijkbaar met de interpolatie bij andere merken en levert vloeiende beelden op, maar ook duidelijk zichtbare artefacten als te veel objecten voor elkaar langs bewegen. Er is geen black frame insertion beschikbaar waarmee bewegingen scherper in beeld worden gebracht. Dat levert bijvoorbeeld bij sportbeelden zichtbaar meer scherpte op, maar doordat deze techniek tot onrustige knipperende beelden leidt, maken de meeste mensen liever geen gebruik van deze feature.

Voor liefhebbers van snelle actiespellen is de O8B niet de beste keuze. In de filmstand meten we een inputlag van 132ms. Schakelen we over naar de gamemodus dan is dit nog altijd 42ms, zowel in full hd als 4k. Dat betekent dat de vertraging meer dan twee beelden is.

Geluid

In de O8B is een tweewegsysteem met losse tweeters en woofers gemonteerd. De laagweergave is verbeterd door middel van bassreflex-poorten. Uiteraard hoef je geen dreunende bassen te verwachten uit een platte televisie, maar de laagweergave valt zeker niet tegen en is zelfs beter dan bij sommige flink duurdere televisies. Het maximale volume valt niet tegen en de geluidskwaliteit is ook bij een wat hoger volume goed. Stemmen zijn duidelijk verstaanbaar zodat dialogen goed zijn te volgen, al doen televisies met luidsprekers die naar voren in plaats van naar beneden zijn gericht het op dit punt natuurlijk beter.