Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Eric van Ballegoie

Reviewcöordinator

Round-up: Zes 55"-tv’s getest

De beste sportzomer 2021-deal is een 2020-tv

Conclusie

Ben je op zoek naar een tv die een zeer goede beeldkwaliteit levert, dan kun je nu spekkoper zijn door te kiezen voor een 2020-model dat flink in prijs is gedaald. De geteste tv's hebben op dit moment straatprijzen vanaf zo'n 1000 euro, maar middels een belletje naar een (web)shop of het vinden van een aanbieding of cashbackactie kun je in sommige gevallen nog wat goedkoper uit zijn.

Vijf van de zes geteste televisies zijn oledmodellen, de zesde is een lcd-QLED. Als we naar de meetresultaten van de eerste vijf kijken, kunnen we constateren dat de onderlinge verschillen erg klein zijn, met prestaties van 'zeer goed' tot 'uitstekend'. Alle oledmodellen profiteren uiteraard van de perfecte zwartweergave, het grote kleurbereik en de goede kijkhoeken die we van oled kennen. Nemen we ook features als smart-tv, interface en aansluitingen mee, dan is de LG OLED55CX onze favoriet. LG's webOS werkt fijn en snel, dynamische hdr-tonemapping maakt dat donkere details bij hdr-beelden ook overdag goed zichtbaar zijn en van alle oledmodellen uit de test is de LG CX de enige tv met HDMI 2.1-poorten die geschikt zijn voor 4k120-weergave, inclusief hdmi-vrr en FreeSync Premium.

Nadelen heeft oled helaas ook. Naast de - zij het kleine - kans op inbranden van beelden bij langdurige statische weergave, blijft de maximale helderheid van oledpanelen achter bij die van high-end lcd-televisies. Samsungs 55Q95T lcd-gebaseerde tv maakt die tekortkoming van oled pijnlijk duidelijk. In een ruimte met veel direct invallend licht is de Q95T daarom te prefereren boven een oledmodel, ook omdat Samsungs high-end tv's beter zijn ontspiegeld dan oledtelevisies. Zet je diezelfde Samsung-tv in een donkere ruimte naast een van de geteste oled-modellen, dan valt echter direct op dat het zwartniveau van het Samsung-scherm veel minder goed is en het effect van de vrij grove local dimming-functie storend zichtbaar kan zijn. Het is dus een kwestie van afwegingen maken.

Onder de streep zijn er geen slechte toestellen in deze test, maar wel twee apparaten die wij aanraden. Dat zijn de LG OLED55CX voor algemeen gebruik en zeker voor gebruik in donkere ruimtes, en de Samsung 55Q95T als je juist in een ruimte kijkt waar doorgaans veel omgevingslicht is.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (204)

Wijzig sortering
Hoe kan je met goed fatsoen een Samsung aanraden? Je wordt doodgegooid met advertenties, dat moet je hard afstraffen door de aankoop expliciet af te raden en potentiële kopers te waarschuwen!
Als het toestel daardoor dan een paar honderd euro goedkoper was dan de concurrentie had je er als consument nog wat aan, nu zijn het extra inkomsten voor Samsung.

Het artikel laat het niet geheel onbenoemd, maar de formulering is op z'n best discutabel te noemen:
Een nadeel dat we niet onbenoemd mogen laten, is dat Samsung de mogelijkheid heeft - en deze af en toe gebruikt - om reclames in de menu-interface te tonen. Wij zijn deze advertenties tot op heden zelf niet tegengekomen, maar bij de reacties op onze eerdere review van The Frame wezen meerdere lezers ons hierop. Navraag bij Samsung leert dat Samsung ook in Nederland inderdaad advertenties weer kan geven, waarbij je als gebruiker geen mogelijkheid hebt om deze uit te schakelen.
Het is bekend dat Samsung dit expliciet pas na een cooldown periode doet zodat de wet koop op afstand niet meer van toepassing is. De zalvende woorden zonder het als expliciete bullet noch in de uiteindelijke conclusie te noemen is Tweakers onwaardig. Er zijn genoeg alternatieven wanneer je een LCD tv zoekt, waarom biedt men hier geen alternatief aan wanneer de marktleider z'n macht gebruikt om dit door te drukken? Dan heb je als adviesorgaan voor consumenten juist de plicht om een alternatief aan te raden.

Zomaar een gedachtegang: Zou het acceptabel zijn als de TV zijn idle CPU cycles gebruikt om coins te minen voor Samsung?
Inderdaad.

Ik voel me belazerd door Samsung. De advertenties begonnen na een half jaar bezit.

Weet waar je aan begint voor je een Samsung overweegt. Bekijk hier wat je te wachten staat:

https://twitter.com/floorter/status/1271839591377534976?s=19

https://twitter.com/david.../1351575666370732036?s=19

Advertentie van een supermarkt in je TV menu:
https://twitter.com/inter...tatus/1235727016596590593

Blog van advocaat Arnoud Engelfriet:
https://blog.iusmentis.co...perdure-samsungtelevisie/

Samsung Ads pagina (voor bedrijven):
https://www.samsung.com/us/business/samsungads/

Lees hier hoe trots Samsungs VP op hun enorme advertentienetwerk is:
https://tvrev.com/the-rev...-advanced-tv-ad-business/

Bloed irritant dat je geen zeggenschap hebt over je eigen duurbetaalde TV. Bij andere merken kan je het tenminste uitschakelen.

Wil je geen advertising in je menu, dan moet je aan de slag met een Pihole of het ding van het internet ontkoppelen.

Mijn TV heb ik van het internet gehaald en ik gebruik de smartfuncties dan maar via de tuner/decoder van mijn TV aanbieder.
Het is (helaas) niet iets wat alleen bij Samsung speelt, al zal het bij de een misschien wat 'erger' zijn dan bij de ander. WebOS toont bijvoorbeeld te huren films van Rakuten of Amazon Prime en ook filmposters van aanbieders e.d. Daarnaast heb je ook knoppen van Netflix en Prime op alle remotes en toont laatst genoemde soms een advertentie voordat een video begint. Om maar een greep uit de conclusies van Rtings te pakken:
Samsung QN90A (Tizen) - There are ads on the home page and app store, and there's no way to disable them. They're not always there and may disappear at times.
Sony A90J (Android TV) - Unfortunately, there are ads in the app store and on the home page, which you can't disable. You can opt-out of some suggested content, but you can't get rid of suggested content completely.
Hisense H9G (Android TV) - Just like Sony TVs, Hisense has now included ads and suggested content on the Android TV home page.
LG GX (WebOS) - Unfortunately, there are ads on the home screen and app store, and there's no way to disable them.
Toshiba Fire TV ( Fire TV) - There are ads and suggested content on the home page. Unfortunately, they can't be disabled.
Vizio OLED (SmartCast) - Unfortunately, there are ads on the home page. This isn't something we saw on past Vizio TVs, and there's no way to opt-out of them.
TCL R635 (Roku TV) - Unfortunately, like all Roku TVs we've tested, there are large ads on the home screen and they can't be disabled.
Kunnen we ook een 65 inch en evt 75 inch vergelijking verwachten?
We zijn nu bezig met een vergelijking van betaalbare (plm 900 euro) 65 inch televisies, qua segment dus duidelijk een stapje onder de modellen die we hier bespreken.
Geen test van de 2021 LG C1 OLED op de rol?
Jawel, die komt er zeker ook aan! De G1 (op het helderder panel en andere design na vrijwel gelijk) hebben we overigens al getest. reviews: LG G1 oled-tv - Een evolutie aan je muur
Ik ben zeer benieuwd. Kun je al zeggen wanneer hij online komt?
Mits je de engelse taal beheerst raad ik je rtings aan voor TV reviews. Deze gaan altijd veel dieper in op alle aspecten waardoor je een goed beeld krijgt van wat je koopt.

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c1-oled
Dat is een hele goede site; maar bedenk dat ze daar in principe de US versies testen.
Dankje Eric. Ik ben erg benieuwd naar die uitkomsten. :)
Wat betekent plm? Ik vind alleen product lifecycle management als vertaling van deze afkorting en dat lijkt me het niet. Dank. :)
Komt er ook iets in de categorie 10 euro per inch diagonaal? Zag vorige week advertentie voor Philips 70PUS7505 voor 675,-. Maar gebruiker reviews online zijn unaniem negatief. Niet alleen over de software, maar ook de LCD zelf.

Zou een mooi maatje zijn als monitor, 55 is ook goed hoor;-). Dus test ook vooral op overscan, enzovoorts, ook voor video minor fraction scaling is funest.

4K onder de 40", wie verzint zoiets, Iemand die nog een magazijn vol heeft liggen met die fresnellensen uit de jaren 80, waarmee je een CRT TV-tje in een Projector voor 5 meter beeld veranderde, LOL,

Ik heb al moeite met 1080P op 17,3";-) #ouwelul.
Dat philips model van 70 is slechts een 60hz paneel met slechte kijkhoeken. Een kennis van mij dacht even leuk een grote nieuwe tv te kopen. Zijn oude Sony bravia uit 2016 heeft nog mooier beeld.
Ik heb hier de 65CX en het zou mij verbazen als deze ook niet als beste uit de test komt. Ik ben er echt heel erg tevreden over, zijn voorganger 55C7 staat nu boven.
Bij me E7 zie ik sinds kort ingebrand logo ondertiteling als het scherm oranje,rood,groen is. Hopelijk is het bij de C1 beter na paar jaar gebruik, wil eind van het jaar 65 inch halen.
Bah mijn C7 ook daarom een nieuwe gehaald. Bij mij na bijna 4 jaar maar er werd ook we veel op gekeken door de kinderen.

Met de CX hebben we duidelijke afspraken en alles staat op eco mode. Maar het beeld is echt prachtig hoor, zeker een aanrader!
Is het niet raar dat je zo’n “perfecte” oled op eco stand moet gebruiken? Kan me niet voorstellen dat ie daarop een geweldige beeldkwaliteit haalt.
Dat valt heel erg mee, verbaasde mij ook en het hoeft natuurlijk niet maar met 3 kinderen onder de 10 jaar is het wel verstandig.
Ik heb mijn 3 jaar oude OLED 55b7 altijd op vivid gehad en op pc altijd op game modus. Nog geen vorm van inbranding te zien met toch al bijna 6000uur erop. Nu heb ik ook geen tv abonnement dus logo's hoef ik me geen zorgen over te maken.
RTL 4 was killing,heb ik ooit nog eens een monochrome CRT TV mee ingebrand;-).
Je was me voor.
55" voor sport is eigenlijk echt te klein, zeker nu er betaalbare 65 en 75"-modellen beschikbaar zijn.
Ik ging in de loop van de tijd van 28" (crt) naar 42" naar 65" en het went snel. Volgende maat is 100".
Ik heb hier in een behoorlijk grote woonkamer bewust een 49" model staan. Meer dan groot genoeg om welke sportwedstrijd dan ook goed te kunnen volgen.
Dat is prima natuurlijk en ja vroeger konden we ook prima voetbal kijken op klein 4:3 crt-tv. Alleen als je groter gaat, wil je niet meer terug. Ik denk dat alle grotere tv eigenaren dat kunnen be-amen.
Wij hebben een zeer platte 65" aan de muur hangen. Staat alleen aan voor sport en af en toe een filmpje. Voor de rest staat het niet in de weg en valt het niet op. Kijkafstand 5 meter. Mijn ouders hebben een 42" scherm op kortere afstand maar vinden het grote scherm opvallend fijner kijken. Hoeven zich minder te focussen op een klein oppervlak, ondertitels beter leesbaar, etc.
Klopt helemaal. Tot een paar maanden terug behoorde ik tot de groep: ik wil geen grote tv. Na 10 jaar 37 inch nu 55 oled GX, want ik wilde een zo’n dun mogelijke aan de muur. En 55 inch was omdat dat de kleinste was. Nu moet ik hier aan iedereen toegeven: het went en ja is mooier en rustiger voor je ogen! Geen getuur meer. Over 10 jaar als ik weer ga vervangen komt dan de maat die mainstream is. Ik zal nooit meer zeggen hij is te groot. Als hij maar niet op zo’n lelijke poot staat maar als iets duns aan je muur vastzit.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 23 mei 2021 14:38]

Wat ik van de tv-industrie begrijp is dat ze nu mikken op het mainstream maken van 80", wat tegelijk betekent dat het aanbod groter dan 85" enorm gaat toenemen de komende jaren.
Dat is een simpel gevolg van de beweging naar 8K. En daar zit niet (alleen) de TV industrie achter. Herinner je het Apple verhaal nog over de retina displays? Dat gegeven een bepaalde kijkafstand en afmeting, je aan een bepaalde maximale resolutie genoeg had? Dat werkt hier hetzelfde. Als je de resolutie omhoog gooit, maar op dezelfde afstand blijft kijken, moet het schermoppervlak groter worden om de details op het scherm goed te kunnen zien.
Ja nu je het zegt inderdaad.
Yup 4 8K geldt maximaal 0.75 maal de picture height, alskijkafstand. 5 meter van een 65", krijg je er gratis verrekijkers bij;-).
1)Op 2,5meter op 55inch (of groter) is geen porem,ik wacht nog altijd op fatsoenlijke 40inch tv's...
2) als je ondertiteling niet goed kan lezen heb je dan niet een afspraak bij opticien nodig? ;)
1) Dat vind jij. Ik kijk op 2.5 meter op een 65 inch en ik denk nog wel eens dat het ook een 75 inch had mogen zijn.
2) Weet je het verhaal van Apple nog over de retina display? Om dat Retina effect te hebben bij een TV heb je 65-75 inch nodig in 4K op 2.5 meter. Anders zie je dat 4K effect gewoon niet.
1. onzin. heb jarenlang geprojecteerd op 72". kijkafstand was 2,7 meter. Perfect, en waanzinnige filmbeleving.
2. daar is wat voor te zeggen.
Wat denk je dat de opticien dan zegt, wijsneus?

Je vermogen tot accommodatie neemt met de leeftijd af. Je kan hiervoor prima compenseren waardoor je de ondertitels nog goed kan lezen, maar dat kost toenemend energie en kan je ogen vermoeid laten voelen en hoofdpijn veroorzaken. Dat zijn zaken die je niet wil als je 'ontspannen' TV kijkt. Lenzen of een briL helpen wel wat, maar zijn niet zaligmakend. De opticien is op enig moment uitgespeeld of komt met speeltjes die vele malen duurder zijn dan een nieuwe OLED-TV en dan nog beperkt effect hebben.
De opticien is op enig moment uitgespeeld of komt met speeltjes die vele malen duurder zien
Met als kanttekening dat die speeltjes ook werken bij het autorijden, fietsen, buiten zijn, in een stadion live kijken en ga zo maar verder...
Nee, ook genoeg pubers die denken onoverwinnelijk te zijn en geen flauw idee hebben vanaf wanneer het menselijk lichaam achteruit begint te gaan; achteruitgang is iets voor 60-plussers, toch?

Bij 60-plussers lukt het accomoderen vaak minder goed of helemaal niet meer, ook bij grote inspanning. Bij dertigers, soms daarvoor al, kan accomoderen nog prima, maar kost het meer moeite en krijgen genoeg mensen hoofdpijn van te lang naar een monitor staren of lezen van kleine letters (no pun intended). Mijn opmerking ging dus bij uitstek niet over 60-plussers.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 24 mei 2021 09:55]

Yup, die hangt nu in de hobbykamer en F1 zou ik vanmiddag er nog steeds op kunnen kijken.
Toch hang ik op de bank naar de 65 inch oled te kijken.

Een gevalletje omdat het kan. TV is toch wat mij betreft al een puur luxe ding. Is die 49 inch groot genoeg om te kijken? ja
Is mijn 65 inch te groot om te kijken / oncomfortabel? Zeer zeker niet.
Ook een 100 inch zou dat niet zijn. ik zit een meter of 4 van mijn scherm.
Same here, nog een vrij betaalbaar 4k model ook van LG en meer dan prima, uiteraard geen oled maar prima beeldje. Ik kwam van 40” en dan is 49” wel net ff lekkerder. Ik snap ook wel dat mensen met een grotere TV niet meer terugwillen. Ik heb in mn werkkamer een 40” full-HD ding staan nog, als je daar wat dichter op zit, is het ook prima voor casual gaming maar ik denk dat m’n volgende TV wel weer iets groter gaat zijn, 55” ofzo, kan die 49” naar de werkkamer :-)
Tuurlijk kun je op een 49" goed sport kijken. Alleen haal je dan niet meer het maximale uit je scherm. Je ziet de details niet meer die je bij 4K wel zou kunnen zien als je wat dichter bij je scherm zat of een groter scherm had.
Verschilt van huiskamer tot huiskamer. 55 inch in de meeste huiskamers is echt wel groot genoeg of soms zelfs al te groot. Als je een gigantische balzaal hebt, of heel graag films kijkt kan je de stap groter wagen. Het is een beetje kort door de bocht om 55 als te klein te beschouwen, dit is anno 2021 gewoon een standaard maat geworden. Vroeger werd dit wel als enorm groot beschouwd.
Veel mensen beseffen niet dat je pas profijt hebt van 4K als het scherm ook groot genoeg is bij een bepaalde kijkafstand i.p.v. wat mooi of fijn lijkt te zijn. De meeste mensen kunnen net zo goed een 1080p scherm hebben omdat ze er toch te ver vandaan zitten om het te kunnen zien.
En dat is met de 55” modellen hier getest al nauwelijks van toepassing. Toen LG nog een 55” oled 1080 paneel had, was het verschil met het 4k paneel op 3 meter kijkafstand al nihil. Dus 55 en 48 hadden net zo,goed een 1080 paneel kunnen zijn.
Dat het een standaard is geworden zegt niet zo veel of het te groot of te klein is. Het kijkcomfort stijgt met de grootte. Dat ontkennen is terugwillen naar een 3,5"smartphone of 14" desktopscherm.
Als je op twee meter van je tv afzit is 55" misschien groot zat. Op 5 meter kan er wel wat meer bij. En dan heb je nog lang geen balzaal.
Het kijkcomfort stijgt met de grootte.
Afhankelijk van de afstand tot het beeld ja. Zoals je zelf zegt, op 2 meter is kleiner comfortabeler dan op 5 meter.

55” is tot een meter of drie vier relatief groot.
Beetje raar om je N=1 te vertalen naar iedereen hier. Groter is niet altijd beter en ik wil absoluut niet groter dan 55” aan de muur. Vreselijk zo’n lelijk groot zwart ding wat daar maar hangt.

Kijkafstand is niet het enige criteria wat mensen hanteren.
Die N = de meeste mensen.
Dat JIJ niet groter wil is prima, tv-verkopen wijzen een heel andere richting op.
Dat kan ook komen omdat de kleinere modellen toch veel minder aandacht lijken te krijgen.
Net als telefoons met een klein scherm. Mainstream wil gewoon grote schermen.
Ik vraag me serieus af of dat echt waar is. Als je ze de keuze geeft met dezelfde snelle hardware, alleen een kleiner scherm. En dezelfde hoeveelheid reclame tijd of je dan nog gelijk hebt.

Het lijkt er in mijn ogen sterk op of niet IK bepaal wat IK wil, maar de producenten door heel veel reclame.
Nou als jij kromme vergelijkingen gaat maken doe ik het ook, vroeger was een golf 1 vrij klein, nu is hij een stuk groter. maar jij rijd liever de hele dag rond in een kiepwagen van 45 ton? want groter is altijd beter 8)7
Nee, alleen als het het comfort vergroot, wat met een kiepwagen op de web absoluut het geval niet is :)
Dat is enerzijds tot op zekere hoogte waar, maar anderzijds is dat grotendeels ook persoonlijke voorkeur. Officieel staat er 2,5m afstand voor 55 inch, maar ik heb nu bijv. een 47 inch in één van mijn kamers staan, en daar zit ik op nagenoeg 3m afstand en dat is wat mij persoonlijk betreft nog prima te doen.

Feitelijk gezien hoef je in ieder geval geen 100 inch te hebben, als je maar op maximaal 3 meter afstand kan zitten... ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 26 mei 2021 11:53]

Helemaal juist, dat is ook persoonlijk.
Ik heb mijn oog laten vallen op een compacte Samsung beamer die tot 120" kan projecteren. Ben benieuwd en ook qua kijkafstand.
Ligt aan je kijkafstand, doorgaans is 55inch al aardig groot.
Ik ben het wel met je eens. Zit een meter of 3-3.5 van de tv (55CX), maar had achteraf wel een maatje groter gewild. Vooral voor gaming is het soms een beetje turen naar kleine tekst.
Koop dan direct een bioscoop. 100" went ook snel.
Wat een onzin. Iedereen die een beetje van films of sport houdt weet dat het fijner kijkt als het scherm groter is. Dat je zelf met een klein scherm tevreden bent is prima natuurlijk, maar ga niet voor mij bepalen wat ik moet doen.
Wat je poneert als feit, is slechts een mening. Afgezien van mijzelf en mensen direct om mij heen waarvoor dat niet geldt, hoef je slechts naar de bioscoop te kijken om in te zien dat groter niet altijd beter is (vooraan is niet echt populair).
Zo veel mensen, zo veel wensen.
Wat je poneert als feit, is slechts een mening. Afgezien van mijzelf en mensen direct om mij heen waarvoor dat niet geldt, hoef je slechts naar de bioscoop te kijken om in te zien dat groter niet altijd beter is (vooraan is niet echt populair).
Zo veel mensen, zo veel wensen.
Precies, de meeste mensen willen echt niet helemaal vooraan zitten in de bioscoop, heb een paar keer gehad en je krijgt na een tijdje enorm last van je nek, je zit dan constant omhoog met je hoofd, en naar links en rechts met je hoofd te bewegen, het kijkt vreselijk.

De beste zit plekken, zitten bij de midden pat, niks voor niks is die altijd het eerste bezet, nee een te groot scherm waar je dicht op zit is absoluut niet lekker om naar te kijken.
Je hebt gelijk, het is mijn mening. Toch zit er een relatie in de grootte van het scherm en het kijkcomfort en -beleving. Om de vergelijking met de bioscoop te maken: Die is niet voor niets zo groot.
Je negeert daarin dus alleen volkomen de relatie tussen de kijkafstand en tv grootte. Als jij in een woonkamer op 3 meter van je scherm af zit is 65/75" absoluut geen verbetering tov 55".
We zitten niet allemaal op 3 meter afstand van onze TV. Soms is een woonkamer groter dan dat. Ik kom van een 75 inch TV en dat was echt genieten hoor. Kijk ook even dit haha:

https://www.youtube.com/watch?v=HuVHUwMHgwc

[Reactie gewijzigd door doobieters op 23 mei 2021 14:15]

Herkenbaar.

Samsung valt sowieso af: na 30 dagen komt er ongevraagde reclame in je menu. Niet uit te zetten. Bij LG voor als nog wel. Hoe mooi Samsung ook is, dan maar wat minder en geen reclame. Uitermate irritant.
Na 30 dagen pas? Wat is dat voor achterbaks gedoe? bedoeld om het lastiger te maken het ding terug te sturen? Staat zeker ook niet op de doos en in de specificaties?
Voor mij is dat een verborgen gebrek en voldoende om de koop alsnog te ontbinden.
Er zit zover ik kan zien één gesponsorde applicatiesuggestie in het overzicht, en dat is het dan. Het zou fijn zijn dat je het uit kunt zetten maar het is totaal niet storend, zeker geen reden om een koop te ontbinden.
Pihole van twee tientjes ertussen en je bent klaar. Moderne problemen vragen om moderne oplossingen.
Onacceptabel gedrag van Samsung als je het mij vraagt
Ha geniaal en herkenbaar ook. Jammer dat er niet nóg een mannetje verder uit de toekomst kwam die dan weer die 75 gaat ontraden wegens te klein :D
Jij zit nou ook je mening als feit te verkondigen... Op 3 meter vind ik zelf mijn 65 inch tv eigenlijk wat aan de kleine kant (had voorheen een 92 inch beamer scherm). Heb de boel omgegooid en zit nu op krap 2,5 meter en vind het acceptabel, voor mij geldt nog steeds groter is beter.
Is persoonlijke smaak, maar jouw "absoluut geen verbetering" is dus ook onzin, daar is niks absoluut aan.
Die relatie is er zeker. Maar kijk maar eens even naar je eigen monitor. Of je dubbele monitor. 32" op een meter afstand blijkt goed werkbaar. 65" op drie meter ook.
Dank je. Ik zeg volgens mij ook niks geks en inhoudelijk ook nog. Het grappige is wel dat mensen hier hun 55" tv verdedigen terwijl ze tien jaar geleden precies hetzelfde deden met 32".
Feit is dat de schermgrootte enorm is toegenomen en er geen enkele aanleiding is om aan te nemen dat dit zal stoppen in de nabije toekomst.
Dank je. Ik zeg volgens mij ook niks geks en inhoudelijk ook nog. Het grappige is wel dat mensen hier hun 55" tv verdedigen terwijl ze tien jaar geleden precies hetzelfde deden met 32".
Feit is dat de schermgrootte enorm is toegenomen en er geen enkele aanleiding is om aan te nemen dat dit zal stoppen in de nabije toekomst.
Ik vond 40" wat ik ruim 10 jaar lang gehad heb, ook aan de kleine kant, maar had geen geld voor een grotere toen, maar 55" op +/- 260cm vind ik wel lekker kijken, en ja 65" had ook nog gekund, maar 75" (191 cm) zou ik op zo een dichtbije afstand echt niet gewild hebben.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 mei 2021 21:35]

Een vriend van mij had een 75” tv gehaald en dat was toch echt te groot. Bij sportwedstrijden moest je echt je hoofd heen weer bewegen om het te kunnen volgen. Het ligt ook aan de toepassing. Bij tv kijken hoef je niet zo veel “screen estate” te hebben, maar bij gamen en computer werk is het juist wel weer fijn.
Eerste deel eens, tweede deel is wederom geen feit :)
Het leuke is dat iemands mening ook wat kan betekenen voor iemand anders. :)
Zeker, maar je zegt “feit is … en …”.
De steeds hogere eisen aan het energieverbruik kunnen die trend bv stoppen. Ik kan me voorstellen dat tv-leveranciers (net als automerken) aan gemiddelde eisen voor het energieverbruik moeten voldoen.
Dat is inderdaad een mogelijkheid. Je hebt natuurlijk al heel lang zuinigheidslabel's voor witgoed, maar zelfs die hebben geen minimale eisen volgens mij.
Heb ik projector op 125inch scherm. Ik ga toch echt nooit terug hoor.
Of een kleine beamer voor erbij. Ik kocht laatst een Viewsonic M2 voor mijn vriendin (werk), maar het ding scoorde buiten verwachting goed voor af en toe een filmpje in de slaapkamer (waar geen `TV komt). 100” met fantastisch scherp beeld en kleuren :9 .
Helemaal mee eens, helaas heb ik die niet kunnen vinden in de price watch ;)
Sony CLED is the shizzle.
Mijn huiskamer is 6 meter breed en het is een totaal normaal tien in een dozijnhuis verder. Ik weet zeker dat 100" op 5 meter afstand prima te doen is. Er zijn zat mensen die meer dan 100" projecteren op hun muur en die zitten echt niet allemaal op meer dan 6 meter.
Maar ja, hetzelfde had je vroeger met mensen die een 5" smartphone voor phablet gingen uitmaken.
Het argument "wat is je probleem" is zo'n enorm zwaktebod, doe maar niet joh.
of niet meedoen met de hype groter en duurder, maar gewoon 42" modellen voor de doorsnee huishoudens.
Wij zijn een doorsnee huishouden maar alsnog erg blij met een 65” TV.
Kleiner willen wij echt niet meer.
De waarheid voor wat mensen willen is te kijken naar wat men koopt. En dat is duidelijk steeds groter en niet kleiner. 42" zijn we allang voorbij.
2018 13% >65"
2020 21% >65"
We gaan naar een situatie dat 80" mainstream wordt.

De aanbevolen kijkafstand daalt daarbij. Was dat bij 65" eerst 5 meter, later werd dat 4 en nu wordt er geadviseerd vanaf 3 meter. Het blijft natuurlijk persoonlijk.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 23 mei 2021 15:05]

correct.
In de tv-kamer heb ik 55" op 3.5m. Dat is eigenlijk prima maar mijn volgende tv wordt 65".
Op zolder heb ik projectie van 104" op ongeveer 2.7m. Dat is groot maar fijn voor film. Toen ik gisteren kwalificatie F1 keek was het toch wat groot. Als je de tijden links op het scherm wil bekijken moet je een beetje je hoofd draaien.

Er zit dus wel een limiet aan. Ik verwacht dat de gemiddelde grootte over een paar jaar maximaal 75" wordt. Ongeacht hoe goedkoop ze worden
Ik denk dat dat een beetje de grens is, dat je je hoofd moet gaan draaien.

Zojuist de F1 gekeken en even van de bank afgegaan omdat daar mijn kinderen languit wilden liggen en vanuit de fauteuil die op drie meter staat had ik geen enkele moeite met 65". Prachtige beelden met mooie details. Van dat stomme wiel van Bottas tot en met het casino. :)
Het moment je je hoofd moet draaien om de 'zijkanten' goed te zien is je tv al te groot.
Is dezelfde eis die ik hanteerde bij het kiezen van een 27 of 34 inch computermonitor...27 inch is ideaal...34 te groot want daar moet je teveel je hoofd 'bewegen'.
2018 13% >65"
2020 21% >65"

Volgens mij betekent dit nog steeds dat 79% < 65” koopt.

Je stelling dat we naar een situatie gaan dat 80” mainstream wordt is dan ook wat kort door de bocht. Sterker nog: ik zie dan nog eerder gebeuren dan beamers mainstream worden (meteen 80-100”, goedkoper en flexibeler) dan dat mensen platen van 80” aan de muur gaan hangen.

Maar net als jouw stelling dat 80” mainstream wordt, is dat toch voornamelijk onderbuik.
Je moet de trend bekijken en die stijgt snel.
Die 80" verzin ik niet, dat verwachten veel marktanalisten tijdens de afgelopen CES.
Je weet dat de CES een verkoopbeurs is? Wat er tijdens zo’n beurs geroepen wordt neem ik meestal met een vrachtwagentje zout.

De trend wordt inderdaad groter, en ik vind dat persoonlijk wel prettig. Maar als ik in mijn vriendenkring kijk, denk ik dat er van de 10 huishoudens geen één de komende 10 jaar groter dan 65” zal gaan. Sterker nog: zeker 3 hebben al aangegeven dat ze de huidige 55” al meer dan genoeg vinden.
Nee joh just in 70-100 inch verdwijnt de projector al jaren, installatiegemak en gebruikservaring betekent dat LCD projectie verdringt, al jaren. Alleen tegen de nieuwste uitvoering van de Christie Genesis, die eind van het jaar eindelijk geleverd moet worden aan de eerste bestellers, kan een flat panel (ongeacht techniek) nog niet op. Prijsniveau gelijk aan de Barco Thor, afhankelijk van hoeveelheid LASER modules.
Welke hype?
De meeste mensen vinden juist groter erg mooi. MAAR daar hangt een prijskaartje aan waardoor men vaak kiest voor een kleiner model. Alleen worden de grotere maten steeds betaalbaarder, dus zie je steeds meer 55" en groter.

De hype / trend is eigenlijk goedkoper dus groter is mogelijk met hetzelfde budget.
Mn vrouw wil absoluut geen grote tv, daarom hebben we nu nog een 32", prijs heeft ee niets mee te maken.
Jij hebt dus niks in te brengen? :+
Probeer bijvoorbeeld de Frame van Samsung voorzichtig te pushen :) Dan heb je een mooi strak schilderij aan de muur hangen. Maar 32 inch is afzien, dat merk je pas als je ooit toch een grotere hebt gekocht. Sterkte :)
Ik heb ook een 55 inch die al een jaar of tien oud is en ik wil en ga ook een grotere televisie kopen.
De fabrikanten gaan niet meer mij. Destijds een goede LG gekocht van 43 inch, groter kan ik niet plaatsen. Als die kapotgaat weet ik nu al dat de keuze beperkt is.
Gelukkig komen er 42 inch OLED schermen op de markt.
Welke hype?
Al 10 jaar geleden wou ik graag iets kunnen zien op TV zonder bril, nu kan dat. :+ 8)7
Vanaf 2011/2012 stond er een 32 inch in de woonkamer voor mijn moeder. Er werd nooit moeilijk over gedaan maar aangezien ik steeds vaker opmerkte dat zij aan t turen was of vlak voor de tv ging zitten als zij helemaal in haar programma zat besloot ik, als verrassing, in te grijpen en kocht ik een 50 inch.
De woonkamer is ongeveer 30 m2 groot en er zit een bank op 3.5 m afstand van de tv. Een 50 inch is dus ideaal voor haar aangezien zij in alle rust kan blijven zitten en genieten van haar programma's.
Welke hype? Heb al jaren 50 inch en wil nu overgaan naar 65 inch. Ik zou mij mateloos storen aan een 42 inch tv.
Volgens mij is dat niet zo heel zinvol. De tv’s zullen bijna gelijk scoren tov deze test op energieverbruik na. Maar dat is een aanname van mijn kant en ja ASS U Me is natuurlijk link ;)

Maar volgens mij is het kopen van een tv momenteel redelijk eenvoudig:
Hele lichte ruimte? Samsung.
Minder lichte ruimte en mooiste beeld? LG
Ik heb in 2018 bewust voor de Sony KD-49XF9005 gekozen en bewust geen Samsung QLED. Full Array LED bevalt me prima. De hele TV bevalt me eigenlijk prima, ook Android TV vind ik fijn.
Nou, zo simpel is het volgens mij niet.

Samsung heeft best wat issues mbt ARC. Bijvoorbeeld icm Sonos apparatuur. Als je dat dus hebt moet je even goed uitzoeken of dat goed gaat werken en eventueel van tevoren navragen/proberen.

Ook als je bijvoorbeeld TV van T-mobile hebt is het goed even te checken waar je je settopbox neer gaat zetten. In een kast wil vaak serieuze problemen geven.
Voor de mensen die een Q95T overwegen: lees je eerst in over de haperingsproblemen. Kort samengevat heeft het scherm moeite met het tonen van 24 fps content met een 50/60/100/120hz signaal en zijn de haperingen vrijwel niet te missen. Dit zal vooral gebeuren als je bijvoorbeeld een PC aansluit om films af te spelen, maar het kan ook gebeuren bij specifieke televisiekanalen of andere externe media-apparaten.
Volgens rtings kan deze TV gewoon 24p judder-free afspelen van alle bronnen. Volgens mij zijn daarvoor wel specifieke instellingen nodig, ik geloof beeldscherpte inschakelen maar beide sliders op 0 zetten.

Ik heb hem zelf ook en persoonlijk zorg ik er gewoon voor dat de bron de refresh rate aanpast aan de video (Kodi kan dat bijvoorbeeld), dan schakelt de TV gewoon naar 24Hz.

Ik ervaar helaas wel haperingen in het geluid wanneer ik eARC gebruik, dat probleem heb ik niet met ARC.

Ook ben ik benieuwd of wij nog Google Assistant i.p.v. Bixby gaan krijgen, in o.a. Amerika hebben ze dat al uitgerold.
Met specifieke instellingen en specifieke apparaten is het inderdaad te omzeilen. Bijvoorbeeld door de game/pc mode in te schakelen. Het nadeel is dan wel dat je bepaalde beeldopties niet kunt aanschakelen en minder mooi beeld hebt. Met een PC kun je ook een 24hz signaal kiezen en dan is het ook opgelost. Uiteraard heeft niet iedereen zin om steeds te schakelen.

Ik denk dat er inmiddels honderden mensen op forums ontevreden zijn met hun aankoop vanwege dit probleem. Waarschijnlijk zijn er minstens tien keer zoveel mensen die wel harstikke tevreden zijn, maar het is niet fijn het pas na de aankoop te ontdekken.

[Reactie gewijzigd door NoThankYou op 24 mei 2021 22:17]

Zijn er LCD-tv's met vergelijkbare beeldkwaliteit (en prijs) die dit probleem niét heeft?
De Q90R heeft dat probleem niet en de beeldkwaliteit is vergelijkbaar (in sommige opzichten beter, in sommige opzichten minder goed). Maar die kun je niet zo gemakkelijk meer vinden. Verder denk ik eerlijk gezegd dat er geen alternatief is qua prijs en beeldkwaliteit. De komst van mini-led televisies dit jaar zou daar verandering in kunnen brengen.
Heeft Samsung nou dat smerige trucje van reclame in hun menuutjes al afgeleerd?
Nope maar dat is prima te ondervangen met een Pihole bijvoorbeeld. Hier met een Q900TS geen last meer van daardoor.

[Reactie gewijzigd door Ventieldopje op 23 mei 2021 14:03]

Eigenlijk triest dat je een PIhole moet installeren om te voorkomen dat je reclames krijgt in een gekocht product van 1000€ plus. Voor mij ook direct de reden om nooit een Samsung TV te kopen.
Op sich wel maar je hebt er ook zonder pihole weinig last van. Het is niet alsof er random ineens popups komen, puur in het menu een blokje.

Mijn oudere Philips TV had het ook op die manier. Ik vind het triest maar ach, ik laat die tv niet aan mij voorbij gaan puur uit principe.
Een popup reclame blok in je menu welke als eerste getoond wordt. Kortom je ziet eerst reclame (waar je oog altijd op gaat vallen, trust me!) voordat je kan navigeren naar je tv, netflix of disney. Voor mij geen samsung meer.
Huh, dat heb ik echt nooit gehad met de Q900TS. Vreemd maar dat lijkt mij best onacceptabel.
Misschien heb ik niet genoeg geld gesmeten naar samsung in 2018, heb maar een samsung uit 7000 serie. Echter lijkt het me dat Samsung op zijn tizen platform op een generieke wijze de reclame heeft geïmplementeerd..
LG heeft ook Ads toch
Die kun je uitzetten.
Wat voor reclame?
Dat is echt erg zeg. Nu ben ik niet direct in de markt voor een nieuwe tv maar dit gaat wel op mijn lijst van mogelijke afvallers.
Vanwege dat soort ongein heb ik ook een grote monitor als televisie. Werkt prima. HDMI kabel van TV-ontvanger naar de monitor, en gaan. Voor audio heb ik een mooie versterker met twee dikke speakers, en dat is altijd genieten.
Ik denk dat meer Tweakers dat thuis hebben, hier ook :)
Alleen jammer dat de klassieke televisies nu doorgaans veel hippere beeldtechniek hebben, en dat dat nog maar amper terug te vinden is in monitoren. Dat zal een kwestie van tijd zijn.
Tja, dan kom je op de public information display en digital signage versies bij LG of Samsung.
Samsung qled tv van 2 jaar oud, ik heb een paar maanden geleden een blokje in mijn menubalk gehad met het promoten van volgens mijn Canalplus. Daarna was het weg en niets meer gezien. Wat ze nu wel hebben is een nieuw blokje: ‘TV plus’ met daaronder zo’n 15 nieuwe tv zenders. Gratis. Das wel tof, je kunt het blokje ook gewoon verwijderen.
Oh, dat is nog wel te overzien.
Ik vind het wel jammer dat motion niet wordt meegenomen in de test. Als je de beelden niet met 50/60 frames per seconde binnen krijgt, kunnen de beelden op sommige OLEDs behoorlijk hakkelig overkomen (stutter).

Voor sport (motion) ben je in dat geval het beste af met een TV met behoorlijke trage response time, maar dat wordt hier juist als negatief weergegeven bij de conslusie. Velen zullen TV kijken via de CI+ decoder, en dan ontvang je maximaal 1080i/25p. Kijk je 4k50/60 dan is het een ander verhaal en valt het nadeel van de lage input lag weg, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid.
Que? Echt totaal geen last van met mijn OLED.

Alleen blief ik dat hele cinematic experience / soap opera effect van de experts niet.
Ik heb op alle inputs het op vloeiend staan en dan heb je echt dat gehakkel niet.
Gewoon wat klooien met je settingen tot je een beeld krijgt wat jou persoonlijk aanstaat. Dar draait het uiteindelijk om met je tv.
Zoals aangegeven in de review is TruMotion (lees: beeldverbeteraars) verre van perfect, ik vind het bij bepaalde content vaak juist storend. Ook bij sport, waar de reclameborden voor vele artifacts in beeld zorgen. Dat je je niet stoort aan het soap opera effect bij films e.d. maakt het natuurlijk niet minder een probleem voor diegene die zich er wel aan storen. Je kan ook steeds wisselen van setting, maar wie doet dat nu echt?

Voor een platte TV blijft vooral Plasma ongeëvenaard wat betreft motion. Die worden niet meer verkocht, dus het beste alternatief is LCD. LCD heeft een hoop nadelen tegenover OLED, maar als motion belangrijk voor je is, dan zijn die 3 plusjes die bijvoorbeeld de CX krijgt niet geheel terecht.
Ik heb er wel last van met mijn OLED. Omdat er geen natuurlijk rise/fall verloop is, moet je bronmateriaal echt goed zijn. Anders krijg je stutter. Dit valt vooral op bij trage pans, of bij aftiteling. LCD schermen hebben hier iets minder last van, omdat ze sowieso wat meer motion blur hebben.

Zie ook: https://www.rtings.com/tv/tests/motion/stutter

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 23 mei 2021 15:09]

Het cinematische gehakkel is voor de experts. Het soap opera / vloeiend effect is voor de rest. Ik vind het laatste afschuwelijk maar ik ben het met je eens dat iedereen naar het beeld moet kijken wat hij mooi vindt.
Jammer dat de GX niet meegenomen is. Het besproken nadeel van de CX is daar verdwenen door een vlak achterpaneel. Verder ook een kleine typo in de conclusie, OLED44CX moet OLED55CX zijn.

Perfect artikel met de drukke sportzomer in vooruitzicht en lancering van de nieuwe modellen!
Klopt, hangt hier en het geluid is zelfs zonder bar prima.
Ik at net te kijken naar 55 inch. Beetje jammer dat jullie bij prijzen van 1000 euro begonnen zijn ;)
Zoals in het artikel staat: even bellen met een paar verkopers scheelt vaak behoorlijk veel in de prijs. Zie ook het OLED aanbiedingen en prijzentopic
Mwah, dat gaat de prijzen niet richting de 750 krijgen ofzo. Dus dat zou voor het wel of niet kopen niet echt een verschil mogen maken.
Wel bedankt, hou ik even in de gaten. Let sowieso wel op aanbiedingen. Hoef niet persee een Oled, vandaar dat ik het jammer vond dat de wat "Goedkopere" er niet tussen zaten.
Ik ben het totaal en helemaal niet eens met de "keuze"voor de Samsung. Ik heb dit toestel 1 week geprobeerd wat een slecht toestel!!!!!! Het naijl effect is dramatisch groot!!! geen gezicht met bv sport kijken Tennis voetbal en F1. Het was echt ongekend slecht, dit toestel heeft voor Ziggo absoluut de Mediabox Next (4K) nodig om een redelijk beeld te krijgen, met een top HDMI kabel en stroom voorziening en eenabsoluut basis topsignaal, en dan blijft het bij matig tot redelijk. Ik ben overgestapt op de Sony KD-AG9, wat een giga verschil, met veel daglicht helemaal geen last zoals hier beschreven licht reflex. geen naijl beelden meer, tuurlijk is ie gekalibreerd wat ik ook met de Samsung had gedaan.
Dus pas op met het overwegen van de Samsung TV daar zit een groot risico in helaas!!
Geen last van met mij Q95T. Prima tv qua beeld kwaliteit, doe wel alles met een Apple TV 4K (zoals Netflix etc). Enige wat ik minder vind is de HDMI 2.1 integratie met Sonos maar dit is inmiddels opgelost met een firmware update.
Ik vind het jammer dat er maar één lcd is getest, top lcd van LG en Sony waren ook interessant geweest.
Dit was een test van OLED-televisies, waarbij ter vergelijking ook een lcd-televisie is meegenomen. Voor de conclusies over de OLED-tv’s had het geen verschil gemaakt om extra lcd-tv’s te testen.
Tussen de Oleds tv's lijkt weinig verschil te zitten. Ik ben ook wel benieuwd in hoeverre er verschil tussen de lcd's zou zitten. Vermoedelijk meer.

Vooral meer ontspiegelde lcd tv's.

[Reactie gewijzigd door SidFTW op 24 mei 2021 01:00]

De titel geeft aan dat het een 55 inch tv test is.

Van mij hadden nog meer LCD schermen mee genomen worden aangezien ik nogal huiverig ben over helderheid en inbranden.
Kan me erg goed vinden in de conclusie. Heb beide tv’s. Dus high-end qled en oled. In de woonkamer vond ik oled niet fantastisch gegeven de spiegeling in een woonkamer met flink wat ramen. Overdag sport etc zijn op de Samsung voor mij vele malen fijner. Als het donker is draait dat echter om en is oled fijner.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True