Samsung QLED Series QE65Q95T Zwart Review

UnI-NL
18 januari 2021, laatste update op 26 januari 2021, 4.458 views Product gekocht

Samsung QLED Series QE65Q95T Zwart

Mooi alternatief voor OLED, uitstekende beeldkwaliteit en het gemak van de One Connect box maakt deze TV een zeer goede keuze.

Pluspunten

• Zwartweergave
  • Uitstekend beeld
  • One Connect Box
  • HDR weergave
  • Geluidskwaliteit boven gemiddeld voor een TV
  • Bouwkwaliteit
  • Kijkhoeken
  • No Gap Wall mount

Minpunten

• 1x HDMI 2.1
  • Geen DTS ondersteuning

Inhoudsopgave:
6. Gebruiksgemak en features
7. Prijs
8. Conclusie

Inleiding:
Sinds 15 januari 2021 deze TV mogen ontvangen ter vervanging van mijn kapotte Q9FN uit 2019. TV via Samsung met korting kunnen kopen (Attentie vanwege kapotte Q9FN en de reparatiekosten waren nu niet heel veel goedkoper dan een nieuw model)

Specificaties:
•60 Watt audiosysteem 4.2.2 Object Tracking Sound
•Premium One Remote Control
• Tizen 5.5 Smart Hub

Installatie
De TV weegt zonder voet 26,2kg. Wij hadden de Q9FN ophangen via de No Gap Wall mount en hebben de TV wederom opgehangen. Dit is echt niet te doen alleen en waren blij dat bij levering de 2 monteurs de tijd hadden om hierbij te assisteren. De No Gap Wall mount is een heerlijke uitvinding en samen met One Connect box ziet het er wederom strak uit aan de muur. Als je eenmaal gewend bent aan de One Connect box dan wil je eigenlijk niet anders meer. Want wat is er nu mooier dan dat je maar 1 dunne wit/grijze kabel naar de TV hebt lopen die zowel het beeld als de stroomvoorziening verzorgd.

Alle randapparatuur hebben wij de Ziggo mediabox next, Nintendo Switch voor de kinderen, Playstation 4 Pro en de HW-Q90R soundbar aangesloten. Op de Soundbar zit nog los de Nvidia Shield aangesloten voor voorheen Dolby Atmos maar dit is nu via de passthrough ook mogelijk danzij de eARC op de TV en de soundbar.

Na het aanzetten van de TV volgt de installatie via Tizen OS. Na de taalselectie werden automatisch de Mediabox Next, Playstation en de soundbar automatisch herkend. De Switch moest ik zelf even opnieuw aansluiten de kabel na de installatie. De Ziggo box werkt ditmaal veel beter met de one remote van Samsung, bij de Q9FN werkte het niet altijd heel lekker, maar nu eigenlijk probleemloos.

Beeld- en geluidskwaliteit:
Zoals gezegd beschikt de Q95T over een FALD backlight (Full Array Local Dimming). Welke dezelfde naam draagt als de Q90R namelijk Direct Full Array 16x. Nu dacht ik dat dit hetzelfde was als de Q90R en mijn eigen Q9FN met een totaal zones van 480, echter zijn het er maar 120 in de 65 inch variant (Ik dacht 98 in de 55 inch). Uiteraard dacht ik dat ik nu meer last zou hebben van blooming en dergelijke zie ik persoonlijk geen enkel verschil met mijn Q9FN mbt zwartwaardes en blooming. Mogelijk dat dit voor andere wel beter te zien zal zijn maar voor mij is het nog steeds meer dan zwart genoeg. Ik heb via Netflix enkele series gekeken in HDR en SDR en deze week staan een aantal HDR films op zoals Star Trek en Star Wars waarmee ik hopelijk echt goed kan beoordelen of de krimp in dimming zones inderdaad meevalt of toch nadeliger is geworden, hierover volgt nog een update.

De kijkhoek is iets wat zeker merkbaar is geworden, niet dat wij vanuit vreemde hoeken TV zitten te kijken maar sta je in de keuken en kijk je er schuiner tegenaan dan blijven de kleuren eigenlijk wel hetzelfde, contrast is iets lager maar ik sta hier niet lang TV te kijken. Rechtoe rechtaan is het gewoon genieten geblazen.

De TV heeft met de Object Tracking Sound best behoorlijk geluid. Je hoort ook vrij duidelijk voorwerpen van links naar rechts gaan en voor een platte TV is het geluid niet verkeerd. Mocht je nog geen soundbar of homecinema set hebben kan je er zeker mee vooruit het klinkt beter dan ik persoonlijk had verwacht. Helaas heb ik niet de compatible 2020 Samsung Soundbar waarmee soundbar en TV samen het geluid leveren de voorgaande versie HW-Q90R voldoet meer dan. Je hebt ditmaal met eARC wel de mogelijkheid om Dolby Atmos passthrough te doen alleen DTS nog steeds niet.

Bouwkwaliteit:
De TV is zeer mooi afgewerkt. De achterkant is wat meer rechter dan bij de Q9FN welke een lichte kromming erin had. De achterkant is van (hoogwaardig afgewerkt) plastic gemaakt, maar niemand die daar ooit naar kijkt dus dat is wat mij betreft irrelevant.
Het scherm is voorzien van een speciale anti reflectie coating welke erg goed werkt. Als de TV uitstaat en je hebt een lamp erin schijnen heb je wel een regenboog effect maar tijdens TV kijken is dit in zoverre mij niet opgevallen en lampen zijn echt goed onderdrukt.

Gebruiksgemak en features:
De Q95T wordt geleverd met een mooie metalen afstandsbediening. Net zoals bij de Q90R zitten hier 3 sneltoetsen op voor Netflix, Amazon Prime en RakutenTV. Het aantal knoppen is beperkt tov een reguliere afstandsbediening, zo is een zendernummer invoeren mogelijk met de onscreen nummers en is het even wennen maar de kanaalomhoog/omlaag of volume omhoog/omlaag werkt gewoon prima. De TV is met de afstandsbediening ook met de stem te bedienen. Dit kan worden gedaan met Samsung’s eigen Bixby, Amazon Alexa en Google Assistent. Nu maak ik hier zelf niet echt gebruik van maar misschien dat dit voor andere mensen wel een pluspunt kan zijn. De TV herkent via HDMI-CEC welke apparatuur er verbonden is aan de One connect box en detecteert ze (op de Nintendo Switch bij aansluiten na) automatisch en daarmee is de afstandsbediening dan tevens te gebruiken voor de aangesloten apparatuur. Dit werkt perfect met mijn Soundbar, Mediabox Next en zelfs de Nvidia Shield welke direct op de soundbar is aangesloten.

De Ambient Mode is een geinige toevoeging die misschien niet dagelijks wordt gebruikt maar wel leuk kan zijn mocht je eens bezoek hebben en wat laten zien zonder dat de TV loopt qua zenders maar meer als een soort van schilderij, of dergelijke.

Het smartplatform van Samsung is gebaseerd op Tizen, het eigen besturingssysteem van Samsung wat nu een aantal jaren gebruikt wordt. Deze versie is nu blauw tov wit en de tiles voor apps zijn nu vierkant ipv rechthoekig. Hierdoor ziet alles er iets kleiner uit en heb je ook meer in je beeld onderin staan qua apps. Persoonlijk vind ik het wel fijn, zeker dat de achtergrond nu blauw is merk je bij HDR er minder van dat je de hele woonkamer kan verlichten in het donker. Bijna alle bekende apps zijn beschikbaar, denk aan Youtube, Netflix, Amazon Prime, Disney+, Apple TV en Spotify.

Prijs:
De 65 inch Q95T staat momenteel bij veel winkels voor de prijs van goedkoopst voor EUR 1.999 tot en met EUR 2.999. Hij is iets duurder dan de CX OLED tv van LG die bij veel winkels voor EUR 1.999 staat en is daardoor misschien niet de eerste keuze voor veel mensen.

Zoals aangegeven heb ik de TV via Samsung met korting gekocht na aangeven defect van mijn Q9FN en met de installatie mee inbegrepen was ik maar EUR 110 duurder uit dan te laten repareren. Ik had ook de keuze uit de Q800T maar het gemak van de One Connect Box en de No Gap Wall mount, welke beide niet aanwezig zijn of passen op de Q800T, heb ik voor de Q95T gekozen.

Conclusie:
Na het wegvallen van mijn oude TV was ik zeker aan twijfelen of weer een QLED of toch een OLED en met de leeftijd van de kinderen in achtneming en mijn vrouw die vaker de TV op pauze zet toch weer voor een QLED gekozen en kan niet anders zeggen geen spijt van. Beeld is wederom goed, de hoge helderheid gecombineerd met de uitstekende zwartweergave, de goede kleurweergave en mooie afwerking zijn wat mij betreft de niet slechter dan de Q9FN alleen nu met een paar pluspunten zoals eARC, HDMI 2.1 en betere kijkhoeken zijn we er op vooruit gegaan. De HDR en evt blooming zal ik deze week nog gronding testen, toch even kijken hoe de dimming zones zich verhouden tot eerdere modellen met meer zones.

Edit: deze review zal komende tijd nog aangepast worden naar aanleiding van mijn verdere ervaringen.
Update 22 januari 2021:
Na paar avonden te hebben gekeken naar HDR films, series en gamen op de Xbox one X kan ik het volgende mededelen.

Zwart lijkt idd wel zwart te zijn bij het kijken van films en series en zie dan ook geen verschil met mijn oude Q9FN.
Gamen daarentegen is wel merkbaar anders. Hier is zwart echt niet zwart meer. Het beste merk je dit op een zwarte achtergrond met witte tekst of als je een laadscherm hebt (Bijv. bij AC Valhalla) waar de achtergrond zwart is en dan in de rechter hoek onder het logo te zien is van laden, hier zie je dus wel een forse verandering mbt de zwartwaardes. Dit is meer een heel donkergrijs en beslaat toch een aardig segment eromheen waar je de local dimming ziet knipperen. De hamvraag is nu natuurlijk is het storend of niet, ik persoonlijk moest er wel even aan wennen, want bij de Q9FN was dit bijna niet aanwezig of maar zo minimaal dat het mij nooit opviel, hier is het wel een stuk zichtbaarder geworden. Nu kan ik er wel mee leven want dit is maar bij momenten dat je het ziet. Bij regulier spelen ziet het er wel schitterend uit allemaal. Er zullen zeker mensen zijn die dit verschrikkelijk kunnen vinden en daarom zet ik het erbij. Ik zal dit weekend wat foto's maken van de TV in actie in het donker, want dan zie je het echt goed.

Hiero onder een aantal foto's in het donker. Ze zijn wat overbelicht vergeleken met hoe het in het echt uitziet, maar geeft een indicatie aan ik zal sowieso foto's toevoegen van gewoon overdag.

Heb jij ook een Samsung QLED Series QE65Q95T Zwart?

1 vraagje, had je op je vorige tv geen garantie dan?
Nee helaas niet meer. Nu kon ik wel scherm laten repareren met een garantie van 3 maanden maar dacht 2 jaar garantie is ook wel fijn weer. Over algemeen meer dan tevreden en geniet er echt van. TV kijken, films, series enz niks dan lof eigenlijk.
Anoniem: 1031525 @UnI-NL26 januari 2021 13:36
"Helaas niet meer"? Je hebt 2 jaar garantie en de tv is uit 2019. Tuurlijk had je nog garantie. Of heb je de verkoper omzeild en ben je direct naar de fabrikant gestapt? Niet slim, de fabrikant gaat niet over garantie, de verkoper wel.
Televisie is van 2018 sorry zie idd de typo staan uit 2019 pas ik straks aan. Ik had contact gehad maar deze verwezen me door naar samsung zelf omdat de wettelijke garantie van mei 2018 naar mei 2020 was verlopen en het 8 maanden later alweer was. Ben straks even de review goed aan het inspecteren of ik dit overal verkeerd heb gezet want ging uit va 2 jaar terug te tellen uit 2021 8)7
Ik heb sinds een maand ook de 65q95t. Heb je zelf gecheckt met die 1 hdmi 2.1 poort? Platte tv had mij namelijk na aankoop gemeld dat de tv volgens samsung 4 hdmi 2.1 poorten heeft maar dit niet gemeld heeft op bv hun site vanwege twijfel. Ik heb zelf gecheckt met mn xbox series x. En zie bij video instellingen dat meerdere hdmi poorten 4k120 ondersteunen.
Hdmi 4 is hdmi 2.1 volgens website samsung en medewerker wat ik gesproken had gaf aan dat enkel de hdmi 4 over 2.1 beschikt.

Zodra ik een series x heb zal ik dit testen. Mochten de overige poorten ook 4k 120hz doen zal ik dit erbij zetten zou wel een mooie bonus dan zijn.
Ok ik ben erg benieuwd. Laat me weten aub.
Had je niet n jaartje gewacht voor miniled was dan n goeie sprong geweest 😉
Hi mag ik vragen op welk afstand je kijkt? Ik twijfel.namelijk bij dit model tussen de 55 inch en de 65 (kijkafstand hier ca. 4m)
De bank staat op 3 meter en 47 cm van de TV af en is zeer goed te doen. Voor film schuif ik meestal een stoel naar een meter of 2 ervoor em dan is in avond echt genieten. Voor gamen idem dan zit ik toch liever wat dichter erop. Overdag als kids wat kijken of wij zelf dan gewoon de bank. Is meer dan voldoende en scherp genoeg.