Door Sim Kranenburg

Hisense O8B oled-tv Review

Topbeeld en -geluid voor een redelijke prijs

18-06-2020 • 06:00

158

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Hisense levert op dit moment de goedkoopste oledtelevisie en biedt hierdoor de beste beeldkwaliteit voor relatief weinig geld. Concurrerende modellen hebben wellicht meer features, maar op de belangrijkste punten - namelijk beeld- en geluidskwaliteit - kan deze tv zich meten met de beste. De belangrijkste nadelen zijn een hoge inputlag en een beperkt app-aanbod.

Wie een televisie wil met de beste beeldkwaliteit en bovendien bereid is om daarvoor wat meer te betalen, komt haast vanzelf uit bij een oledvariant. Dankzij een enorm goed contrast leveren oleds een zeer indrukwekkende beeldkwaliteit. Zeker bij het bekijken van hdr-beelden is het grote contrast een voordeel, maar als je dit overdag wil doen moet je wel over de mogelijkheid beschikken om fel zonlicht uit je kamer te weren. Anders ben je beter af met een high-end lcd-tv, want die hebben een hogere maximale helderheid waarmee je ook bij fel omgevingslicht nog een acceptabel beeld krijgt te zien.

Ondanks dat de prijzen de afgelopen jaren een constante daling toonden, behoren oleds nog altijd tot de duurdere televisies. Afgezien van Samsung bieden alle grote merken oledmodellen aan. Als je op zoek gaat naar de goedkoopste, kom je meestal uit bij een model van LG. Dat is wellicht ook niet zo gek, aangezien de oledpanelen allemaal bij LG Display worden gemaakt. Of LG Electronics een voorkeursbehandeling krijgt bij de inkoop van deze panelen weten we niet, maar in ieder geval kan het bedrijf rekenen op een flinke kwantumkorting omdat het verreweg de meeste oledpanelen inkoopt.Hisense O8B

Tot nu toe probeerden de andere in de Benelux verkrijgbare merken niet puur op prijs de concurrentie met LG aan te gaan, maar dankzij Hisense komt daar nu verandering in. Sinds kort is de O8B-oledtelevisie namelijk bij ons verkrijgbaar. De eerste oledtelevisie van deze Chinese huishoudelijke apparaten- en consumentenelektronicareus is voorlopig alleen in 55"-formaat verkrijgbaar.

Het toestel beschikt over alle features die je van een oledtelevisie mag verwachten. Zo is het geschikt voor hdr-weergave in de formaten hdr10, hdr10+, hlg en Dolby Vision. Daarmee zijn alle belangrijke formaten van dit moment beschikbaar. Ook is er ondersteuning voor Dolby Atmos-geluid en is de tv voorzien van de apps van de belangrijkste video on demand-aanbieders. Op het moment van schrijven stond de H55O8B in de Pricewatch voor zo'n 1300 euro. Hiermee is dit toestel veruit de goedkoopste oledtelevisie van dit jaar.

Uiterlijk en aansluitingen

Het design van de Hisense O8B valt ons zeker niet tegen. Doordat deze televisie goedkoper moest worden dan de concurrerende modellen hadden de ontwerpers natuurlijk geen groot budget voor materialen om de behuizing mee af te werken. Toch ziet deze tv er helemaal niet uit als een goedkope tv. Naar ons idee doet de afwerking nauwelijks of niet onder voor die van andere betaalbare oledtelevisies.

Hisense O8B

De randen rond de behuizing doen erg denken aan die van LG's C-serie oledtelevisies. Rondom het scherm zit een smalle zwarte bezel met daaromheen een subtiel randje van metaal. Het meest opvallende detail is de uitstulping linksonder met daarop het Hisense-logo. Ook is in deze uitstulping een led-indicator en de infraroodontvanger aangebracht. Als je van dichtbij kijkt, zie je dat het verchroomd plastic is, maar vanaf de normale kijkafstand kan het prima doorgaan voor metaal.

Hisense O8BHisense O8BHisense O8B

De voorkant van de voet is afgewerkt met plastic dat doet denken aan geborsteld metaal. Hoewel ook dit er van een afstandje prima uitziet vinden we het ontwerp van de voet, door de v-vorm, wel wat minder strak dan bij de C-serie van LG. Wat ons betreft kan de voet er prima mee door, maar liever hang je deze tv op zodat de voet achterwege kan blijven. Vanaf de zijkant gezien doet de O8B sterk denken aan de oledtelevisies van LG. De bovenkant is superplat en de onderkant is wat dikker omdat daar de elektronica in is gehuisvest.

Aan de achterkant, die bovenaan is afgewerkt met metaal, zijn wat handigheidjes aangebracht voor het kabelmanagement; De twee bovenste vesa-schroefgaten, die zijn bedoeld voor montage aan een muurbeugel, zijn voorzien van een paar plastic uitsteeksels. Hiermee kunnen te lange kabels mooi uit het zicht worden opgerold. Verder is in het centrale gedeelte van de voet een kabelgeleider aangebracht waardoor vanaf de voorkant geen enkele kabel zichtbaar is.

Aansluitingen

De O8B heeft een afneembaar 1,4 meter lang netsnoer en beschikt daarvoor over een C14-aansluiting. Dat is dezelfde aansluiting als die je onder andere op pc's aantreft. Er zijn dus gemakkelijk langere kabels voor te vinden; handig als je de tv aan de muur wilt monteren. Een aantal aansluitingen zijn recht naar achteren gemonteerd en die zijn dus lastig te bereiken bij muurmontage. Dit betreft de rj-45-netwerkconnector, de toslink optische audio-uitgang, de composiet-video met analoge audio-ingang en een van de vier hdmi-connectors.

Hisense O8BHisense O8BHisense O8B

Aan de zijkant zitten de aansluitingen onder een hoek van negentig graden zodat je er altijd makkelijk bij kunt. Bovenaan zit het CI+-slot en een 3,5mm seriële aansluiting voor servicedoeleinden. Daaronder zit een antenne-aansluiting voor kabel en Digitenne, en daar weer onder zit de satellietaansluiting en een usb-connector. Nog verder naar beneden vind je drie van de vier hdmi-aansluitingen en helemaal onderaan treffen we een tweede usb-aansluiting.

Interface en afstandsbediening

Hisense maakt voor de O8B gebruik van het zelf ontwikkelde smart-tv-platform VIDAA U, versie 3.0. Dit besturingssysteem heeft een erg eenvoudige en relatief kale interface. Alles is erg clean en simpel gehouden waardoor het wellicht niet heel mooi is, maar alles er wel erg overzichtelijk uitziet. De eerste installatie verloopt simpel en de eerste indrukken zijn dan ook positief.

VidaaU

De televisie start lekker vlot op en alles is redelijk makkelijk te vinden. De gebruikte soc is de MSD6886 van MStar. Dit was een Taiwanees bedrijf, maar tegenwoordig is het onderdeel van MediaTek. We zouden graag vertellen wat voor techniek er in deze soc schuilgaat, maar behalve dat het een quadcore-soc is kunnen we er geen enkele informatie over vinden. De soc is in ieder geval snel genoeg om de simpele interface van de O8B redelijk vlot te renderen. De tv reageert adequaat op commando's van de afstandsbediening. Zo snel als bij een moderne smartphone reageert de interface niet, maar dat is helaas bij geen enkele televisie het geval.

Home screen

Het home screen is net als bij de meeste andere smart-tv's georganiseerd in twee brede horizontale balken. De bovenste balk bestaat uit grote vierkante iconen van de meest gebruikte apps, ingangen en media. Daaronder worden aanbevelingen getoond van de geselecteerde app. Onderaan vind je snelkoppelingen voor zoeken, notificaties, instellingen en de elektronische handleiding.

Apps

Er is een downloadwinkel waarmee je de voorgeïnstalleerde apps kunt aanvullen, maar het aanbod is niet bepaald groot. De meeste mensen zijn niet geïnteresseerd in grote hoeveelheden apps op hun tv, zolang de belangrijkste videodiensten maar beschikbaar zijn. Dat is in dit geval slechts beperkt het geval. De grootse Amerikaanse spelers, zoals YouTube, Netflix en Amazon Prime, zijn aanwezig, maar de Nederlandse diensten schitteren door afwezigheid. Ook Disney+ is niet beschikbaar.

EPG

De epg is overzichtelijk vormgegeven en toont in de linkerbovenhoek het huidige programma. Het instellingenmenu is handig ingericht waardoor je nooit lang op zoek bent naar de juiste instelling. Al met al vinden we de interface prima werken. Het is allemaal niet zo uitgebreid als bij sommige concurrenten, maar dat vinden we niet per se een nadeel. Het ontbreken van sommige streamingdiensten zoals Disney+ en Videoland zal voor sommige mensen wel een gemis zijn.

Afstandsbediening

De meegeleverde afstandsbediening heeft een strak ontwerp en is redelijk compact waardoor hij voor zowel grote als kleine handen geschikt is. De behuizing is gemaakt van metaal zodat hij solide aanvoelt. Er is geen batterijklepje zoals bij plastic afstandsbedieningen, maar een houder voor twee AAA-batterijen die uit de onderkant komt als je op de knop aan de achterkant drukt. De afgeronde hoeken aan de onderkant maken dat hij erg prettig in de hand ligt.

Hisense afstandsbedieningHisense afstandsbedieningHisense afstandsbediening

Het knopgevoel is prettig, met een duidelijk voelbare 'klik'. De lay-out is redelijk vergelijkbaar met die van de meeste andere afstandsbedieningen, waardoor hij snel went. Het is niet het meest overzichtelijke ontwerp, maar al met al werkt hij prima. Er is een microfoon ingebouwd voor spraakopdrachten, maar op dit moment wordt deze functie niet ondersteund in de Benelux.

Inputlag en chroma subsampling

De inputlag geeft aan hoe lang de tv erover doet om beelden weer te geven die via hdmi worden aangeboden. Als je games speelt op de tv, heb je dus baat bij een zo laag mogelijke inputlag; hoe meer lag, hoe moeilijker actiegames zijn te spelen. In de filmstand doet de O8B maar liefst 135ms over het tonen van beelden. Hierdoor zijn actiegames zo'n beetje onspeelbaar. Hisense heeft de tv voorzien van een gamemodus, maar die stelt helaas niet veel voor.

InputlagGemeten met 1080p60-beelden bedraag de lag zo'n 42ms. Dat betekent dat de vertraging meer dan twee beelden is. Als je alleen spellen speelt waarbij geen snelle reflexen nodig zijn is dat acceptabel, maar fanatieke spelers kunnen deze televisie maar beter overslaan. Ook 4k-uhd-beelden hebben een vertraging van 42ms, waardoor gamers veel beter af zijn met een oled-tv van bijvoorbeeld LG.

Chroma subsampling

Er is veel bandbreedte nodig om uhd-beelden met 60fps te verwerken. De meeste uhd-tv's maken dan ook gebruik van een truc die chroma subsampling heet, om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van beelden die via hdmi binnenkomen. Helaas kost dit wat beeldkwaliteit, doordat de resolutie van kleur in het beeld erdoor afneemt. Bij het weergeven van videobeelden is dat niet erg, omdat alle codecs die voor videodistributie worden gebruikt, dezelfde truc toepassen om bandbreedte te besparen. Bij het weergeven van computergegenereerde beelden kunnen echter kleurartefacten in beeld zichtbaar worden. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij kleine, zwarte letters op een witte achtergrond.

Gek genoeg past de chipset van de O8B geen chroma subsampling toe. Alle beelden worden keurig op de volledige kleurresolutie weergegeven en zijn er geen artefacten meer zichtbaar. Bij de meeste televisies moet je voor dat resultaat eerst in het menu op zoek naar hdmi-instellingen, maar bij deze tv is dat niet nodig. Zo zouden we het graag ook bij alle andere televisies zien!

Energiegebruik en geluid

De Hisense O8B behoort tot de zuinigste oledtelevisies van het moment. Sommige hebben namelijk energielabel B, maar deze tv heeft een keurig A-label. Dat betekent dat als de televisie in stand-by staat het verbruik niet hoger dan 0,5W mag zijn en onze metingen bevestigen dit. In deep stand-by is het verbruik zelfs slechts 0,2W. Voorbeeldig!

In de standaardmodus, waarbij de gemiddelde helderheid zo'n 287cd/m² bedraagt, verbruikt de O8B 153W. Als we het scherm afstellen op 250cd/m² zakt dat naar 131W en bij 120cd/m² is het 85W. De tv levert in de Filmmodus de beste beeldkwaliteit, maar daar staat ook een wat hoger verbruik tegenover; 197W, waarbij de gemiddelde helderheid ook wat hoger uitpakt met 298cd/m².

Geluid

Gezien het prijspunt van de O8B zou je wellicht verwachten dat Hisense zou hebben beknibbeld op de luidsprekers, maar dat is niet het geval. In goedkope televisies wordt altijd gebruikgemaakt van breedbandluidsprekers, maar in dit geval is er een heus tweewegsysteem met losse tweeters en woofers gemonteerd. De laagweergave is verbeterd door middel van bassreflex-poorten en om dat punt voor iedereen duidelijk te maken heeft Hisense de tekst 'Bass Boost' op de achterkant aangebracht.

LuidsprekersLuidsprekers

Uiteraard hoef je geen dreunende bassen te verwachten uit een platte televisie, maar de laagweergave valt zeker niet tegen en is zelfs beter dan van sommige flink duurdere televisies. Om de relatief kleine luidsprekers, die een opgegeven vermogen hebben van tien watt per kanaal, zo goed mogelijk te laten klinken, is er gebruikgemaakt van dsp's die zijn geprogrammeerd met software van dbx, een audiospecialist die tegenwoordig in handen is van Samsung.

Het maximale volume valt niet tegen en de geluidskwaliteit is ook op de wat hogere volume's goed. Stemmen zijn duidelijk verstaanbaar waardoor dialoog goed is te volgen, al doen televisies met luidsprekers die naar voren in plaats van naar beneden zijn gericht het op dit punt natuurlijk beter. De mogelijkheid om Dolby Atmos-geluid weer te geven is mooi meegenomen, al moet je je daar niet al te veel bij voorstellen.

We zijn dus zeer te spreken over de geluidskwaliteit van deze tv. Hoewel een soundbar of av-receiver natuurlijk veel betere resultaten kan opleveren zullen veel mensen het geluid uit de tv zelf kunnen waarderen. Het enige minpuntje wat het geluid betreft is hopelijk met een toekomstige software-update op te lossen. Als je de volume-omhoog-knop op de afstandsbediening vasthoudt staat deze tv in no-time op maximaal volume. We hebben dit onhandige gedrag getimed: de tv gaat van nul naar honderd in slechts 1,7 seconde!

Beeldeigenschappen

Doordat alle oledtelevisies gebruikmaken van de panelen van LG Display presteren ze zeer vergelijkbaar. Er zijn zeker verschillen in de aansturing van de panelen, maar als je ze in de bioscoopmodus zet, de stand waarin bijna alle televisies het beste beeld leveren, zijn de verschillen bijzonder klein. Een belangrijk voordeel van oledpanelen ten opzichte van andere schermtechnieken betreft de zeer goede kijkhoeken. De foto's hieronder zijn gemaakt met een identieke belichting. De linker is recht van voren genomen en de rechter onder een hoek van 45 graden.

KijkhoekenKijkhoeken

Waar je bij lcd's altijd een duidelijk minder mooi beeld te zien krijgt als je onder een hoek kijkt, zijn de verschillen bij oleds veel kleiner. Het contrast blijft goed, de kleuren zijn ook onder zeer grote hoeken nog mooi verzadigd en de helderheid neemt zo weinig af dat het verschil met het blote oog nauwelijks opvalt.

Ook de uniformiteit van het beeld is bij oled veel beter dan bij lcd's:

UniformiteitUniformiteit

Het maken van een backlight die het beeld mooi uniform verlicht en niet te veel kost, is allesbehalve eenvoudig, waardoor alle lcd-tv's zichtbare lichtere en donkerdere delen in het beeld hebben. Doordat de pixels van een oled zelf licht geven, speelt dit probleem hier in het geheel niet. Het resultaat is goed te zien op de bovenstaande foto's, die belicht zijn voor middengrijs om helderheidsverschillen er meer uit te laten springen. Zowel recht van voren als onder een hoek is het beeld zeer uniform en zijn er met het blote oog geen lichte of donkere plekken te zien. De helderheid loopt onder een hoek een heel klein beetje terug, maar dit valt bij normaal gebruik niet op.

ZwartweergaveZwartweergave

De zwartweergave van een oled is simpelweg perfect. Bij het weergeven van een zwart beeld komt er in het geheel geen licht uit het scherm en kun je dus, zelfs in een geheel verduisterde ruimte, niet zien dat de tv aanstaat. De perfecte zwartweergave is ook de reden dat het contrast van oleds zo enorm groot is. Dat zie je niet alleen als je naar donkere beelden kijkt, ook normale beelden zien er hierdoor veel indrukwekkender uit dan op een lcd.

Beeldverwerking

De beeldverwerking van de O8B is minder uitgebreid dan bij sommige concurrenten, maar wat ons betreft volstaan de aanwezige beeldverwerkingsmogelijkheden. Zo heeft deze tv bijvoorbeeld geen hdmi 2.1 en kan hij geen beelden met 120fps weergeven. Omdat beeldmateriaal met deze hoge framerate nog vele jaren op zich laat wachten, zijn games voorlopig de enige nuttige toepassing van 120fps-weergave. Hoewel de nieuwe generatie consoles in principe geschikt zijn voor hoge framerates zullen de meeste game-ontwikkelaars hun games gewoon op 60fps laten draaien voor maximale grafische pracht. De O8B is door de hoge inputlag sowieso minder geschikt voor gamers.

Noise ReductionQua beeldverbeteraars heeft dit model zo'n beetje alles aan boord wat je bij een moderne tv mag verwachten.Zo zijn er twee verschillende ruisonderdrukkers aanwezig. De ene is bedoeld voor gewone ruis als gevolg van filmkorrel of ruis bij videobeelden die met te weinig licht zijn gemaakt. De andere is bedoeld om compressie-artefacten aan te pakken die zichtbaar zijn in digitale video's met een (te) lage bitrate. De werking van deze algoritmen is beperkt, maar wat ons betreft is dat geen nadeel want het is onmogelijk om ruis perfect te onderscheiden van subtiele details. Hierdoor gaat de beeldscherpte bij dit soort algoritmen altijd duidelijk achteruit. Bij slecht beeldmateriaal kunnen ze dus nut hebben, maar bij goed beeld is het aan te raden om ze uit te schakelen.

Ultra Smooth MotionOok de functie die het contrast moet verbeteren, 'adaptive contrast', kan z'n nut bewijzen bij slecht beeldmateriaal, maar bij beelden van goede kwaliteit gaan er details in de hooglichten en schaduwpartijen door verloren. Uiteraard mag ook beeldinterpolatie niet ontbreken en die heet bij Hisense 'Ultra Smooth Motion'. Hij presteert zeer vergelijkbaar met de interpolatie bij andere merken en levert vloeiende beelden op, maar ook duidelijk zichtbare artefacten in beeld als te veel objecten voor elkaar langs bewegen.

Er is geen black frame insertion beschikbaar. Hiermee kun je beweging er scherper uit laten zien. Dat levert vooral bij bijvoorbeeld sportbeelden zichtbaar meer scherpte op, maar doordat deze techniek tot onrustige knipperende beelden leidt, zetten verreweg de meeste mensen de feature niet graag aan. Het ontbreken ervan zien we dan ook niet bepaald als een gemis.

Metingen en hdr

Bij lcd-televisies meten we het contrast altijd door middel van een ansi-contrastmeting, waarbij de helderheid van acht witte en acht zwarte vlakken wordt gemeten. Omdat er bij oled-tv's bij de weergave van zwart in het geheel geen licht van het scherm komt, valt er niets te meten. Dat levert een oneindig grote contrastverhouding op, als je tenminste in een volledig verduisterde ruimte kijkt. Kijk je in een verlichte kamer, dan beïnvloeden reflecties de zwartweergave negatief.

Het contrast is een van de belangrijkste eigenschappen als het op waargenomen beeldkwaliteit aankomt. Een correcte kleurweergave is iets minder van belang, maar daarmee zeker niet onbelangrijk voor mooi beeld. We hebben de kleurweergave gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter, die we in CalMAN hebben voorzien van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer.

Een meting van de grijstinten levert een goed beeld op van de kleurweergave, want als alle tinten zonder kleurzweem worden weergegeven, zal het grootste deel van de kleuren ook correct worden weergegeven. Bovendien zien we aan deze meting of de helderheid met de juiste stappen oploopt, zodat er geen details in het beeld verloren gaan.

Grayscale

Van alle presets levert Cinema dag het beste resultaat op. Volledig wit wordt een tikje te warm weergegeven en ook het gammaverloop vertoont een kleine afwijking bij de lichtste tinten, maar heel ernstig is het allemaal niet. De gemiddelde afwijking, uitgedrukt in ΔΕ2000, komt uit op 1,2; een prima prestatie.

Primaire en secundaire kleuren

De gemiddelde ΔΕ2000 bij de primaire en secundaire kleurenmeting komt uit op 4,7 en is daarmee met het blote oog zichtbaar. De kleuren worden te verzadigd weergegeven. Dat is geen ramp, want het is eenvoudig aan te passen door in de instellingen wat kleur uit het beeld te draaien, maar had natuurlijk wel wat beter mogen worden afgesteld in de fabriek.

Hdr

De O8B ondersteunt alle belangrijke hdr-formaten van dit moment: hdr10, hdr10+, Dolby Vision en hybrid log-gamma. Hisense heeft daarmee een streepje voor op de grootste concurrent LG, die geen hdr10+ ondersteuning biedt. Wel liepen we tijdens het testen tegen een probleem aan. Bij het weergeven van Dolby Vision-beelden was het niet mogelijk om via het menu bij de beeldinstellingen te komen. Dit probleem hebben we doorgegeven aan de importeur. Deze heeft laten weten dat dit probleem met een software-update zal worden verholpen. We hebben alvast een beta-versie mogen testen en daarmee werkte alles naar behoren.

De maximale helderheid van oledschermen ligt wat lager dan bij de helderste lcd-tv's, waardoor je bij het kijken naar hdr de ruimte enigszins moet verduisteren voor het beste resultaat.

Maximale helderheid

Bij de meeste hdr-schermen loopt de helderheid terug als grote heldere vlakken moeten worden weergegeven, maar bij oleds loopt de helderheid nog wat verder terug bij heel felle beelden. Dit komt doordat oleds, net als crt's en plasma's, zijn voorzien van een automatic brightness limiter die het stroomverbruik van het scherm beperkt bij een (bijna) volledig wit scherm. In de bovenstaande grafiek zien we dat de abl ingrijpt als er vijfentwintig of meer procent wit moet worden weergegeven. Bij het kijken naar testbeelden is dit duidelijk te zien, maar bij het kijken naar normale content valt het bijna nooit op.

Bij de weergave van een wit vlak dat twee procent of minder van een zwart scherm beslaat, hebben we een helderheid van iets meer dan 700cd/m² gemeten. Dat is wat minder dan bij andere oleds, maar door de manier waarop onze ogen werken is dit verschil in de praktijk niet heel groot. Alleen als je een andere tv er vlak naast zet valt een dergelijk verschil op. Bij 25 procent zakt de helderheid naar 455cd/m² en bij 100 procent is er nog 150cd/m² aan helderheid over.

Bij het meten van hdr drukken we de afwijkingen niet meer uit in ΔΕ2000; in plaats daarvan gebruiken we ΔΕICtCp. Dit is omdat ΔΕ2000 nooit is ontworpen om afwijkingen van licht uitstralende beeldschermen uit te drukken en er bij hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier en hier. De Cinema dag-modus leverde het beste resultaat op:

Grayscale

Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan er dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie die, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.

Door deze roll-off van de helderheid ontstaan er wat grotere afwijkingen rond het kantelpunt. Dit zie je terug in de middelste grafiek. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. Door de schaal van de grafiek lijken deze afwijkingen flink, maar het tegendeel is waar; er is een slechts een geringe kleurafwijking, wat resulteert in een gemiddelde ΔΕICtCp van 3,3. Dit betekent dat de afwijkingen net zichtbaar beginnen te worden met het blote oog en er met een kalibratie dus nog wat winst is te behalen. Al met al is de kalibratie af-fabriek niet perfect, maar voor de meeste mensen zeker goed genoeg.

Conclusie

Euro2020

Op de doos van de OB8 is te lezen dat het de officiële televisie van het Europees kampioenschap voetbal is. Dit evenement zou deze zomer plaatsvinden, maar kon door het coronavirus niet doorgaan. Het geeft in ieder geval aan dat Hisense van plan was om de O8B een grootse introductie te geven. Maar ook zonder een grote marketingcampagne denken wij dat deze tv het in zich heeft om een verkoopsucces te worden. Dat zit hem voor het belangrijkste deel in de prijs, want op geen enkel ander vlak is deze tv een échte uitblinker. Maar om de beste koop te zijn is het natuurlijk helemaal niet nodig dat een tv de beste op de markt is.

Deze tv is in ieder geval niet de juiste keuze voor fanatieke gamers, want de inputlag is nogal aan de hoge kant. Ook zullen sommige mensen het geringe aantal apps een minpunt vinden. Met name het ontbreken van streamingdiensten zoals Disney+ en Videoland kan een gemis zijn. Daar is voor een Tweaker natuurlijk makkelijk een mouw aan te passen met een externe oplossing zoals een Chromecast of andere mediaspeler, maar veel mensen willen nu eenmaal graag een tv die alles kan.

Wat hdr-weergave betreft kan deze tv in ieder geval wel alles, want hij ondersteunt alle formaten van dit moment waardoor hdr-films en series van bijvoorbeeld Netflix of Amazon Prime er fantastisch uitzien. Dankzij het oledpaneel van LG, met het daarbij behorende enorme contrast, behoort de hdr-weergave tot de beste van dit moment en uiteraard worden ook gewone sdr-beelden erg mooi weergegeven. Ook het geluid valt zeker niet tegen, waarmee de O8B op de belangrijkste punten prima scoort.

Concurrerende modellen beschikken vaak over meer features, maar veel daarvan worden nauwelijks gebruikt. Zaken als hdmi 2.1, spraakherkenning en integratie met een domoticasysteem zullen voor veel mensen niet het verschil maken. De prijs is meestal wel van doorslaggevend belang en Hisense heeft met de O8B op dit moment de goedkoopste oledtelevisie in handen. Er zijn wel goedkopere oled-tv's te vinden, maar dat zijn allemaal overjarige modellen die naar verwachting snel op zullen raken. Als je op zoek bent naar oledbeeldkwaliteit voor relatief weinig geld, moet je deze tv zeker in je overwegingen meenemen.

Reacties (158)

158
155
72
10
1
71
Wijzig sortering
Een LG C9 kost 1250,- Op alle vlakken beter en HDMI 2.1. Waarom zou je voor de Hisense gaan dan?
Matige review Sim, als je kijkt naar de score. Althans als ik hem lees dan zie ik dat je terecht allerlei gebreken aanduidt zoals beeldverwerking, apps, de helderheid. De titel past dan niet bij je verhaal. Je baseert je score dan namelijk volledig op prijs. Echter sla je de plank daar mis, want de concurrentie is momenteel goedkoper.

Wat de eigenlijke conclusie is als ik het verhaal lees: het toestel is minder de dan de concurrentie maar omdat de lanceringsprijs laag lijkt (terwijl dat niets zegt over de eventuele marktprijs en de concurrentie nu goedkoper en beter is met 2019 modellen) heb ik het een hoog cijfer gegeven.

Mijn conclusie op basis van je verhaal is dat het de slechtste Oled op de markt is. En dat het nog maar moet blijken of de prijs echt zoveel lager gaat zijn om daardoor een goede aankoop te zijn.

[Reactie gewijzigd door Camerman op 22 juli 2024 15:41]

Je kunt een tv 1 jaar na lancering moeilijk vergelijken met een nieuwe lancering. Op dit moment is het de realiteit, maar LG zal voorlopig niet onder de 1000 euro grens gaan. De Hisense zal dit waarschijnlijk gaan doen binnen een half jaartje na lancering. Even afwachten dus of Hisense dit ook echt doortrekt en een budget OLED aanbieder wordt.
In mijn optiek kun je die vergelijking wel maken en zou tweakers ook iets vaker moeten doen over verschillende categorie producten. De reden waarom dit vergelijkingsmateriaal is, is gewoon omdat beide merk/modellen beschikbaar zijn. En om informatief te zijn voor consumenten is het de vergelijking waard. daarnaast geeft zo'n vergelijking een mooi beeld van een topper van 1,2 of misschien wel 3 jaar terug weerhoud van de huidige mid-ranges,
Vaak wordt bij LG de oude generatie minder goed leverbaar in de zomer. Binnen enkele maanden is het dus de CX waarmee het apparaat moet concurreren. Natuurlijk kun je de vergelijking maken en de C9 is momenteel gewoon een beregoede deal, maar als fabrikant ga je je prijsbeleid echt niet aanpassen op wat oude voorraden. Ik denk dat deze TV in praktijk zeer concurrerend gaat zijn voor de consument met wat minder budget en de afweging al snel zal worden of je een LG 48" koopt of een Hisense 55".
Een tv als deze gaat sowieso concurrerend zijn tegenover de kleinere LG. De meeste consumenten zijn geen tweakers en gaan naar de elektronica winkel om te zien wat er te koop is. Daar zien ze een Hisense tv die zo'n €400 goedkoper is dan de LG CX, maar door OLED ook premium oogt. Deze prijzen zitten in de laagste regionen voor een OLED tv, dus komen hier de "budget" shoppers langs. Die zullen voor de laagste prijs gaan. Als je in het prijspijl €2000 - €2500 ofzo gaat winkelen dan heb je al veel meer keuze qua merken en zullen mensen eerder voor een LG, Sony, Philips, Panasonic OLED gaan. Of wellicht een Samsung Qled gaan overwegen.
Maar om in de markt te komen zul je je langzaam op moeten werken vanuit de budget markt. Dat zag je een paar jaar geleden ook met Android smartphones uit China. Dat waren zeer concurrerende telefoons voor higher mid-range terwijl ze lower mid-range of soms budget geprijsd waren. Tegenwoordig verkopen die merken €1000+ high-end telefoons.
Maar alle merken die je noemt hebben OLED tv’s in deze prijsrange. Voor €1250 heb je ook een Philips OLED 55” met ambilight en android TV.

€1250 is echt geen magisch bedrag waar geen enkele speler in zit.
Juist om deze reden de C9 aangeschaft dit jaar. De ontwikkeling op OLED panelen itt het jaar ervoor is zo minimaal; en dit toestel was al top.
Je kunt een tv 1 jaar na lancering moeilijk vergelijken met een nieuwe lancering.
Dat kun je echt prima doen als de specificaties van beide TV's zo dicht bij elkaar liggen. Zelfs de LG C9 van vorig jaar en CX van dit jaar lijken enorm op elkaar en hebben over de hele range genomen veel meer overeenkomsten dan verschillen. Op veel vlakken zijn de C9s zelfs nog betere TVs.

Kiezen voor een H55O8B van Hisense alleen omdat die nieuw is t.o.v. een LG C9 omdat die een jaar oud is, is naar mijn mening irrationeel consumentengedrag.
Wat hier bedoeld wordt, is dat de C9 ook niet gelanceerd werd tegen de prijs waarvoor hij nu verkrijgbaar is. De Hisense zal naar verwachting ook vrij vlot wat euro's goedkoper worden, waardoor het verschil toch groter wordt.
Als je meeneemt dat de prijs "in de toekomst nog kan dalen" kan je dat net zo goed ook doen bij de cx, die zal over een jaartje op een goede dag ook rond de €1000 te vinden zijn. Deze hisense zal denk ik echt niet ver onder die €1000 zakken.
Eens en de kwaliteit LG OLEDs is bewezen, Hisense moet z'n sporen nog verdienen. Ik zie trouwens geen reden waarom Hisense beduidend goedkoper zal worden, LG Displays geeft z'n panels niet gratis weg. Ik zie dit eerder als een eerste stap om de markt te betreden, tegen een prijs waarbij ze in ieder geval serieus genomen worden. Ik verwacht dat Hisense net als Panasonic en Sony een niche in de OLED markt probeert te pakken. Panasonic maakt terugtrekkende bewegingen en Sony staat stil, dus ik zie wel ruimte ontstaan.
Ik snap je punt van oud en nieuw vergelijken. Tegelijkertijd is het oude model van Sony, Philips, LG technisch op allerlei vlakken beter dan dit nieuwe model zoals Sim aangeeft in zijn vergelijkingen.

Wat we hier dus hebben is een matige OLED die vanwege zijn adviesprijs een hoge score krijgt. Dat terwijl oude modellen concurrentie beter en goedkoper zijn. De adviedprijs weegt ontzettend zwaar mee in de score terwijl die helemaal nog niets zegt. Alles valt of staat bij hoe snel een merk een marktprijs wat meer laat zakken. De ene fabrikant doet dat sneller dan de ander. Dat is waar het misgaat in de conclusie.
Daar heb je inderdaad inderdaad (net als @Prozpect @dezejongeman @pixeled @orange.x @Polydeukes ) een punt en daarom schreef ik ook: het is nu de realiteit, dus daarom is het nu wel te vergelijken. Maar gevoelsmatig kan het voor de consument toch anders aanvoelen.

Ik hoop dat Hisense een positie in de OLED markt weet te bemachtigen op budget niveau en dat je straks onder de 1k een OLED kunt aanschaffen via de Pricewatch, zonder Blackfriday of andere afdingpraktijken.

Maar zo te zien gaat dat nooit gebeuren :(. nieuws: HiSense stopt met oled-televisies om zich op eigen uled xd-formaat te...

[Reactie gewijzigd door StealthyPeanut op 22 juli 2024 15:41]

Stel je bent nu opzoek naar een nieuwe tv en je bent bereid 1300 euro te besteden, welke zou je dan kopen? Precies, de C9 van een jaar oud, die op de belangrijkste punten gewoon beter is.
De vergelijking is dus juist super makkelijk te maken.

Hisense is verder afhankelijk van inkoop bij LG, dus LG bepaald de prijs van de OLED tv's.
Ik weet niet wat de marges zijn, maar ik denk niet dat Hisense zomaar onder de 1000 euro kan duiken.
Dat kan pas als de inkoop bij LG goedkoper wordt en dan gaat LG zelf ook omlaag met de prijzen.
LG wil voorlopig eerst even de investeringen terugverdienen denk ik.
Het was natuurlijk een momentopname maar vorig jaar augustus heb ik een LG OLED voor €999 op de kop weten te tikken, dus het kan zeker wel.
Neem daarbij dat als LG of een ander merk in de tussentijd al wat updates uitgebracht heeft voor de TV om bepaalde problemen weg te nemen dat je die dus wel gelijk al in huis hebt of nog kan halen. Een nieuw model heeft dit misschien niet direct. Dus het kan zijn dat bij een jaar oud model de kinderziektes er dus al uitzien. Aanname, maar als verder blijkt dat de TV op andere punten beter scoort zou het zeker een afweging moeten zijn.
Op dit moment heeft de LG het voordeel. Echter, naarmate de introductieprijs van de Hisense gaat dalen wordt deze tv wellicht zeer intressant omdat deze zomaar eens onder de 1000 euro grens kan komen. De LG C9 was volgens mij € 2500 bij publicatie.
Dat klopt, maar dat betekent dat Hisense (als iedereen z'n verstand gebruikt) de eerste tijd nauwelijks zal verkopen. Bijna geen enkele consument kent het merk en LG kennen ze wel.
En dus moet de prijs omlaag :)
Volgens mij is Hisense niet een nieuwkomer of onbekend hoor. Wellicht in Nederland, op de Amazons zie ik al een aantal jaren mooie tv's van dit merk voorbij komen.
Is ook beschikbaar geweest voor 1199 euro wat de C9 nog aantrekkelijker maakt.
Ik vond dit ook al raar ja.
Hiermee is dit toestel veruit de goedkoopste oledtelevisie van dit jaar.
euhm helemaal niet? Er zijn tig OLED TV's van het zelfde formaat die echt een stuk goedkoper zijn.

Oa dus de C9 van LG, maar ook de 705Serie van Philips.
Daarom stond er ook 'van dit jaar' de vermelde toestellen, zijn modellen van voorgaande jaren.

Je kunt ze nu wel goedkoper krijgen en daarom zullen ze in de winkel wellicht ook naast elkaar staan. (Zo lang de oude modellen nog leverbaar zijn).
zijn modellen van voorgaande jaren.
Ja Nou en? Ze liggen nog wel in de schappen en zijn worden gewoon met cashback acties verkocht dus dan is het ook niet dat de voorraad er niet is. Ook zijn er nog geen nieuwe modellen aangekondigd van sommige van die TV's dus zijn ze gewoon courant.

Het is dit jaar dus alles behalve de goedkoopste TV en qua features issie ook niet on par, dus waarom zou ik dan meer geld uitgeven voor een slechtere TV dan wat ik met een model van vorig jaar binnen haal?
Helemaal eens met je betoog, maar we vergelijken nu wel adviesprijzen van Hisense met reguliere prijzen van LG. De kans dat winkels die Hisense verkopen voor de adviesprijs is nihil, want dan verkoopt het gewoon niet. Zakt hij naar 800-900 euro, zullen er vast mensen zijn die de Hisense kopen ipv bijlappen voor een LG of ander merk.
Maar als dat het punt is, zijn uitspraken gebaseerd op prijzen bij TV's überhaupt kompleet nutteloos. Volgens mij is dat dan ook wel een beetje het punt dat ik en andere willen maken. Op papier is dit ding goedkoop, maar in de praktijk leven wij niet op papier. Ergo het heeft helemaal geen zin.
Niks nutteloos, je moet gewoon appels met appels vergelijken: adviesprijs met adviesprijs of winkelprijs met winkelprijs. Deze tv kan in de winkel gewoon geen 1250 euro kosten, want dan koopt niemand hem. Dat snapt iedere winkelier en webshop. Dat gaat hij dus ook niet kosten want bijna niks wordt voor de adviesprijs verkocht.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 15:41]

Nouja weet je. We zien wel wat shops er mee gaan doen natuurlijk. Ik ben het met je eens dat ie niet voor €1250 in de markt kan komen want dan issie gewoon te duur.

Echter moet tweakers dan niet gaan verkondigen dat het gebaseerd op adviesprijs de goedkoopste is, want met TVs gaat het nou eenmaal hard. Genoeg modellen van vorig jaar die nu nog gewoon gefabriceerd en verkocht worden voor €1000 minder dan adviesprijs. En dat is een beetje het probleem.

Deze tv moet dus concurreren met apparaten die op een aantal vlakken gewoon echt veel beter zijn en met meer features komen. Je moet em dan dus al voor minder in de markt zetten wil je hem überhaupt verkopen, want deze tv heeft geen USPs als Ambilight en ook nog eens matige support.

Je moet em dan dus al bijna €300 onder adviesprijs in de markt zetten. Daarmee heeft een uitspraak over de prijs al geen zin meer als de prijzen zo hard fluctueren.
De pricewatch staat onderaan de review, en hij kost gewoon €1220-1299
De philips oled 804 was in de ing rentepuntenwinkel 1299 en daar kreeg je ook nog eens 150 euro cashback op. Een betere koop dan deze hisense.
Betere koop waarom?
De extra,s wat je erbij krijgt.
Andriod smart platform met meer app aanbod
Lagere input lag
Dual tuner
Ambilight als je dat leuk vindt

En een Europees product
Europees product.
TP Vision komt uit China.

Ambilight
oke dat is een plus.

Dual tuner,
ja zit erin maar persoonlijk gebruik ik dat niet

lagere input.
Afhankelijk van de reviewer scheelt het niks

android
sommige willen geen google.


ene TV is bij begin allen 2000 euro en de andere bij 1300 euro.
We praten over 700 euro verchil begin prijs.
beetje scheve vergelijking.
Tpvision is dan wel chinees, maar de tv,s worden nog hierin europa ontwikkeld en in polen in eigen fabriek geproduceerd. Tweakers heeft hier nog niet zo lang geleden een video over gemaakt, dus dat had je kunnen weten.
Europees product.
TP Vision komt uit China.
Hij wordt in Europa gemaakt.
Ambilight
oke dat is een plus.

Dual tuner,
ja zit erin maar persoonlijk gebruik ik dat niet
Jouw eigen mening over het nut doet er niet toe. Veel mensen zullen het een voordeel vinden dat ze kunnen opnemen op kanaal X en kijken naar kanaal Y, bijvoorbeeld.
lagere input.
Afhankelijk van de reviewer scheelt het niks
Naar welke reviews kijk je dan? En om mijn punt hierboven te illustreren: dit vind je blijkbaar wel belangrijk, maar is ook niet voor iedereen een belangrijk onderscheid.
android
sommige willen geen google.
Dan gebruik je het niet? Sommigen willen geen oled, is hier ook geen argument.
ene TV is bij begin allen 2000 euro en de andere bij 1300 euro.
We praten over 700 euro verchil begin prijs.
beetje scheve vergelijking.
Het gaat erom wat je er nu voor betaalt Als je een veel betere tv voor 50 euro meer kunt krijgen, zul je dat doen. Bovendien geven mensen toch echt om het merkje en dan klinkt Philips veel beter dan Hisense, wat klinkt als een huismerk van de Mediamarkt o.i.d. Dit betekent dat de Hisense in prijs moet zakken en flink ook, want anders verkoopt het niet. Mensen kopen veel liever voor ~1200 euro een bekend merk...

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 15:41]

Onzin Philips verkoopt zeer slecht sinds het van tp vision is. We hebben het over release prijs.


Dingen waar mensen naar kijken is release jaar en prijs.

Een tv van 2020 verkoopt veel beter dan een tv van 2018.

Prijs zakt vanzelf wel. Met deze begin prijs is dit een zeer goede verkoop parel. Mooi om te zien dat oled steeds goedkoper gaat worden.
Onzin, ik wed dat Philips veel meer tv's verkoopt dan Hisense. Alleen de Pricewatch geeft al een aardig beeld van wat de populairste modellen zijn, al is de Tweaker misschien niet de meest representatieve doelgroep.

Het gaat erom wat je nu in de winkel kunt kopen en als ik zie dat de Hisense zo rond de 1200 euro kost online en je voor dat geld ook een LG van vorig jaar kunt kopen, lijkt mij de keuze makkelijk. En dan houden we er nog niet eens rekening mee dat de winkelier vooral zijn oude voorraad kwijt wil, dus de komende tijd heeft Hisense het zwaar. En ja, die prijs zakt vanzelf wel, ze moeten wel, want met gelijke prijs aan A-merken van vorig jaar, vraag ik me af aan wie ze willen verkopen zonder op een enkel vlak uit te blinken.
Praten tegen een deur. Jaren lang tv verkocht maar ik zou er niks van weten.
Tweakers ook niet want anders is dit een non artiekel.
TV prijzen zaken zo snel.
Praten tegen een deur. Jaren lang tv verkocht maar ik zou er niks van weten.
Ik ook, een ik werkte niet eens op de tv-, maar op de hifi afdeling. Ik heb voor Tweakers ook tv-reviews geschreven... Maar wat doet dat er toe? Genoeg slechte verkopers gezien: collega's die totaal niet geïnteresseerd waren in wat ze verkochten. Slecht advies, geen kennis, dus dat je het jaren verkocht, maakt op mij geen indruk.
TV prijzen zaken zo snel.
Dat is te horen voor Hisense :+
De Philips is nu 150 euro duurder.
En anders de B9. Ik snap niet dat dit als budgetalternatief genoemd wordt, terwijl concurrende (betere) LG's voor vergelijkbare prijzen zijn te krijgen.

Helemaal als je even belt naar de shop voor de 'special price' ;)
Inderdaad. Dit Hisense model aanraden boven een C9 is dan ook een verkeerd advies van tweakers.

Vergelijk de technische specs. Waar is de techniek gebleven als onderscheidend criteria?
Ook mijn 1 gedachte. Vind t een beetje jammer dat die directe vergelijking niet wordt getrokken in de beargumentatie.
maar veel mensen willen nu eenmaal graag een tv die alles kan
Vind ik ook maar een misleidende opmerking. Ik heb vorig jaar een LG OLED tv gekocht met zogenaamd allemaal apps, maar geen van allen werken überhaupt of op een niveau waar je wat aan hebt. Kun je echt beter een externe mediaspeler kopen. Een nvidia shield tv ofzo. Dat is echt geen USP. Op LG althans. Belabberde ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 15:41]

Welke lg televisie heb je gekocht dan? Netflix, prime, Disney werken op de c9 als een trein en ook nog goed op mijn c7.

Breekpunt hier is echt de lag. 42ms en game modus? Dat haalt de lg niet eens in movie modus. Met een lag van 135ms in movie modus wordt het al een heel dilemma om met een losse AVR de lipsync in te regelen.
Hoe hebben ze die lag zo hoog gekregen?

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 15:41]

Een 65" C8. Het gaat me vooral om de nl apps. Kijk, rtlxl, npo e.d. Bij RTL kwam ik niet eens voorbij de cookie vraag, knop werkte niet. De kijk app wordt getoond in een frame van 1/4e van m'n scherm zodra ik een video start, krijg ik niet full screen. Npo filmpjes die vastlopen en ik dan niet meer uit kom. Sowieso al een paar vastlopers gehad tijdens t kijken. Daarnaast werkt t bij auto detectie van t geluid via hdmi ook niet lekker. Die feature moet ik aanzetten zodat de LG tv weet dat ik geen tv kijk, maar een "smart" app. Maar als ik iets anders doe, muziek luisteren, PS4-en of mediaspeler kijken, schakelt die dan vaak ook verkeerd. Dan moet ik die feature in LG settings weer uitzetten.
Kortom, gewoon irritant in gebruik en bij een aantal apps onbruikbaar. Dat werkt op m'n shield allemaal een stuk beter. En die zijn gelukkig ook niet zo duur meer.
Ik vind de smart features hopeloos om t een USP te noemen. Ik zou veel liever een tv kopen zonder al die functies voor een lagere prijs, maar helaas, dat kan niet eens meer.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 15:41]

Een 65" C8. Het gaat me vooral om de nl apps. Kijk, rtlxl, npo e.d. Bij RTL kwam ik niet eens voorbij de cookie vraag, knop werkte niet. De kijk app wordt getoond in een frame van 1/4e van m'n scherm zodra ik een video start, krijg ik niet full screen. Npo filmpjes die vastlopen en ik dan niet meer uit kom.
Raar, ik heb een 55C8, dus op het paneel na feitelijk dezelfde televisie en de apps die je noemt werken hier prima. Ja, wel met irritante reclame tussendoor en dat is eigenlijk het enige wat soms vastloopt: dan wil hij na 5 filmpjes reclame, maar kan de reclameserver niet vinden ofzo, en gaat dan direct door met de video die je wel wilde kijken.
Sowieso al een paar vastlopers gehad tijdens t kijken. Daarnaast werkt t bij auto detectie van t geluid via hdmi ook niet lekker. Die feature moet ik aanzetten zodat de LG tv weet dat ik geen tv kijk, maar een "smart" app. Maar als ik iets anders doe, muziek luisteren, PS4-en of mediaspeler kijken, schakelt die dan vaak ook verkeerd. Dan moet ik die feature in LG settings weer uitzetten.
Ik herken me hier totaal niet in, maar ik heb een externe receiver. Het enige wat een beetje vreemd werkt is dat als je hem uit zet terwijl je naar een externe bron keek, het geluid soms niet werkt als je hem weer aan zet en de tuner (default) inschakelt. Even naar een externe bron schakelen en terug en je hebt weer gelijk. Ja, dat is echt een bug die opgelost moet worden, maar eerlijk gezegd gebeurt dat hooguit 3-4x per jaar en zou ik niet eens weten of het al opgelost is, want ik heb het al een tijd niet meer gezien.
Kortom, gewoon irritant in gebruik en bij een aantal apps onbruikbaar. Dat werkt op m'n shield allemaal een stuk beter. En die zijn gelukkig ook niet zo duur meer.
Ik vind de smart features hopeloos om t een USP te noemen. Ik zou veel liever een tv kopen zonder al die functies voor een lagere prijs, maar helaas, dat kan niet eens meer.
Nee, daar is geen vraag naar. Ik had hiervoor een Panasonic plasmatelevisie (de 42G20) waar ook "apps" op zaten. Helaas werd op het eind alleen Youtube nog onderteund (en dat lag meer aan Youtube dat ze zo'n oude app nog ondersteunden). Ik heb de LG nu 2 jaar en ontvang nog steeds updates. Ik hoop dat dat nog enkele jaren door gaat, al gebruiken we naast Netflix en Youtube en de Nederlandse TV-gemist apps eigenlijk geen smart features op deze tv. We hebben er nog een mediaspeler onder staan, maar die staat nauwelijks nog aan, gewoon omdat het smart gedeelte zo goed werkt.

Toen ik die plasma nog had, wilde ik ook geen smart features meer, teleurgesteld in de functies. Nu met webOS vind ik het geweldig geïntegreerd.
Raar, ik heb een 55C8, dus op het paneel na feitelijk dezelfde televisie en de apps die je noemt werken hier prima.
Nou, mooi. Bij mij dus niet. Bij elke update is er iets opgelost en ontstaat een nieuw probleem. Bovendien veel te traag.
Ik herken me hier totaal niet in, maar ik heb een externe receiver.
Ik ook. Maar als je alleen de TV gebruikt of het 3 of 4 keer per jaar doet, waar ik 't paar keer per week doe, heb je dat probleem niet nee. Het is geeneens een bug, het is een verkeerd design.
Nee, daar is geen vraag naar.
Ja, wel dus.

Ik ben niet de enige die deze problemen ervaart. En lekker werkt het sowieso niet. Zeker niet als je 't vergelijkt met een fatsoenlijke mediaspeler. Wel fijn dat het bij jou goed gaat natuurlijk, maar dat lost mijn problemen niet op. ;-)

Hoe dan ook ... ik zou elke keer kiezen voor een dedicated mediaspeler ipv in de TV gebouwd. Naast vaak gebrekkige support ook omdat ik niet afhankelijk wil zijn van een TV met tegenwoordig ook nog privacy overwegingen (ads e.d.). Om die reden heb ik ook een dedicated AV receiver en losse eindversterker. Ik zie de meerwaarde gewoon niet zo van een TV die met een belabberde soc z'n werk amper uitvoert. Dan bespaar ik echt veel liever die 500 euro op een TV, want reken maar dat je daar voor betaald.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 15:41]

Dan doe je toch iets verkeerd denk ik. Heb zelf een C7 en alle apps werken gewoon prima, Netflix, prime, youtube en plex gebruik ik frequent.

Er is nu zelfs recent een twitch app bijgekomen nog, qua ondersteuning naar oudere modellen toe vind ik dat prima.
De Hisense heeft 5 jaar garantie. Dat is vandaag de dag volgens mij behoorlijk uniek.

En gezien de levensduur van TV’s geen 20 jaar meer is, en reparaties in vergelijking tot aanschafprijs ontzettend duur zijn, is dit toch zeker wel een belangrijk pluspunt, al is het geen technisch verschil.

Ook is de LG C9 niet meer leverbaar vanuit LG. Wellicht dat een winkel nog eigen voorraad heeft. Ook de B9 zal binnenkort niet meer leverbaar zijn.

Al met al een prima toevoeging in de markt denk ik al zit je nu in een periode waar oude modellen worden uitgefaseerd met dumpprijzen. Je kan daar moeilijk als merk je ‘nieuwe’ prijs op baseren als je nog iets wilt verdienen.
Voor mij ook het belangrijkste pluspunt. 3,5 jaar geleden een LG B6 gekocht,destijds 2400 piek. Panel kan nu al vervangen worden omdat zenderlogo's en ondertiteling er volledig ingebrand zijn. En nee, hij wordt gewoon normaal gebruikt, met normale helderheids en contrast instellingen, paar uur per dag.
Kan gerepareerd worden met coulance van LG maar moet ik nog steeds 650 piek aftikken. En 3 maanden garantie op de reparatie.............Tja dan leg ik wel 650 piek bij en koop een nieuwe betere Hisense (vergeleken met die B6 dan) mét 5 jaar garantie. Okay, een LG C9 kan ook maar met die Hisense heb ik 3 jaar extra garantie.
Beter geluid
Betere voet
Betere afstandsbediening
En waarschijnlijk op termijn een lagere winkelprijs al moeten we dat nog even afwachten (de adviesprijs van de Hisense is in ieder geval wel een stuk lager).

Dus nee, de LG C9 is niet op alle vlakken beter. Wat niet weg neemt dat de LG C9 een zeer goede TV is en voor veel mensen een prima keuze.
Voor mij persoonlijk is de C9 een slechte keus vanwege de zeer slechte ontspiegeling die zelfs nog slechter is dan bij mijn 11 jaar oude Plasma TV en daar erger ik mij al aan de reflecties. Maar ik begrijp dat de C9 voor de punten die er voor jouw toe doen goed genoeg is. Mocht LG of een andere fabrikant erin slagen om de sterke punten van de C9 te combineren met een fatsoenlijke ontspiegeling, dan zou ik er zonder problemen 2000 euro voor neer willen leggen. Vrees echter dat deze Hisense qua ontspiegeling net zo beroerd is.
Qua weerspiegeling doet de C9 het helemaal niet verkeerd vergeleken met de rest:
https://www.rtings.com/tv...n-finish-matte-and-glossy
Je zou ook aan raambekleding thuis kunnen doen natuurlijk ;)
Als ik overdag TV kijk dan trek ik ook meestal de gordijnen dicht. Een penthouse met grote ramen en vrij uitzicht over het park heeft ook zijn nadelen... :)

Ik zal heel eerlijk zijn en toegeven dat toen ik mijn Plasma TV kocht, ik zelf ook de eerste paar jaar stug heb volgehouden dat ik toch vooral 's avonds TV kijk, dat de reflecties best meevallen en dat er nog andere TV's zijn die nog meer reflecteren. En dat LCD TV's met hun matige kijkhoeken en slechte contrast niet goed genoeg zijn. En dat ik desnoods de gordijnen dicht kan doen. Maar toch, ik erger mij steeds meer aan de reflecties terwijl ik op elk ander vlak de beeldkwaliteit van mijn TV nog steeds zeer goed vind.

Inmiddels zijn de OLED TVs op veel punten nog beter dan mijn oude Plasma TV, 4K i.p.v. 1080p, waar het contrast van mijn TV pakweg 40x beter is dan een gemiddelde IPS monitor, zijn de OLED's zelfs nog een tikje beter. Ze verbruiken minder stroom en qua kijkhoek, latency en motion zijn ze net zo goed. Maar op al deze nog betere punten is mijn oude TV nog steeds meer dan goed genoeg en juist op het zwakke punt van mijn TV zijn de nieuwe OLED TVs nog minder (altans de LG's en Panasonic's die ik heb bekeken).

Mocht er iemand een OLED TV weten die wel goed ontspiegeld is, dan hoor ik dat graag. _/-\o_
Ligt dat aan de ontspiegeling of meer aan het feit dag paneel heel dicht op het glas ziet bij OLED? Van wat ik me kan herinneren is er bij Plasma bijna 1 cm afstand tussen het paneel en het glas en het lijkt uit meerdere lagen te bestaan.
Daar heb ik eigenlijk nooit bij stil gestaan, laat staan dat ik daar een antwoord op durf te geven. Zal daar bij volgende TV zoektocht extra op letten, bedankt!
Omdat jij 3 punten niet fijn vind maakt dit het geen slecht toestel
Ik heb nooit gezegd dat het een slecht toestel is.
Alleen heb je voor die prijs een andere tv die veel beter scoort.
De gebruikte soc is de MSD6886 van MStar. Dit was een Taiwanees bedrijf, maar tegenwoordig is het onderdeel van MediaTek. We zouden graag vertellen wat voor techniek er in deze soc schuilgaat, maar behalve dat het een quadcore-soc is kunnen we er geen enkele informatie over vinden.
Via Yandex kreeg ik diverse hits, waaronder de website van Hisense UK waar ik dit tabelletje tegen kwam:
Processor Features
Processor: Quad Core/MSD6886
4K Upscaling: Yes
Decoder: HEVC (H.265), VP9, H.264, MPEG4, MPEG2, VC1, MVC)
Input Lag: <50ms
3D Digital Comb Filter: Yes
Het is nog steeds niet veel maar het is in elk geval al iets. ;)
Gemeten met 1080p60-beelden bedraag de lag zo'n 42ms. Dat betekent dat de vertraging meer dan twee beelden is. Als je alleen spellen speelt waarbij geen snelle reflexen nodig zijn is dat acceptabel, maar fanatieke spelers kunnen deze televisie maar beter overslaan. Ook 4k-uhd-beelden hebben een vertraging van 42ms, waardoor gamers veel beter af zijn met een oled-tv van bijvoorbeeld LG.
Wat is die vertraging normaliter bij andere televisies, zoals die van LG? Dit even om een vergelijking te maken.

Anders gesteld, wat is de laagste vertraging die men realistisch kan verwachten van een televisie?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:41]

Mijn LG C9 heeft een input lag van 12ms. Volgens mij is dat op dit moment het snelste.
Eerder rond de 13, maar nog steeds heel erg snel. Hier een vrij recente lijst: https://www.cnet.com/news...lag-high-picture-quality/
Jup. Volgens mij is allround de C9 bijna niet te kloppen voor zn prijs.
Samsung heeft nog een aantal TVs met goede input lag en ik las gisteren dat de Sony A8 in game modus op 18ms komt.

Maar wat vooral opvallend is dat er nu best wat TVs zonder HDMI 2.1 komen (waaronder LG's), terwijl de C9 en aantal andere modellen dat wel hebben. Dat is voor velen een afknapper. Zeker op dure TVs snap ik dat wel.
Die 12 a 13 ms is wel de gemeten waarde bij 60Hz gaming overigens. Wat nu de gangbare norm is overigens. Echter bij 120 hz die goed haalbaar moet gaan worden op de ps5, ofwel nu al mogelijk is als je jouw C9 (of de B9 en E9 modellen van LG) aansluit op een PC dan zou die input lag terug kunnen lopen naar 6 ms.
Bron in dit geval: eurogamer.
Is dat in een speciale 'game mode' of regulier? Maakt zo'n 'game mode' eigenlijk wel een verschil?
De HiSense heeft ook een game mode, lees ik, die de inputlag zou moeten reduceren tot 24 ms.
In de game modus. Het beeldsignaal wordt dan onbewerkt doorgegeven. Dat verschil merk je zeker. Bovendien heb je icm een rtx of gtx 16** videokaart variabele refreshrates.
Als je echt budget OLED wilt, koop dan een LG B9. Die kocht ik vorig jaar met Black Friday al bij de MM voor 1111,- . Toen was ie pas een maand of twee op de markt. En heb m daarna al 's voor 1099,- gezien.
Magic remote, webos (dus alle apps), HDMI 2.1 etc. Nee, die keuze zou ik snel maken...

Of anders nog de B8 die soms nog wel eens opduikt. Die was vorige zomer bij BOL al s een tijdje 999,-....

En komend najaar komt ws. de BX, dus de B9 zal dan ook weer wat zakken.

Niet dat ik iets heb tegen een nieuwe aanbieder op de markt, maar gebruik dan niet de 'laagste prijs voor OLED' als argument... Ja: de laagste adviesprijs

En de B9 is volgens tocht echt geen overjarig model.... De BX is er nl nog niet

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 22 juli 2024 15:41]

Snap niet zo goed waarom dit een spotlight reactie is. Heeft weinig met het merk en review te maken. Daarnaast praat je nu over een TV welke niet nieuw is. Dit artikel gaat niet om een budget OLED model te kopen, maar een test van een nieuw product op de markt.
In de conclusie staat dit: "De prijs is meestal wel van doorslaggevend belang en Hisense heeft met de O8B op dit moment de goedkoopste oled-televisie in handen. Er zijn wel goedkopere oled-tv's te vinden, maar dat zijn allemaal overjarige modellen die naar verwachting snel op zullen raken".

Dat klopt simpelweg niet: Er zijn wel degelijk goedkopere OLED televisies, maar inderdaad niet als je enkel naar de introductieprijs kijkt...
Maar wat zeker niet juist is de stelling dat dit overjarige modellen betreffen: Dat is met de LG B9 dus zeker niet het geval: De B9 is gewoon het goedkoopste courante model van LG.
En dan heb ik ook die Panasonic van 999 Ergens vorig jaar zomer nog niet genoemd (ik meen de TX-55). Destijds ook courant model wat toen al onder de 1000 Euro dook. Inmiddels is ie wel 'overjarig' denk ik... Maar daarom diskwalificeren?

LG doet met haar OLED panelen al jaren 'een Intelletje': Jaarlijks marginale verbeteringen aan het paneel. Ik geloof sinds de C6 geen wijzigingen, enkel in de randzaken (zoals HDMI 2.1) OLED is ook een heel eind uit-ontwikkeld las ik ergens.
Kortom: Prima review, ik verwelkom als consument ook graag een nieuwe speler op de OLED markt en Hisense zal tzt echt wel onder de duizend Euro grens gaan, maar zeg niet dat het de goedkoopste OLED is...

Update: Ik kijk net ff wat de B9 NU kost: 1098,- Euro. Sorry, maar dat is toch echt goedkoper dan de Hisense en (nogmaals) dit is GEEN overjarig model. (en heeft m.i. betere specs)
Sterker nog: Er zijn 7 modellen allemaal goedkoper dan de Hisense, dus als de prijs doorslaggevend is, is het feit dat het een overjarig model betreft m.i. niet relevant.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 22 juli 2024 15:41]

Ik wilde zelf ook al reageren op de kop van goedkoopste OLED.
Klopt gewoon pertinent niet.
Trump zou het "fake news" noemen en voor de uitzondering nog gelijk hebben ook.
Ja inderdaad is de B9 gewoon het courante model die pas in september een opvolger krijgt, en daar is ook nog eens heel goed op te gamen.
Omdat het terecht de inhoud van het artikel extra perspectief geeft.
Omdat de b9 voor minder geld een betere koop is. Bredere app ondersteuning en hardware features maken het een aantrekkelijkere tv. Uiteindelijk komt het paneel van beide tv's gewoon bij LG vandaan, dus wat dat betreft maakt het weinig uit. (Hoewel de b9 een betere peak brightness heeft volgens mij)

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 22 juli 2024 15:41]

"Dit artikel gaat niet om een budget OLED model te kopen"
Leuk en wel maar de voornaamste reden voor aankoop van deze T.V. in dit artikel is nog wel de verkoopprijs.

In diezelfde "test van een nieuw product..." kan men ook lezen dat deze t.v. niets extra's biedt ten opzichte van de concurrentie. De beeldkwaliteit is niet beter, de inputlag is relatief hoog.
OP basis van de inhoud van het artikel is het niet raar dat mensen concluderen dat je voor minder geld meer waarde/functionaliteit bij het kopen van een LG model van vorig jaar.

De meeste mensen zullen bij een aankoop kijken naar wat ze moeten betalen en de waarde die ze krijgen van een bepaald product. Of het model nu uit 2020 of 2019 komt is daarbij in de regel van minder belang.

[Reactie gewijzigd door morten op 22 juli 2024 15:41]

Een model is volgens mij nieuw zo lang er geen opvolger is verschenen. Dit is met de B9 het geval.
Waarschijnlijk omdat je het dan moet hebben van specifieke informatie uit het OLED prijs discussie topic, of geluk moet hebben van een actie. De prijs die een reguliere consument moet betalen voor een C9 ligt hoger.
Ik noem de B9 in mijn post: kost nu 1098,- Euro. Maar de C9 is op het moment ook goedkoper dan deze Hisense

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 22 juli 2024 15:41]

Mwah valt mee hoor. Coolblue heeft nu ook op wat philips tv's cashback actie. kom je ook onder deze Hisense uit.
Straatprijs versus adviesprijs. De fabrikant vergelijkt op adviesprijs, en de adviesprijs van de 55" B9 lag (tot voor kort) op $ 1.599. Dat komt overeen met ongeveer € 1725,- incl BTW. Dat de straatprijs veel lager ligt kan de fabrikant "niks aan doen" (maar is wel zo afgekaderd in de margestructuur uiteraard)
De fabrikant kan daar idd niets aan doen, maar Tweakers kan in de review wel degelijk rekening houden met het moment van verschijnen (met daarbij de adviesprijs = op dat moment straatprijs) en de concurrentie op dat moment (straatprijzen). Een review moet objectief de huidige stand van de markt weergeven waarin een nieuw product verschijnt: HiSense is op dit moment NIET de goedkoopste courante OLED.
(en persoonlijke mening: Hij heeft ook niet eens de beste prijs/kwaliteit-verhouding)

Over twee maanden kan (en zal) het inderdaad anders zijn, maar het gaat hier even om het hier en nu.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 22 juli 2024 15:41]

Met eigenlijk alles wat je zegt ben ik het eens hoor. Ik zag het argument prijs en dacht meteen... Maar... C9 dan?? Wat zo ongeveer de beste allrounder is?
Niet dat ik iets heb tegen een nieuwe aanbieder op de markt, maar gebruik dan niet de 'laagste prijs voor OLED' als argument... Ja: de laagste adviesprijs
Alleen... Dan moet je natuurlijk niet zelf actieprijzen gebruiken als tegen argument :P
Of speculeren dat de B9 waarschijnlijk gaat zakken met de komst van de BX. Wat vast klopt, maar die prijs hebben we nu gewoon niet. En het is aan iemand om NU de keuze te maken.

Gewoon (actuele pricewatch prijzen):
1098,- B9
1219,- C9 ...

Dat is mijn inziens nog steeds een steal voor deze TVs.
Het is dat de 77" zo onbetaalbaar is anders had ik zeker de C9 gehaald.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 22 juli 2024 15:41]

Check! Ik heb intussen m'n post aangevuld met de actuele prijzen. Maakt mijn punt alleen nog maar sterker geloof ik ;-)

Bedankt
Goede review! Een aanbieder die op prijs gaat concurreren is nooit verkeerd voor de markt.

Jammer van het app aanbod. Waar ik voorheen het smart gedeelte van een tv niet zo belangrijk vond merk ik dat dit tegenwoordig bij mij thuis de meest gebruikte optie is. Maar dat kan voor iedereen anders liggen natuurlijk.
Er zal natuurlijk weer een groot aantal reacties komen met liefhebbers van een 'dumbTV'. Wat ik snap.

Maar ik ben het met je eens dat 'het gezin' (en ook ikzelf) de TV user interface vaker gebruikt dan de Chromecast. Daarbij was bij de transitie naar 4K/HDR mijn oudere generatie Chromecast opeens bottleneck voor Netflix's HDR/4K streaming. Wat ik wil zeggen is, als je voor een DumbTV gaat heb je ergens wel een bottleneck - die eerlijk is eerlijk wel goedkoper op te lossen is dan een hele nieuwe TV te kopen.

Dus erg fijn als de app ingebouwd op je TV zit. En ik merk ook dat in vergelijking met 10 jaar geleden er minder bottlenecks in het smart platform van de TV zitten. Er zijn nog altijd Philips gebruikers die Netflix niet of niet meer konden gebruiken, en geloof ook dat RTLX en/of NPO Start met de support van oudere modellen zijn gestopt. Dit omdat oudere TVs een bepaalde codec niet aankonden, en daarmee gebruikers met modernere TVs niet het maximale uit hun TV konden halen qua beeldkwaliteit.

Ik krijg toch het idee dat er wat meer standaarden zijn, en een Smart TV die je nu koopt een stuk langer Smart blijft dan die van 10 jaar terug.
Wat ik wil zeggen is, als je voor een DumbTV gaat heb je ergens wel een bottleneck - die eerlijk is eerlijk wel goedkoper op te lossen is dan een hele nieuwe TV te kopen.
Naja je hoeft natuurlijk je Smarttv niet uit het raam te gooien als na een aantal jaar de Smartfuncties de nek om worden gedraaid.

Je kan ook besluiten om de tv als Dumbtv te gebruiken en dan zijn de mogelijkheden net zo goedkoop of duur als je zelf wil.

Zelf heb ik alleen maar een Smarttv omdat dit goedkoper was dan iets vergelijkbaars zonder. Heb het hele Smart gebeuren nog nooit gebruikt zelfs
Dat hoeft inderdaad niet natuurlijk.
In mijn geval gingen alle HDMI aansluiting kapot, dus ik had een soort omgekeerde use case. Mijn externe mogelijkheden waren nihil geworden en ik moest het doen met de native apps.

Toch maar een nieuwe tv gekocht ivm audio uit via HDMI en PlayStation. De Philips uit 2012 draaide nog altijd NPO en Netflix.
Idd, mijn goedkope, domme Humax functioneert prima icm Chromecast en met de apps op de Next van Ziggo.
Nou dat dacht ik ook, maar toch toen ik eenmaal de nieuwe tv had ging ik toch de smartfunctie gebruiken en liet ik de externe speler voor Netflix bijvoorbeeld uit, gewoon omdat het handiger was.

Ik weet nu niet beter dan dat ik alleen maar smart tv gebruik, de externe speler staat nu al maanden te verstoffen in de tv meubel.

Als je een tv hebt waar de smart tv gedeelte best goed en snel werkt ga je niet meer terug switchen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 15:41]

Schijnt dat het smartgedeelte van mijn lg wel aardig werkt. Ik zal er van het weekend eens een netwerkkabel instoppen en kijken waar het schip strand
Bwa, wanneer je goede universele remote hebt (Harmony), is er toch geen verschil meer tussen de interface van de tv en die van bijv. NVidia Shield of je settopbox (want die hebben ook meer en meer een apps sectie). Ze zetten de 'tv' aan en krijgen de de UI te zien met alle hun apps. Op welk toestel dit staat is dan niet meer relevant.

Ik zie ook liever een domme TV die goedkoper is, aangezien ik de smart features gewoon nooit gebruik, aangezien mijn Shield alles doet. Kabel tv en opnames gaan via een tvheadend server en cliënt (Kodi).

En de Shield heeft een excellente staat van updates door NVidia en apps via AndroidTV, waar Google zelf ook terug meer aandacht aan het geven is.
Inderdaad. Ik heb nu een splinternieuwe Philips OLED (LG natuurlijk) met Android TV En ik had het natuurlijk kunnen weten, maar Philips is er weer in geslaagd dat ding een beetje te castreren. Hiervoor had ik een Panasonic Plasma en een Nvidia Shield. Ik deed daar alles mee, ook TV kijken (ik had een TVHeadend servertje staan). Dat werkte gewoon veel en veel beter via die Shield. Die Philips heeft geheugenproblemen zo nu en dan, en dan moet je 'm weer helemaal uit zetten. Het werkt gewoon nét niet zo mooi als het kan. En als je eenmaal met die Shield hebt gewerkt, wéét je dat het beter kan en zit je je toch af en toe te ergeren.
Helaas heb ik afscheid genomen van die TVHeadend installatie. Dat zou allemaal onpractisch worden in de nieuwe woning, dus zit de Ziggo smartcard gewoon weer in de TV. Maar zolang de fabrikanten nog blijven kloten met hun smarttv gedoe door een eigen OS te bedenken of een standaard ding als Android TV te verkloten, ben je denk ik veel beter af met een Shield of in ieder geval een Chromecast. Dat werkt tenminste zoals het hoort.
Ik zie liever dat ze tv,s bouwen waarbij de smart tv gedeelte te vervangen is of te upgraden met een andere printplaat.
Precies dat! Ik heb nu 2 jonge kinderen. Veel makkelijker en gebruiksvriendelijker voor hen om het smart TV gedeelte te gebruiken dan bijvoorbeeld chromecast of shield (die ik wel nog aangesloten heb).
Edit: reply op verkeerde post 😋

[Reactie gewijzigd door laibalion op 22 juli 2024 15:41]

Mijn Samsung TV van een jaar of 4 oud heeft ook een smart gedeelte en daar gebruiken we momenteel de Netflix app en de mediaspeler van. Echter lopen audio en beeld niet perfect in sync en dat vind ik erg vervelend. Er is dus na 4 jaar toch een Nvidia shield onderweg.
Dan is mijn statement dat de nieuwe Tv's wat duurzamer zijn geworden voor het Smart gedeelte misschien toch minder waar dan ik had gehoopt.

Ik meende een trend te zien zoals met smartphones. De eerste 4 iPhones lopen na 1,5 jaar al op hun tandvlees, en kunnen nu veel langer mee. Zo lijkt het voor sommige Tv's ook te gaan. Zeker sinds er minder standaarden zijn en veel fabrikanten Android toepassen.

Ik ben overigens erg positief over Samsung Smart OS van 3 jaar oud. Razendsnel, en geen enkele hapering die jij ervaart.
Misschien is hij al wat ouder dan ik mij herinner :)
Het is een model van 2015 blijkbaar (Samsung ue40j6200) en het smart gedeelte is bijzonder traag de eerste minuten na het opstarten. De grootste frustratie is wel vooral dat er lip sync issues zijn bij alle apps en de mediaspeler. Anders is het best wel handig dat het ingebouwd is in de TV.

Overigens zijn er ook apps verdwenen ondertussen. Geen die ik zelf gebruikte. Ik vind het in ieder geval prima dat er een smart gedeelte aan een TV zit maar het zal voor mij niet een groot selling point zijn.
Smartphone,s van vroeger liepen vrijwel direct aan zijn limieten, daar is net zoals bij PC,s ook op gegeven moment de hardware voorbij gestreven aan de software.

Ik weet nog wel vroeger een nieuw OS op de PC zoals Windows 98, man wat was dat zwaar zeg..., nu kan elke aardappel pc wel Windows 10 draaien, exact hetzelfde bij smartphone,s zelfs de mindere telefoons hebben al voldoende, de laatste Android versies zijn niet echt zwaarder meer geworden ook daar lijkt het uitontwikkeld te zijn en we alleen nog maar minimale optimalisaties gaan zien.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 15:41]

Jammer van het app aanbod. Waar ik voorheen het smart gedeelte van een tv niet zo belangrijk vond merk ik dat dit tegenwoordig bij mij thuis de meest gebruikte optie is. Maar dat kan voor iedereen anders liggen natuurlijk.
En dit blijf ik nog steeds het minpunt vinden van tv's, vaak na een paar jaar krijg je al geen updates mee en de updates die je krijgt halen steeds meer de functionaliteiten die ooit zo geprezen waren uit je smart gedeelte.. In iedergeval dit was bij ons, toptoestel van 2013 aangeschaft en nog geen paar jaar later was 3/4 eruit gesloopt of worden apps niet meer ondersteunt..
Ik zou denken dat je dan een vergoeding kunt krijgen van de maker van de TV? Want je hebt iets gekocht en vervolgens kan het minder. Hoe werkt zoiets?
Op dezelfde manier als dat je GSM geen 10 jaar aan updates krijgt van de fabrikant. En er is geen enkele motivatie voor fabrikanten om toestellen zeer lang te ondersteunen.
Bij een GSM slopen ze geen functionaliteit eruit, die blijft altijd hetgene doen dat hij vanaf de dag dat ik 'm kocht vziw
Sowieso niet van de producent. Consumentenrecht is tussen de verkoper en koper.

Als je zou mogen verwachten dat je TV een bepaalde functionaliteit na X jaar nog steeds heeft, dan kun je non-conformiteit claimen. Kort gezegd; "ik heb dit voor X gekocht, het is onredelijk dat X niet meer kan. Ik wil de koop ontbinden."

Verwacht echter niet dat een winkel hier zomaar in meegaat. Grote kans dat je via de geschillencommissie uiteindelijk bij de rechtbank je recht moet gaan halen.
Eigenlijk gebruik ik alleen Netflix en Youtube als apps op mijn tv en die eerste heeft zelfs een dedicated knop (waarom die 2e dat niet heeft is me een raadsel, maar lang leve shortcuts: lang op 1 drukken schakelt naar Youtube). Ik mag toch hopen dat ze daarmee ook wat langere ondersteuning krijgen. Inmiddels is de tv 2 jaar oud en doet alles het nog gewoon. Af en toe een update, maar er is gelukkig nog niks verwijderd (LG 55C8)
Ik kocht in 2013 een goedkoop 42 inch Panasonic tv. Tot nu toe doet de Netflix app het nog steeds, alleen de youtube app doet het niet meer.
Idem hier. Maar weet je? Een Apple TV doet wonderen! En meteen maar de NL Ziet app erop gezet waardoor ik "televisie" uit mijn internet abbo kon schrappen. Had er ooit ook nog een boxje met Kodi tegenaan staan, maar dat haalt het niet bij Infuse. Dus nu nog maar 1 HDMI (en belangrijker, ook nog maar 1 'zapper', dus de apple tv remote ) nodig voor alles wat je zou willen en kunnen bekijken.

Wat dat betreft zou deze Hisense TV eigenlijk wel een vervanger van onze 2012 samsung 55" kunnen zijn. Meer dan "beeld" en wat ingangen heb ik niet nodig. Deze gaan we op de shortlist zetten...
Concurrentie is niet verkeerd maar dit mag je echt geen concurrent noemen.
Zelfs de prijs is niet eens laag te noemen.
Het OS is zwak, geen HDMI 2.1, slechte lag voor gamers.
Wat is er wel goed? Het paneel maar deze is ook van LG Display.
Philips voegt nog iets toe aan OLED waarmee ze zich onderscheiden en waar een doelgroep voor is namelijk Ambilight.
Voor wie is HiSense bedoeld? Ik weet het niet....
HDMI 2.1 voegt niks toe als er maar een 60hz scherm in zit bijvoorbeeld.
Misschien zou ik het gewoon uit mijn hoofd moeten weten, maar in het hele artikel wordt de resolutie van deze TV niet genoemd. Is dit een 4K of een 1080p model? Er wordt ergens iets gemeten met 1080p60 beelden, maar ook dat zegt niet alles.
Het is een 3840x2160 (4K) 120Hz paneel.
Via de artikel-link kan je de specs vinden. De televisie heeft een 4k 120Hz scherm.
Komen er uberhaubt nog FHD modellen uit? Zelfs instappers zijn al jaren 4k.
Wie een televisie wil met de beste beeldkwaliteit en bovendien bereid is om daarvoor wat meer te betalen, komt haast vanzelf uit bij een oled-variant.
Valt over te twisten. Ik ben nog steeds niet ondersteboven van Oled als je het afzet tegen Led's met veel hogere nit waardes waar het licht uitknalt. De nieuwste Qled met veel hogere nit waardes dan dit toetstel bevallen mij telkens meer als ik ze in de winkel naast een dure Oled zie. Als je van kleuren en zwart waardes houdt ga je voor Oled, als je van helderheid houdt neem je toch echt een nieuwe LED.

Persoonlijk vind ik de invloed op de kijk ervaring veel hoger door hogere nit's en goede hdr dan een betere zwart waarde en kleurenpalette.
Ook zo'n lekkere dooddoener, net of een OLED niet helder gaat. En door het contrast ook nog eens de beste HDR weergave.
Als je tv in een sterk verlichte ruimte staat en je veel overdag naar tv kijkt kan dit van belang zijn. Ik kijk echter zo goed als enkel 's avonds tv en dan is de ruimte meestal verduisterd met enkel 2 spots naast de tv. Voor mij zijn de zwartwaardes dus vele malen belangrijker dan de lichtsterkte.

Als je je tv in de zomer buiten wil zetten om naar de voetbal/koers te kijken ben je wellicht beter met een QLED, maar ik denk dat het gros van de mensen niet in die categorie valt. En op zich niet onlogisch dat een QLED er in de winkel beter uitziet (al betwist ik dat sterk), daar heb je meestal een hoop TL's aan het plafond hangen ...

[Reactie gewijzigd door Largamelion op 22 juli 2024 15:41]

Precies.
Dat argument over een lichte kamer lees je bij iedere review weer.
Beetje van “als je het veel leest zal het wel waar zijn”.
De praktijk is anders. Ik kijk gewoon met mijn LG OLED overdag TV ook als de zon schijnt en de gordijnen hoeven niet dicht. Ik kijk zelfs overdag met het ISF donkere kamer profiel wat bedoeld is als het vrij donker in je kamer is. De ISF lichte kamer heb ik al die maanden nog niet gebruikt.
Helderheid is meer dan voldoende.
En doorgaans de meeste mensen zetten de tv niet buiten neer, dat ding wordt op een plek gezet en komt daar nooit meer weg tenzij het afgevoert wordt.
Heb alle top leds van Samsung gehad (8 reeks of hoger) - niks kan tippen aan de beeldkwaliteit van LG OLEDs.
Wat helderheid betreft doen de laatste LG 10 reeks het zelf beter dan de Samsung QLED.
Jouw stelling is dus achterhaald.
Als ik dit zo lees lijkt me een Philips ambilight lamp een veel betere en goedkopere keuze voor je. Veel gekleurd licht voor een fractie van de prijs van een qled lamp. Zwartwaarden zijn slecht ( behalve uitgeschakeld) maar dat vond je niet belangrijk 😎
LCD is nu op zijn hoogtepunt. Vanaf nu wordt het alleen maar slechter, omdat LG en Samsung hun LCD-fabrieken sluiten en voor wat nog overblijft de prijs het belangrijkste criterium wordt. Ik denk dat de Samsung Q900R wel eens de voorbode kan zijn dat dit ook daadwerkelijk staat te gebeuren: Het zwart is slechter geworden en het belangrijkste verkoopargument voor Samsung, "nits", is ook minder geworden.

Ieder zijn mening wat de kijkervaring het meest beïnvloedt, maar in ieder geval, Samsung zelf gelooft er niet meer in.
Dat is denk ik erg persoonlijk. Ik zelf heb de oled gedimd omdat ik er lasogen van kreeg.
Ook bij vorige led tv`s zocht ik altijd 'rustige' modellen uit, en wilde ik voor geen goud een samsung met veel te hoge helderheid en verzadiging.
Wat een onzin, zo'n hoge helderheid is echt nergens voor nodig. Ik word met mijn 2016 OLED in de avond al verblind met HDR en overdag met helderheid op 100 is het beeld fel genoeg om alles goed te kunnen zien. OLED is gewoon superieur op dit moment, totdat microLED gemeengoed wordt.
Als ik het goed begrijp heeft dit model dus nog HDMI 2.0.
Gaat dit nog een beperking opleveren met de komende release van Xbox SX en Playstation 5?

Als ik het goed heb begrepen zou de PS5 een aantal games mogelijk met 120fps kunnen gaan spelen, maar dit zal met HDMI 2.0 niet werken.

Overigens vraag ik me al jaren af waarom de ontwikkeling met HDMI zo traag gaat. Displayport 1.3 (2014) kon destijds al 4k 120hz doen. Ik krijg bij HDMI altijd een beetje het gevoel dat we achter de feiten aan blijven lopen.
Kip ei verhaal vooral.
Er is geen apparatuur die HDMI 2.1 levert dus bouwen we TV’s ook niet met HDMI 2.1.
Ja, zo kom je dus niet verder..
Gelukkig heeft LG dit wel ingezien en zet in de 2019/2020 modellen wel HDMI 2.1.
Wel zo fijn want je wilt langer met je TV doen dan een jaartje ofzo.
Heb zelf een Hisense tv staan. Destijds werd deze nog niet officieel in NL verkocht.
Na 1,5 jaar al 3 dode pixels en garantie claimen was een drama.
Ben wat dat betreft wel genezen van budget tv's met mooie specs.

Wanneer de bouwkwaliteit en garantie op orde zijn is het verder een prima product dat doet wat het moet doen (mooi beeld geven)
Is je TV wel onder garantie gerepareerd door HiSense?
Ervaringen met support en garantie zijn vaak onderbelicht bij reviews maar zeker net zo belangrijk als wat specs.
Nee, maar ik moet daarin ook eerlijk toegeven dat ik er vrij snel genoeg van had en mijn verlies heb genomen.
Ik heb ook wel eens contact gehad met Hisense over Nederlandse firmware en daar werd wel snel en goed op gereageerd.
Jeetje hoe kunnen bedrijven het zo verpesten. De input lag is niet van deze tijd. En voor de prijs hoef je het ook niet te doen. Een LG OLED is in bijna alle opzichten superieur en qua prijsstelling vergelijkbaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.